Isfahan

Iran - wandelreis, 18 dagen de bergen en cultuurschatten van Perzië

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, guesthouses en homestays

Unieke wandelvakantie naar een fascinerend land. De reis kent twee gezichten: de eerste week vooral aandacht voor de culturele hoogtepunten in het midden en zuiden van het land, het hart van het oude Perzië. De steden Shiraz, Esfahan, Kashan en Persepolis, maar ook wandelingen in het weinig bezochte Zagrosgebergte. Het tweede deel van de reis speelt zich af in de bergen bij Teheran: dan maak je twee minitrektochten in het Alborzgebergte en bij de vulkaan Mt Damavand, dè iconische berg van Iran. Verblijf in goede hotels in de steden en bij de gastvrije Iraniërs thuis in de bergen. Begeleid door SNP reisleider en lokale berggidsen en cultuurgidsen.

Uniek aan deze reis

 • Prachtige steden en historische sites
 • Te gast bij Iraniërs thuis
 • Uitstekende logistieke organisatie
 • Unieke combinatie van wandelen en cultuur
 • Wandelingen door de mooiste berggebieden van het land
Zwaarte
Comfort

Blog - Iran en haar gewoontes..

Ik word meegesleept tussen tienduizenden vrouwen volledig gekleed in zwarte chadors. Wat onwennig pluk ik wat aan die van mij, omdat ik niet zo goed weet wat ik er mee aan moet, wat ik er van vind en gewoon omdat het best strak zit. Langzaam wordt de sfeer opgezweept door trommels en het herhalen van een soort mantra. Het lijkt of iedereen in een trance terecht komt en langzaam komt het tot een hoogtepunt. Lees verder...

Dag tot dag

Iran - wandelreis

Tijdens wandelvakantie naar het fascinerende Iran, maak je eigenlijk twee reizen in één keer. De reis kent namelijk twee gezichten. De eerste week is er vooral aandacht voor de culturele hoogtepunten in het midden en zuiden van het land, het hart van het oude Perzië. Je verkent, onder begeleiding van lokale cultuurgidsen, de prachtige stad Shiraz, hoofdstad tijdens de 18e eeuwse Zand Dynastie, en de indrukwekkende opgravingen van de oude hoofdstad Persepolis, in de 6e eeuw v Chr door Darius de Grote gesticht en nu een UNESCO World Heritage Site. Ongetwijfeld een van de indrukwekkendste archeologische sites van Centraal Azië. Dan maken we dagwandelingen in het weinig bezochte Zagrosgebergte. Vervolgens bezoeken we het sprookjesachtig mooie Esfahan, parel van het oude Perzië. Shah Abbas I maakte  de stad aan het eind van de 16e eeuw tot een pronkjuweel, waar de elite van de hele wereld samen kwam. Met haar prachtige pleinen, blauw betegelde moskeeën, parken, paleizen en middeleeuwse bruggen is Esfahan een lust voor het oog. Hier word je een dag door een lokale cultuurgids rondgeleid en heb je een dag om op eigen houtje de stad te verkennen.
Via het traditionele bergdorp Abyaneh, waar we een mooie wandeling door een groene vallei maken, en de stad Kashan met haar 19e eeuwse stadspaleizen, reizen we naar het noorden van Iran, waar tweede deel van de reis zich afspeelt. Het landschap èn het karakter van de reis veranderen compleet. HIer maak je kennis met de ruige en prachtige bergwereld van het Alborz gebergte dat tussen Teheran en de Kaspische zee ligt. Eerst maken we een driedaagse trektocht door de Alamutvallei langs prachtige bergdorpjes, door diepe kloven en over een 3200m hoge bergpas. Dit is het land waar in de 12e eeuw de Assasijnen met wrede hand heersten en de Perzen een doorn in het oog waren. Na een avondje aan de oever van de Kaspische Zee en een dagwandeling in het mooie bergdorp Kandelus, wacht een laatste tweedaagse trekking in de omgeving van de indrukwekkende stratovulkaan Mt Damavand;  met 5671m de hoogste berg van Iran. Tijdens de trek heb je vrijwel continu zicht op de machtige vulkaan. Na een laatste avond in de hectische metropool Teheran ga je vol nieuwe indrukken weer terug naar huis.
In de steden verblijf je in goede hotels, in de bergen bij de gastvrije Iraniërs thuis en twee maal in tenten. De reis is compleet verzorgd, vrijwel alles is inbegrepen en je wordt uitstekend begeleid door een SNP reisleider, een Iraanse Engelstalige gids en lokale berggidsen en cultuurgidsen.

Dag 1

Vlucht via Istanbul naar Shiraz, waar je net na middernacht arriveert. Op het vliegveld staat een bus te wachten die je in ca 20 minuten naar het hotel in het historische centrum van Shiraz brengt.

Overnachting in

Shiraz

Dag 2

Na een rustig ontbijt en een vrije ochtend maken we ’s middags samen met een cultuurgids een wandeling door het centrum van Shiraz, stad van Dichters, Rozen, Nachtegalen en de shiraz-druif. Ofschoon de stad al meer dan 2000 jaar oud is, kwam de echte bloeitijd pas halverwege de 18e eeuw toen Karim Kan van de Zand dynastie de stad tot hoofdstad van Perzië maakte. Nu is het de hoofdstad van de grote provincie Fars. We wandelen door de prachtige overwelfde Vakil Bazaar en brengen een bezoek aan de indrukwekkende citadel Arg-e Karim Kahn. Ook de Vakil moskee en hamam en de prachtige moskee Nasir-ol Molk, die beroemd is vanwege de roze tegels en de gebrandschilderde ramen zijn de moeite waard. We kunnen ook nog een kijkje nemen bij het mausoleum van Perziës beroemdste dichter Hafez. Verder is Shiraz ook beroemd vanwege de vele stadstuinen en paviljoens, zoals Bagh-e Eram. ’s Avonds dineren we in een traditioneel restaurant in de stad.

Overnachting in

Shiraz

Dag 3

Na het ontbijt rijden we in ca. 1 uur naar het belangrijkste historische site van het oude Perzische rijk: Persepolis. De indrukwekkende ruïnes van de in 518 v. Chr. door Darius I gestichte hoofdstad van het Achaemenidische rijk is tegenwoordig een van de UNESCO World Heritage sites van Iran. Samen met een lokale cultuurgids ontdekken we de prachtige pilaren, trappen en indrukwekkende reliëfs van het Apadanapaleis, de Xerxespoort, het Tryplion en de restanten van het Paleis van de 100 Zuilen. Je kunt uren dwalen tussen de opgravingen en krijgt een goede indruk van de macht van dit toenmalige wereldrijk. ’s Middags gaan we naar de vlakbij gelegen reusachtige in een verticale wand uitgehakte graftombes van Naqs-e Rostam, eveneens UNESCO Werelderfgoed. Hier werden de grote koningen van het rijk van de Achaemeniden begraven. We maken hier ook een korte wandeling door de heuvels in de omgeving. Van bovenaf hebben we een prachtig zicht over de wijde omgeving (1,5 uur wandelen, 150m stijgen en dalen). Dan keren we in ca. 1 uur terug naar Shiraz, voor en laatste avond in ons hotel.

Overnachting in

Shiraz

Dag 4

Vandaag gaan we op weg naar het weinig door toeristen bezochte Zagrosgebergte, dat de ‘ruggengraat’ van Iran vormt. Na ca 4 uur rijden langs dorpjes, door vruchtbare valleien en over enkele mooie passen bereiken we rond lunchtijd het bergdorp Sisakht, dat in het hart van de Zagros Mountains ligt. Het dorp, waarvan de groene tuinen een mooi contrast vormen met de omliggende kale en ruige bergmassieven, ligt aan de voet van 80 km lange bergketen van Zagros. Tot diep in het voorjaar zijn deze bergen nog bedekt met sneeuw en tijdens de eerste reis maken we kans hier nog flinke sneeuwvelden tegen te komen. Vanaf het op 2250m hoogte gelegen dorp, maken we een wandeling die ons eerst langs tuinen en boomgaarden voert en vervolgens over de flanken van een mooi bergmassief, waarbij we steeds prachtig uitzicht hebben op de toppen van de Mt Dena, met 4404 de hoogste van de 40 vierduizenders van de Zagros. Uiteindelijk bereiken we het kleine bergmeertje Kul Gol (2750m), vanwaar het nog een klein stukje is tot het punt waar de bus wacht om ons weer naar Sisakht terug te brengen. Duur wandeling ca. 4 uur, 500m stijgen en 200m dalen.

Overnachting in

Sisakht

Dag 5

Een korte rit brengt ons op een 3200m hoge pas, de enige plek waar een asfaltweg het Zagrosgebergte over steekt. Hier maken we een wandeling naar een van de hoogste toppen van het ruige kalksteengebergte van Dena (3800m). We volgen stenige paadjes over puinhellingen en kleine graspaadjes waar normaal alleen geiten en wild gebruik van maken. Dit is een compleet onontdekt gebied, waar je geen westerse toerist zult tegenkomen Vanaf de top hebben we een adembenemend uitzicht. Dan keren we via hetzelfde steile pad weer terug naar de pas (4 uur, 600m stijgen en dalen). Maar wie wil kan de hele afdaling tot Sisakht ook te voet afleggen (dan daal je 1600m, 7 uur wandelen). We slapen nogmaals in ons vriendelijke homestay in Sisakht.

Overnachting in

Sisakht

Dag 6

Op ca 45 minuten rijden van Sisakht ligt de mooie waterval van Bahram Beigi, in en opvallend groene omgeving. Van hier wandelen w eerst door een vruchtbare vallei en daarna stevig klimmend over een kale bergrug naar een afgelegen grot: Deh Shikh. Onderweg picnicken we op een mooi uitzichtpunt. We nemen een kijkje bij de niet geëxploiteerde grot en dan is het nog een klein stukje afdalen tot de plek waar de  bus wacht. Lengte 12 km, 400m stijgen en 200m dalen. Na de wandeling rijden we door het Zagrosgebergte naar de stad Esfahan (4 uur), waar we verblijven in een goed stadshotel in het centrum. Diner in een restaurant.

Overnachting in

Esfahan

Dag 7

Esfahan is zonder meer de parel van het oude Perzië, en met haar prachtige blauw betegelde moskeeën, indrukwekkende Imam-plein, enorme bazaar, schitterende parken en paviljoens en middeleeuwse bruggen misschien wel de mooiste stad van Centraal-Azië. Tweemaal was de stad het centrum van het Perzische rijk: in de 11e eeuw ten tijde van de Seltsjoeken en in de 16e eeuw toen Shah Abbas I de stad tot cultureel centrum van ‘de halve wereld’ maakte. Een lokale cultuurgids leidt ons vandaag langs de vele culturele hoogtepunten van de stad. De meer dan 20.000m2 grote Vrijdagmoskee met haar donkere ruimtes met bakstenen pilaren is door de Seltsjoeken in de 11e eeuw gebouwd. Het labyrint van overwelfde straatjes van de Grote Bazaar is een lust voor alle zintuigen. Maar het absolute middelpunt van de stad is het rechthoekige Imamplein, dat je kunt bewonderen vanaf het terras Ali Quapa Paleis, waar de Shah ooit naar de polospelen op het plein keek. Hier heb je een prachtig zicht over de harmonische architectuur van het enorme plein. Vooral de betegelde koepels van de Imam Moskee en de Sheikh Lotfollah Moskee trekken de aandacht. Ook de prachtige parken en paviljoens verdienen aandacht, zoals het Chehel Sotun Palace (Paleis van de 40 Pilaren) en Hasht Behesht Palace (Paleis van de 8 Hemels). En dan zijn er ook nog de 3 middeleeuwse bruggen, die de (helaas bijna altijd droog staande) rivier Zayandeh overbruggen…. Het is teveel voor één dag, en daarom verblijven we morgen nog een dagje in de stad.

Overnachting in

Esfahan

Dag 8

Vandaag heb je de hele dag gelegenheid om Esfahan op eigen houtje te verkennen. Misschien heb je gisteren een van de highlights gemist, of heb je gewoon zin om de hele dag in de bazaar en op het Imamplein rond te slenteren, of met een boek de rust van een van de parken op te zoeken. Wat verder buiten het centrum ligt de Armeense wijk met de prachtige Vank Kathedraal. Vanavond kun je op eigen gelegenheid een leuk restaurant uitzoeken voor het diner (niet inclusief).

Overnachting in

Esfahan

Dag 9

We rijden verder naar het noorden. Na 3,5 uur rijden bereiken we het prachtige, roodgekleurde bergdorpje Abyaneh. Het dorp kent een rijke traditie en stamt uit de de Sassanidische periode. Men spreekt er ook nog een oud-Perzisch dialect. Het dorp ligt beschut in een geïsoleerd dal tussen kale bergen en boven een groene vallei met boomgaarden, akkers en tuintjes. Het dorp heeft nog een aantal eeuwenoude gebouwen zoals de Tempel van Herpak en een moskee met een unieke mirhab uit de Seltsjoekische periode.  De vrouwen dragen nog allemaal de bijzondere klederdracht van onder meer een witte, gebloemde hoofddoek. Op de top van het dorp ligt de ruïne van een Sassanidisch fort. Na de lunch in een restaurant maken we een wandeling die ons via een Zoroastische tempel en door de groene vallei naar een van de dorpjes in de vallei brengt. Na de wandeling is het nog een klein uurtje rijden naar de stad Kashan, waar we in een tot hotel omgebouwde traditionele stadsvilla verblijven. Wandeling: 4 uur, 100m stijgen en 300m dalen.  

Overnachting in

Kashan

Dag 10

Vandaag wacht ons weer een reisdag op weg naar het Alborzgebergte in het noorden van Iran. 's Ochtends bezoeken we twee van de prachtige stadsvilla’s waar Kashan bekend om is. Rijke textielhandelaren lieten in de 19e eeuw indrukwekkende huizen bouwen met tientallen kamers, meerdere binnenpleinen met fonteinen en prachtig stucwerk. Net buiten de stad ligt de prachtige waterrijke tuin van Bagh-e-Fin, een UNESCO Wereld Erfgoed monument. Nadat we in een restaurantje bij de tuin gelunched hebben, gaan we op weg voor een rit van ca 4 uur naar de stad Qasvin, die aan de voet van het  800 km lange Alborzgebergte ligt. We overnachten in een hotel in de stad.

Overnachting in

Qasvin

Dag 11

Vanaf de stad Qasvin rijden we over een hoge pas en bereiken de afgelegen vallei van Alamut, in het westen van het 800km lange Alborzgebergte. We volgen de slingerende weg door de prachtige vallei en bereiken na 2,5 uur de spectaculaire kloof van Andej, waar de groene populieren die op de bodem van de nauwe kloof groeien prachtig contrasteren met de rode rotsen. De wandeling begint in het dorpje Andej, waar we bij een oud echtpaar thee drinken, voordat we aan de wandeling beginnen. Door smalle kloven van zacht rood conglomeraatgesteente zoeken we ons een weg omhoog, tot we het dorp Gazorkhan bereiken, dat aan de voet van de rots ligt, waarop de restanten van het beruchte Assassijnse kasteel Alamut ligt. Een korte klim brengt ons bij de restanten van de burcht, vanwaar je een adembenemend uitzicht over de vallei en de omliggende bergen hebt. Het onneembare kasteel was een van de vele die in de 11e en 12e eeuw gebouwd werden door volgelingen van de roemruchte Hasan-e Sabbah. Zij voerden een waar schrikbewind over de regio en waren een doorn in het oog van de Seltsjoekische heersers. Het waren uiteindelijk de Mongolen die de Assassijnen versloegen en de meeste kastelen verwoestten. Vanaf het kasteel dalen we weer af naar Gazorkhan, vanwaar we in  ruim 1 uur naar het bergdorp Garmarud rijden, waar we overnachten bij een gastgezin. Wandelduur ca. 4 uur, 500m stijgen.

Overnachting in

Garmarud, Alamut Valley

Dag 12

Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van ons gastgezin en gaan we op pad voor de eerste tocht van de tweedaagse trekking over de Alborzbergen. We maken een wandeling van Garmarud door de nauwe vallei, eerst over een stukje asfaltweg, daarna over een onverhard weggetje. Dan zoeken we ons, via een mooie waterval, over kleine paadjes een weg uit de steile vallei omhoog. Doel is het prachtige en authentieke dorpje Picheh Bon, dat op 2700m hoogte ligt en het hele jaar door bewoond is, zelfs in de strenge winters. De mensen wonen er nog samen met hun vee in lemen huisjes. We kamperen net buiten het dorp op een klein plateau. Als het weer te slecht is zoeken we onderdak in het dorpje. Wandelduur 6 uur,  1000m stijgen.

Overnachting in

Picheh Bon

Dag 13

Na het ontbijt vervolgen we onze tweedaagse minitrek richting de Kaspische Zee. Een pittige klim brengt ons op de 3200m hoge kam van de bergrug die we oversteken. We wandelen onderlangs prachtige conglomeraat rotsen en op de pas passeren we de ruïne van een oude karavansaraj waar we kunnen schuilen voor de lunch. We hebben prachtig uitzicht over de hoogste toppen van de westelijke Alborz. Meerdere toppen reiken tot boven de 4000m, zoals de Sialan, Alam Kuh en de Haft Khan. Dan volgt een prachtige en spectaculaire afdaling over de steile, kale bergflanken, waar we af en toe een herder met zijn kudde tegen kunnen komen. Na een paar uur dalen passeren we het dorpje Salajanbar en volgen de snelstromende bergbeek door een steeds nauwer wordende kloof. In het voorjaar staan de hellingen vol met bergbloemen. Uiteindelijk bereiken we het dorpje Maran, dat op 2150m hoogte ligt in de diepe vallei van de Sehezar. Hier wacht de bus die ons na de wandeling in 2,5 uur door de spectaculaire, diepe vallei richting Kaspische Zee brengt. Dit is het hart van de provincie Mazandaran. Het dorre landschap maakt snel plaats voor prachtige bossen en uiteindelijk bereiken we de dichtbevolkte kustvlakte langs de Kaspische Zee, waar het klimaat vochtig is en de begroeiing mediterraan, met tuintjes vol druivenstruiken, citrusstruiken en vijgenbomen. We verblijven vanavond in een motel aan de oever van de Kaspische Zee. Duur 7 uur, 600m stijgen en 1100m dalen.

Overnachting in

Abbasabad

Dag 14

Na een vroeg ontbijt rijden we in ca. 2,5 uur naar een dorp Kandelous, dat op 1650m hoogte achterin een prachtige, beboste vallei in het hart van de centrale Alborzketen ligt. Het bergdorp is rijk aan tradities en is mooi gerestaureerd met huizen met daken van houten leitjes, en kiezelstraatjes. Op het schaduwrijke dorpsplein verzamelen de oude mannen zich rondom de dorpsfontein. Overal in deze vruchtbare vallei zijn stromende bergbeekjes. Vanuit het dorp maken we een wandeling langs de hoofdbeek van het dal, door een mooi bos naar de zomerweiden van Espio, waar de nomaden vlakbij een bron hun hutjes hebben gebouwd. Na de picknick keren we via hetzelfde pad weer terug naar het dorp. Wandelduur 6 uur, 700m stijgen en dalen. We overnachten in twee huizen, maar dineren en ontbijten gezamenlijk in het huis van een jong stel dat hier vanuit Teheran naar toe is getrokken.

Overnachting in

Kandelus

Dag 15

Na het ontbijt hebben we nog even tijd om het  dorp Kandelus  en zijn museum te verkennen. Dan wacht een lange, maar afwisselende en mooie rit dwars door de bergen van de Centrale Alborz, naar het kuuroord Larijan, dat op de zuidelijke flank van de prachtige stratovulkaan Mt Damavand ligt. Dit is met 5671m de hoogste berg van Iran en Centraal-Azië, en met zijn klassieke vorm misschien ook wel de meest gefotografeerde.  We passeren een prachtige 2800m hoge pas, waar we voor het eerst zicht krijgen op de vulkaan. Dan wacht een steile afdaling en rijden we door de prachtige Haraazkloof, tot we uiteindelijk Larijan bereiken dat op 2300m hoogte op de flank van de Mt Damavand ligt. De hete zwavelhoudende bronnen van het dorp bewijzen dat de reusachtige vulkaan nog niet is uitgedoofd. Ook de rookpluim die permanent uit de krater op de top van de vulkaan komt, bewijst dat de reus, die al eeuwenlang rustig slaapt, nog steeds niet is uitgedoofd. Het hotel in Larijan waar we verblijven, heeft haar eigen zwavelhoudende –en hete!- bad.

Overnachting in

Larijan

Dag 16

We worden ’s ochtends in een uur rijden naar de overzijde van de diepe hoofdvallei van Gazanak gebracht, naar het dorp Nava, dat op een 2300m hoog vruchtbaar plateau boven de vallei ligt. Vanaf het plateau kijk je uit over de indrukkende vulkaan aan de overzijde van het dal. In Nava begint onze tweedaagse minitrektocht, waarbij we steeds vergezeld worden door de blik op de iconische Mt Damavand vulkaan. We wandelen rustig stijgend naar het kampement in het hart van de Pashureh Mountains, op ca. 2800m hoogte. Onze bagage voor de nacht, de tenten en kookuitrusting worden door muilezels en paarden naar het kampement vervoerd. Na de picknick maken we een inspannende wandeling naar een van de toppen van de Pashureh Mountains, vanwaar het uitzicht op de omringende bergen en de Mt Damavand adembenemend is. Als de weersomstandigheden gunstig zijn kunnen we een poging wagen de 3860m hoge hoofdtop van de Pashureh te bereiken. Via hetzelfde pad dalen we weer naar het kampement af, waar de crew voor ons kookt. Er zijn matrassen, dekens en kussens aanwezig, maar geen sanitaire voorzieningen. Ochtendwandeling 2 uur, 500m stijgen. Middagwandeling maximaal 1000m stijgen en dalen, duur maximaal 6 uur.

Overnachting in

kampement in Pashureh Mountains

Dag 17

Na het ontbijt breken we het kampement op en vervolgen we onze trek door de Pashureh Mountains. Over de flanken van de bergrug wandelen we naar het dorpje Eera. We wandelen over grashellingen die in het voorjaar bezaaid zijn met bloemen. We hebben regelmatig uitzicht op de Mt Damavand. Rond het middaguur bereiken we het dorpje Eera. Wandelduur ca 4 uur, 200m stijgen en 900m dalen.
In Eera staat de bus te wachten die ons via een slingerend weggetje weer onderin het hoofddal brengt, waar we de hoofdweg naar Teheran oppikken. Onderweg lunchen we in een wegrestaurant (niet inbegrepen). Na ca. 2,5 uur rijden bereiken we het centrum van de immens grote metropool van Teheran. We verblijven in een hotel in het historische, zuidelijke deel van de stad en genieten van ons afsluitende diner in een traditioneel restaurant.

Overnachting in

Teheran

Dag 18

Midden in de nacht word je in ca 1 uur naar het internationale vliegveld van Teheran gebracht, vanwaar je via Istanbul naar Amsterdam terug vliegt.

NB Programma

Let op: de vermelde wandelduur is exclusief langere pauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijf je in accommodatietypes die qua karakter en comfort zeer uiteen lopen, variërend van tentenkampen (zonder sanitaire voorzieningen, je zet zelf de tent op) tot prima en sfeervolle ***-hotels. Houd er rekening mee dat de officiële ster-aanduiding van de hotels niet het Europese comfortniveau weergeeft. Een ***-hotel in Iran staat ongeveer gelijk aan een **-hotel in Europa, etc.
In de homestays slaap je in meerpersoonskamers in bedden of op matrassen op de grond. Bij volle groepen worden we verdeeld over twee huizen. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen (enkele wc's, wastafels en douches, die niet altijd warm water hebben). Tijdens het kamperen zijn er dunne matjes en dekens aanwezig. In het voor- en najaar zijn die voor veel mensen niet afdoende. Zorg dan zelf voor een goede slaapzak (isolerend tot 5°) en eventueel ook voor een opblaasbaar matje.
In de hotels slaap je in goede tweepersoonskamers met eigen badkamer. Hier kun je ook éénpersoonskamers boeken (beperkt beschikbaar). In Shiraz verblijf je 3 nachten in een sfeervol boutique hotel of een goed ***-hotel  in het centrum van de stad. In Sishakt in een comfortabele homestay met goede, zei het gedeelde, sanitaire voorzieningen en gedeelde slaapkamers (2 nachten). In Esfehan verblijf je 3 nachten in een goed ***-hotel in het centrum. In Kashan zijn we 1 nacht te gast in een sfeervol en in een oud stadspaleis gesitueerd ***-hotel met mooie patio’s. In Qazvin verblijven we in een modern stadshotel (1 nacht). In Garmarud slaap je bij een gastgezin in een huis met eenvoudige voorzieningen (1 nacht). In Piche Bon kamperen we 1 nacht aan de rand van het dorp (tenzij het te koud is, dan slapen we in enkele huizen). Aan de Kaspische zee slapen we 1 nacht in een motel aan de oever van de zee, in appartementen met 1 of 2 en- en tweepersoons slaapkamers. Elk appartement heeft een badkamer. In Kandelus verblijven we in twee homestays (één modern huis en een eenvoudiger) op twee locaties met beperkte sanitaire voorzieningen (1 nacht). Wel ontbijten en dineren we gezamenlijk. In Larijan verblijven we in een standaard appartementenhotel dat beschikt over een eigen thermaal zwembad met heet zwavelhoudend water (1 nacht). In de bergen van  Pashureh kamperen we 1 nacht op een prachtige plek (zonder sanitaire voorzieningen). De laatste nacht in Teheran verblijven we in een goed ***-hotel in het centrum van de stad.

Over de maaltijden

Tijdens de reis is het grootste deel van de maaltijden inbegrepen. Alle ontbijten zijn inclusief, vanaf dag 2 t/m dag 17. In de hotels in de steden is dat meestal een uitgebreid warm en koud ontbijtbuffet, in de homestays en tijdens het kamperen een eenvoudig ontbijt met brood, jam, honing, kaas, ei, tomaat en andere verse groenten. Het diner is op de meeste dagen ook inbegrepen. Soms dineren we in het restaurant van het hotel, dan weer in een restaurant in het dorp of de stad waar we verblijven. In de homestays en tijdens het kamperen wordt een eenvoudig maar heel smaakvol avondmaal  geserveerd. Alleen op dag 1, 8 en 18 is het diner niet inbegrepen. Op dag 8 kun je in Esfahan zelf kiezen waar je gaat eten. Een deel van de lunches is ook inbegrepen. Op reisdagen is dat in een wegrestaurant, tijdens de wandeldagen een  picknick. Op dag 4, 5, 6, 9 en 11 t/m 16 is de lunch inbegrepen.
Voor Iraniërs is de lunch de hoofdmaaltijd, uitgebreid en wordt bij voorkeur in een restaurant genuttigd. De Iraanse keuken is smakelijk en bestaat uit méér dan alleen kebabs (spies met gebarbecued vlees) met rijst. De keuken is ook rijk aan heerlijke stoofpotjes en dikke, volle soepen. De gerechten zijn niet scherp. Rijst en brood worden bij elke warme maaltijd geserveerd. Desserts bestaan vaak uit fruit of zoet gebak.
Thee is de nationale drank, waarbij je een suikerklontje in de mond neemt en de thee tijdens het drinken in de mond wordt gezoet. Elke winkel heeft wel een traditionele waterkoker staan zodat overal thee verkocht en geserveerd kan worden. Koffie is vaak alleen als nescafe te krijgen, al hebben steeds meer plaatsen tegenwoordig ook moderne coffeeshops met espresso’s, cappuccino’s  etc. Overal vind je stalletjes met verse fruitdranken en milkshakes. Erg geliefd onder Iraniërs is de dough, een zoute en gekruide yogurtdrank.

Inbegrepen

 • alle lokale transfers conform programma per minibus of midibus
 • verblijf in hotels (11x), homestays (4x) en tenten (2x)
 • gebruik kampeeruitrusting: tenten, kook- en eettent, matrassen, kussens, dekens
 • 16x ontbijt vanaf dag 2 t/m ontbijt op dag 17, 10x lunch of picknick, 15x diners (vanaf dag 2 t/m dag 17, uitgezonderd dag 8)
 • bagagevervoer tijdens de twee minitreks
 • entrees conform programma (o.a. diverse entrees Shiraz, Persepolis, Naghseh Rajab tombs, Margoon Waterfall, diverse entrees Esfahan, 2 traditional Houses Kashan, Castle of the Assassins)
 • Boekje Te Gast in Iran;
 • diensten SNP reisleider;
 • diensten Engelstalige Iraanse reisleider
 • diensten cultuurgidsen in Shiraz, Esfahan en Persepolis, diensten lokale berggidsen tijdens de wandelingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • visumkosten
 • evt. inentingen
 • verzekeringen
 • fooigeld
 • overige entreegelden
 • overige maaltijden (ontbijdt dag 1, diner dag 1, 8 en 18, lunch dag 1, 2, 3, 7, 8, 10, 17 en 18)
 • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De eerste week van de reis ligt de aandacht m.n. bij de culturele highlights van Iran en zijn er naast dagen met stadsbezoeken enkele wandelingen in de bergen van Zagros. In het tweede deel van de reis ligt de aandacht hoofdzakelijk bij het wandelen in de bergen van de Alborz. Wandeldagen worden bovendien afgewisseld met reisdagen, soms met een korte wandeling van enkele uren. Op de meeste wandeldagen maak je bergwandelingen van 5 à 6 uur, met aanzienlijke hoogteverschillen (tot maximaal 1000m stijgen en dalen). Op sommige dagen zijn er kortere wandelingen (tot ca. 3 uur), met geringere hoogteverschillen (tot 300m stijgen en dalen). Op de meeste wandelingen is het terrein stenig, maar regelmatig wandel je ook over onverharde weggetjes. Zorg dus voor goede hoog sluitende (berg)wandelschoenen. Wandelstokken zijn ook sterk aanbevolen.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Shiraz, of in het hotel in Shiraz.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul naar Shiraz en terug vanaf Teheran, eveneens via Istanbul.

Vluchtschema
TK 1958 Amsterdam - Istanbul Int. Airport vertrek om 14.35 aankomst om 18.55
TK 884 Istanbul Int. Airport - Shiraz vertrek om 20.45 aankomst om 01.05 (dag 2)

TK 871 Teheran Int. Airport - Istanbul Int. Airport vertrek om 15.20 aankomst om 18.25
TK 1955 Istanbul Int. Airport - Amsterdam vertrek om 19.50 aankomst om 21.35

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.

Praktische informatie

Voor de reis naar Iran heb je een geldig paspoort nodig, dat bij uitreis nog minimaal 6 maanden geldig is. Het paspoort mag geen visum naar Israël bevatten.
Ook heb je een visum nodig.  Officieel kun je bij binnenkomst op de grotere luchthavens een visum aanvragen, maar dit is een tijdrovende kwestie, zeker als je met een groep reist. Daarom raden we je sterk aan om vooraf al in Nederland of België via de ambassade een visum aan te vragen. De kosten zijn gelijk als wanneer je het visum ter plekke probeert te regelen, namelijk € 50,-.
Voor de aanvraag is het sterk aan te raden om vooraf via SNP een 'Visa reference number' (Visa code) te regelen. Na boeking ontvang je bij de boekingsbevestiging een 'Visa Referencenumber application form'  dat je ingevuld en samen met een kopie van je paspoort plus een pasfoto aan SNP retourneert (gescand aan e-mailadres: world@snp.nl of per post). Wij vragen dan bij de agent deze Visa code aan en je vervolgens van ons ontvangt. Die gebruik je om bij de ambassade je visumaanvraag te regelen. Op de ambassade is deze unieke code ook bekend, en dit versnelt de aanvraagprocedure: je boekt een afspraak via de website van de ambassade in Den Haag (http://thehague.mfa.ir, tabblad Cunsular section/visa) of Brussel, en met je visa reference number, een pasfoto, paspoort en €50,- contant wordt op de ambassade meteen je visum geregeld.  Hou er rekening mee dat de ambassade gedurende Iraanse feestperiodes voor langere tijd gesloten kan zijn!

Vanwege de tijd die de aanvraagprocedure voor visa kost, is het sterk aanbevolen om het formulier binnen 48 uur na boekingsbevestiging aan ons op te sturen, en is het sterk af te raden om binnen 6 weken voor vertrek nog te boeken.

 

Iran is een groot land, met dientengevolge grote klimatologische verschillen. Het grootste deel van het land kent een woestijnklimaat met hete droge zomers en koude winters. In de bergen heerst een landklimaat met warme droge zomers, een kort voor- en najaar en een lange, koude winterperiode met veel regen en sneeuw. Aan de Kaspische Zee heerst een vochtig, mediterraan klimaat. Deze reis is zodanig gepland dat we de heetste zomermaanden en de koude wintermaanden vermijden, maar toch bergwandelingen kunnen maken, zonder dat we last hebben van teveel sneeuw op de routes. In het voor- en najaar is het klimaat over het algemeen aangenaam, maar er zijn beslist een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Op veel neerslag hoef je in deze periode niet te rekenen, al kan het in begin mei met name in de bergen wel regenachtig zijn. In het midden van het land valt ook dan nauwelijks neerslag.
Ook de temperatuurverschillen zijn groot: In de steden kan de temperatuur in voor- en najaar oplopen tot boven de 30°C, terwijl het in de bergen aanmerkelijk koeler is. In de bergen kan het ’s nachts zelfs flink afkoelen. Je dient m.n. in mei en oktober rekening te houden met nachttemperaturen van minder dan 10°C.
Al met al betekent dit dat je bij je kledingkeuze moet denken aan zowel luchtige, makkelijke kleding als aan een dikke trui voor de avonden. Lichte regenkleding kan ook van pas komen. En denk aan een zonnepet of doek om uw hoofd te beschermen. In mei en oktober dien je beslist warme kleding mee te nemen.

Omdat je naar een Moslimland reist, dien je rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; je wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. In 2018 valt de Ramadan in de periode van 16 mei t/m 14 juni. Dit betekent dat het einde van de eerste reis en het grootste deel van de tweede reis in de ramadanperiode valt.

Tijdens deze reis hoef je op weinig extra kosten te rekenen, aangezien vrijwel alle uitgaven in de reissom zijn inbegrepen. Een enkele keer is de lunch niet inbegrepen, eenmaal het diner niet. Alleen persoonlijke uitgaven, zoals drankjes en souvenirs, enkele entrees en fooien zijn niet inbegrepen. In Iran worden creditcards niet geaccepteerd en de pinautomaten werken niet met westerse bankpasjes. Daarom is het aan te raden om voldoende euro’s mee te nemen voor de gehele reis, om ter plekke in te wisselen tegen lokale valuta. In alle grotere plaatsen zijn banken en wisselkantoortjes. Aan ca. €150,- à €200,- heb je voldoende. De munteenheid van Iran is de rial. Over het algemeen rekent men op straat ook in de niet-offiële toman. De koers van de toman is een tienvoud  minder dan die van de rial. Een bedrag van 10.000 toman is dus gelijk aan 100.000 rial. In winkels en restaurants kunnen prijzen in rial maar ook in toman getoond worden. Het is belangrijk vooraf na te vragen in welke valuta de getoonde prijs is.

Alle transfers in Iran geschieden per gecharterde midibus of minibusjes.

We raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor uw medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorgt u vooral voor voldoende maatregelen bij voor uzelf bekende gezondheidsstoornissen.
Circa twee weken voor vertrek krijgt u het informatieve boekje 'Te gast in Iran' toegestuurd. Bekijk bovendien de landeninformatie op onze website.

 • EHBO immodium
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • dagrugzak (35 liter)
 • frameloze rugzak of weekendtas
 • bergwandelschoenen, hoogsluitend, goed ingelopen en met goed profiel (we adviseren je je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te doen)
 • lakenzak
 • eventueel: slaapmatje isolerend
 • eventueel slaapzak
 • luchtige (wandel)kleding
 • t-shirts met lange mouwen
 • hoofddoek (voor vrouwen verplicht)
 • lange wandelbroeken (korte broeken niet toegestaan)
 • regenkleding (geen poncho)
 • handschoenen en muts (m.n. vroege voorjaar en late najaar)
 • warme (wandel)kleding
 • zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort (min. 6 maanden geldig na uitreis) + visum
 • kopieën van reisdocumenten
 • zonnebrandolie
 • zonnebril
 • zaklamp
 • zakmes
 • veldflessen
 • handdoeken
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • wc-papier
 • lippencreme met UV-filter

Omdat de wandelingen grotendeels over steenachtig terrein voeren, zijn goede (berg)wandelschoenen belangrijk, hoogsluitend en met stevige zolen. Zorg voor warme en luchtige wandelkleding, eveneens voor regenkleding. M.n. tijdens de reizen in voor- en najaar moet in de bergen met koude dagen rekening gehouden worden en is ook de kans op een regenachtige dag aanwezig.
In de homestays en tijdens het kamperen zijn er dunne matjes en dekens aanwezig. Zelf een  lakenzak, handdoeken en kussensloop menemen raden we sterk aan. Veel mensen vinden de matjes erg dun en daarom kan het prettig zijn om zelf ook een opblaasbaar matje mee te nemen. Tijdens de eerste en laatste reis van het seizoen kan het flink koud zijn in de bergen en dan is een slaapzak ook aan te bevelen.
Qua kledingvoorschriften gelden in Iran strenge regels. Vrouwen, ook buitenlandse toeristen, zijn buitenshuis overal verplicht een hoofddoek te dragen en de schouders, armen en benen geheel bedekt te hebben. Ook mannelijke toeristen dienen zich aan bepaalde kledingregels te houden: geen korte broeken. Het is aan te raden om lichte (katoenen) wandelkleding mee te nemen, waarbij je meerdere lagen over elkaar heen kunt dragen.

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlands sprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider begeleidt de reis samen met een Iraanse Engelstalige tourguide, die de hele reis bij de groep is. Verder worden er in Shiraz, Persepolis en Esfahan cultuurgidsen ingezet en is er tijdens de wandelingen een gekwalificeerde berggids aanwezig.

Voor de reis naar Iran heb je een geldig paspoort nodig, dat bij uitreis nog minimaal 6 maanden geldig is. Het paspoort mag geen visum naar Israël bevatten.
Ook heb je een visum nodig.  Officieel kun je bij binnenkomst op de grotere luchthavens een visum aanvragen, maar dit is een tijdrovende kwestie, zeker als je met een groep reist. Daarom raden we je sterk aan om vooraf al in Nederland of België via de ambassade een visum aan te vragen. De kosten zijn gelijk als wanneer je het visum ter plekke probeert te regelen, namelijk € 50,-.
Voor de aanvraag is het sterk aan te raden om vooraf via SNP een 'Visa reference number' (Visa code) te regelen. Na boeking ontvang je bij de bkoekingsbevestiging een 'Visa Referencenumber application form'  dat je ingevuld en samen met een kopie van je paspoort aan SNP retourneert (gescand aan e-mailadres: world@snp.nl of per post). Wij vragen dan bij de agent deze Visa code aan en je vervolgens van ons ontvangt. Die gebruik je om bij de ambassade je visumaanvraag te regelen. Op de ambassade is deze unieke code ook bekend, en dit versnelt de aanvraagprocedure: je boekt een afspraak via de website van de ambassade in Den Haag (http://thehague.mfa.ir, tabblad Cunsular section/visa) of Brussel, en met je visa reference number, een pasfoto, paspoort en €50,- contant wordt op de ambassade meteen je visum geregeld.  Hou er rekening mee dat de ambasade gedurende Iraanse feestperiodes voor langere tijd gesloten kan zijn!

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevalle (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Iran (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst met voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

Als goede training kun je in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor je medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat je schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk. Zorg vooral voor voldoende maatregelen bij voor jezelf bekende gezondheidsstoornissen.

N.B. Let op de mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over je medicijnengebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden je aan om je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril en dergelijke.

Praktisch
• Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
• Draag je lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen. Droge lucht vermindert het draagcomfort.
• Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Bedek altijd je schouders, eventueel met een sjaal en draag broeken of rokken tot over de knieën. Gepaste kleding is in een land als Iran zeer belangrijk.
• Voor medische hulp kun je het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Preventieve maatregelen
Bij aankomst is het belangrijk de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en neem bij uitstapjes een zonnebril of een hoofddeksel mee. Je moet steeds veel blijven drinken omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest. Om je maag en darm minder te belasten zijn warme dranken over het algemeen beter. We raden aan om geen water uit de kraan te drinken, maar kies voor flessen mineraalwater.

De volgende vaccinaties worden voor Iran aanbevolen, ongeacht de verblijfsduur: vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio). Indien je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt voor Iran een BMR inenting aanbevolen. Daarnaast is het alléén verplicht om je tegen gele koorts te vaccineren als je in de zeven dagen voordat je Iran binnenkomt in een ‘gele koorts land’ bent geweest of langer dan 12 uur in het betreffende ‘gele koorts land’ bent verbleven. Gele koortslanden bevinden zich voornamelijk in Zuid-Amerika en in Afrika.

Malaria preventie
In Iran komt malaria voor van maart tot en met november, in het zuidelijke en zuidwestelijke deel van het land. Het is raadzaam om in deze perioden en gebieden malariapillen te gebruiken. Ook is het nemen van anti-muggenmaatregelen aanbevolen.
De malariamug steekt voornamelijk in de avond, ’s nachts en in de vroege ochtend. Door bedekkende kleding te dragen zoals een lange broek en een shirt met lange mouwen wordt de kans op malaria verkleind. Vergeet daarnaast geen klamboe en een middel mee te nemen tegen insecten, zoals DEET. Het is belangrijk om bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied binnen 24 uur een arts te bezoeken. 

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies dien je je 4 tot 6 weken voor vertrek te laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
Je gaat op reis en je hebt vaccinaties nodig, maar het ontbreekt aan tijd door je drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost je veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het jou uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt je namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wil je die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kun je jezelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij je thuis langskomt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • Vaccinatie en reisadvies bij jou thuis
 • Buiten kantooruren en in weekenden
 • Vaccinatie door erkende artsen
 • Vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Iran is een bijzonder veilige reisbestemming. De Iraniërs zijn zeer gastvrij en verwelkomen graag buitenlanders. Natuurlijk wordt wel van je verwacht om je aan de regels te houden, zoals het dragen van gepaste kleding en het niet drinken van alcohol. Wat betreft criminaliteit komt dit weinig voor. In de steden is de kans wel groter op diefstallen en zakkenrollerij. Pronk daarom niet met dure camera’s en filmapparatuur. Let goed op je kostbaarheden en op je (hand)tas. Wat betreft het verkeer in Iran wordt er vrij roekeloos gereden. Voetgangers moeten daarom goed oppassen bij het oversteken. Bedenk ook dat Iran in een aardbevingsgebied ligt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

view_of_Mt_damavand_-_Nava.jpg

Iran - wandelreis

de bergen en cultuurschatten van Perzië

Wandelvakantie langs hotels, guesthouses en homestays

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen