Terug naar Indonesië

De mooiste bergtrektocht van Indonesie

Lombok's heilige vulkaan, de wereldberoemde Gunung Rinjani, torent 3726 m boven zeeniveau uit en is de op een na hoogste berg van Indonesië. Deze trek start met een hotelovernachting in Sembalun, de oostelijke toegangspoort tot het Rinjani Nationaal Park. Het hele gebied is sprookjesachtig mooi, je vindt er geweldige watervallen en groene toegankelijke jungle. Tijdens de trekking klim je naar de kraterrand en (facultatief) naar de top en daal je af naar het kratermeer. Tijdens de actuele trek overnacht je in tenten. Vanwege de grote hoogte is het lekker koel.

NB: in verband met de aardbevingen op Lombok in 2018 is de trekking op de Rinjani niet mogelijk. Waarschijnlijk zal het pad pas in 2020 hersteld zijn.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 230501
4 dagen

Indonesië - Lombok * Rinjani trekking 4D3N

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

In principe wordt deze bouwsteen gebruikt als verlenging in de rondreis Flores-Komodo-Lombok-Bali (reiscode 230500). Op dag 17 daarvan ga je onderweg van Tetebatu naar Senaru, maar pas je het standaard programma aan en overnacht je in plaats van Senaru in een goed hotel in Sembalung.

Overnachting in

Sembalun

Dag 2

Vroeg in de morgen ontmoet je  de 'crew'(gids en porters) en meld je je bij het Rinjani Information Centre in Sembalun Lawang (op 1156 m hoogte). Je kunt hier het Vulkanologische Centrum bezoeken om de seismograaf te zien en meer te weten te komen over de vulkaan; bijvoorbeeld over het ontstaan van de krater en het Segara Anak-meer. Hierna krijg je een briefing over de route, de lokale tradities en over de dingen die je onderweg kunt tegenkomen. Ook krijg je informatie over veiligheid en afvalverwerking. De trek begint met een geleidelijke klim door open grasland waarop vee graast. Na ongeveer 3 uur bereik je Pos 2 Tengengean op 1500 meter hoogte, waarvandaan het uitzicht op Rinjani's indrukwekkende top schitterend is. Onderweg zie je pijnboomachtig Casuarina's, wilde zwijnen en misschien zelfs makaken. Daarna volgt nog een steile klim van 3,5 uur naar het kamp op de kraterrand op 2640 m hoogte. 
(totaal 7 uur wandelen; 1500 m klimmen)

Overnachting in

Kamp op kraterrand Rinjani

Dag 3

Een heel vroege start (3 uur 's nachts) is noodzakelijk om de uitputtende klim naar de top te halen voordat de zon opkomt. Eenmaal aangekomen zullen de rillingen je over de rug lopen.; De zonsopgang van vandaag is onvergetelijk. Na uitgebreid het schouwspel te hebben gezien, keer je terug naar de kraterrand voor het ontbijt. (Deze topbeklimming is facultatief dus kun je ter plekke besluiten hier vanaf te zien; eerlijkheid gebied te zeggen dat slechts enkelen voor deze zware beklimming kiezen) Na van het uitzicht te hebben genoten begin je aan de afdaling naar het kratermeer, waar je je de rest van de dag kunt ontspannen en waar je kunt zwemmen. Er is genoeg tijd om de warmwaterbronnen uit te proberen, waarvan wordt gezegd dat ze helende krachten hebben ! Het nachtkamp wordt opgeslagen aan de rand van het kratermeer op ongeveer 2000 m hoogte. Er wordt meestal een kampvuur gemaakt en hier kun je genieten van een welverdiende maaltijd.
(totaal: 1100 m klimmen en 1700 m dalen, 6 uur)

Overnachting in

Kamp bij kratermeer Rinjani

Dag 4

Na het ontbijt begin je aan de 3 uur durende klim naar de kraterrand van Plawangan 1 Senaru (2461 m). Soms groeit er edelweiss langs het pad. Het uitzicht op het kratermeer is weer heel anders van deze kant. Na genoten te hebben van het prachtige uitzicht starten we de lange afdaling naar Senaru (601m.), door dik tropisch woud, rijk aan flora en vogelleven. Je hebt de kans orchideeën, en, met wat geluk, de zeldzame zwarte aap te zien. In Pos 2, de Montong Satas schuilhut (1500 m) , zullen lokale mensen hun dorpsverhalen en legenden met je delen. Na zeven uur eindigt de trekking uiteindelijk bij het Trekking Centre in Senaru.

Hier pik je het standaard programma van je rondreis 230500 Flores-Komodo-Lombok-Bali weer op. 

Overnachting in

Senaru

Blader door het programma

Reisdetail

Inbegrepen

 • Overnachting in hotel in Sembalun op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt
 • Entreebewijs Nationaal Park Rinjani
 • Diensten gecertificeerde en ervaren gids en dragers
 • Gebruik kampeermateriaal: tenten, slaapzakken, slaapmatjes en keukenuitrusting
 • Alle maaltijden tijdens de trekking

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • fooien

Over de activiteiten

Voor mensen met een goede conditie, die regelmatig (berg)wandelingen maken, is deze reis goed te doen. Maar onderschat deze reis niet; het hoogteverschil dat je per dag moet overbruggen is 1000-1500 meter klimmen ! De duur van de wandelingen is tussen de 3 en 7 uur. Omdat de hitte de wandelingen kan verzwaren, is het verstandig om vroeg te vertrekken.
Gedurende de trek overnacht je in tenten. De porters dragen de gehele kampeeruitrusting en het eten. Daarnaast kun je 3 kg persoonlijke bagage aan hen overdragen.

Praktische informatie

Deze trekking is het beste uit te voeren van april tot en met oktober. De rest van het jaar raden we het af: het is dan vaker regenachtig, en de paden kunnen daardoor glad zijn. De wandelingen worden daardoor zwaarder.

Voor tenten, slaapzakken, matjes, kussen, stoeltje en keukenuitrustig wordt gezorgd. Tevens is er een dinertent en een toilettent aanwezig, en verlichting.
Denk zelf wel aan juiste kleding. Boven op de top kan het hard waaien en behoorlijk koud zijn vanwege de hoogte. Zorg dus voor goede winddichte en warme kleding, regenkleding en natuurlijk goed schoeisel. Hoge bergschoenen met een stevige zool worden aangeraden evenals wandelstokken. Ook bescherming tegen de felle zon is essentieel.

Tijdens de beklimming van de Rinjani loop je alleen met dagrugzak met je persoonlijke spullen. Hiervan kun je 3 kg afgeven aan een drager. De volledige kampeer- en kookuitrusting en het voedsel wordt uiteraard ook voor je gedragen. De overige bagage die je op de trekking niet nodig hebt laat je in de auto achter in Sembalun en zie je weer terug bij je hotel in Senaru, na de trekking.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs