Terug naar Indonesië

Reis langs hotels door Oost-Java met prive-chauffeur

Op deze doorsteek door Oost-Java van Yogyakarta naar Ketapang, waar je de ferry naar Bali neemt, reis je in een gemoedelijk tempo door het land en krijg je volop de tijd te genieten van het fraaie landschap, de vulkanen, rijstvelden en theeplantages. Enkele hoogtepunten zijn het bezoek aan de Hindoeistische Prambanan tempel, de excursie naar de Bromo vulkaan waar je de zon kunt zien opgaan in een spectaculair schouwspel, en het verblijf op de indrukwekkende Kaliklatak plantage. Onderweg veel aandacht voor de lokale cultuur en landgebruik van dit deel van Java.

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 230063
5 dagen

Indonesië - Java * van Yogya naar Bali

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

's Ochtends word je opgehaald bij je hotel en begin je aan de doorsteek van Oost-Java. Onderweg naar Soho wordt er gestopt bij het geweldige tempelcomplex van Prambanan, misschien wel het mooiste en meest indrukwekkende complex van Indonesië. Meer dan 200 grotere en kleinere gebouwen vormen dit bizarre monument uit het Javaanse Hindu-verleden. Je vervolgt je weg naar de fraai gerestaureerde tempels van Candi Seto en Sukuh, gebouwd in de 18e eeuw na de Majapahit periode. De rit brengt je door het platteland via Tawangmangu naar het bergresort van Sarangan. Gelegen op een hoogte van 1287 m voelt het hier altijd koel aan. De hellingen van de vulkaan zijn bedekt met eindeloze thee plantages. In de middag kun je lekker gaan wandelen in de omgeving of een kano-tocht maken over het Telaga Pasir kratermeer waar Sarangan aan ligt. (Afstand Yogyakarta - Sarangan 95 km).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Sarangan - Hotel Sarangan

Dag 2

Vandaag een lange rit dwarsdoor Centraal Java. Je passeert vele kleine bruisende stadjes, koloniale suikerfabrieken, eindeloze velden van rijst en suikerriet, kleine fruittuinen en gigantische bergruggen die uitsteken boven het dichtbevolkte binnenland. De Javanen zullen je meestal breedlachend begroeten. Uiteindelijk bereik je Malang, een aangename koele provinciestad. Goed aangelegde parken. brede avenues en vele oud-Hollandse gebouwen herinneren aan het koloniale verleden. (Afstand Sarangan - Malang 160 km)

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Malang - Kertanegara Premium Guest House

Dag 3

Je rijdt door het stadscentrum van Malang en brengt een bezoek aan een Chinese tempel en luncht bij 'Toko Oen' voordat je de stad verlaat. Op weg naar de noordkust bezoek je de Wonosari Tea Plantation op een hoogte van 950-1300 meter. Laat in de middag rijd je door de bergdorpen Sukapura en Ngadisari van het Tenggervolk steeds hoger de vulkaan op tot je uitkomt bij de Lava View Lodge in Cemoro Lawang. (Afstand Malang - Cemoro Lawang 75 km). De lodge kijkt uit over het indrukwekkende Bromo-Tengger Plateau, met de vaak rokende pluim van de Bromo vulkaan.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Bromo - Lava View Lodge

Dag 4

Vroeg op want je wordt naar een spectaculaire plek gebracht voor het aanschouwen van de zonsopgang bij Mount Bromo. Mount Bromo is een van de drie vulkanische kegels die hier op dramatische wijze uit de zandvlakte honderden meters omhoog rijzen. Vanaf de top van de Bromo heb je een geweldig uitzicht over het Semeru Massief dat zich uitstrekt over een groot deel van Oost-Java. Na een stevig ontbijt in het hotel ben je klaar voor een volgende verplaatsing. Hier worden de mooiste landschappen van Java zichtbaar met rijstvelden,omgeven door bergruggen. In Kaliklatak bevind je je in het hart van plantageland op een hoogte van 450-850 meter boven zeeniveau. Hier overnacht je een verbouwde plantage accommodatie. (Afstand Bromo - Kalibaru 200 km) en krijg je een heerlijk diner voorgeschoteld.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

Kaliklatak Plantation - Kaliklatak Plantation

Dag 5

 Deze ochtend krijg je een rondleiding op de Kaliklatak Plantation. Origineel eigendom van de Nederlandse maatschappij Moorman & Co en in 1957 overgegaan naar een Indonesische eigenaar. het is bijzonder om het plantageleven van dichtbij mee te maken. Het dorpje is min of meer zelfvoorzienend en de maan en vrouwen werken op het land of in de fabriek. Naast koffie en rubber zie je cacaobomenb, nootmuskaat, vanille, kokosnoot en diverse fruitbomen. In de fabriek zie je hoe de koffie wordt gesorteerd met de hand en het proces van rubber maken.

Na de rondleiding verlaat je de plantage en rijd je in ongeveer 1 uur naar Ketapang. Hier ga je met de auto de veerboot op, die je in 1 uur naar het eiland Bali brengt. De chauffeur brengt je naar je volgende overnachtingsplek in West-Bali, waar dan het arrangement eindigt.

Optionele uitbreiding
Voeg aan deze bouwsteen een van onze arrangementen op Bali. 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis van Yogyakarta op Java naar Oost-Bali verblijf je in vier verschillende hotels en lodges. Kijk bij het dag-tot-dag programma voor de gedetailleerde beschrijvingen.

Inbegrepen

 • vier overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • diner op Kaliklatak plantage
 • excursie en transfer (v.v.) naar de Bromo
 • alle transfers per airco auto of minibusje
 • diensten engelstalige lokale gids tijdens alle excursies
 • entrees, donaties en parkeerkosten gedurende hele programma
 • veerboot Java-Bali

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • eventuele andere excursies
 • fooien voor gids en chauffeur

Praktische informatie

Het gehele jaar.

Het afsluitende suikerfeest, Idul Fitri, is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. In 2019 is deze op 4 en 5 juni. Bij ons staat dit feest beter bekend als het 'Suikerfeest’. Omdat 98% van de Indonesiërs Islamitisch is, wordt dit feest ook uitgebreid gevierd in Indonesië. Voor de Islamieten is dit feest even belangrijk als Kerst voor de Christenen. Daarom willen de Indonesiërs met dit feest ook graag bij familie zijn. Dit heeft tot gevolg dat er in de week voor en na het Idul Fitri een ware volksverhuizing plaatsvindt. De belangrijkste drukte concentreert zich op het eiland Java. Hotels zijn volgeboekt en op de weg is er geen doorkomen aan. Treinen zijn lastig te reserveren en bij de veerboot staan lange wachtrijen. Reistijden worden hierdoor erg lang worden en de prijzen van de schaarse beschikbare hotels zijn buitenproportioneel hoog. Hierdoor raden wij af te reizen op Java tijdens deze hectische periode.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs