Italië - Südtirol - Rosengarten, 8 dagen Winter in de Dolomieten

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Comfortabel sneeuwwandelen vanuit hotel

De Rosengarten is volgens kenners het mooiste bergdecor van de Dolomieten. Vanuit het uitstekende hotel Dosses, gelegen aan de voet van de Rosengarten, maak je op sneeuwschoenen zeer afwisselende wandelingen. Overdag lekker actief en na de winterse wandeling het genot van een comfortabel hotel, met binnenzwembad. Een perfecte combinatie voor een geslaagde wintervakantie!

Uniek aan deze reis

 • Gratis vervoer met bus
 • Hotel met uitzicht op de Rosengarten
 • Sneeuwwandelen in UNESCO-werelderfgoed
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Rosengarten

Nergens laat de indrukwekkende Rosengarten zich zo mooi aanschouwen als in het dal van Tiers. Als de winterzon de grillige dolomietreuzen van de Molignon en de Laurinswand in vuur en vlam zet, wandel je op sneeuwschoenen ‘op de eerste rij’ om dit natuurfenomeen te bewonderen. De Rosengarten staat inmiddels op de UNESCO World Heritage-lijst vanwege haar landschappelijke schoonheid en bijzonder geomorfologische karakter. Aan de voet van het massief ligt Hotel Dosses. Ideaal gelegen te midden van een uitgebreid net van sneeuwwandelroutes, biedt dit hotel een bijzondere combinatie van comfort, charme en gastvrijheid. Een goede keuken met typisch Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten en de smaakvolle inrichting geven je het perfecte vakantiegevoel.
Dagelijks trekken we de sneeuwschoenen aan maak je samen met de SNP-wandelgids prachtige wandelingen over de hellingen van de Latemar en de nabijgelegen uitgestrekte Seiseralm. Na iedere wandeling kan je je verheugen op de heerlijke sauna en het binnenzwembad. Een weekje wintersport op sneeuwschoenen in de Rosengarten is een aangename mix van heerlijke winterse inspanningen en het comfort van viersterrenhotel Dosses.

Dag 1

Treinreis van Arnhem naar Bolzano. Op het station van Bolzano worden we ’s avonds opgewacht door een minibus die ons naar de voet van de Rosengarten brengt (30 min rijden).

Overnachting in

Tiers

Dag 2

Tijdens deze eerste sneeuwwandeltocht verkennen we rustig het ruige Tschamintal, dat verscholen ligt onder de ongenaakbare steile wanden van de Tschafatsch en de Schönbühel. Vanuit het hotel lopen we over de Dosswiesen langzaam omhoog en naarmate we verder in het stille dal doordringen komen de loodrechte wanden van de Grasleitenspitze geleidelijk binnen handbereik. Bij het kleine hutje van de Rechter Leger genieten we van onze thee. Over een heerlijk breed bospad wandelen we terug naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: 4-5 uur, lengte: maximaal 12 km, max. 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tiers

Dag 3

Een korte rit (20 min) brengt ons na het heerlijke ontbijt naar de Passo Nigra. Hoog boven je uit torent de gekartelde kam van de Rosengartengruppe naar de hemel. Een geleidelijke klim door een fraai sparrenbos brengt ons pal onder de puinhellingen van de Rosengartenspitze. Aan de westelijke horizon schitteren de witte toppen van de Ortler en de Ötztaler Alpen in het zonlicht. We volgen de Laurinerweg naar de Hanicker Schwaige, nietig onder de immense rotswanden van de Tschaminsitze gelegen. Door mooie bossen en glooiende witte hellingen daal je af naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: 4 uur, lengte: maximaal 9 km, max. 300 m stijgen en 900 m dalen.

Overnachting in

Tiers

Dag 4

Door de skibus worden we naar de Nigerpas (1688 m) gebracht. Routeaanduiding “1” brengt ons vervolgens door de bossen en langs de besneeuwde weilanden bij het Wolfsgrubenjoch. Hier is in het begin van de vorige eeuw de laatste wolf van het gebied neergeschoten. Via een lange afdaling komen we weer in het Val di Tires en langs de Breibach lopen we terug naar ons hotel.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, lengte: 14 km, 200 m stijgen en 700 m dalen.

Overnachting in

Tiers

Dag 5

Met de bus rijden we na het ontbijt, naar de Karerpas (1772 m). Hier gaan de sneeuwschoenen aan en wandelen we naar de Latemarwiesen. Aan de voet van de indrukwekkende Dolomietenwanden luisteren we naar het verhaal van de Latemarpoppen waarna we de winterse doolhof van het Labyrint induiken. De enorme rotsblokken zijn het resultaat van een ‘Bergsturz’ die hier ongeveer een eeuw geleden plaats vond. Door de besneeuwde bossen wandelen we weer terug naar de Karerpas en rijden met de bus terug naar ons hotel.
Tochtinformatie: duur: 5 uur, lengte: 9 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tiers

Dag 6

Vandaag maken we een wandeling op het grootste almengebied van de Alpen, de Seiseralm. Na een rit van 45 minuten en een fraaie tocht met de gondel, starten we de tocht boven op het op 1900 m hoogte gelegen immense winterse plateau. Als we de drukte rond het skistation achter ons hebben gelaten keert de rust weer en wandelen we geleidelijk in de richting van de Rosszähne, een markante rotsformatie die het plateau omzoomd. Regelmatig hebben we uitzicht op de markante Langkofel en de Plattkofel. Over de uitgestrekte almen keren we terug naar het kabelbaanstation, vanwaar we per gondel en bus naar Tiers terugreizen.
Tochtinformatie: duur: 4-5 uur, lengte: maximaal 10 km, max. 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tiers

Dag 7

Met de lijnbus rijden we na het ontbijt naar de Karerpas (1702 m). Hier gaan de sneeuwschoenen aan en wandelen we door de bossen naar de Moseralm (1580 m). Na een korte pauze stijgen we langzaam naar de besneeuwde almen van de Kölbleggwiesen. Hier hebben we een prachtige uitzicht op de Rosengarten en de Latemar. Vervolgens nemen we de oude wandelroute no. 1 naar de Nigerpass. Hier kunnen de liefhebbers over de oude pasweg, door de donkere bossen, teruglopen naar het hotel. Je kan op de Nigerpass ook de bus nemen naar het hotel.
Tochtinformatie: duur: max 6 uur, lengte: max 13 km, max 300 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Tiers

Dag 8

We reizen per bus naar naar Bolzano waar we op de trein stappen terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Dosses is een comfortabel en sfeervol viersterrenhotel aan de voet van de Rosengarten in de zuidelijke Dolomieten, aan de rand van het dorpje Tiers. De tweepersoonskamers zijn alle ruim en comfortabel en uiteraard met bad/douche en wc. De kamers hebben een groot tweepersoonsbed met gescheiden matrassen en aparte dekbedden. Hotel Dosses biedt gratis wifi.
In de wellness-afdeling is een Finse sauna, een stoombad en een whirlpool. Verder kun je na de winterse inspanningen heerlijk bijkomen in het binnenzwembad.

Over de maaltijden

Het verblijf is op basis van volpension. Iedere morgen is er een zeer uitgebreid ontbijtbuffet.  ’s Avonds heb je in het sfeervolle restaurant een 4-6 gangendiner, bestaande uit Zuid-Tiroolse en Italiaanse gerechten. Op donderdag is er altijd een zeer uitgebreid buffet. De koks weten er iedere avond een bijzonder feest van te maken. Voor de lunch krijg je een lunchpakket (inclusief koffie/thee) mee.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 6 lunchpakketten
 • Gebruik sauna, stoombad en whirlpool
 • Transfers volgens programma 
 • Gebruik skibus en kabelbaan volgens programma
 • toeristenbelasting
 • Diensten SNP-sneeuwwandelinstructeur

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Huur sneeuwschoenen (zie materiaalhuur) 
 • Verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Sneeuwwandelen is vermoeiender dan normaal wandelen. Bijzondere technieken zijn echter niet noodzakelijk en als je conditie goed is, zal deze reis geen probleem voor je zijn. Je wandelt 4 tot 6 uur per dag en de afstanden variëren tussen de 8 en 14 kilometer. Er is iedere dag voldoende tijd om na de wandeling het zwembad en de sauna te bezoeken.

Heen- en terugreis

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Arnhem CS - Düsseldorf Hbf  07:37 - 08:46  ICE 121
Düsseldorf Hbf - München Hbf   10:13 - 15:09   ICE 623
München Hbf  - Bolzano/Bozen            15:34 - 19:27  EC 83

Terugreis Tijden      Treinnr.
Bolzano/Bozen    - Innsbruck Hbf    07:32 - 09:38    REX 1826
Innsbruck Hbf   - München Hbf   10:40 - 12:26 EC 286
München Hbf  - Frankfurt (Main) Hbf    12:50 - 16:04 ICE 626 
Frankfurt (Main) Hbf - Arnhem CS  16:27 - 19:28 ICE 122 

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Extra's

Aanvullende opties

Huur sneeuwschoenen

Wil je sneeuwschoenen huren, dan dien je dit bij boeking te vermelden. De sneeuwschoenen en de stokken liggen dan ter plaatse voor je klaar. Je betaalt ter plaatse: EUR 20,-

Praktische informatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Rosengarten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Geld voor privé-uitgaven.

Ter plaatse maken we gebruik van minibussen, de skibus en een enkele keer nemen we een gondelkabelbaan.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, ten minste B categorie). Daarnaast gebruik je twee (verstelbare) skistokken als evenwichtsteun. Je kan ter plaatse  sneeuwschoenen en stokken huren (zie materiaalhuur). 

Paklijst:

• EHBO eenvoudige middelen
• EHBO sporttape
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen
• Sandalen of (hut-)slippers
• Fleecejack
• Handschoenen
• Muts
• Sjaal
• Warme kleding
• Wind- en waterdicht jack
• Zonnehoed of pet
• Zwemkleding
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandolie
• Zonnebril
• Veld en/of thermos
• Lang ondergoed
• Skipully
• Winddichte en waterafstotende broek
• Skibril
• Lippencrème met UV-filter
• Bevestigingsriempjes om de sneeuwschoenen aan de rugzak te binden
• Gamaschen

Op dit moment zijn er geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_op_de_rosengarten.jpg

Italië - Südtirol - Rosengarten

Winter in de Dolomieten

Comfortabel sneeuwwandelen vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen