Indonesië - Java & Bali, 20 dagen Twee totaal verschillende eilanden onder de loep

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Natuur- en cultuurrondreis langs hotels

Reis met je eigen privé-gids en chauffeur langs het mooiste dat Oost Java en Bali te bieden hebben. Begin in de historische stad Jogyakarta op Java en eindig in Denpasar op Bali. Beklim de Bromo en Ijen vulkanen, proef de historie van 'world heritage' Borobudur en Prambanan; snorkel bij het mooiste rif van Bali, wandel door rijstvelden en fiets door authentieke desa's (dorpjes). Wees getuige van een indrukwekkende Hindoe processie en hoor de islamitische Imam over de jungle schallen. Geniet van een relaxte treinreis en leer over specerijen, koffie en fruit op plantages in de koele bergen.
Je overnacht in heerlijke lodges in de natuur en kleinschalige hotels in de steden, waarvan de meeste voorzien zijn van een zwembad.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek het groene hart van Bali
 • Bezoek plantages en vulkanen op oost-Java
 • Overnacht in kleinschalige familie-accommodaties
 • Snorkel bij het eiland Menjangan
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Indonesië - Java & Bali

Met een deskundige lokale gids en chauffeur verken je de Indonesische eilanden Java en Bali. Je maakt kennis met het koloniale verleden van Nederland en met een groot aantal verschillende tropische landschappen. De mensen die je onderweg tegenkomt zijn supervriendelijk en overal komen lachende kinderen je tegemoet. We bieden een zeer compleet programma, maar altijd heb je genoeg tijd voor ontspanning en ruimte om dingen toe te voegen. Je eigen gids zal je daarbij helpen.

Om de rij-afstanden niet te groot te maken sla je druk Jakarta over en begint je reis op midden Java, waarvandaan je oostwaarts trekt. Zo zie je de mooiste en meest interessante streken en hoef je je niet te vaak en te ver te verplaatsen. Maak kennis met de Kraton en Taman Sari in de sultansstad Jogyakarta, geniet van de zonsondergang op de Borobudur en fiets door kleine desa's in de omgeving van de Prambanan. Naast de beroemde Bromo-vulkaan beklim je ook de minder bekende, maar misschien nog mooiere Ijen vulkaan. Op de plantages in de koele bergen van Kalibaru ervaar je een beetje de oude koloniale tijden.
Met de veerboot maak je de korte oversteek naar Bali en verblijf je in Pemuteran. Hier in het Bali Barat National park kun je prachtig snorkelen bij het eiland Menjangan. Door de mooiste landschappen en langs indrukwekkende Hindoe-tempels reis je naar naar het levendige Ubud. Je sluit af op een heerlijke plek, op het strand van Amed.
Het verblijf is in kleinschalige, sfeervolle en rustige resorts. Bijna altijd is er een zwembad en regelmatig is je slaapkamer in een leuke bungalow te midden van een tropische tuin.

Dag 1

Aankomst in Yogyakarta. Transfer van de luchthaven naar je hotel en verder tijd om bij te komen van de reis en de stad te verkennen. Yogyakarta is letterlijk en figuurlijk het hart van Java. Een prettige typisch Aziatische stad met een kleurrijk druk straatbeeld en enkele topattracties. Maar ook zijn er rustige wijken met brede lanen waar de oude koloniale sfeer nog voelbaar is. Eén van de bezienswaardigheden is het prachtig gelegen Sultanspaleis (de Kraton) en de Taman Sari, die je samen met je gids verkent. Loop eens langs de talloze kleine winkeltjes en ateliers waar sieraden of batik te vinden zijn .

Overnachting in

Yogyakarta - Hotel Duta Garden

Dag 2

In de ochtend verken je samen met je gids het sultanspaleis Kraton, de ambachtswijk Kota Gede en het waterpaleis Taman Sari. Hier leven eeuwenoude tradities en het 'tempo doeloe' is voelbaar. Na afloop wordt je teruggebracht naar je hotel om je op te frissen en te lunchen. Na de middag vertrek je voor een excursie naar de Borobodur: een groots Boeddhistisch bouwwerk uit de achtste eeuw. Vanuit Yogya rijd je de stad uit en al snel kom je langs tabaksplantages, rijstvelden en Javaanse dorpjes. Afhankelijk van het verkeer in de stad leg je de 40 km in ongeveer een uur tot anderhalf uur af. De Borobodur is een immens bouwwerk. Over de trappen kun je omhoog lopen, altijd in de richting van de klok mee, richting de top van de stoepa. In het tempelcomplex vind je meer dan 1500 afbeeldingen die zijn uitgehouwen in de stenen van de tempel. Deze vertellen het leven van de Boeddha die 2500 jaar geleden leefde in India. Langzaam maar zeker zie je de zon ondergaan boven de heuvels, wat nog meer toevoegt aan deze mysterieuze omgeving.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Yogyakarta - Hotel Duta Garden

Dag 3

Het is slechts 20 km rijden naar een dorpje waar fietsen voor je klaar staan. Je maakt een ritje (lengte kun je aanpassen) van 1 à 2 uur door het platteland, richting het ruïnecomplex van Prambaban. Een leuke manier om je even helemaal tussen de lokale bevolking te begeven. Aansluitend bezoek je het Hindoeïstische tempelcomplex van Prambanan, bestaande uit meer dan 200 grote en kleinere gebouwen. In het hart ligt de 47 meter hoge Loro Jonggrang. De oude hindoe tempel is gebouwd ter ere van de god Shiva. Een doolhof van beelden en wandsculpturen. Één van de hoogtepunten van Java! Na de middag wordt je in 1,5 tot 2 uur (60 km) naar Solo gebracht, ook wel Surakarta genoemd. Hier overnacht je in een klein boutique hotel boordevol erfgoed.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Solo - Roemahkoe Heritage Hotel

Dag 4

Vandaag vertrek je richting het oosten van Java. Een flinke afstand en daarom neem je voor een deel de trein, van Solo richting Surabaya. Je kunt heerlijk achterover leunend het Javaanse landschap aan je voorbij laten glijden. We reserveren een wagon met airconditioning. Je ziet onderweg drukke stadjes, koloniale suikerfabrieken, sawahs met rijst of suikerriet, kleine boomgaarden en boven dat alles uit torenen vulkanische bergketens. Na ongeveer 4 uur reizen bereik je Jombang. Hier staat een chauffeur voor je klaar en en brengt je in 3 uur (95 km) naar Malang, een provinciestad met een aangenaam koel klimaat, want gelegen op zo'n 400 m hoogte. Fraai aangelegde parken, brede lanen en talloze oude Nederlandse gebouwen herinneren aan het koloniale verleden. Een heel aangename stad om in rond te slenteren op zoek naar een lekker restaurantje!

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunchbox

Overnachting in

Malang - Kertanegara Premium Guest House

Dag 5

Vroeg in de ochtend rijd je in een uurtje naar de bergen van Wonosari. Hier bezoek je op een hoogte van 1300 meter een theeplantage, de fabriek en natuurlijk geniet je van een kopje thee. Terug in Malang struin je over de vogel- en bloemenmarkt alvorens je gaat lunchen bij Toko Oen. Wederom een plek, een restaurant, waar de tijd heeft stilgestaan. Daarna terug naar je hotel. De middag ter eigen besteding. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Malang - Kertanegara Premium Guest House

Dag 6

Vandaag rijd je verder de heuvels in richting de flanken van de Bromo vulkaan. In de dorpjes Sukapura en Ngadisari stop je om de indrukwekkende groentetuinen van het vriendelijke Tengger-bergvolk te bekijken. Deze mensen zijn hindoe's (terwijl Java overwegend Islamitisch is) en leven in de mooie heuvels rond de Bromo. Onderweg naar de eindbestemming Cemoro Lawang stap je in Tumpang over op een 4WD jeep. Het wordt een spectaculaire, en hobbelige, rit waarbij je vanaf de rand van een immense vulkaan afdaalt. De bodem van de vulkaan is helemaal bedekt met een dikke aslaag, waar bijna niets kan groeien, waardoor het een stoffige rit wordt. Je verblijft vanavond in een eenvoudige accommodatie, maar wel op een prachtige locatie op een steenworp afstand van de Bromo vulkaan.
Dagafstand; ongeveer 55 km (2 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Cemoro Lawang - Lava View Lodge

Dag 7

Vandaag sta je heel vroeg op om naar de Bromo te gaan; de zonsopkomst daar is heel bijzonder en móet je gezien hebben. (maar als je niet van vroeg opstaan houdt kun je ook later gaan, dan is het ook veel rustiger). De Bromo is niet de hoogste vulkaan van Oost-Java maar door zijn buitengewoon mooie ligging is het meer dan de moeite waard hier te wandelen. Vanaf het hotel daal je af in de immense krater en steek je de Sea of Sand over. Na een uurtje bereik je de stenen trap (250 treden) die leidt naar de kraterrand van de Bromo. Boven gekomen kijk je uit over een soort maanlandschap en uit de kraterpijp stijgt een oorverdovend gebrul op.
Terug in het hotel kun je je opfrissen en check je uit. Daarna op pad, door groen heuvelland met overal kleine rijstvelden richting Kalibaru. Je bevindt je hier in het hart van hét plantage gebied van Java. Na aankomst kun je lekker een duik nemen in het hotelzwembad.
Dagafstand: ongeveer 185 km (5,5 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Kalibaru - Margo Utomo Agro Resort

Dag 8

Vandaag is ter vrije besteding. Je verblijft in een klein hotel op een plantage. Nog steeds wordt er hier van alles verbouwd: koffie, cacao, peper, kokosnoot, kaneel, nootmuskaat en vele andere planten en bloemen. De koeienstal is een andere attractie en met paard en wagen - in het Bahasa ook wel andong genoemd - kun je de omliggende dorpen gaan verkennen. Ook de fraaie Wonorejo waterval of het natuurlijke zwembad van Jatisrono zijn een bezoekje waard. Maar deze locatie is door de rust die er heerst ook een prima plek om even uit te rusten van de afgelopen reisdagen.
Gids en chauffeur staan deze dag wel tot je beschikking, maar kosten van excursies of entrees zijn niet inbegrepen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Kalibaru - Margo Utomo Agro Resort

Dag 9

Vandaag vervolg je de reis door het prachtige Oost-Javaanse landschap. Niet ver van Kalibaru bezoek je Kaliklatak Plantation op een hoogte van 600 meter, een grotere plantage met rubber, koffie en cacaoplanten. Hier vind je eeuwenoude fabrieken waar je het proces van het maken van rubber, en het verwerken van de koffiebonenoogst kunt zien (mits niet in het weekend of op feestdagen). In de omgeving wonen de mensen in eenvoudige omstandigheden maar overal word je vriendelijk begroet. Je beëindigt je bezoek aan de plantage met een heerlijke Indonesische lunch.
Via het dorpje Banyuwangi rijd je de hellingen van de Gunung Raung op richting de Ijen-vulkaan, om in Desa Licin te eindigen. Hier blijf je 2 nachten in een fantastisch gelegen hotel.
Dagafstand: ongeveer 75 km (2,5 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner 

Overnachting in

Desa Licin - Ijen Resort & Villas

Dag 10

Vanochtend maak je een bijzondere excursie naar de Ijen vulkaan, een van de mooiste excursies die je op Java kunt ondernemen. In de vroege ochtend, als het nog donker is, wordt je bij het hotel met een jeep opgehaald. Na een uur rijden kom je bij de parkeerplaats van waar je -steile- wandeling begint (400-600 m klimmen; 1,5 tot 2 uur).Gedurende de wandeling kom je de bijzondere zwavel-dragers tegen. Het zwavel wordt in de krater naast het meer gewonnen. Vanaf daar dragen de werkers manden met zwavel tot 60 kg (!) omhoog naar de kraterrand, en vervolgens naar beneden; een loodzwaar bestaan. Vanaf de kraterrand zijn de uitzichten bijzonder mooi. Je kijkt omlaag in een geel-groen gekleurd kratermeer en in de omgeving zie diverse bergtoppen in de wolken. Van tijd tot tijd kunnen er zwaveldampen opstijgen uit de diepte. Je gids heeft dan ook mondkapjes bij. Na de afdaling kom je terug in je hotel en heb je de rest van de middag vrij om lekker in het hotelzwembad te plonzen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Desa Licin - Ijen Resort & Villas

Dag 11

In de ochtend maak je met je gids een mooie wandeling door de rijstvelden en langs kleine dorpjes, in de directe omgeving van het hotel. Eenmaal terug kun je je opfrissen en check je uit.
Je rijdt naar de haven in Ketapang; hier verlaat je Java en maak je per veerboot de 3 km (1 uur) lange oversteek naar Gilimanuk op het eiland Bali. Op Bali stap je een heel andere wereld binnen. Van het Islamitische Java reis je nu door het Hindoeistische Bali. Daarom zie je vanaf nu ook veel minder moskeeën en bijna alleen nog Hindoe tempels. Vanaf de haven van Gilimanuk is het niet ver naar Pemuteran, gelegen aan de noordkust van Bali. De namiddag is hier ter vrije besteding. De locatie is perfect voor enkele dagen zon, strand en 'onderzoek van de zee'. Hier vind je namelijk de beste snorkellocaties van Bali en het is er nog heerlijk rustig. In het achterland bevinden zich wijngaarden en het enige nationale park van Bali: Bali Barat. Verder is er in de buurt een opvangcentrum voor zeeschildpadden.
Dagafstand: ongeveer 60 km (2 uur) rijden + 1 uur veerboot.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Pemuteran - Taman Sari Bali Cottages

Dag 12-13

Vandaag is ter vrije besteding; je mag helemaal zelf bepalen waar je zin in hebt. Je kunt heerlijk bijkomen van de indrukken van het eerste gedeelte van de reis. Óf je kan natuurlijk ook iets actiefs gaan doen. Voor liefhebbers kan er ter plekke van alles worden geregeld: zoals paardrijden, een jungletocht te maken en duiken of snorkelen. Deze excursies zijn niet inclusief.

Op dag 13 wordt de volgende excursie voor je georganiseerd (inclusief). In de morgen ga je naar de kleine haven nabij Pemuteran. Hier vandaan vertrek je per boot voor een 4 uur durende excursie naar het nabij gelegen eiland Menjangan. Hier bevindt zich één van de beste duik- en snorkelmogelijkheden van het hele land. Zowel beginnende snorkelaars als ervaren duikers kunnen in deze schitterende, tropische onderwatertuinen hun hart ophalen. Je wordt voorzien van een snorkelmasker en zwemvliezen (beste is als je eigen spullen bij hebt). Wanneer je weer terug vaart naar de kust van Noord Bali heb je prachtig uitzicht op het centrale bergmassief, dat door de Balinezen de 'Blauwe Bergen' wordt genoemd.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Pemuteran - Taman Sari Bali Cottages

Dag 14

Langs de noordkust van Bali ga je verder oostwaarts. Bij Serrit rechtsaf de bergen in naar het hoge, koele dorp Munduk, dat is gelegen aan de andere kant van de bergketen, dat Bali in twee verschillende werelden splitst. Je stopt eerst bij het Boeddistische klooster in Banjar, dat vlakbij natuurlijke, hete bronnen is gelegen. Op ongeveer 1000 m hoogte gelegen kent Munduk een prettig, wat koeler klimaat. In de middag kun je nog een wandeling maken in de omgeving. Je loopt door tropische koffie- en kruidnagelplantages, langs een klaterende waterval en steile, diepgroene rijstterrassen waar mannen en vrouwen nog op de sawah's werken zoals ze dat honderden jaren geleden deden.
Dagafstand: ongeveer 55 km (2 uur) rijden

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Munduk - Puri Lumbung cottages

Dag 15

De eerste bestemming vandaag zijn de meren van Tamblingan en Buyan, en het bergdorpje Bedugul aan de oever van het Bratan meer. Onderweg hiernaartoe heb je mooie uitzichten op de zee. Het Bratan meer ligt in de krater van de Bratan vulkaan, en is omgeven door dicht naaldbos. In deze mysterieuze bossen staan talloze tempels waaronder bijvoorbeeld de Ulun Danu tempel, opgedragen aan de watergeesten. Verder naar het zuiden kom je bij Mengwi, waar de 17e eeuwse, koninklijke tempel Taman Ayun staat; een schitterend voorbeeld van traditionele, Balinese architectuur. Weinig andere tempels op het eiland hebben zulke prachtig vloeiende lijnen. De drie terrassen, die de verschillende werelden uitbeelden, gaan harmonieus in elkaar over en zijn gewijd aan de positieve en negatieve krachten van het universum. Op het einde van de dag kom je in het levendige Ubud, waar je slaapt in een goed hotel. Hier blijf je de komende 2 nachten.
Dagafstand: ongeveer 65 km (2 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ubud - Artini 3 Cottages

Dag 16

Misschien ben je gisterenavond in het donker aangekomen. Als je dan deze ochtend je hotel uitkomt valt pas op hoe anders deze wereld is. De tropische begroeiing, tropische temperaturen, drukte op straat maar ook de talrijke tempels in het stadje. Overal liggen offerandes, op de trottoirs, in winkels. Tijd om iets te leren over deze nieuwe wereld. Wandel door Ubud en omgeving, maak kennis met de lokale bevolking aan het werk op het land en leer over de gebruiken in de Balinese Hindoecultuur.  

Ubud is een heerlijke plaats om enige dagen te verblijven. Zoveel te zien, zoveel te doen. Zo kun je een bezoek brengen aan het vogelpark of een mooie wandeling maken door het apenbos, waar de ondeugende bewoners rondslingeren van boom naar boom. Er zijn ter plekke uiteenlopende excursies te boeken zoals een fietstocht langs authentieke Balinese dorpjes of een prachtige, veilige 'white water' rafttrip. Ook kun je naar een fascinerend, traditioneel Balinees dansoptreden. Tenslotte is een bezoek aan de mooie Gunung Kawi tempel een aanrader. En sowieso kun je na al die activiteiten heerlijk afkoelen in het zwembad van het leuke hotel waar je verblijft. Tijdens deze dag in Ubud, waarbij je zelf het programma invult, heb je geen gids ter beschikking, tenzij je een excursie boekt. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ubud - Rama Phala Resort

Dag 17

Vandaag ga je het platteland van Bali ontdekken. Na het ontbijt wordt je in een uurtje naar Kayuamba Village gebracht op de Batur vulkaan, met onderweg eerst een bezoek aan een koffieplantage. Daarna pak je de mountainbike en start je je avontuur op zo'n 1000 m hoogte. Je volgt veelal verkeersarme plattelandsweggetjes en rijdt rustig - overwegend bergaf - ongeveer 2,5 uur (24 km) door het groene binnenland van Bali,
Je maakt deze fietstocht mogelijk tegelijk met andere gasten. Onderweg kom je mensen tegen die aan het werk zijn in de velden, pittoreske dorpjes en tempels. Je kunt stoppen waar je wilt om foto's te maken. Je kunt een schooltje bezoeken (niet op zaterdag/zondag). Ook maken we een korte wandeling door de rijstvelden en leren over de cultivatie van rijst. Omdat de fietstocht vrijwel geheel bergaf gaat en op enige hoogte is gelegen, is dit een heerlijk koele activiteit.
Na de fietstocht ga je op bezoek bij een Balinese familie waar je wordt getrakteerd op een echte Balinese maaltijdlunch. Terug in je hotel in Ubud wacht je op de chauffeur die je naar  Amed brengt, een kleine kustplaats in het oosten van Bali.
Dagafstand: ongeveer 80 km (2,5 uur) rijden

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch 

Overnachting in

Amed - Coral View Villas

Dag 18-19

In Amed heb je 2 volle dagen om je eigen tijd in te delen. Je kunt op eigen gelegenheid de omgeving van Amed gaan verkennen of gewoon lekker luieren aan het witte oceaanstrand en namijmeren over al die prachtige dingen die je de afgelopen tijd op Bali hebt gedaan en gezien. Eventuele excursies kun je ter plaatse regelen en afrekenen. Het fraaie dorpje Amed ligt vlakbij is een ideale plek voor liefhebbers van rust, natuur en vooral van snorkelen en duiken. Voor de kust ligt 'de Liberty', een scheepswrak veel bezocht door duikers. Met op de achtergrond de imposante Gunung Agung, Bali's heilige vulkaan, en een achterland met mogelijkheden voor rafting en wandelen is het de ideale SNP plek op Bali.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Amed - Coral View Villas

Dag 20

Vandaag eindigt het programma. Afhankelijk van of je vandaag al terugvliegt naar Nederland, heb je een transfer naar het vliegveld van Denpasar (inclusief). Tot aan deze transfer ben je vrij om lekker op het strand te luieren of om de laatste inkopen te doen.

NB Programma

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in gezellige hotelletjes en kleine resorts, meestal met zwembad, op twee- of driepersoonskamers met eigen badkamer. Vrijwel alle accommodaties zijn uitgerust met airco, behalve hoog in de bergen, daar is het koel genoeg. Indien nodig wordt er door het hotel een klamboe ter beschikking gesteld. Deze hoef je dus niet zelf mee te nemen.
In het dag-tot-dag-programma staat een link naar de accommodatie. Dit is de geprefereerde accommodatie die wij in eerste instantie gebruiken. Mocht deze geen beschikbaarheid hebben voor je reis dan bieden wij je een gelijkwaardig alternatief dat met je besproken wordt.
Op sommige plekken zijn familiekamers aanwezig, deze zijn echter slechts zeer beperkt beschikbaar. Bij boeking kun je aangeven of je graag familiekamers hebt en vervolgens proberen wij deze te reserveren. Garanties zijn vooraf echter niet te geven.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen. 
In Indonesië kun je heerlijk eten op de meeste plaatsen. Je zou kunnen zeggen dat het een extra reden is om naar Indonesië te gaan!  De Indonesiër zelf eet drie maal per dag rijst met wat groente en wat vlees of vis erbij. In de restaurantjes van de hotels waar je verblijft kun je meestal gebruik maken van een ontbijtbuffet. Alleen als het hotel maar zeer beperkt bezet is wordt dat vervangen door a la carte. In beide gevallen heb je keuze uit Westers of Indonesisch. Er is altijd vers fruit, vruchtensap, koffie en thee. Westers ontbijt betekent pannenkoekjes, getoast brood, eieren en omeletten, en soms zelf ook kaas en vleesbeleg. Indonesisch ontbijt is dus met rijst of noodles. In principe is het ontbijt overal inbegrepen.
De lunch neem je meestal onderweg. Het is mogelijk daarvoor zelf in een supermarkt of winkeltje langs de kant van de weg wat inkopen te doen voor een picknick. Of je zoekt een kleine 'warung' (restaurant), Tips daarvoor vind je in het reispakket. Dit zijn altijd plekken die veelvuldig door toeristen worden bezocht en dus 'veilig' zijn. Sowieso is onze ervaring dat restaurants in Indonesië behoorlijk goed hygiënisch zijn, niet alleen in de hotels, maar ook de kleine 'warungs' in de straat. Het wordt wel afgeraden in de stalletjes op straat vleesproducten te kopen. Gefrituurde snacks of groente/fruit is wel mogelijk. 
Het diner neem je meestal in het hotel waar je overnacht of in een aangeraden restaurant. Tips daarvoor vind je in het reispakket. Heerlijk zijn natuurlijk de diverse nasi gerechten, nasi of mie goreng (gebakken rijst of noodles), groentecurries, rendang (stoofvlees) en verse vis. Favorieten zijn Satay (saté), Nasi Goreng, Gado Gado (vegetarisch), Soto Ayam (rijk gevulde kippensoep). Er wordt heel veel groenten gebruikt in de Indonesische keuken, dus vegetarisch eten is ook geen probleem.

Duurzaamheid

De SNP agent in Indonesië is zeer begaan met het welzijn van mens en natuur. Het personeel wordt aangemoedigd om bewuster om te gaan met het gebruik van energie en middelen. Werknemers verdienen meer dan gemiddeld en krijgen een werkritme aangeboden dat ruimte laat voor hun persoonlijke- en familiare ontwikkeling. In de toekomst wil de agent de reeds genomen stappen in het verduurzamen van bedrijfsprocessen en de nieuwe stappen inbedden in hun nog te formuleren duurzaamheidsbeleid.

Info kindvriendelijkheid

De reis is prima te ondernemen met kinderen in alle leeftijden. Sommige activiteiten daarentegen, zoals de beklimming van de Ijen vulkaan of de 'downhill' fietstocht bij Ubud, zijn niet geschikt voor de allerjongsten. Overleg dit met kantoor, mogelijk zijn er hierdoor enkele kortingen van toepassing.
De hotels zijn niet specifiek voor families met kinderen uitgezocht, maar zullen zeker in de smaak vallen bij de kinderen. Er is namelijk bijna altijd een zwembad, kamers zijn ruim en koel, er is wifi en je zit vele dagen bij het strand.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels op basis van logies en ontbijt
 • alle transfers volgens programma met eigen auto/ minibus en privé chauffeur
 • treinrit Solo naar Kertosono
 • jeeptour Bromo
 • Fietsexcursie vanuit Ubud
 • veerboot van Java naar Bali
 • Diensten lokale Engelstalige gids/chauffeur tijdens de excursies & transfers
 • excursies en entrees volgens programma
 • boekje 'Te gast in Indonesië'
 • kaart Indonesië

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • permit voor fotograferen op Bromo 50.000 IDR pp (ongeveer USD 3,5)
 • overige maaltijden
 • entrees bij optionele excursies
 • fooien en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De meeste activiteiten zijn gepland op hoogte in de bergen waar het al gauw een paar graden tot wel 8 graden koeler is dan op zeeniveau. Ook hebben we er voor gezorgd dat de fietstocht en de meeste wandelingen vooral bergafwaarts gaan en in de ochtend plaatsvinden. Al met al is er door deze slimme planning een behoorlijk actieve reis mogelijk in de tropen zonder dat dit te vermoeiend of te heet zou zijn.
Zorg in ieder geval tijdens alle activiteiten voor voldoende water, zonbedekking en evt. een handdoekje tegen overmatig zweten. Het tempo van de wandelingen ligt laag, er wordt veel stilgestaan en in het algemeen zijn de paden goed. Na hevige regenval kan de situatie veranderen en de paden dus erg modderig worden.
Uiteindelijk zijn alle activiteiten met een gewone conditie prima te doen,en wordt het niveau vooral bepaald door de temperatuur en de vochtigheid.
Wel moet je een flexibele instelling hebben en kunnen accepteren dat dingen niet altijd precies zo lopen of zijn als je zelf in gedachten had. De reis is goed uitgebalanceerd en heeft, op één dag op Java na, geen lange, vermoeiende verplaatsingen.

Geschikt voor kinderen

vanaf 6 jaar en ouder

Extra dagen

Bij deze reis kun je  er voor kiezen verlengingsnachten in te bouwen. Indien je ergens extra overnachtingen boekt komen er mogelijk meerkosten bij voor degids en/of chauffeur. Deze meerkosten zijn op aanvraag en worden na boekingsaanvraag met je gecommuniceerd.

Heen- en terugreis

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Yogyakarta en voor een terugvlucht vanaf Denpasar. Soms kan het beter uitkomen om via Jakarta te vliegen; wel heb je daar kans een stopover te moeten maken. Houd er bij de planning van zowel de heen- als de terugreis rekening mee, dat je - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op de bestemming.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden aan om de vlucht tegelijkertijd met of pas na bevestiging van het arrangement te boeken.

 

Praktische informatie

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en daardoor zijn er droge en natte maanden. De droge tijd (‘musim kemarau’), van mei tot en met oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel  de warmste periode, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Dus op Flores is de droogte extremer dan op Bali. In het algemeen kan men zeggen dat het van november tot en met april in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen en stormen zijn in januari en februari en die tijd wordt dan ook afgeraden om te reizen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30-32 graden Celsius op zeeniveau, en enkele graden tot 8 graden lager in de bergen.

Nyepi 2018
Nyepi is een typische Balinese feestdag en is Nieuwjaarsdag voor de Hindoe kalender.In tegenstelling tot bij ons, is Nieuwjaarsdag op Bali een dag van totale rust, bezinning, vasten en bidden. In 2018 valt deze op 17 maart. Op die dag is alles gesloten (ook de vliegvelden, restaurants, etc) en ben je verplicht om op het terrein van je hotel te blijven. De dagen ervoor staan net in het teken van allerlei ceremonies en parades, die zeer de moeite waard zijn om mee te maken. Bijvoorbeeld de Ogoh Ogoh Parade in Ubud.

Ramadan 2018
Het dominante geloof op Bali is Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Deze groep is klein zal zich meestal in de grote stad bevinden. Als toerist op Bali zult u dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan. Flores is christelijk dus ook daar is de invloed van de Ramadan zeer beperkt.

Indien u Bali combineerd met Sumatra, Java of Lombok moet u er rekening mee houden dat op deze islamitische eilanden de Ramadan wel uitvoerig gevierd wordt. 
De Ramadan vindt in 2018 plaats van 15 mei t/m 14 juni. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle islamistische restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest is van 15 t/m 17 juni 2018. Idul Fitri is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. Bij ons staat dit feest beter bekend als het 'Suikerfeest’. Omdat 98% van de Indonesiërs Islamitisch is, wordt dit feest ook uitgebreid gevierd in Indonesië. Voor de Islamieten is dit feest even belangrijk als Kerst voor de Christenen. Daarom willen de Indonesiërs met dit feest ook graag bij familie zijn. Dit heeft tot gevolg dat er in de weken voor en na het Idul Fitri een ware volksverhuizing plaatsvindt. De belangrijkste drukte concentreert zich op het eiland Java. Hotels zijn volgeboekt en op de weg is er geen doorkomen aan. Treinen zijn lastig te reserveren en bij de veerboot staan lange wachtrijen. Reistijden worden hierdoor erg lang worden en de prijzen van de schaarse beschikbare hotels zijn buitenproportioneel hoog. Hierdoor wordt reizen op Java tijdens deze hectische periode bijna onmogelijk.

 

Algemeen
In Indonesië betaalt men met de Indonesische Rupiah (IDR), afgekort de Rp. Bankbiljetten zijn er in de volgende coupures: 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. Munten zijn verkrijgbaar in 50, 100, 200, en 500 Rupiah.
Zorg er altijd voor geld in kleine coupures bij de hand te hebben zodat je die tros bananen niet met een briefje van 100.000 hoeft te betalen. Omdat je zo gigantisch veel bankbiljeten krijgt voor je euro's of dollars is het ook handig niet dat hele pak briefgeld in je beurs te bewaren, maar gescheiden van wat je per dag nodig hebt.
Vtrijwel overal vind je ATM machines waar je geld kunt pinnen met gewoon je bankpas. Mits er een Cirrus of Maestro logo op staat en je pas geschikt is voor 'wereldwijd' geld opnemen. Geld opnemen kan ook met een creditcard. In beide gevallen wordt daar wel een vergoeding voor gerekend.
Eventueel kun je wat dollars of euro's meenemen die je ter plaatse bij een 'moneychange' kunt omwisselen. Zorg voor nieuwe biljetten want gekreukte/gescheurde/beschreven biljetten worden niet geaccepteerd. Andersom moet je dus ook geen gescheurde RP biljetten accepteren.

Tijdens deze reis
Voor lunch en diner heb je aan ongeveer € 20,- per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.

In Indonesië, waar veel mensen niet meer dan 100-150 euro per maand verdienen, is het heel gebruikelijk dat men een fooi geeft. In grotere hotels en restaurants is die meestal apart vermeld op de rekening en bedraagt ze tussen de 8 en 11% van het gespendeerde bedrag. In gelegenheden waar dit niet het geval is (kleinere hotelletjes, lokale restaurants waar je soms luncht tijdens een rondreis of excursie) kun je een fooi achterlaten van 5 tot 10% van het gespendeerde bedrag.  
Een kamermeisje zal het erg waarderen als je een 10.000 Rp per nacht op de kamer achterlaat, een jongen die de koffer draagt ongeveer 5.000 Rp per persoon., een taxi verwacht een 10 %.
Ook is het gebruikelijk dat men een fooi geeft aan lokale gidsen die ingezet worden: 10.000 voor 1-2 uur, 25.000 voor halve dag en 50.000 voor hele dag. Vergeet ook niet je eigen gids en/of chauffeur. Volgende bedragen zijn richtlijn: Rp 70.000 pp/dag voor de gids (of gids/chauffeur) en 35.000 pp/dag voor een aparte chauffeur. Deze bedragen zijn standaard en kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk hoe tevreden je bent met hun diensten en met hoeveel je reist. Want als je met 5 personen reist is het niet nodig de bedragen met 5x te vermenigvuldigen, maar bijvoorbeeld met 2.
Je kunt dit best overhandigen aan het einde van de reis of deel van een trip, wanneer een nieuw team gids/chauffeur het overneemt van een vorig. Dat is meestal het geval na een verplaatsing per vliegtuig.

 

 

Je hebt de gehele reis een auto met gids en chauffeur tot je beschikking. Tijdens excursies deel je soms het vervoer met andere gasten. Tussen Java en Bali reis je per veerboot.
De dagafstanden rijden die genoemd worden in het dag-tot-dag-programma zijn pure rijtijden, zonder stops.
Omdat je vanaf Bali rechtstreeks terug kunt vliegen hoef je na afloop van de reis niet eerst terug naar Jakarta om naar Nederland te reizen.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden.

De kamers in de accommodaties zijn meestal voorzien van airo, en dan heb je geen klamboe nodig. De hotels die op hoogte zijn gelegen hebben geen airco nodig omdat het al koeler is. Als er alleen een ventilator op de kamer is stelt het hotel een klamboe ter beschikking. Deze hoef je dus zelf niet mee te nemen.

In de auto waarin je vervoerd wordt zijn GEEN kinderzitjes beschikbaar. Indien nodig neem deze dan zelf vanuit Nederland mee.

Paklijst:

 • Dagrugzakje
 • Lichte wandelschoenen met goed profiel
 • Schoentjes voor in zee
 • Lichte en luchtige, ruim zittende kleding (denk aan minimaal een lange broek en een blouse met lange mouwen).
 • Warme trui of fleece jack
 • Regenkleding of poncho 
 • Paraplu (is tevens parasol)
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en after sun
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Snorkeluitrusting
 • Zaklamp
 • Evt. enkele muziek CD's voor in auto
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Anti-insectenmiddel (met DEET)
 • Enige EHBO-spullen zoals ontsmettingsmiddel, watervaste pleisters, Norit, Immodium, medicijnen, verbandmiddelen.

 

Bij deze reis hoef je geen klamboe mee te nemen. Alle accommodaties beschikken over airco of ventilatoren op de kamers. Op plekken waar het nodig is krijg je een klamboe van de hotels.

Mount Agung is en blijft een actieve vulkaan op Bali. De status van activiteit verandert continu. Het beste kunt u zelf ook op http://balitourismboard.or.id/  kijken voor de officiele updates. In geval van een verhoogde status van activiteit tijdens uw verblijf moet u informatie inwinnen via officiele instanties, hotels en natuurlijk het SNP-agentschap op Bali. Vooralsnog is het reisprogramma zoals omschreven gewoon mogelijk.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesie is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet u ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Betracht u waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Vermijdt u politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5358.jpg

Indonesië - Java & Bali

Twee totaal verschillende eilanden onder de loep

Natuur- en cultuurrondreis langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen