Indonesië - Bali met de kids, 19 dagen Sawahs en tropische stranden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Gezinsvakantie langs hotels

Ga op familieavontuur en kies voor Bali, het tropisch paradijs in het hart van de Indonesische archipel! Lekker eten, vriendelijke mensen, gouden palmstranden, steile, groene rijstterrassen en torenhoge vulkanen. Mijd de toeristenhordes en ontdek het andere Bali. Wandel door nevelwouden in een kakafonie van geluiden, spot dolfijnen en bewonder de krater van Gunung Batur. Bezoek eeuwenoude tempels, kleurrijke Hindoe ceremonieën of een Balinese dansvoorstelling. Snorkel boven tropische koraalriffen en luier lekker in het witte - en zwarte - zandstrand. Een privé gids en chauffeur nemen je mee op excursies en brengen je van het ene naar het andere kindvriendelijke hotel met bijna allemaal een heerlijk zwembad.

Uniek aan deze reis

 • Snorkelen bij Menjangan island
 • Start in het relaxte Ubud
 • Strandhotel in Pemuteran, Amed en Candidasa
 • Verleng met de beklimming van Ijen-vulkaan op Java
 • Wandel door de groene sawah's van Belimbing en Munduk
Zwaarte
Comfort

Interview met de familie Wolters

Een heel gedoe, met de kinderen op reis naar de andere kant van de wereld? Onzin, weet de familie Wolters. Niet met de verre gezinsreizen van SNP. Lees verder...


SNP Family Special 6 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep zitten boordevol passende activiteiten, die de kinderen uitdagen om hun omgeving te ontdekken. De natuur in! Met een ezel die de bagage draagt. De boer helpen bij zijn werk. Of kamperen in een (ingerichte) tent. Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Indonesië - Bali met de kids

Het tropisch paradijs Bali, het meest westelijke van de Kleine Soenda-eilanden, is een absolute aanrader als bestemming voor een onvergetelijke familievakantie. Het wordt niet voor niets het ‘Eiland der Goden’ genoemd. De Balinezen beschouwen het heerlijke klimaat, de prachtige landschappen en de vruchtbare bodem dan ook als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor hun eigen eiland hebben. Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen het Hindoeïsme aan. De mensen kleden zich heel kleurrijk en zijn ontzettend vriendelijk. De religie bepaalt er overduidelijk het dagelijks leven. Tijdens je vakantie kom je zeker wel ergens terecht in een ceremonie of processie. Overal zie je bloemenoffers: midden op straat, op muurtjes, soms zelfs voor de deur van je slaapkamer.
Tijdens deze reis mijd je de toeristische plekjes van de Balinese ‘costa’s’ van Kuta en Seminyak, en bezoek je de meer rustige kustplaatsen en vanzelfsprekend ook het nog steeds ongerepte binnenland. Onderweg met je eigen gids en chauffeur, zul je overweldigende indrukken opdoen. Je struint over kleurrijke Balinese markten, ziet mysterieuze tempelceremonies en kunt als je wilt een traditionele muziek- en dansuitvoering meemaken. Ook ga je snorkelen boven kleurrijke koraalriffen, die tot de mooiste van de wereld behoren. Tijdens een prachtige wandeling langs kleine, Balinese dorpjes kun je zien hoe de mensen op dit bijzondere eiland leven en hun terrasvormige akkers bewerken.
Wil je nog meer dan al op het programma staat dan zijn er tijdens je verblijf in Ubud nog vele andere, optionele excursies mogelijk; van een fietstocht langs authentieke dorpjes tot een spannende tocht per rubbervlot over de Ayung rivier. Het levert je meer dan genoeg reisverhalen op voor als je thuis bent. Je verblijft  op zes verschillende plekken, steeds meerdere dagen, in leuke, comfortabele hotelletjes, bijna altijd met een zwembad. ‘s Avonds zoek je samen een leuk eethuis waar je nog steeds voor hele schappelijke prijzen lekker kunt eten. De reis - die inclusief de vlucht drie weken duurt - eindigt op de stranden van Candidasa en Amed.

Dag 1

Aankomst in Denpasar, de hoofdstad van Bali, waar je op het vliegveld wordt verwelkomd door een medewerker van ons agentschap, om vervolgens in 1 a 1,5 uur naar het plaatsje Ubud te worden gebracht. Ubud is een heerlijk plaatsje om te wennen aan het klimaat, de gewoontes en tradities van je vakantieland.

Overnachting in

Ubud - Rama Phala Resort

Dag 2-4

Misschien ben je gisterenavond in het donker aangekomen. Als je dan deze ochtend je hotel uitkomt valt pas op hoe anders deze wereld is. De tropische begroeiing, tropische temperaturen, drukte op straat maar ook de talrijke tempels in het stadje. Overal liggen offerandes, op de trottoirs, in winkels. Tijd om iets te leren over deze nieuwe wereld. Wandel door Ubud en omgeving, maak kennis met de lokale bevolking aan het werk op het land en leer over de gebruiken in de Balinese Hindoecultuur.  

Ubud is een heerlijke plaats om enige dagen te verblijven. Zoveel te zien, zoveel te doen. Zo kun je een bezoek brengen aan het vogelpark of een mooie wandeling maken door het apenbos, waar de ondeugende bewoners rondslingeren van boom naar boom. Er zijn ter plekke uiteenlopende excursies te boeken zoals een fietstocht langs authentieke Balinese dorpjes of een prachtige, veilige 'white water' rafttrip. Ook kun je naar een fascinerend, traditioneel Balinees dansoptreden. Tenslotte is een bezoek aan de mooie Gunung Kawi tempel een aanrader. En sowieso kun je na al die activiteiten heerlijk afkoelen in het zwembad van het leuke hotel waar je verblijft. Tijdens deze eerste dagen in Ubud, waarbij je zelf het programma invult, heb je geen gids ter beschikking, tenzij je een excursie boekt. 

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ubud - Rama Phala Resort

Dag 5

In de morgen rijd je over de hellingen van Mount Batukaru, met 2275 meter de op een na hoogste berg van Bali.  Hier bezoek je Pura Batukaru, een van de oudste en grootste Hindoe-temples in de stilte van het regenwoud, en maak je een rustige wandeling van 1 à 2 uur door de rijstterrassen van Jatiluwih. Omdat deze op een hoogte van ongeveer 700 m liggen is het niet al te warm voor de tocht. Zoveel schoonheid dat deze plek een UNESCO Heritage Site werd. Verder naar de westkust van Bali, waar je de Heilige grond van de wereldberoemde tempel van Tanah Lot bezoekt. De ligging van de tempel is ongekend: in het laatste stukje branding van de Indische Oceaan vlak voor de kust. Daarna rijd je verder naar het dorpje Belimbing op Centraal Bali, op een 'koele' hoogte van 500 meter.
Dagafstand: ongeveer 115 km (4 uur) rijden

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Belimbing - Cempaka Belimbing Villas

Dag 6-7

Na het ontbijt ga je met je gids op pad voor een prachtige wandeling door het mooiste rijstterrassenlandschap van heel Bali. Vooral de hellingen van de berg Batukaru vormen een waar kunstwerk. Onderweg zie je bijzondere bomen en struiken zoals Mango, Nootmuskaat, Kruidnagel, Salak, Cacao en de 'stinkende' Durian. Eenmaal terug in het hotel vul je de rest van de dag in zoals jezelf wilt. De volgende dag is ter vrije besteding.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Belimbing - Cempaka Belimbing Villas

Dag 8

Vanuit de heuvels van Belimbing doorkruis je het centrale bergland en rijd je verder naar de Balinese noordkust. Onderweg bij Banjar maak je een korte wandeling van 1 km naar een natuurlijke warmwaterbron, die volgens de lokale bevolking geneeskrachtige eigenschappen heeft. Ook ligt hier een boeddhistische klooster in een serene omgeving. 

De eindbestemming van vandaag is Pemuteran, een rustige kustplaats waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Net voor aankomst passeer je de Pulaki Temple in Banyupoh Village, bewoond door vele apen. In de middag check je in bij het hotel en heb je de rest van de dag ter vrije invulling. Tijd genoeg dus om het strand te verkennen. Direct voor het hotel ligt een klein koraalrif, onderdeel van een 'Restauration project', waar op ingenieuze wijze het koraal aangezet wordt tot snellere groei. Zorg dat je snorkelspullen hebt meegenomen!
Dagafstand: ongeveer 80 km (2,5 uur) rijden

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Pemuteran - Taman Sari Bali Cottages

Dag 9-10

In de morgen reis je af naar de kleine haven nabij Pemuteran. Hier vandaan vertrek je per boot voor een 4 uur durende excursie naar het nabij gelegen eiland Menjangan. Hier bevindt zich één van de beste duik- en snorkelmogelijkheden van het hele land. Zowel beginnende snorkelaars als ervaren duikers kunnen in deze schitterende, tropische onderwatertuinen hun hart ophalen. Je wordt voorzien van een snorkelmasker en zwemvliezen. Wanneer je weer terug vaart naar de kust van Noord Bali heb je prachtig uitzicht op het centrale bergmassief, dat door de Balinezen de 'Blauwe Bergen' wordt genoemd. De volgende dag is ter vrije besteding. Een dag om uit te rusten van de afgelopen dagen. Voor liefhebbers kan er ter plekke van alles worden gearrangeerd: zoals paardrijden, een jungletocht te maken en duiken of snorkelen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Optionele uitbreiding
Vanuit Permuteran kun je het mooie arrangement Java * Oost-Java vanaf Bali  (reiscode 230076) toevoegen, waarbij je een authentieke koffie en rubberplantage bezoekt en de machtige Ijen vulkaan beklimt. Na afloop wordt je weer terug naar Pemuteran gebracht en vervolg je de rondreis..

Overnachting in

Pemuteran - Taman Sari Bali Cottages

Dag 11

Vandaag maak je een rondrit door het ruige en bijna onbedorven, noordelijke heuvelland van Bali, een streek met een onvergelijkbaar mooi landschap. Je bezoekt Singaraja, een oude havenstad en ooit de hoofdstad van Bali, met nog tal van gebouwen uit de Nederlands koloniale tijd. Onderweg stop je voor en mooie wandeling langs watervallen, steile rijstterrasjes en kleine dorpjes, die zonder meer het hoogtepunt van deze dag vormt. Verder bezoek je onderweg ook nog, een aan een meer gelegen tempel, met duidelijk boeddhistische invloed en een lokale fruitmarkt, waar je kan proeven van allerlei tropische verrassingen: heb je wel eens gehoord van mangosteen of drakenfruit?  Uiteindelijk kom je in Munduk waar je overnacht in de schitterende heuvels, op een hoogte van ongeveer 1000 meter waar het lekker koel wordt 's nachts.
Dagafstand: ongeveer 90 km (3 uur) rijden

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Munduk - Puri Lumbung cottages

Dag 12

Een kleine verplaatsing brengt je in Gobleg Village waar je een trekking begint op ongeveer 1200 m hoogte naar Lake Tambligan. Goede schoenen en een lange broek zijn noodzakelijk om de modder, muggen en eventueel bloedzuigers (alleen in natte tijd) te weerstaan. Je daalt af door het regenwouden met soms enorme dikke woudreuzen. Af en toe passeer je een klein heiligdom in het midden van het regenwoud. Er heerst een serene stilte. Soms loopt een groep bedevaarders mee. Zij zijn onderweg om offerandes te brengen aan de goden van de berg en het meer. De wandeling eindigt na ongeveer 1 uur aan de oevers van het meer. Daar word je per traditionele kano naar de overkant gepeddeld, waar de wagen wacht. Hier ligt ook een eenzame en meesterlijk ontworpen Pura Gubug, een hindoetempel met een oneven aantal pagoda’s. De berghellingen sluiten dit gebied perfect af van de rest van de wereld. Slechts weinig bezoekers komen deze kant op.

Tegen het middaguur ben je terug in het hotel waarna je weer zelf bepaalt wat je gaat doen. In het hotel krijgen de kinderen uit het dorp op zondag, maandag en woensdag les in het tradtionele, Balinese dansen. Als je wilt, kun je hieraan deelnemen.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt 

Overnachting in

Munduk - Puri Lumbung cottages

Dag 13

Vandaag rijd je verder naar de strandplaats Amed aan de oostkust van Bali. Voor je dit gebied verlaat, stop je even aan de oevers van het Meer van Bratan. De Ulun Danu tempel eert de Godin van het Meer en combineert op een unieke wijze Hindoeïstische en boeddhistische elementen. Alle Balinezen komen hier bidden en offeren. Via kleine bergweggetjes kom je vervolgens in Penelokan, waar het zicht op een vulkanische vlakte met in het midden een rokende vulkaan spectaculair is. Daarna rijd je door tot aan de allerbelangrijkste tempel van het eiland. Besakih is een gigantisch netwerk van schrijnen, tempels en meru’s, gebouwd tegen de zuidflank van de machtige Agung berg. Laat in de middag kom je aan in Amed.
Dagafstand: ongeveer 150 km (5 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Amed - Coral View Villas

Dag 14-15

In Amed heb je 2 volle dagen om je eigen tijd in te delen. Je kunt op eigen gelegenheid de omgeving van Amed gaan verkennen of gewoon lekker luieren aan het oceaanstrand (de meeste stranden op Bali bestaan uit zwart zand) en namijmeren over al die prachtige dingen die je de afgelopen tijd op Bali hebt gedaan en gezien. Eventuele excursies kun je ter plaatse regelen en afrekenen. Het fraaie dorpje Amed ligt vlakbij is een ideale plek voor liefhebbers van rust, natuur en vooral van snorkelen en duiken. Voor de kust ligt 'de Liberty', een scheepswrak veel bezocht door duikers. Met op de achtergrond de imposante Gunung Agung, Bali's heilige vulkaan, en een achterland met mogelijkheden voor rafting en wandelen is het de ideale SNP plek op Bali.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Amed - Coral View Villas

Dag 16

Vandaag breng je eerst een bezoek aan het waterpaleis nabij Tirtagangga. Eind veertiger jaren van de vorige eeuw vormde dit het weekendverblijf van de laatste raja's van Bali. Het is een wirwar van waterbassins, fonteinen en bizarre beelden, gelegen in een prachtige en rustige omgeving. Hierna trek je verder de bergen in om daarna een prachtige afdaling te maken door het authentieke Bali: adembenemend mooie, terrasvormige rijstvelden en nog nauwelijks bezochte dorpen. Je bent op weg naar Tenganan. Onderweg kun je regelmatig genieten van prachtige uitzichten over de blauwe, Indische Oceaan. Na een inspirerende wandeling bereik je uiteindelijk Tenganan, waar nog de oorspronkelijke bewoners van Bali leven. Het is een van de weinige plekken, waar nog steeds volgens de dubbele 'ikat' methode wordt geweven. Het op deze wijze geproduceerde textiel is duur, maar zegt de eigenaar wel te beschermen tegen allerlei ziekten. Hierna rijd je door naar Candidasa.
Dagafstand: ongeveer 40 km (1,5 uur) rijden.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Candidasa - Bali Santi Bungalows

Dag 17-18

Deze dagen kun je op eigen gelegenheid de omgeving van Candidasa gaan verkennen of gewoon lekker luieren aan het oceaanstrand en namijmeren over al die prachtige dingen die je de afgelopen tijd op Bali hebt gedaan en gezien.
Candidasa was tot een decennium geleden vrijwel onbetreden gebied. Nu is het een populair en bijzonder relaxed oord, dat nog altijd meer het karakter van een dorp dan een resort heeft. Snorkelen en duiken behoren tot de dagelijkse attracties. Maar Candi Dasa is ook de ideale basis om het bergachtige achterland te verkennen, met zijn vaak verborgen tempels, schitterende vergezichten, weidse rijstterrassen en salak plantages. De zeezichten vanaf het strand zijn panoramisch, met op de achtergrond Nusa Penida, het erg dun bevolkte, piepkleine eilandje voor de kust.

Maaltijden inbegrepen

ontbijt

 

Overnachting in

Candidasa - Bali Santi Bungalows

Dag 19

Vrije besteding in Candidasa tot aan het moment dat je wordt opgehaald voor je transfer naar de luchthaven van Denpasar, vanwaar je weer terugvliegt naar huis. Het is ongeveer 2 uur rijden naar het vliegveld.
Check-out in het hotel is meestal rond 12.00.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

NB Programma

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in gezellige, kindvriendelijke hotelletjes met zwembad. In het dag-tot-dag-programma staat op een aantal dagen een link naar de accommodatie. Dit is de geprefereerde accommodatie die wij in eerste instantie gebruiken. Mocht deze geen beschikbaarheid hebben voor je reis dan bieden wij je een gelijkwaardig alternatief dat met je besproken wordt.
Alle accommodaties zijn uitgerust met airco, danwel met een ventilator op de kamer. Indien nodig wordt er door het hotel ook een klamboe ter beschikking gesteld. Deze hoef je dus niet zelf mee te nemen.

Op sommige plekken zijn familiekamers aanwezig, deze zijn echter slechts zeer beperkt beschikbaar. Meestal worden deze vervangen door 2 aparte kamers. Bij boeking kun je aangeven of je graag familiekamers hebt en vervolgens proberen wij deze te reserveren. Garanties zijn vooraf echter niet te geven.

Over de maaltijden

Het ontbijt is elke ochtend inbegrepen. 
In Indonesië kun je heerlijk eten op de meeste plaatsen. Je zou kunnen zeggen dat het een extra reden is om naar Indonesië te gaan!  De Indonesiër zelf eet drie maal per dag rijst met wat groente en wat vlees of vis erbij. In de restaurantjes van de hotels waar je verblijft kun je meestal gebruik maken van een ontbijtbuffet. Alleen als het hotel maar zeer beperkt bezet is wordt dat vervangen door a la carte. In beide gevallen heb je keuze uit Westers of Indonesisch. Er is altijd vers fruit, vruchtensap, koffie en thee. Westers ontbijt betekent pannenkoekjes, getoast brood, eieren en omeletten, en soms zelf ook kaas en vleesbeleg. Indonesisch ontbijt is dus met rijst of noodles. In principe is het ontbijt overal inbegrepen.
De lunch neem je meestal onderweg. Het is mogelijk daarvoor zelf in een supermarkt of winkeltje langs de kant van de weg wat inkopen te doen voor een picknick. Of je zoekt een kleine 'warung' (restaurant), Tips daarvoor vind je in het reispakket. Dit zijn altijd plekken die veelvuldig door toeristen worden bezocht en dus 'veilig' zijn. Sowieso is onze ervaring dat restaurants in Indonesië behoorlijk goed hygiënisch zijn, niet alleen in de hotels, maar ook de kleine 'warungs' in de straat. Het wordt wel afgeraden in de stalletjes op straat vleesproducten te kopen. Gefrituurde snacks of groente/fruit is wel mogelijk. 
Het diner neem je meestal in het hotel waar je overnacht of in een aangeraden restaurant. Tips daarvoor vind je in het reispakket. Heerlijk zijn natuurlijk de diverse nasi gerechten, nasi of mie goreng (gebakken rijst of noodles), groentecurries, rendang (stoofvlees) en verse vis. Favorieten zijn Satay (saté), Nasi Goreng, Gado Gado (vegetarisch), Soto Ayam (rijk gevulde kippensoep). Er wordt heel veel groenten gebruikt in de Indonesische keuken, dus vegetarisch eten is ook geen probleem.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotels op basis van logies en ontbijt
 • excursies en activiteiten volgens programma
 • transfers met airconditioned auto of minibus
 • diensten lokale Engelstalige gids tijdens de excursies & transfers
 • entrees, parkeergelden en donaties tijdens programma
 • snorkelexcursie op Menjangan island
 • boekje 'Te gast in Indonesië'
 • kaart

Niet inbegrepen

 • vervoer van en naar Schiphol
 • internationale vluchten
 • eventuele visumkosten en vaccinaties
 • overige maaltijden
 • overige optionele excursies
 • fooien en overige entrees
 • verzekeringen

Geschikt voor kinderen

vanaf 6 jaar en ouder

Extra dagen

Tijdens deze reis kunt u ervoor kiezen verlengingsnachten in te bouwen. Indien u ergens extra overnachtingen boekt komen er mogelijk meerkosten bij voor uw gids en/of chauffeur. Deze meerkosten zijn op aanvraag en worden na uw boekingsaanvraag met u gecommuniceerd.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Denpasar. Houd er bij de planning van zowel de heen- als de terugreis rekening mee, dat je - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op uw bestemming.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wij raden aan om de vlucht tegelijkertijd met of pas na bevestiging van het arrangement te boeken.

 

Indonesië heeft een tropisch regenklimaat en daardoor zijn er droge en natte maanden. De droge tijd (‘musim kemarau’), van mei tot en met oktober, is het gunstigst om te reizen. Het is dan wel  de warmste periode, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. Het aantal droge maanden neemt in het algemeen van het westen naar het oosten en van het noorden naar het zuiden toe. Dus op Flores is de droogte extremer dan op Bali. In het algemeen kan men zeggen dat het van november tot en met april in Indonesië de natte-moessontijd (‘musim hujan’) is. In de namiddag regent het dan vaak enkele uren zeer plaatselijk, waardoor alles weer opfrist en de temperatuur iets daalt. De meeste regen en stormen zijn in januari en februari en die tijd wordt dan ook afgeraden om te reizen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30-32 graden Celsius op zeeniveau, en enkele graden tot 8 graden lager in de bergen.

Nyepi 2019
Nyepi is een typische Balinese feestdag en is Nieuwjaarsdag voor de Hindoe kalender.In tegenstelling tot bij ons, is Nieuwjaarsdag op Bali een dag van totale rust, bezinning, vasten en bidden. In 2019 valt deze op 7 maart. Op die dag is alles gesloten (ook de vliegvelden, restaurants, etc) en ben je verplicht om op het terrein van je hotel te blijven. De dagen ervoor staan net in het teken van allerlei ceremonies en parades, die zeer de moeite waard zijn om mee te maken. Bijvoorbeeld de Ogoh Ogoh Parade in Ubud.

Ramadan 2019
Het dominante geloof op Bali is Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Deze groep is klein zal zich meestal in de grote stad bevinden. Als toerist op Bali zult u dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan. Flores is christelijk dus ook daar is de invloed van de Ramadan zeer beperkt.

Indien u Bali combineerd met Sumatra, Java of Lombok moet u er rekening mee houden dat op deze islamitische eilanden de Ramadan wel uitvoerig gevierd wordt. 
De Ramadan vindt in 2019 plaats van 5 mei t/m 4 juni. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle islamistische restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest, Idul Fitri, is een Islamitisch feest waarop het einde van de maand Ramadan gevierd wordt. In 2019 is deze op 4 en 5 juni. Bij ons staat dit feest beter bekend als het 'Suikerfeest’. Omdat 98% van de Indonesiërs Islamitisch is, wordt dit feest ook uitgebreid gevierd in Indonesië. Voor de Islamieten is dit feest even belangrijk als Kerst voor de Christenen. Daarom willen de Indonesiërs met dit feest ook graag bij familie zijn. Dit heeft tot gevolg dat er in de week voor en na het Idul Fitri een ware volksverhuizing plaatsvindt. De belangrijkste drukte concentreert zich op het eiland Java. Hotels zijn volgeboekt en op de weg is er geen doorkomen aan. Treinen zijn lastig te reserveren en bij de veerboot staan lange wachtrijen. Reistijden worden hierdoor erg lang worden en de prijzen van de schaarse beschikbare hotels zijn buitenproportioneel hoog. Hierdoor raden wij af te reizen op Java tijdens deze hectische periode.

 

 

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bali ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokaal agent

De SNP partner in Indonesië is zeer begaan met het welzijn van mens en natuur. Het personeel wordt aangemoedigd om bewuster om te gaan met het gebruik van energie en middelen. Werknemers verdienen meer dan gemiddeld en krijgen een werkritme aangeboden dat ruimte laat voor hun persoonlijke- en familiare ontwikkeling. In de toekomst wil de agent de reeds genomen stappen in het verduurzamen van bedrijfsprocessen en de nieuwe stappen inbedden in hun nog te formuleren duurzaamheidsbeleid. De partner maakt in deze reis veel gebruik van lokale gidsen. Zo wordt de lokale economie gesteund. In de auto staat een grote 20 l container met vers drinkwater. Hier kun je je flesje bijvullen en zo wordt voorkomen dat er veel plastic flesjes in het milieu terecht komen. Dat scheelt toch gauw zo'n 20 plastic flesjes per persoon per reis!

Algemeen
In Indonesië betaalt men met de Indonesische Rupiah (IDR), afgekort de Rp. Bankbiljetten zijn er in de volgende coupures: 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000. Munten zijn verkrijgbaar in 50, 100, 200, en 500 Rupiah.
Zorg er altijd voor geld in kleine coupures bij de hand te hebben zodat je die tros bananen niet met een briefje van 100.000 hoeft te betalen. Omdat je zo gigantisch veel bankbiljeten krijgt voor je euro's of dollars is het ook handig niet dat hele pak briefgeld in je beurs te bewaren, maar gescheiden van wat je per dag nodig hebt.
Vtrijwel overal vind je ATM machines (op deze reis o.a. Denpasar Airport, Ubud,Pemuteran) waar je geld kunt pinnen met gewoon je bankpas. Mits er een Cirrus of Maestro logo op staat en je pas geschikt is voor 'wereldwijd' geld opnemen. Geld opnemen kan ook met een creditcard. In beide gevallen wordt daar wel een vergoeding voor gerekend.
Eventueel kun je wat dollars of euro's meenemen die je ter plaatse bij een 'moneychange' kunt omwisselen. Zorg voor nieuwe biljetten want gekreukte/gescheurde/beschreven biljetten worden niet geaccepteerd. Andersom moet je dus ook geen gescheurde RP biljetten accepteren.

Tijdens deze reis
Voor lunch en diner heb je aan ongeveer € 20,- per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.

In Indonesië, waar veel mensen niet meer dan 100-150 euro per maand verdienen, is het heel gebruikelijk dat men een fooi geeft. In grotere hotels en restaurants is die meestal apart vermeld op de rekening en bedraagt ze tussen de 8 en 11% van het gespendeerde bedrag. In gelegenheden waar dit niet het geval is (kleinere hotelletjes, lokale restaurants waar je soms luncht tijdens een rondreis of excursie) kun je een fooi achterlaten van 5 tot 10% van het gespendeerde bedrag.  
Een kamermeisje zal het erg waarderen als je een 10.000 Rp per nacht op de kamer achterlaat, een jongen die de koffer draagt ongeveer 5.000 Rp per persoon., een taxi verwacht een 10 %.
Ook is het gebruikelijk dat men een fooi geeft aan lokale gidsen die ingezet worden: 10.000 voor 1-2 uur, 25.000 voor halve dag en 50.000 voor hele dag. Vergeet ook niet je eigen gids en/of chauffeur. Volgende bedragen zijn richtlijn: Rp 70.000 pp/dag voor de gids (of gids/chauffeur) en 35.000 pp/dag voor een aparte chauffeur. Deze bedragen zijn standaard en kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk hoe tevreden je bent met hun diensten en met hoeveel je reist. Want als je met 5 personen reist is het niet nodig de bedragen met 5x te vermenigvuldigen, maar bijvoorbeeld met 2.
Je kunt dit best overhandigen aan het einde van de reis of deel van een trip, wanneer een nieuw team gids/chauffeur het overneemt van een vorig. Dat is meestal het geval na een verplaatsing per vliegtuig.

 

 

 

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter en bovendien loopt u minder kans om ziek te worden.

De kamers in de accommodaties zijn meestal voorzien van airo, en dan heb je geen klamboe nodig. De hotels die op hoogte zijn gelegen hebben geen airco nodig omdat het al koeler is. Als er alleen een ventilator op de kamer is stelt het hotel een klamboe ter beschikking. Deze hoef je dus zelf niet mee te nemen.

In de auto waarin je vervoerd wordt zijn GEEN kinderzitjes beschikbaar. Indien nodig neem deze dan zelf vanuit Nederland mee.

Paklijst:

 • Dagrugzakje
 • Lichte wandelschoenen met goed profiel
 • Schoentjes voor in zee
 • Lichte en luchtige, ruim zittende kleding (denk aan minimaal een lange broek en een blouse met lange mouwen).
 • Warme trui of fleece jack
 • Regenkleding of poncho 
 • Paraplu (is tevens parasol)
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie en after sun
 • Zonnebril
 • Zwemkleding
 • Snorkeluitrusting
 • Zaklamp
 • Evt. enkele muziek CD's voor in auto
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Anti-insectenmiddel (met DEET)
 • Enige EHBO-spullen zoals ontsmettingsmiddel, watervaste pleisters, Norit, Immodium, medicijnen, verbandmiddelen.

Bij deze reis hoef je geen klamboe mee te nemen. Alle accomodaties beschikken over airco of ventilatoren op de kamers. Op plekken waar het nodig is krijg je een klamboe van de hotels.

17-7-2017: Met ingang van 8 juli wordt er een nieuwe tax geheven van 60.000 Rp of USD 5 voor iedere vertrekkende passagier per snelboot of ferry vanuit Padangbai. Deze kan niet vooraf betaald worden en is dus niet opgenomen in uw reisovereenkomst, maar moet ter plekke betaald worden.

Mount Agung is en blijft een actieve vulkaan op Bali. De status van activiteit verandert continu. Het beste kunt u zelf ook op http://balitourismboard.or.id/  kijken voor de officiele updates. In geval van een verhoogde status van activiteit tijdens uw verblijf moet u informatie inwinnen via officiele instanties, hotels en natuurlijk het SNP-agentschap op Bali. Vooralsnog is het reisprogramma zoals omschreven gewoon mogelijk.

Voor een verblijf in Indonesië hebt u een paspoort nodig bij aankomst in het land minstens nog 6 maanden geldig is, inclusief de laatste volle maand. Dus bij aankomst op 15 april moet paspoort geldig zijn tot en met hele maand oktober.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Indonesië krijgt u met een geldig Nederlands of Belgisch paspoort bij aankomst een gratis toeristenvisum van maximaal 30 dagen. Dit geldt bij aankomst en vertrek op de meest voor de hand liggende vliegvelden van Sumatra, Java, Bali, Lombok, Kalimantan, Sulawesi, Molukken, Ambon :

1. Kualanamu, Medan
2. Hang Nadim, Batam
3. Soekarno Hatta, Jakarta
4. Juanda, Surabaya
5. Ngurah Rai, Bali (Denpasar)
6. Husein Sastranegara, Bandung
7. Sepinggan, Balikpapan
8. Sultan Iskandar Muda, Aceh
9. Adi Sucipto, Jogjakarta
10. El Tari, Kupang
11. Sam Ratulangi, Manado
12. Minangkabau, Padang
13. Sultan Syarif Kasim II, Pekan Baru
14. Sultan Mahmud Badaruddin II, Palembang
15. Adi Sumarmo, Solo
16. Ahmad Yani, Semarang
17. Halim Perdana Kusuma, Jakarta
18. Sultan Hasanuddin, Makasar
19. Polonia, Medan
20. Bandara Internasional Lombok, Mataram
21. Tandjung Pandan, Belitung
22. Binaka, Sibolga
23. Frans Kaisiepo, Biak
24. Maimun Saleh, Sabang
25. Mopah, Merauke
26. Mozes Kilangin, Tembaga Pura
27. Pattimura, Ambon
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan

Voor alle overige luchthavens betaalt u nog steeds USD 35 contant, gepast en met bankbiljetten (geen muntgeld) voor een visum van 30 dagen.
Het toeristenvisum is ter plaatse niet te verlengen.

Daarnaast moet u beschikken over:

 • een paspoort dat vanaf aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is;
 • uw paspoort moet minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten;
 • u moet vliegtickets voor een terug- of doorreis kunnen tonen waarbij u het land verlaat;
 • u moet over voldoende financiële middelen of een geldige credit card beschikken;

N.B. Voor een verblijf van meer dan 30 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Indonesië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Tijdige navraag bij de ambassade of een consulaat van Indonesië en de luchtvaartmaatschappij om zonder vsium bij vertrek in te checken wordt aanbevolen.
N.B. Voor een verblijf van 31-60 dagen moet u vooraf een visum aanvragen in Nederland. Met dit visum moet binnen een periode van maximaal 90 dagen Indonesië inreizen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Indonesië zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
 • Zorg voor bescherming tegen muggenbeten. Overnacht u in wat eenvoudiger accommodaties (guesthouses/losmens) dan wordt aanbevolen zelf ook een klamboe mee te nemen en indien nodig op te hangen.
 • Bloedzuigers brengen in het algemeen geen ziekten over maar geven wel een jeukende beet en natuurlijk een akelig gezicht. U kunt hiervoor speciale sokjes aanschaffen waar bloedzuigeers niet doorheen kunnen komen.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Indonesië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Indonesië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Indonesië van meer dan 2 weken. Laat u informeren over het risico op oa. Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Indonesië komt het hele jaar Malaria voor, mn. in de vijf oostelijke provincies East Nusa Tenggara, Maluku, Noord-Maluku, Papua en West-Papua en Kalimantan. Malaria komt niet voor in Jakarta, andere grote steden en toeristenresorts op Java en Bali.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts. 

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplicht/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:
 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Indonesië is een veilig land om te reizen voor westerlingen. Zoals overal in de wereld moet je ook in Indonesië rekening houden met diefstal van spullen. Let daarom extra goed op je geld en waardevolle spullen. Betracht waakzaamheid op plekken waar veel buitenlanders komen. Er zijn politieke en culturele tegenstellingen in het land waardoor er van tijd tot tijd demonstraties of zelfs rellen en conflicten zijn. Vermijd politieke demonstraties en andere samenscholingen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Pura_Ulun_Danum_Bratan_tempel,_shutterstock,_Toonman.jpg

Indonesië - Bali met de kids

Sawahs en tropische stranden

Gezinsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten