Italië - Elba, 8 dagen Toscaans eiland in de Tyrreense Zee

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Vanuit een heerlijk viersterrenhotel in het rustige badplaatsje Marina di Campo maak je heerlijke wandelingen op Elba, het grootste eiland van de Toscaanse archipel. We wandelen langs de mooie kliffenkusten en diepblauwe baaien en door het geurige met maquis en bos bedekte bergland. Het ultieme eilandgevoel vermengd met een vleug Toscaanse ‘dolce vita’. En natuurlijk bezoek je ook de villa waar Napoleon Bonaparte een klein jaar onvrijwillig verbleef. De perfecte reis om je wandeling elke dag met een duik in zee af te sluiten.

Uniek aan deze reis

 • Compact en toch afwisselend mediterraan eiland
 • Eindig de dag met een duik in zee
 • Verblijf in prima hotel bij de kust
 • Wandelingen langs de kust en in de heuvels en bergen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Elba

Volgens de legende vielen er zeven edelstenen van de halsketting van de godin Venus toen ze uit de golven van de Tyrrheense Zee tevoorschijn kwam. Deze edelstenen vormden eilanden, waarvan Elba het grootste en mooiste is. Het grillige en rotsachtige eiland, vlak voor de Italiaanse kust, heeft intieme baaitjes en lange, witte zandstranden, ondoordringbare bossen, weelderige wijnvelden en fruitboomgaarden. Napoleon had het hier echter niet naar zijn zin en ontsnapte in 1815 van het eiland om zijn Waterloo tegemoet te gaan. In vroeger tijden verplaatsten de bewoners zich met muilezels van het dorp naar de akkertjes op de steile hellingen. De muilezels zijn verdwenen, maar de paden langs de nu vaak verwilderde akkertjes zijn er nog. Na een pittige klim wacht altijd een fantastisch uitzicht over het eiland, de zee en het Toscaanse vasteland. Het contrast tussen de lieflijke en bloemrijke dorpjes aan de kust en de ruige rotsen rond de Monte Capanne is enorm. We maken wandelingen bovenlangs de steile kliffenkusten, door de heerlijk geurende maquis, het Mediterrane struikgewas, dat in het voorjaar uitbundig in bloei staat. Of zoeken de hogere rotsmassieven op voor een prachtige panoramische wandeling. En wie een dagje niet mee wil wandelen kan ontspannen in de tuin of bij het zwembad van het hotel, aan het strand of op een terrasje in het dorp. Op Elba zul je je niet vervelen! We verblijven de hele week in een comfortabel viersterrenhotel, waar we gastvrij worden ontvangen. Het hotel ligt op een steenworp afstand van het strand in het vriendelijke dorp Marina di Campo, aan de relatief rustige zuidkust van Elba. Als je wil kun je elke dag dus afsluiten met een duik in het helderblauwe water van de Mediterranée.

Dag 1

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Pisa. Aansluitend worden we per gecharterde bus in ca 2 uur naar de haven van Piombino gebracht, waar we op de ferry naar Elba stappen. Na ca 1 uur varen arriveren we in de haven van Portoferraio, de hoofdstad van het eiland. Van daar is het nog ca een half uur rijden naar het plaatsje Marina di Campo, waar we de komende week verblijven in een hotel op loopafstand van het strand.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 2

Bij wijze van kennismaking met het eiland Elba, verkennen we vandaag het mediterrane landschap direct boven Marina di Campo. Vanuit het dorp wandelen we naar de Capo di Poro. Langs de haven en eerst door sfeervolle, steile straatjes, klimmen we langzaam omhoog door mediterrane vegetatie. Hier en daar prachtige vergezichten over het eiland. Wie wil kan even heen en weer lopen naar de vuurtoren op de punt van de kaap en genieten van het weidse uitzicht over de zee en Elba. We ronden de kaap met een geleidelijke klim en daling over smalle bospaden, en wandelen terug naar het centrum van Marina di Campo. Wandeling: 9 km, 250m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.
’s Middags helpt de bus ons de eerste 200 hoogtemeters te overbruggen als we naar het plaatsje San Piero in Campo rijden. De drukte van het toerisme aan de kust voelt hier als mijlenver weg. Na een pittige stijging door de straatjes en trappen van het dorpje, stijgt het pad geleidelijk door de garrigue. Fantastische vergezichten op Marina di Campo, Vallebuia en Seccheto zijn uw beloning. Ook de afdaling gaat heel geleidelijk: eerst over smalle paden door de garrigue, de laatste twee kilometer loopt u via een asfaltweggetje naar Seccheto zo de zee in, voor een frisse duik. Hierna brengt de bus ons terug naar Marina del Campo.
Wandeling: 7.5 km, 150m stijgen, 350m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 3

Vandaag zoeken we de oostzijde van Elba op, waar de bergen wat minder hoog zijn. Een rit van een klein uur brengt ons in het mooie plaatsje Porto Azzurro, dat, zoals de naam al zegt, aan een beschutte baai met prachtig blauw water ligt. Na een eerste cappuccino aan de boulevard, gaan we op weg voor een wandeling over de met laag struikgewas bedekte 500m hoge heuvelrug van de Cima del Monte. Als we eenmaal op de kam zijn, hebben we aan twee zijden prachtig uitzicht; links de baaien en heuvels van Elba, rechts het Toscaanse vasteland. Even verderop zien we onder ons de restanten van het Castello del Volterraio op een heuveltopje liggen. Dan lopen we om de top van de Monte Capannella heen en dalen af naar het, aan een klein baaitje gelegen, dorpje Bagnaia, waar we de inspanningen van de dag met een duik in zee van ons af kunnen spoelen, alvorens we op de bus terug naar het hotel stappen.  Lengte 14.2 km, 650m stijgen en dalen, duur 6 uur.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 4

Over de hoofdkam van Elba loopt een gemarkeerde wandelroute, de Grande Traversata Elbana (GTE), die de hoogste bergtop van het eiland de Monte Capanne (1018m) met de Villa Napoleone verbindt. Vandaag wandelen we het lagere deel van deze route. Eerst worden we weggebracht naar de Villa Napoleone, die verscholen in de bossen bij San Martino ligt. Voordat we op pad gaan bezoeken we het zomerverblijf waar Napoleon enige tijd verbleef.  De wandelroute voert ons over smalle bospaden omhoog en vervolgens over een prettig wandelend karrenspoor dat langs de berghelling van de Monte San Martino slingert. Een pittige afdaling door de lieflijke Literno-vallei, met typische Elbaanse maquis vegetatie, afgelegen ruïnes en gehuchten, brengt ons aan de rand van het grote dorp Procchio. Voor de lunch, een drankje of een duik in zee kunnen we even van de route afwijken en naar de boulevard en het strand van het dorp lopen. Je kunt hier evt. ook de bus nemen naar Marina di Campo als je een vrije middag wilt. Na de lunch volgt een gemoedelijke wandeling over voornamelijk goed begaanbare paden langs kleine akkertjes, olijfgaarden en wijnvelden, die eindigt in het piepkleine, op een heuvel gelegen dorpje, San Ilario. Hier wacht de bus om ons in enkele minuten weer naar Marina di Campo te brengen. Wandeling: 13 km + 2 km (= op en neer naar strand Procchio), 600m stijgen en 450m dalen, 5,5 uur wandelen.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 5

Per bus gaan we naar de noordwestkust van Elba, die opmerkelijk groener en steiler is dan de zuidkust. Vanuit het hooggelegen dorp Marciana, met zijn prachtige oude steegjes, maken we een inspannende maar landschappelijk zeer fraaie wandeling onderlangs de uitlopers van het Capanne massief. We wandelen door mooi mediterraan bos en hebben geregeld uitzicht op de kustlijn. Een fikse afdaling brengt ons bij het kleine, beschutte baaitje van San Andrea, waar we een verfrissende duik kunnen nemen.  Dan volgen we een pad dat bovenlangs de steile kliffenkust loopt, en steeds op en af gaat. Het contrast tussen het diepe groen van de vegetatie en het diepblauwe water van de vele baaitjes is zonder meer fotogeniek. We passeren de kapen Punta della Gioma en Punta della Madonna, voordat we uiteindelijk het havenstadje Marciana Marina bereiken. Van hier rijden we in ca 40 minuten naar Marina di Campo terug. Lengte 14 km, 580m stijgen en 880m dalen. Duur 6,5 uur. 

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 6

Aan de westzijde van het eiland lopen de rotsrichels van het Monte Capanne massief steil af in zee. Per bus rijden we over de fraaie kustweg in ca 20 minuten naar het gehuchtje Pomonte. Hier beginnen we aan een rondwandeling die ons over de kale en met in het voorjaar sterk geurende en volop in bloei staande rotsachtige ruggen van de Monte Cenno leidt. Na een eenzame vallei, Valle dei Mori, klimmen we over de rotsachtige kam naar een hoogte van 650m en genieten van het uitzicht op de westkust. Voor ons ligt de grillige top van de Monte Capanne.  De drukte van de kustplaatsjes ligt hier ver onder ons; hier rest slechts stilte…. Het kiezelstrandje van Pomonte is de beloning na de pittige wandeling van vandaag. Lengte 10,1 km, 650m stijgen en dalen, duur 5 uur. 

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 7

Het letterlijke hoogtepunt van de reis (en van het eiland) hebben we bewaard voor de laatste dag. Vandaag wandelen we het tweede en spectaculairste deel van de G.T.E. over de top van de Monte Capanne, met 1017m het hoogste punt van Elba. We zijn hier niet alleen, want vanaf de noordzijde voert een kabelbaan naar de top, maar de adembenemende uitzichten zijn er niet minder om! In een paar minuten brengt de bus ons naar de top van de 650m hoge Monte Perone. We maken een heuse bergwandeling door open terrein. De panorama’s naar weerszijden van het eiland zijn adembenemend. De enorme verschillen in vegetatie tussen de noord- en zuidzijde van het eiland zijn hier mooi te aanschouwen. Uiteindelijk bereiken we de top, waar we vanaf het terras van de berghut die op de top ligt over vrijwel het gehele eiland uitkijken! Dan is de keus aan ons: per kabelbaan afdalen naar het dorp Marciana, of te voet over een mooi, fiks dalend pad naar beneden. Eenmaal in Marciana stappen we op de bus die op ons wacht en rijden we naar Marina di Campo terug, waar we deze laatste avond dineren in een restaurant. Lengte 10 km, 400m stijgen en 700m dalen, duur 5,5 uur (als je met de kabelbaan naar beneden gaat: 400m stijgen en 75m dalen, 5 km, 4,0 uur).

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Barracuda

Dag 8

Na het ontbijt nemen we afscheid van Marina di Campo en het hotel waar we deze week te gast waren en rijden in ruim een half uur naar Portoferraio. Hier nemen we de ferry naar Piombino (1 uur). In Piombino wacht een bus die ons in 2 uur naar het vliegveld van Pisa brengt. Aansluitend rechtstreekse vlucht van Pisa naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel Barracuda is een smaakvol ingericht hotel in het gezellige badplaatsje Marina di Campo, aan de zuidkust van Elba. Het hotel is in 1962 in de typische bouwstijl van Elba gebouwd en in 2003 geheel gerenoveerd, waarbij  de originele stijl in tact is gebleven. De kamers beschikken over airco, tv, minikluis en een eigen badkamer. Gratis wifi is beschikbaar in de openbare ruimte en op de kamers. Het hotel beschikt over een schaduwrijke tuin met mooie palmbomen en met zwembad.  Het hotel beschikt verder over een lobby, bar en restaurant. En er is een speelkamer en jacuzzi.
Tegen toeslag kun je een eenpersoonskamers boeken. Deze zijn beperkt beschikbaar.

Over de maaltijden

Alle ontbijten en diners zijn inbegrepen. Op de aankomstdag en op dag 4 dineren we in het hotel. De overige avonden gaan we uit eten in een van de restaurants van Marina di Campo. Tijdens de wandelingen picknicken we meestal in het veld. Dagelijks is er gelegenheid om in Marina di Campo lunchinkopen te doen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • transfer Pisa airport - Piombino v.v. per charterbus
 • ferry Piombino - Elba v.v.
 • transfers op Elba per charterbus,  lijnbus conform programma
 • entree Villa Napoleone
 • kabelbaan Monte Capanne (enkeltje)
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • overige entrees
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De wandelingen variëren in lengte van 10 tot 17 km; je loopt tussen de 4 en 7 uur per dag. Daarom is een goede conditie belangrijk, aangezien de temperaturen zelfs in het voor- en najaar flink kunnen oplopen en je behoorlijke hoogteverschillen overbrugt. Tijdens de wandelingen stijgt en daal je  400 tot 700 per dag.  Alleen op dag 7 klimmen we 800m en kun je 800m dalen (maar deze afdaling is ook te vermijden door gebruik te maken van een kabelbaan). Op de meeste wandelingen is er volop gelegenheid voor een lange pauze, een duik in zee of in een riviertje, of voor een bezoek aan een stadje of dorpje. Meestal voeren de wandelingen over goed begaanbare paden. Wel zijn de paden vaak stenig en soms steil.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Pisa of in de haven van Piombino of in het hotel in Marina di Campo.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Pisa v.v.

Vluchtschema
HV 5423 Amsterdam - Pisa vertrek om 13.00 aankomst 14.55 uur
HV 5424 Pisa - Amsterdam vertrek om 15.40 aankomst 17.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Elba kent een uitgesproken mediterraan klimaat. Dit betekent dat het voor- en najaar, de perioden waarin deze reis wordt georganiseerd, gekenmerkt worden door stabiel weer, aangename temperaturen (tussen de 20º en 25 ºC) en weinig neerslag, ofschoon een fikse bui zeker voor kan komen vooral in het heel vroege voor- en najaar. Elk van deze seizoenen heeft zo zijn voordelen: in het voorjaar is de natuur op zijn mooist en de bloemenpracht uitbundig; in het najaar is het zeewater heerlijk warm. De zomer is heet en droog en daarom mijden we die periode.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Elba ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunch moet je rekenen op ca. € 8,- per persoon per dag. Er kan o.m. op het vliegveld van Pisa, in Portoferraio en in Marina di Campo gepind worden. Gemiddeld heb je aan ca. € 100,- voor persoonlijke uitgaven wel voldoende.

Na aankomst in Pisa, rijden we per charterbus naar de haven van Piombino, waar we op de ferry naar Elba stappen. De overtocht duurt een uur. Op Elba worden we dagelijks per gecharterde bus van ons hotel naar de wandeling gebracht en weer terug. Aan het eind van de reis gaan we per charterbus weer terug naar de haven van Portoferraio, waar we op de ferry naar Piombino stappen. Daar staat een bus te wachten die ons naar het vliegveld van Pisa brengt.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Als voorbereiding op de wandelingen adviseren wij u voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Het is bovendien van belang dat uw schoenen goed ingelopen zijn. Blaren zijn anders onvermijdelijk.

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzak, waarin voldoende ruimte moet zijn voor een of twee grote drinkflessen, een lunchpakket, regenkleding en een warm kledingstuk.

 • stevige wandelschoenen, die goed ingelopen zijn en voorzien zijn van goed profiel
 • eventueel zwemkleding
 • regenkleding
 • luchtige én warme wandelkleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • dagrugzak (min 30 liter)
 • grote drinkfles (min. 1,5 liter)
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • contanten of pinpas
 • voorts eventueel verrekijker, fototoestel, fauna, en floragids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren).

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Elba

Italië - Elba

Toscaans eiland in de Tyrreense Zee

Wandelvakantie vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen