Over de accommodaties
Verscholen in de beboste uitlopers van het Bükkgebergte ligt in een klein gehuchtje de Farm Lator. Een authentiek en vriendelijk pension op een prachtige plek. Ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Het tot guesthouse omgebouwde boerderij ligt op een 10000m2 groot terrein, met appelboomgaarden. Het terrein rondom de boerderij, waarop zich ook een kleine camping bevindt, is rijk aan vogels, vlinders en knaagdieren. Alle kamers hebben eigen badkamer en zijn eenvoudig ingericht maar netjes en schoon (twee eenpersoonskamers hebben de eigen badkamer op de gang en delen het toilet met een andere kamer). De kamers zijn aangenaam koel, ook in de zomer, dankzij de dikke muren en kleine ramen. De ontvangst van de Nederlandse familie de Jong, zelf grote natuurliefhebbers, is zeer gastvrij. De boerderij beschikt over enkele gemeenschappelijke ruimten, zoals de bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken over de Hongaarse en Europese natuur. Er is een gemeenschappelijke zit- en eetkamer en buiten zijn schaduwrijke terrassen in de schaduw van een walnotenboom. Bij mooi weer wordt het ontbijt en diner buiten geserveerd. Klasse **, 6 nachten.
Een nacht verblijven we in een dorpshotel in het dorpje Josfavo op het Aggtelek plateau, op tweepersoonskamer met eigen badkamer. Klasse **, 1 nacht.
Over de maaltijden
Het verblijf tijdens deze reis is op basis van halfpension plus lunchpakket, beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. Dagelijks wordt voor een lunchpakket gezorgd.
De Hongaarse keuken is veel afwisselender en geraffineerder dan de nabijgelegen Balkanlanden waar doorgaans slechts gegrild vlees met salade wordt geserveerd. Caloriearm is het eten zeker niet: paprika-peper, varkensvet, zure room en verschillende soorten vlees (vaak verwerkt in goulash gerechten) en vis vormen de voornaamste ingrediënten. Men eet minder groente en salades dan het aanbod langs de weg doet vermoeden. De Hongaarse keuken is gekruid, maar niet echt scherp. Bij het eten is men gewoon bier (sör) of wijn (bor) te drinken. Hongarije produceert uitstekende wijnen. Bekend zijn onder andere de Tokaj-wijnen uit de gelijknamige stad. Bij het middagmaal drinkt men vaak wijn met sodawater. Van de inheemse alcoholica moet u zeker eens de abrikozenlikeur (barack pálinka) proberen!
Inbegrepen
- heen- en terugreis, plus aansluitende transfers (optioneel)
- alle overige transfers per midibus, zoals beschreven in het programma
- verblijf in een boerderij en hotel op tweepersoonskamers met badkamer
- verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 8
- lunchpakketten op dag 2 t/m 7
- excursies zoals beschreven in het programma
- entrees conform programma
- diensten 1 SNP-reisleider
Niet inbegrepen
- heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
- uitgaven van persoonlijke aard
- verzekeringen
Over de activiteiten
De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vlinders en andere mooie natuurverschijnselen. We zullen steeds korte ritjes maken met de busjes en stoppen op mooie vlinderplaatsen waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vlindergidsen voor de dag te halen. Af en toe zullen we kort wat stukjes wandelen om meer van de natuur te zien. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de natuur om ons heen te bewonderen. We lopen meestal over vlak en heuvelachtig terrein en zullen af en toe een klein stukje klimmen als we hoger in de bergen zijn. U bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf uw programma in te vullen.