Italië - Aostadal - vlinderreis, 8 dagen Vlinderen in het Aosta-dal: tussen Apollovlinders en rouwmantels

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Vlinderreis vanuit comfortabel hotel

Struinend op zoek naar de meer dan honderd soorten vlinders van het Aostadal! En dat in een prachtig berglandschap, vlakbij de gletsjers van de Mont Blanc. In een weekje zien we meer Apollovlinders, rouwmantels, konings- en koninginnepages, grote boswachters en meer dan 25 soorten blauwtjes; het Aostadal is één van de beste vlindergebieden in Europa. Het belooft een bijzondere vlinderreis te worden vanuit een gastvrij hotel èn met ervaren begeleiding van twee Nederlandse vlinderspecialisten! Reis in samenwerking met de Vlinderstichting.

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding vlinderdeskundigen Jurriën van Deijk en Pieter Baalbergen
 • Een van de beste vlindergebieden van Europa
 • Flexibel dankzij gebruik minibusjes
 • Vanuit sfeervol hotel
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Italië - Aostadal - vlinderreis

Struinend op zoek naar de meer dan honderd soorten dagvlinders van het Aostadal! En dat in een prachtig berglandschap, vlakbij de gletsjers van de Mont Blanc. In een weekje zien we meer Apollovlinders, rouwmantels, konings- en koninginnepages, grote boswachters en meer dan 25 soorten blauwtjes; het Aostadal is één van de beste vlindergebieden in Europa. Het belooft een bijzondere vlinderreis te worden,  vanuit een goed hotel, met ervaren begeleiding van twee Nederlandse reisleiders. We bieden deze reis aan in samenwerking met De Vlinderstichting. Behalve het Aosta-dal bezoeken we op deze vlinderreis ook andere natuurgebieden, zoals Gran Paradiso. Dit bekende natuurpark is een eldorado voor vlinders. We gaan er op zoek naar de echte specialiteiten en genieten van het fraaie berglandschap. Vlinderwaarnemingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Wind en bewolking kunnen ervoor zorgen dat er weinig vlinders te zien zijn. Vandaar dat deze vlinderreis tevens een echte natuurreis is. We hebben aandacht voor vlinders, maar ook voor het landschap, planten en andere soorten dieren. We gaan onder andere op zoek naar Alpenmarmotten en houden tevens de berghellingen goed in de gaten: hier zijn soms steenbokken en gemzen te zien.

’s Morgens beginnen we vaak in het dal met vlinderen. Langs een bosrandje vliegen keizermantels. Het smalle pad kronkelt langs een beekje en op open plekken vinden we soorten als de bosparelmoervlinder, de adippevlinder en de blauwe ijsvogelvlinder. Als de vlinders nog niet goed zijn opgewarmd kun je ze van dichtbij fotograferen. Het open veld waar we vlinderen lijkt net een bloemenzee. Vanuit de kruiden klinkt het zomergeluid van sprinkhanen en het wemelt er van de vlinders. Bijna alle families zijn aanwezig: blauwtjes, parelmoervlinders, pages, dikkopjes en zandoogjes. Bijzonder aantrekkelijke fotomodellen! Er zijn er zoveel dat er altijd wel eentje wil blijven poseren. In het veld besteden we ook aandacht aan herkenning en determinatie.

Na een paar uur is het zo warm dat er nog nauwelijks vlinders actief zijn. Ook voor ons is het dan beter de warmte te ontvluchten. Met de busjes zijn we binnen een uur op 2.000 meter hoogte. De temperatuur is hier weer aangenaam en er vliegen volop andere soorten rond. De alpenweiden kleuren geel van de gentianen. Op natte plekken zijn velden met paars bloeiende adderwortels. We zien onder andere witstreepblauwtjes, rode vuurvlinders en Titania’s parelmoervlinders.

Dag 1

Aankomst op het treinstation van Lyon-St.Exypery (het tgv station bij de luchthaven van Lyon). Daar staan twee busjes klaar waarmee we in ruim 3 uur door de Mont Blanc-tunnel naar het Italiaanse Aostadal rijden en waar we in de loop van de avond arriveren. 
We overnachten de komende zeven nachten in het gezellige en comfortabele familiehotel La Meridiana in het plaatsje Saint Pierre en dineren in een nabijgelegen restaurant. 

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 2

Vandaag bezoeken we het pittoreske dorpje Avise. Het dorpje ligt op 775 meter hoogte. Vanaf het dorp kan er mooi gewandeld worden door een kleinschalig agrarisch landschap met boomgaardjes, veldjes en bossen. Vrij vroeg in de morgen, rond een uur of tien, is het hier al flink warm en vliegt er van alles rond. Zeer waarschijnlijk horen we de roep van de draaihals en kunnen we genieten van spikkeldikkopjes, die hier in diverse soorten rondvliegen. Ook kunnen we de prachtige donkere en grote saterzandogen bewonderen.

Vanaf het hotel zijn een aantal leuke wandelingen te maken. We zullen dan ook een avond in de buurt van het hotel op zoek gaan naar vleermuizen. Ook voor het ontbijt en na afloop van de excursiedag kunnen we prima korte uitstapjes maken in de omgeving. Vogels als de Italiaanse mus en de Europese kanarie zijn hier aan te treffen. Evenals de muurhagedis en allerlei vlindersoorten als de koninginnen- en koningspage, het bruin dikkopje en het resedawitje.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 3

Vandaag gaan we vlinderen in Cerellaz. In dit plaatsje, op 1.000 meter hoogte, wemelt het van de blauwtjes. Een spectaculaire soort, die we in juli nog net tegen kunnen komen, is het blazenstruikblauwtje, het grootste blauwtje van Europa. De eitjes van deze vlinder worden afgezet op de blazenstruik, die in dit gebied volop aanwezig is. De rupsen leven in de zaaddozen, de zogenaamde blazen. Ook het getand blauwtje en het oostelijk boswitje kunnen we hier tegenkomen.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 4

Op een van de dagen tijdens deze reis zullen we het nog hogerop zoeken. Op ruim 1.700 meter ligt namelijk het leuke plaatsje Vens waar het mooi vlinderen is. Op de terrassen bij dit dorpje kunnen we prima wandelen. De Apollovlinder is hier algemeen en kan bij tientallen worden gezien. Het witgezoomd spikkeldikkopje komt hier ook voor en kleurt prachtig bij het rode duizendblad. Het kleurenpalet wordt afgemaakt door de tweekleurige parelmoervlinder die hier ook rondfladdert. Hopelijk kunnen we al dit moois vastleggen op de gevoelige plaat.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 5

Natuurlijk kunnen we ook gaan vlinderen in een van de vele dalen in de omgeving. Eén van de dalen die vanaf de Dora Baltea naar het zuiden lopen is het Val du Rhêmes. Dit is een vrij breed en groen dal. Er liggen twee wat grotere dorpjes in het dal: Rhêmes St. George en Rhêmes Notre Dame. Tussen de dorpen in ligt, op ongeveer 1.330 meter hoogte, een klein vervallen boerendorpje: Frassiney. De kleine en deels vervallen huisjes van het plaatsje en de kleinschalige landbouw vormen een romantisch beeld. Tevens is dit een uitstekend gebied voor diverse soorten vlinders. Rond het plaatsje kunnen we over vrij brede, onverharde wegen een wandeling maken. In een ochtend kunnen we hier makkelijk meer dan veertig verschillende vlindersoorten spotten. In het gebied leven onder andere de braamparelmoervlinder, de violette, de rode vuurvlinder, veel apollovlinders en groot geaderde witjes, de amandeloogerebia en als klap op de vuurpijl: rouwmantels.
Verder het dal in, voorbij Rhêmes Notre Dame, komen we op een hoogte van zo´n 1.700 meter. Als we geluk hebben zien we hier gemzen. Ook voor vlinders is dit een fantastisch gebied. Het zwart blauwtje en het pluimdikkopje zijn hier aanwezig, evenals diverse parelmoervlinders. Een echte wandeling is in dit gebied niet eens nodig. Op een veldje kun je zo twee uur bezig zijn en zelfs dan zijn er fotografen die nog lang niet klaar zijn!

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 6

Het Cogne-dal is het bekendste dal onder de echte vlinderaars. Direct aan het begin ligt een klein dorpje, Pondel of op zijn Aosta´s: Pont d´aell. Hier ligt een prachtig Romaans aquaduct dat de kloof over de Gran Eyvia overbrugt. Aan de andere zijde van het viaduct lopen smalle paadjes door een vlinderreservaat. Dit is een van de plaatsen waar vangen van vlinders verboden is. De belangrijkste reden hiervoor is het voorkomen van een endemische vlindersoort, het Aosta-esparcetteblauwtje. Deze vlinder komt alleen hier voor. De top van zijn vliegtijd ligt pas eind juli, maar als we een beetje geluk hebben, kunnen we toch al mooie, verse exemplaren tegenkomen. Naast deze specialiteit zijn ook erg veel andere vlinders te zien. Het grauw zandoogje bijvoorbeeld is hier gewoon talrijk, wat ook geldt voor het dambordje en de grote saterzandoog.
Als we het Cogne-dal verder inrijden komen we, nog voorbij de plaats Cogne, bij Lillaz (op ongeveer 1.700 meter). Dit is een bekend punt vanwege de waterval waar veel Italianen de zondag doorbrengen. Hoewel we die ook wel te zien krijgen (zowel de waterval als de Italianen) zullen we flink worden afgeleid door de vlinders hier. Langs het pad komt plaatselijk mineraalrijk water naar boven en dat trekt vlinders aan. Een plasje met meer dan 30 drinkende vlinders is hier geen bijzonderheid! Het meest talrijk is het groot geaderd witje, maar goed zoeken levert soms verassingen op zoals het noordelijk mansschildblauwtje, het klein tijmblauwtje en diverse spikkeldikkopjes. In de bloemrijke weiden vliegen tientallen witstreepblauwtjes en een aantal soorten parelmoervlinders waaronder de titania´s parelmoervlinder met de prachtige dieppaarse tekening op de onderzijde van de vleugels.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 7

Als we dat nog niet gedaan hebben, dan bezoeken we vandaag het dal Valsavaranche. Dit vrij steile dal loopt grotendeels door het nationaal park Gran Paradiso en op een mooie, zonnige dag zullen we vanuit het plaatsje Pont een begin kunnen maken met de beklimming van dit massief. Snelstromende beken, rotsblokken en bloemrijke weiden maken het gebied landschappelijk al erg mooi, maar de aanwezigheid van steenbokken en marmotten geven het nog meer waarde. De busjes worden geparkeerd op bijna 2.000 meter en vandaar wandelen we omhoog. Een soort waar we speciaal op zullen letten is de Gletsjervlinder die hier nog redelijk veel voorkomt. Op de vochtige weiden met adderwortel vinden we de bergparelmoervlinder en nu we zo hoog zitten ook diverse erebia´s. Hoewel we op hoogte wandelen zijn de paden ook voor mensen die niet zo goed ter been zijn prima te doen.

Overnachting in

Saint Pierre - Hotel La Meridiana

Dag 8

Na het ontbijt rijden we in ca. 3 uur terug naar het treinstation Lyon-St.Exupery (bij de luchthaven van Lyon), waar de reis eindigt. 

NB Programma

Houd er rekening mee dat vlinderreizen niet lijken op wandelreizen. Er is geen vaststaand dag-tot-dag programma en soms verplaatsen we ons nauwelijks. We beslissen op het moment van vertrek, onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden, waar we heen gaan. Het dag-tot-dag programma geeft een overzicht van de excursieplaatsen die we in ieder geval zullen bezoeken.

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Hotel la Meridiana in Saint Pierre is een charmant familiehotel, middenin een prachtig vlindergebied. De kamers zijn ruim en comfortabel en beschikken over een eigen badkamer met douche en toilet en een balkon. De sfeer in het hotel is bijzonder hartelijk en gezellig. Het hotel heeft een lounge bar, een zitkamer en een restaurant met een heuse Michelin ster. Klasse ***, 7 nachten

Over de maaltijden

Het verblijf tijdens de reis is op basis van halfpension. Het hotel verzorgt een uitstekend ontbijt. Het avondeten wordt geserveerd in een prima restaurant dat op een paar honderd meter lopen van het hotel ligt. In de ochtend of in de middag is er de mogelijkheid om inkopen te doen voor de lunch.

Inbegrepen

 • verblijf in een goed *** hotel op tweepersoonskamers met badkamer
 • verblijf op basis van halfpension beginnende met het ontbijt op dag 1 en eindigend met het diner op dag 8
 • transfers per minibus tussen treinstation en hotel v.v.
 • transfers met de minibusjes zoals beschreven in het programma
 • excursies zoals beschreven in het programma
 • diensten 2 SNP-reisleiders

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vlinders en andere mooie natuurverschijnselen. We zullen steeds korte ritjes maken met de busjes en stoppen op mooie vlinderplaatsen waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vlindergidsen voor de dag te halen. Af en toe zullen we kort wat stukjes wandelen om meer van de natuur te zien. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de natuur om ons heen te bewonderen. We lopen meestal over vlak en heuvelachtig terrein en zullen af en toe een klein stukje klimmen als we hoger in de bergen zijn. Je bent uiteraard ook vrij om een dagje niet mee op pad te gaan.

Extra's

Aanvullende opties

Nederland- Lyon-St Exupery (via Paris Nord/Lyon)

Lyon-St Exupery (via Paris Nord/Lyon) - Nederland

Reis je zelf met de trein naar je bestemming? Boek deze groepstransfer station-accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Boek je zelf je treinreis dan kan je gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op de groepstransfer. (Check de informatie bij heen- en terugreis van deze reis hoe laat en van waar de groepstransfer vertrekt of check het treinschema van de SNP groepstreinreis). Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het treinstation van Lyon-St.Exupery of in het hotel in St.Pierre.

Trein informatie

Aansluitend op onderstaand treinschema zijn er twee huurbusjes geregeld die je vanaf het treinstation Lyon-St.Exupery naar de accommodatie in het Italiaanse Aostadal brengen en aan het eind van de reis vanuit Aosta ook weer terug naar dit treinstation. (rit van ca 3 uur). . 

Als je je treinticket niet via SNP boekt, kun je alleen van deze service gebruik maken als je reis aansluit op het onderstaande schema. 

Treinschema

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Lyon-St.Exupery 09.08 - 16.07 1
Lyon-St.Exupery–   Amsterdam CS 15.57 - 22:44 1

 

Groepsreis met vertrek 13 juli 2024

Heenreis Tijd  Trein
Amsterdam CS – Paris Nord 09:08 - 12:35    EST 9328
Paris Nord – Paris Gare de Lyon overgang     
Paris Gare de Lyon –Lyon-St.Exupery    14:14 - 16:07    TGV 6919
Terugreis Tijd  Trein
Lyon-St.Exupery –  Paris Gare de Lyon 15:54 - 17:46       TGV 6920
Paris Gare de Lyon-  Paris Nord overgang 
Paris Nord - Amsterdam CS  19:24 - 22:44    EST 9381

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Tijdens de heen/terugreis is er in Parijs een overstap per metro tussen station Paris-Nord en Paris-Lyon (duur ca 30 minuten). 

klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of www.interrail.euWij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft

Ondanks de invloed van de Middellandse Zee in de Italiaanse Alpen, komt het voorjaar in het Valle d'Aosta pas laat op gang. Korte perioden met buien zorgen in het voorjaar voor een groen en relatief vochtig landschap. De overgang naar de zomer voltrekt zich snel en de dagtemperaturen lopen in juni al op tot 25 ºC in het dal en 15 ºC op grote hoogte. De nachten zijn altijd fris. In de Italiaanse Westalpen schijnt regelmatig de zon met gemiddeld 1.800 zonuren per jaar. Ook valt er geregeld neerslag, maar lang aanhoudend regenachtig weer komt haast niet voor.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Italië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het grooste deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunches en uitgaven van persoonlijke aard, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van uw uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende.

Tijdens de gehele reis staan er twee minibusjes tot onze beschikking. Met deze busjes worden we van het treinstation Lyon-St.Exupery bij de luchthaven Lyon naar de accommodatie in het Aostadal gebracht en aan het einde van de reis weer terug naar het treinstation Lyon-St.Exupery. De busjes worden verder gebruikt om de groep naar de beginpunten van de excursies te brengen. We zullen tijdens de reis zo veel mogelijk tijd in de natuur spenderen, dat wil zeggen dat we erg weinig kilometers maken en dus weinig tijd doorbrengen in de busjes. De busjes worden bestuurd door de twee reisleiders.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze vlinderreis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

De ruimte voor bagage in de busjes is gering, we verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt omdat je in de bus niet direct bij je koffer kan.
Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je bagage aan het volgende te denken:

 • geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • lunchpakket voor tijdens de heenreis
 • plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
 • schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • (zak)mes
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • verrekijker en eventueel telescoop
 • rugzak/tasje voor overdag
 • lichte regenkleding
 • luchtige kleding
 • zaklamp
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
 • veldgidsen
 • notitieboekje met schrijfgerei
 • deze reizigersinformatie
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld
 • persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Deze reis wordt begeleid door Jurriën van Deijk en Pieter Baalbergen, twee vlinderspecialisten die een grote kennis hebben van de Europese vlinderwereld.

Jurriën is een enthousiaste jonge vlinderaar. Hij is bij de Vlinderstichting met name betrokken bij allerlei projecten rondom nachtvlinders. Hij coördineert de Nationale Nachtvlinder Nacht, het Landelijk Meetnet Nachtvlinders en beheert de database. Daarnaast doet hij onderzoek, onder andere naar de gevolgen van kunstlicht op flora en fauna, de problematiek rond jakobskruiskruid en de eikenprocessierups. Jurriën en Kars besturen de twee busjes tijdens de reis.

Pieter heeft de laatste 15 jaar in heel Europa naar dagvlinders gekeken. Hij vindt het leuk om naar het gehele landschap en de daarbij behorende flora en fauna te kijken, maar ook de lokale keuken heeft zijn interesse. Hij werkt als ecoloog bij adviesbureau Duvekot, hier is hij onder andere bezig met Basiskwaliteit Natuur en Natuurinclusief Netbeheer. In zijn vrije tijd is hij graag op reis en kijkt hij het liefst naar vogels en vlinders.

De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat u langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar u volop kunt genieten. Tijdens uw reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist, vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

zwarte_apollovlinder.jpg

Italië - Aostadal - vlinderreis

Vlinderen in het Aosta-dal: tussen Apollovlinders en rouwmantels

Vlinderreis vanuit comfortabel hotel

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.