Italië - Sicilië, culturele highlights, 9 dagen van de klassieke oudheid tot de Barok

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs hotel en agriturismo’s

Een heerlijke cultuurweek op Sicilië. Ga vanuit drie fraai gelegen accommodaties op zoek naar de resten van drieduizend jaar beschaving. Doorkruis het eiland van oost naar west, van het historische Taormina - met uitzicht op de Etna - tot de Griekse tempels van Segesta in het westen. Bewonder het romantische Ragusa en het barokke Noto, dat op Griekse en Romeinse ruïnes is gebouwd. Geniet vooral ook van de prachtige natuur die Sicilië te bieden heeft!

Uniek aan deze reis

 • Adelaarsnest Erice
 • Barok Noto
 • De tempels van Agrigento
 • GPS tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Sicilië, culturele highlights

Een week genieten van de rijke cultuur op Sicilië. Je doorkruist het eiland van west naar oost en weer terug. Na aankomst in Catania of Palermo reis je per huurauto naar Giarre aan de kust, onder de rook van de Etna.

de Etna
Met een verblijf in een fraai gelegen herenboerderij aan de voet van de Etna begint uw reis. Deze 3300 meter hoge vulkaan domineert uw horizon en is imponerend in hoogte en omvang. Wandel langs zijn flanken, bezoek het fraai gelegen amfitheater bij Taormina of het onbekendere Randazzo.

Trapani en Erice
In het westen wacht je een heel ander landschap: vlak, met weidse zoutmeren en een ongerepte rotskust. Vanuit je prachtige agriturismo, een oud-Siciliaanse herenboerderij met zwembad, verkent u deze streek rond Trapani. Het als een adelaarsnest gebouwde Erice, het tempelcomplex van Segesta en het vogelreservaat Lo Zingharo aan de kust. Vergeet niet te dineren bij een van de restaurants die worden aanbevolen in uw reispakket.

Ragusa-plateau
Dit bizarre kalkplateau met diepe kloven en scherpe kammen kende eind 18e eeuw een enorme economische bloei, wat u goed terugziet in de rijke barokke architectuur van de stadspaleizen, kerken en straten. Een bezoek aan de oud-Griekse stad Syracuse mag natuurlijk niet ontbreken.

Tijdens alle dagen is er volop gelegenheid om een van die authentieke dorpen of stadjes langs de route te bezoeken of om een heerlijke, door ons uitgezette wandeling te maken. Je overnachtingsplaatsen mogen er zijn: drie zorgvuldig geselecteerde en prachtig gelegen agriturismi, stuk voor stuk pareltjes van de streek.

Dag 1

Aankomst in Giarre. Nadat je je huurauto hebt opgehaald op de luchthaven rijd je naar Giarre. Je accommodatie is een onlangs tot hotel verbouwde herenboerderij en is prachtig gelegen tussen talloze exotische fruitbomen en behoorde tot de botanische tuinen van de universiteit van Messina. Wellicht is er nog tijd voor een duik in het zwembad voordat je het uitstekende restaurant gaat uitproberen.

Overnachting in

Giarre - Hotel Etna

Dag 2

Bezoek het badplaatsje Taormina dat eind 19e eeuw ontdekt werd door de Engelse aristocratie als ideale vakantiebestemming en zijn mondaine allure nog niet verloren heeft. Het hooggelegen Griekse amfitheater van Taormina heeft wellicht het mooiste achtergronddecor ter wereld: de indrukwekkende, met sneeuw bedekte kraterrand van de Etna. Bezoek ook het als een adelaarsnest gelegen Castelmola en dineer in één van de vele restaurants.

Overnachting in

Giarre - Hotel Etna

Dag 3

Van Giarre naar Buseto Palizzolo (380km).
Vandaag rijd je naar het uiterste westen van Sicilië. Het is een lange rit, maar via de snelweg langs de kust is het goed te doen. Deze route geeft je meteen de gelegenheid een bezoek te brengen aan het fraaie Cefalù, met zijn wereldberoemde Noormannenkerk. Daarna rijd je door naar Buseto nabij Trapani. Hier ligt je onderkomen voor de komende dagen en je zult je in deze oude 'baglio' perfect thuis voelen.

Overnachting in

Buseto Palizzolo - Arcudaci Agriturismo

Dag 4-5

In de omgeving van Trapani hebben we voor jou een aantal mooie excursies gepland. Je kunt kiezen uit een bezoek aan het eerste natuurreservaat van Sicilië: Lo Zingaro. Je vindt er een nog ongerepte kust die bijzonder vogelrijk is en waar je heerlijk kunt wandelen. Eveneens te voet kun je de prachtige tempel van Segesta bewonderen, een overblijfsel uit de tijd van de Griekse overheersing. Een bezoek aan het hooggelegen Erice of het centrum van Trapani is ook de moeite waard. Of wat dacht je van een bezoek aan het zoutmuseum, een wijnproeverij of een van de Egadische eilanden voor de kust van Trapani? Genoeg te doen hier.

Overnachting in

Buseto Palizzolo - Arcudaci Agriturismo

Dag 6

Van Buseto Palizzolo naar Noto (370km).
Vandaag verplaats je je naar het zuidoosten van Sicilië. Het is een lange rit; je kunt ervoor kiezen zoveel mogelijk over doorgaande wegen direct door te rijden naar Noto, waar je de komende dagen zult verblijven. Cultuurliefhebbers rijden binnendoor naar één van de mooiste archeologische vindplaatsen van het eiland: de tempelvallei bij Agrigento. Hier staan, net buiten de stad, enkele tempels die qua gaafheid en formaat hun weerga niet kennen.

Overnachting in

Noto - Masseria degli Ulivi

Dag 7-8

Kies in ieder geval één barokke dag: immers, je nieuwe omgeving staat bekend om de honinggele barokstadjes die hier in de 18e eeuw gebouwd zijn. Begin de dag bijvoorbeeld met een fraaie ochtendwandeling langs Noto Antica en over het kalkplateau. Wie liever de verfrissing van het water opzoekt, gaat naar de Cava Grande del Cassabile, een prachtige kloof ten noordwesten van Avola. Bezoek in de namiddag Ragusa Ibla en Módica, eveneens twee barokke stadjes die het bezichtigen meer dan waard zijn. Op enige afstand van Noto ligt het groene natuurgebied Valle dell'Anapo. Het is een bloemrijke kloof waar in de steile wanden de beroemde ‘necropoli’ van Pantalica zijn uitgehakt, graftombes van de eerste bewoners van Sicilië. Op een korte rondwandeling krijg je het een en ander goed in beeld. Ook kun je naar de oude Griekse stad Syracuse rijden, waar je een bezoek brengt aan het Griekse theater en het schiereilandje Ortigia, het oude centrum van de stad. En iedere avond wacht je een comfortabel verblijf tussen de olijfbomen...

Overnachting in

Noto - Masseria degli Ulivi

Dag 9

Vandaag eindigt je arrangement. Vanuit je laatste accommodatie rijd je terug naar het vliegveld waar je je huurauto inlevert.

NB Programma

De volgorde van de accommodaties is gebaseerd op een vlucht op Catania. Indien je op Trapani of Palermo vliegt, kun je beter starten in de accommodatie in Buseto, vervolgens Giarre en tenslotte Noto. Geef dit bij boeking aan.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in bijzondere, landelijk gelegen accommodaties van hoge kwaliteit. Nabij Catania verblijf je op een verbouwde herenboerderij onder de rook van de Etna. Bij Buseto overnacht je in een prachtig verbouwde Siciliaanse herenboerderij met zwembad. Bij Noto verblijf je in een fraai verbouwde agriturismo met zwembad temidden van de olijfboomgaarden. Kijk voor een uitgebreide beschrijving van de verschillende accommodaties bij het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Je verblijf tijdens dit arrangement is op basis van logies en ontbijt. Dit geeft je de vrijheid zelf te kiezen waar je het diner wilt gebruiken. Natuurlijk zullen wij je een aantal restaurants aanbevelen.

Info kindvriendelijkheid

De 2 agriturismo's waar je op deze reis in overnacht hebben alle veel buitenruimte. Het hotel in Giarre is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Taormina, ook voor kinderen erg leuk. Alle accomommodaties op deze reis bieden een zwembad.  

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • uitgebreid informatiepakket met o.m. eenvoudig kaartmateriaal met wandelroutes
 • wegenkaart

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1.50 pppn)

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 9 (= 9 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van Palermo of Catania. We boeken standaard een auto inclusief Express Service (voorrang bij ophalen). De huurauto die je meekrijgt is qua ruimte en motorvermogen afgestemd op het aantal personen:

 • huurauto 1-2 personen: categorie BB Volkswagen Polo of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
 • huurauto 3 personen: categorie DB Peugeot 308 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
 • huurauto 4 personen: categorie DS Peugeot 3008 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco
Tegen betaling van een toeslag kun je een grotere auto krijgen. Geef dit bij boeking aan. Er geldt een toeslag als je de auto wilt ophalen en inleveren in Trapani. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met o.a. gedetailleerde wandelroutebeschrijvingen. Alle wandelingen zijn facultatief, je kunt het dus zo actief maken als je zelf wilt.

Extra dagen

Wil je meer tijd nemen om Sicilië te ontdekken, boek dan gerust extra nachten bij. Dit is mogelijk in alle drie de accommodaties.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Palermo of Catania

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je reist vanaf de luchthaven per huurauto verder. De afstand tussen Catania - Giarre is ca. 30km. Op de laatste dag rijd je van Noto terug naar vliegveld Catania, dit is ca. 95km.

Indien je vliegt op Trapani of Palermo is het beter om de reis aan te passen en te starten bij de accommodatie in Buseto. De afstand Trapani - Buseto is 40km, van Palermo naar Buseto is het ca. 60km. Aan het einde van de reis rijd je van Giarre terug naar Trapani (350 tot 400km) of Palermo (ca. 300km).

Je kunt dit arrangement starten in de periode begin april - eind oktober. De mooiste seizoenen qua temperatuur zijn natuurlijk het voor- en najaar, maar ook in de zomermaanden kun je uitstekend op Sicilië terecht. Het kan dan wel erg warm zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sicilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

barok_noto.jpg

Italië - Sicilië, culturele highlights

van de klassieke oudheid tot de Barok

Actieve rondreis met huurauto langs hotel en agriturismo’s

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten