Italië - Toscane & Lazio, 8 dagen Verborgen verleden van de mysterieuze Etrusken

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Kunst en cultuur

Groene cultuurreis vanuit twee hotels

Tijdens deze Groene cultuurreis gaan we op zoek naar het cultureel erfgoed van een mysterieus volk in een perfecte mix van culturele hoogtepunten, verborgen opgravingen en mooie wandelingen door het lieflijke landschap op de grens van Toscane en Lazio. We wandelen langs de necropoli van Sovana en San Giuliano, door de ‘Vie Cave’ en over het opgravingsterrein van Vulci. En maken excursies naar het Etruskisch museum in Rome en de graftombes van Cerveteri en Tarquinia. Verblijf in sfeervol kasteel en een goed stadshotel. Deskundige begeleiding door Vrije Academie docente Wendy Fossen en een ervaren SNP reisleider.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere overnachtingsplekken
 • Kunstschatten van een mysterieus volk
 • Op zoek naar 2500 jaar oude praalgraven
 • Wandelend over verborgen Via Cava
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Vrije Academie

SNP Natuurreizen en de Vrije Academie organiseren samen de Groene Cultuurreis in Italië, Spanje en Turkije. Wandelen, musea bezoeken en andere mensen ontmoeten met rustieke accommodaties als uitvalsbasis. 'De mix van natuur en cultuur zorgt voor een ultiem vakantiegevoel.'

Dag tot dag

Italië - Toscane & Lazio

De herkomst en levenswijze van de Etrusken is met vele raadselen omhuld. Kwamen ze uit Klein-Azië, gezien hun verfijnde en oriëntaals aandoende kunstwerken? Of waren het Indo-Europeanen die hun vaardigheid ijzer te kunnen bewerken over de Alpen hadden meegenomen? Feit is dat rond de 8e eeuw voor Christus tussen de Apennijnen en de Thyrreense Zee -de naam die de Grieken aan de Etrusken gaven- een bijzonder rijke en complexe samenleving ontstond die het nageslacht een indrukwekkende erfenis naliet. Op deze bijzondere reis vertelt Vrije Academie-docente Wendy Fossen het verhaal van de Etrusken en gaan we al wandelend op zoek naar de kunstschatten van dit mystieke volk.

Rustige, maar prachtige wandelingen worden afgewisseld door bezoeken aan de beroemdste archeologische sites èn minder bekende, verborgen plekken. De wandelingen leiden ons langs hollewegen die op spectaculaire wijze in de tufsteenheuvels zijn uitgehakt, langs necropoli en praalgraven zoals de Tomba Ildebranda bij Sovana en de graven van San Giuliano. Prachtige stadjes die balanceren op tufsteenkliffen, zoals Pitigliano en Sorano aan de rand van Toscane, sieren het landschap. We worden rondgeleid door de opgravingen en musea van Tarquina, de oude hoofdstad ven het Etruskische rijk. Ook brengen we een bezoek aan de indrukwekkende graftomben van Cerveteri en over het uitgestrekte terrein van Vulci. En in Rome bezoek je het Etruskische museum waar de grootste collectie kunstschatten te zien is. Maar ook minder bekende plekken als Nochia en San Giuliano trekken onze aandacht.

We verblijven in twee bijzondere hotels. Een ervan is het middeleeuwse Fortezza Orsini, dat op een tufsteenklif boven het stadje Sorano ligt. De ligging en de sfeer maken van deze plek een unieke verblijfplaats. De historie is hier tastbaar aanwezig. Het eerste deel van de week verblijven we in een comfortabel hotel aan de rand van het stadscentrum van Tuscania.

Dag 1

U vliegt vandaag naar Rome. Vanaf de luchthaven van Rome rijden we de stad in voor een bezoek aan het grote Etruskenmuseum in de schitterende Villa Giulia. In de namiddag reist u per bus in ca. 1,5 uur naar Tuscania, een van de belangrijke Etruskische steden.

Overnachting in

Tuscania - Hotel Tuscania Panoramico

Dag 2

Een rit van ruim een uur brengt ons in Norchia, waar u een korte wandeling maakt langs de necropolis en de restanten van het middeleeuwse dorp. De graven van de necropolis, die in de 4e tot de 1e eeuw voor Chr. in de rotsen zijn uitgehakt, liggen verspreid op de helling tegenover het dorp, verborgen in het struikgewas. De oude stad Norchia ligt nu nietig in het groen, maar werd ooit door de Via Clodia aangedaan. Nadat we zijn teruggekeerd in Tuscania maken we een korte stadswandeling langs de historische monumenten van de stad. Ook Tuscania was een van de belangrijke Etruskische steden. Buiten de stad ligt de mooie Romaanse kerk van San Pietro.
Lengte wandeling 2,5 km, 50 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tuscania - Hotel Tuscania Panoramico

Dag 3

We rijden in 1 uur naar het dorpje Barbarano Romano. Hier ligt het Parco Suburbano Marturano, waar prachtige natuur en bijzondere archeologische vondsten een perfecte symbiose vormen. Al in de 10e eeuw voor Christus lag hier een nederzetting van de Villanovacultuur, en in de 7e tot de 4e eeuw v. Chr. kende de stad Marturano een grote bloei. We maken in de ochtend een korte wandeling door de necropolis van S. Giuliano, waar een imposante concentratie graftomben te vinden is, zoals de Tomba Cima, de Tomba della Regina, de Tombe a Portico en de Tomba del Cervo. Na de lunch in de groene vallei van Biedano rijden we naar het nabijgelegen plaatsje Blera. Vandaar maken we nog een korte ontspannen wandeling naar de nabijgelegen necropolis. Na een drankje op het markante pleintje van Blera keren we weer terug naar Tuscania. Wandeling San Giuliano: 2,5 km, 75 m stijgen en dalen. Wandeling Blera: 3,5 km, 75 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tuscania - Hotel Tuscania Panoramico

Dag 4

Vandaag staat Tarquinia op het programma. Tarquinia was het belangrijkste religieuze centrum van Etrurië. De talloze graven en vindplaatsen in en rondom de stad herinneren aan 10 eeuwen Etruskische geschiedenis. Na een bezoek aan het Antica Tarquinia met de restanten van de grootste tempel uit de Etruskische tijd, Ara della Regina, bezoeken we de bijzonder gave fresco’s die in de graftombes van de Necropolis worden getoond. 's Middags heeft u zelf uitgebreid de tijd om in het sfeervolle stadje rond te kijken en gaan we naar het archeologische museum. Na het bezoek aan Tarquinia rijden we in ca. anderhalf uur door naar het dorpje Sorano, dat op een tufsteenklif boven een kloof gebouwd is. We nemen onze intrek in het hotel dat in het 12e eeuwse Fortezza Orsini, gelegen boven het dorp, is gesitueerd. We dineren in een nabijgelegen ’trattoria’.
N.B. liefhebbers kunnen samen met de reisleider een wandeling maken die voert van het Antica Tarquinia naar de Necropolis van de stad. De wandeling voert door de landelijke vallei tussen de twee hoger gelegen locaties. Het bezoek aan het museum komt dan te vervallen. Lengte wandeling 5,5 km, 150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sorano - Hotel della Fortezza

Dag 5

Vandaag maken we een rustige wandeling vanaf het dorpje S.Quirico door een fraaie vallei terug naar Sorano, dat bewaakt wordt door het Fortezza Orsini. We wandelen langs een van de hoogste en langste kliffen van de regio: Vitozza waarin tijdens de Bronstijd 300 holen zijn uitgehakt, die in de middeleeuwen als duiventillen en voorraadschuurtjes werden gebruikt. Bovenop het plateau liggen de restanten van een 15e-eeuwse kerk. We dalen af in het dal van het riviertje de Lente en  volgen  het vriendelijke, groene dal tot vlak onder Sorano. Een korte stevige klim brengt ons weer terug in het prachtige dorpje. De rest van de middag heeft u de gelegenheid om het dorpje te verkennen of te genieten van de bijzondere sfeer van het fort. De lengte van de wandeling is 7 km, 75 m stijgen en 150m dalen.

Overnachting in

Sorano - Hotel della Fortezza

Dag 6

Op het uitgestrekte plateau van Vulci zijn de restanten van verschillende nederzettingen en necropoli terug te vinden De stad moet bijzonder rijk geweest zijn en behoorde in de Etruskische tijd tot het verbond van twaalf steden. We bekijken na een korte wandeling langs het in een lavastroom uitgesleten dal van de Fiora de diverse opgravingen van de Etruskische en Romeinse stad: via de oude Romeinse weg lopen we de stad in en bezoeken o.a. de Domus Cryptoportico en de restanten van een Etruskische tempel. Bij Vulci ligt het Badia-kasteel waar een mooi klein museumpje in gevestigd is. In een aantal tombes in de buurt zijn bijzondere kunstwerken gevonden. Met name de Tombe van het Bronzen Rijtuig (680 v Chr) was de vindplaats van bijzondere voorwerpen. In de tombes van de necropolis van Polledrara zijn terracottabeeldjes van vrouwenfiguren gevonden. Over de rivier de Fiora is bij het kasteel een prachtige oude brug aangelegd, die deels Etruskisch is. De lengte van de wandeling is 5 km, 75 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Sorano - Hotel della Fortezza

Dag 7

Niet ver van Sorano ligt het dorpje Sovana, te midden van een wirwar van diepe ravijnen. Hier ligt een van de boeiendste Etruskische dodensteden, met een grote variatie aan tombes en grafkelders. De beroemdste is de Tomba Ildebranda uit de 3e eeuw v. Chr. Dit grafmonument is in de stijl van een Griekse Tempel, met een fries en 12 pilaren, in de tufsteenklif uitgehakt. In de directe omgeving van de tombe gaan we op zoek naar de verborgen weggetjes die door de Etrusken in het tufsteenplateau zijn uitgehakt. Sommige holle wegen zijn enkele meters breed en meer dan 15 meter diep. Na een bezoek aan het stadje Sovana, met enkele prachtige kerken, vervolgen we onze wandeling. We wandelen over het plateau naar Pitigliano, dat hoog op de rotsen is gebouwd. Een diepe kloof scheidt ons nog van het fraaie stadje. Via de spectaculaire hol weg van San Giuseppe  bereiken we de voet van de klif van Pitigliano. We hebben aan het eind van de middag nog even de tijd om Pitigliano, waarvan de huizen vervaarlijk boven de afgrond balanceren, te bezichtigen. Vanavond dineren we opnieuw in een restaurant in Sorano. De lengte van de ochtendwandeling is 3,5 km, 200 m stijgen en 150 m dalen. De lengte van de middagwandeling is 8 km, 75 m stijgen en 150 m dalen.

Overnachting in

Sorano - Hotel della Fortezza

Dag 8

Op de laatste dag wacht u nog een van de interessantste van de 12 ‘Lucomone’, de Etruskische stadstaten. Na het ontbijt rijden we in ca. 2 uur naar Cerveteri, nu een klein dorp, maar eens een van de belangrijkste Etruskische steden. Hier wordt u door een lokale gids langs de indrukwekkende koepelgraven geleid, die deze plek zo bijzonder maken. Ze dateren uit de 7e tot de 3e eeuw voor Christus. In de tomben, die tot de rijkste families behoorden, zijn de spectaculairste kunstschatten gevonden. Na het bezoek rijden we in een half uur verder naar het vliegveld van Rome en vliegen we naar Nederland terug.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We zijn op deze bijzondere reis te gast in twee bijzondere accommodaties: een goed stadshotel met een mooi uitzicht en een kasteelhotel. Hotel Tuscania Panoramico ligt aan de rand van het historische centrum van het gelijknamige stadje, en kijkt uit over het golvende landschap van Lazio. Met name vanaf het terras van het restaurant heeft u een 360° panorama over de stad en de omgeving. De kamers zijn goed en comfortabel ingericht. Alle kamers hebben goede badkamers, TV, minibar, airco en verwarming.

Boven het op een steile klif gelegen dorpje Sorano ligt Hotel della Fortezza, gesitueerd in het fort Orsini, een van de indrukwekkende middeleeuwse bouwwerken die door de beroemde familie Aldobrandeschi in de 12e eeuw zijn gebouwd. Het hotel ligt in het hart van het historische land van de Etrusken. Wie het robuuste fort nadert, via de steile trappen of het met kinderkopjes geplaveide toegangsweggetje, raakt onherroepelijk in de ban van de geschiedenis die op deze plek nog haast tastbaar aanwezig is. Vanuit het de meeste hotelkamers, in het hart van het grote complex heb je schitterend uitzicht op het dorp en de omringende kloven. De kamers zijn  klassiek ingericht met 19e eeuwse meubels. De sanitaire voorzieningen zijn goed. In de ruimte die aan het binnenhof grenst wordt een ontbijtbuffet geserveerd.
N.B. Hotel della Fortezza is met de bus niet bereikbaar. Je dient zelf je bagage over een afstand van ca. 250 m mee te nemen.

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension. Het ontbijt wordt dagelijks in de vorm van een ontbijtbuffet door het hotel geregeld. We dineren in lokale restaurants. 
De lunch is niet inbegrepen. Op de meeste dagen zijn we rond lunchtijd onderweg of op een van de archeologische sites. Op sommige dagen zijn we rond lunchtijd in een stadje. Je wordt dagelijks door de reisleider geïnformeerd over de lunchmogelijkheden en mogelijkheden om inkopen voor een picknick te doen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • alle transfers conform programma per midibus
 • Engelstalig boek 'Guide to the places of the Etruscans'
 • entrees archeologische sites conform programma (o.a. Museo Nazionale Etrusco Vila Giulia, Tombe Ildebranda, Vulci archeological site en museum, Tarquinia necropolis en museum, Barbarano Romano Parco Maturanum, Cerveteri necropolis)
 • diensten SNP reisleider en docente Vrije Academie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • eventuele overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van je eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze thematische reis op de overblijfselen van de Etruskische cultuur en het landschap waarin we deze culturele erfenissen aantreffen. Sommige vindplaatsen en necropoli liggen op afgelegen plekken, die het beste te voet te verkennen zijn; andere zijn wel gemakkelijk per bus bereikbaar. Op sommige dagen wandelen we dus alleen over de archeologische sites, op andere dagen kun je ook een langere wandeling maken. We lopen deels over met steenslag verharde landweggetjes, de zogenaamde ‘strade bianche’, deels over kleine paden. Op sommige plekken zijn deze kleinere paden steil en zul je wat grote stappen moeten maken, maar dat is nooit voor lang. Uniek zijn de holle wegen die door de Etrusken in het tufsteen zijn uitgehakt en waarvan we nog delen kunnen volgen. Goede wandelschoenen die de enkels hoog omsluiten en voorzien zijn van goed profiel zijn onmisbaar, m.n. ook omdat de holle weggetjes vaak glibberig zijn. Wandelstokken kunnen ook van pas komen. Er wordt tijdens elke wandeling wel wat geklommen en gedaald. De hoogteverschillen zijn echter niet groot, ofschoon een enkele korte steile klim of daling wel regelmatig voorkomt. Natuurlijk kun je ook besluiten om niet aan de wandelingen deel te nemen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Rome.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Rome (Fiumicino) v.v.

Vluchtschema
KL 1601 Amsterdam - Rome vertrek 09.35 aankomst 11.50 uur
KL 1604 Rome - Amsterdam vertrek 17.25 aankomst 20.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet u voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor uw bestemming.

Praktische informatie

Toscane en Lazio kennen een mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en zonnig met temperaturen die in juli en augustus kunnen oplopen tot 35 ºC. Het regent dan zelden. In oktober, wanneer deze reis plaatsvindt,  is de temperatuur aangenamer, zo rond de 20 ºC, maar er komen dan wel vaker buien of een regenachtige dag voor en de nachten kunnen kil zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Midden-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. U heeft zowel in Sorano als Tuscania de gelegenheid om te pinnen. Rekent u voor uw persoonlijke uitgaven op ca. € 20,- per dag.

Op het vliegveld van Rome staat een comfortabele bus tot uw beschikking om u naar het hotel te brengen. De bus brengt ons dagelijks naar de verschillende excursies en wandelingen. Aan het eind van de reis wordt u weer terug naar het vliegveld van Rome gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij u voorafgaand aan de reis een paar wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat uw schoenen goed ingelopen zijn. Voor vertrek ontvangt u een Engelstalig boek over de Etrusken.

 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis-, en ziektenkostenverzekering
 • pinpas
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: sporttape (breed), pleisters of tape tegen blaren

Voor de wandelingen:

 • goede, ingelopen, wandelschoenen die de enkels hoog omsluiten en voorzien zijn van een goed profiel
 • regenkleding
 • luchtige en warme kleding (laatste met name tijdens voor- en najaarsreizen)
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • drinkfles (min. 1 liter)
 • zitmatje en zakmes voor lunches in het veld
 • evt. wandelstokken
N.B. houdt met het pakken van uw bagage rekening met het gewicht. De eerste accommodatie is niet per bus bereikbaar. U zult de bagage zelf over een slechte toegangsweg (250 m) mee te nemen. Ook zijn er in de accommodaties geen liften aanwezig.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van het culturele thema van deze reis graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Voor de inhoudelijke kant van deze reis zorgt Wendy Fossen, deskundige docent van de Vrije Academie: ‘Kunst elitair, stoffig en saai?‘ Niet als het aan kunsthistorica Wendy Fossen van Casa dell’Arte ligt! Zij geeft geen droge colleges maar vertelt met zo veel vuur en passie over kunst dat je voorgoed verkocht bent. Zo laat Wendy de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Vanzelfsprekend wordt er niet voorbij gegaan aan de technische kant van de kunst, maar zijn het juist die heerlijke verhalen die je bij blijven. Voor het bekijken van de kunst op locatie neemt Wendy u met hetzelfde gemak aan de hand door Delft en Antwerpen, als over de opgravingen in Italië en door het bruisende centrum van Florence.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Toscane & Lazio

Verborgen verleden van de mysterieuze Etrusken

Groene cultuurreis vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Kunst en cultuur
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen