Terug naar Indonesië

trektocht langs pensions en guesthouses

Een doorsteek in zeven dagen van West-Flores. Transfers per auto met prive-chauffeur worden afgewisseld met bezoeken aan allerlei bezienswaardigheden en fraaie wandelingen. Hoogtepunt de zonsopgang op het uitzichtspunt van de Kelimutu. Een intense kennismaking met de natuur en cultuur van Flores.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 685
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 230055
7 dagen

Dag tot dag

Indonesië - Flores * Van Labuan Bajo naar Maumere

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

In de ochtend word je opgehaald bij je accommodatie in Labuan Bajo en vertrek je per auto met privé-chauffeur richting Ruteng. Je rijdt door het Manggaraigebied, een van de meest vruchtbare gedeeltes van Flores waar veel rijst wordt verbouwd. Er zijn nog een aantal ronde rijstvelden die volgens eeuwenoude tradities zijn ingedeeld. Als je er van boven af op kijkt, lijken de velden net een reusachtig spinnenweb. Je verblijft in Ruteng, een koel bergplaatsje en de hoofdstad van dit gebied. Na de lunch kun je onder leiding van een lokale gids een wandeling maken door de mooie rijstterrassen en langs traditionele dorpjes. Ook is er nog tijd om een bezoek te brengen aan de markt van Ruteng.

Overnachting in

Ruteng

Dag 2

Een fraaie rit naar de volgende bestemming: Bajawa. We rijden door een groen, bergachtig gebied met vele kruidnagelbomen. We stoppen bij het meertje Rana Mese waar je naar de prachtige vogelgeluiden kunt luisteren. In Aimere maken we een stop bij een jeneverstokerij. Men maakt hier arak van het sap van de lontar palm. Na een lokale lunch vervolgen we onze weg naar Bajawa dat op een hoogte van 1100 meter ligt. Rondom Bajawa liggen nog een aantal zeer traditionele dorpen. Voorouderverering speelt een belangrijke rol in het dagelijkse bestaan.

Overnachting in

Bajawa

Dag 3

In de ochtend vertrek je naar het Langgagebied, ten zuiden van Bajawa. Je maakt onder leiding van een gids een prachtige wandeling, waarbij je verschillende dorpjes bezoekt en kunt genieten van vergezichten over de Sawu-zee. In deze vriendelijke dorpjes vind je adathuizen die zich rond een langgerekt plein bevinden. Op dit plein staan een zogenaamde Ngadhu en Bhaga, die de mannelijke en vrouwelijke voorouders uitbeelden. Hier brengt men regelmatig offers. ’s Middags kun je een bezoek brengen aan de warmwater bronnen van Soa. In het water, dat verschillende natuurlijke badkuipen in de rotsen heeft uitgesleten, kun je heerlijk poedelen. Aan het einde van de middag kom je aan in Riung, een klein en vriendelijk vissersplaatsje, waar maar weinig toeristen komen.

Overnachting in

Riung

Dag 4

Vandaag staat een boottocht op het programma naar enkele eilanden van het nationale park, dat voor de kust van Riung ligt. Er liggen 17 exotische eilanden, die bekend zijn om koralen, vissen en duizenden vliegende honden. Je kunt de vliegende honden van heel dichtbij zien, waarna je aanlegt bij één van de eilandjes om te snorkelen. De onderwaterwereld is hier werkelijk prachtig. De kok gaat mee om een heerlijke visbarbeque voor je te maken. Een geweldige dag!

Overnachting in

Riung

Dag 5

Vandaag rijd je verder naar het oosten. Aan een strand liggen vele groene stenen en je kunt hier een strandwandeling maken om de benen te strekken en stenen te rapen. Na de lunch in Ende rijd je door een ruige diepe vallei, met hier en daar prachtige rijstvelden. Je overnacht in een klein dorpje, Moni, het uitgangspunt voor een bezoek aan de Kelimutu, de vulkaan met zijn drie kleurenmeren.

Overnachting in

Moni

Dag 6

Voor dag en dauw vertrek je samen met een lokale gids naar Kelimutu. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer drie kwartier lopen naar het uitzichtspunt vanwaar je de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Vanaf dit panoramapunt wacht je op de zonsopkomst die adembenemend mooi kan zijn. Je ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren; zwart, turkoois en donker bruin. Niemand kan verklaren waarom de meren telkens weer van kleur veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten; in het zwarte meer de oude mensen, in het turkoois meer de jongeren en in het donker bruine... de slechteriken. Hierna kun je een wandeling maken van ongeveer 1,5 uur terug naar Moni. De wandeling gaat bergafwaarts en leidt door verschillende dorpjes waar de vrouwen zitten te weven. Als je gelukt hebt kun je het ingewikkelde weefproces van dichtbij bekijken. De met de hand gesponnen garens worden volgens een bepaald patroon op verschillende punten afgebonden. Vervolgens rijd je richting Maumere om te lunchen aan een prachtig wit strand. Aan het einde van de middag kom je aan in Maumere. Hier verblijf je in een hotel met zwembad, wederom aan het strand.

Overnachting in

Maumere

Dag 7

Na het ontbijt wordt u naar het vliegveld van Maumere gebracht om uw reis te vervolgen. (NB de binnenlandse vlucht is niet inbegrepen in dit arrangement)

NB Programma

Het kan zijn dat voor reizen door Indonesië gebruik moet worden gemaakt van een binnenlandse vlucht. Een aantal Indonesische luchtvaartmaatschappijen, met uitzondering van Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua en Indonesia Air Asia, staat momenteel op de 'zwarte lijst' van de EU. Wij proberen uiteraard een reguliere luchtvaartmaatschappij te boeken waar mogelijk. Indien dit niet mogelijk is, mogen wij volgens de ANVR-richtlijnen deze reis alleen uitvoeren als wij als reisorganisatie u hierover van te voren informeren. Bij de bevestiging ontvangt u dan een informatieverklaring die u zorgvuldig dient door te lezen en te ondertekenen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht tijdens deze reis van Labuan Bajo naar Maumere in diverse accommodaties, varierend van eenvoudige guesthouses tot goede hotels, overal op basis van tweepersoonskamers met ontbijt.

Inbegrepen

 • alle transfers per auto met engelsprekende chauffeur (dag1-6)
 • 6 overnachtingen in guesthouses en hotels
 • alle ontbijten
 • lokale gids wandeling Ruteng op dag 1, wandeling Bajawa op dag 3 en Kelimutu op dag 6
 • boottocht Riung inclusief lunch
 • transfer naar vliegveld op dag 7

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • binnenlandse vluchten
 • entrees en donaties
 • fooien en persoonlijke uitgaven

Praktische informatie

Van april tot en met november. In de maanden december t/m maart is dit arrangement niet te boeken vanwege het regenseizoen.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesie is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet u ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Betracht u waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Vermijdt u politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Prijsinformatie

20 november 2017 - 30 november 2017
1 persoon € 1.541
2 personen € 685
3 personen (driepersoonskamer) € 492
4 personen € 621
6 personen € 482

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs