koningspages.jpg

Hongarije - Hongarije * vlinderreis, 8 dagen Vlinderen in Hongarije: tussen weerschijnvlinders en tsarenmantels

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Bloemen en vlinders kijken

Vlinderreis vanuit gastvrije boerderij en hotel, groepsreis

Vanuit een sfeervolle en door een gastvrij Nederlands stel gerunde boerderij verkent u de beste vlinderplekken van noordelijk Hongarije. Samen met de ervaren vlinderaar Kars Veling ontdekt u de ongekende rijkdom aan vlinders en andere insecten van het  Bükkgebergte, het karstplateau van Aggtelek en van de Hongaarse poesta. Reis in samenwerking met de Vlinderstichting.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door deskundige gids van de Vlinderstichting
 • Tweedaags bezoek aan Aggtelek gebergte
 • Verblijf in prachtig gelegen boerderij
 • Vlinders van poesta's, heuvels, bossen en beekdalen
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met De Vlinderstichting

De Vlinderstichting is dé organisatie die de deskundigheid in Nederland en Europa over vlinders en libellen bundelt. Zij maken zich sterk voor het behoud en herstel van vlinders en libellen in Nederland en Europa.

Dag tot dag

Hongarije - Hongarije * vlinderreis

Schitterende lathyrus- en spireazwevers,  boszandogen en veel, heel veel andere vlinders zijn er te verwachten tijdens deze vlinderreis in de vroege zomer naar Hongarije. We bezoeken mooie heuvelgebieden, maar ook de vlakke poesta en komen zowel bossen tegen als prachtige bloemrijke graslanden en beekdalen. Toppunt van de reis wordt vast en zeker het tweedaagse bezoek aan het Aggtalek gebergte. Een koeiendrol met daarop 100 vlinders verdeeld over zeker 20 soorten is hier eerder regel dan uitzondering. De reis is ontwikkeld in samenwerking met De Vlinderstichting.

Farm Lator
De vlinderreis heeft als thuisbasis Farm Lator, een idyllisch gelegen en tot gastenverblijf omgebouwde boerderij met daarbij een kleine camping. De weg houdt hier op en het Bükk gebergte begint, een Nationaal Park. Op het 10000 m2 grote terrein zelf zijn al zeker 40 vlindersoorten te zien, waaronder de roodbonte parelmoervlinder, keizersmantel en als we geluk hebben ook kardinaals- en tsarenmantel. Wij logeren in tweepersoonskamers op Farm Lator zelf en enkele naastgelegen fraaie Hongaarse huizen. In de tuin daar kom je ’s avonds wellicht hazel- en relmuizen tegen. Rob en Barbara zullen ons de hele week verzorgen, zowel wat betreft het eten, maar ook zullen ze zorgen dat we de allerbeste vlinderplekjes zullen bezoeken.

Meer dan vlinders alleen
Hoewel de reis als ´vlinderreis´ te boek staat zullen we niet onze ogen sluiten als er een sakervalk overvliegt of als een witpuntoeverlibel zich mooi laat zien. Wel is het zo dat de plekken die we zullen bezoeken zijn uitgezocht omdat er daar veel en ook bijzondere vlindersoorten voorkomen. De excursies bestaan uit korte ritten met een comfortabele bus naar een mooie vlinderlocatie. In de avonduren kunnen we op Farm Lator de nachtvlinderlamp aanzetten, zodat we ter plekke de vele tientallen soorten nachtvlinders kunnen lokken en op naam brengen.

Er zijn wel heuvels!
De reis is geschikt voor jong en oud. De locatie waar vandaan de wandeling begint is vlak en in de directe omgeving ervan is al veel te beleven. Mensen die wat minder goed ter been zijn kunnen in de omgeving van de bus vaak al erg veel waarnemen. De begeleiding is dan echter wel verder weg, want die gaat met het merendeel van de deelnemers mee. Er zijn stukken waar vrij sterk geklommen kan worden, maar dit is nooit noodzakelijk. U kiest steeds uw eigen moeilijkheidsgraad en wat u wel of niet aankunt.

Dag 1

We vliegen vanaf Schiphol naar Budapest waar de bus met chauffeur klaar staat om ons naar de accommodatie te brengen. In Farm Lator worden we verwelkomd door Rob de Jong, eigenaar van Farm Lator, die ook veel van de Hongaarse natuur weet en later in de week mogelijk een paar dagen mee op pad gaat. Als de tijd het toelaat, gaan we de omgeving van de accommodatie nog even verkennen. De eerste twintig vlindersoorten staan dan vast die avond al op het lijstje.

Overnachting in

Saly - Farm Lator

Dag 2

Deze eerste dag zullen we geen grote afstanden afleggen. Wandelingen rondom Lator, aan de voet van het Bükk gebergte brengen ons via beboste hellingen en droge hoogvlakten met bijvoorbeeld bosrandparelmoervlinder en dubbelstipparelmoervlinder naar de beukenbossen waar onder andere grote vos, rouwmantel en de roodbonte parelmoervlinder zijn te verwachten.

Overnachting in

Suly - Farm Lator

Dag 3

We bezoeken het dorpje Kisgyor, of beter gezegd een uitgestrekte vallei en een helling van een forse heuvel in de buurt van dat dorpje. Om de heuvel op te komen moet wel wat geklommen worden, hoewel er ook beneden al een boel te beleven is. Daar vinden we het getand blauwtje, de grote vuurvlinder en diverse parelmoervlinders. Bovenaan zit een populatie van de spireazwever, maar ook witbandzandogen en luzernevlinders komen we hier tegen. Bovenop heeft u bovendien kans op koninginnenpages en koningspages die deze hoogte gebruiken als ontmoetingspunt. De vallei is vochtig en heeft een heel andere begroeiing dan de heuvel. Hier gaan we onder andere op zoek naar weerschijnvlinders, terwijl we met een beetje zoeken de rupsen vinden van de zuidelijke pijpbloemvlinder.

Overnachting in

Suly - Farm Lator

Dag 4

Vandaag gaan we naar de uitgestrekte Centraal Europese vlakte. De Poesta is een uitgestrekte vlakte, waar voor een deel intensief zonnebloemen en maïs wordt geteeld, maar voor een deel is het bloemrijk grasland. Daar zullen we de vlinders vinden, waaronder specialiteiten als de oostelijke vuurvlinder, oostelijke luzernevlinder en oostelijk tijmblauwtje. Voor vogels is dit ook een erg goed terrein met kans op allerlei roofvogels, zoals keizerarend, arendbuizerd en sakervalk.

Overnachting in

Suly - Farm Lator

Dag 5-6

Het Aggtalek gebergte ligt ten Noorden van het Bükk gebergte en het is eerst een flinke busrit voor we kunnen genieten van de vele duizenden vlinders die hier te zien zijn. Aan de oever van een beekje zitten regelmatig tientallen koningspages en op de bospaden hebben we kans op de in Europa zeldzame boszandoog en de altijd spectaculaire grote ijsvogelvlinder. Om teveel heen en weer reizen te voorkomen zullen we in het Aggtalek gebergte overnachten, zodat we hier de volgende dag al weer op tijd op pad kunnen. Er zijn hier dalen waar in een ochtend meer dan 60 vlindersoorten te zien zijn en we gaan zeker op zoek naar het oostelijk esparcetteblauwtje, braamparelmoervlinder en kleine sleedoornpage. Op dag 6 keren we ’s avonds terug naar Farm Lator, waar we vast hartelijk ontvangen worden door de roodbuikvuurpad en de boomkikker.

Overnachting in

Josfavo

Dag 7

Op deze laatste volle dag zullen we het Bükk plateau gaan verkennen. Niet te lang in de bus en lekker veel buitenlopen om te genieten van de totaal door vlinders onzichtbaar geworden paardendrollen en van de weiden die wemelen van de roodstreephooibeestjes, purperstreepparelmoervlinders, boswitjes en phegeavlinders.

Overnachting in

Saly - Farm Lator

Dag 8

Afhankelijk van vluchttijd hebben we nog tijd om afscheid te nemen van Farm Lator, en rijden we terug naar Budapest voor de terugvlucht.

NB Programma

Houdt u er rekening mee dat vlinderreizen niet lijken op wandelreizen. Het programma genoemde programma is slechts indicatief en sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het kan zelfs zo zijn dat ´s morgens na het ontbijt het excursiedoel nog verandert. Het weer is hierin een belangrijke speler. Soms is het ronduit bewolkt en regenachtig in de heuvels, maar zonnig op de Poesta.

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Verscholen in de beboste uitlopers van het Bükkgebergte ligt in een klein gehuchtje de Farm Lator. Een authentiek en vriendelijk pension op een prachtige plek. Ideaal voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Het tot guesthouse omgebouwde boerderij ligt op een 10000m2 groot terrein, met appelboomgaarden. Het terrein rondom de boerderij, waarop zich ook een kleine camping bevindt, is rijk aan vogels, vlinders en knaagdieren. Alle kamers hebben eigen badkamer en zijn eenvoudig ingericht maar netjes en schoon (twee eenpersoonskamers hebben de eigen badkamer op de gang en delen het toilet met een andere kamer). De kamers zijn aangenaam koel, ook in de zomer, dankzij de dikke muren en kleine ramen. De ontvangst van de Nederlandse familie de Jong, zelf grote natuurliefhebbers, is zeer gastvrij. De boerderij beschikt over enkele gemeenschappelijke ruimten, zoals de bibliotheek met een uitgebreide collectie boeken over de Hongaarse en Europese natuur. Er is een gemeenschappelijke zit- en eetkamer en buiten zijn schaduwrijke terrassen in de schaduw van een walnotenboom. Bij mooi weer wordt het ontbijt en diner buiten geserveerd. Klasse **, 6 nachten.
Een nacht verblijven we in een dorpshotel in het dorpje Josfavo op het Aggtelek plateau, op tweepersoonskamer met eigen badkamer. Klasse **, 1 nacht.

Over de maaltijden

Het verblijf tijdens deze reis is op basis van halfpension plus lunchpakket, beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. Dagelijks wordt voor een lunchpakket gezorgd.
De Hongaarse keuken is veel afwisselender en geraffineerder dan de nabijgelegen Balkanlanden waar doorgaans slechts gegrild vlees met salade wordt geserveerd. Caloriearm is het eten zeker niet: paprika-peper, varkensvet, zure room en verschillende soorten vlees (vaak verwerkt in goulash gerechten) en vis vormen de voornaamste ingrediënten. Men eet minder groente en salades dan het aanbod langs de weg doet vermoeden. De Hongaarse keuken is gekruid, maar niet echt scherp. Bij het eten is men gewoon bier (sör) of wijn (bor) te drinken. Hongarije produceert uitstekende wijnen. Bekend zijn onder andere de Tokaj-wijnen uit de gelijknamige stad. Bij het middagmaal drinkt men vaak wijn met sodawater. Van de inheemse alcoholica moet u zeker eens de abrikozenlikeur (barack pálinka) proberen!

Inbegrepen

 • heen- en terugreis, plus aansluitende transfers (optioneel)
 • alle overige transfers per midibus, zoals beschreven in het programma
 • verblijf in een boerderij en hotel op tweepersoonskamers met badkamer
 • verblijf op basis van halfpension beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 8
 • lunchpakketten op dag 2 t/m 7
 • excursies zoals beschreven in het programma
 • entrees conform programma
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De nadruk ligt tijdens deze reis op het observeren van vlinders en andere mooie natuurverschijnselen. We zullen steeds korte ritjes maken met de busjes en stoppen op mooie vlinderplaatsen waar we ruim de tijd nemen om de kijkers en vlindergidsen voor de dag te halen. Af en toe zullen we kort wat stukjes wandelen om meer van de natuur te zien. We doen het dan kalm aan en nemen uitgebreid de tijd de natuur om ons heen te bewonderen. We lopen meestal over vlak en heuvelachtig terrein en zullen af en toe een klein stukje klimmen als we hoger in de bergen zijn. U bent overigens vrij om op een dag af te haken van de groep en zelf uw programma in te vullen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Budapest, of in de accommodatie in Saly.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. 

 

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vliegt u met KLM naar Budapest v.v.

Vluchtschema
KL 1973 Amsterdam - Budapest vertrek 08.50 aankomst 10.50 uur
KL 1978 Budapest - Amsterdam vertrek 17.05 aankomst 19.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Wil je weten hoeveel bagage je mag meenemen tijdens je vliegreis met KLM? Voor veel KLM bestemmingen moet je voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Het Hongaarse klimaat kenmerkt zich als een landklimaat. Dit betekent dat Hongarije te maken heeft met koude winters met veel sneeuw en warme zomers met temperaturen van vaak boven de 35 graden Celsius. 's Nachts kan het sterk afkoelen. Over het algemeen valt er in Hongarije minder neerslag dan in Nederland. Hongarije heeft in vergelijking met andere Europese landen relatief veel zonne-uren, maar liefst 2.000 per jaar. De mooiste perioden om door Hongarije te reizen zijn het late voorjaar en het vroege najaar. In juni en juli kunnen de temperaturen in de valleien gemakkelijk tot boven de 30°C oplopen, op het plateau van Aggtalek is het dan wat koeler. De avonden zijn aangenaam zacht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Hongarije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De munteenheid in Hongarije is de florint, onderverdeeld in 100 filler, internationaal afgekort als ‘HUF’. Na aankomst in Budapest wordt u in de gelegenheid gesteld te pinnen of Euro’s om te wisselen naar florinten. Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen uw persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van uw uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende.

Met een comfortabele midibus worden we van het vliegveld vervoerd naar de accommodatie en aan het einde van de reis weer terug. De bus wordt verder gebruikt om de groep naar de beginpunten van de excursies te brengen. We zullen tijdens de reis zo veel mogelijk tijd in de natuur spenderen, dat wil zeggen dat we erg weinig kilometers maken en dus weinig tijd doorbrengen in de bus. Als de groep kleiner is dan 9 deelnemers, zetten we een minibus in.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze vlinderreis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.

In het vliegtuig is de bagage beperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de busjes is gering, we verzoeken u daarom uw hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat u een aantal belangrijke spullen in uw handbagage stopt voor het geval uw koffer zoek raakt of wanneer u niet direct bij uw koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor uw telescoop en/of foto-uitrusting.
Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we u bij het inpakken van uw tas of koffer aan het volgende te denken:

 • geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • lunchpakket voor tijdens de heenreis
 • plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
 • schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • (zak)mes
 • stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • verrekijker en eventueel telescoop
 • rugzak/tasje voor overdag
 • lichte regenkleding
 • luchtige kleding
 • zaklamp
 • (reis)wekker
 • zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
 • veldgidsen
 • notitieboekje met schrijfgerei
 • deze reizigersinformatie
 • zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • zonnebril
 • fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (kopieën) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • contant geld
 • persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos)

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • statief, wandelstok e.d.
 • scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • vloeistoffen

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Deze reis wordt begeleid door Kars Veling, een specialist van de Vlinderstichting met een grote kennis van de Europese vlinderwereld.
Kars studeerde biologie in Utrecht en na zijn afstuderen werkte hij als vrijwilliger bij de Vlinderstichting, waar hij inmiddels al jaren een vaste betrekking heeft. Kars is een kei in het geven van lezingen en begeleiden van groepen. Samen met Ben doet hij er alles aan om uw reis zo gezellig en vlinderrijk mogelijk te maken.

Mogelijk gaat de accommodatiehouder Rob de Jong op enkele dagen ook mee.  Rob heeft een brede en diepgaande kennis van de Hongaarse natuur en kent de regio op zijn duimpje. 

De deskundigheid en passie voor vlinders van de SNP-reisleiders zorgen ervoor dat u langs de allermooiste plekjes wordt geleid waar u volop kunt genieten. Tijdens uw reis dienen de reisleiders als sleutelfiguren en zullen zij er alles aan doen om uw reisplezier zo groot mogelijk te maken. De reisleiders staan altijd open voor uw vragen over (onderdelen van) de reis, het land/gebied waardoor u reist, vlinders en allerlei andere bijkomstigheden. Tevens zorgen zij ervoor dat alles organisatorisch goed verloopt.

Voor een verblijf in Hongarije heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale identiteitskaart nodig. Indien je via Hongarije doorreist naar een land buiten de EU heb je zeker een geldig paspoort nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Hongarije (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Hongarije erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Hongarije heb je geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Hongarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Hongarije is opgezet naar Russisch voorbeeld. Ondanks het hoge aantal artsen heeft de gezondheidszorg nog niet het peil van de meeste West-Europese landen bereikt. Het niveau van de medische kennis in Hongarije is daarentegen hoog. Er bestaat behoefte aan moderne apparatuur, maar de financiering daarvan is niet eenvoudig. Vooral de kwaliteit van organisatie en management van ziekenhuizen is voor verbetering vatbaar. Toeristen hebben recht op gratis hulp in urgente gevallen.
N.B. Zorg dat  je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. 

Kuurbaden
De kuurbaden van Hongarije zijn aan te raden om helemaal tot rust te komen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Ook in Hongarije raden we aan rekening te houden met diefstal. Let daarom, vooral in de grote steden, extra goed op uw geld en waardevolle spullen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kleine_weerschijnvlinder_2.jpg

Hongarije - Hongarije * vlinderreis

Vlinderen in Hongarije: tussen weerschijnvlinders en tsarenmantels

Vlinderreis vanuit gastvrije boerderij en hotel, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Bloemen en vlinders kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten