Indonesië - Flores, Lombok, Komodo en Bali, 19 dagen actief en avontuurlijk in het 'andere' Indonesië

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Natuur- en cultuurrondreis met verblijf in hotels en lodges

Ontdek op een actieve manier een onbekender stukje Indonesië. Start op het vakantie-eiland Bali, waar je een paar - heerlijk ontspannen - 'downhill' fietstochten maakt. Vlieg naar Flores, een van de Kleine Sunda-eilanden, en maak kennis met de nog heel traditionele dorpen Bena, Luba en Beleraghi. Beklim de Kelimutu-vulkaan met z'n drie oogstrelende meren en bezoek een schooltje in de binnenlanden van Ruteng. Slaap op een boot op je avontuur naar de Komodo- en Rinca-eilanden, waar varanen en makaken je opwachten en wandel door rijstvelden en jungle op de flanken van de ruim 3700 meter hoge Mount Rinjani op Lombok.

Je reist rond met auto en chauffeur/gids en overnacht in prima hotels, guesthouses en hele mooie lodges midden in de natuur. In Lombok is de schade van de 2018-aardbeving vrijwel helemaal hersteld. De bevolking staat te trappelen om gasten weer te ontvangen en zo kun jij een bijdrage leveren aan de lokale economie!

Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Twee dagen fietsen op Bali
 • Twee halve wandeldagen en snorkeltour op Lombok
 • Tweedaagse boottocht Komodo en Rinca
 • Zeven halve wandeldagen door bergen Flores
 • Verblijf veelal in lodges in de natuur
 • Zeer authentieke dorpen Flores
Zwaarte
Comfort

Video Flores, Komodo en Rinca

Gemaakt door reiziger Gijs Mourits tijdens zijn reis in Indonesië. Bekijk hier de video...

Dag tot dag

Indonesië - Flores, Lombok, Komodo en Bali

Indonesië is nog steeds ongekend populair bij de Nederlandse en Belgische vakantiegangers. Geen wonder, want er zijn weinig landen die zo tot de verbeelding spreken. Hier komen drie wereldreligies samen, ieder met zijn eigen tradities, bouwwerken en gebruiken. Laat in deze reis het overvolle eiland Java (140 miljoen inwoners) voor wat het is en kies voor een ontdekkingstocht over de relatief onbekende en rustige eilanden Flores en Lombok. En inderdaad, hier is nog heel veel te ontdekken. 

De reis begint op Bali, de internationale toegangspoort tot de Kleine Sunda-Eilanden, oftewel Nusa Tengara. Vanuit het levendige Ubud maak je twee fietstochten, veelal bergafwaarts en daardoor heerlijk koel, langs rijstterrassen en door kleine dorpjes. De landelijke en rustige weggetjes laten je een stukje Bali zien dat voor de doorsnee-toerist verborgen blijft. De rijke hindoecultuur is overal aanwezig en zorgt voor een prettige sfeer.

Een korte binnenlandse vlucht brengt je in Ende, op het veel oostelijker gelegen eiland Flores. Hier wonen nog geen twee miljoen mensen en daardoor is het veel rustiger en is het land minder bebouwd. Ruimte voor de natuur dus! Tevens is het eiland overwegend christelijk. Je beklimt de Kelimutu-vulkaan met zijn oogstrelende gekleurde meren en gaat op zoek naar eeuwenoude tradities in de authentieke bergdorpjes Bena, Luba en Belaraghi. Een gevoel terug te keren in de steentijd. Bijna iedere dag maak je wel een korte wandeling van enige uren, meestal in het relatief koele gebergte, en onder leiding van een lokale gids. Vaak uit het dorp zelf, dus de beste informatiebron die er is!

Vanuit Labuan Bajo maak je een tweedaagse bootreis door de eilandenarchipel van Komodo en Rinca. Slapen op het dek in de open lucht, wandelen met een ranger tussen varanen en makaken en snorkelen boven de mooiste koraalriffen van het eiland. Een eersteklas avontuur!

Ten slotte vlieg je naar het eiland Lombok, waar je tweemaal een wandeling maakt op de flanken van de ruim 3700 meter hoge Rinjani-vulkaan. Hier maak je kennis met de tradities van het Sasak-volk, de oorspronkelijke bewoners. Optioneel is het mogelijk je reis te verlengen met een verblijf op Bali of op een van de andere Indonesische eilanden.

Dag 1

Aankomst in Denpasar, de hoofdstad van Bali, waar je op het vliegveld wordt verwelkomd door een medewerker van ons reisagentschap. Vervolgens word je naar het plaatsje Ubud gebracht, ongeveer 1 uur en 15 minuten rijden. Ubud is het levendige, culturele hart van Bali en is een ideale plek om je reis te beginnen. Zoveel te doen, zoveel te zien!

 

Overnachting in

Ubud - Nick's Pension

Dag 2

Misschien ben je gisteravond in het donker aangekomen. Als je dan deze ochtend je hotel uit komt, valt pas op hoe anders deze wereld is. De tropische begroeiing, tropische temperaturen, drukte op straat maar ook de talrijke tempels in het stadje. Overal liggen offerandes: op de trottoirs, in winkels. Tijd om iets te leren over deze nieuwe wereld. Je wordt dan ook rond 8.30 uur in je hotel opgehaald door een Engels sprekende gids van de Widya Guna Foundation, een stichting die zich inzet voor weeskinderen. Met de gids wandel je door Ubud en omgeving, maak je kennis met de lokale bevolking aan het werk op het land en leer je over de gebruiken in de Balinese hindoecultuur. Onderweg ga je ergens lekker lunchen, natuurlijk een Indonesische dis. Een mooi begin van je verblijf in dit boeiende land.

In de middag kun je relaxen en op eigen gelegenheid nog wat van de stad verkennen. Zo kun je een bezoek brengen aan het vogelpark of aan het 'Monkey Forest' met z'n bende makaken. Of je gaat naar een fascinerend, traditioneel Balinees dansoptreden. En sowieso kun je na al die activiteiten heerlijk afkoelen in het zwembad van het prima hotel waar je verblijft.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Ubud - Nick's Pension

Dag 3

Vroeg in de ochtend (de fijnste tijd in de tropen...) word je wederom opgehaald in je hotel. Naar alle waarschijnlijkheid maak je deze dagexcursie in een internationaal groepje. Per minibus gaat het in anderhalf uur naar Kintamani, boven op de vulkaan Mount Batur. Vanaf het restaurant waar je ontbijt, heb je een prachtig uitzicht over het meer en de zwarte lavavelden van de vulkaan. Na het ontbijt is het nog een klein stukje rijden naar het startpunt van de fietstocht. Na een check van het materiaal (met name de remmen!) volgt een heerlijke fietstocht van ongeveer 2,5 uur en vrijwel geheel rustig bergafwaarts! Omdat je op hoogte fietst (startpunt duizend meter) en nauwelijks inspanning levert, is het heerlijk koel!

Je stopt op vele plaatsen om foto's te nemen, bezoekt een plantage waar je kennismaakt met verschillende soorten koffie en thee, krijgt uitleg over het wel en wee van de rijstterrassen en gaat een familie 'compound' binnen in een klein dorpje. Echt een heerlijke ontspannen landelijke fietstocht over kleine weggetjes met nauwelijks verkeer, per mountain bike (helm inclusief). Na afloop van de fietstocht krijg je een heerlijke Indonesische lunch aangeboden. Rond 15.00 uur ben je terug in je hotel en kun je de rest van de middag relaxen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Ubud - Nick's Pension

Dag 4

Vandaag wederom een ontspannen fietstocht, maar nu zonder groep of gids. Alle tijd aan jezelf dus! De dag begint met een transfer van jullie en je fietsen van Ubud naar Pura Besakih, ongeveer anderhalf uur rijden. Pura Besakih ligt op een hoogte van ongeveer 950 meter op de flanken van Mount Agung, een van de meest actieve vulkanen van Bali. Dit hindoeïstische tempelcomplex, het grootste en belangrijkste van Bali en daarom ook wel de Moedertempel genoemd, bestaat uit zo'n tweehonderd bouwwerken en werd gebouwd tussen de veertiende en achttiende eeuw. Sla een sarongdoek om je heen en verken op eigen houtje het complex, of huur ter plaatse een gids (entree en gidskosten niet inbegrepen).

Na het bezoek start je fietsroute van ongeveer 18 kilometer per mountainbike, vrijwel geheel downhill. Weinig inspanning en relatief koel op deze hoogte!  Fietsen is gewoon een ideale manier om het land te verkennen. Het is ook mogelijk om in Bangli te beginnen: dan is het ongeveer 26 kilometer naar het eindpunt en iets meer klimmen. De route voert je door fantastische rijstvelden en langs kleine dorpjes naar Sidemen. Je bagage wordt vervoerd van Ubud naar Sidemen.

De middag heb je weer ter eigen besteding, bijvoorbeeld een duik in het heerlijke hotelzwembad.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

 

Overnachting in

Sidemen - Teras Bali

Dag 5

Sidemen is een klein plaatsje dat zeer fraai is gelegen te midden van de rijstterrassen. Deze ochtend maak je dan ook met een lokale gids een ontspannen, makkelijke wandeling van ongeveer 2-3 uur door de rijstvelden, langs irrigatiekanaaltjes en door kleine nederzettingen. Maak kennis met lokale fruitsoorten en specerijen. Terug in je hotel kun je je opfrissen of een duik nemen in het zwembad. Na de lunch haalt de chauffeur je op voor een rit van anderhalf uur naar Jimbaran. Dit ligt dicht bij het vliegveld, zodat je de volgende ochtend de vroege vlucht kunt halen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Jimbaran - Hotel Puri Bambu

Dag 6

De chauffeur haalt je op voor een kort ritje naar het vliegveld waar vlucht IW (Wings Air) om 12.50 uur vertrekt, aankomst 15.20 uur in Ende op het eiland Flores. Hier wacht een volgende gids/chauffeur je op en brengt je in twee uur rijden naar het dorpje Moni. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in het verbeteren van de wegen; de Trans Flores Highway is daar een goed voorbeeld van.

De slingerende bergweg voert je door adembenemende landschappen. Onderweg bezoek je met een lokale gids het dorpje Saga. Dit is een van de weinige overgebleven dorpen in dit district waarin de authentieke bouwstijl van de huizen bewaard is gebleven. De traditionele huizen staan op palen en hebben een dak van gedroogd lang gras en palmbladeren. Grote platte stenen markeren offerplaatsen. Regelmatig vinden er ceremonies plaats, met als hoogtepunt de Nggua-ceremonie, die vanaf de eerste zondag in september twee weken lang plaatsvindt.

Na dit bezoek is het nog maar een klein stukje naar de ecolodge bij Moni, waar je verblijft. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Moni - Kelimutu Eco Lodge

Dag 7

Rond 08.00 uur in de ochtend vertrek je met je chauffeur en een lokale Engels sprekende gids naar de parkeerplaats boven op de Kelimutu-vulkaan (entree niet inbegrepen). Het is ook mogelijk om veel vroeger te vertrekken om een zonsopgang mee te maken. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer dertig minuten lopen naar het uitzichtpunt op 1640 meter hoogte, waar je de drie meren kunt zien. Neem wat warms mee, want het kan koud zijn! Je ziet duidelijk de verschillende kleuren van de meren: groen, turkoois en donkerbruin. Niemand kan verklaren waarom de meren telkens weer van kleur veranderen. De lokale bevolking gelooft dat de zielen van de overledenen in deze meren rusten.

Op de terugweg kun je een wandeling maken van ongeveer anderhalf uur terug naar Moni. De wandeling gaat bergafwaarts en leidt door verschillende dorpjes waar de vrouwen zitten te weven. Als je geluk hebt, kun je het ingewikkelde weefproces van dichtbij bekijken. De met de hand gesponnen garens worden volgens een bepaald patroon op verschillende punten afgebonden.

Rond lunchtijd ben je terug in de ecolodge en heb je de middag ter vrije besteding.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Moni - Kelimutu Eco Lodge

Dag 8

Deze ochtend staat een rit van 175 kilometer (4-5 uur rijden) op het programma van Moni naar Bajawa, een stadje gelegen op een hoogte van 1200 meter in het centrale bergland. Onderweg maak je een stop op het strand, waar karakteristieke blauwe stenen te vinden zijn.

Na de lunch in Bajawa trek je wederom de wandelschoenen aan voor een mooie tocht van ongeveer twee uur met kleine hoogteverschillen. Omdat je hier op hoogte loopt, is het relatief koel (20-25 graden). De lokale gids leidt je door de velden en bossen op de flanken van de bijna 2200 meter hoge Inerie- vulkaan, maar hoofddoel is het bezoek aan enkele traditionele dorpjes waaronder Bena en Luba.(verplichte donatie is niet inbegrepen). Ook hier staan de grasgedekte huizen op palen rondom een centrale binnenplaats, waar talrijke ceremonies plaatsvinden. Dit is het land van het Ngada-volk, waar de eeuwenoude tradities nog levend worden gehouden. In de dorpen zie je de totems van de Ngadu (mannelijk) en Bhaga (vrouwelijk), die een belangrijke rol spelen bij  de voorouderverering. Grote platte stenen markeren een belangrijk graf en de plaatsen waar offers worden gebracht. Huizen behoren tot verschillende clans.

Na de wandeling check je in bij je hotel, dat midden in de natuur ligt. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Bajawa - Manulalu B&B

Dag 9

Vandaag misschien wel de 'koninginnetocht', in ieder geval de langste wandeling in het programma. Net buiten Bajawa begint je tocht, onder leiding van een lokale gids. Vanaf ongeveer 1200 meter hoogte wandel je in 4-5 uur naar het dorpje Beleraghi, op 500 meter hoogte. Opnieuw gaat de wandeling op hoogte en vooral bergafwaarts en het blijft daarom relatief koel. Je krijgt een lunchbox mee zodat je ergens onderweg kunt genieten van een picknick. De trek is pittig en avontuurlijk, en voert je door een streek die nauwelijks wordt bezocht. Zonder lokale kennis is dit niet te doen. De gids leidt je door kleine nederzettingen, langs velden waar de lokale bevolking aan het werk is, langs beekjes en door imposante jungle. Van tijd tot tijd is het pad modderig en slecht begaanbaar, maar een avontuur zal het worden!

Het eindpunt is misschien wel het meest authentieke dorpje op Flores, waar je net als in de dorpjes van gisteren, kunt genieten van de oorspronkelijke cultuur die de bewoners hebben weten te behouden. Vreemdelingen worden hier vriendelijk onthaald met een ceremonie en een bamboefluitconcertje, waarna ze als onderdeel van de familie pas weer vertrekken. Leer alles over voorouderverering, vruchtbaarheidsrituelen, clans, totems. Een 'mind changing experience'. 

Na afloop van je bezoek verlaat je het dorp te voet en wandel je naar het afspreekpunt met de auto. Je wordt in anderhalf uur teruggebracht naar Bajawa, waar je dit keer in de stad overnacht.

NB Bij hevige regenval zal een ander pad worden genomen. Ook als je denkt dat deze wandeling te lang voor je is, kun je vooraf al kiezen voor een kortere variant, van 3 uur of zelfs 1 uur. Bespreek dat vooraf met SNP. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Bajawa - Hotel Bajawa Roo

Dag 10

Vandaag een mooie rit door de bergen van 135 km (4-5 uur rijden) naar het kleine stadje Ruteng, ook weer op ongeveer 1200 meter hoogte en best lekker koel. Onderweg stop je bij een plek waar de lokale bevolking Arak maakt, een destillaat van rijstwijn. Ook kun je bij Rana Mese Lake een korte wandeling maken naar de oever van het kratermeer, omgeven door regenwoud. Dit is een uitstekende plek om vogels te horen en te observeren (entree 100.000 rupiah per persoon, in het weekend 200.000 rupiah per persoon, ter plaatse te voldoen en niet inclusief).

Vroeg in de middag arriveer je in je uitstekende hotel in Ruteng. Tijd om op eigen gelegenheid het stadje (30.000 inwoners) te verkennen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ruteng - Spring Hill Bungalow

Dag 11

Net buiten Ruteng begin je de wandeling onder leiding van een lokale gids. Hij voert je door de zeer fraaie rijstterrassen naar een dorpje boven op een heuvel. Hier bezoek je een schooltje waar de kinderen een beroepsopleiding volgen in de agrarische sector. De studenten vinden dit buitenlandse bezoek zeker leuk en zullen dan ook proberen in hun beperkte Engels te communiceren met je. Ze presenteren je koffie/thee met wat zelfgemaakte snacks. Een mooie gelegenheid om met de jeugd een gesprek aan te gaan. Tegen de middag ben je terug bij je hotel. Tijd voor een lekkere lunch en daarna een bezoek aan de markt van Ruteng?

NB Schoolbezoek is niet mogelijk op zondag, tijdens feestdagen en schoolvakanties.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ruteng - Spring Hill Bungalow

Dag 12

Vandaag een rustige dag, dus misschien maar eens wat later vertrekken? Er staat een rit van ongeveer 135 kilometer (vier uur rijden) op het programma van Ruteng naar Labuan Bajo. Onderweg lunchen in een eenvoudige warung in Tembar. Ruteng is het centrum van de Manggarai-volkeren, bekend om hun bewerking van rijstvelden. In Crara beklim je een kleine heuvel voor een uitzicht over het bijzondere 'spinnenweb' van rijstvelden, oftewel Lingko (verplichte donatie niet inbegrepen). Nabij Labuan Bajo bezoek je de Batu Cermin oftwel de spiegelgrot. Het licht dat door een gat naar binnen valt, strijkt over de slikachtige wanden waardoor een spiegelend effect optreedt.

Labuan Bajo is een snel groeiende stad, uitgangspunt voor boottochten naar de Komodo-eilanden. Je verblijft net buiten de stad in een hotel aan het strand.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Labuan Bajo - Puri Sari Beach Hotel

Dag 13

Vroeg in de ochtend brengt de chauffeur je van het hotel naar de haven van Labuan Bajo waar je je inscheept op je boot en kennismaakt met de crew. Rond 07.30 uur kies je het ruime sop. Na ongeveer 3,5 uur varen (afhankelijk van wind en stroming) bereik je Komodo Island en gaat voor anker bij Pink Beach. Dit is een van de mooiste plekjes om te snorkelen, met prachtig gekleurd koraal en zoveel vissen dat je het idee hebt in een aquarium rond te zwemmen. Na een uurtje snorkelen klim je aan boord voor een heerlijke lunch.

Na nog eens dertig minuten varen arriveer je bij de pier van het Komodo National Park. Na betaling van de entree (niet inclusief, ongeveer 330.000 rupiah per persoon per dag) maak je onder leiding van een ranger een wandeling naar keuze, van één tot twee uur. De kans is zeer groot dat je hier de Komodo-varanen zult zien, maar ook Timor-herten, kaketoes, wilde zwijnen en boshoenders. Het landschap is zeer droog in de zomer en water is een groot probleem voor de dieren. Varanen zijn gevaarlijke dieren dus volg altijd de aanwijzingen van de ranger op.

Aan het einde van de middag vaar je naar Rinca Island, waar je voor anker gaat en de nacht doorbrengt.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Komodo National Park - Deck Boat Andika

Dag 14

Rond 6.00 uur opstaan, zodat je na het ontbijt direct het land op kunt gaan, voor een wandeling onder leiding van een ranger op Rinca Island. Zo vroeg, want dan blijf je de dagjestoeristen uit Labuan Bajo voor en ook is het nog relatief koel. Dat geeft de grootste kans om de varanen actief te zien. Je hebt de keuze tussen een wandeling van één of twee uur. Naast varanen kun je ook makaken en buffels zien. Ook vandaag moet je weer eerst de entree betalen (330.000 rupiah, niet inclusief).

Terug op de boot vaar je naar een mooie plek om wederom te snorkelen. Na de lunch vaar je terug naar Labuan Bajo. Hier wacht je eigen chauffeur je op en brengt je naar hetzelfde hotel als van je vorige verblijf. Na dit fantastische avontuur op zee is het heerlijk om weer van de luxe van een hotel gebruik te kunnen maken.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch

Overnachting in

Labuan Bajo - Puri Sari Beach Hotel

Dag 15

In de vroege ochtend brengt de chauffeur je naar het vliegveld van Labuan Bajo, waar om 09.05 uur de vlucht vertrekt met Wings Air naar Praya Airport op Lombok, aankomst 10.25 uur. Hier wacht opnieuw een chauffeur met airconditioned wagen op je, die je in 1,5 uur naar Tetebatu brengt.

Lombok oogt weer heel anders dan Flores waar je vandaan komt. Lombok is voor 90 procent islamitisch en wordt ook wel 'island of 1000 mosques' genoemd. Toch is er ook nog een kleine hindoe-gemeenschap, overgebleven uit de tijd dat Lombok deel was van het Balinese koninkrijk. Een bewijs daarvan is het Taman Narwada, oftewel het waterpaleis. Dit complex van tempels, vijvers, waterbronnen en paleizen werd al in 1727 gebouwd en diende als verblijf voor de koning. Je bezoekt dit complex onderweg naar Tetebatu (entree niet inbegrepen).

Je overnacht in het kleine dorpje Tetebatu, op de flanken van Mount Rinjani, met 3725 meter hoogte de op een na hoogste vulkaan van Indonesië.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Tetebatu - Flush Harmony

Dag 16

Onder leiding van een lokale gids maak je vanuit je hotel een rustige wandeling van ongeveer drie uur. Omdat je hier op een hoogte van ongeveer vierhonderd meter zit, is de ergste warmte eraf. Een wirwar van kleine voetpaadjes leidt je door de groene rijstvelden, langs irrigatiekanaaltjes, door kleine nederzettingen en plantages. Hierna rijd je een klein stukje naar het dorp Pringgasela waar een lokale familie een heerlijke lunch voor je maakt, met allerlei gerechten van het Sasak-volk. Echt heel erg lekker! Hierna leidt de gids je door het dorp rond waar je traditionele ambachten als handweven, pottenbakken en bamboe/houtsnijwerk kunt zien. Natuurlijk probeert men je ook wel wat te verkopen. Test je 'skills' van het afdingen! In ieder geval help je deze relatief arme vakmensen aan een bescheiden inkomen.

Vroeg in de middag ben je terug bij je hotel.

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt, lunch

Overnachting in

Tetebatu - Flush Harmony

Dag 17

Vanochtend vertrek je voor een rit van 120 kilometer (3-4 uur rijden) rondom de Rinjani-vulkaan naar het bergdorpje Senaru. Onderweg in Labuan Pandan kun je een bootexcursie toevoegen om te snorkelen. Je bezoekt ook Sembalun, waar je de benen kunt strekken. In de loop van de dag bereik je de heerlijke lodge in Senaru, waar je overnacht. 

Optionele uitbreiding
In Labuan Pandan kun je een bootexcursie van 3-4 uur toevoegen, inclusief lunch. Daarmee wordt de dag wel erg vol, dus het is prettiger om dan ook een overnachting in Labuan Pandan in Pondok Siola toe te voegen. 

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Senaru - Rinjani Lodge

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Lombok * Labuan Pandan snorkeltour

Onderweg van Tetebatu naar Senaru op Lombok, kun je een stop maken aan de oostzijde van het eiland in Labuan Pandan. Hier maak je met een vissersboot (max 6 personen, met dak tegen zon) een excursie naar de voor de kust gelegen eilanden. Je bezoekt de mooiste stukjes koraalrif, ongeveer 1 uur varen voor de kust, waar je kunt snorkelen en genieten van de kleuren van het koraal en de talrijke vissen, als in een aquarium. Je gaat aan land op een van de strandjes waar de bootsman en je gids een lekkere lunch voor je bereiden. Je moet wel voor je eigen snorkelspullen zorgen, en verder wordt het aangeraden om met een T-shirtje aan te zwemmen ivm kans op verbranding. De excursie duurt 3-4 uur.

Dag 18

In de koele ochtend maak je, op een hoogte van ongeveer zeshonderd meter, een wandeling van 3-4 uur onder leiding van een vrouwelijke gids. In het algemeen tref je vooral mannelijke gidsen op je reis, maar hier is een project gestart om lokale vrouwen te trainen tot gids. Het is leuk om haar kant van het verhaal te horen. Kleine paadjes leiden je door open landschappen met rijstvelden, maar ook door dichte bamboebosjes. Je doet kleine traditionele nederzettingen aan en zo leer je over tradities en gebruiken van het Sasak-volk, de originele bewoners van Lombok. Via een irrigatiekanaal bereik je een nauwe kloof in het regenwoud, met daarin de spectaculaire Tiu Kelep-waterval. Aansluitend bezoek je nog het traditionele dorpje Bayan met de oudste moskee van Lombok, geheel van hout en bamboe en gebouwd in de zestiende eeuw. 

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

Overnachting in

Senaru - Rinjani Lodge

Dag 19

Na het ontbijt eindigt deze reis. Afhankelijk van je verdere plannen, of het tijdstip van je vertrekkende vlucht, word je in ongeveer drie uur naar het vliegveld gebracht (inclusief).

Optionele uitbreiding
Het is mogelijk je reis te verlengen met een verblijf op een van de beroemde Gili-eilanden. Als je vanaf Denpasar naar huis vliegt, heb je dus eerst nog een vlucht van Lombok naar Denpasar nodig. Het is aan te bevelen deze niet achter elkaar op dezelfde dag te plannen maar dus nog een overnachting op Bali in te plannen voor dat je van Denpasar naar huis vliegt. Een goede optie is een nacht in Sanur, een leuk en niet te druk plaatsje, op ongeveer dertig minuten rijden van het vliegveld. Hier verblijf je in een mooi resort aan het strand.

Natuurlijk is het ook mogelijk om je reis te verlengen met één of meerdere korte arrangementen op Bali of Java, zie https://www.snp.nl/avontuur-op-maat/indonesië 

Maaltijden inbegrepen
Ontbijt

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

NB Programma

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De meeste nachten verblijf je in een authentieke sfeervolle accommodatie, rustig gelegen in de natuur of in een rustig deel van een stad of dorpje. Vaak is dit een bungalow, ruim en voorzien van eigen badkamer. Op zeeniveau zijn de kamers altijd voorzien van airconditioning, op hoogte in de bergen is dit niet nodig. In het dag-tot-dag programma vind je een korte beschrijving van de gekozen accommodaties.

Over de maaltijden

In Indonesië kun je heerlijk eten op de meeste plaatsen. Je zou kunnen zeggen dat het een extra reden is om naar Indonesië te gaan!  De Indonesiër zelf eet drie maal per dag rijst met wat groente en wat vlees of vis erbij. In de restaurantjes van de hotels waar je verblijft kun je meestal gebruik maken van een ontbijtbuffet. Alleen als het hotel maar zeer beperkt bezet is wordt dat vervangen door a la carte. In beide gevallen heb je keuze uit Westers of Indonesisch. Er is altijd vers fruit, vruchtensap, koffie en thee. Westers ontbijt betekent pannenkoekjes, getoast brood, eieren en omeletten, en soms zelf ook kaas en vleesbeleg. Indonesisch ontbijt is dus met rijst of noodles. In principe is het ontbijt overal inbegrepen.
De lunch neem je meestal onderweg. Het is mogelijk daarvoor zelf in een supermarkt of winkeltje langs de kant van de weg wat inkopen te doen voor een picknick. Maar gebruikelijker is dat de chauffeur/gids je een voorstel doet voor een restaurant of 'warung'. Dit zijn altijd plekken die veelvuldig door toeristen worden bezocht en dus 'veilig' zijn. Sowieso is onze ervaring dat restaurants in Indonesië behoorlijk goed hygiënisch zijn, niet alleen in de hotels, maar ook de kleine 'warungs' in de straat. Het wordt wel afgeraden in de stalletjes op straat vleesproducten te kopen. Gefrituurde snacks of groente/fruit is wel mogelijk. 
Het diner neem je meestal in het hotel waar je overnacht of in een aangeraden restaurant. Tips daarvoor vind je in het reispakket. Heerlijk zijn natuurlijk de diverse nasi gerechten, nasi of mie goreng (gebakken rijst of noodles), groentecurries, rendang (stoofvlees) en verse vis. Favorieten zijn Satay (saté), Nasi Goreng, Gado Gado (vegetarisch), Soto Ayam (rijk gevulde kippensoep). Er wordt heel veel groenten gebruikt in de Indonesische keuken, dus vegetarisch eten is ook geen probleem.

Duurzaamheid


 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels op basis van logies en ontbijt
 • gegidste Ubud Culture wandeling
 • gegidste fietstocht Kintamani incl lunch
 • Panorama Walk Senaru
 • gegidste wandeling Sidemen
 • gegidste trekking Beleraghi
 • gegidste wandeling Tetebatu
 • gegidste wandeling Kelimutu
 • gegidste wandeling Bajawa 
 • gegidste wandeling Ruteng
 • diensten lokale Engelstalige gids tijdens de excursies (exclusief entreegelden)
 • transfers met airconditioned auto of minibus
 • 2 dagen fietshuur, met helm
 • 2-daagse boottocht Komodo obv 'dekboot'

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • lokale vlucht Denpasar-Ende (indicatie € 100-200 pp)
 • lokale vlucht Labuan Bajo-Lombok (indicatie € 110-250 pp)

Ter plaatse te betalen

 • Entrees excursies en activiteiten volgens programma, totaal ongeveer 1.000.000 Rp (65 EU) pp
 • Fooien
 • Overige maaltijden

Over de activiteiten

Er is voor gekozen deze reis een actief karakter te geven. Er zijn 2 fietsdagen van 3-4 uur gepland, 2 wandelingen van 1-2 uur, 7 wandelingen van ongeveer 3 uur en 1 lange dagwandeling van 5 uur De meeste activiteiten zijn gepland op hoogte in de bergen waar het al gauw een paar graden tot wel 8 graden koeler is dan op zeeniveau. Ook hebben we er voor gezorgd dat beide fietstochten en de meeste wandelingen vooral bergafwaarts gaan en in de ochtend plaatsvinden. Al met al is er door deze slimme planning een behoorlijk actieve reis mogelijk in de tropen zonder dat dit te vermoeiend of te heet zou zijn. Alleen de wandelingen op Komodo en Rinca (1-2 uur) vinden plaats op zeeniveau en daar is het heet. Maar ter plaatse heb je een keuze hoe lang je die wandeling wilt maken.
Zorg in ieder geval tijdens alle activiteiten voor voldoende water, zonbedekking en evt. een handdoekje tegen overmatig zweten. Het tempo van de wandelingen ligt laag, er wordt veel stilgestaan en in het algemeen zijn de paden goed. Na hevige regenval kan de situatie veranderen en de paden dus erg modderig worden.
Uiteindelijk zijn alle activiteiten met een gewone conditie prima te doen,en wordt het niveau vooral bepaald door de temperatuur en de vochtigheid.

Extra dagen

Op alle plekken is het mogelijk rustdagen toe te voegen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Denpasar en een terugvlucht vanaf Lombok. Houd u er bij de planning van zowel uw heen- als terugreis rekening mee, dat u - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op uw bestemming.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 Deze reis kun je boeken in de periode 1 april t/m 30 november.

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en daardoor zijn er droge en natte maanden. De droge tijd (‘musim kemarau’), vanapril tot en met oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel  de warmste periode, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Dus op Flores is de droogte extremer dan op Bali. In het algemeen kan men zeggen dat het van november tot en met maart in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen en stormen zijn in januari en februari en die tijd wordt dan ook afgeraden om te reizen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30-32 graden Celsius op zeeniveau, en enkele graden tot 8 graden lager in de bergen.

Nyepi 2020
Nyepi is een typische Balinese feestdag en is Nieuwjaarsdag voor de Hindoe kalender. In tegenstelling tot bij ons, is Nieuwjaarsdag op Bali een dag van totale rust, bezinning, vasten en bidden. In 2020 valt deze op 25 maart. Op die dag is alles gesloten (ook de vliegvelden, restaurants, etc) en ben je verplicht om op het terrein van je hotel te blijven. De dagen ervoor staan net in het teken van allerlei ceremonies en parades, die zeer de moeite waard zijn om mee te maken. Bijvoorbeeld de Ogoh Ogoh Parade in Ubud.

Ramadan 2020
Het dominante geloof op Bali is Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Deze groep is klein zal zich meestal in de grote stad bevinden. Als toerist op Bali zult u dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan. Flores is christelijk dus ook daar is de invloed van de Ramadan zeer beperkt.

Indien u Bali combineerd met Sumatra, Java of Lombok moet u er rekening mee houden dat op deze islamitische eilanden de Ramadan wel uitvoerig gevierd wordt. 
De Ramadan vindt in 2020 plaats van 23 april t/m 23 mei. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle islamistische restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest, Idul Fitri, is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. In 2020 is deze op 23 mei. Bij ons staat dit feest beter bekend als het 'Suikerfeest’. Omdat 98% van de Indonesiërs Islamitisch is, wordt dit feest ook uitgebreid gevierd in Indonesië. Voor de Islamieten is dit feest even belangrijk als Kerst voor de Christenen. Daarom willen de Indonesiërs met dit feest ook graag bij familie zijn. Dit heeft tot gevolg dat er in de week voor en na het Idul Fitri een ware volksverhuizing plaatsvindt. De belangrijkste drukte concentreert zich op het eiland Java. Hotels zijn volgeboekt en op de weg is er geen doorkomen aan. Treinen zijn lastig te reserveren en bij de veerboot staan lange wachtrijen. Reistijden worden hierdoor erg lang worden en de prijzen van de schaarse beschikbare hotels zijn buitenproportioneel hoog. Hierdoor raden wij af te reizen op Java tijdens deze hectische periode.

 

 

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Flores, Komodo & Lombok ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokale partner

De SNP partner op de eilanden Flores-Komodo-Lombok is volledig Travelife Certified. De organisatie streeft ernaar om de positieve effecten van het toerisme te vergroten onder lokale gemeenschappen en de negatieve effecten te minimaliseren.  Volgens hen is duurzaamheid niet langer een luxe maar een noodzaak om toekomstige generaties een leefbare wereld na te laten. De agent recyclet haar afval en draagt kennis over aan haar werknemers hoe men materialen het beste kan hergebruiken. Men streeft er naar zoveel mogelijk te werken met kleinschalige accommodaties zodat de bevolking er ook beter van wordt. Daarnaast moedigt onze agent al haar leveranciers aan om zich zo veel mogelijk te verduurzamen. Ook geven medewerkers van het agentschap voorlichting op scholen en in gemeenschapshuizen.
In de auto’s staat een grote 20 l container met vers drinkwater. Hier kun je je flesje bijvullen en zo wordt voorkomen dat er veel plastic flesjes in het milieu terecht komen. Dat scheelt toch gauw zo'n 20 plastic flesjes per persoon per reis!

Travelife

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

De partner van SNP heeft de status van Travelife Certified behaald.

 

 

Algemeen
In Indonesië betaalt men met de Indonesische Rupiah (IDR), afgekort de Rp. Bankbiljetten zijn er in de volgende coupures: 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. Munten zijn verkrijgbaar in 50, 100, 200, en 500 Rupiah.
Zorg er altijd voor geld in kleine coupures bij de hand te hebben zodat je die tros bananen niet met een briefje van 100.000 hoeft te betalen. Omdat je zo gigantisch veel bankbiljeten krijgt voor je euro's of dollars is het ook handig niet dat hele pak briefgeld in je beurs te bewaren, maar gescheiden van wat je per dag nodig hebt.
Vtrijwel overal vind je ATM machines (op deze reis o.a. Denpasar Airport, Ubud, Ende, Bajawa, Ruteng, Labuan Bajo, Lombok Airport) waar je geld kunt pinnen met gewoon je bankpas. Mits er een Cirrus of Maestro logo op staat en je pas geschikt is voor 'wereldwijd' geld opnemen. Geld opnemen kan ook met een creditcard. In beide gevallen wordt daar wel een vergoeding voor gerekend.
Eventueel kun je wat dollars of euro's meenemen die je ter plaatse bij een 'moneychange' kunt omwisselen. Zorg voor nieuwe biljetten want gekreukte/gescheurde/beschreven biljetten worden niet geaccepteerd. Andersom moet je dus ook geen gescheurde RP biljetten accepteren.

Tijdens deze reis
Voor lunch en diner heb je aan ongeveer € 20,- per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.

In Indonesië, waar veel mensen niet meer dan 100-150 euro per maand verdienen, is het heel gebruikelijk dat men een fooi geeft. In grotere hotels en restaurants is die meestal apart vermeld op de rekening en bedraagt ze tussen de 8 en 11% van het gespendeerde bedrag. In gelegenheden waar dit niet het geval is (kleinere hotelletjes, lokale restaurants waar je soms luncht tijdens een rondreis of excursie) kun je een fooi achterlaten van 5 tot 10% van het gespendeerde bedrag. 
Een kamermeisje zal het erg waarderen als je een 10.000 Rp per nacht op de kamer achterlaat, een jongen die de koffer draagt ongeveer 5.000 Rp per persoon., een taxi verwacht een 10 %.
Ook is het gebruikelijk dat men een fooi geeft aan lokale gidsen die ingezet worden: 10.000 voor 1-2 uur, 25.000 voor halve dag en 50.000 voor hele dag. Vergeet ook niet je eigen gids en/of chauffeur. Volgende bedragen zijn richtlijn: Rp 80.000 pp/dag voor de gids (of gids/chauffeur) en 40.000 pp/dag voor een aparte chauffeur. Deze bedragen zijn standaard en kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk hoe tevreden je bent met hun diensten en met hoeveel je reist. Want als je met 5 personen reist is het niet nodig de bedragen met 5x te vermenigvuldigen, maar bijvoorbeeld met 2.
Je kunt dit best overhandigen aan het einde van de reis of deel van een trip, wanneer een nieuw team gids/chauffeur het overneemt van een vorig. Dat is meestal het geval na een verplaatsing per vliegtuig.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter en bovendien loop je minder kans om ziek te worden.

 • Dagrugzakje
 • Lichte wandelschoenen met goed profiel
 • Schoentjes voor in zee
 • Lichte en luchtige, ruim zittende kleding (denk aan minimaal een lange broek en een blouse met lange mouwen).
 • Fietsbroekje
 • Warme trui of fleece jack
 • Regenkleding of poncho 
 • Paraplu (is tevens parasol)
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en after sun
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Snorkeluitrusting
 • Zaklamp
 • Klamboe
 • Oordopjes
 • Evt. enkele muziek CD's voor in auto
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Anti-insectenmiddel (met DEET)
 • Enige EHBO-spullen zoals ontsmettingsmiddel, watervaste pleisters, Norit, Immodium, medicijnen, verbandmiddelen.

Mount Agung is en blijft een actieve vulkaan op Bali. De status van activiteit verandert continu. Het beste kun je zelf ook op http://balitourismboard.or.id/  kijken voor de officiele updates. In geval van een verhoogde status van activiteit tijdens je verblijf moet je informatie inwinnen via officiele instanties, hotels en natuurlijk het SNP-agentschap op Bali. Op dit moment is het reisprogramma zoals omschreven gewoon mogelijk en is Bali en Lombok veilig om te reizen.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Indonesië - Flores, Lombok, Komodo en Bali

actief en avontuurlijk in het 'andere' Indonesië

Natuur- en cultuurrondreis met verblijf in hotels en lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten