thorsmork.jpg

IJsland - Ultima Thule, 8 dagen Spectaculaire kennismaking met IJsland

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit pensions

Tijdens deze kennismakingsreis verkennen we het zuiden van IJsland. We maken dagwandelingen in het Hengillgebergte waar stoombronnen en dampende riviertjes het landschap versieren en op het schiereiland Reykjanes wandelen we over dikke mospakketten en grillige lavavelden. Met de ferry naar de Westmaneilanden en beklimming van de Eldfell. Ook bezoeken we de highlights Gullfoss, Geysir, Thingvellir en de gezellige hoofdstad Reykjavik. En in mei en oktober kans op het noorderlicht, aurora borealis!

Uniek aan deze reis

 • Korte kennismaking met IJsland
 • Mooie wandelingen en highlights
 • Speciale noorderlicht-vertrekdata!
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Ultima Thule

Wanneer je op IJsland aankomt, word je aangenaam verrast door de rust en de stilte van dit onmetelijke land. De eerste dagen van deze IJsland wandelvakantie ervaren we dit al op onze wandelingen door het vulkaangebergte van Hengill en naar de zwavelige stoom- en pruttelpoelen van Krísuvik. Het is er zo stil dat het gepruttel bijna tegen de tufstenen hellingen weerkaatst. Bij de ijzige gletsjertong van de Solheimajökull wordt duidelijk dat ook op IJsland de gletsjers zich terugtrekken.
Met de ferry varen we naar Heimaey. Dit eiland werd in 1973 opgeschrikt door de explosie van de Eldfell. Natuurlijk beklimmen we tijdens deze vakantie in IJsland de vulkaan. In Thakgill, aan de voet van de Myrdalsjökull maak je nog een mooie wandeling door een grillig landschap vol trollen.
Een kennismaking met IJsland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan Gullfoss, Geysir en Thingvellir. Een middag in de gezellige en kleurrijke hoofdstad Reykjavik vormt het sluitstuk van deze populaire kennismakingsreis naar het land van vuur en ijs.
Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. De vertrekdata in april, mei en oktober zijn dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen. In de maand juli zitten er aan de zuidkust zeer veel papegaaiduikers bij Dyrholey.

Dag 1

Na een 3 uur durende vlucht landt u op het vliegveld Leifur Eriksson / Keflavik en rijden we (1,5 uur) we over het schiereiland van Reykjanes naar het ten oosten van Selfoss gelegen Vatnsholt. Natuurlijk stoppen we even bij de spectaculaire kliffen bij Reykjanesviti en de geothermische bronnen van Gunnahver!

Overnachting in

omgeving Selfoss

Dag 2

Na het ontbijt maken we een korte rit naar Hveragerdi, aan de zuidkant van het Hengill-gebergte, een oud vulkaangebergte dat langzamerhand tot rust is gekomen. Op diverse plaatsen zien we de gloeiende en kokende littekens die duiden op een roerigere periode uit de geologische geschiedenis. We maken een wandeling door het dampende Reykjadalur en liefhebbers kunnen een bad nemen in de warme beek. Tijdens de voorjaarsreis zal er nog veel sneeuw liggen in het Hengill-gebergte. Na de wandeling kunnen we een duik nemen in het kleine zwembad van Hveragerdi en lekker bijkomen in de hot tub. Het is ongeveer 30 min rijden naar het begin- en eindpunt van de wandeling. Wandeling: 4 uur, 12 km en 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

omgeving Selfoss

Dag 3

Na het ontbijt bezoeken we de explosiekrater Kerid en vervolgens wandelen we over de oude wandelpaden van de Reykjavegur, een van de oudste trails van IJsland. De wandeling gaat door een bijzonder vulkanisch landschap met bemoste touwlava’s, explosiekraters en palagonietheuvels en eindigt bij de kleurrijke geothermische pruttelpoelen van Krísuvik. Na de wandeling rijden we weer terug naar Selfoss (1 uur rijden). Wandeling: 15 km, 5 uur, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

omgeving Selfoss

Dag 4

De dag begint met een tocht langs de zuidkust. Als eerste bezoeken we de Uridafoss en bij de Seljalandsfoss kun je achter langs de waterval lopen. Nadat we de Skogarfoss bezocht hebben, rijden we naar de rand van de Solheimajökull. Deze gletsjer trekt zich de laatste jaren met 200 m per jaar terug!
Tenslotte bezoeken we de rots van Dyrholey, het zuidelijkste punt van IJsland, met een prachtig uitzicht over de zwarte stranden. Aan het einde van de middag komen we aan in ons nieuwe guesthouse.

Overnachting in

Hvolsvöllur

Dag 5

Na het ontbijt rijden we langs de spectaculaire klifkust naar de zwarte stranden nabij Vik. Als het eb is kunnen we in de mooie basaltgrot en zien we het trollenschip voor de kust liggen. Na een korte koffiestop in Vik rijden we naar Thakgil, gelegen aan de voet van de Myrdalsjökull. Vanuit dit mooie en nog vrij onbekende dal maken we een wandeling richting ijskap. Na de wandeling rijden we weer terug naar Hvolsvöllur. De wandeling duurt ongeveer 4 uur, de afstand is 9 km en het hoogteverschil bedraagt 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hvolsvöllur

Dag 6

Met de ferry varen (30 min) we ’s morgen naar het eiland Heimaey. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht over de zuidkust. Het grootste eiland van de Westmaneilanden werd in januari 1973 opgeschrikt door een spectaculaire explosie van de Eldfell en een deel van het dorp werd bedekt door een dikke lavalaag. We maken een wandeling over de nieuwe lavavelden en wandelen naar de top van de vulkaan. Liefhebbers kunnen na de wandeling het nieuwe museum bezoeken dat over de eruptie van 1973 gaat. Aan het einde van de middag varen we weer terug naar het vaste land. Wandelinformatie: 3 uur, 7 km, 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Hvolsvöllur

Dag 7

Vanmorgen bezoeken we een aantal ‘highlights’ die je niet mag missen. De dag begint met een bezoek aan de Gullfoss. De Gouden Waterval dankt haar naam aan de kleurrijke regenbogen die ontstaan als het opspattende water door de zon wordt beschenen. Vlakbij ligt de Geysir, naamgever van alle geisers. In betere tijden spoot hij regelmatig een kokende water- en stoomfontijn de lucht in. Tegenwoordig is het de Strokkur die iedere 10 minuten een geothermische show geeft. Over de Lyngdalsheidi rijden we tenslotte naar het slenkdal van Thingvellir. Hier werd in 930 na Chr. de Althing opgericht, de oudste volksvertegenwoordiging ter wereld.
's Middags kun je nog enkele uren door het oude centrum van Reykjavik struinen. Behalve diverse musea en beeldentuinen zijn er vele gezellige koffiehuizen te bezoeken. ‘s Avonds is er ter afsluiting van deze kennismakingsreis een diner in een restaurant in het centrum van de stad.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

's Morgens zeer vroeg, rijden (¾ uur) we naar de internationale luchthaven in Keflavik en vliegen terug naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis logeren we in pensions, in twee- en driepersoons kamers met opgemaakte bedden en in Reykjavik in een hostel met vier- en zespersoons kamers. In Hvolsvöllur worden ook tweepersoons cottages gebruikt. Er zijn eenvoudige gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Over de maaltijden

De avondmaaltijden worden meestal door de SNP kok/chauffeur bereid. Een enkele keer zorgt de eigenaresse van de accommodatie voor de maaltijden. Wel wordt van u enige hulp bij het voorbereiden, opruimen en afwassen verwacht. Het lunchpakket kunt u zelf klaarmaken aan het ontbijt. Koffie of thee kunt u voor de wandelingen meenemen in de eigen thermoskan.
De laatste avond in Reykjavik bezoeken we een sfeervol restaurant in het oude centrum.

Inbegrepen

 • alle transfers met 8-persoons busje
 • verblijf in pension/guesthouse op twee en driepersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • slotdiner op dag 7
 • diensten 1 SNP reisleider, 1 SNP kok/chauffeur

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • entrees zwembaden
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De lengte van de wandelingen varieert van 7 tot 15 km en de hoogteverschillen zijn maximaal 400 meter. De wandelingen duren gemiddeld 3 tot 5 uur. U wandelt vaak over onregelmatig terrein, geregeld verlaten we het pad.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het internationale vliegveld Keflavik.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.00 aankomst om 15.10 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.40 uur

Vluchtschema - vertrek 17 en 24 juni 2017
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.00 aankomst om 15.10 uur
FI 504 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 16.30 aankomst om 21.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen.In het voor- en najaar zal de gemiddelde dagtemperatuur in het zuiden van IJsland liggen tussen de 0° en 10° C en 's nachts kan het zeker vriezen! De zon gaat in het voorjaar ongeveer om 5 uur ‘s morgen op en om ongeveer 22.00 uur weer onder. In het najaar is dit tussen 7.30 uur en 19.00 uur. De daglengte is dus ruim voldoende om de in het dagprogramma genoemde wandelingen en excursies uit te voeren. Tijdens de nachten is er kans op het waarnemen van het noorderlicht, tenminste als het onbewolkt is.
Tijdens de zomerreizen is het 24 uur licht. De temperaturen overdag liggen tussen de 10° C en de 15° C. Hoewel de weertabellen in oktober een grote hoeveelheid neerslag laten zien, is de kans op meerdere dagen mooi weer echter groot.
Om het noorderlicht te kunnen zien moet het 's nachts donker zijn en natuurlijk onbewolkt. De vertrekdata in april en oktober zijn dus zeer geschikt om dit bijzondere natuurverschijnsel waar te nemen.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. U kunt het beste een creditcard meenemen. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren u geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. Bovendien kunt u overal met creditcard betalen.

Op de luchthaven Keflavik staan twee 4x4 terreinbusjes klaar. Hiermee kunnen we over de soms ruige pistes naar de wandelgebieden rijden. De busjes zijn ruim en comfortabel.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Tijdens de wandelingen heeft u alleen een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor uw lunchpakket, een warm kledingstuk,regenkleding en eventueel een fototoestel.

Paklijst:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen(in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack, regenbroek en fleecevest
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje
 • thermosfles (minimaal 1 liter)
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zitmatje voor lunch in het veld
 • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
 • zaklamp (niet in de zomer)
 • handdoeken voor het zwemmen
 • zwemkleding
 • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)
 • kopiëen van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker en fototoestel
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

06-07-2017 Op dag 3 van het programma stond een bezoek aan de lavagrot van Raufarhollhellir gepland. Helaas is deze grot niet meer openbaar toegankelijk en is alleen nog maar te bezoeken middels een commerciële excursie. I.p.v. deze grot bezoeken we nu de mooie explosiekrater Kerid vlakbij Selfoss. De kosten van dit bezoek neemt SNP voor haar rekening.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de 'sleutelfiguren tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

De kok/chauffeur van SNP verzorgt de maaltijden tijdens de reis. Terwijl u lekker wandelt, is de kok in de weer met inkopen doen en treft de noodzakelijke voorbereidingen voor een heerlijke warme maaltijd.

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ijsland-seljalandsfoss.jpg

IJsland - Ultima Thule

Spectaculaire kennismaking met IJsland

wandelvakantie vanuit pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen