Terug naar Ierland

Wandelen en fietsen vanuit B&B

Mystiek en meeslepend, zo kun je de Aran Islands het beste omschrijven. Drie unieke eilanden;  kale kalkplateaus die maar net boven het woeste water van Galway Bay uitsteken, maar met een heel eigen cultuur. Vanuit de haven van Rossaveel steek je per ferry over naar het grootste eiland, Inishmore, waar je drie nachten verblijft in een gastvrije B&B in het centrum van het gezellige hoofdorp Kilronan. Er wordt hier nog steeds vrijwel alleen gaelic gesproken. De eerste dag maak je een fietstocht over de enige asfaltweg van het eiland naar de uiterste westpunt, langs de vriendelijke noordkust, waar alle eilanders wonen. De volgende dag  wandel je langs de steile, door de zee uitgeholde kalkkliffen van de zuidkust.  Het ruwe klimaat met zijn geselende stormen heeft hier het stugge land tot het ruigste en eigenzinnigste deel van Ierland gemaakt. De eilandbewoners hebben zelfs hier de natuur proberen te temmen, gezien de eindeloze reeks stenen muurtjes die overal op het kale karstplateau zijn aangelegd. Steile kliffen werden hier duizenden jaren geleden al benut als onderdeel van vestingen, de beroemdste het 3000 jaar oude Dun Aonghasa.  Het land is hier woest en desolaat, maar ’s avonds in de pub verwarmt de guiness, de Ierse gastvrijheid en de volksmuziek de harten van de bezoekers….

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 416005
4 dagen

Ierland - Ierse Westkust * Aran Island - Exploring Inishmore

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Rossaveal harbour, ca. 10 km ten NW van Connemara airport. Vanaf hier neem je de ferry naar Kilronan op Inishmore, het grootste van de Aran Islands. Bij de pier van Kilronan staat iemand van het guesthouse te wachten om je naar de accommodatie te brengen. Je dineert vanavond in de guesthouse. Als je de vroege ferry genomen hebt, heb je 's middags nog tijd om bijvoorbeeld het strand en de duinen van de oostpunt van Inishmore te verkennen, vlakbij de accommodatie.

Overnachting in

Cill Einne, Inishmore

Dag 2

‘s Ochtends worden er huurfietsen bij de accommodatie voor je afgeleverd en kun je een fietstocht maken over de stille, deels met muurtjes omzoomde weggetjes langs  de zachtglooiende en vriendelijke noordkust van het eiland. Je krijgt een lunchpakketje en Engelse routebeschrijving met kaartmateriaal mee. Je kunt helemaal tot aan de westpunt fietsen, waar je een mooi uitzicht hebt op de kleine Brannock Islands. Je passeert onderweg regelmatig  huisjes met de strooien daken, die gebouwd zijn in de traditionele stijl van de Aran Islands. In het gehucht Cill Mhuirbigh  kun je een korte wandeling (totaal 2 km) naar de steile zuidkliffen van het eiland. Hier liggen op de klif de indrukwekkende half-cirkelvormige muren van het indrukwekkende megalithische fort Dun Aonghas. In het gezellige hoofdplaatsje Kilronan kun je in een van de pubs iets drinken en proeven van de unieke sfeer van de Aran Isles. Lengte maximaal 30 km. Diner in de accommodatie is inbegrepen.

Overnachting in

Cill Einne, Inishmore

Dag 3

Vandaag kun je vanuit de accommodatie een prachtige wandeling maken langs de indrukwekkende kliffen van de zuidkust van Inishmore. Je krijgt opnieuw een lunchpakket, Engelse routebeschrijving en kaart mee. De wandeling voert grotendeels over grasland en het grillige stenige karstplateau waaruit Inismore is opgebouwd. Je loopt een groot deel van de wandeling pal bovenlangs de kalkliffen die door de woest beukende golven van de oceaan worden ondermijnd. Je hebt voortdurend prachtig zicht op de spectaculaire kliffen  Je passeert talloze stenen muurtjes, die tonen dat de mens zelfs deze desolate en onvruchtbare plek eeuwenlang heeft geprobeerd te cultiveren.. Je kunt zelf bepalen hoe lang je langs de kliffen wilt wandelen en of je via dezelfde route terugloopt of dat je voor de terugweg een onverhard weggetje neemt dat wat verder landinwaarts naar Kilronan terug loopt. Het hoogteverschil is gering maar het stenige terrein is tamelijk inspannend. Ook vanavond is het diner inbegrepen.

Overnachting in

Cill Einne, Inishmore

Dag 4

Na het ontbijt wordt je naar de haven van Kilronan gebracht, waar je de ferry terug naar Rossaveal neemt (inclusief). Daar eindigt je arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft drie nachten in een gastvrije B&B in het centrum van het hoofddorp Kilronanen, vlakbij de haven van Inishmore. De kamers zijn standaard ingericht en hebben een eigen badkamer. 

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement is, naast het ontbijt, ook het diner inbegrepen. Het diner op dag 1 en 2 vindt plaats in een restaurant op enkele minuten lopen van de B&B, het diner op dag 3 is in een pub in het dorp. Bovendien zorgen de accommodatiehouders voor een lunchpakket op dag 2 en dag 3.

Inbegrepen

 • 3 nachten in guesthouse op tweepersoonskamer met badkamer, op basis van logies en ontbijt.
 • 3 diners in restaurant of pub
 • ferry Rossaveel – Inismore vv
 • transfer haven Kilronan – guesthouse vv
 • 2 picknicks (dag 2 en 3)
 • Engelse routebeschrijving van 1 wandeling en 1 fietsroute, met bijbehorend kaartmateriaal
 • 1 dag fietshuur

Niet inbegrepen

 • transfers van en naar Rossaveen
 • lunch dag 1 en dag 4
 • optionele extra nacht na arrangement
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Tijdens dit arrangement maak je één fietstocht over zachtglooiende en rustige asfaltweggetjes van ca 28 km. Je maakt ook één wandeling over zacht glooiend terrein, grotendeels over stenig terrein en graslanden, grotendeels over ongebaand terrein. Voor deze wandeling heb je dan ook goede, hoogsluitende wandelschoenen nodig met een goed profiel. Je loopt langs de kliffen van de kust en kunt de wandeling zo lang maken als je zelf wilt.

Over de groepssamenstelling

De excursies vinden plaats in internationale groepen.

Extra dagen

Je kunt  extra nachten bijboeken.

Praktische informatie

Trein informatie

 

Je kunt het arrangement dagelijks starten in de periode van 1 mei t/m 15 oktober. Het klimaat van de Ierse westkust is te vergelijken met dat van Nederland. In alle jaargetijden is er kans op mooi weer, en op regenachtig weer. Omdat er bijna altijd een westen wind staat, verandert het weerbeeld snel en kan een dag die start met regen eindigen met prachtig weer, en omgekeerd. Ierland kent vaak meerdere seizoenen op één dag, zeggen de Ieren. De vlakke Aran eilanden kennen relatief weinig neerslag en veel zonne-uren, maar het waait er bijna altijd.  In voor en najaar ligt de dagtemperatuur rond 15°C.

Voor de wandelingen heb je goede, waterdichte wandelschoenen met een stevig profiel nodig, plus goede regenkleding en warme kleding of een fleecejack.

De huurfiets die je op dag 2 meekrijgt is een normaal gesproken een hybride fiets. Maar omdat het aantal fietsen op het eiland beperkt is, kan het voorkomen dat je een gewone fiets meekrijgt.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Ierland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn tot na uw verblijf. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging voor de eerste accommodatie(s), over tickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen.


N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Ierland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Ierland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Ierland is goed geregeld.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs