xdg

India - Ladakh, 14 dagen Wandelen door Little Tibet

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs guesthouses en resorts

In het noorden van India, tegen de Tibetaanse en Pakistaanse grens, ligt het afgelegen berggebied Ladakh, bekend om zijn bijzondere maanlandschap. Na acclimatisatie in het hooggelegen Leh maak je een unieke 4-daagse trektocht aan de rand van de Indus vallei. Onderweg zie je prachtig gekleurde rotswanden, felgroene oases van gerstakkers en wilgenbomen, authentieke dorpjes en indrukwekkende Tibetaanse kloosters. Daarna ga je via een van de hoogste berijdbare bergpassen naar de nog maar weinig bezochte vallei van de Shayok en Nubra. Een prachtige Himalaya beleving met het beste dat Ladakh te bieden heeft.
Omdat we een hele betrouwbare Nederlandse partner ter plekke hebben, kunnen we, indien gewenst, een programma op maat in Ladakh samenstellen.Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Ervaar de mystieke kloosters van Ladakh
 • Indrukwekkende maanlandschappen
 • meet&greet door lokale Nederlander
 • unieke 4-daagse trektocht
 • Bezoek de afgelegen Shayok en Nubra vallei
 • 3 overnachtingen in fraaie resorts
Zwaarte
Comfort

Blog - India Ladakh en de kloosters van Leh

Ik blijf wat langer staan bij een portret van drie vrouwen. Ze staan keurig naast elkaar opgesteld in het winterse landschap van Noord-India. Alle drie dragen ze een zwarte jurk voorzien van gekleurd borduurwerk, om hun schouders een zware cape met bontrand. Lees verder...

Dag tot dag

India - Wandelen in Little Tibet

De Shayok en Nubra vallei in het noorden van Ladakh werd pas in 1994 voor toeristen geopend en markeert de overgang tussen de geërodeerde ‘maanlandschappen’ van de Indiase Himalaya en de steile graniettoppen van de Pakistaanse Karakoram. Beide landschappen zijn van een buitenaardse schoonheid. We beginnen met een paar dagen acclimatiseren in Leh, de hoofdstad van Ladakh, die prachtig gelegen is in de Indusvallei. Enkele excursies, zoals een bezoek aan het beroemde Hemis-klooster, mogen natuurlijk niet ontbreken. Daarna begeven we ons stroomafwaarts door het dal van de Indus en beginnen aan een 4-daagse trekking door nog nauwelijks bezochte valleien, waarbij we over een pas van 4000m lopen. Een heel bijzondere ervaring.
Na een bezoek aan enkele fraaie kloosters, keren we terug naar Leh. De volgende dag rijden we over de Khardung La, met 5359m een van de hoogste berijdbare passen naar de Shayok Vallei. De machtige Shayok rivier ontstaat bij de Rimo gletsjer in het grensgebied met Tibet. Dit gebied kent een bijzonder rijk verleden. Hier vertoefden vroeger veel handelaren die met hun karavanen richting de Zijderoute en Tibet vertrokken. Met haar prachtige Bactrische kamelen, witte zandduinen, felgroene oases, en authentieke Tibetaanse kloosters zijn de Shayok en Nubra vallei van een ongekende schoonheid en het constante uitzicht op de hoge toppen van het Karakoram gebergte op de achtergrond zal onvergetelijk zijn. Je maakt hier een aantal wandelingen en bezoekt uiteraard fraaie heiligdommen, alvorens terug te keren naar Leh.

Dag 1 - 3 Leh

Dag 1
Reis je vanuit Europa naar Ladakh dan vlieg je een dag eerder naar Delhi en neemt de vroege ochtendvlucht van Delhi naar Leh. Deze is, bij mooi weer, adembenemend!
Dit arrangement begint in Leh, waar je op het vliegveld wordt ontvangen door een ter plekke wonende Nederlander. Hij brengt je naar het guesthouse en vertelt hoe je wandelvakantie verder verloopt. 
De rest van de dag verken je op je gemak het kleurrijke Leh, om aan de hoogte te wennen (Leh ligt op 3500m hoogte).

Dag 2
Dag ter vrije besteding. Acclimatiseren!!! Doe het deze dag ook weer rustig aan, om aan de hoogte te wennen.. Leh telt zo'n 27.000 inwoners en is de hoofdstad van Ladakh. Het lag vroeger op het kruispunt van karavanen, van de Zijderoute via Leh naar India en van Kashmir via Leh naar Tibet. Leh wordt gedomineerd door het 17e eeuwse voormalig winterpaleis van de koningen van Ladakh, dat ook te bezichtigen valt. Boven het paleis ligt het Tsemo tempel complex, waarin o.a. een groot beeld van Boeddha Maitreya staat, de Boeddha van de toekomst. Vlakbij Leh liggen op loopafstand het Samkar klooster (3570 m) en de Shanti Stupa (3615m), beide zeker een bezoek waard. Genoeg mogelijkheden dus om deze dag bijzonder in te vullen.

Dag 3 
Nog een acclimatisatie dag met bezoek aan fraaie kloosters. 's Ochtends vroeg rijden we via de Sakti vallei naar het Thagthog klooster (3905 m), dat tot de Nyingmapa school van het Tibetaans Boeddhisme behoort. Het is gesticht rond een grot waarin de Tantrisch meester Padmasambhava ooit heeft gemediteerd. In juli is er een kleurrijk dans-festival. Dan door naar het Hemis klooster (3705 m), dat het grootste en rijkste van Ladakh is en behoort tot de Dukpa Kargyudpa school. Het is gesticht in de 17e eeuw door koning Sengge Namgyal. Als laatste stoppen we bij het prachtig gelegen Thikse klooster, dat tot the Gelukpa school behoort. Totaal zo’n 100 km rijden (in privé taxi met eigen chauffeur).

Overnachting in

Leh

Dag 4 - 8 trektocht Indus Vallei

Dag 4
‘s Ochtends rijd je ca. 75 km van Leh naar het nonnenklooster Chulichan (3240m). Vanaf Chulichan starten we onze trektocht: Eerst in een half uurtje naar het 19e eeuwse Ridzong klooster (3400m), dat bekend staat om haar stricte discipline. Dan in 3 uurtjes naar het mooi gelegen dorpje Yangthang (3600m). Wandeling ca. 8 km, 670 m stijgen, 280 m dalen, 3,5 uur lopen
Overnachting in Yangthang

Dag 5
We vervolgen onze weg in westelijke richting en bereiken na een dik uur de Tsermangchan La pas (3750m). Vanaf hier dalen we in een uur af naar het mooie dorpje Hemis Shugpachan (3600m). Dit dorpje heeft een interessant klooster en een groepje jeneverbesbomen, waar het haar naam aan ontleent (shugpa = jeneverbes boom). Wandeling ca. 7 km, 370 m stijgen en 350 m dalen, 2,5 uur lopen.
Overnachting in Hemis Shugpachan

Dag 6
We wandelen naar een mooi uitzichtpunt bij een stupa en dalen tot in het dal, waar de klim begint over een zigzagpad naar de Meptak La pas (3750 m). Vanaf de pas dalen we daarna door een droog dal af naar het dorpje Ang en vervolgens naar Tingmosgam (3460 m). We hebben vanaf Hemis Shukpachan zo’n drie uur gelopen. In Tingmosgam bezoeken we het Gelukpa klooster, een nieuw gebouwd nonnenkloostertje, gestart met hulp van een Nederlandse stichting. Wandeling ca. 13 km, 470 m stijgen en 900 m dalen, 5 uur lopen.
Overnachting in Tingmosgam

Dag 7
Vanaf Tingmosgam wandelen we naar het kleine dorpje Tia en beginnen aan onze klim naar een pas van 4030m. Na genoten te hebben van deze bijzondere omgeving en het uitzicht, dalen we af naar Skindyang (3560 m), eindpunt van onze trekking. In Skindyang bezoeken we het klooster en een prachtige meditatiegrot, waar de Boeddhistische meester Padmasambhava eens mediteerde en zijn voet- en handafdrukken heeft achtergelaten. Wandeling ca. 14 km, 900 m stijgen en 625 m dalen, 6 uur lopen 
Overnachting in Skindiyang

Dag 8
Transfer van Skindyang naar Lamayuru (3510 m), een kort ritje van 30 km. Je bezoekt in Lamayuru eerst het prachtige oude klooster Yung Drung Gonpa en lopen dan via de Prinkiti La pas (3720 m) naar Wanla (3170 m).
Het Lamayuru dal is schitterend en haar markante gele kleiformaties lijken op een echt maanlandschap. We dalen af langs de velden, steken een riviertje over en beginnen een gestage klim van zo'n 1.5 uur. Vanaf Prinkiti La mooi uitzicht over de toppen van het Zanskar gebergte. Dan steil naar beneden tot je na een dik uur in het Shillakong dal uitkomt en het dorpje Shilla passeert. Vanaf hier slechts een half uur tot Wanla. Het 11e eeuwse klooster van Wanla is een bezoeken zeker waard en is recentelijk gerestaureerd. Het is opgericht in de tijd van de heilige/vertaler Rinchen Zangpo, die in het toenmalige West Tibet 108 tempels en kloosters liet bouwen.
Wandeling ca. 10 km, 435 m stijgen en 715 m dalen, 3.5 uur lopen.
Vanaf Wanla rijden we vervolgens terug naar Leh, een rit van 115 km.
Overnachting in Leh

Dag 9 - 12 Shayok en Nubra

Dag 9
Magnifieke autorit naar het dorpje Hundar in de Shayok/Nubra Vallei via de Khardung La pas (5375 m). Dit is een van de hoogste berijdbare passen in de wereld en een beleving op zich, kleurrijk versierd met gebedsvlaggen.
Hundar getuigt van een rijk, maar woelig verleden. Vroeger heeft het haar eigen koningen gehad en je ziet er vele oude tempels en fortificaties op de bergkammen in het maanlandschap. Totaal 5 uur rijden. Na aankomst in Hundar verkennen we te voet het bosrijke dorpje en omgeving.
Overnachting in Hundar

Dag 10
Door een prachtig zandduinen landschap wandel je naar Deskyid, waar we de gezellige markt en het mooi gelegen klooster Maitreya Boeddha bezoeken. We rijden dan verder naar Sumur (3115 m), naar het prachtige resort waar we 2 nachten blijven. We bevinden ons nu in het dal van de Nubra, wat van het Ladakhi woordje lDumra komt, dat ‘bloementuin’ betekent. De vallei staat inderdaad, afhankelijk van het seizoen, vol met bloemen en is voor Ladakhi begrijpen bijzonder groen. Het heeft vooral veel wilgen en populieren. Vandaag 3 uur wandelen en  1.5 uur rijden.
Overnachting in Sumur

Dag 11
Transfer naar het plaatsje Ensa (3430 m), zo'n 30 km rijden. Ensa is een prachtig meditatiegrotten kloostercomplex hoog in de bergen. Uitzichten vanaf het complex over het Nubra dal zijn magnifiek! 
Het is hier in de omgeving mooi wandelen. Dan rijden we de Siachen rivier weer een stukje stroomafwaarts naar het plaatsje Chameshan (3140 m, 26 km rijden). Vanaf hier wandelen we naar het Samstenling klooster en vervolgens naar ons resort in Sumur. Wandeling ca. 12 km, 210m stijgen, 230m dalen, 3,5 uur lopen 
Overnachting in Sumur

Dag 12
We rijden rustig terug naar Leh, indien mogelijk via de Wari La pas (5312m). Deze pas is bijna even hoog als de Khardung La maar minder bereden. Je daalt vervolgens door de de Sakti Vallei naar het plaatsje Sakti (3880m). Een rit van 110 km in zo'n 4 uur. Vanaf Sakti wandelen we naar het plaatsje Chemde (3595 m) en het gelijknamige klooster.
Wandeling ca 6.5 km, 25 m stijgen, 300 m dalen, 2, 5 uur lopen. Vanaf Chemde rijden we in een uur naar Leh (40 km).
NB. De Wari La wordt snel gesloten bij slecht weer, in dat geval rijden we terug via de Khardung La en maken onderweg ook een wandeling.
Overnachting in Leh

Dag 13-14 afscheid van Leh

Dag 13 
Vrij programma in Leh. Souvenirs kopen, internet, massage, café bezoeken, eten in open tuinrestaurants onder de abrikozenbomen of op dakterrassen genieten van de magnifieke uitzichten.
Overnachting in Leh

Dag 14
Na een snel ontbijt word je naar het vliegveld van Leh gebracht. Hier eindigt dit arrangement. 
Je hebt dan waarschijnlijk een flink deel van de dag in Delhi te besteden, in afwachting van de vlucht naar Amsterdam, die meestal 's nachts vertrekt.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

de_indiase_vlag_boven_het_red_fort.jpg

Ladakh * Stop-over dagexcursie Delhi

Op de terugreis van Ladakh naar Nederland kun je tijdens de overstap in Delhi deze dagexcursie invoegen. Je wordt door een chauffeur opgehaald van Delhi Airport. Vervolgens maak je met een gids een bezoek aan het kleurrijke en chaotische centrum van Delhi. Je kan de route in overleg met de gids vaststellen, highlights zijn het Gandhi museum, Gandhi memorial, het Rode Fort, parlementsgebouwen, India Gate en de grote moskee (Jama Masjid).
Vervolgens maak je een rit per riksja door de kleine straatjes van Oud-Delhi. waarbij je kruidenmarktjes en winkeltjes kan bezoeken. Dan neem je afscheid van de gids en brengt de chauffeur je naar een goed hotel waar je je kan opfrissen in het zwembad en een hapje eten. Laat op de avond word je opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de nachtvlucht naar Amsterdam.

Inbegrepen: alle taxi-transfers, half-daags bezoek aan Delhi met stadsgids, riksja-rit, hotelkamer in hotel met zwembad 
Niet inbegrepen: maaltijden en entrees.

NB. bedenk dat monumenten en musea in India sluiten bij zonsondergang en op maandag helemaal gesloten zijn.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht op deze reis op zeer verschillende plekken.
6 nachten in Leh in een sympathiek guesthouse met fraaie tuin op kamers met eigen douche en wc.
4 nachten in eenvoudige guesthouses op privé kamers, maar met gemeenschappelijk sanitair
3 nachten in fraaie Resorts op kamers met eigen douche en wc.

Over de maaltijden

Uiteraard eet je in Ladakh heerlijke maaltijden uit de lokale keuken en met lokale ingrediënten.
In Leh is het ontbijt inbegrepen. Lunch en avondeten regel je hier zelf in een eethuisje.
Tijdens de trektocht en in de resorts is het ontbijt en avondeten inbegrepen en krijg je een lunchpakket mee.

NB. we proberen op onze reizen het gebruik van wegwerp waterflessen tot een absoluut minimum te beperken. Plastic flessen vormen een grote bron van afval en ze zijn overal in het landschap terug te vinden. Ter plekke kan zuiver water worden verkregen om je meegenomen water- en thermosflessen te vullen.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in Leh met ontbijt
 • 4 overnachtingen op trektocht in guesthouses met ontbijt, lunchpakket en avondeten
 • 3 overnachtingen in fraaie resorts met ontbijt, lunchpakket en avondeten
 • transfers met taxi volgens programma
 • excursies volgens programma
 • permits
 • meet&greet door ter plekke wonende Nederlander
 • begeleiding door lokale Engelssprekende gids
 • 4-daagse trektocht met bagagevervoer
 • boekje 'Te gast in Indïa'
 • kaartmateriaal en SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar/van Leh (optioneel bij te boeken)
 • visumkosten India (E-visum, ca. USD 25)
 • overige maaltijden
 • overige entrees en excursies buiten het programma
 • fooien voor de lokale staf
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekering

Over de activiteiten

Als je in Leh landt, ben je op 3500 meter en zal ter acclimatisatie de eerste dagen rustig aan moeten doen.
Tijdens de meet&greet door onze lokale Nederlandse partner krijg je wat tips voor de eerste dagen en uitleg over de rest van de vakantie.
NB. Indien onze Nederlandse partner de SNP groepsreizen begeleid, wordt de meet&greet gedaan door de Engels sprekende gids die mee gaat wandelen.

De trektocht duurt 4 dagen en speelt zich af tussen de 3100 en 4000 meter. De absolute hoogte (ijle lucht) en de hoogteverschillen zijn groot; het is daarmee een pittige tocht waarvoor een goede conditie en ervaring met het lopen in de bergen een eerste vereiste is. De eerste wandelingen zijn met opzet vrij kort om te kunnen wennen aan lopen op grote hoogte.
Je loopt, samen met je gids, over eeuwenoude voetpaden in de ongerepte natuur, waarbij soms rivieren doorwaad moeten worden, en door cultuurland, met kleine akkers en/of dorpjes. Tijdens de wandelingen is er voldoende tijd om rustig te fotograferen of gewoon even uit te rusten en te genieten. 
Na de trektocht maak je nog een aantal dagwandelingen, die dan een makkie zijn.

Extra dagen

Je kan overal een extra rustdag bijboeken.

Extra's

Excursies

de_indiase_vlag_boven_het_red_fort.jpg

Ladakh * Stop-over dagexcursie Delhi (vanaf € 126,- per persoon)

Op de terugreis van Ladakh naar Nederland kun je tijdens de overstap in Delhi deze dagexcursie invoegen. Je wordt door een chauffeur opgehaald van Delhi Airport. Vervolgens maak je met een gids een bezoek aan het kleurrijke en chaotische centrum van Delhi. Je kan de route in overleg met de gids vaststellen, highlights zijn het Gandhi museum, Gandhi memorial, het Rode Fort, parlementsgebouwen, India Gate en de grote moskee (Jama Masjid).
Vervolgens maak je een rit per riksja door de kleine straatjes van Oud-Delhi. waarbij je kruidenmarktjes en winkeltjes kan bezoeken. Dan neem je afscheid van de gids en brengt de chauffeur je naar een goed hotel waar je je kan opfrissen in het zwembad en een hapje eten. Laat op de avond word je opgehaald en naar de luchthaven gebracht voor de nachtvlucht naar Amsterdam.

Inbegrepen: alle taxi-transfers, half-daags bezoek aan Delhi met stadsgids, riksja-rit, hotelkamer in hotel met zwembad 
Niet inbegrepen: maaltijden en entrees.

NB. bedenk dat monumenten en musea in India sluiten bij zonsondergang en op maandag helemaal gesloten zijn.

Aanvullende opties

Vlucht New Delhi - Leh (vanaf € 160,- per persoon)

Vlucht Leh - New Delhi (vanaf € 160,- per persoon)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met KLM naar Delhi vv.

KL871 Amsterdam - Delhi vertrek 14.25 aankomst 01.45 uur
KL872 Delhi - Amsterdam vertrek 03.45 aankomst 08.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen.

De vertrektijd van de ochtendvlucht van Delhi naar Leh weten we pas ca. 2 weken voor vertrek. 


Ladakh kent in tegenstelling tot de rest van India nauwelijks regen. Het gebied ligt in de zogenaamde regenschaduw van de Himalaya. Dat betekent dat het klimaat er tamelijk droog is, alhoewel er in de zomermaanden wel af en toe een bui kan vallen. Wat betreft temperatuur is de zomer de enige tijd dat de temperatuur aangenaam is, al kan het op hoogte 's avonds verrassend snel afkoelen. Gedurende de lange winter vriest het zelfs overdag, en 's nachts kunnen de temperaturen dalen tot ver onder nul. Ook zijn de meeste bergpassen in de winter dichtgesneeuwd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ladakh ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Delhi op de luchthaven en/of in Leh kunt u Rupees pinnen. U kunt het beste altijd wat extra contant geld meenemen in briefjes van €10 en €20 om ter plekke te wisselen. Op een aantal lunches en diners na zijn alle maaltijden inbegrepen bij de reissom. Voorts zult u geld nodig hebben voor fooien (ca. €50-75) en souvenirs.

Vanaf Delhi vlieg je met een binnenlandse vlucht naar Leh. Je kan hier 15 kg ruimbagage en 7 kg handbagage meenemen.
Omdat Ladakh grenst aan Pakistan en China, is de security op deze vlucht erg streng. Zorg dat je minstens 1,5 uur tevoren incheckt en probeer zoveel mogelijk spullen in de ruimbagage te stoppen. Batterijen mogen soms niet mee en een enkele keer mag er zelfs helemaal geen handbagage mee en gaat alles in het ruim.
Het vliegveld van Leh is militair terrein waar je niet mag fotograferen.

In Ladakh maken we voor de verplaatsingen gebruik van taxi's.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan de reis te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan). 

Na boeking krijg je het boekje 'Te gast in India' toegezonden waarin naast enkele verhalen over India ook praktische informatie over reizen in India staat. We raden daarnaast aan een recente reisgids over India en Ladakh te kopen. Lees vooraf ook goed de Landeninformatie India (in MijnSNP).  

Omdat Ladakh grenst aan Pakistan en China (waar India geen al te goede vrienden mee is) gelden er strenge regels voor communicatie. Buitenlandse SIM-kaarten werken er niet, sateliettelefoons zijn verboden. Dit betekent dat je ter plekke niet bereikbaar bent op je telefoon, ook niet per SMS. Er is wifi in Leh en beperkt in Hundar en Sumur. De gidsen hebben uiteraard wel mobiele telefoons en zijn bereikbaar in geval van nood.

Reken bij de keuze van kleding op warm én koude omstandigheden. Het best neem je veel laagjes mee die je al dan niet over elkaar aan kunt trekken. Denk eraan dat je bij tempel/klooster bezoek lange mouwen en pijpen aan dient te hebben.  

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopiën van reisdocumenten
 • EHBO (oa diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • stevige bergwandelschoenen (*)
 • waadschoenen (geen sandalen met open neus, liefst kunststof sportschoenen)
 • lichte (sport)schoenen of slippers (voor na de wandeling)
 • lakenzak (tijdens de trektocht in de eenvoudige guesthouses slaap je misschien liever in je eigen lakenzak)
 • (kunststof) handdoek
 • luchtige kleding
 • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits)wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • fleece of donsjack voor frisse avonden 
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencreme met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles, totaal minimaal 2 liter)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Na aankomst in Leh is er een meet&greet door onze lokale Nederlandse partner. Hij kan al je vragen beantwoorden. Daarna word je op deze vakantie in Ladakh begeleid door een lokale Engels sprekende gids.

Voor een verblijf in India hebt u een paspoort nodig dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van India (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Visum India

Voor een reis naar India heb je een geldig toeristenvisum nodig en een paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is vanaf de dag van aankomst in het land, met minstens 2 lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's.

Klik hier om je E-visum (op zijn laatst 5 dagen voor aankomst in India) aan te vragen. 

Er zijn veel valse websites in omloop die visa voor India aanbieden, dit is de enige echte: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html  Lees eerst goed de informatie onder de kop 'Visa Information' (links op scherm). Het visum is 60 dagen geldig en je kan er 2x India mee in (dual entry) via een grote luchthaven. De kosten zijn ca US$ 25. 

Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in India aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens, bestanden en je creditcard bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen. Bij aankomst in India worden biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken en een gezichtscan, opgenomen.

India in combinatie met Nepal of Bhutan

Op de internationale luchthaven van Delhi dien je eerst door de douane te gaan en je bagage op te halen (helaas kan de bagage niet worden doorgelabeld op de vlucht naar Paro of Kathmandu). Daarna check je in voor de vlucht naar Bhutan of Nepal (vertrektijd pas kort tevoren bekend). Voor het ophalen van de bagage heb je een visum voor India nodig. Meestal is er op heen- of terugreis voldoende overstaptijd om Delhi te verkennen. 

NB. Indien je via India over land naar Nepal of Bhutan (en terug) reist, geldt het E-visum niet. Hiervoor verwijzen we je naar de ambassade of het CIBT. Bovendien dien je het visum voor Nepal en Bhutan al vooraf in Nederland aan te vragen. 

Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Lees de website van de Indiase overheid over visa bepalingen goed door. Neem bij onduidelijkheid contact op met de ambassade van Bhutan, Nepal en/of India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen

SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

 

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in India zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. 

Diaree
In de meeste gevallen komt dit door de drastische klimaat- en dieetwisseling. Het beste advies dat we u kunnen geven is om het in begin rustig aan te doen. Weersta de verleiding om teveel te proeven van het verleidelijke eten totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Neemt u, zeker in het begin, de volgende hygiënische regels in acht:

 • eet geen vlees
 • eet geen salades
 • gebruik geen ijsblokjes
 • eet alleen maaltijden die heet geserveerd worden en niet van gerechten die langere tijd op buffetten warm worden gehouden
 • drink geen kraanwater, ook niet voor tanden poetsen, en pas op dat u met douchen geen water binnenkrijgt
 • drink alleen flessenwater en alleen uit verzegelde flessen of water dat u zelf gedesinfecteerd hebt met jodium.

Onderschat u deze regels niet. Ziekte kan uw vakantie grondig bederven! Veel reizigers nemen toch vaak middeltjes mee, voor het geval dat...  Neem hierover in elk geval contact op met uw huisarts.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Hoogteziekte
Reist u naar Ladakh (grootste hoogte bedraagt 5600 m) of Sikkim kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:
 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag).
 • Drink geen/weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied India binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In India zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
Het hele jaar komt in India (en Nepal) beneden 2.000 m hoogte Malaria voor met uitzondering van Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir en Sikkim (Himalaya).
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

India is over het algemeen een veilig land om alleen te reizen. Zoals overal elders in de wereld moet u ook in India rekening houden met diefstal. Let daarom extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Verder kunnen taxi-chauffeurs en verkopers in India opdringerig zijn. Ook dient u waakzaam te zijn voor mensen die u benaderen met waarschuwingen dat hotels of loketten gesloten zijn. Vaak zijn dit mensen die via een smoes geld aan u willen verdienen. Indien noodzakelijk zal de lokale agent of uw lokale gids u informeren over extra voorzorgsmaatregelen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_klooster_boven_leh.jpg

India - Ladakh

Wandelen door Little Tibet

Wandelvakantie langs guesthouses en resorts

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten