Sneeuwwandelen vanuit berghut
Uniek aan deze reis
- Deskundige reisleiding
- Geothermische bronnen
- Kans op noorderlicht
In Kerlingarfjöll verblijven we in een berghut. We slapen op meerpersoons slaapzalen, in stapelbedden. Kussens en dekens zijn niet aanwezig. We slapen in een eigen slaapzak. De sanitaire voorzieningen in de hut zijn eenvoudig. In Reykjavik overnachten we aan het begin en einde van de reis in een guesthouse, centraal gelegen in het oude centrum van de stad. Het verblijf hier is op tweepersoonskamers met gemeenschappelijke faciliteiten.
De maaltijden in de berghut van Kerlingarfjöll zijn eenvoudig. De eerste avond en de laatste avond in Reykjavik eten we in een gezellig restaurant in het oude centrum van de stad.
Tijdens deze reis maken we tochten van 3 tot 6 uur, door een heuvelachtig landschap. De routes die we zullen volgen liggen niet precies vast, omdat de weers- en sneeuwomstandigheden ter plaatse bepalen welke dalen toegankelijk zijn. In het dagprogramma zijn de tochten dan ook niet in detail beschreven. Deze reis is geschikt voor sneeuwwandelaars met een flexibele instelling. De tochten zijn weliswaar niet zwaar, maar kunnen door de weersomstandigheden extra inspannend worden.
Vluchtinformatie
Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met Icelandair naar Reykjavik v.v.
Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 13.05 aankomst om 15.20 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 11.55 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kerlingarfjöll ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je op weinig extra uitgaven te rekenen. In Kerlingarfjöll is bovendien niet veel te koop. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. Bovendien is alles te betalen met creditcard en bankpinpas.
Om in Kerlingarfjöll te komen gebruiken we speciale 4WD bus. De chauffeur is zeer ervaren en bedreven in het rijden in de sneeuw. Toch kan het voorkomen dat we op weg naar Kerlingarföll in de sneeuw vast komen te zitten, maar met vereende krachten zullen we deze problemen oplossen
Een goede sneeuw wandel uitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kunt je ontspannen lopen. De schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. De bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkel hoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwicht steun. Het gebruik van het materiaal is inbegrepen bij deze reis.
Van belang: een goede wind- en sneeuwdichte jas en broek, fleece trui, muts en warme handschoenen.
Paklijst:
Koffers zijn niet handig. Neem daarom een rugzak, plunjebaal of flightbag mee voor de bagage.
Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’
Graag willen we je wijzen op het volgende:
IJsland heeft een streng coronatest beleid bij aankomst op de luchthaven van Reykjavik:
De reis die op 20 maart vertrekt wordt begeleid door Edwin Zanen. Edwin woont al vele jaren op IJsland en samen met zijn vrouw schrijft hij de Dominicus reisgids over IJsland. Hij werkte, voordat hij naar IJsland verhuisde bij SNP en begeleide veel wandelreizen naar het "Land van vuur en ijs". De tweede reis wordt begeleid door een Nederlands sprekende IJslande gids.
Tijdens de reis zal de gids je laten kennis maken met het winterse IJsland en natuurlijk veel vertellen over het leven op dit bijzondere vulkanische eiland.
Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten