54y4w5y

Italië - Lazio, 8 dagen De paleizen en tuinen van Castelli Romani

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Kunst en cultuur

Groene cultuurreis vanuit twee hotels

Kunsthistoricus Robert-Jan Muller neemt je mee naar Castelli Romani, een verzameling dorpjes ten zuidoosten van Rome. Deze heerlijke omgeving werd al op waarde geschat door de oude Romeinen, die er vele buitenverblijven lieten bouwen. We verkennen te voet de mooiste paleizen en tuinen en genieten van de heerlijke wijn. Bewonder het oude Romeinse theater in Tusculum en wandel langs de oevers van Lago Albano. De tweede helft van de week brengen we door in de Eeuwige Stad zelf. Paleizen als Colonna en Palazzo Barberini in de Eeuwige Stad hangen vol met zeer interessante kunstwerken. In het voor- en najaar, wanneer deze reis plaats vindt, is Lazio een heerlijke streek om te vertoeven. We verblijven in een fraaie villa nabij Frascati en een comfortabel hotel in Rome. Nieuw in 2018
Deze reis wordt aangeboden in samenwerking met de Vrije Academie.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door docent Vrije academie én SNP reisleider
 • Bezoek Villa d'Este en Villa Adriana in Tivoli
 • De groene heuvels en kratermeren van Castelli Romani
 • Inclusief verblijf in de Eeuwige Stad Rome
 • Uitstekende hotels
 • Unieke combinatie cultuur en lichte wandelingen
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Vrije Academie

SNP Natuurreizen en de Vrije Academie organiseren samen de Groene Cultuurreis in Italië, Spanje en Turkije. Wandelen, musea bezoeken en andere mensen ontmoeten met rustieke accommodaties als uitvalsbasis. 'De mix van natuur en cultuur zorgt voor een ultiem vakantiegevoel.'

Dag tot dag

Italië - Castelli Romani

Kunsthistoricus Robert-Jan Muller neemt je mee naar Castelli Romani, een verzameling dorpjes ten zuidoosten van Rome. Deze heerlijke omgeving werd al op waarde geschat door de oude Romeinen, die er vele buitenverblijven lieten bouwen. We verkennen te voet de mooiste paleizen en tuinen en genieten van de heerlijke wijn. Bewonder het oude Romeinse theater in Tusculum en wandel langs de oevers van Lago Albano. De tweede helft van de week brengen we door in de Eeuwige Stad zelf. Paleizen als Colonna en Palazzo Barberini in de Eeuwige Stad hangen vol met zeer interessante kunstwerken. In het voor- en najaar, wanneer deze reis plaats vindt, is Lazio een heerlijke streek om te vertoeven. We verblijven in een fraaie villa nabij Frascati en een comfortabel hotel in Rome.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Rome brengt de bus ons in een klein uur naar de heuvels buiten de stad. In het dorpje Grottaferrata bezoeken we het zeer bezienswaardige Byzantijnse klooster Santa Maria di Grottaferrata. Met name de kleurrijk versierde klokkentoren van de abdij is zeer de moeite waard. Na het bezoek wandelen we naar ons onderkomen voor de komende dagen: een elegante villa tussen Grottaferrata en Frascati

Overnachting in

Grottaferrata

Dag 2

Even buiten Grottaferrata, verscholen in het groen, liggen de resten van de oude stad Tusculum. In de Romeinse tijd was het een geliefde verblijfplaats voor keizers, senatoren en schrijvers die de hitte van de stad ontvluchtten. We bekijken het archeologisch park voor we te voet afdalen naar het stadje Frascati waar je kunt ronddwalen door de kronkelige steegjes en over de gezellige pleinen van dit aangename stadje. Probeer zeker de witte Frascatiwijn die in dit gebied wordt geproduceerd. 's Middags brengen we eerst een bezoek aan Villa Aldobrandini, gelegen even buiten het centrum van Frascati. De neoclassicistische villa zelf – met geweldig uitzicht – wordt nog altijd bewoond en kan niet worden bezocht. We mogen echter wel een kijkje nemen in de fraaie tuinen bij de villa. Vanuit de tuinen wandelen we terug Frascati in waarna de bus ons terug brengt naar ons hotel. 

Overnachting in

Grottaferrata

Dag 3

’s Morgens rijden we naar Rocca di Papa, een stadje aan de rand van Parco Regionale di Castelli Romani. In vroeger tijden bracht Paus Egidius de zomer door in dit steil tegen een heuvel gebouwde plaatsje. Na een fotostop brengt de bus ons verder naar Castel Gandolfo, waar zich de huidige pauselijke zomerresidentie bevindt. Paus Franciscus gebruikt dit prachtige Palazzo Pontifico overigens niet, omdat ‘arme mensen ook niet op vakantie gaan’. Vanwege de fraaie ligging aan het meer zijn er in en om Castel Gondolfo vele villa’s te vinden in het groen. Uit de Romeinse tijd stamt de boven het plaatsje gelegen en inmiddels vervallen Villa di Domiziano. Optioneel kun je een bezoek brengen aan het Apostolisch Paleis (niet incl.) 's Middags wandelen we langs de oevers van het Lago Albano richting Rocca di Papa (ca. 7km) en worden we teruggebracht naar ons hotel in Grottaferrata.

Overnachting in

Grottaferrata

Dag 4

Na een klein half uur rijden en een lichte ochtendwandeling bereiken we het aangename stadje Nemi aan het gelijknamige kratermeer. Er zijn vele mooie plaatsjes in Castelli Romani maar Nemi is wel één van de hoogtepunten. Nemi is zeer goed bewaard gebleven en ligt spectaculair tegen een steile heuvel geplakt, met uitzicht op het Lago di Nemi. Dit alles was uiteraard ook al bekend bij de oude Romeinen, die er een groot tempelcomplex bouwden. Ondanks de nabijheid van de grote stad hangt er een mystieke sfeer. Een bezoek aan Nemi is niet compleet zonder de zeer smakelijke aardbeientaartjes te proeven waar de plaats bekend om staat. Liefhebbers wandelen 's middags om het meer heen; cultuurminners bezoeken het Museo Navali.
Ochtendwandeling: 3km, middagwandeling (optioneel): 5km 

Overnachting in

Grottaferrata

Dag 5

De Romeinen bouwden niet alleen in Castelli Romani hun overdadige buitenverblijven. In Tivoli, zo’n 20km buiten Rome, staan enkele zeer fraaie Romeinse villa’s met de meest schitterende tuinen. Op weg naar Rome bezoeken we de twee bekendste: Villa d’Este en Villa Adriana. We wandelen ’s morgens rond in de waterrijke tuin van Villa d’Este en bewonderen de vele prachtige beelden. ’s Middags verkennen we het enorme landgoed van het buitenverblijf van Keizer Hadrianus, compleet met wildpark en visvijvers. Aan het eind van de dag rijden we door naar de stad waar het allemaal begon, de stad met eeuwigheidswaarde: Rome.

Overnachting in

Rome

Dag 6

We nemen de metro naar Palazzo Barberini. In dit 17e eeuwse paleis is de Galleria Nazionale d’Arte Antica gevestigd met één van de belangrijkste collecties schilderwerken van heel Italië. Het hangt vol met meesterwerken van Italiaanse en buitenlandse schilders. Via de Trevifontein wandelen we naar Palazzo Doria Pamphilj. In de Galleria Doria Pamphili is een grote schilderijenverzameling te zien, met werk van onder anderen Caravaggio, Velázquez, Titiaan en Rafaël. Er zijn ook werken uit de Lage Landen, o.a. van Brueghel. Liefhebbers wandelen na afloop van het bezoek nog een stuk verder door naar het oude politieke hart van Rome. Via het Forum Romanum bereik je het Colosseum.

Overnachting in

Rome

Dag 7

’s Morgens bezoeken we Palazzo Collona. Daarna is het tijd voor een stadswandeling die ons langs vele highlights leidt. We slenteren o.a. langs het Pantheon, Piazza Navona en Campo Fiori richting Trastevere. In deze dorpse wijk bezoeken we Villa Farnesina. Zoek na afloop een lekker restaurant op, keuze genoeg in deze buurt.

Overnachting in

Rome

Dag 8

Wellicht biedt ons vluchtschema nog ruimte voor wat vrije uurtjes eigen besteding in Rome. In de loop van de dag worden we naar het vliegveld van Rome gebracht voor de terugvlucht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven tijdens de reis in 2 totaal verschillende, maar beide comfortabele hotels. Ons onderkomen in Castelli Romani is een tot hotel omgebouwde villa even buiten Grottaferrata. Het hotel wordt omringd door een weelderig begroeide tuin met oude bomen. Je kamer beschikt over eigen badkamer, airco, TV en WiFi.
Het hotel is Rome ligt op een klein kwartier wandelen van het Colosseum en heeft een metrohalte voor de deur. Het is een vrij grootschalig stadshotel van prima kwaliteit. Ook hier beschikt je kamer over eigen badkamer, airco, TV en WiFi.

Maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen en wordt verzorgd door de accommodatie. In Grottaferrata is tevens het diner inbegrepen, in het restaurant van het hotel. In Rome laten we het diner open en kun je op eigen gelegenheid of met groepsgenoten een restaurant op zoeken. De lunch is niet inbegrepen. We kunnen op enkele dagen picknicken in het veld of we zoeken een restaurant op.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 x diner
 • entrees volgens programma (o.a. Villa Aldobrandini, Palazzo Colonna, Palazzo Barberini
 • transfers volgens programma
 • diensten SNP-reisleider en docent Vrije Academie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (bij te boeken)
 • overige maaltijden
 • overige entrees
 • verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze thematische reis op de paleizen en tuinen uit de tijd van de Romeinen en op het landschap waarin we deze culturele erfenis aantreffen. We worden op de meeste dagen 's morgen naar de eerste bezienswaardigheid gebracht en wandelen vervolgens naar de volgende bezienswaardigheid voor we weer terugkeren naar ons hotel. De stadswandelingen in Rome zijn - omdat er zoveel te zien is - logischerwijze wat korter. In Castelli Romani zijn de afstanden groter, maar altijd minder dan 10km. In Castelli Romani wordt tijdens elke wandeling wel wat geklommen en gedaald. De hoogteverschillen zijn niet groot, ofschoon een enkele korte steile klim of daling wel regelmatig voorkomt.

 

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Rome.

Vlucht informatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Rome (Fiumicino) v.v.

Vluchtschema
KL1601 Amsterdam Rome vertrek om 09.35 aankomst 11.50 uur
KL1604 Rome Amsterdam vertrek om 17.25 aankomst 20.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Lazio kent een mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en zonnig met temperaturen die in juli en augustus kunnen oplopen tot 35 ºC. Het regent dan zelden. In voor- en najaar, wanneer deze reis plaatsvindt,  is de temperatuur aangenamer, zo rond de 25-30 ºC. Er kan af en toe een bui of een regenachtige dag voorkomen. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch, drankjes en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. Reken voor je persoonlijke uitgaven op ca. € 20,- per dag.

De eerste 4 dagen van de reis verplaatsen we ons met een gecharterde bus. Deze brengt ons op dag 4 ook naar Rome. In Rome maken we gebruik van de metro en de benenwagen. De laatste dag worden we door de bus naar het vliegveld gebracht.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij u voorafgaand aan de reis een paar wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat uw schoenen goed ingelopen zijn.

 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis-, en ziektenkostenverzekering
 • pinpas
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: sporttape (breed), pleisters of tape tegen blaren

Voor de wandelingen:

 • goede, ingelopen wandelschoenen die voorzien zijn van een goed profiel
 • regenkleding
 • luchtige en warme kleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • drinkfles (min. 1 liter)
 • zitmatje en zakmes voor lunches in het veld
 • evt. wandelstokken

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van het culturele thema van deze reis graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 
De inhoudelijke kant van de reis wordt verzorgd door Vrije Academie docent Robert-Jan Muller. Robert-Jan is kunsthistoricus, publicist en adviseur beeldende kunst projecten en doceert al jaren voor de Vrije Academie. Met veel enthousiasme en humor doceert Robert-Jan over de kunstgeschiedenis van de Grieken tot nu. Zijn specialisme is twintigste eeuwse en hedendaagse kunst. Robert-Jan publiceert over dit onderwerp in onder meer Museumtijdschrift en het Amerikaanse Artforum. Daarnaast maakt hij gefilmde interviews met binnen- en buitenlandse kunstenaars voor de website van galerie Slewe te Amsterdam.  In 2003 verscheen zijn boek over het leven en werk van de schilder Erik Andriesse. Sinds 2010 is hij voorzitter van AICA Nederland, de internationale vereniging van kunstcritici. Met zijn cursussen en rondleidingen wil Robert-Jan Muller bereiken dat, zoals hij zegt, 'het kunstwerk direct tot de kijker gaat spreken als een goede bekende.'  

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

trdhdtr

Italië - Lazio

De paleizen en tuinen van Castelli Romani

Groene cultuurreis vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Kunst en cultuur
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen