Fietsen in Campania

Italië - Campania, 9 dagen Paestum & Cilento

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en agriturismos

Een fietstocht op het levendige grensvlak van bergen en zee, dwars door het mooie Campania Felix, ‘het gelukkige land’. Bezoek duizenden jaren oude cultuurschatten zoals het Griekse Paestum en geniet van de ruige natuur in Nationaal Park Cilento. Eindig aan een heel mooi stukje onbedorven mediterrane kust en geniet ook hier weer van heerlijk eten na heerlijk fietsen!

Uniek aan deze reis

 • Authentiek stukje Italië
 • Nationaal Park Cilento
 • Tempels in Paestum
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Italië - Campania

Al vele eeuwen voor Christus was de streek Campania geliefd. De Grieken bouwden hier hun mooiste tempels en door de Romeinen werd de streek ‘Campania Felix’ genoemd, het gelukkige land. De streek heeft dan ook alles wat een mens zich kan wensen: veel natuurschoon met een prachtige kust en ongerepte bergen, een heerlijk klimaat en een vruchtbare grond, waar allerlei heerlijkheden groeien. En de streek ligt boordevol cultuurschatten; naast overblijfselen uit de antieke oudheid, hebben ook de middeleeuwen en de renaissance hun sporen achtergelaten. Je fietstocht voert door het zuidelijk gedeelte van Campania, door het Nationale Park Cilento: één van Europa’s grootste nationale parken en door de UNESCO uitgeroepen tot beschermd landschap. De eerste dagen rijd je grotendeels langs de kust met af en toe uitstapjes naar de middeleeuwse dorpjes in het binnenland en de eerste uitlopers van de bergen. Je rijdt onder andere langs de Griekse tempels van Paestum, naar men zegt de mooiste van het vasteland, en maakt een prachtige rondrit rond de Monte Stella, waarvandaan het uitzicht, ondanks de geringe hoogte, tot aan Capri en soms tot aan Sicilië reikt! De reis gaat dan een stukje het binnenland in en je rijdt over heerlijke, rustige wegen langs de kloof van de Calore rivier. Je komt door schilderachtige plaatsjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Je verblijft één nacht in het lieflijke plaatsje Piaggine, aan de voet van het Cervati massief. Je tocht voert je dan door een aantal interessante plaatsjes en langs fantastische panoramische routes onderlangs het indrukwekkende Alburnimassief weer terug naar de vlakte van Paestum, waar je je tocht kan beëindigen met een duik.

Dag 1

Aankomst in je hotel in Paestum. Misschien is er nog tijd voor een fietsritje langs zee en voor een eerste duik.

Overnachting in

Paestum - Hotel Villa Rita

Dag 2

Rondrit vanuit Paestum - 41 km (730 m stijgen en dalen) of 30 km (75 m stijgen en dalen).
De tocht van vandaag voert deels door vlak, deels door glooiend landschap. Neem de tijd om op ons gemak de enorme rijkdom aan cultuurschatten in ons op te nemen. De Cilento was ooit deel van de ‘Magna Grecia’, het groot Griekse rijk, en een paar van de mooiste Griekse tempels liggen hier. Je kunt een bezoek brengen aan de opgravingen, de schitterende tempels en het museum. Vooral de Tempel van Poseidon, de Basilica en de Tempel van Ceres uit de 5e en 6e eeuw voor Christus zijn zeer de moeite waard. Uiteraard maak je een ritje rond de indrukwekkende ommuringen van de stad. Voor de liefhebbers is er een langere pittige route de heuvels in, met prachtig gelegen middeleeuwse stadjes en een weids uitzicht over de vlakte.

Overnachting in

Paestum - Hotel Villa Rita

Dag 3

Van Paestum naar San Marco di Castellabate - 42 km (820 m stijgen en dalen)
Vandaag fiets je eerst een stuk door de heuvels en dan langs de kust van de Cilento naar het zuiden. Je passeert een aantal mooie plaatsjes en rijdt langs de prachtige ongerepte kust. De eerste klimmetjes voeren je door de dorpjes Prignano en Torchiara, beide met het middeleeuws centrum vrijwel intact. Vervolgens rijd je naar het lieflijke dorpje Laureana en naar het prachtig op een kam gelegen Vatolla. Door de middeleeuwse dorpskern daal je af naar de vallei. Onderlangs de Monte Tresino daal je verder af naar Castellabate, waar je kunt genieten van een pauze aan het strand. Dan vervolg je je tocht via de prachtige kust naar het kleine vissersplaatsje San Marco, waar je hotel aan het dorpsplein ligt. Als je wil kan je nog een stukje doorfietsen naar Punta Licosa, ten dele over een goede onverharde weg (15 km extra).

Overnachting in

San Marco di Castellabate

Dag 4

Rondrit vanuit San Marco di Castellabate - 69 km (1300 m stijgen en dalen).
Vandaag begin je de tocht met een flinke klim naar het mooie, prachtig gelegen stadje Castellabate. Haar kasteel domineert de hele baai, waar je even de tijd kunt nemen om weer op adem te komen. Dan volgt er nog een stijgend gedeelte naar Perdifumo en Mercato Cilento en een fraaie tocht rond de berg Monte Stella. Je hebt fantastische uitzichten aan alle kanten. De kust van Amalfi en Capri zijn vrijwel altijd te zien en op heldere dagen reikt het panorama tot in Sicilië. De tocht voert deels door de kastanjebossen, deels door een open landschap. Onderweg komen we langs tal van fraaie middeleeuwse dorpjes: Celso, Galdo, Stella Cilento, San Mauro, Rocca Cilento en langs kloosters en kastelen. Op het eind van de dag daal je weer af naar Perdifumo en via een mooie dalende weg door de bossen en akkers rijd je terug naar het hotel.
Eventueel kun je ter plaatse afspreken je een stukje op weg te brengen om de eerste klim te vermijden. Dit scheelt 400 - 550 m klimmen.

Overnachting in

San Marco di Castellabate

Dag 5

Van San Marco di Castellabate naar Ceraso - 40 km (410 m stijgen en 370 m dalen) + 25 km (530 m stijgen en dalen).
Je vervolgt je fietstocht langs de kust naar het zuiden. Een kort klimmetje over de ‘rode rotsen’ en een mooie kustroute brengen je in het kleine stadje Acciaroli, waar volgens de legende Hemingway inspiratie opdeed voor ‘The old man and the sea’. Langs de kust, met prachtig uitzicht over de baai, rijdt je verder naar het havenplaatsje Casalvelino. Vanaf hier voert de weg landinwaarts: eerst door de vlakte en bebouwing, daarna grotendeels door olijf- en wijngaarden, maar ook door uitgestrekte eikenbossen met vele eeuwenoude bomen. Via de mooie dorpjes Pattano en Ceraso bereik je je prachtige agriturismo. Mocht je vanmiddag liever fietsen dan luieren bij je agriturismo dan kun je nog een ronde via het prachtige oude stadje Castelnuovo maken.

Overnachting in

Ceraso - Agriturismo La Petrosa

Dag 6

Rondrit vanuit Ceraso - 51 km (1030 m stijgen en dalen).
Vanuit je agriturismo maak je een fraaie tocht door het prachtige ongerept landschap boven Pisciotta. De variëteit aan landschappen is enorm vandaag: van dichte bossen tot olijfboomgaarden van het beroemde pisciotta-ras, tot een droog mediterraan landschap omspoeld door een prachtige zee. Je fietst langs een paar intact gebleven middeleeuwse dorpjes, zeer fotogeniek gelegen op de beboste bergruggen. Via het mooie vestingstadje Pisciotta rijd je hoog boven de kust terug naar Ascea en vandaar naar de opgravingen van de Griekse stad Velia. Vanaf hier - na eventueel een kort bezoek - fiets je de heuvels in, terug naar je agriturismo.

Overnachting in

Ceraso - Agriturismo La Petrosa

Dag 7

Van Ceraso naar Piaggine - 41 km (850 m stijgen en 300 m dalen) of 56 km (1450 m stijgen en 710 m dalen).
Vandaag klim je (als je een transfer wil kan dat ook) naar het binnenland van de Cilento: het meest ongerepte en authentieke gedeelte van deze reis. Langs rustige wegen voert de tocht eerst langs het prachtig gelegen stadje Gioi, vanwaar je nog eens kan overzien waar je al gefietst hebt. Dan ga je de pas over en duik je het binnenland in. De tocht voert langs de rivier Calore, die een aantal prachtige kloven uitgeslepen heeft. Via de historische plaats Laurino bereik je het lieflijke Piaggine, waar je overnacht in een prima agriturismo.

Overnachting in

Piaggine

Dag 8

Van Piaggine naar Paestum - 74 km (950 m stijgen en 1470 m dalen).
Vandaag rijd je vanuit het binnenland van de Cilento weer terug naar de kust. Een lange rit, maar voornamelijk dalend, langs prachtige wegen. Vanuit Piaggine maak je een kort klimmetje en dan daal je af naar het mooie dorpje Sacco. De rustige weg over een prachtige kloof brengt je dan naar Roscigno, waarvan de oude kern, nu geheel verlaten, bekend staat als het Pompeii van de 19e eeuw. Een prachtige panoramische route brengt je dan via het hoogste punt van de reis, een pas van 770 m, naar Corleto: een vestingstadje onder het Alburni massief. Je fietst nu langzaam dalend langs verschillende mooie plaatsjes: Sant’Angelo a Fasanella, met de unieke grotkerk van San Michele, Ottati en Castelcivita. Vanaf hier heb je verschillende opties: een prachtige rit onder de hoog torende witte bergen maken, een bezoek aan de grotten brengen, of direct langs de Calore rivier naar de vlakte van Paestum fietsen. Als je de tocht te lang vindt kan je je in Roccadaspide (ca. 10km voor Paestum) laten ophalen en - met je fiets - naar de accommodatie laten brengen.

Overnachting in

Paestum - Hotel Villa Rita

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De overnachtingen zijn óf in karakteristieke familiehotels, óf in de typische agriturismo’s: tot vakantiewoningen omgebouwde landhuizen. Je beschikt overal over een kamer met eigen badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen. In Ceraso (2x) en op twee van de drie avonden in Paestum krijg je in je accommodatie een diner voorgeschoteld. In Piaggine is het diner inbegrepen in een restaurant in het dorp. Het eten is overal goed, grotendeels bereid met eigen producten. Vaak krijg je specialiteiten van de streek voorgezet. In San Marco di Castellabate en op dag 2 in Paestum is het diner niet inbegrepen. Je kunt op deze dagen in je accommodatie dineren of in de buurt een leuk restaurant uitzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 5 diners
 • bagagevervoer
 • fietsroutes in SNP Reis App
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • fietshuur (zie materiaalhuur)

Ter plaatse te betalen

 • Eventuele toeristenbelasting

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je fietst deels door een glooiend landschap, deels door een pittig heuvellandschap en er dient af en toe flink geklommen te worden. De afstanden en hoogteverschillen vind je in het dag-tot-dagprogramma. Een aantal tochten is in te korten of uit te breiden.

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht boeken. Het is de moeite waard om op z’n minst één dag bij te boeken in Piaggine om een prachtige rit naar de Monte Cervati te kunnen maken (voor geoefende fietsers; een transfer naar de hoogvlakte voor de minder getrainden is mogelijk). De tocht staat niet in de SNP Reis App, maar is gemakkelijk te vinden met de enkele aanwijzingen die je van ons krijgt.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Neapolis (Napels)

Hotel Neapolis is gevestigd op de derde verdieping van een voormalig paleis in het historische hart van Napels. In het hotel maak je kennis met de tradities en de historie van de stad door middel van verschillende boeken en foto's. De kamers zijn netjes ingericht en van alle gemakken voorzien. Op elke kamer vind je tevens een computer met gratis internet. Het hotel beschikt over een restaurant, privé parkeergarage en gratis wifi. Op het ontbijtbuffet vind je yoghurt, eieren, ham, fruit en Napolitaanse zoetigheden, uiteraard vergezeld door een heerlijk kopje koffie.

Fietshuur

ser1077att9.jpg

Hybride fiets (vanaf € 171,- per persoon)

Je huurfiets is een hybride met 24 versnellingen en is uitgerust met een bagagedrager met fietstassen, kilometerteller, slot, reparatiesetje en fietspomp. Als je wilt kun je je eigen pedalen meenemen.

Voorwaarden: Je dient de huurfiets bij boeking aan te geven. De fiets wordt afgeleverd bij de eerste accommodatie.

rthrth

E-bike (vanaf € 330,- per persoon)

Je huurfiets is een e-bike van het merk Scott, uitgerust met een accu van Bosch, bagagedrager met fietstassen, kilometerteller, slot, reparatiesetje en fietspomp.

Voorwaarden: Je dient de e-bike bij boeking aan te geven. De fiets wordt afgeleverd bij de eerste accommodatie.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Paestum is ca. 1920 km. Je kunt tegen betaling je auto bij de accommodatie in Paestum laten staan.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Napels. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar de mogelijkheden en de tarieven. E-mail naar info@snp.nl of bel naar 024 3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Napels neem je de bus naar het treinstation in de stad. Deze bussen rijden frequent, je bent ca. 20-25 minuten onderweg. Vanaf station Napels Centraal reis je per trein (vertrekt ca. 1 keer per uur) naar Paestum: een rit van ca. 1,5 uur onderlangs de Vesuvius en via de stad Salerno. Je neemt een taxi voor de korte rit (ca. 2 km) van station Paestum naar je accommodatie gebracht. Voor de terugreis kan je ter plaatse een transfer regelen naar het treinstation, deze kost ca. € 15,-. Huurfietsen kun je achterlaten bij de laatste accommodatie.


Eigen fietsen

Als je met het vliegtuig komt, is het meenemen van de eigen fiets is in principe mogelijk. Echter: gezien de kosten en de lokale vervoersmiddelen is het meenemen van je eigen fiets niet aan te raden als je met het vliegtuig reist.

Je kunt dit arrangement op elke dag starten van half maart tot eind oktober, met uitzondering van de periode eind juli - eind augustus. In de zomer is de warmte een verzwarende factor waar je zeker rekening mee moet houden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Campania ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


Over onze lokale agent

De lokale partner van SNP voor deze reis heeft net als wij ‘groene genen’. Medewerkers werkten voorheen in sectoren als natuurbescherming en plattelandsontwikkeling en dat zie je terug in de reizen die ze voor SNP uitvoeren. Onze agent is actief betrokken bij het herstel en markering van wandelpaden in samenwerking met lokale autoriteiten en bevolking. Zo probeert onze partner niet alleen natuurgebieden te behoeden voor destructieve exploitatie, maar ook de economische en sociale omstandigheden voor de lokale bevolking te verbeteren. Zowel op kantoor als op reis worden zelf meegebrachte drinkflessen gevuld i.p.v. nieuwe plastic flessen aan te schaffen.

Accommodaties worden met zorg uitgekozen. Geen grote ketenhotels, maar bij voorkeur kleine, door families gerunde onderkomens. Veel van de accommodatie-eigenaren waar mee wordt samengewerkt zijn zelf actieve wandelaars. D.m.v. het verstrekken van gedetailleerde informatie over openbaar vervoer wordt het gebruik hiervan gestimuleerd.

We raden je sterk aan een fietshelm te dragen. Bij fietshuur: indien een helm niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets behoort (zie fietshuur), neem je deze zelf mee.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Campania

Paestum & Cilento

Fietsvakantie langs hotels en agriturismos

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.