xdg

India - Ladakh, 20 dagen Door de onbekende Shayok-vallei

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie met kampeertrektocht en verblijf in resorts

In het noorden van Ladakh, tegen de Tibetaanse en Pakistaanse grens, ligt de afgelegen en nog maar weinig bezochte vallei van de Shayok. Na acclimatisatie in het hooggelegen Leh maken we een unieke 7-daagse kampeertrekking van de Indus naar de Shayok vallei, die we vervolgens vanuit een aantal fraaie resorts gaan verkennen. Onderweg zien we prachtig gekleurde rotswanden, felgroene oases van gerstakkers en wilgenbomen, rivierduinen, authentieke dorpjes en indrukwekkende Tibetaanse kloosters. Een prachtige Himalaya beleving met het beste dat Ladakh te bieden heeft, begeleid door een Nederlander die er al jaren woont. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Ervaar de mystieke kloosters van Ladakh
 • Indrukwekkende maanlandschappen
 • begeleiding door lokale Nederlandse reisleider
 • unieke 7-daagse kampeertrektocht
 • beklimming van 5400m hoge bergpas
 • Bezoek de afgelegen Shayok en Nubra vallei
 • 4 overnachtingen in fraaie resorts
 • Bij de juli-reis kleurrijk Thagthog festival op dag 4
Zwaarte
Comfort

De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

India - De onbekende Shayok vallei

De Shayok en Nubra vallei in het noorden van Ladakh werd pas in 1994 voor toeristen geopend en markeert de overgang tussen de geërodeerde ‘maanlandschappen’ van de Indiase Himalaya en de steile graniettoppen van de Pakistaanse Karakoram. Beide landschappen zijn van een buitenaardse schoonheid. We beginnen met een paar dagen acclimatiseren in Leh, de hoofdstad van Ladakh, die prachtig gelegen is in de Indusvallei. Enkele excursies, zoals een bezoek aan het beroemde Hemis-klooster, mogen natuurlijk niet ontbreken. Daarna begeven we ons stroomopwaarts door het dal van de Indus en beginnen aan een 7-daagse trekking door nog nauwelijks bezochte valleien, waarbij we, geholpen door lastdieren, over een pas van bijna 5400m lopen. Een heel bijzondere ervaring.
We komen uit bij de machtige Shayok rivier waar we bijkomen in fraaie resorts in de schaduw van groene bomen. Dit gebied kent een bijzonder rijk verleden. Hier vertoefden vroeger veel handelaren die met hun karavanen richting de Zijderoute en Tibet vertrokken. Met haar prachtige Bactrische kamelen, witte zandduinen, felgroene oases, en authentieke Tibetaanse kloosters zijn de Shayok en Nubra vallei van een ongekende schoonheid en het constante uitzicht op de hoge toppen van het Karakoram gebergte op de achtergrond zal onvergetelijk zijn!

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Delhi, aankomst midden in de nacht. Pas kort tevoren is bekend hoe laat de ochtendvlucht naar Leh zal zijn en hoe lang de overstaptijd is.
Het is mogelijk om op de luchthaven van Delhi een hotelkamer te boeken of een lounge met goede voorzieningen, zoals ligstoelen en een douche. Dit is niet inbegrepen en kun je naar wens zelf reserveren op www.newdelhiairport.in , zodra de vertrektijd van de ochtendvlucht naar Leh bekend is.

Overnachting in

vliegtuig/vliegveld Delhi

Dag 2 - 5 Leh

Dag 2
De vroege ochtendvlucht naar Leh is, bij mooi weer, adembenemend! In Leh word je ontvangen door de (Nederlandse) reisleider en naar een guesthouse gebracht. De rest van de dag verken je het kleurrijke Leh, maar doet het rustig aan, om aan de hoogte te wennen (Leh ligt op 3500m hoogte).

Dag 3
Dag ter vrije besteding. Acclimatiseren!!! Doe het deze dag ook weer rustig aan, om aan de hoogte te wennen.. Leh telt zo'n 27.000 inwoners en is de hoofdstad van Ladakh. Het lag vroeger op het kruispunt van karavanen, van de Zijderoute via Leh naar India en van Kashmir via Leh naar Tibet. Leh wordt gedomineerd door het 17e eeuwse voormalig winterpaleis van de koningen van Ladakh, dat ook te bezichtigen valt. Boven het paleis ligt het Tsemo tempel complex, waarin o.a. een groot beeld van Boeddha Maitreya staat, de Boeddha van de toekomst. Vlakbij Leh liggen op loopafstand het Samkar klooster (3570 m) en de Shanti Stupa (3615m), beide zeker een bezoek waard. Genoeg mogelijkheden dus om deze dag bijzonder in te vullen.

Dag 4 
Nog een acclimatisatie dag met bezoek aan fraaie kloosters. 's Ochtends vroeg rijden we via de Sakti vallei naar het Thagthog klooster (3905 m), dat tot de Nyingmapa school van het Tibetaans Boeddhisme behoort. Hier is in augustus een dans-festival (groep 2). Het is gesticht rond een grot waarin de Tantrisch meester Padmasambhava ooit heeft gemediteerd. Dan door naar het Hemis klooster (3705 m), dat het grootste en rijkste van Ladakh is en behoort tot de Dukpa Kargyudpa school. Hier is in juli een kleurrijk dans-festival (groep 1). Het is gesticht in de 17e eeuw door koning Sengge Namgyal. Als laatste stoppen we bij het prachtig gelegen Thikse klooster, dat tot the Gelukpa school behoort. Totaal zo’n 100 km rijden.

Dag 5 
Inloopwandeling vanuit Leh, waarbij we een topje van 4032m hoog meepikken. Na genoten te hebben van het schitterende uitzicht over de Indus en de bergen, keren we terug naar ons Guesthouse op 3500m onder het motto ‘walk high, sleep low’, de beste manier om te acclimatiseren

Overnachting in

Leh

Dag 6 - 12 Kampeer trekking

Dag 6
Transfer naar Tia (3438 m), met onderweg bezoek aan het prachtige Alchi klooster. Het is zo’n 3 uur rijden naar het startpunt van de 7-daagse trekking. De spullen worden uit de auto’s en op de paarden geladen, altijd een mooi moment. In verband met de geleidelijke gewenning aan de hoogte lopen we vandaag niet te ver door en zetten de tenten op bij Teya Dok (4010m), het vroegere zomerdorp van Teya, waar de velden de laatste jaren niet meer bewerkt worden. Wandeling: ca. 4 km, 2.5 uur lopen, 450 m stijgen, 25 m dalen.

Dag 7 
We lopen vandaag verder langs de oostelijke kant van de Phacha rivier en passeren onderweg een paar keer riviertjes, die vanuit het oosten de vallei binnenstromen. Hogerop is veel activiteit van vroegere gletsjers te zien in de vorm van morenewallen. Ook bijzonder is de veelzijdige alpiene flora. We kamperen bij Tshoskam (4510). Wandeling: ca. 6 km, 4 uur lopen, 550 m stijgen, 50 m dalen.

Dag 8
Het gaat geleidelijk verder omhoog in de vallei en we steken weer een paar maal zijriviertjes over. We kamperen beneden een hoger gelegen meertje, op het basiskamp Dakstang Yokma (bijna 5000 m). De vallei is hier een open vlakte geworden en overal zien we gletsjers en morenewallen. Vanaf het kamp kunnen we de pas van morgen al zien liggen. Wandeling: ca. 6.5 km, 5 uur lopen, 500 m stijgen.

Dag 9 
Vandaag is de dag van de pas! Het is een zware dag. We klimmen gestaag en passeren onderweg nog twee meertjes en het landschap wordt (letterlijk en figuurlijk) steeds adembenemender. Hier en daar zijn steenblokken, wat het lopen lastig maakt. De laatste 100 m zijn erg steil. Dan bereiken we de Zamjunmo La pas (5405 m). De uitzichten zijn werkelijk spectaculair! In het zuiden zien we de Zanskar gebergteketen, in het noorden de indrukwekkende Karakoram. Overal staan pieken van 6000 m en hoger. Welverdiend genieten we hier van het moment. In de afdaling lopen we eerst drie kwartier over een gletsjer (zonder spleten). Daarna een stuk over steenblokken, maar allengs wordt het beter en kunnen we af en toe weer iets van een pad waarnemen. We kamperen op het basiscamp Lartsa Spangpoche, op zo'n 5000 m. Wandeling: ca. 9 km, 7 uur lopen, 500 m stijgen, 500 m dalen

Dag 10

Vandaag weer een vrij zware dag. Gestaag dalen we langs de Spangmarmo rivier af, soms aan de westelijke zijde, soms aan de oostelijke, waarbij we de rivier een aantal maal oversteken. Het terrein is af en toe nog heel stenig, wat het lopen zwaarder maakt. Hier en daar zouden we wat wildlife kunnen zien zoals Blue Sheep en grote vogels als Lammergier en Steenarend cirkelen hoog in de lucht. We zien ook veel yaks van de mensen uit de lagere dorpjes in de vallei, die hier in de zomer in zgn. ‘dogsa’ (zomerplaatsen) verblijven. Overdag zijn de kudden op de zomerweiden, ’s ochtends en ’s avonds worden de vrouwtjes yaks gemolken. Men maakt van de melk yoghurt en kaas. We kamperen een uur voorbij Spangmar, wat zo’n dogsa is, op een hoogte van 4435 m bij Spollu Shuru. Misschien kunnen we bij de herders onderweg wel yoghurt kopen, voor bij het ontbijt van morgen? Wandeling: ca. 13 km, 6 uur lopen, 50 m stijgen en 650 m dalen.

Dag 11 
Verder langs de rivier omlaag. We lopen eerst langs de rivier, dan langs irrigatiekanalen. Na een uur kunnen we van ver het dorpje Lhargyab Gongma (4100 m) al zien liggen. Het heeft 22 huizen, een basisschool en 2 kleine kloostertjes. We kamperen op een veldje hogerop in het dorp, en maken 's middags nog een wandeling door het dorp. Wandeling: ca. 5 km, 3 uur lopen, 50 m stijgen, 350 m dalen.

Dag 12  
Na een uurtje zijn we in het leuke dorpje Lhargyab Yokma (3890 m). Het dorpje heeft een piepklein schooltje en een medisch centrum. Oudere kinderen gaan naar een school in bijvoorbeeld Deskyid, administratieve hoofdplaats van de Shayok/Nubra stroomdalen. Onze schitterende trektocht eindigt bij het moslim dorpje Partsathang (3610 m), waar we alvast afscheid nemen van de paardenmannen. Omdat hier geen camping is staat voor ons een transport klaar naar het plaatsje Skuru (3110 m) in de Shayok vallei. We kamperen voor een laatste keer en genieten ’s avonds van een feestdiner, waarbij we afscheid nemen van de trekking staf. Wandeling: ca. 11.5 km, 3.5 uur lopen, 100m stijgen, 550 m dalen.

Dag 13 - 16 Shayok

Dag 13
Met een busje rijden we naar het prachtige plaatsje Turtuk (2840 m) dat pas vanaf 2009 voor toeristen open is. Turtuk is het één na laatste dorpje voor de Pakistaanse grens. We bevinden ons nu in het stroomdal van de Shayok, dat diep in de Karakoram begint en zullen hier een extra dag verblijven omdat er zoveel te zien. Vandaag eerst heerlijk de tijd om rustig bij te komen van de trekking, kleertjes te wassen, door het dorpje te slenteren, etc. Een kort ritje van 60 km. 
Overnachting in Turtuk

Dag 14
Wandeling Turtuk. We brengen o.a. een bezoek aan de 16e-eeuwse moskee van het subdorpje Yul, het kleine museumpje over de vroegere koningen van Turtuk, eeuwenoude natuurlijke water gekoelde ‘koelkasten’ en zien oude Arabische inscripties. Het loont de moeite dit alles in een wandeling te combineren, waarbij we naar een hoog deel van het dorp klimmen voor een prachtig uitzicht over het dorp en de machtige Shayok rivier. Hier bevindt zich een klein kloostertje.
Overnachting in Turtuk

Dag 15
Stroomopwaarts langs de Shayok rivier rijden we naar Hundar (3158 m). Onderweg stoppen we even bij de brug van het dorpje Udmaru en passeren we het vliegveld van Nubra bij het dorpje Thoise. We verblijven in een schitterend resort, onder de bomen, dus heerlijk koel! In Hundar gaan we wandelen, waarbij we langs een aantal hoog boven het dorp gelegen tempels komen. Bij warm weer doen we de wandeling pas in de namiddag. Zo'n 90 km rijden en 6 km wandelen.
Overnachting in Hundar

Dag 16
Vanaf Hundar rijden we eerst naar Deskyid (3128 m). We zien onderweg zandduinen en Bactrische kamelen. Deze werden vroeger door de karavanen gebruikt die vanaf de Zijderoute via de Nubra Vallei naar Leh reisden. In Deskyid bezoeken we het prachtig hoog gelegen Gelukpa klooster. Hierna rijden we verder naar Sumur (3115 m), waar we onze spullen droppen in het prachtige resort. We bevinden ons nu in het dal van de Nubra, welke van het Ladakhi woordje lDumra komt, wat ‘bloementuin’ betekent. De vallei staat inderdaad, afhankelijk van het seizoen, vol met bloemen en is voor Ladakhi begrijpen bijzonder groen. Het heeft vooral veel wilgen en populieren. Vanaf hier gaan we een stukje wandelen tot het mooie Samstenling klooster (3253 m), dat tot de Gelukpa School van het Tibetaans Boeddhisme behoort. Zo’n 5 km wandelen en 45 km rijden.
Overnachting in Sumur

Dag 17-18 Terug naar Leh

Dag 17 
We rijden rustig terug naar Leh, indien mogelijk via de Wari La pas en door de Sakti Vallei, waar we het Chemde klooster bezoeken, anders via de Khardung La. We eindigen de dag in het vertrouwde guesthouse in Leh. 4.5 uur rijden via de Khardung La, 7 uur rijden via de Wari La

Dag 18 
Vrij programma in Leh. Souvenirs kopen, internet, massage, café bezoeken, eten in open tuinrestaurants onder de abrikozenbomen of op dakterrassen genieten van de magnifieke uitzichten. Tijdens het laatste avondmaal in Ladakh nemen we afscheid van de gidsen.

Overnachting in

Leh

Dag 19

Na een hele vroege thee worden we naar het vliegveld van Leh gebracht en vliegen naar Delhi. Daar worden we opgewacht en naar een hotel gebracht. Na kort opfrissen krijgen we een excursie door het kleurrijke en chaotische oude centrum van Delhi. We eten in een goed Indiaas restaurant en gaan terug naar het hotel voor een paar uurtjes rust. Laat op de avond is de transfer naar de internationale luchthaven.

Overnachting in

Delhi (eigenlijk alleen een avond)

Dag 20

Midden in de nacht stappen we op het KLM vliegtuig naar Amsterdam. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op deze reis op zeer verschillende plekken.
6 nachten in Leh in een sympathiek guesthouse met fraaie tuin op kamers met eigen douche en wc.
7 nachten in trekkerstentjes (er zijn 1- en 2-persoonstentjes). Je kampeert meestal op landbouw veldjes bij de dorpen of alpiene veldjes in het wild, met gras/aarde en zo min mogelijk stenige ondergrond. Plaatsen worden altijd goed uitgezocht en steenvrij gemaakt. Er gaan verder uiteraard grondzeiltjes mee en zo'n 3 cm dikke schuimrubber matjes. Als je graag zacht ligt, kan je eventueel 2 van dergelijke matjes per persoon krijgen, of je eigen slaapmat meenemen. Tijdens de kampeertrek zorgt de kookploeg voor alle maaltijden. Er is een toilettent en je krijgt elke dag wat warm water om je te wassen. Soms kan je afspoelen in een beek. Je hebt een (warme!) slaapzak en handdoek nodig. Ter plekke kan je een geschikte slaapzak huren voor €35 (dit wel aangeven bij boeking en een lakenzak meenemen om in de slaapzak te gebruiken).
4 nachten in fraaie Resorts op kamers met eigen douche en wc.
1 nacht (of eigenlijk avond) in Delhi, in een hotel vlakbij het vliegveld, op kamers met eigen douche en wc.

Over de maaltijden

Uiteraard eet je in Ladakh heerlijke maaltijden uit de lokale keuken en met lokale ingredienten.
In Leh is het ontbijt en avondeten inbegrepen. Lunch regel je hier zelf in een eethuisje.
Tijdens de trektocht gaat een kookploeg mee die elke dag 3 gevarieerde en gezonde maaltijden zal bereiden. Ook zorgen zij voor thee en gekookt water dat je kunt gebruiken als drinkwater in je (thermos)flessen.
In de resorts (dag 13 t/m 16) is het ontbijt en avondeten inbegrepen en krijg je een lunchpakket mee.
In Delhi is alleen het avondeten inbegrepen. Omdat je midden in de nacht vertrekt is er geen ontbijt voorzien.

NB. we proberen op onze reizen het gebruik van wegwerp waterflessen tot een absoluut minimum te beperken. Plastic flessen vormen een grote bron van afval en ze zijn overal in het landschap terug te vinden. Ter plekke kan zuiver water worden verkregen om je meegenomen water- en thermosflessen te vullen.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen volgens programma
 • alle maaltijden behalve lunches in Leh en Delhi
 • binnenlandse vlucht Delhi-Leh en v.v.
 • overige transfers met taxi en mini-bus volgens programma
 • excursies volgens programma
 • permits
 • reisbegeleiding door lokale Nederlandse reisleider
 • lokale Engelssprekende gids
 • 7-daagse kampeer trekking in tenten, alle maaltijden bereid door kookploeg
 • transport van tenten, voedsel en keukenuitrusting door paarden
 • transport van uw persoonlijke bagage (tot 12kg) door paarden
 • begeleide excursie in Delhi tijdens terugreis
 • boekje 'Te gast in Indïa'
 • kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • visumkosten India (E-visum, ca. USD 25)
 • lunches in Leh en Delhi
 • overige entrees en excursies buiten het programma
 • fooien voor de lokale staf
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Over de activiteiten

Als je in Leh landt, ben je op 3500 meter en zal ter acclimatisatie de eerste dagen rustig aan moeten doen. De kampeer trektocht duurt 7 dagen en speelt zich af tussen de 3400 en 5400 meter. De absolute hoogte (ijle lucht) en de hoogteverschillen zijn groot; het is daarmee een pittige tocht waarvoor een goede conditie en ervaring met het lopen in de bergen een eerste vereiste is.
De zwaarte wordt mede bepaald door de primitieve omstandigheden, de soms lastige paden, de lengte van de trek en de mogelijk wisselende weersomstandigheden waarmee je gedurende de trek te maken krijgt. Hoewel de bagage (tot een maximum van 12 kg) gedragen wordt door lastdieren, moet je de tocht niet onderschatten. Droogte, warmte, felle zon en koude nachten kunnen een extra vermoeiende factor opleveren. Je loopt over eeuwenoude voetpaden in de ongerepte natuur, waarbij soms rivieren doorwaad moeten worden. Af en toe ook langs kleine akkers met wat huizen of kleine dorpen. Tijdens de tocht hebben is er voldoende tijd om rustig te fotograferen of gewoon even uit te rusten en te genieten.
Na de trektocht maken we nog een aantal dagwandelingen, die dan een makkie zijn.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Delhi.

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met KLM naar Delhi vv.

KL871 Amsterdam - Delhi vertrek 14.25 aankomst 01.45 uur
KL872 Delhi - Amsterdam vertrek 03.35 aankomst 08.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket kort voor vertrek.

De vertrektijd van de vlucht van Delhi naar Leh weten we pas ca. 2 weken voor vertrek.  

* Een sterretje (*) achter de vluchtgegevens betekent dat u de volgende dag aankomt

Ladakh kent in tegenstelling tot de rest van India nauwelijks regen. Het gebied ligt in de zogenaamde regenschaduw van de Himalaya. Dat betekent dat het klimaat er tamelijk droog is, alhoewel er in de zomermaanden wel af en toe een bui kan vallen. Wat betreft temperatuur is de zomer de enige tijd dat de temperatuur aangenaam is, al kan het op hoogte 's avonds verrassend snel afkoelen. Gedurende de lange winter vriest het zelfs overdag, en 's nachts kunnen de temperaturen dalen tot ver onder nul. Ook zijn de meeste bergpassen in de winter dichtgesneeuwd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar India ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

In Delhi op de luchthaven en/of in Leh kunt u Rupees pinnen. U kunt het beste altijd wat extra contant geld meenemen in briefjes van €10 en €20 om ter plekke te wisselen. Op een aantal lunches na zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. Voorts zult u geld nodig hebben voor fooien (ca. €50-75) en souvenirs. De ervaring leert dat men over de gehele reis genomen zelden meer dan € 200,- kwijt is.

Vanaf Delhi vlieg je met een binnenlandse vlucht naar Leh. Je kan hier 15 kg ruimbagage en 7 kg handbagage meenemen.
Omdat Ladakh grenst aan Pakistan en China, is de security op deze vlucht erg streng. Zorg dat je minstens 1,5 uur tevoren incheckt en probeer zoveel mogelijk spullen in de ruimbagage te stoppen. Batterijen mogen soms niet mee en een enkele keer mag er zelfs helemaal geen handbagage mee en gaat alles in het ruim.
Het vliegveld van Leh is militair terrein waar je niet mag fotograferen.

In Ladakh maken we voor de verplaatsingen gebruik van een gecharterde bus of taxi's.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan). Tijdens de trektocht 'moet' je immers door en het is zowel voor de groep als voor jezelf niet fijn wanneer je de reis conditioneel eigenlijk niet aankunt.
Na boeking krijg je het boekje 'Te gast in India' toegezonden waarin naast enkele verhalen over India ook praktische informatie over reizen in India staat. We raden daarnaast aan een recente reisgids over India en Ladakh te kopen. Lees vooraf ook goed de Landeninformatie India (in MijnSNP).  

Omdat Ladakh grenst aan Pakistan en China (waar India geen al te goede vrienden mee is) gelden er strenge regels voor communicatie. Buitenlandse SIM-kaarten werken er niet, sateliettelefoons zijn verboden. Dit betekent dat je ter plekke niet bereikbaar bent op je telefoon, ook niet per SMS. Er is wifi in Leh en beperkt in Hundar en Sumur. De gidsen hebben uiteraard wel mobiele telefoons en voor vertrek krijg je het nummer van de gids dat als noodnummer kan dienen voor het thuisfront.


 

Reken bij de keuze van kleding op warm én koude omstandigheden. Het best neem je veel laagjes mee die je al dan niet over elkaar aan kunt trekken. Denk eraan dat je bij tempel/klooster bezoek lange mouwen en pijpen aan dient te hebben.  

De gehele kampeeruitrusting wordt verzorgd door de lokale organisatie, inclusief schuimmatrasjes. Deze liggen niet zo zacht als een opblaasbaar matje maar kunnen niet lek raken, wat wel het geval is bij opblaasbare matjes. Wil je toch wat comfortabeler slapen dan raden wij u aan zelf een thermarest-matje mee te nemen dat je op de schuimmatrasjes kunt leggen.

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopiën van reisdocumenten
 • EHBO (oa diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige bergwandelschoenen (*)
 • waadschoenen (bij voorkeur kunststof sportschoenen; bij sandalen met open neus kan je je tenen kapot stoten)
 • lichte (sport)schoenen of slippers (voor na de wandeling)
 • slaapzak (met comfortbereik tot -10, evt in Leh te koop of te huur)
 • lakenzak
 • (kunststof) handdoek
 • luchtige kleding
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits)wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • donsjack voor frisse avonden 
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencreme met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles, totaal minimaal 2 liter)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Iedere deelnemer kan tot maximaal 12 kg van zijn persoonlijke bagage afgeven aan de lastdieren tijdens de trek. Verpak deze bagage apart, bij voorkeur in een plunjebaal, weekendtas of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houdt u er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen; breekbare zaken moet u goed verpakken en spullen die kunnen lekken (toiletartikelen) kunt u het beste in plastic zakken doen. Over het algemeen is het goed mogelijk om uw bagage te beperken tot 12 kilo waardoor je zelf niet meer hoeft mee te dragen dan de spullen die je voor onderweg nodig hebt. Het beste kun je hiervoor een ruime dagrugzak gebruiken met een heupband voor de stabilisatie. Zo kun je volop genieten van het indrukwekkende landschap om je heen en heb je toch alles wat je overdag nodig hebt bij de hand. In Leh kunt u de bagage die je niet nodig hebt op de trek, in het hotel achter laten. Zorg bij deze reis voor een warme slaapzak, met een comfortbereik tot - 10 graden Celsius (bij voorkeur donsslaapzak).

Deze reis wordt (van dag 2 na aankomst in Leh t/m dag 18) begeleid door een SNP reisleider die al jaren in Ladakh woont. Hij kent het gebied en de bewoners door en door en zal zijn liefde voor Ladakh aan u proberen over te brengen. Het grootste deel van het verblijf wordt deze reisleider bijgestaan door een lokale (Engelssprekende) gids. Daarnaast zijn er chauffeurs en tijdens de trekking een kookploeg en paardenmannen.

Al onze reizen worden geleid door ervaren SNP-reisleiders. Het zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Behalve hun liefde voor de natuur, hebben zij ook het enthousiasme voor wandelreizen door mooie landschappen gemeen. Zij zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens uw reis en doen er alles aan om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma waarbij o.a. veiligheid op reis, oriëntatie, Basic Life Support en respect voor natuur, cultuur en milieu uitgebreid aan de orde komen.
Daarnaast is de reisleider voor deze reis extra getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis, het werken op hoogte en EHBO tijdens trekkings.

Voor een verblijf in India hebt u een paspoort nodig dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van India (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum India

Voor een reis naar India heb je een geldig toeristenvisum nodig en een paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land, met minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's.

Klik hier om je E-visum (op zijn laatst 5 dagen voor aankomst in India) aan te vragen. 

Er zijn veel valse websites in omloop die visa voor India aanbieden, dit is de enige echte: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  Lees eerst goed de informatie onder de kop 'Visa Information' (links op scherm). Het visum is 60 dagen geldig en je kan er 2x India mee in (dual entry) via een grote luchthaven. De kosten zijn ca US$ 25. 

Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in India aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens, bestanden en je creditcard bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen. Bij aankomst in India worden biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, opgenomen.

India in combinatie met Nepal of Bhutan

Op de internationale luchthaven van Delhi dien je eerst door de douane te gaan en je bagage op te halen (helaas kan de bagage niet worden doorgelabeld op de vlucht naar Paro of Kathmandu). Daarna check je in voor de vlucht naar Bhutan of Nepal (vertrektijd pas kort tevoren bekend). Voor het ophalen van de bagage heb je een visum voor India nodig. Meestal is er op heen- of terugreis voldoende overstaptijd om Delhi te verkennen. 

NB. Indien je via India over land naar Nepal of Bhutan (en terug) reist, geldt het E-visum niet. Hiervoor verwijzen we je naar de ambassade of het CIBT. Bovendien dien je het visum voor Nepal en Bhutan al vooraf in Nederland aan te vragen. 

Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Lees de website van de Indiase overheid over visa bepalingen goed door. Neem bij onduidelijkheid contact op met de ambassade van Bhutan, Nepal en/of India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen

SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

 

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in India zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. 

Diaree
In de meeste gevallen komt dit door de drastische klimaat- en dieetwisseling. Het beste advies dat we u kunnen geven is om het in begin rustig aan te doen. Weersta de verleiding om teveel te proeven van het verleidelijke eten totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Neemt u, zeker in het begin, de volgende hygiënische regels in acht:

 • eet geen vlees
 • eet geen salades
 • gebruik geen ijsblokjes
 • eet alleen maaltijden die heet geserveerd worden en niet van gerechten die langere tijd op buffetten warm worden gehouden
 • drink geen kraanwater, ook niet voor tanden poetsen, en pas op dat u met douchen geen water binnenkrijgt
 • drink alleen flessenwater en alleen uit verzegelde flessen of water dat u zelf gedesinfecteerd hebt met jodium.

Onderschat u deze regels niet. Ziekte kan uw vakantie grondig bederven! Veel reizigers nemen toch vaak middeltjes mee, voor het geval dat...  Neem hierover in elk geval contact op met uw huisarts.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Hoogteziekte
Reist u naar Ladakh (grootste hoogte bedraagt 5600 m) of Sikkim kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:
 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen/weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied India binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In India zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
Het hele jaar komt in India (en Nepal) beneden 2.000 m hoogte Malaria voor met uitzondering van Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir en Sikkim (Himalaya).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

India is over het algemeen een veilig land om alleen te reizen. Zoals overal elders in de wereld moet u ook in India rekening houden met diefstal. Let daarom extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Verder kunnen taxi-chauffeurs en verkopers in India opdringerig zijn. Ook dient u waakzaam te zijn voor mensen die u benaderen met waarschuwingen dat hotels of loketten gesloten zijn. Vaak zijn dit mensen die via een smoes geld aan u willen verdienen. Indien noodzakelijk zal de lokale agent of uw lokale gids u informeren over extra voorzorgsmaatregelen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

India - Ladakh - Shayok

India - Ladakh

Door de onbekende Shayok-vallei

Wandelvakantie met kampeertrektocht en verblijf in resorts

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten