IJsland Geardropper

IJsland - Noord-IJsland per tent, 8 dagen Zorgeloos kamperen onder de Poolcirkel

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Rondreizen

Actieve kampeerrondreis langs natuurcampings

Avontuurlijk kamperen zonder zorgen in de mooiste streken van Noord-IJsland. Dit deel van IJsland is vergeleken met het zuiden nog niet zo druk bezocht en tijdens deze actieve kampeerrondreis maak je dan ook kennis met eindeloze lavavelden, grillige vulkaanketens, spetterende watervallen en steile vogelkliffen waar je het gevoel hebt dat je nog alleen op de wereld bent.  Je huurauto en kampeeruitrusting zijn geregeld, net als mooie en vriendelijke natuurcampings. Kies onderweg wat je wilt doen: wandelen in Dimmiborgir, fietsen rondom het Muggenmeer, whalewatchen in Husavik of genieten in de Blue Lagoon van het noorden.

Uniek aan deze reis

 • Avontuurlijk kamperen zonder gedoe
 • Langs natuurcampings in het noorden van IJsland
 • Off the beaten track en highlights
 • GPS tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Blog | Kamperen in het noorden van IJsland

Chris reisde af naar Noord-IJsland om het kampeerconcept te ervaren. Gewapend met warme slaapzak, camera en een goede regenjas was het tijd om de reis te starten in het noordelijke stadje Akureyri. Lees zijn ervaring...


Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Geardropper

Het concept van Geardropper maakt kamperen voor iedereen toegankelijk. Geardropper biedt namelijk de volledige kampeeruitrusting aan op verschillende bestemmingen. Lees meer over het concept

Dag tot dag

IJsland - Noord IJsland per tent

Vanuit de eerste kampeerplaats nabij de Goðafosswaterval bezoek je je het kleurrijke Myvatn met zijn explosiekrater Hverfjell en pseudokraters, de geothermische bronnen van Namaskarð en de zwarte lavavelden van de Kraflavulkaan. En natuurlijk mag je een bezoek aan de Blue Lagoon van het noorden, niet overslaan!
In de baai van Husavik kun je gaan whalewatchen en in het nationale park Jökulsárglúfur maak je een wandeling in het spectaculaire Vesterdalur en bezoek je de waterval van de Dettifoss. Je tent staat dan aan de rand van de Ásbyrgikloof.
Via de verlaten kusten van Melrakkasletta en Langanes bereik je Egilsstadir. Je kunt hier wandelen aan de voet van het Deurgebergte of een bezoek brengen aan de Seydisfjördur, Eskifjördur en de Stödvarfjördur.
Via de steenwoestijn van de Jökuldalsheidi en de lavavelden van het Ódáðarhaun rij je tenslotte weer naar Akureyri.

Dag 1

Na aankomst van de vroege vlucht op de kleine luchthaven van Akureyri, in het noorden van IJsland, kun je even een kort bezoek brengen aan de stad. De botanische tuin is zeker een bezoek waard.
Een korte rit (0,5 uur) brengt je naar het basecamp in het mooie dal van Fnjóskadalur. Nadat je je geïnstalleerd hebt en de tent op een mooie plek staat, kun je naar de waterval van de Goden rijden. De Goðafoss kun je van diverse kanten bewonderen.
Je kunt natuurlijk ook een wandeling maken in het Vaglaskógur, het grootste natuurlijke berkenbos van IJsland.

Overnachting in

Camping Systragil

Dag 2

Vandaag ga je de omgeving van het Muggenmeer verkennen. Het is ongeveer 65 km rijden naar Myvatn. Wat zijn de mogelijkheden voor vandaag:

 • Wandeling in Dimmiborgir. In dit grillige lavaveld kun je een mooie wandeling (1-2 uur) maken langs prachtige lavarotsen en grotten, terwijl je voortdurend wordt bekeken door trollen.
 • Wandeling naar de rand van de Hverfjell (2 uur). Een korte maar pittige klim brengt je naar de rand van de explosiekrater. Hier heb je een mooi overzicht over het Muggenmeer. Je wandelt over de rand van de vulkaan.
 • Bezoek aan de geothermische grot van Grótagjá
 • Fietstocht (optioneel) rondom het Muggenmeer (45 km)
 • Bezoek (optioneel) aan de Myvatn Nature Baths, de Blue Lagoon van het noorden

Overnachting in

camping Systragil

Dag 3

Nadat je de Geardropper kampeeruitrusting heb ingepakt rij je naar de lavavelden van de Kraflavulkaan. In de periode van 1975 tot 1980 was hier het Myvatnvuur zichtbaar en spoten uit de langgerekte spleetvulkaan metershoge gloeiende lavafonteinen. Nu ligt hier een uitgestrekt zwart lavaveld waar je een mooie wandeling kunt maken (2 uur). Hier ligt ook de mooie Vitikrater.
Over de ringweg nummer 1 rij je verder naar het oosten en dan kun je in het nationale park van Jökulsárglufúr naar de waterval van de Dettifoss. Hier valt het smeltwater van de Vatnajökull met donderend geraas en gespetter in een 44 meter diepe kloof.
Aan het einde van de middag zet je de tent op aan de ingang van de Ásbyrgikloof. ’s Avonds kun je nog een mooie wandeling maken in de kloof.
De afstand vandaag van Systragil naar de volgende kampeerplaats van Ásbyrgi is ongeveer 140 km, 2-3 uur rijden.

Overnachting in

camping Ásbyrgi

Dag 4

De dag begint met een wandeling in het Vesturdalur. Je wandelt (2 uur) door een landschap van grillige basaltlava’s en je hebt af en toe een mooi uitzicht op de kolkende smeltwaterrivier van de Jökulsá á Fjöllum,
’s Middags bezoek je Húsavik en dan kun je in de baai van Húsavik een walvisexcursie maken. Hier worden jaarlijks bruinvissen, bultruggen, dwergvinvissen, vinvissen en soms ook orka’s gespot.

Overnachting in

camping Ásbyrgi

Dag 5

Nadat alles weer is ingepakt rij je over de verlaten kustwegen van de Melrakkasletta en het schiereiland Langanes naar het oosten. Op Langanes kun je een kolonie Jan van Genten zien. Via de hoogste pas van IJsland, de Hellisheiði op 655 meter hoogte daal je af naar de delta van de gletsjerrivieren Jökulsá á Brú en de Lagarfjlót.
Voor dat je je tent opzet kun je in de omgeving van Egilsstadir kun je de 118 meter hoge Hengifoss bezoeken en een wandeling maken in de bossen van Hallormstaður.
De afstand vandaag van Ásbyrgi naar de volgende kampeerplaats in Hallormstadur is ongeveer 260 km, 4 uur rijden.

Overnachting in

camping Hallormstadur bij Egilsstadir

Dag 6

Vanuit Hallormsstadur kun je vandaag de Oostfjorden verkennen. Wat zijn de mogelijkheden:
• Aan de voet van het Dyrfjöllgebergte kun je diverse wandelingen maken, 1-4 uur
• Bezoek Bakkagerði, de hoofdstad van de elven en maak een wandeling rondom Álftaborg, de elvenburcht.
• Maak een fjordenrit naar de Seyðisfjörður, Eskifjörður en Stöðvarfjörður.
• Bezoek het stenenmuseum in Stöðvarfjörður.

Overnachting in

camping Egilsstadir

Dag 7

Via de steenwoestijnen ten noorden van de Herðubreið en de lavavelden van de Ódáðarhaun rij je naar de Möðrudalur. Dit is de hoogst gelegen bewoonde boerderij op IJsland, met een koffietentje en een leuk kerkje.
In de omgeving van Myvatn kun je een mooie fotostop maken bij de geothermisch bronnen van Hverarönd. Hier borrelt, stoomt en sist het aan de voet van de Námafjall.
De afstand vandaag van Egilsstaðir naar het Basecamp Systragil is ongeveer 230 km, 4 uur rijden.

Overnachting in

Camping Systragil

Dag 8

In de vroege ochtend verlaat je Systragil en rij je naar de luchthaven van Akureyri. Terugvlucht naar Nederland.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze rondreis selecteerden wij drie natuurcampings in het noorden van IJsland, Je vind er een gastvrije ontvangst, informatie over de omgeving en een heerlijke kampeerplek middenin een rustige en natuurlijke omgeving. Gewoon kamperen, zoals kamperen bedoeld is, maar dan zonder zorgen voor je uitrusting. Je uitrusting staat kant en klaar op je te wachten op de eerste camping, dus inclusief opgezette 2-3 persoonstent en een eigen schone slaapzak. Je levert je spullen op het einde weer in, waarbij je beslist of je je slaapzak wilt houden of dat je die liever schenkt aan een goed doel. Voor dit kampeerconcept werkt SNP Natuurreizen samen met 'Geardropper'.

Klik op de volgende link om te lezen wat je precies meekrijgt en hoe het werkt: rondreizen met gehuurde kampeeruitrusting. Benieuwd hoe je de tent opzet? Bekijk hier de video.

Over de campings
Je komt de eerste dag aan op het basecamp vlakbij Akureyri in het Fnjóskadalur en daar overnacht je ook  de tweede en de laatste nacht. Vervolgens zet je twee nachten je tent op bij Ásbyrgi, aan de noordkant van het nationale park van Jökulsárglufúr.  In de Oost Fjorden sta je twee nachten op de camping van Egilsstadir.

Over de maaltijden

De maaltijden kun je bij je tent zelf bereiden op de complete kookuitrusting die je meekrijgt. In Systragil en Egilsstadir is er een beschutte kookplaats waar je kunt koken als het weer slecht is. In Systragil en Asbyrgi zijn geen winkels in de directe omgeving. In Egisstadir zijn diverse eetgelegenheden op loopafstand van de kampeerplaats. Je kunt natuurlijk ook gedurende de dag eten in horecagelegenheden die je tegen komt. Je kunt het dus net zo primitief of makkelijk maken als je wilt.

Inbegrepen

 • complete kampeeruitrusting afgestemd op het aantal personen
 • warme ontvangst basecamp met opgezette tent en extra informatie
 • overal warm water
 • afbreekservice incl. schoonmaak na de laatste reisdag op het basecamp
 • schadeverzekering materiaal (eigen risico: € 75,-)
 • reparatiekit en pechservice onderweg
 • gereserveerde kampeerplaatsen onderweg
 • huurauto volgens all inclusive formule, afgestemd op het aantal personen
 • alle locale belastingen
 • SNP-reisdocumentatie incl. Dominicusgids IJsland, kaart IJsland 1:400.000, suggesties en wandelroutes

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden
 • elektriciteit op de kampeerplek
 • benzine
 • eventuele optionele entrees, fietshuur, excursies
 • persoonlijke uitgaven
 • overige verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen (incl. alle verzekeringen en belasting) voor 8 dagen (8 x 24 uur), van aankomst tot vertrek, op/vanaf het vliegveld van Akureyri, gebaseerd op ophalen en inleveren op dezelfde luchthaven. Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder nodig. De huurauto (ingedeeld naar categorie) die je meekrijgt is afgestemd op het aantal personen en de mee te nemen bagage/ kampeeruitrusting. Wil je meer plaats in de auto, vraag dan voor een upgrade bij de boeking.:

 • 1-3 personen/ 1 tent - categorie DB, Hyundai i30 of vergelijkbaar 
 • 3 4 personen/ 2 tenten -  categorie DF - Hyundai i30 Station of vergelijkbaar 
 • 5 en meer personen, informeer naar de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een minivan huren.

Indien je een andere auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven en betaal je mogelijk een toeslag. Als je budget wil reizen en kiest voor een ‘Economy car, categorie DA,’ dan dien je er rekening mee te houden dat je de volledige kofferbak en achterbank nodig zal hebben voor je bagage + kampeeruitrusting!

Over de activiteiten

Je rijdt met je huurauto van de ene camping naar de volgende en van en naar de startpunten van de rondwandelingen. De wandelingen in deze reis zijn voor iedereen met een redelijke wandelconditie goed te doen, mede doordat de wandelingen worden afgewisseld met bezoeken aan bezienswaardigheden in die streek. Ook zijn er diverse opties voor een 'rustiger' programma en vergeten we ook niet tips te geven voor meer relaxte activiteiten zoals zwemmen en een bezoek aan een waterval.

De wandelingen tijdens deze reis zijn doorgaans niet heel lang door heuvelachtig tot licht bergachtig terrein. Je loopt regelmatig over oneffen en rotsige lavavelden en met name in de omgeving van Dyrfjöll in het oosten zijn de hoogteverschillen pittiger. De routes voeren meestal over met paaltjes gemarkeerde paden.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement op iedere kampeerplaats extra (rust)dag boeken. Houd hierbij wel rekening dat de vluchten van Transavia van en naar Akureyri alleen op maandag worden uitgevoerd.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een rechtstreekse charter vlucht op Akureyri met Transavia.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Vluchtschema

Je kunt met een rechtstreekse Transaviavlucht vanaf de luchthaven van Rotterdam The Hague Airport naar Akureyri. Deze vluchten worden iedere maandag uitgevoerd.

Vluchttijden:

Rotterdam The Hague Airport 07.20 - Akureyri 08.40

Akureyri 09.30 - Rotterdam The Hague Airport 14.45

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Akureyri rij je met je huurauto naar de kampeerplaats Systragil in het dal van Fnjóskadalur.

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet u rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet u niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat u bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Om efficiënt om te gaan met de ruimte in je (huur)auto adviseren we om je kleding mee te nemen in vervormbare tassen/backpacks en de hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken! Zo past alles niet alleen eenvoudiger in je (huur)auto maar ervaar je ook meer reiscomfort. 

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Veldflessen
 • Stevige wandelschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Warme kleding, fleece jack
 • Lang ondergoed
 • Wind- en waterdicht jack
 • Muts
 • Handschoenen
 • Zwemkleding
 • Regenkleding
 • Zonnebril
 • Handdoeken
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • SNP reispakket (kaartmateriaal, vouchers en routebeschrijving)

9-5-2019 Vanwege de slechte ligging van de camping in Egilsstadir is deze vervangen door een mooi gelegen camping in Hallormsstadur. 

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IJsland - Noord-IJsland per tent

Zorgeloos kamperen onder de Poolcirkel

Actieve kampeerrondreis langs natuurcampings

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten