Terug naar Italië

Wandelen en proeverijen vanuit berghut

Wie Sicilië bezoekt kan niet om de Etna heen. Met zijn 3300 meter hoogte domineert deze actieve vulkaan de horizon van het eiland.Met dit korte arrangement beleef je de vulkaan op een originele, en ook verantwoorde wijze. Verblijf in een berghut en breng, wanneer de meeste toeristen verdwenen zijn, de nacht door onder de 'rook' van de Etna. Maak met een Engelstalige natuurgids in een kleine internationale groep een wandeling door een kraterlandschap. Lunch op een wijnlandgoed nabij Linguaglossa. Behalve een uitstekende lokale wijn wordt er ook honing geproduceerd op de vruchtbare hellingen van de vulkaan.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 165
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 412001
2 dagen

Italië - Sicilië

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst bij de berghut op de beboste noordflank van de Etna. Je kunt je auto bij de berghut parkeren. Na de check-in ga je 's avonds aan tafel in deze berghut voor een stevige maaltijd.

Overnachting in

Localita Bosco Ragabo - Etna Nord

Dag 2

Na het ontbijt rij je naar het plaatsje Milo (19 km van de berghut) waar je de lokale gids en de rest van de internationale groep ontmoet waarmee je vandaag op pad gaat. Vanaf Milo volgt een korte transfer per 4x4 naar Montefontana, het startpunt van de wandeling met prachtige uitzichten over de Valle del Bove en naar de centrale krater van de Etna. De maximale hoogte die bereikt wordt is 2000 meter en de wandeling duurt zo'n twee uur. Ook worden er vulkanische grotten bezocht en uitleg gegeven bij het spectaculaire maanlandschap van dit deel van de vulkaan. Daarna dalen we af naar Linguaglossa waar we een bezoek brengen aan wijnboerderij. Hier wordt er gelunched en vindt er een wijnproeverij plaats van de lokale vino del'Etna. Op de terugweg naar Milo wordt er in Zafferana nog een imkerbedrijf bezocht en honing geproefd. Aan het eind van de dag bereik je weer je auto in Milo en eindigt dit arrangement.

NB Programma

Vanzelfsprekend is de wandeling geheel afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele activiteit van de vulkaan. De gids kan daarom ten alle tijden afwijken van het geplande programma.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodatie

De berghut waar je overnacht is een typische Italiaanse, eenvoudige rifugio. De badkamers zijn op de gang en gedeeld. De berghut ligt beschut in het beukenbos, niet ver van de Piano Provenzana, waar veel Etna excursies vertrekken.

Over de maaltijden

In het restaurant van de berghut wordt er op je gerekend voor een avondmaaltijd op de eerste dag. De volgende dag 's ochtends staat er een ontbijt voor je klaar. Lunchen doe je op het wijnlandgoed en zal bestaan uit een lokale warme schotel met seizoensgebonden ingrediënten, geserveerd met vleeswaren en kaas, paddenstoelen en zongedroogde tomaten, en natuurlijk vers brood.

Inbegrepen

 • overnachting in berghut
 • 1 x ontbijt
 • diner dag 1
 • gegidste wandeling naar de Valle di Bove en transfer met 4x4
 • diensten Engelstalige gids op dag 2
 • bezoek wijnlandgoed met proeverij en lunch
 • bezoek imker met honingproeverij

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting

niveau

De zwaarte van de tocht wordt vooral bepaald door de weersomstandigheden. Het terrein is open en niet moeilijk. Vroeg in het jaar kan er behoorlijke sneeuwval zijn. De wandeling duurt drie uur en er wordt zo'n 200 meter geklommen. Voor een ieder dus goed te doen.

internationale groep

Je wandelt en reist deze dag in een klein internationaal gezelschap waarvan de samenstelling enorm kan verschillen. De minimale groepsgrootte is 4 personen, maximaal gaan er 8 personen per gids mee.

Extra overnachting

Het is natuurlijk mogelijk om een extra overnachting in de berghut te regelen. Geef dit duidelijk bij boeking aan.

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement boeken in de periode van begin mei tot en met eind oktober en starten op alle dagen van de week.

Je dient bij dit arrangement zelf naar de berghut te komen op de eerste dag. Een (huur-)auto is hierbij onmisbaar. Op dag twee rij je zelf na het ontbijt naar Milo waar je de groep ontmoet. Na boeking ontvang je een routebeschrijving en het adres van de berghut. 

Zorg voor deze wandeling voor goed schoeisel (bergwandelschoenen). Een kleine dagrugzak en waterfles is eveneens aan te raden.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De wandeling en bijbehorende excursies worden begeleid door een Engelssprekende lokale natuurgids.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Prijsinformatie

24 juli 2019 - 31 oktober 2019
driepersoonskamer € 165
tweepersoonskamer (gescheiden bedden) € 165
tweepersoonskamer (tweepersoonsbed) € 165
vierpersoonskamer € 165

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs