Terug naar Indonesië

Trektocht met tenten en bij lokale mensen thuis

Het natuurreservaat rond de 1239 meter hoge Mount Mbeliling is een ideaal wandelgebied op Flores. Op deze hoogte is het redelijk koel. De lokale bevolking van het dorpje Roe heeft zich onlangs omgeschoold tot ecologische gastheren en natuurgidsen. Zij nemen je mee op een ongekend avontuur in de weelderige natuur van het Mbeliling Nature Reserve. Gedurende 1 nacht verblijf je in een tenten kampement, de overige 2 nachten in een lokale homestay, dus bij de bevolking thuis. Eenvoudig, dat wel, maar een kans om daadwerkelijk met de lokale mensen in contact te komen.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 461
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 230056
4 dagen

Indonesië - Flores * Ecotrekking Mount Mbeliling

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Het Mount Mbeliling reservaat omvat een gebied van 15.000 hectare. De rijkdom aan flora en fauna in een aantrekkelijk koel klimaat maakt het een ideaal wandelgebied. Onder begeleiding van lokale gidsen ga je twee volle dagen op pad. Vul je longen met zuivere, frisse berglucht en geniet van de zorgvuldig beschermde ecologische schatten van het Mbeliling reservaat! Deze trekking is georganiseerd door de bevolking van het nabij gelegen dorp Roe. Zo’n 50 inwoners hebben zich in 2007 samengevoegd in de ‘Roe Ecotourism Association’. De gidsen en dragers zijn getraind in eco-toerisme en zijn goed op de hoogte van de noodzaak van milieubescherming en het in stand houden van de lokale cultuur. Zij zijn tevens getraind in het verlenen van Eerste Hulp. Met hun kennis over de lokale gebruiken en tradities zorgen zij voor een unieke ervaring.
In een uur rijd je van Labuan Bajo naar het dorpje Roe, op 600 m hoogte, aan de voet van de Mbeliling berg. Je wordt welkom geheten met een lokale snack, zorgvuldig bereid door de lokale vrouwen alvorens je aan de trek begint. Tijdens de 3 á 4 uur durende wandeling kun je genieten van een verbazingwekkende verscheidenheid aan tropische planten, vogels en ander wild. De traditionele lunch geserveerd in een bananenblad geeft je genoeg energie om de top te bereiken (1239m boven zeeniveau). Het prachtige uitzicht over Flores; van Labuan Bajo tot Komodo in het westen en een imposant kratermeer in het oosten, maakt de klim meer dan de moeite waard. Geniet van dit overweldigende uitzicht in de ondergaande zon terwijl de gidsen de tenten opzetten en de maaltijd wordt bereid. Ontspan en geniet van de duizenden sterren boven je!

Overnachting in

Mount Mbeliling tent

Dag 2

Je ontwaakt als de vogels beginnen te fluiten. Langzaam wakker worden in alle rust met de zonsopgang over Flores terwijl je koffie wordt geserveerd. Na een traditioneel ontbijt van gekookte banaan, maïs, cassave en (in het seizoen) vers fruit ga je weer op pad. Je daalt af, via een dorpje met vriendelijke mensen, naar de Cunca Rami waterval. Tijdens een verfrissend en ontspannend bad kun je genieten van de vele vogels die je omringen. Na de lunch wandel je via rijstterrassen naar het grootste meer in Flores ‘Sano Nggoang’. Dit is één van de diepste kratermeren ter wereld. Zon op- en ondergang zorgen voor een sprookjesachtig decor. Een kleine katholieke gemeenschap woont aan de rand van het sulferrijke water dat, zo gelooft men, een helende werking heeft. Je overnacht bij een lokale familie thuis. Eenvoudig maar onvergetelijk!

Overnachting in

Mount Mbeliling homestay

Dag 3

Het Sano Nggoang meer heeft natuurlijke heet water bronnen van 37 graden Celsius. Heet genoeg om in 3 minuten een ei of banaan te koken! De omgeving van het meer is een vogelparadijs voor inheemse water- en moerasvogels van Flores. Je wandelt rondom het meer en de top ‘Savanna Peak’ biedt een fotogeniek uitzicht over het Mbeliling reservaat, het meer en enkele eilandjes in de omgeving. Je verblijft nog een nacht in het lokale homestay.

Overnachting in

Mount Mbeliling homestay

Dag 4

Na het ontbijt wandel je terug naar Werang. Vanaf hier word je terug gebracht naar Labuan Bajo.

NB Programma

Het kan zijn dat voor reizen door Indonesië gebruik moet worden gemaakt van een binnenlandse vlucht. Een aantal Indonesische luchtvaartmaatschappijen, met uitzondering van Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua en Indonesia Air Asia, staat momenteel op de 'zwarte lijst' van de EU. Wij proberen uiteraard een reguliere luchtvaartmaatschappij te boeken waar mogelijk. Indien dit niet mogelijk is, mogen wij volgens de ANVR-richtlijnen deze reis alleen uitvoeren als wij als reisorganisatie u hierover van te voren informeren. Bij de bevestiging ontvangt u dan een informatieverklaring die u zorgvuldig dient door te lezen en te ondertekenen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht tijdens deze trek 1 nacht in koepeltenten en 2 nachten in dorpshuizen bij de mensen thuis. Dit is qua comfort en voorzieningen vanzelfsprekend primitief maar draagt bij aan een enorme ervaring. Je slaapt op bamboematjes op de vloer en daarom raden we aan om zelf ook een matje mee te nemen..

Over de maaltijden

U gebruikt de maaltijden bij de lokale bevolking. De maaltijden zijn simpel en traditioneel bereid.

Inbegrepen

 • alle transfers per jeep of auto (Labuan Bajo - Roe en Werang - Labuan Bajo)
 • 3 overnachtingen in tenten en guesthouse
 • alle maaltijden tijdens de trektocht (ontbijt op dag 2-4, lunch op dag 1-3, diner op dag 1-3)
 • lokale gids en porter

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • eventueel extra porter
 • entrees en donaties
 • fooien en persoonlijke uitgaven
 • rugzakje, slaapzak en evt matje zelf voor zorgen (niet te huur)

Over de activiteiten

De wandelingen zijn door een ieder met enige basisconditie goed te doen. De omstandigheden kunnen zwaar zijn door bijvoorbeeld warm en vochtig klimaat en glibberige paden. Je draagt je persoonlijke spullen, maar kunt maximaal 10 kg overdragen aan een porter. Als je dus een beetje slim inpakt heb je nauwelijks enige bagage te dragen. De porter draagt ook de kampeeruitrusting en het eten.

Praktische informatie

Van april tot en met november.

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en daardoor zijn er droge en natte maanden. De droge tijd (‘musim kemarau’), van april tot en met oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel  de warmste periode, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Dus op Flores is de droogte extremer dan op Bali. In het algemeen kan men zeggen dat het van november tot en met maart in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen en stormen zijn in januari en februari en die tijd wordt dan ook afgeraden om te reizen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30-32 graden Celsius op zeeniveau, en enkele graden tot 8 graden lager in de bergen.

 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Lakenzak
 • slaapzak (niet te huur ter plaatse)
 • slaapmatje (er zijn dunne matjes aanwezig maar beter is om er zelf nog een mee te nemen)
 • Luchtige kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zakmes
 • Veldflessen
 • Handdoeken

Naast de kampeeruitrusting wordt een deel van je persoonlijke bagage (max 10 kg) door een porter gedragen. Wil je meer bagage laten dragen dan kun je ter plekke nog een tweede porter inschakelen (ongeveer IDR 150.000 per porter)

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Prijsinformatie

20 juli 2019 - 30 november 2019
1 persoon € 873
2 personen € 461
3 personen € 357
4 personen € 302

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs