IJsland - Landmannalaugar, 8 dagen Op sneeuwschoenen tussen de hete bronnen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit berghut en hotel

Sneeuwwandelen in Landmannalaugar betekent op sneeuwschoenen langs pruttelende modderpoelen en sissende stoompluimen, over dichtgesneeuwde grillige obsidiaanvelden en ijzige vlaktes, door besneeuwde dalen en over door de wind kaalgeblazen bergruggen. Spectaculaire tocht met superjeeps naar het binnenland en verblijf in de berghut van Landmannalugar. Een winters sprookje en kans op het Noorderlicht!

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door ervaren Nederlandse outdoor gids die al jaren in IJsland woont
 • Geothermische bronnen
 • Landmannalaugar in de winter
 • Transfers met superjeeps
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Landmannalaugar

Wie ooit in de zomer in Landmannalaugar geweest is, weet hoe bijzonder mooi dit gebied is: kleurrijke hellingen, geothermische bronnen, grillige lavavelden en een warme beek waar je heerlijk in kunt badderen. In de winter is Landmannalaugar omgetoverd in een sprookjesachtig sneeuwlandschap. Zomerse details worden ingepakt in een dik pak sneeuw, waar hete bronnen doorheen prikken. Witte stoompluimen zijn al van verre zichtbaar en de grillige obsidiaanvelden zijn nauwelijks meer zichtbaar. De sneeuw ligt tot aan het dak van de hut en bij aankomst is de kans groot dat we de deur moeten uitgraven. Natuurlijk is de beek vlakbij de hut van Landmannalaugar ook in de winter aangenaam warm en zullen we ’s avonds in het geothermische water vertoeven en wie weet kunnen we genieten van het mysterieuze noorderlicht… Dagelijks maken we op onze sneeuwschoenen tochten door het Graenagil, Vondugil, Jökulgil en beklimmen we de Brennisteinsalda. Ook wandelen we naar de vulkaankrater, het 'Lelijke Poeltje'. Als het weer het toelaat beklimmen we de top van de vulkaan Blánukur en gaan we naar het stoombronnengebied van Stórhiver, bij de Hrafntinnusker. 

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Keflavik en transfer per bus naar Reykjavik. In de avond kunt u alvast kort kennismaken met het levendige centrum.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

Na een vroeg ontbijt komen de 4x4 voertuigen ons ophalen en rijden we naar het binnenland. In Hrauneyar verlaten we de normale weg en rijden we de bevroren witte wereld binnen. De ervaren chauffeurs brengen ons naar de hut. De duur van deze toch is afhankelijk van de winterse omstandigheden...

Overnachting in

Landmannalaugar

Dag 3

De hut ligt aan de rand van een grillig lavaveld. In de winter is het lavaveld bedekt met een dikke sneeuwlaag en steken alleen de grootste obsidiaanrotsen er bovenuit. Deze dag gebruiken we om de omgeving van de hut te verkennen. We wandelen door het Graenagil, Vondugil, en Jökulgil en beklimmen de Brennisteinsalda.

Overnachting in

Landmannalaugar

Dag 4

Vanuit de hut lopen we via Frostastaðaháls naar de explosiekrater Ljótipollur – de lelijke poel – de meest zuidelijke explosiekrater in een breuklijn die in 1477 heeft plaats gevonden. Het resultaat is in de winter van een ongekende schoonheid in tegenstelling tot wat de naam doet verwachten. Vanaf dit punt hebben we met goed weer een magnifiek uitzicht over de riviervlakte van de machtige Tungnaá gletsjerrivier.

Overnachting in

Landmannalaugar

Dag 5

Afhankelijk van het weer kunnen we een mooie tocht kiezen voor vandaag, is het helder dan is de beklimming van de oude vulkaan top Bláhnukur (940 m) een buitengewoon mooie optie, met minder goed zicht blijven we wat lager en gaan het Jökulgil dal in of verkennen we het er naast gelegen Brandsgil.

Overnachting in

Landmannalaugar

Dag 6

Een mooi lange tocht op de laatste dag van ons verblijf, over de flanken van de Brennisteinsalda trekken we naar het zuiden en passeren op weg naar de Hrafntinnusker het hete bronnengebied van Stórihver. Hier pruttelt, borrelt het sist het overal en de stoompluimen zijn al van verre zichtbaar. ’s Afhankelijk van de omstandigheden kunnen we proberen om naar de pas net boven de – afgesloten – hut te komen om van daar uitzicht te hebben op het zuidelijke gletsjermassief van de Myrdalsjökull. Laat in de middag keren we terug naar het weldadige warme water nabij de hut.

Overnachting in

Landmannalaugar

Dag 7

Na het ontbijt verlaten we met onze super terreinwagens het winterse Landmannalaugar. Over bevroren ijsvlaktes en met een dik pak sneeuw bedekte lavavelden zoeken we de route naar Hrauneyar. Regelmatig moeten we ook een ijzige rivier doorwaden. Van de chauffeurs zal vandaag het uiterste gevraagd worden... Vanaf Hrauneyar rijden we over gewone wegen terug naar Reykjavik. We besluiten deze bijzondere winterreis met een gezellige avond in het centrum.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

Met de bus worden we na een zeer vroeg ontbijt naar Keflavik gebracht. Met Icelandair vliegen we terug naar Amsterdam.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Landmannalaugar verblijven we in een berghut, waar we op meerpersoonsslaapzalen, in een lager of stapelbedden slapen. Je slaapt in je eigen slaapzak. Kussens zijn niet aanwezig. De sanitaire voorzieningen in de hutten zijn zeer eenvoudig. In Reykjavik overnachten we aan het begin en einde van de reis in een hotel, centraal gelegen in het oude centrum van de stad. De kamers hebben eigen douche en toilet. Hier kun je ook voor een eenpersoonskamer kiezen.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Tijdens het verblijf in Landmannalaugar worden de maaltijden klaargemaakt door de gids. Wel wordt venige hulp verwacht bij de voorbereidingen en de afwas. De eerste en de laatste avond in Reykjavik dineren we in een goed restaurant.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
 • alle overige transfers ter plaatse
 • verblijf in Reykjavik in hotel op kamers met eigen badkamer (2 nachten)
 • verblijf in Landmannalaugar in berghut op meerpersoonskamer (5 nachten)
 • verblijf op basis van volpension vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • diensten lokale Nederlandstalige reisleiding

Niet inbegrepen

 • huur sneeuwschoenen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maken we tochten van 3 tot 6 uur, door een heuvelachtig landschap. De routes die we zullen volgen liggen niet precies vast, omdat de weers- en sneeuwomstandigheden ter plaatse bepalen welke dalen toegankelijk zijn. In het dagprogramma zijn de tochten dan ook niet in detail beschreven. Deze reis is geschikt voor sneeuwwandelaars met een flexibele instelling. De tochten zijn weliswaar niet zwaar, maar kunnen door de weersomstandigheden extra inspannend worden. Omdat we in afgelegen gebied verblijven beschikt de reisleider over een satelliettelefoon en/of VHF radio, zodat er altijd contact met de buitenwereld mogelijk is.  

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Als je op eigen gelegenheid reist, ontmoet je de groep op het vliegveld van Keflavik, of in het eerste hotel in Reykjavik. 
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Vluchtinformatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 503 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 13.20 aankomst om 15.30 uur
FI 502 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.55 aankomst om 12.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Landmannalaugar ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je op weinig extra uitgaven te rekenen. In Landmannalaugar is bovendien niets te koop. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Je kunt het beste een creditcard mee nemen. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren je geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. Bovendien kun je overal met creditcard betalen.

Om in Landmannalaugar te komen gebruiken we speciale 4x4 terreinwagens. Deze gemodificeerde voertuigen en hun chauffeurs zijn zeer ervaren en bedreven in het rijden in de sneeuw. Toch kan het voorkomen dat we op weg naar Landmannalaugar in de sneeuw vast komen te zitten, maar met vereende krachten zullen we deze problemen oplossen…

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Voor deze reis heb je een standaard sneeuwwandeluitrusting (sneeuwschoenen en ski-stokken) nodig. Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen, en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kun je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. De bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwicht steun. Deze uitrusting kan op IJsland gehuurd worden. Deze huur dien je bij boeking op te geven.
Denk bij je kleding aan een goede wind- en sneeuwdichte jas en broek, fleece trui, muts en warme handschoenen.
Paklijst:

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen en overwanten
 • Muts
 • Bivakmuts
 • Sjaal
 • Warme (onder)kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcreme
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Slaapzak en eventueel kussen (hut is verwarmd)
 • Veldfles (geïsloleerd)
 • Handdoek
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • Lippencreme met UV-filter
 • Gamaschen

Koffers zijn niet handig tijdens het vervoer naar Landmannalaugar. Je bagage dient daarom in een rugzak, een plunjebaal of flightbag te zitten.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

De reis wordt begeleid door Edwin Zanen. Edwin woont al vele jaren op IJsland en samen met zijn vrouw schrijft hij de Dominicus reisgids over IJsland. Hij werkte, voordat hij naar IJsland verhuisde bij SNP en begeleide veel wandelreizen naar het "Land van vuur en ijs". Tijdens de reis zal de gids je  laten kennis maken met het winterse IJsland en natuurlijk veel vertellen over het leven op dit bijzondere vulkanische eiland.

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

pauze_bij_een_stoombron.jpg

IJsland - Landmannalaugar

Op sneeuwschoenen tussen de hete bronnen

Sneeuwwandelen vanuit berghut en hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten