Italië - Gargano * bloemenreis, 8 dagen Hét orchideeënparadijs van Italië

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Bloemen en vlinders kijken

Natuurreis langs twee hotels en een agriturismo

Beleef het mediterrane voorjaar op het schiereiland Gargano in de Adriatische Zee. Ga onder deskundige begeleiding mee op zoek naar de tientallen soorten wilde orchideeën, anemonen en irissen. Maak ontspannen botanische wandelingen door een land vol steeneiken en cipressen, natuurlijke kalkbruggen en dolines. Heerlijk verblijven nabij twee historische Italiaanse stadjes en toch midden in het fraaie Italiaanse landschap. We genieten volop van de rijke bossen vol  lentebloeiers, prachtige kalkgraslanden, de gastvrijheid en vriendelijkheid van de lokale bevolking en natuurlijk de goede lokale keuken.

Uniek aan deze reis

 • 16 endemische soorten
 • 82 soorten orchideeën in de hak van de Italiaanse Laars
 • Begeleiding door SNP bioloog
 • Uitbundige Mediterrane voorjaarsflora
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Gargano * bloemenreis

Het schiereiland van Gargano is een dunbevolkte kaap, net boven de ‘hak’ van Italië, die het blauwe water van de Adriatische Zee in steekt. Het gebied is van enorme botanische waarde en was tot voor kort alleen bij een handvol liefhebbers bekend. Glooiende kalkheuvels worden hier afgewisseld met kleine, droge veldjes en door erosie zijn er ontelbare grotten, dolines en diepe kloven ontstaan. Verspreid over dit prachtige heuvelland - met als hoogste punt de 1065 meter hoge Monte Calvo - liggen kleine, middeleeuwse stadjes. Langs de noordzijde van het schiereiland groeien grillige aleppodennen en omzomen elegante, zuilvormige Italiaanse cipressen de witte kalkkliffen langs de kust. Doordat het schiereiland ooit een echt eiland is geweest en er bovendien geen intensieve landbouw heeft plaatsgevonden, heeft zich hier een immens rijk plantenleven ontwikkeld. Meer dan tweeduizend soorten zijn er op het schiereiland aangetroffen, waaronder maar liefst 82 verschillende soorten orchideeën (de grootste concentratie van soorten in Europa!). Zestien soorten hiervan zijn endemisch; ze komen uitsluitend in het zuiden van Italië of op Gargano voor. Van alle Gargano-orchideeën behoren 33 soorten tot het fascinerende geslacht van de spiegelorchissen (Ophryssen), waarvan de bloemen op insecten lijken. Vanwege de enorme plantenweelde is het 65 kilometer lange en 45 kilometer brede Gargano in 1995 uitgeroepen tot Nationaal Park. Op deze bloemrijke SNP-reis hopen we naast vele orchideeënsoorten ook een aantal bijzondere bolgewassen en een flink aantal andere endemische plantensoorten te zien. Op deze echte natuurreis nemen we ruim de tijd om naar de vele bijzondere planten van Gargano te zoeken!

Dag 1

Na een vlucht naar Bari rijden we in ca. 2.5 uur naar Monte Sant’Angelo. Deze attractieve, middeleeuwse stad is gelegen op 800 m hoogte, boven op een kalkstenen klif. Als de tijd het toelaat, kunnen we nog wat rondwandelen door de kronkelende straatjes. Ook bezoeken we het beroemde graf van St. Michele Archangelo. Ons hotel ligt ongeveer een kilometer van het stadje vandaan en wordt omringd door een bloemrijk terras met prachtige uitzichten over de Adriatische Zee en de haven van Manfredonia.

Overnachting in

Monte Sant’Angelo - Hotel Santangelo

Dag 2

Tijdens onze eerste dag zullen we in de buurt van ons hotel blijven. We verkennen de uitgestrekte natuurlijke rotsterrassen in de omgeving, een waar eldorado voor de plantenliefhebber. Hier vinden we kleurrijke zonneroosjes, affodillen en grote plekken met roze vlinderorchis (Orchis papilionacea). Ook zullen we al onze eerste ophryssen tegenkomen: de wolzweverophrys (O. tenthredinifera), zadelophrys (O. bertolonii) en de daarop lijkende O. bertoloniformis, samen met de bekendere aangebrande orchis (Orchis ustulata), harlekijn (O. morio) en verschillende serapias (tong)orchideeën.

Overnachting in

Monte Sant’Angelo - Hotel Santangelo

Dag 3

Vandaag verkennen we het Bosco Quarto, een mooi gebied met eiken- en haagbeukbossen afgewisseld met open, stenige veldjes. Misschien zien we gedurende onze wandeling de zeldzame Dactylorhiza markusii, die moeilijk te onderscheiden is van de vlierorchis (Dactylorhiza sambucina) en de Romeinse orchis (D. romana), die beide ook voorkomen in het gebied. Ook maken we kans op de Asperge-orchis (Limodorum abortivum). Na de wandeling worden we naar onze volgende accommodatie gebracht.

Overnachting in

Mattinata - Agriturismo Monte Sacro

Dag 4

Vanuit onze agriturismo wandelen we naar de vlakbij gelegen Monte Sacro. Al direct aan de voet van de berg vinden we bloemrijke veldjes met vele orchideeën, ondere andere de moeilijk te vinden nonnetjesorchis (Neotinea maculata), de welriekende orchis (Orchis fragans) en brilophrys (O. biscutella). Omhoog wandelend tussen de steeneiken door vinden we bergvogelmelk (Ornithogalum montanum) en, op de open plaatsen, vierpuntorchis (Orchis quadripunctata) en gele karstorchis (O. pauciflora). Op de top van Monte Sacro, waar we picknicken, vinden we de interessante ruïnes van de oude abdij van St. Maria. Later in de middag kunnen we genieten op het terrasje van onze accommodatie of lekker rondzwerven in het afwisselende gebied in de omgeving

Overnachting in

Mattinata - Agriturismo Monte Sacro

Dag 5

Het laatste deel van onze vakantie verblijven we in Peschici, aan de noordkust van Gargano. Onderweg over het schiereiland maken we een tussenstop voor een picknick in het Foresta Umbra. Het Foresta Umbra is een uitgestrekt bosreservaat met beuk, steeneik en Turkse eik, haagbeuk en Italiaanse aak, gelegen in het hart van het schiereiland. Dit is een leuke plek om te wandelen en op zoek te gaan naar het vogelnestje (Neottia nidus-avis), het bleek bosvogeltje (Cephalanthera damasonium) en groepen van de fraaie blauwe anemoon (Anemone apennina). Peschici is een klein, charmant vissersplaatsje, dat vanaf de hogere kliffen naar de zee uitwaaiert. In de zomer is dit een drukke badplaats, die we in deze tijd van het jaar bijna voor onszelf hebben. Ons hotel kijkt uit over de haven, met trappen die achter het hotel omhooggaan naar de oude stad. Vanuit Peschici verkennen we in 2 dagen de noordkust.

Overnachting in

Peschici - Hotel Elisa

Dag 6

De wandeling van vandaag voert ons door een wat droger biotoop, de naaldbossen in de heuvels nabij Peschici. We genieten van mooie uitzichten en maken kans op het vinden van de spectaculaire Ophrys cornuta. De tocht eindigt bij Torre di Sfinale aan de kust, een plek die niet alleen historisch interessant is vanwege zijn wachttoren en de voor de Gargano typische visplatforms, maar die ook natuurhistorische bijzonderheden te bieden heeft: een boeiende kustflora met onder andere tongorchissen en verschillende bremrapen.

Overnachting in

Peschici - Hotel Elisa

Dag 7

's Ochtends hebben we gelegenheid het stadje Peschici te bekijken, waar om de 2 werkzaterdagen een levendige markt is. 's Middags maken we, na een mooie rit van ca 1 uur,  onder Vieste een wandeling. We wandelen over het kustpad bij de prachtige spierwitte kalkkliffen (met bijzondere donkere vuursteenbanden) van het strand 'Spiagga Vignanotica'. Langs het pad, dat deels door het lage geurige garrigue-struikgewas voert, groeien diverse fraaie orchideeënsoorten. De wandeling is naar believen uit te breiden. Aan het eind van de middag rijden we in ca 1 uur weer terug naar Peschici.

Overnachting in

Peschici - Hotel Elisa

Dag 8

In ca. 3 uur rijden we terug naar het vliegveld van Bari, vanwaar we terugvliegen.

NB Programma

Let op: De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in prima hotels en een sfeervolle agriturismo, midden in het natuurgebied van de Gargano.
In Monte Sant’Angelo verblijven we in het goede Hotel Sant’Angelo, gesitueerd buiten het dorp, omgeven door prachtige bloemrijke terrassen en met een mooi panorama. Het hotel beschikt over alle moderne gemakken en ruime kamers. Er is gratis wifi beschikbaar.
Bij de Monte Sacro verblijven we in een rustig gelegen, typisch italiaanse agriturismo met mooie kamers, gastvrij personeel en lekker eten. De omgeving is fraai, er is geen wifi, kortom: het is een heerlijke plek om tot rust te komen. Het mooie panorama, de grote tuin en het zwembad maken van de agriturisme een heerlijke verblijfplaats. 
In het kustplaatsje Peschici zijn we te gast in Hotel Elisa a Peschici. Het moderne en gastvrije hotel beschikt over uitstekende kamers, een zwembad en een strand aan de baai van het dorp. Ook hier zijn de kamers voorzien van alle moderne comfort. 

Over de maaltijden

Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Daarnaast krijgen we in de eerste twee hotels een lunchpakket mee. We dineren steeds in het restaurant van de hotels waar we verblijven. In de agriturismo van Monte Sacro geniet je van de heerlijke landelijke keuken, zelf gemaakte pasta’s, melk en vlees van de boerderij. Onvergetelijk zijn de cakes met limoenlikeur, Limoncino della nonna. In Peschici heb je gelegenheid om zelf inkopen voor de picknick te doen.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 4 x lunchpakket
 • toeristenbelasting
 • alle transfers en excursies volgens programma
 • diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • lunches in Peschici
 • uitgaven van persoonlijke aard  

Over de activiteiten

Tijdens deze natuurreis maken we dagelijks korte en lichte wandelingen om bij de beste bloemenvelden te komen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgenoten op het vliegveld van Bari of in de eerste accommodatie in Monte S. Angelo.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Bari v.v.

Vluchtschema
HV 5821 Amsterdam - Bari vertrek om 11.55 aankomst 14.25 uur
HV 5822 Bari - Amsterdam vertrek om 15.10 aankomst 17.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Gargano kent een uitgesproken mediterraan klimaat. Het voorjaar, de periode waarin deze reis wordt georganiseerd, wordt in het algemeen gekenmerkt door stabiel weer, aangename temperaturen (tussen de 20 en 25 ºC) en weinig neerslag. Een fikse bui kan in deze tijd van het jaar echter zeker voorkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Gargano ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Gemiddeld heb je aan ca. € 150 voor persoonlijke uitgaven wel genoeg.

Na aankomst in Bari reizen we per gecharterde bus in ca 2,5 uur naar onze eerste verblijfplaats. Tijdens ons verblijf op het schiereiland Gargano blijft de bus de gehele reis bij de groep en worden alle transfers uitgevoerd met deze midibus. Op de laatste dag worden we met de bus weer terug naar Bari gebracht (ca. 3 uur rijden).

Wij raden je aan om uitgerust aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding adviseren wij je voorafgaand aan de reis een paar wandelingetjes te maken. Het is van belang dat je wandelschoenen goed ingelopen zijn. Blaren zijn anders onvermijdelijk.

 • GELDIG paspoort
 • fotokopieën van paspoort, reisverzekering en ziekenfondspapieren
 • pinpas, creditcard
 • warme en luchtige kleding
 • evt: verrekijker, loep, fototoestel, flora en/of fauna-, orchideeëngids, reisgids.
 • Enige EHBO-benodigdheden: bv pijnstillers, sporttape
Voor de wandelingen
 • (Berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (tijdens de vlucht bij voorkeur in handbagage meenemen)
 • Regen- en winddichte kleding (bijv. Gore-Tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandcreme, zonnebril, zonnehoed
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 liter)
 • zakmes en zitmatje voor de lunch in het veld

 

 

SNP Natuurreizen houdt de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus (COVID-19) scherp in de gaten. We volgen de informatie van het RIVM, de adviezen van Buitenlandse Zaken en hebben nauw contact met de ANVR (de branchevereniging voor reisorganisaties in Nederland) en onze lokale vertegenwoordigers.

Voor het actuele reisadvies m.b.t onze reizen naar Italië kijk je hier.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van orchideeën graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vlinderorchis.jpg

Italië - Gargano * bloemenreis

Hét orchideeënparadijs van Italië

Natuurreis langs twee hotels en een agriturismo

Zwaarte
Comfort
Bloemen en vlinders kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten