IJsland - fotoreis, 8 dagen IJskappen, watervallen, lavavelden en zwavelbronnen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Fotoreis vanuit groepsaccommodaties

De kleurenpracht van IJsland is ongekend. Aan de zuidkant van de Myrdalsjökull en het schiereiland Reykjanes leren we van een professionele fotograaf hoe de spetterende watervallen, de blauwwitte ijsformaties en de groenbemoste lavavelden vast te leggen. We bezoeken de bekende trekpleisters zoals Geysir en Gullfoss, maar ook de prachtige Bruarfoss en het uitgestrekte en verlaten Thakgill. Hoogtepunt is een uitgebreid bezoek aan het ijsmeer van Jökulsarlon. Geschikt voor beginnende en gevorderde fotografen. Een unieke fotoreis op het eiland van vuur en ijs!

Uniek aan deze reis

 • Buarfoss en Seljalandsfoss
 • Jökulsarlon
 • Kans op noorderlicht
 • Myrdalsjökull en Solheimajökulll
 • O.l.v. deskundige fotograaf en eigen kok/chauffeur
 • Reykjanes Gullfoss en Geysir
Zwaarte
Comfort

Blog - Hallo IJsland, hallo planeet aarde!

Half juni, IJsland. De wegen naar Landmannalaugar zijn nog gesloten, wat zeker niet ongebruikelijk is aan het begin van de zomer. Door het vele smeltwater staan de rivieren nog te hoog om ze met de auto te doorkruisen en het beroemde kleurrijke gebied voorbij de Heklavulkaan te bereiken. Lees verder...

Dag tot dag

IJsland - fotoreis

IJsland is zonder twijfel voor vele (amateur)fotografen het mekka voor landschapsfotografie. We zijn heel veel met de camera én met de instructeur op pad. Leren door te dóen is tijdens deze fotoreis het belangrijkste. In de ochtend en avond zijn er korte theorieblokjes en nabesprekingen, maar de nadruk ligt op het maken van de foto’s in de buitenlucht. 

U kunt met elke camera meedoen aan deze fotoreis. Er is voor zowel de amateur met eenvoudige camera als de gevorderde fotograaf genoeg te leren. Zo gaan we aan de slag met lange sluitertijden, filters, Panorama’s en HDR. Ook belichtingscorrecties en nabewerking komen aan de orde. Vooraf is er gelegenheid de meereizende fotograaf te mailen om eventuele vragen over apparatuur kort te sluiten. In het dagprogramma worden de locaties genoemd die we gaan bezoeken. Op iedere plek zal ruim de tijd genomen worden om te fotograferen. Iedereen heeft immers hetzelfde doel, namelijk de beste foto’s maken.

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Keflavik. Aangekomen op de luchthaven van Keflavik rijden we via de uitgestrekte lavavelden van het schiereiland Reykjanes naar Vatnsholt. Ook al hebben we niet veel tijd, zorg dat je de camera bij de hand heeft, want we rijden niet via de gebruikelijke weg, maar via een mooie route langs de zuidkust en onderweg stoppen we enkele keren voor het fotograferen van dit vulkanisch zeer actieve deel van IJsland.

Overnachting in

Vatnsholt bij Sellfoss

Dag 2

Vanmorgen staat een uitgebreid bezoek aan de prachtige Brúarfoss op het programma. Om de waterval te zien, moet je 45 min door een mooie berkenbos wandelen. De Brúará zoekt zich een weg door een smalle kloof en het kolkende, opborrelende water zorgt voor een onwerkelijk turquoise kleur. Je kunt vlak bij de waterval komen.
Na de lunch bezoeken we het geothermische dal van Haukadalur. Hier stoomt en pruttelt het overal en de geiser Strokkur laat zeer regelmatig een metershoge kokende stoomkolom zien. Het mooiste is natuurlijk de blauwgroene waterstolp, die zichtbaar is, net voordat de kolom de hoogte in gaat. In de directe omgeving van de Strokkur liggen diverse mooi gekleurde geothermische poelen en natuurlijk de inmiddels uitgedoofde Geysir. Na al dit geothermische geweld kunnen we nog een kort bezoek brengen aan de Gullfoss-waterval.

Overnachting in

Vatnsholt bij Sellfoss

Dag 3

Vandaag staat de verkenning van het schiereiland Reykjanes op het programma. Als eerste bezoeken we de explosiekrater Kerid. Via de met dikke mospaketten begroeide lavavelden van de Blafjöll en de zwarte tufsteenformaties bij het Kleifarvatn rijden we naar Seltun. Hier fotograferen we uitgebreid de borrelende en stomende zwavelbronnen.

Overnachting in

Vatnsholt bij Sellfoss

Dag 4

Na het ontbijt pakken we onze spullen in en trekken we verder langs de zuidelijke kust. De eerste uitgebreide stop maken we aan de voet van de Eyjafjallajökull. Het smeltwater van de ijskap valt over de oude klifkust naar beneden en doordat de branding de klif heeft uitgehold, kun je achterlangs de Seljalandsfoss lopen. Op loopafstand ligt ook nog de verborgen waterval van de Gljúfrafoss. Je hebt uitgebreid de tijd om beide watervallen in beeld te brengen.
Bij de Skógáfoss kun je behalve de waterval zelf, een eind de Skógá met mooie stroomsversnellingen, volgen. Bij helder weer heb je een mooi zicht op de zuidkust.
's Middags rijden we naar de rots van Dyrhólaey. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zuidkust met zijn zwarte stranden en de markante rots met het grote gat.

Overnachting in

Solheimahjaleiga bij Vik

Dag 5

Na het ontbijt rijden we naar het zwarte strand van Reinisfjara. Vroeg in de ochtend is het hier nog rustig en je krijgt alle gelegenheid om de indrukwekkende basaltformaties en de rotsen van de Reinisdrangar te fotograferen.
Vervolgens rijden we naar het dal van Thakgill, een nog niet onbekend dal aan de rand van de Myrdalsjökull. De piste voert ons langs mooie tufsteenformaties en je hebt op weg naar Thakgill een mooi uitzicht over de spoelzandvlakte van de Myrdalssandur.

Overnachting in

Solheimahjaleiga bij Vik

Dag 6

Vandaag maken we een dagtocht naar het ijsmeer van Jökulsarlon. We rijden over de ringweg in oostelijke richting en na de grijze Myrdalssandur kom je in de groenbemoste lavavelden die afkomstig zijn van de Lakivulkaan. Naarmate we in de buurt van de Vatnajökull komen wordt de grootsheid van de ijskap zichtbaar. Overal stromen de gletsjers naar beneden, de ene nog steiler en blauwer dan de andere.
Bij het Jökulsarlon heeft de Breidarmerkurjökull een diep meer uitgesleten en hier drijven blauwwitte ijsbergen. Een mooiere fotolocatie is eigenlijk niet denkbaar. We zullen hier dan ook zo lang mogelijk blijven.
In de loop van de avond komen we weer terug in ons verblijf.

Overnachting in

Solheimahjaleiga bij Vik

Dag 7

Na het ontbijt rijden (3 uur) we over de ringweg no 1 naar Reykjavik. Reykjavik vormt, zeker na zoveel dagen natuurgeweld, een dankbaar nieuw fotografisch onderwerp. Het contrast van oude én moderne architectuur, de vissershaven en het dagelijkse leven bieden een aantal zeer gevarieerde onderwerpen.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 8

In alle vroegte vertrekken we naar het vliegveld voor de directe vlucht naar Amsterdam.

NB Programma

Let op: De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis logeren we in pensions, in twee-, drie- en vierpersoonskamers met opgemaakte bedden. Er zijn eenvoudige gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen.

Over de maaltijden

De avondmaaltijden worden door de SNP kok/chauffeur bereid. Wel wordt van u enige hulp bij het voorbereiden, opruimen en afwassen verwacht. Het lunchpakket kunt u zelf klaarmaken aan het ontbijt. Koffie of thee kunt u voor de wandelingen meenemen in de eigen thermoskan. Een enkele keer eten we een eenvoudige maaltijd "in het veld".
De laatste avond in Reykjavik bezoeken we een sfeervol restaurant in het oude centrum.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • diensten SNP Outdoor School fotograaf en SNP kok-chauffeur
 • alle transfers met 4x4 minibus
 • overnachtingen in guesthouse en hostel op twee- tot meerpersoonskamers
 • verblijf op basis van volpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • slotdiner op dag 7

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Op de diverse fotolocaties kun je korte wandelingen maken van maximaal 1 uur. de wandelingen staan natuurlijk ten dienste van het fotograferen. De hoogteverschillen zijn gering  en het terrein is onregelmatig: geregeld verlaten we het pad. Rekening houdend met de lengte van de wandelingen, de hoogteverschillen, de duur, de vereiste wandelervaring en conditie, hebben wij deze reis geclassificeerd met niveau 1.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld in Reykjavik.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.

Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.00 aankomst om 15.10 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.40 uur

Vluchtschema reis van 16 maart 2019
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 13.00 aankomst om 15.10 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Het weer op IJsland heeft een veranderlijk karakter en dagelijks kunnen zon, regen, mist en zelfs sneeuw elkaar afwisselen. Tijdens de nachten gedurende de nazomerreis en de herfstreis is de kans groot dat je het noorderlicht zult zien, tenminste als het onbewolkt is. Dan gaan we ook 's avonds op pad!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsalnd ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. U kunt het beste een creditcard of cash mee nemen. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren u geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland veel gunstiger. Bovendien kunt u overal met een creditcard betalen.

Op de luchthaven Keflavik staan twee 4 x 4 minibussen. Hiermee kunnen we over de soms ruige pistes naar de wandelgebieden rijden.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Tijdens de wandelingen heeft u alleen een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor uw camera, lenzen en andere foto-benodigdheden, voor een lunchpakket, een warm kledingstuk en regenkleding. Om het weer van IJsland het hoofd te kunnen bieden, moet u warme, wind- en regendichte kleding, een muts en handschoenen meenemen. Uw tas met fotografiespullen en uw schoeisel moet goed tegen vocht bestand zijn. Verder dient u alle kabeltjes van uw fototoestel mee te nemen!

Paklijst:
 • wandelschoenen met stevige zool
 • digitale camera met toebehoren
 • evt. een statief en laptop warme en luchtige kleding
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandcreme, zonnebril,zonnehoed of pet
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje
 • regenhoes voor camera
 • geïsoleerde veldfles
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • handdoeken
 • zwemkleding  
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering

06-07-2017 Op dag 3 van het programma stond een bezoek aan de lavagrot van Raufarhollhellir gepland. Helaas is deze grot niet meer openbaar toegankelijk en is alleen nog maar te bezoeken middels een commerciële excursie. I.p.v. deze grot bezoeken we nu de mooie explosiekrater Kerid vlakbij Selfoss. De kosten van dit bezoek neemt SNP voor haar rekening.

De reis wordt begeleid door een Nederlandse fotograaf en een kok-chauffeur; beide besturen de busjes. De kok/chauffeur van SNP verzorgt de maaltijden tijdens de reis. Terwijl u lekker bezig bent en foto's maakt is de kok in de weer met inkopen doen en treft de noodzakelijke voorbereidingen voor de warme maaltijd. SNP-reisleiders zijn de 'sleutelfiguren' tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders.

De reis met vertrek op 16-3-19 wordt begel;eid door Jeroen Jazet, de reis met vertrek op 5-10-19 door Marcel Scholing.
Jeroen  is fotograaf , docent fotografie en sinds 2007 Outdoor instructeur voor SNP in Spanje en Italie. De combinatie theorie-praktijk vind hij geweldig. Je kunt gedurende een week fotograferen veel persoonlijke begeleiding geven en de diepte in met de deelnemers! Omdat hij veel commercieel portret –en reclamewerk maak, vind hij het heerlijk om als vrij werk verstilde landschappen en verlaten plekken te fotograferen.
Marcel is fotograaf en docent fotografie en sinds 2005 freelance reisleider. Van IJsland tot China , van Sierre Leone tot Zweden. De combinatie van reizen en fotograferen vind hij geweldig, bovendien vindt hij het erg leuk om kennis over te brengen en om te zien hoe deelnemers dit direct in praktijk kunnen brengen. Zelf maakt hij het liefst portretten en landschappen. Het leuke van portretten vindt hij dat je echt in contact komt met mensen ook al kan je elkaar soms niet eens verstaan. 

Opzet van de reis
We bezoeken tijdens deze reis vele mooie locaties, waar je een korte wandeling kunt maken. 's Avonds worden de foto's bekeken en besproken.

Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Hans_Jellema_-_IJsland.jpg

IJsland - fotoreis

IJskappen, watervallen, lavavelden en zwavelbronnen

Fotoreis vanuit groepsaccommodaties

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten