Italië - Piemonte, 8 dagen Het walhalla voor genieters

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en agriturismo

Golvend, groen heuvelland tegen een decor van witte Alpentoppen. Je fietst op 'gewone' fiets of e-bike door het wijnland van Gavi, Barolo en Barbaresco, van truffels en ‘bagna cauda’, van fijne chocolade en pittige salami’s. Het is onbekommerd fietsen door de bakermat van de ‘slow food’, door toeristisch nauwelijks bekende streken als Roero, Langhe en Monferrato. Bezoek eeuwenoude stadjes en vind onderkomen in zeer goede accommodaties.

Uniek aan deze reis

 • Bakermat van slow food
 • Historisch Asti
 • Kuren in Acqui Terme
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Piemonte

In het hart van de Piemonte glooien de prachtige, groene heuvels van de Monferrato en de Langhe. Dit is hét oord voor genieters: je vindt hier truffels, gefrituurde bloemen, bagna cauda, geurende stoofpotten, tomakazen en de edele nebbiolowijnen. Je start in het prachtige Alba 'stadje van honderd torens'. In Alba vind je zowel romaanse, barokke als gotische bouwstijlen. Dit is het centrum van de 'slow food' en de vermaarde Barolo en Barbaresco wijnen. De fietstocht voert je verder langs een lint van prachtige dorpen, zoals Serralunga, Montforte en La Morra. Na kuurstad Acqui Terme fiets je door een lieflijk, golvend landschap vervolgens door het land van de legendarische Fausto Coppi naar Villa Val Lemm. Je vervolgt je toer naar het hoog gelegen Vignale Monferrata. Hier vind je nauwelijks toeristen, maar wel magnifieke panorama's tot aan de witte toppen van de Alpen. Je bezoekt de historische stadjes Casale Monferrato en Asti, met hun nauwe straatjes en palazzi opgetrokken uit klinkers en gele tufsteen. Op de pleintjes vind je onder de oude arcades een uitnodigend, schaduwrijk terras. Je fietst verder langs dorpen en Middeleeuwse kastelen, omringd door weelderige wijngaarden, over landelijke weggetjes terug naar Alba. Eén ding beloven we je: als je meegaat, verklappen wij je de restaurants waar ware 'culinaire hoogmissen' worden opgevoerd. 

Dag 1

Na je aankomst en check-in in het hotel in Alba heb je misschien nog wat tijd over om wat rond te struinen in dit historische stadje. 

Overnachting in

Alba - Hotel Calissano

Dag 2

van Alba naar Borgomale (47 km, 1050 m stijgen)
Je begint met een flinke klim naar de wijngaarden van Borgomale. Vervolgens maak je een rondrit vanuit Borgomale, een prachtige panoramatocht door de Alte Langhe, hoog boven de magnifieke valleien van de Belbo en Grazie. Dit is het gebied waar de beste kwaliteit hazelnoten groeien: de basis voor Gianduia chocola en streekdesserts, typisch voor de Piemonte. Je komt door dorpjes als Serravalle en Cissone, van waar je bij helder weer een spectaculair uitzicht hebt op de Alpen. Net voor Lequio Berria rijg je een fraai lint van kapelletjes aaneen. Hier bevindt zich eveneens een prima restaurant. Door de Barolo en Barbera wijngaarden fiets je weer terug naar Borgomale. Als je op je eerste fietsdag wat rustiger van start wilt gaan fiets je alleen de eerste 15 km tot Borgomale (500 m stijgen) en ga je met een drankje in de heerlijke tuin van je accommodatie zitten.

Overnachting in

Borgomale - Hotel Relais Montemarino

Dag 3

55 km van Borgomale naar Acqui Terme (350 m stijgen en 800 m dalen).
Bezoek in de Moscato heuvels de regionale wijnkelder in Mango. Vandaag fiets je door het hart van de Alta Langa, waar de hazelnoot- en walnootboomgaarden en de Dolcetto wijngaarden de heuvels tot een prachtig rollend palet hebben omgetoverd. Een groot gedeelte van de route voert over een kronkelig landweggetje door de Bormida-vallei, door wijngaarden en landerijtjes. Hier is vrijwel elk stadje opgesierd met een kasteel(toren) of andere verdedigingswerken. Als de vallei wijder wordt fiets je al snel tegen de overblijfselen van het Romeinse aquaduct in Acqui Terme aan. Dit fraaie stadje is al sinds de Romeinse tijd vermaard vanwege zijn hete zwavelbronnen.

Overnachting in

Acqui Terme

Dag 4

Van Acqui Terme naar Monterotondo di Gavi
Via enkele kleine dorpen bereik je de oevers van de Orba. Nadat je deze rivier bent overgestoken koers je door oogstrelend landschap met bossen, rivieren en uiteraard de befaamde wijngaarden van Gavi. Ondertussen rijg je talloze fraaie dorpjes aaneen en dient er enkele malen geklommen te worden. De beloning volgt in je accommodatie, die van onvergetelijke klasse is, met prachtige kamers en een uitstekende keuken.
Fietstocht: 60 km, 800 m stijgen en 650 m dalen

Overnachting in

Monterotondo di Gavi - Albergo l'Ostelliere – Villa Sparina Resort

Dag 5

Van Monterotondo di Gavi naar Vignale Monferrato
Over kleine kronkelige landweggetjes fiets je over en langs de fraaie bergkam tussen Serravalle en Novi, een deel van de ‘kampioenenrit’. Hier konden de wielerlegenden Fausto Coppi en Constante Girardengo in hun jeugdjaren niet genoeg krijgen van de talloze fraaie colletjes. Voor de fietsliefhebber is een bezoek aan het grootste fietsmuseum van Europa in Novi een absolute aanrader (alleen geopend op vrijdagmiddag en zater- en zondag de gehele dag). Het vruchtbare deltagebied van Alessandria is vanuit landschappelijk oogpunt minder interessant, maar vanuit historisch oogpunt des te meer, getuige de vele vestingstadjes die je onderweg aandoet. Het laatste deel fiets je door de Monferrato: een prachtig heuvelachtig gebied, met de befaamde wijngaarden, bossen en robuuste vestingstadjes, waarboven kasteeltorens prijken.
Fietstocht: 69 km, 400 m stijgen en dalen

Overnachting in

Vignale Monferrato

Dag 6

48 km van Vignale Monferrato naar Asti (350 m stijgen en 500 m dalen).
Een mooie, ontspannen route brengt je naar Asti. Via Cucarro Monferrato en het lager gelegen Fubine fiets je westwaarts weer omhoog naar Montemagno. Door het glooiende landschap fiets je langs het hooggelegen Portacomaro, richting Asti. Asti is een oude stad die door zijn gunstige ligging aan de Tanaro-rivier, al meer dan duizend jaar een belangrijke rol speelt in het gebied. De stad is bekend door de Barberawijn en de jaarlijkse paardenrace (Palio).

Overnachting in

Asti - Hotel Palio

Dag 7

42 km van Asti naar Alba (720 m stijgen en 670 m dalen).
Je begint vanuit Asti met een geleidelijke klim naar Vaglierano. Door een golvend landschap van wijngaarden, akkers en boerderijen fiets je via  Govone en Castellinaldo naar Alba aan de Tanaro, dat je na een forse afdaling bereikt.

Overnachting in

Alba - Hotel Calissano

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in uitstekende hotels, op kamers met douche en toilet. In Vignale Monferrato is een wat eenvoudiger, maar sfeervolle agriturismo.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Je kan dineren in je accommodatie of in een restaurant in de omgeving. In de omgeving van de meeste accommodaties zijn vele mogelijkheden tot dineren. Je bevindt je tenslotte in een omgeving waar goed eten een vanzelfsprekendheid is: de bakermat van de 'slow-food beweging'!

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Bagagevervoer
 • Kaartmateriaal en Nederlandstalige routebeschrijving

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (EUR 1 - 2,- p.p.pn.) 

Over de activiteiten

Je fietst vrijwel altijd over goed geasfalteerde wegen, maar soms ook over onverharde gravelwegen. De eerste etappes van de tocht zijn niet al te zwaar. Zodra je het gebied rond Alba nadert, wordt het gebied beduidend steiler en het niveau van de routes zwaarder.

Extra dagen

Je kan overal een extra dag boeken. Als je een extra overnachting in Vignale Monferrato boekt, kan je een extra door ons beschreven rondrit (55km) langs Casale Monferrato maken. Standaard boeken we in Vignale Monferrato een agriturismo. Tegen meerprijs kunnen we ook een luxere accommodatie boeken, afhankelijk van beschikbaarheid met zwembad.

Fietsverzekering

Huurfietsen zijn op deze bestemming verzekerd tegen diefstal. Bij schade aan je huurfiets ben je wel persoonlijk aansprakelijk. Beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 
Voor meer informatie over deze verzekering, klik hier.

Extra's

Verlengingshotels

Rocca_e_Cavour_gevel12.jpg

Hotel Roma e Rocca Cavour (Turijn)

Een van de oudste hotels van Turijn, sinds 1854 in handen van dezelfde familie. Centraal gelegen, in de buurt van het station, kijkt het hotel uit op een van de elegantste pleinen van de stad. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Vanuit dit hotel kun je prima op loopafstand de vele bezienswaardigheden die Turijn rijk is op je gemak bezoeken.

acc15323att88.jpg

Hotel Soperga (Milaan)

Hotel Soperga is gehuisvest in een groot palazzo in het centrum van Milaan, op 300 meter afstand van het Centraal Station. In de lounge zijn zithoekjes ingericht waar je kunt relaxen op de comfortabele banken of kunt genieten van een apéritief aan de bar van het hotel. Iedere ochtend wordt in de mooie ontbijtzaal een rijk ontbijt met zoete en hartige gerechten, brioches, fruit en vers sinaasappelsap geserveerd. De ontbijtzaal is opgefleurd met een trompe l'oeil die een Italiaanse tuin uitbeeldt.

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 154,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met bagagedrager met achtertas, km-teller, reparatiesetje, fietspomp en slot.

Voorwaarden: De huurprijs is inclusief verzekering tegen diefstal. Voor schade aan de huurfiets ben je wel aansprakelijk.

E-bike

Je huurfiets is een e-bike met bagagedrager met achtertas, km-teller, reparatiesetje, fietspomp en slot.

Voorwaarden: De huurprijs is inclusief verzekering tegen diefstal en schade.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Alba bedraagt ca. 1200 km. Vanaf Brussel rijd je in een kleine 1100km naar Alba. Je kan je auto bij de eerste accommodatie parkeren. Aan het eind van je fietstocht kom je hier weer terug.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Turijn of Milaan.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven van Turijn neem je de bus naar het centraal treinstation van Turijn: Porto Nuova (ook wel Santa Nuova). De bus brengt je in ongeveer 45 minuten naar het station. Hier neem je de trein naar Alba. De reis duurt ca. 1,5 uur. 

Van vliegveld Milaan Malpensa neem je de trein (Malpensa Express) of bus (beide: ca. 1 uur reisduur) naar station Milano Centrale. Hier stap je over op de trein naar Alba. Vanaf Milano Centrale ben je 3 tot 3,5 uur onderweg.

Van vliegveld Milaan Linate reis je in 20 minuten per bus naar station Milano Centrale. Hier stap je over op de trein naar Alba. Vanaf Milano Centrale ben je 3 tot 3,5 uur onderweg. 

Van het treinstation in Alba wandel je naar het hotel of je neemt een taxi.

Je kan dit arrangement op elke dag van de week starten van 1 april t/m 24 oktober. Voor de maanden september en oktober raden wij je aan om vroeg te boeken. In verband met de truffelbeurs in Alba (de gehele maand oktober) is de regio dan erg populair.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Piemonte ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie materiaalhuur), neem je deze zelf mee.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

italie-piemonte.jpg

Italië - Piemonte

Het walhalla voor genieters

Fietsvakantie langs hotels en agriturismo

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten