SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 121565 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 

Italië - Apulië, 8 dagen

Het zinderende zuiden, wandelvakantie langs hotels en B&B

Lichte wandelreis in het diepe zuiden van Italië. Apulië is een land voor fijnproevers in de ‘hak’ van de Italiaanse laars. Wandel langs een diepe sinkhole nabij Altamura, overdag slaperig maar 's avonds bijzonder levendig. Verken de mooiste stranden en kliffen, barokke steden, en mysterieuze ‘trulli'. Vanuit de uit de rotsen gehouwen Sassi verken je de verbijsterend mooie, oude stad Matera. Ontdek de rijke cultuur en de eerlijke keuken; koks uit Apulië zijn zelfs in Italië wereldberoemd.

 
Er is nog geen review voor deze reis
Uniek aan deze reis
 • zonderlinge trulli in Alberobello
 • verblijf in grothotel in Matera
 • kustwandeling bij Otranto
 • eigenzinnige streek
 • (h)eerlijke keuken
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis

Onze reis start in Altamura, een door toeristen weinig bezocht stadje nabij Nationaal Park Alta Murgia. 's Avonds wordt er druk geflaneerd in de smalle straten in het centrum rondom de kathedraal. De volgende dag maken we een eerste lichte wandeling langs het achthoekige, mysterieuze Castel del Monte. Op de omliggende landerijen wordt heerlijke wijn geproduceerd. Alberobello, onze verblijfplaats in het binnenland van Apulië, is de zelfbenoemde hoofdstad van de trulli. We maken een rustige wandeling langs deze zonderlinge bouwsels. We sluiten onzer heerlijke wandelweek af met een verblijf aan de Adriatische kust. Schuilderachtig Otranto is de perfecte uitvalsbasis voor een zeer fraaie kustwandeling en een duik in zee.  

Tussendoor maken we een uitstapje naar het verbijsterend mooie Matera, één van de oudste steden ter wereld. Een lokale gids leidt ons rond langs de fameuze grotwoningen, de 'sassi' en we wandelen in de diepe kloof waar Matera op uit kijkt. Overal worden we verwend door de eerlijke keuken van Apulië. De lokale koks weten als geen ander alledaagse ingrediënten om te toveren tot een geweldig bord eten.

 

boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Italië

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • kaart

 1. heerlijke mozzarella
heerlijke mozzarella
Programma
Bij aankomst op het vliegveld van Bari of Brindisi staat een gecharterde bus klaar, die ons in ca. 1 resp. 2 uur naar onze accomodatie in het centrum van Altamura brengt. De meeste smalle straten in het centrum komen samen bij de prachtige Romaanse kathedraal uit de 13de eeuw. 's Avonds, nog later dan in de meeste andere Italiaanse steden, komt Altamura echt tot leven en heerst er een broeierige sfeer als de lokale bevolking door de oude straten slentert.

Overnachting in
Altamura

 1. Italië - Apulië
Programma
's Morgens maken we een wandeling in de buurt van het Castel del Monte, op ongeveer een uur rijden van Altamura. Het stoere kasteel staat op de top van een heuvel aan de rand van Nationaal Park Alta Murgia. Rondom het kasteel worden fijne wijnen geproduceerd. We bereiken het kasteel na een klim door een schaduwrijk bos. Na een bezoek en rondleiding die ons meer leert over de rijke geschiedenis van het het kasteel wandelen we verder door ommuurde velden met kleine, oude trulli (zonderlinge bouwsels met kegelvormige daken). De uitzichten over het dunbevolkte landschap zijn weids. De wandeling eindigt bij een agriturismo waar we genieten van een smaakvolle lunch van lokale, natuurlijke producten. Na de lunch keren we terug naar Altamura.
Wandeling: 7.5km, 220m stijgen en 130m dalen

Overnachting in
Altamura

 1. Italië - Apulië
Programma
We rijden wederom naar Alta Murgia Nationaal Park waar we de wandeling van vandaag starten vanaf de Pulo di Altamura, een gigantisch zinkgat van 80 meter diep met een diameter van 500m. In de steile wanden van dit indrukwekkende geologisch fenomeen zijn rotsen uitgehouwen die al in de prehistorie werden bewoond. Vandaag de dag zijn de grotten populair onder zeldzame vogels als nest en er groeien vele inheemse bloemen en planten. Na een rondje om het zinkgat en een wandeling door velden en graslanden bereiken we het archeologisch museum Lamalunga. Hier krijgen we het verhaal te horen over de 'man van Altamura', een soort Ötzi in Apulië. Deze Neanderthaler viel zo'n 150.000 jaar geleden in het zinkgat en zijn botten zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven in het kalksteen. 
Na het bezoek aan het museum verplaatsen we ons naar de stad Matera, net over de grens met Basilicata. De ligging van Matera aan de kloof van de Gravinarivier is ronduit indrukwekkend en de stad is beroemd om zijn 'sassi'. Deze wijk met in de rotsen uitgehouwen woningen stamt uit de prehistorie.  
Wandeling: 7.5km, 80m stijgen en 100m dalen


Overnachting in
Matera

 1. Matera
Matera
Programma
Vanuit Matera dalen we af in de diepe kloof die Matera scheidt van de naastgelegen vlakte. Een klim aan de overkant van de kloof wordt beloond met een schitterend uitzicht op de oude stad en de sassi. Als we terug zijn in Matera worden we door een lokale gids ingewijd in de geheimen van de sassiwijk en ontdekken we te voet de verschillende plaatsen in de stad. Strijk hierna neer op het terras en zuig onder het genot van een drankje de magische atmosfeer van Matera op.  
Wandeling: 3km, 130m stijgen en dalen

Overnachting in
Matera

 1. te voet door trulliland
te voet door trulliland
Programma

We keren terug naar Apulië en maken een ochtendwandeling door de bossen even buiten Cisternino. We wandelen evenwijdig aan wat in vroeger tijden de kustlijn was. Vandaag de dag kunnen we de azuurblauwe zee van een afstand bekijken. Na de wandeling worden we naar onze overnachtingsplaats Alberobello gebracht. Liefhebbers maken eerst nog een wandeling door de olijfboomgaarden buiten Alberobello waar je enkele fraaie oude trulli tegenkomt. Ochtendwandeling 6,5 km, 70 m stijgen en dalen. Middagwandeling: 6 of 10 km; maximaal 220 m stijgen en dalenOvernachting in
Alberobello

 1. de haven van Otranto met het Castello Aragonese
de haven van Otranto met het Castello Aragonese
Programma

Vanuit trulliland verplaatsen we ons naar de Salento, het diepe zuiden van de hak van de Italiaanse laars. De trotse inwoners van deze streek produceren een aantal prima wijnen op hun wijngaarden die baden in het zonlicht. We starten onze wandeling nabij de vuurtoren op Punta Palascia. Op heldere dagen kun je vanaf de vuurtoren aan de overzijde van de Adriatische Zee de bergen van Albanië zien liggen. We wandelen langs de kust in de richting van Otranto. Onderweg zijn er meerdere plekken waar je een duik in zee kunt nemen. Op sommige punten komt de mediterrane vegetatie tot onze knieën. We passeren enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en kunnen even landinwaarts gaan om een door rode aarde omgeven bauxietmeer te bekijken. Via de haven van Otranto, met zicht op het Castello Aragonese, bereiken we ons hotel.
Wandeling: 13km, 130m stijgen en 160m dalenOvernachting in
Otranto

 1. de kliffenkust tussen Leuca en Otranto
de kliffenkust tussen Leuca en Otranto
Programma

De bus brengt ons over de glooiende kustweg naar het startpunt van de wandeling in Marina Serra. Deze laatste wandeling start met een korte klim over het pad van de vijand, Sentiero del Nemico: de ideale plek om ongewenste indringers in vroeger tijden in een hinderlaag te lokken. Na nog wat 'tratturi' bereiken we het rotsachtige strandje in Novaglie. Hier begint het adembenemende Sentiero Cipolliane, één van de hoogtepunten van onze wandelweek. Het pad langs de grillige kliffenkust voert langs de diverse grotten waar het zijn naam aan ontleent. Uiteindelijk bereiken we de brug van Ciolo, de laatste geweldige zwemplek op deze reis. Na een duik of drankje stappen we in de bus die ons terugbrengt naar Otranto.
Wandeling: 10km, 350m stijgen en dalenOvernachting in
Otranto

 1. Italië - Apulië
Programma
Na het ontbijt worden we - afhankelijk van het vluchtschema - in de loop van de dag naar het vliegveld gebracht voor onze terugvlucht.

Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
In Altamura verblijven we in een bed & breakfast in het sfeervolle centrum van de stad. Matera ontdekken we vanuit een uniek hotel dat is uitgehouwen uit de rotsen. In Alberobello en Otranto overnachten we in comfortabele hotels op loopafstand van het centrum. Je beschikt overal over een kamer met eigen badkamer. Tegen toeslag kun je een éénpersoonskamer boeken.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Alle ontbijten en diners zijn inbegrepen. Op de eerste avond in Matera en Otranto en op de avond dat we in Alberobello zijn, wordt het diner geserveerd in de accommodatie. In Altamura en de 2e avond in Matera en Otranto dineren we in een goed restaurant.


Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • transfers volgens programma
 • entree en rondleiding Castel del Monte
 • entree museum Lamalunga
 • gegidste rondleiding Matera 
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • toeristenbelasting


Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard


Reserveringskosten
 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten

We wandelen elke dag, maar er blijft voldoende tijd over om de rijke cultuur te ontdekken en te genieten van de Zuid-Italiaanse keuken. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven beperkt tot enkele honderden meters per dag. De wandeling voeren over gravelwegen en onverharde paden.
Alleen op basis van de dagafstanden en hoogteverschillen zouden we de reis classificeren met zwaarteniveau 1-2. Vanwege de stenige paden tijdens enkele wandelingen hebben we de reis ingeschaald op niveau 2. Het betreft met name de wandelingen op dag 6 en 7; op deze dagen dient er ook soms wat gestruind te worden. Reisleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.


Minimum aantal deelnemers
5


Maximum aantal deelnemers
15


Geschikte reisperiode
Het reisseizoen in dit zuidelijke deel van Italië is heerlijk lang; onze reizen zijn gepland in het zeer aangename voor- en najaar waarin de temperaturen overdag al / nog flink kunnen oplopen.


 • reisdocumenten

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een verblijf in Italië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien u met de eigen auto naar Italië rijdt, ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.Vaccinatie

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.Veiligheid
Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die u willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet u naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia). • laatste nieuws

Laatste Nieuws
Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Bari of in het hotel in Altamura.


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Bari v.v.

Vluchtschema
HV 5821 Amsterdam - Bari vertrek om 12.25 aankomst 14.55 uur
HV 5822 Bari - Amsterdam vertrek om 15.35 aankomst 18.20 uur

Vluchtschema - vertrek 14 mei 2017 met Alitalia naar Brindisi v.v.
AZ 121 Amsterdam - Milaan vertrek om 12.15 aankomst 13.50 uur
AZ1643 Milaan - Brindisi vertrek om 15.30 aankomst 17.05 uur
AZ1624 Brindisi- Rome vertrek om 11.15 aankomst 12.25 uur
AZ 110 Rome - Amsterdam vertrek om 14.30 aankomst 17.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.Data en prijzen

14 mei 2017 - 21 mei 2017 (Garant vertrek)
€ 1485 / € 1695* eenpersoonskamer
€ 1295 / € 1505* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog 3 plaats(en) beschikbaar)

geslacht (in %)
man vrouw
20 80
gem. leeftijd (in %)
< 30 30-39 40-55 > 55
0 0 75 25
status reizend (in %)
alleen samen
100 0
18 september 2017 - 25 september 2017
€ 1525 / € 1790* eenpersoonskamer
€ 1335 / € 1600* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

15 oktober 2017 - 22 oktober 2017
€ 1430 / € 1695* eenpersoonskamer
€ 1245 / € 1510* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief heen- en terugreis
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Bij vluchten met Transavia of Sundio is bij SNP Groepsreizen 20kg ruimbagage en 10kg handbagage p.p. bij de prijs inbegrepen

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden