IJsland - Kerlingarfjöll, 8 dagen Op sneeuwschoenen tussen de hete bronnen

« Terug naar overzicht

Sneeuwwandelen vanuit berghut

Sneeuwwandelen in het gebergte van Kerlingarfjöll, gelegen op de Kjölur hoogvlakte, betekent op sneeuwschoenen langs pruttelende modderpoelen en sissende stoompluimen, over dichtgesneeuwde vulkaanhellingen en ijzige vlaktes, door besneeuwde dalen en over door de wind kaal geblazen bergruggen. Spectaculaire tocht naar het binnenland en verblijf in de berghut. Ook even naar de Geysir en de Gullfoss! Een winters sprookje en kans op het Noorderlicht!

Uniek aan deze reis

 • Deskundige reisleiding
 • Geothermische bronnen
 • Kans op noorderlicht
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Kerlingarfjoll

Het massief van Kerlingarfjöll is een geothermisch zeer actief berggebied in het midden van IJsland, ´s winters alleen toegankelijk voor diegene die lange afstanden door een woest sneeuwlandschap voor lief nemen. We leggen deze af in een stoere sneeuwtruck die ons bij de comfortabele hut van Kerlingarfjöll zal afzetten. Het is de enige hut in het binnenland die in de winter open is en de hut zal onze uitvalsbasis zijn voor indrukwekkende dagtochten door sneeuw landschappen die qua afwisseling en vergezichten geen gelijke kennen.

De vulkanische oorsprong van dit gebied uit zich onder meer in een groot aantal warme bronnen die in het meters dikke sneeuwpakket kunstzinnige vormen hebben geschapen. We starten met een eenvoudige wandeling door het voorland van de ijskap van de Hofsjökull en verkennen in de volgende dagen alle uithoeken van het Kerlingarfjöllgebied met als hoogtepunt de beklimming van de 1488 meter hoge Snækollur van waaraf we - indien goed weer – een formidabel uitzicht over IJsland hebben.

De reis die vertrekt op 20 maart wordt begeleid door oud SNP’er Edwin Zanen die al ruim 15 jaar op IJsland woont. Geen betere begeleiding denkbaar in gebied technische en inhoudelijke zin. Edwin is immers medeauteur van de Dominicus-reisgids over IJsland.

Vanwege de enorm afgelegen ligging op de Kjölur hoogvlakte is dit natuurlijk dé plaats om ongestoord van het noorderlicht te kunnen genieten.

Wie gaat er mee met deze bijzondere winterreis!

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Keflavik en transfer per bus naar Reykjavik. 's Avonds eten we in het oude centrum van Reykjavik.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

Na het ontbijt komt de bus ons ophalen en rijden we naar het binnenland. Natuurlijk bezoeken we op weg naar de Kjölur-hoogvlakte de spuitende geiser Strokkur in het geothermische Haukadalur. In de vrieskou is deze kokende stoompluim zeer indrukwekkend. Enkele kilometers verder ligt de deels bevroren Gullfoss-waterval. Vervolgens rijden we de bevroren witte wereld binnen. De ervaren chauffeur brengt ons naar de hut. De duur van deze toch is afhankelijk van de winterse omstandigheden...

Overnachting in

Kerlingafjöll

Dag 3

Voor het eerst worden we wakker in een verstilde witte wereld. Na het ontbijt maken we ons klaar voor een eerste verkenning van het gebied. We gaan richting het Blágnipa massief gelegen aan de zuidelijke uitlopers van de Hofsjökull ijskap. Indien de omstandigheden gunstig zijn, zullen we vanaf het topplateau een indrukwekkend uitzicht hebben over de ijskap en de Kjölur hoogvlakte.

Overnachting in

Kerlingarföll

Dag 4 en 5

Deze dagen gebruiken we om het gebergte in detail op onze sneeuwschoenen te verkennen. We wandelen langs stomende bronnen en zwavelige pruttelpoelen en via grillig verwaaide kloven komen we op eindeloze witte plateaus. Welke route gevolgd zal worden, is afhankelijk van de sneeuwomstandigheden ter plaatse.

Overnachting in

Kerlingafjöll

Dag 6

Een laatste dag in het gebied hoort natuurlijk gepaard te gaan met een tocht waarin alles wat dit bijzondere bergmassief te bieden heeft terugkomt.

Overnachting in

Kerlingafjöll

Dag 7

Na het ontbijt verlaten we met onze 4WD terrein bus het winterse Kerlingarfjöll. Over bevroren ijsvlaktes en met een dik pak sneeuw bedekte hoogvlakte zoekt de chauffeur de route naar de bewoonde wereld. Regelmatig moeten we ook een ijzige rivier doorwaden. Van de chauffeur zal vandaag het uiterste gevraagd worden... In Fludir kunnen de liefhebbers een duik nemen in de "the secret lagoon", een klein geothermisch zwembad. Aan de rand van het bad borrelt en stoomt het en af en toe laat zich een kleine geiser zien. We besluiten deze bijzondere winterreis met een diner in het centrum van Reykjavik.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

Met een bus worden we na een zeer vroeg ontbijt naar Keflavik gebracht. Met Icelandair vliegen we terug naar Amsterdam.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kerlingarfjöll verblijven we in een berghut. We slapen op meerpersoons slaapzalen, in stapelbedden. Kussens en dekens zijn niet aanwezig. We slapen in een eigen slaapzak. De sanitaire voorzieningen in de hut zijn eenvoudig. In Reykjavik overnachten we aan het begin en einde van de reis in een guesthouse, centraal gelegen in het oude centrum van de stad. Het verblijf hier is op tweepersoonskamers met gemeenschappelijke faciliteiten.

Over de maaltijden

De maaltijden in de berghut van Kerlingarfjöll zijn eenvoudig. De eerste avond en de laatste avond in Reykjavik eten we in een gezellig restaurant in het oude centrum van de stad.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle transfers ter plaatse
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden vanaf diner dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • huur sneeuwwandeluitrusting
 • CD met hedendaagse IJslandse muziek (1 per boeking)
 • diensten lokale reisleiding Edwin Zanen

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maken we tochten van 3 tot 6 uur, door een heuvelachtig landschap. De routes die we zullen volgen liggen niet precies vast, omdat de weers- en sneeuwomstandigheden ter plaatse bepalen welke dalen toegankelijk zijn. In het dagprogramma zijn de tochten dan ook niet in detail beschreven. Deze reis is geschikt voor sneeuwwandelaars met een flexibele instelling. De tochten zijn weliswaar niet zwaar, maar kunnen door de weersomstandigheden extra inspannend worden.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Vluchtinformatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 13.05 aankomst om 15.20 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 11.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kerlingarfjöll ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je op weinig extra uitgaven te rekenen. In Kerlingarfjöll is bovendien niet veel te koop. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. Bovendien is alles te betalen met creditcard en bankpinpas.

Om in Kerlingarfjöll te komen gebruiken we speciale 4WD bus. De chauffeur is zeer ervaren en bedreven in het rijden in de sneeuw. Toch kan het voorkomen dat we op weg naar Kerlingarföll in de sneeuw vast komen te zitten, maar met vereende krachten zullen we deze problemen oplossen

Een goede sneeuw wandel uitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kunt je ontspannen lopen. De schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. De bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkel hoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwicht steun. Het gebruik van het materiaal is inbegrepen bij deze reis.

Van belang: een goede wind- en sneeuwdichte jas en broek, fleece trui, muts en warme handschoenen.

Paklijst:

 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape
 • Dag rugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen en over-wanten
 • Muts
 • Bivakmuts
 • Sjaal
 • Warme (onder)kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Slaapzak en eventueel kussen (hutten zijn verwarmd)
 • Veldfles (geïsoleerd)
 • Handdoek
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • Lippen crème met Uv-filter
 • Gamaschen

Koffers zijn niet handig. Neem daarom een rugzak, plunjebaal of flightbag mee voor de bagage.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

De reis die op 20 maart vertrekt wordt begeleid door Edwin Zanen. Edwin woont al vele jaren op IJsland en samen met zijn vrouw schrijft hij de Dominicus reisgids over IJsland. Hij werkte, voordat hij naar IJsland verhuisde bij SNP en begeleide veel wandelreizen naar het "Land van vuur en ijs". De tweede reis wordt begeleid door een Nederlands sprekende IJslande gids.
Tijdens de reis zal de gids je  laten kennis maken met het winterse IJsland en natuurlijk veel vertellen over het leven op dit bijzondere vulkanische eiland.

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

pauze_bij_een_stoombron.jpg

IJsland - Kerlingarfjöll

Op sneeuwschoenen tussen de hete bronnen

Sneeuwwandelen vanuit berghut

Zwaarte
Comfort

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten