IJsland - Ultima Thule, 8 dagen Spectaculaire kennismaking met IJsland

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit pensions

Tijdens deze kennismakingsreis verkennen we het zuiden van IJsland. We maken dagwandelingen in het Hengillgebergte waar stoombronnen en dampende riviertjes het landschap versieren en op het schiereiland Reykjanes wandelen we over dikke mos pakketten en grillige lavavelden. In Skaftafell wandelen we naar de Svartifoss en de Skaftafellsjökull en bezoeken we het ijsmeer van Jökulsarlon.  Ook bezoeken we de highlights Gullfoss, Geysir, Thingvellir en de gezellige hoofdstad Reykjavik. En in april en oktober is er kans op het noorderlicht, aurora borealis!

Uniek aan deze reis

 • Korte kennismaking met IJsland
 • Mooie wandelingen en highlights
 • Speciale noorderlicht-vertrekdata!
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Ultima Thule

Wanneer we op IJsland aankomen, worden we aangenaam verrast door de rust en de stilte van dit onmetelijke land. De eerste dagen van deze IJsland wandelvakantie ervaren we dit al op onze wandelingen door het vulkaangebergte van Hengill en naar de zwavelige stoom- en pruttelpoelen van Krísuvik. Het is er zo stil dat het gepruttel bijna tegen de tufstenen hellingen weerkaatst. Bij de ijzige gletsjertong van de Solheimajökull wordt duidelijk dat ook op IJsland de gletsjers zich terugtrekken.

Over de grijze spoelzandvlakte aan de voet van de Vatnajökull rijden we naar het nationale park van Skaftafell, waar we een mooie wandeling maken naar de Svartifoss en de gletsjer Skaftafellsjökull. Natuurlijk bezoeken we het majestueuze ijsmeer van Jökulsarlon met zijn blauwwitte ijsbergen. In Thakgill, aan de voet van de Myrdalsjökull maak je nog een mooie wandeling door een grillig landschap vol trollen. Een kennismaking met IJsland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Gullfoss, Geysir en Thingvellir. Een middag in de gezellige en kleurrijke hoofdstad Reykjavik vormt het sluitstuk van deze populaire kennismakingsreis naar het land van vuur en ijs. Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. De vertrekdata in april, mei en oktober zijn dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen.

IJsland is inmiddels een zeer populaire bestemming geworden en de tijden dat je met een paar mensen bij de Geysir of de Seljalandsfoss stond, liggen helaas achter ons. Gelukkig maken we tijdens deze reis ook nog wandelingen waar we niemand tegenkomen, zoals op het schiereiland Reykjanes en Thakgill.

Dag 1

Na een 3 uur durende vlucht landen we op het vliegveld Leifur Eriksson / Keflavik en rijden we (2 uur) over het schiereiland van Reykjanes naar het ten zuiden van Selfoss gelegen Stokkseyri. Natuurlijk stoppen we even bij de spectaculaire kliffen bij de Reykjanesviti en de geothermische bronnen van Gunnahver, een best welkom op IJsland!

Overnachting in

Stokkseyri

Dag 2

Na het ontbijt rijden we naar Hveragerdi, aan de zuidkant van het Hengill-gebergte, een oud vulkaangebergte dat langzamerhand tot rust is gekomen. Op diverse plaatsen zien we de gloeiende en kokende littekens die duiden op een roerigere periode uit de geologische geschiedenis. We maken een wandeling door het dampende Reykjadalur en liefhebbers kunnen een bad nemen in de warme beek. Tijdens de voorjaarsreis zal er nog veel sneeuw liggen in het Hengill-gebergte. Na de wandeling kunnen we een duik nemen in het kleine zwembad van Hveragerdi en lekker bijkomen in de hot tub. Het is ongeveer 30 min rijden naar het Hengillgebergte. Wandeling: 4-5 uur, 12 km en 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Stokkseyri

Dag 3

Na het ontbijt rijden we naar het schiereiland Reykjanes. Hier maken we een wandeling over de oude wandelpaden van de Reykjavegur, een van de oudste trails van IJsland. De wandeling gaat door een bijzonder vulkanisch landschap met bemoste touwlava’s, explosiekraters en palagonietheuvels en eindigt bij de kleurrijke geothermische pruttelpoelen van Krísuvik. Na de wandeling rijden we weer terug naar Stokkseyri (45 min rijden). Wandeling: 15 km, 5 uur, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Stokkseyri

Dag 4

De dag begint met bezoek aan de Seljalandsfoss, een waterval waar we achter langs het vallende water kunnen lopen. Nadat we ook de Skogarfoss bezocht hebben, rijden we naar de rand van de Solheimajökull. Deze gletsjer trekt zich de laatste jaren met 200 m per jaar terug! We maken een korte wandeling van 1,5 uur naar het grillige gletsjerfront.
Tenslotte bezoeken we de rots van Dyrholey, het zuidelijkste punt van IJsland, met een prachtig uitzicht over de zwarte stranden. In de zomer hebben we kans dat er Papegaaiduikers op de kliffen zitten. Aan het einde van de middag komen we aan in ons nieuwe guesthouse, gelegen aan de voet van de ijskap van de Myrdalsjökull.

Overnachting in

Solheimar

Dag 5

Na het ontbijt rijden we naar de zwarte lavastranden nabij Vik. Als het eb is kunnen we in de mooie basaltgrot en zien we het trollenschip voor de kust liggen. Na een korte koffiestop in Vik rijden we naar Thakgil, gelegen aan de voet van de Myrdalsjökull. Vanuit dit mooie en nog vrij onbekende dal maken we een wandeling richting ijskap. Na de wandeling rijden we weer terug naar Solheimar. De wandeling duurt ongeveer 4 uur, de afstand is 9 km en het hoogteverschil bedraagt 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Solheimar

Dag 6

Vandaag rijden we over de ringweg naar de in het zuidoosten gelegen ijskap van de Vatnajökull. De route gaat over de grijze eindeloze spoelzandvlaktes van de Myrdalssandur en de Skeidararsandur en de dik bemoste lavavelden van de Eldrhaun naar het nationale park van Skaftafell. Hier maken we een mooie wandeling van de Svartifoss naar Sjonarnipa, een punt waar je een zeer indrukwekkende uitzicht hebt over de gletsjer Skaftafellsjökull en de kustvlakte. Wandelinformatie: 2-3 uur, 8 km, 300 m stijgen en dalen.
Na de wandeling rijden we naar de vlakbij gelegen gletsjer van de Svinafjellsjökull met zijn blauwwitte ijsfront. Vervolgens rijden we verder naar Jökulsarlon, het met ijsbergen gevulde gletsjermeer aan de rand van de Breidamerkurjökull. Ook op de zwarte lavastranden ligt meestal veel ijs. Aan het einde van de middag rijden we terug naar Solheimar, 3 uur rijden. Een lange maar zeer afwisselende dag vandaag!

Overnachting in

Solheimar

Dag 7

Vanmorgen bezoeken we een aantal ‘highlights’ die we niet mogen missen. De dag begint met een bezoek aan de Gullfoss. De Gouden Waterval dankt haar naam aan de kleurrijke regenbogen die ontstaan als het opspattende water door de zon wordt beschenen. Vlakbij ligt de Geysir, naamgever van alle geisers. In betere tijden spoot hij regelmatig een kokende water- en stoomfontijn de lucht in. Tegenwoordig is het de Strokkur die iedere 10 minuten een geothermische show geeft. Over de Lyngdalsheidi rijden we tenslotte naar het slenkdal van Thingvellir. Hier werd in 930 na Chr. de Althing opgericht, de oudste volksvertegenwoordiging ter wereld. Bovendien is hier goed zichtbaar hoe IJsland geologisch is ontstaan. Thingvellir staat op de UNESCO werelderfgoedlijst!
's Middags kunnen we nog enkele uren door het oude centrum van Reykjavik struinen en het indrukwekkende concertgebouw Harpa bewonderen. ‘s Avonds is er ter afsluiting van deze afwisselende kennismakingsreis een diner in een restaurant in het centrum van de stad.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

's Morgens zeer vroeg, rijden (¾ uur) we naar de internationale luchthaven in Keflavik en vliegen terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis logeren we in pensions, in twee- driepersoons en vierpersoonskamers met opgemaakte bedden. In Stokkseyri verblijven we in de oude school van het dorp.  In de omgeving van de Myrdalsjökull verblijven we in een verbouwde boerderij. In Reykjavik verblijven we in een guesthouse in het oude centrum van de stad. Er zijn eenvoudige gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Over de maaltijden

De maaltijden (ontbijt en avondeten) worden door de SNP kok/chauffeur bereid. Wel wordt alle deelnemers enige hulp bij het voorbereiden, opruimen en afwassen verwacht. Het lunchpakket wordt door iedereen zelf klaargemaakt aan het ontbijt. Koffie of thee kan iedereen voor de wandelingen meenemen in de eigen thermoskan. De laatste avond in Reykjavik bezoeken we een sfeervol restaurant in het oude centrum.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle transfers met 9-persoons busje
 • verblijf in pension/guesthouse op twee en driepersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • slotdiner op dag 7
 • diensten 1 SNP reisleider, 1 SNP kok/chauffeur

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • entrees zwembaden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De lengte van de wandelingen varieert van 7 tot 15 km en de hoogteverschillen zijn maximaal 400 meter. De wandelingen duren gemiddeld 3 tot 5 uur. We wandelen vaak over onregelmatig terrein, geregeld verlaten we het pad.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het internationale vliegveld Keflavik.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.55 uur

Vluchtschema - vertrek 02 juli en 27 augustus 2022
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 506 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 11.05 aankomst om 16.20 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen.In het voor- en najaar zal de gemiddelde dagtemperatuur in het zuiden van IJsland liggen tussen de 0° en 10° C en 's nachts kan het zeker vriezen! De zon gaat in het voorjaar ongeveer om 5 uur ‘s morgen op en om ongeveer 22.00 uur weer onder. In het najaar is dit tussen 7.30 uur en 19.00 uur. De daglengte is dus ruim voldoende om de in het dagprogramma genoemde wandelingen en excursies uit te voeren. Tijdens de nachten is er kans op het waarnemen van het noorderlicht, tenminste als het onbewolkt is.
Tijdens de zomerreizen is het 24 uur licht. De temperaturen overdag liggen tussen de 10° C en de 15° C. Hoewel de weertabellen in oktober een grote hoeveelheid neerslag laten zien, is de kans op meerdere dagen mooi weer echter groot.
Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. De vertrekdata in april en oktober zijn dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Je kunt vrijwel overal met creditcard of pinpas betalen.

Op de luchthaven Keflavik staan twee negenpersoons 4x4 busjes klaar. Hiermee kunnen we over de soms ruige pistes naar de wandelgebieden rijden. De busjes zijn ruim en comfortabel.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Tijdens de wandelingen heeft u alleen een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor uw lunchpakket, een warm kledingstuk,regenkleding en eventueel een fototoestel.

Paklijst:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen(in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack, regenbroek en fleecevest
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje
 • thermosfles (minimaal 1 liter)
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zitmatje voor lunch in het veld
 • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
 • zaklamp (niet in de zomer)
 • handdoeken voor het zwemmen
 • zwemkleding
 • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)
 • kopiëen van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker en fototoestel
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Digitaal Corona Certificaat (DCC) / Green Pass*
Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass*) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.
* 'Green Pass' is de benaming voor het digitale coronacertificaat in o.a. Italië en Spanje.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

 

 

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

De kok/chauffeur van SNP verzorgt de maaltijden tijdens de reis. Terwijl u lekker wandelt, is de kok in de weer met inkopen doen en treft de noodzakelijke voorbereidingen voor een heerlijke warme maaltijd.

 

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ijsland-seljalandsfoss.jpg

IJsland - Ultima Thule

Spectaculaire kennismaking met IJsland

Wandelvakantie vanuit pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten