Italië - Südtirol - Dolomieten, 8 dagen Op de MTB door Parco Naturale Fanes-Sennes-Braies

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

mountainbike vakantie langs hotels en berghutten

Mountainbike vakantie door de Dolomieten, het mooiste kalkmassief van de Alpen. Maak pittige MTB-tochten over onverharde wegen en paden in het Parco Naturale Fanes-Sennes met zijn rijkdom aan beschermde planten en dieren. Een ruige trektocht, maar met het comfort van bagagevervoer. Geniet ‘s avonds in een sfeervolle berghut van een smakelijke maaltijd, een glas bier en een welverdiende nachtrust.

Uniek aan deze reis

 • Incl. bagagevervoer
 • Ongerept natuurpark
 • Verblijf in berghutten
 • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Dolomieten

Menig Alpenganger zal het beamen als we beweren dat de Dolomieten misschien wel het mooiste bergmassief van Europa vormen. Dit massief maakt deel uit van de Italiaanse Alpen, maar heeft door het bijzondere contrast tussen de reusachtige witte steile wanden en diepgroene grasplateaus een geheel eigen karakter. In het hart van dit complexe kalksteenmassief ligt een ideaal mountainbikegebied: het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes. Dit natuurpark is een van de grootste reservaten van de Dolomieten. De verscheidenheid aan planten is overweldigend: je vindt hier vele orchideeën, monnikskappen, gentianen en lelies.

Dag 1

Aankomst in Dobbiaco.

Overnachting in

Dobbiaco

Dag 2

Rondrit vanuit Dobbiaco 39 km (970m stijgen en dalen).
Via de zuidkant van de Val Pusteria fiets je over onverharde wegen, langs de bosrand zonder al te veel hoogteverschillen naar Villabassa. Hier begint een klim over een asfaltweg, die uiteindelijk wordt beloond met een prachtig uitzicht over de vallei en de Sextner en Pragser Dolomieten. De afdaling brengt je tot nabij het dorpje Welsberg, aan het begin van de Val Casies (Gsiesertal). Door dit rustige zijdal van de Val Pusteria fiets je zonder veel hoogteverschillen tot Planca di Sopra. Hier begint de pittige tweede, tevens laatste klim van de dag door koele naaldbossen. Eenmaal boven kan je genieten van het uitzicht op je eindpunt Dobbiaco. Via een lange afdaling keer je hier weer terug.

Overnachting in

Dobbiaco

Dag 3

Van Dobbiaco naar Plätzwiese 20 km (960 m stijgen en 200 m dalen).
Via het dorpje Aufkirchen fiets je door de weilanden aan de noordzijde van de Val Pusteria naar Villabassa. Hier kan je misschien nog even pauzeren voor je aan de klim naar de Plätzwiese begint. Via het steeds smaller wordende dal en door de bossen klim je geleidelijk via een asfaltweg omhoog tot de vallei zich weer opent en je de prachtig gelegen berghut bereikt waar je overnacht.

Overnachting in

Plätzwiese

Dag 4

Rondrit vanuit Plätzwiese 41 km (1010 m stijgen en dalen).
Je begint de dag met een lange afdaling naar de Val Pusteria. Via de dorpjes Villabassa en Dobbiaco fiets je de Valle di Landro in. Over een zeer geleidelijk onverhard fietspad fiets je door deze spectaculaire vallei met rechte, ruige rotswanden en twee spiegelende bergmeertjes. Nabij het Lago di Landro heb je fraai uitzicht op de Drei Zinnen.

Overnachting in

Plätzwiese

Dag 5

Van Platzwiese naar Rifugio Sennes 17 km (940 m stijgen en 780 m dalen).
Vanaf de Plätzwiese daal je via de spectaculaire, smalle Val dei Canope af naar Cimabanche. Je fietst over een smal pad langs een klaterende bergbeek: enkele keren zal je de fiets moeten dragen. Vlak na Cimabanche begint de zeer pittige klim door de Val de Gotres. Ook hier is een bergbeek voortdurend je metgezel. Na de Monte de Lerosa, te midden van fraaie rotsformaties, volgt een zeer steile afdaling. De slotklim brengt je bij je volgende overnachtingsadres: de Rifugio Sennes, gelegen op ruim 2100m.

Overnachting in

Rifugio Sennes - Sennes Hutte

Dag 6

Van Rifugio Sennes naar San Vigilio (17 km, 0 m stijgen en 930 m dalen).
Een gemakkelijke etappe vandaag zonder klim. Vanaf Rifugio Sennes begint meteen de afdaling naar de Pederühut, aan het einde van de Valle di Rudo: eerst geleidelijk, daarna zeer steil met een aantal haarspeldbochten. Vervolgens fiets je door het dal over een onverhard pad geleidelijk naar beneden naar je bestemming, het gemoedelijke dorpje San Vigilio. Door de geringe lengte van de etappe van vandaag heb je voldoende tijd om hier rond te kijken of wellicht een extra fietstocht te maken in de omgeving. Voor degenen die geen dag zonder klimmen kunnen: vanaf de Pederühut begint de pittige klim naar Rifugio Fanes, gelegen op 2060m. Je keert via dezelfde weg terug.

Overnachting in

San Vigilio

Dag 7

San Vigilio - Dobbiaco (32 km, 1200 m stijgen en dalen) en terug naar San Vigilio per auto of bus
Een spectaculaire laatste etappe brengt je terug in Dobbiacco. Je begint meteen met een zeer forse klim tot bijna 2300m. Via een steeds breder wordend dal daal je – in eerste instantie met de fiets aan de hand, later geleidelijk dalend op de fiets – af naar het schitterende Lago di Braies. Hierna daal je over een asfaltweg verder af naar de Val Pusteria. Via Villabassa bereik je Dobbiaco. Als je met eigen auto bent gekomen rijd je vervolgens met je auto (en evt. eigen fietsen) terug naar San Vigilio. Zo niet, dan reis je per trein en bus (duur: ca. 1,5 uur) terug naar San Vigilio.

Overnachting in

San Vigilio

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Dobbiaco overnacht je in een goed hotel, in San Vigilio in een sfeervolle B&B. De overige drie nachten overnacht je in twee prachtig gelegen berghutten op ca. 2000 m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. In de Rifugio Sennes heb je geen eigen douche en toilet.

In de berghutten proberen we standaard privékamers te boeken. Bij overnachting op privékamers zijn lakens en handdoek inbegrepen. Vanwege het beperkte aantal privé-kamers in de onderkomens, kan het zijn dat we die niet meer voor je kunnen reserveren (met name in hoogseizoen). Indien er geen privékamers beschikbaar zijn, stellen we je voor te overnachten in meerpersoonskamers.  Als je op een meerpersoonskamer slaapt, dien je een lakenzak en handdoek mee te nemen (er zijn wel dekbedden en kussens aanwezig). Douche en wc zijn bij verblijf op meerpersoonskamers altijd op de gang.

Over de maaltijden

In de berghut op de Plätzwiese is zowel ontbijt als diner inbegrepen. In de hut op het Sennesplateau is alleen het ontbijt inbegrepen. Je kunt hier 's avonds prima a la carte eten.
Ook in Dobbiaco en San Vigilio is alleen het ontbijt inbegrepen en kun je zelf een restaurant uitkiezen voor het diner. De lunch koop je zelf in. In de berghutten kun je tegen betaling een lunchpakket krijgen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2x diner
 • bagagevervoer dag 2 t/m 6
 • Nederlandstalige routebeschrijving & kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer dag 7
 • fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

• toeristenbelasting (ca. EUR 1,- pppn)

Over de activiteiten

Je maakt dagtochten, waarbij aanzienlijke hoogteverschillen overbrugd dienen te worden. Vrijwel dagelijks klim je ca. 1000m en de hellingen kunnen steil zijn, dus je dient over een goede conditie te beschikken. Je volgt voornamelijk onverharde gravelwegen. Een enkele keer fiets je over een asfaltweg en tweemaal dien je de fiets een stukje te dragen.

Extra dagen

Je kan overal extra dagen bijboeken. Vanuit de Platzwiese en Rifugio Sennes kan je ook prachtige wandeltochten maken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Dobbiaco is ca. 1030 km. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie. Op dag 7 van de reis eindigt de fietstocht in Dobbiaco. Je haalt hier je auto op en rijdt naar San Vigilio voor de laatste overnachting.

Treinreis

BestemmingTijdOverstap
Amsterdam CS – Dobbiaco15:16 – 11:35   3
Brunico – Amsterdam CS   16:31 – 08:552


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):

€ 278,50 (5-pers. couchette, 2e klas, retour)
€ 368,50 (2-pers. slaapcoupe, 2e klas, retour)


BestemmingTijdOverstap
Amsterdam CS – Dobiacco06:34 – 20:05   3
Brunico – Amsterdam CS   07:31- 20:255


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):

€ 230,50 (tweede klas zitplaats) 
€ 365,50 (eerste klas zitplaats)  


NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek.


Toelichting

Kies een treinreis heen naar Dobbiaco, terug vanaf Brunico. Je kunt kiezen voor een nachttrein of een dagtrein.

Terugreis:
vanuit St. Vigilio in Marebbe/St.Vigil in Enneberg neemt u de bus naar Brunico/Bruneck (20 km) en vandaar de trein naar huis. U kunt eventueel een taxitransfer naar Brunico/Bruneck bijboeken.

Klik hier voor informatie over de bus. Zoek de dienstregeling van lijn 461 S.Vigilio Mareobus voor de korte rit (5 km) naar Longega/Zwischenwasser in het hoofddal. Deze bus rijdt onregelmatig. Vaak is een taxi handiger.
Lijn 460 Val Badia-S.Lorenzo-Brunico brengt u in 30 min van Longega/Zwischenwasser naar het station van Brunico/Bruneck. Deze bussen rijden bijna elk uur, maar in weekend minder.  

Praktische informatie

Je kan dit arrangement elke dag starten van begin juni tot eind september.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaard uitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

_mg_3761---sjiva-jansen-(7).jpg

Italië - Südtirol - Dolomieten

Op de MTB door Parco Naturale Fanes-Sennes-Braies

mountainbike vakantie langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen