Italië - Lago di Como, Lugano & Maggiore, 8 dagen Wandelen boven diepblauw water

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie met (huur)auto vanuit hotels

Wandelvakantie met (huur)auto in het noorden van Italië, langs het Lago Maggiore, Lago di Lugano en Lago di Como. Maak stevige wandelingen met schitterend uitzicht op deze beroemde meren. Geniet van het landschappelijk schoon, de subtropische vegetatie en het aangename klimaat. Overnacht in mooi gelegen hotels.

Uniek aan deze reis

 • Eigen invulling programma
 • Heerlijk klimaat bij de grote meren
 • Mooi gelegen hotels
 • Stille wandelingen
 • Je hond mag mee
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Lago di Como, Lugano & Maggiore

In het noorden van Italië, op de grens met Zwitserland, liggen drie beroemde meren: Lago Maggiore, Lago di Lugano en Lago di Como, met elk hun eigen karakter en uitstraling. Het ontstaan van deze meren gaat terug tot in de ijstijd, toen immense gletsjers over de kammen van de Alpen zuidwaarts schoven en diepe dalen vormden. Puinmassa’s, voortgestuwd door het ijs, zijn aan de rand van het gebergte blijven liggen als enorme morenewallen, waarachter het smeltwater gevangen bleef in grote meren. Het merengebied heeft een heel eigen, zeer mild klimaat in de beschutting van de hoge bergen rondom, waardoor subtropische bloemen, planten en bomen er weelderig groeien. Vanwege de ideale combinatie van landschappelijk schoon en een prettig klimaat bouwde de Italiaanse aristocratie hier riante villa’s omringd door prachtige tuinen. Enkele nachten slaapt u in zo’n tot hotel omgebouwde villa met zicht over het water. In voorjaar en herfst heerst er een rustige en gemoedelijke sfeer, waarbij de lokale bevolking graag de tijd neemt om een praatje met u te maken. Maar als u de hellingen opgaat voor een wandeling boven diepblauw water, komt u niemand meer tegen …

Dag 1

Aankomst in Cannero aan het Lago Maggiore.

Overnachting in

Cannero Riviera

Dag 2

Tijdens deze wandeling over eeuwenoude, geplaveide paden en bospaadjes door kastanje bossen, zijn er regelmatig doorkijkjes op het Lago Maggiore en de omringende dorpjes. In het bergdorpje Carmine Superiore ligt een prachtige 13e eeuwse Romaanse kerk met onlangs gerestaureerde fresco´s. Deze kunt u ten alle tijden bewonderen, zelfs als de kerk gesloten is!U vervolgt uw weg langs een waterval en de overblijfselen van de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Via een meertje daalt u weer af naar Cannobio. Wandeling: 13 km, 600m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Cannero Riviera

Dag 3

Via een mooie bergweg rijdt u (27 km) naar Kapel Fina en begint daar aan een schitterende `balkon-wandeling’ hoog boven de omgeving. U heeft mooi uitzicht over het Lago Maggiore, de Varesottobergen en zelfs het Monte Rosa massief, op de grens van Italië en Zwitserland. Wandeling: 12 km, 550m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Cannero Riviera

Dag 4

U rijdt vandaag in 80 km, door een stukje Zwitserland, naar Porlezza aan de noordpunt van Lago di Lugano.
Wilt u eerst nog de benen strekken dan kunt u kiezen uit een uitdagende wandeling vanuit Falmenta of een wat rustiger wandeling vanaf Alpe Ruspesso.
Na een autorit van 20 km, loopt u van Falmenta over geplaveide paden door kastanjebossen naar het dorpje Gurro, met af en toe een doorkijkje op Monte Zena. U daalt af naar de rivier Cannobio, om via de Ponte Teia, een stevige klim naar Cursolo te maken en vervolgt de route langs oude aangelegde terrassen naar het prachtige verborgen dorpje Orasso. Tot slot een laatste klim naar het startpunt van uw wandeling in Falmenta. Wandeling: 16 km, 900m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.
Voor de kortere wandeling rijdt u in 27 km naar Alpe Ruspesso en maakt daar een rustige rondwandeling naar Monte Faie (1351 m). Ook hier weer fraaie vergezichten over het meer, maar ook over de ruige, onbewoonde bergen van Nationaal Park Val Grande.Wandeling: 5 km, 350m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Porlezza

Dag 5

U wordt in ca. 30 min weggebracht naar het dorpje Cavargna. Hier begint de wandeling terug naar Porlezza. Eerst omhoog naar een bergrug van 1539m, waar u bij een kerkje uitzicht heeft over de omgeving. Dan een lange, geleidelijke afdaling, door bossen en over weiden tot in Porlezza. Wandeling: 16,5 km, 700m stijgen, 1500m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Porlezza

Dag 6

In 20 km rijdt u van Lago di Lugano naar het Lago di Como, dat u met een veerboot oversteekt. Aangekomen in uw hotel kunt u een korte rondwandeling maken, onder andere langs het dorpje St. Giovanni, waar zich de kleurrijke tuinen van de Villa Melzi d’Eril bevinden. Door Bellagio naar het uiterste puntje van het schiereiland, het dorpje Pescallo en via oude geplaveide wegen terug. Wandeling: 8,5 km, 250m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Bellagio of Tremezzo

Dag 7

Na een ritje van 15 km, klimt u vanaf het bergdorp Breglia over goed gemarkeerde paadjes, via de zuidhelling van Monte Grona, naar de berghut Menaggio op 1400m hoogte. Gun uzelf na deze krachtinspanning even rust en geniet van het spectaculaire uitzicht over het Como meer en de omringende bergen.
Na nog een laatste stukje stijgen bereikt u het hoogste punt, kapel Sant' Amate op 1623m. Vanaf hier daalt u af door magnifiek, vergeten landschap met fraaie almen, bossen en verlaten herdersdorpjes. Via een eeuwenoud pad bereikt u het prachtige authentieke bergdorp Carcente. Breglia is dan niet ver meer. Wandeling: 13 km, 1000m stijgen en dalen, 6 uur lopen.
NB. Vanaf Kapel Sant Amate is de route eigenlijk alleen te vinden als u een GPS meeneemt. Anders adviseren we via een kortere, makkelijk te vinden route naar Breglia af te dalen.

Overnachting in

Bellagio of Tremezzo

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Heeft u nog tijd dan kunt u een deel van de Greenway del Lago lopen, een route van ca. 11 km langs interessante historische gebouwen en plekken, dicht langs het water.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in goede, sfeervolle hotels, gelegen aan het Lago Maggiore, Lago di Lugano en Lago di Como. De kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijt op u te wachten. Voor de lunch kunt u in een eethuisje neerstrijken of lunch-inkopen doen in de dorpjes onderweg. U kunt in de hotels terecht voor het avondeten, maar er is uiteraard een ruime keus aan eetgelegenheden in de omgeving. In Cannero en Porlezza op loopafstand, in Bellagio en Tremezzo dient u wat verder te gaan en kunt beter de auto nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfer op dag 5 naar begin wandeling
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal voor wandelingen
 • originele overzichtskaart Noord Italië

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • (veer)boot en bus  (ca. 30-40 euro pp)
 • eventuele autohuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. 2 euro per dag)

Over de activiteiten

U maakt kortere en langere wandelingen in de zuidelijke uitlopers van de Alpen. U loopt afwisselend over graspaden, stenige paden, onverharde wegen, bospaden en een onvermijdelijk stukje asfalt. Vanwege de steile berghellingen rond de meren dient u rekening te houden met flinke hoogteverschillen.
Uiteraard kunt u deze week zelf de invulling van uw programma bepalen. Er is in het Italiaans merengebied meer te doen dan wandelen: een dagje lezen aan het meer of een stad in de omgeving bekijken kan uiteraard ook. Indien u de 2 langste wandelingen niet doet, wordt de reis uiteraard een stuk minder zwaar.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Alle overnachtingsplekken zijn geschikt om wat langer te blijven.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Cannero is ca. 1000 km. Bij enkele van de accommodaties kost parkeren ca. EUR 6,- per dag.  
U gebruikt uw auto tijdens de reis om naar het begin van de wandelingen en de hotels te rijden.

Trein informatie

U kunt per trein naar bijvoorbeeld Bellinzona reizen en daar een auto huren voor de rest van de reis.

 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Milaan. Een retourvlucht op Turijn kan evt. ook: Turijn ligt wat verder van het gebied waarin deze reis zich afspeelt dan Milaan.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Milaan reist u per huurauto verder door naar uw bestemming (ca. 100 km). Houdt u bij de keuze van uw vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. U kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Milaan voorafgaand aan of na afloop van uw reis.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars.

Extra's

Verlengingshotels

acc15323att88.jpg

Hotel Soperga (Milaan)

Hotel Soperga is gehuisvest in een groot palazzo in het centrum van Milaan, op 300 meter afstand van het Centraal Station. In de lounge zijn zithoekjes ingericht waar u een tijdschrift kunt doorbladeren op de comfortabele banken of kunt genieten van een apéritief aan de bar van het hotel. Iedere ochtend wordt in de mooie ontbijtzaal een rijk ontbijt met zoete en hartige gerechten, brioches, fruit en vers sinaasappelsap geserveerd. De ontbijtzaal is opgefleurd met een trompe l'oeil die een Italiaanse tuin uitbeeldt.

Rocca_e_Cavour_gevel12.jpg

Hotel Roma e Rocca Cavour (Turijn)

Een van de oudste hotels van Turijn, sinds 1854 in handen van dezelfde familie. Centraal gelegen, in de buurt van het station, kijkt het hotel uit op een van de elegantste pleinen van de stad. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Vanuit dit hotel kunt u prima op loopafstand de vele bezienswaardigheden die Turijn rijk is op uw gemak bezoeken.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober.

Op aanvraag. Kosten ca. 5 euro per dag (ter plekke te betalen). De hond kan hoe dan ook niet mee met de taxitransfer op dag 5. Reis je met hond, dan kun je de wandeling op dag 5 dus niet maken. 

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IT_LagodiComo_10.jpg

Italië - Lago di Como, Lugano & Maggiore

Wandelen boven diepblauw water

wandelvakantie met (huur)auto vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen