Italië - Elba, 6 dagen Wandelen in de voetstappen van Napoleon

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit 2 hotels

Korte wandelreis op Elba, het kleine broertje van Corsica. Loop over eeuwenoude muilezelpaden langs verwilderde akkertjes, door mediterrane bossen en over ruige bergkammen. Ruik de maquis, kijk uit over de strakblauwe zee en geniet van de ontelbare baaitjes en strandjes. Neem aan het eind van de dag nog een duik in zee aan de groene noordkust of vanaf het heerlijke zandstrand om de hoek bij je hotel aan de zuidkust! Prima te combineren met andere arrangementen, zoals Cinque Terre.

Uniek aan deze reis

 • Goed te combineren met andere arrangementen
 • Mediterraan eiland
 • Verblijf in hotels op loopafstand van strand
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandelen op Elba

Teun van der Voeght wandelt van oost naar west Elba. Een wandeling die je langs prachtige plekken leidt over het hele eiland. Lees op Op Pad alles over Teun zijn ervaring.

Dag tot dag

Italië - Elba

Volgens de legende vielen er zeven edelstenen van de halsketting van de godin Venus toen ze uit de golven van de Tyrrheense Zee tevoorschijn kwam. Deze edelstenen vormden eilanden, waarvan Elba het grootste en mooiste is. Het grillige en rotsachtige eiland, vlak voor de Italiaanse kust, heeft intieme baaitjes en lange, witte zandstranden, ondoordringbare bossen, weelderige wijnvelden en fruitboomgaarden. Napoleon had het hier echter niet naar zijn zin en ontsnapte in 1815 van het eiland om zijn Waterloo tegemoet te gaan.

In vroeger tijden verplaatsten de bewoners zich met muilezels van het dorp naar de akkertjes op de steile hellingen. De muilezels zijn verdwenen, maar de paden langs de nu vaak verwilderde akkertjes zijn er nog. Na een pittige klim wacht altijd een fantastisch uitzicht over het eiland, de zee en het vasteland van Toscane. Het contrast tussen de lieflijke en bloemrijke dorpjes aan de kust en de ruige rotsen rond de Monte Capanne is enorm. Op Elba zul je je niet vervelen! Je verblijft in een rustig gelegen hotel aan de noordkust in Marciana Marina en een comfortabel hotel aan de zuidkust, op een steenworp afstand van de kust in het vriendelijke dorp Marina di Campo. Je maakt regelmatig gebruik van de lijnbus om naar het beginpunt van de wandeling te gaan, of om vanaf het eindpunt weer terug te keren naar het hotel.

Dag 1

Aankomst met de boot uit Piombino in Portoferraio, de haven van Elba. Je wordt in ongeveer een half uur naar je hotel in Marciana Marina aan de noordkust gebracht.

Overnachting in

Marciana Marina - Hotel Casa Lupi

Dag 2

Op de hellingen van Monte Capanna, op een hoogte van 375m ligt Marciana, een oeroude nederzetting waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse tijd. De kronkelige weg die vanaf zeeniveau door kastanjebossen naar Marciana leidt is alleen al de moeite waard, vanwege het schitterende uitzicht over Marciana Marina en het omringende landschap. De bus doet er een klein half uur over. In Marciana kun je heerlijk dwalen door een labyrint van smalle steegjes, poortjes, verborgen pleintjes en huisjes met door bloemen opgesierde balkonnen. Een kasseienweg met statige kastanjebomen leidt vanaf Marciana naar de belangrijkste kapel van het eiland; de “Madonna del Monte Santuario”. Onderweg passeer je 13 wegkapelletjes die de kruisweg van Christus weergeven. Vanaf de kapel kunt je een korte rondwandeling maken op de prachtige hellingen van Monte Capanne. Een smal pad volgt de bergkam Bollero, eerst door alpien terrein, later door lommerrijke kastanje- en eikenbossen. Met boven je de steile wanden van Monte Capanne, steek je een aantal beekjes over en keert terug naar Marciana. Bezichtig voor het sluiten van de markt vooral de robuuste en trotse vaandeldrager van het dorp; het “Fortezza Pisana”. Wandeling: 7 km, 360m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Marciana Marina - Hotel Casa Lupi

Dag 3

Vandaag verhuis je naar de zuidkust van Elba en verken je via een prachtige, ontspannen wandeling het mediterrane landschap boven Marina di Campo. Je wordt bij je hotel opgehaald en in dik een half uur naar  San Piero in Campo gebracht. De drukte van het toerisme aan de kust voelt hier als mijlenver weg. Na een pittige stijging door de straatjes en trappen van het dorpje, stijgt het pad geleidelijk door de garrigue. Fantastische vergezichten op Marina di Campo, Vallebuia en Seccheto zijn je beloning. Ook de afdaling gaat heel geleidelijk: eerst over smalle paden door de garrigue, de laatste twee kilometer loop je via een asfaltweggetje naar Seccheto zo de zee in, voor een frisse duik. Na een korte rit met de openbare bus bereik je Marina di Campo, waar je de komende dagen verblijft. Het aangename zandstand lonkt...
Wandeling: 7 km, 100m stijgen, 330m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Punto Verde

Dag 4

Je maakt een rustige wandeling, die je laat kennismaken met het badplaatsje Marina di Campo en de Capo di Poro aan haar westzijde. Langs de haven en door sfeervolle, steile straatjes, klim je langzaam omhoog door mediterrane vegetatie. Hier en daar prachtige vergezichten over het eiland. Als je wilt, kunt je heen en weer lopen naar de vuurtoren op de punt van de kaap en genieten van het weidse uitzicht over de zee en Elba. Je rondt de kaap met een geleidelijke klim en daling over smalle bospaden, en wandelt terug naar het centrum van Marina di Campo. Hier kun je lekker op één van de vele terrasjes neerzakken en genieten van de gezellige drukte in het dorp. Wandeling: 9 km, 210m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Punto Verde

Dag 5

De schitterende wandeling van de hoogste bergtop van het eiland - de Monte Capanne (1018m) - naar Villa Napoleone voert over de hoofdkam van Elba. Het is een deel van de Grande Traversata Elbana (GTE). Omdat de totale lengte van 22 km teveel is voor één dag, hebben we de tocht in 3 etappes opgesplitst en geven daarbij informatie over het vervoer naar begin- en eindpunten, zodat je zelf kunt bepalen hoe je de wandelingen indeelt.

Etappe 1: Na een adembenemende busrit van ca. 1 uur bereik je Marciana en gaat met de kabelbaan naar de Monte Capanne. Na genoten te hebben van het unieke uitzicht - bij helder weer tot aan Corsica toe - daal je via een stenig pad door open gebied af. De enorme verschillen in vegetatie tussen de noord- en zuidzijde van het eiland zijn hier mooi te aanschouwen. Uiteindelijk bereik je door een fraai bos het mooie dorpje San Ilario. Hier neem je de bus terug naar het hotel. Wandeling: 8,5 km, 30m stijgen, 670m dalen, 4 uur lopen.

Etappe 2: Je rijdt met de bus in 20 minuten naar het bezienswaardige dorpje San Ilario. Hier begint een gemoedelijke wandeling over voornamelijk goed begaanbare paden langs kleine akkertjes, olijfgaarden en wijnvelden. Het einde van de wandeling is schaduwrijk en met de bus is het vanaf het eindpunt slechts een kort ritje terug naar het hotel. Je kunt ook (700m via de asfaltweg) naar Procchio lopen, een innemend strandplaatsje met prachtige stranden, en hier genieten van een frisse duik in zee. Wandeling: 5,5 km, 30m stijgen en 180m dalen, 3 uur lopen.

Etappe 3: Het zomer buitenverblijf van Napoleon in San Martino kun je prima bereiken per bus en Villa Napoleone is uiteraard te bezoeken. De wandelroute voert je over smalle bospaden omhoog en vervolgens over een prettig wandelend karrenspoor dat langs de berghelling van de Monte San Martino slingert. Een pittige afdaling door de lieflijke Literno-vallei, met typische Elbaanse maquis vegetatie, afgelegen ruines en gehuchten, brengt je tenslotte naar Procchio. Wandeling: 7 km, 240m stijgen en dalen, 3 uur lopen.
NB. Deze 3e etappe route is van oost naar west beschreven, omdat het logischer lijkt om de dag te beginnen met een bezoek aan de Villa en te eindigen met een duik in zee. Wil je alle 3 etappes van west naar oost lopen dan kunt u de GTE markering en de bordjes volgen.

Overnachting in

Marina di Campo - Hotel Punto Verde

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement.
Mocht je langer blijven, dan kun je nog een mooie wandeling maken vanuit Pomonte. Je rijdt over de fraaie kustweg langs enkele pittoreske dorpjes. Na 10 kilometer stap je in Pomonte uit bij de kerk. Je loopt langzaam omhoog, over een eeuwenoud muilezelpad, door de Valle di Pomonte en de schaduwrijke Valle dei Mori langs het beekje Fosso Barione. De vegetatie bestaat uit cistus, vijgcactussen en tamme kastanjes. Na deze rustige klim, van 600 hoogtemeters, sta je op een bergkam vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Op deze bergkam staan meerdere ‘Capriles’; stenen schuilplaatsen voor geitenhoeders. Je daalt af over de kam in de richting van de zee. Het laatste stuk van de afdaling is wat steiler en gaat door bos. In Pomonte eindigt de wandeling en neem je de bus terug naar het hotel. 
Wandeling: 11 km, 560m stijgen en dalen, 5,5 uur

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in twee sympathieke, kleinschalige hotels op kamers met eigen badkamer. Voor meer informatie klik je op de link in het dag-tot-dagprogramma.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Italiaans ontbijt voor je klaar. 's Avonds kun je zelf een restaurantje uitkiezen voor het diner. Op hooguit 10 minuten wandelen van je hotel vind je hiervoor in beide badplaatjes meer dan genoeg mogelijkheden.
Voor de lunchinkopen kun je in beide dorpen terecht. Tijdens de wandelingen kom je weinig tot geen barretjes of winkels tegen. Het is daarom aan te raden wat mondvoorraad en vooral ook veel drinken bij je te hebben. Kraanwater is goed te drinken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfer Portoferraio - hotel Marciana Marina (dag 1)
 • transfer dag 3
 • transfer hotel Marina di Campo - Portoferraio (dag 6, mits tussen 8.00 en 13.00 uur)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees, kabelbaan
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • lokale belasting (ca. EUR 1,- p.p.p.n., te betalen bij verkooppunt bootticket Piombino - Elba)
 • buskaartjes (dag 2, 3 en 5)

Over de activiteiten

De meeste wandelingen beginnen en eindigen niet vanuit je hotel. Je verplaatst je vaak eerst (5–15km) met de bus. Op Elba rijden de lijnbussen redelijk frequent, meestal minimaal eens per uur. Vraag bij het hotel naar de meest recente dienstregeling.
NB. op zon- en Italiaanse feestdagen is de dienstregeling minder uitgebreid en kan een taxi nodig zijn.
De meeste wandelingen laten je genieten van fraaie vergezichten, zijn niet lang in kilometers, maar kennen soms flinke hoogteverschillen. Je loopt over (muilezel)paden en (on)verharde wegen. Aangezien er weinig gewandeld wordt op Elba, zijn de paden soms moeilijk te vinden en/of overgroeid. Daarom wordt het gebruik van de SNP Reis App aanbevolen. Je kunt het wandelprogramma naar believen zelf indelen. In totaal zijn 7 wandelingen voor je beschreven.

Extra dagen

Je kunt in beide hotels extra nachten bijboeken. Dit geeft je meer tijd om alle etappes van de Grande Traversata Elbana (zie dag 5) te lopen. Boek je een extra nacht in Marciana Marina, dan kun je vanuit deze plaats bv. de etappe van Monte Capanne naar San Ilario doen. Beide andere etappes doe je dan vanuit Marina di Campo. Ook bij een langer verblijf in Marina di Campo kun je de etappes van de GTE over meerdere dagen verdelen of je kunt de rondwandeling vanuit Pomonte (zie dag 6) doen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Camilla (Florence)

Dit driesterrenhotel is gelegen in de wijk San Lorenzo, in het centrum van Florence. De markthallen van San Lorenzo liggen praktisch om de hoek. De bekendste musea en bezienswaardigheden van Florence zijn binnen loopafstand. Kamers beschikken over TV, minibar, airco, gratis wifi en eigen badkamer.

Hotel Bologna (Pisa)

Hotel Bologna is gelegen in het historisch centrum van Pisa, op 500m van het treinstation. Het stijlvolle herenhuis ligt op wandelafstand van de dom, de scheve toren en hoofdstraat. In inrichting is warm en typisch Toscaans met zachte kleurschakeringen van oker, perzik en groen. Je kamer beschikt over TV, kluis, minibar en gratis wifi. In het hotel vind je een bar, leeszaal en een bewaakte parkeerplaats. Je ontbijt met vers fruit, brood en gebak van de bekendste traditionele bakker van de stad. Drink voor het diner een aperitief op de aangename binnenplaats, beschut door cipressen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Piombino is 1450 km. Je kunt je auto bij de haven parkeren (niet bewaakt) en de boot naar Elba nemen. Vervolgens word je naar je hotel in Marciana Marina gebracht.
Je kunt je auto ook meenemen naar Elba, zodat je op het eiland meer vrijheid hebt. Je kunt gratis parkeren bij beide hotels. Op dag 3 rijd je met de auto van Marciana Marina naar Marina di Campo. De wandeling van San Piero naar Seccheto kun je niet doen. Geef bij boeking aan als je de auto meeneemt naar Elba, zodat we de transfer op dag 3 niet voor je reserveren.
Indien je de auto mee wilt nemen, dan kun je een plek op de boot reserveren via www.toremar.it of www.mobylines.it; 'traghetto' is een veerboot voor auto's, een 'aliscafo' is een snelle draagvleugelboot voor passagiers).

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Piombino Marittim

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je reist per trein naar Piombino Marittima en neemt daar de veerboot naar Elba. Je wordt aan de haven opgehaald en naar je hotel in Marciana Marina gebracht. De terugreis gaat op dezelfde manier. Je wordt opgehaald bij je hotel in Marina di Campo en naar de haven gebracht. 


Zie voor treintijden www.trenitalia.com en voor boottijden www.toremar.it en www.mobylines.it ('traghetto' is een veerboot voor auto's, een 'aliscafo' is een snelle draagvleugelboot voor passagiers). We raden aan de boot van tevoren te reserveren.

 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Pisa.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Pisa neem je de shuttletrein Pisa Mover naar Pisa Centrale en reis je per trein verder naar Piombino Marittima (ca. 2 uur reistijd). Het is ook mogelijk de trein te nemen naar Campiglia en het laatste stukje naar Piombino Marittima met de bus te doen.
In Piombino Marittima vertrekt de veerboot naar Portoferraio op Elba (ca. 45 minuten, laatste veerboot halverwege de avond).
Je wordt in Portoferraio opgehaald en naar je hotel in Marciana Marina gebracht. 

De terugreis gaat op dezelfde manier. Je wordt opgehaald bij je hotel in Marina di Campo en naar de haven gebracht.

Zie voor treintijden www.trenitalia.com
Zie voor boottijden www.traghetti-elba.it ('traghetto' is een veerboot voor auto's, een 'aliscafo' is een snelle draagvleugelboot voor passagiers). We raden aan je bootticket vooraf te reserveren via deze website.

Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd en controleer de openbaar vervoer tijden vooraf. 
Je kunt natuurlijk ook een verlengingsnacht in Pisa boeken voorafgaand aan of na afloop van je reis.

Je kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober m.u.v. enkele weken in augustus.

Elba kent een uitgesproken mediterraan klimaat. Dit betekent dat het voor- en najaar gekenmerkt worden door stabiel weer, aangename temperaturen (tussen de 20 en 25 graden) en weinig neerslag. Vooral in het heel vroeg voor- en najaar kan een flinke bui zeker voorkomen. Elk van deze seizoenen heeft zo zijn voordelen: in het voorjaar is de natuur op zijn mooist en de bloemenpracht uitbundig; in het najaar is het zeewater heerlijk warm. In de zomer is het over het algemeen warm tot zeer warm op Elba. Dit maakt het wandelen een stuk zwaarder. Het grootste deel van augustus bieden we niet aan vanwege de drukte i.v.m. Italiaanse schoolvakanties.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Elba ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Elba

Italië - Elba

Wandelen in de voetstappen van Napoleon

Wandelvakantie vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.