Italië - Südtirol - Dolomieten, 8 dagen Indrukwekkende kalkmassieven

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie met bagagevervoer langs berghutten

Een huttentocht in de Dolomieten, misschien wel het mooiste bergmassief van Europa. In het hart van dit complexe kalksteenmassief ligt een ideaal bergwandelgebied: het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes. Groene grasplateaus contrasteren met imposante, steile wanden van harde, witte dolomiet. In het natuurpark leven vele bijzondere planten en dieren. We wandelen door bloemrijke graslanden en bossen, over bergpassen en bergkammen, langs beekjes en bergmeren, naar toppen boven 2000 meter. Tijdens deze wandelvakantie in de Dolomieten met bagagevervoer overnachten we in comfortabele en prachtig gelegen berghutten. ‘s Avonds genieten we in onze sfeervolle hut van een smakelijke maaltijd, een koud glas bier en een welverdiende nachtrust.

Uniek aan deze reis

 • Fraai contrast tussen kalkmassieven en groene Alpenweiden
 • Met bagagevervoer
 • Trekking door het mooiste kalkmassief van de Alpen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Dolomieten

Menig Alpenganger zal het beamen als we beweren dat de Dolomieten misschien wel het mooiste bergmassief van Europa is. Deel van de Italiaanse Alpen, maar vanwege het bijzondere contrast tussen de reusachtige witte steilwanden en diepgroene grasplateaus met een geheel eigen karakter. In het hart van dit complexe kalksteenmassief ligt een ideaal bergwandelgebied: het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes. Dit natuurpark is een van de grootste reservaten van de Dolomieten. De verscheidenheid aan planten is overweldigend: vele orchideeën, monnikskappen, gentianen en lelies. De wandelingen tijdens deze Dolomieten vakantie voeren ons door bloemrijke graslanden en bossen, over bergpassen en bergkammen, langs beekjes en bergmeren, naar toppen boven 2000 meter.

De huttentocht begint bij het schitterende Lago di Braies. Via de rifugio Biella en Sennes komen we op het imposante Fanes-plateau. Tijdens deze trektocht maken we vooral geologisch kennis met ons wandelgebied en passeren immense plooiingen en allerlei karstverschijnselen. Liefhebbers zonder hoogtevrees kunnen naar de Seekofel (2810 m). Tijdens deze ruige trektocht genieten we ‘s avonds in de sfeervolle berghutten van een smakelijke maaltijd, een koud glas bier en een welverdiende nachtrust.

Dag 1

Aankomst in Brixen, een aangenaam stadje in het Eisacktal. 

Overnachting in

Brixen

Dag 2

Na het ontbijt worden we met de bus in ca. 5 kwartier naar het Lago di Braies gebracht, één van de mooist gelegen meren van de Dolomieten. Het op 1500m hoogte gelegen Lago di Braies is het officiële startpunt van de Alta Via Dolomiti Numero Uno, die we vandaag zullen volgen. Imposante, steile bergwanden weerspiegelen in het kraakheldere, koude water. Onze spieren zullen niet lang koud blijven want nadat we langs het meer zijngewandeld beginnen we meteen met klimmen. Het pad richting de Croda del Becco, beter bekend als de Seekofel, voert over een puinhelling en door koel dennenbos. Achter ons hebben we nog lang uitzicht op het Lago di Braies. Als we eenmaal boven de boomgrens zijn is het niet heel ver meer naar het hoogste punt van de dag: de Forcola Sora Forno op ruim 2300m hoogte. Na een pauze in de Rifugio Biella dalen we heel geleidelijk af naar onze overnachtingsplaats op het Sennesplateau.
Wandeling: 9,5km, 960 m stijgen, 300m dalen, 3,5 uur

Overnachting in

Rifugio Sennes

Dag 3

Over het Sennes Plateau, een paradijs voor Alpenkoeien en Alpenmarmotten, klimmen we naar de pas Ju de Sennes. Bij goed weer hebben we uitzicht op de Oostenrijkse Zillertaler Alpen. Onderlangs de Seekofel wandelen we in de richting van Rifigio Biella, de Seekofelhütte. We kunnen even van de route af om koffie te drinken in deze hut. Liefhebbers kunnen vanuit Rif. Biella een pittige klim maken naar de Seekofel (2810 m). Een indrukwekkend uitzicht zal de verdiende beloning zijn. 
Wandeling: 11 km, 500 m stijgen en dalen, 4.5 uur. De beklimming van de Seekofel is nog eens 3 km en 500 m hoogteverschil extra.

Overnachting in

Rifugio Sennes

Dag 4

Vanuit de hut lopen we over een smal bergpaadje naar het mooi gelegen Lago Gran de Foses. Vlak bij dit bergmeertje ligt een, voor dit kalkgebied karakteristiek, verdwijngat. We wandelen vervolgens door de bossen van Bosco de Rudo naar het zomeralmdorpje Fodara Vedla. Over de Via Dolomiti 1 komen we rond het middaguur bij de drukke Pederü hut. Na de lunch vervolgen we de bekende wandelroute door de Dolomieten en lopen we omhoog naar de, op de rand van het Fanes Plateau gelegen, comfortabele hut. Op het terras kunnen we genieten van een welverdiende koele slok...
Wandeling: 17 km, 800 m stijgen en 1100 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Rifugio Fanes / Rifugio Lavarella

Dag 5

In het gebied van de Fanes Dolomieten is in de Eerste Wereldoorlog heftig gevochten. Met name op de flanken van de Monte Ciaval en de Valon Bianco zijn vele slachtoffers gevallen. Op de wandeling van vandaag, door dit ruige kalkmassief proberen we de op 2760 m hoogte gelegen, kleine "schuilhut van de vrede" te bereiken. Wandeling: 16 km, 750 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Rifugio Fanes / Rifugio Lavarella

Dag 6

De laatste dag op het Fanes Plateau brengt ons naar kalkwanden van de Kreuzkofel. Overal worden de typische erosieverschijnselen van het dolomietgesteente zichtbaar en het uitzicht op de Neuner en de Zehner, met hun karakteristieke schuine wanden zal een diepe indruk achterlaten.
Wandeling: 16 km, 700 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Rifugio Fanes / Rifugio Lavarella

Dag 7

Na het ontbijt verlaten we de hut en gaan we op weg naar Wengen. We passeren de rand van het Fanesplateau vol scheuren en grotten. Een stevige klim voert ons naar het St. Anton Joch. Langs de flank van de Antonspitze dalen we vervolgens af naar Wengen. Aansluitend worden we naar Brixen gebracht, waar we de reis afsluiten met een goed diner en een overnachting in een groepsherberg. Wandeling: 13 km, 400 m stijgen, 1000 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Brixen

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar en eindigt ons wandelavontuur.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht overnachten we in schitterend gelegen berghutten. De berghutten liggen eenzaam tussen de hoge bergpieken, in het natuurpark. In de hutten zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, meestal met mogelijkheid voor warme douche. We overnachten op meerpersoons slaapzalen. Hier zijn dekens en dekbedden aanwezig. Voor een lakenzak dien je zelf te zorgen. De eerste en laatste nacht verblijven we in de gezellige jeugdherberg in hartje centrum van Brixen, die is gesitueerd in de gebouwen van een voormalig klooster. Hier verblijven we in eenvoudige vierpersoonskamers met gedeeld sanitair op de gang.

N.B.: tijdens de reizen met vertrek op 8 en 15 augustus 2020 overnachten we op dag 1 & 7 in Brixen niet in de jeugdherberg maar in Hotel Goldenes Kreuz. Dit hotel ligt evenals de groepsherberg in het centrum van Brixen. We overnachten er op vierpersoonskamers met eigen badkamer.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8. In de hutten wordt een smakelijke maaltijd geserveerd. Vanuit de hutten krijg we een lunchpakket mee. Deze lunchpakketten bestaan meestal uit twee broodjes en wat fruit. Het is raadzaam om zelf voor de wandeldagen ook wat snacks mee te nemen.  Op dag 1 dineren we in onze accommodatie in Brixen. We eindigen de reis met een diner in een restaurant in Brixen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle lunches
 • alle diners
 • bagagevervoer
 • transfers conform programma
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees

Over de activiteiten

De wandelingen die je in de Dolomieten maakt, zijn stevig. De paden gaan soms door bossen en over alpenweiden, dan weer over stenig terrein hoger in het gebergte. De wandelingen duren ongeveer 4 tot 8 uur en kennen hoogteverschillen van 400 m tot 1000 m. Door de flinke hoogteverschillen is een goede conditie een voorwaarde om de wandelingen met plezier te kunnen maken.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten in de accommodatie in Brixen. Aan het eind van de reis keren we hier weer terug. 

Treininformatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.happyrail.com/nl

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Aan het eind van de reis nemen we ook weer vanuit Brixen de trein terug.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Utrecht CS – Bressanone/Brixen 09:38 - 21:48 3
Bressanone/Brixen– Arnhem CS 08:16 - 19:28 3

 

 

In de Dolomieten heerst een hooggebergteklimaat. Tussen de dag en de nacht bestaan grote temperatuurverschillen. ‘s Morgens is het er koel en in de middag loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Een ander kenmerk van het weer in het hooggebergte is het wisselvallige karakter. Dagen met stralende zonneschijn kunnen worden afgewisseld met regen en onweersbuien. Ook gedurende de dag kan het weer snel veranderen. Het ene moment loop je in de zon en even later barst een hagelbui los. Op dagen met regen of mist kan de temperatuur dalen tot onder de 10°C, Houd met de keuze van je kleding daarom rekening met alle weertypes.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Dolomieten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. In totaal heb je aan ca. € 120,- wel voldoende voor persoonlijke uitgaven.

Op dag 2 brengt een minibus ons vanuit Brixen de bergen in. We worden afgezet bij het startpunt van de wandeling. Aan het einde van de reis brengt de minibus ons via Wengen ook terug naar Brixen, voor een laatste overnachting en de aansluitende dagtrein naar huis

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Dolomieten te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt je je conditie bijspijkeren en je voeten en schoenen aan elkaar laten wennen.

De dagrugzak die je voor deze reis nodig hebt, moet voldoende ruimte hebben voor een lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en een drinkfles. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van ca. 35 liter. De overige bagage wordt vervoerd. Omdat deze in sommige gevallen door de huteigenaren op het dak van een jeep moet worden getild vragen we je met klem het gewicht ervan te beperken of - als het echt niet anders kan - je bagage te verdelen over 2 tassen. 

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcreme, lippenbalsem
 • zonnebril en pet/zonnehoedj
 • eventueel: handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (35 liter)
 • evt. sloffen of hutslippers
 • lakenzak/kussensloop
 • zaklamp
 • handdoeken
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 liter)
 • mueslirepen en andere tussendoortjes
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fotocamera
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

SNP Natuurreizen houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) scherp in de gaten. We volgen de informatie van het RIVM, de adviezen van Buitenlandse Zaken en hebben nauw contact met de ANVR (de branchevereniging voor reisorganisaties in Nederland) en onze lokale vertegenwoordigers.

Voor het actuele reisadvies m.b.t onze reizen naar Italië kijk je hier.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

imposante_kalkwanden.jpg

Italië - Südtirol - Dolomieten

Indrukwekkende kalkmassieven

Wandelvakantie met bagagevervoer langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten