Italië - Lago di Como, Lugano & Maggiore, 8 dagen Wandelen boven diepblauw water

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met (huur)auto vanuit hotels

Wandelvakantie met (huur)auto in het noorden van Italië, langs het Lago Maggiore, Lago di Lugano en Lago di Como. Maak stevige wandelingen met schitterend uitzicht op deze beroemde meren. Geniet van het landschappelijk schoon, de subtropische vegetatie en het aangename klimaat. Overnacht in mooi gelegen hotels.

Uniek aan deze reis

 • Eigen invulling programma
 • Heerlijk klimaat bij de grote meren
 • Mooi gelegen hotels
 • Stille wandelingen
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Lago di Como, Lugano & Maggiore

In het noorden van Italië, op de grens met Zwitserland, liggen drie beroemde meren: Lago Maggiore, Lago di Lugano en Lago di Como, met elk hun eigen karakter en uitstraling. Het ontstaan van deze meren gaat terug tot in de ijstijd, toen immense gletsjers over de kammen van de Alpen zuidwaarts schoven en diepe dalen vormden. Puinmassa’s, voortgestuwd door het ijs, zijn aan de rand van het gebergte blijven liggen als enorme morenewallen, waarachter het smeltwater gevangen bleef in grote meren. Het merengebied heeft een heel eigen, zeer mild klimaat in de beschutting van de hoge bergen rondom, waardoor subtropische bloemen, planten en bomen er weelderig groeien. Vanwege de ideale combinatie van landschappelijk schoon en een prettig klimaat bouwde de Italiaanse aristocratie hier riante villa’s omringd door prachtige tuinen. Enkele nachten slaap je in zo’n tot hotel omgebouwde villa met zicht over het water. In voorjaar en herfst heerst er een rustige en gemoedelijke sfeer, waarbij de lokale bevolking graag de tijd neemt om een praatje met je te maken. Maar als je de hellingen opgaat voor een wandeling boven diepblauw water, kom je niemand meer tegen …

Dag 1

Aankomst in Cannero aan het Lago Maggiore.

Overnachting in

Cannero Riviera

Dag 2

Tijdens deze wandeling over eeuwenoude, geplaveide paden en bospaadjes door kastanje bossen, zijn er regelmatig doorkijkjes op het Lago Maggiore en de omringende dorpjes. In het bergdorpje Carmine Superiore ligt een prachtige 13e eeuwse Romaanse kerk met onlangs gerestaureerde fresco´s. Deze kunt u ten alle tijden bewonderen, zelfs als de kerk gesloten is!U vervolgt uw weg langs een waterval en de overblijfselen van de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Via een meertje daalt u weer af naar Cannobio. Wandeling: 13 km, 600m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Cannero Riviera

Dag 3

Via een mooie bergweg rijdt u (27 km) naar Kapel Fina en begint daar aan een schitterende `balkon-wandeling’ hoog boven de omgeving. U heeft mooi uitzicht over het Lago Maggiore, de Varesottobergen en zelfs het Monte Rosa massief, op de grens van Italië en Zwitserland. Wandeling: 12 km, 550m stijgen en dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Cannero Riviera

Dag 4

U rijdt vandaag in 80 km, door een stukje Zwitserland, naar Porlezza aan de noordpunt van Lago di Lugano.
Wilt u eerst nog de benen strekken dan kunt u kiezen uit een uitdagende wandeling vanuit Falmenta of een wat rustiger wandeling vanaf Alpe Ruspesso.
Na een autorit van 20 km, loopt u van Falmenta over geplaveide paden door kastanjebossen naar het dorpje Gurro, met af en toe een doorkijkje op Monte Zena. U daalt af naar de rivier Cannobio, om via de Ponte Teia, een stevige klim naar Cursolo te maken en vervolgt de route langs oude aangelegde terrassen naar het prachtige verborgen dorpje Orasso. Tot slot een laatste klim naar het startpunt van uw wandeling in Falmenta. Wandeling: 16 km, 900m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.
Voor de kortere wandeling rijdt u in 27 km naar Alpe Ruspesso en maakt daar een rustige rondwandeling naar Monte Faie (1351 m). Ook hier weer fraaie vergezichten over het meer, maar ook over de ruige, onbewoonde bergen van Nationaal Park Val Grande.Wandeling: 5 km, 350m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Porlezza

Dag 5

U wordt in ca. 30 min weggebracht naar het dorpje Cavargna. Hier begint de wandeling terug naar Porlezza. Eerst omhoog naar een bergrug van 1539m, waar u bij een kerkje uitzicht heeft over de omgeving. Dan een lange, geleidelijke afdaling, door bossen en over weiden tot in Porlezza. Wandeling: 16,5 km, 700m stijgen, 1500m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Porlezza

Dag 6

In 20 km rijdt u van Lago di Lugano naar het Lago di Como, dat u met een veerboot oversteekt. Aangekomen in uw hotel kunt u een korte rondwandeling maken, onder andere langs het dorpje St. Giovanni, waar zich de kleurrijke tuinen van de Villa Melzi d’Eril bevinden. Door Bellagio naar het uiterste puntje van het schiereiland, het dorpje Pescallo en via oude geplaveide wegen terug. Wandeling: 8,5 km, 250m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Bellagio of Tremezzo

Dag 7

Na een ritje van 15 km, klimt u vanaf het bergdorp Breglia over goed gemarkeerde paadjes, via de zuidhelling van Monte Grona, naar de berghut Menaggio op 1400m hoogte. Gun uzelf na deze krachtinspanning even rust en geniet van het spectaculaire uitzicht over het Como meer en de omringende bergen.
Na nog een laatste stukje stijgen bereikt u het hoogste punt, kapel Sant' Amate op 1623m. Vanaf hier daalt u af door magnifiek, vergeten landschap met fraaie almen, bossen en verlaten herdersdorpjes. Via een eeuwenoud pad bereikt u het prachtige authentieke bergdorp Carcente. Breglia is dan niet ver meer. Wandeling: 13 km, 1000m stijgen en dalen, 6 uur lopen.
NB. Vanaf Kapel Sant Amate is de route eigenlijk alleen te vinden als u een GPS meeneemt. Anders adviseren we via een kortere, makkelijk te vinden route naar Breglia af te dalen.

Overnachting in

Bellagio of Tremezzo

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Heeft u nog tijd dan kunt u een deel van de Greenway del Lago lopen, een route van ca. 11 km langs interessante historische gebouwen en plekken, dicht langs het water.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede, sfeervolle hotels, gelegen aan het Lago Maggiore, Lago di Lugano en Lago di Como. De kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijt op je te wachten. Voor de lunch kun je in een eethuisje neerstrijken of lunchinkopen doen in de dorpjes onderweg. Je kunt in de hotels terecht voor het avondeten, maar er is uiteraard een ruime keuze aan eetgelegenheden in de omgeving. In Cannero en Porlezza op loopafstand, in Bellagio en Tremezzo dien je wat verder te gaan en kun je beter de auto nemen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfer op dag 5 naar begin wandeling
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal voor wandelingen
 • originele overzichtskaart Noord Italië

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • (veer)boot en bus  (ca. 30-40 euro pp)
 • eventuele autohuur
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. 2 euro per dag)

Over de activiteiten

Je maakt kortere en langere wandelingen in de zuidelijke uitlopers van de Alpen. Je loopt afwisselend over graspaden, stenige paden, onverharde wegen, bospaden en een onvermijdelijk stukje asfalt. Vanwege de steile berghellingen rond de meren dien je rekening te houden met flinke hoogteverschillen.
Uiteraard kun je deze week zelf de invulling van uw programma bepalen. Er is in het Italiaans merengebied meer te doen dan wandelen: een dagje lezen aan het meer of een stad in de omgeving bekijken kan uiteraard ook. Indien je de 2 langste wandelingen niet doet, wordt de reis uiteraard een stuk minder zwaar.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Alle overnachtingsplekken zijn geschikt om wat langer te blijven.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Cannero is ca. 1000 km. Bij enkele van de accommodaties kost parkeren ca. EUR 6,- per dag.  
Je gebruikt je auto tijdens de reis om naar het begin van de wandelingen en de hotels te rijden.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Milaan. Een retourvlucht op Turijn kan evt. ook: Turijn ligt wat verder van het gebied waarin deze reis zich afspeelt dan Milaan.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Milaan reis je per huurauto verder door naar je bestemming (ca. 100 km). Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Milaan voorafgaand aan of na afloop van je reis.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden je via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars.

Extra's

Verlengingshotels

acc15323att88.jpg

Hotel Soperga (Milaan)

Hotel Soperga is gehuisvest in een groot palazzo in het centrum van Milaan, op 300 meter afstand van het Centraal Station. In de lounge zijn zithoekjes ingericht waar je kunt relaxen op de comfortabele banken of kunt genieten van een apéritief aan de bar van het hotel. Iedere ochtend wordt in de mooie ontbijtzaal een rijk ontbijt met zoete en hartige gerechten, brioches, fruit en vers sinaasappelsap geserveerd. De ontbijtzaal is opgefleurd met een trompe l'oeil die een Italiaanse tuin uitbeeldt.

Rocca_e_Cavour_gevel12.jpg

Hotel Roma e Rocca Cavour (Turijn)

Een van de oudste hotels van Turijn, sinds 1854 in handen van dezelfde familie. Centraal gelegen, in de buurt van het station, kijkt het hotel uit op een van de elegantste pleinen van de stad. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Vanuit dit hotel kun je prima op loopafstand de vele bezienswaardigheden die Turijn rijk is op je gemak bezoeken.

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lago di Como ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Op aanvraag. Kosten ca. 5 euro per dag (ter plekke te betalen). De hond kan hoe dan ook niet mee met de taxitransfer op dag 5. Reis je met hond, dan kun je de wandeling op dag 5 dus niet maken. 

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IT_LagodiComo_10.jpg

Italië - Lago di Como, Lugano & Maggiore

Wandelen boven diepblauw water

Wandelvakantie met (huur)auto vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen