Terug naar Groot-Brittannië

Kano- en mountainbike tocht vanuit B&B

Schotland met zijn ‘hills, rivers en lochs’ lijkt gemaakt voor een multi-activity vakantie. Stukje mountainbiken, rondje kanoën en als je het wat wilder wilt: raften of canyoning. De beste plek hiervoor is Highland Pertshire; minder bekend en bezocht dan de Westkust, maar daarom niet minder aantrekkelijk. Beschermd tegen de westenwinden, heeft het bovendien een zonniger en minder winderig klimaat dan de westkust. Wat ook opvalt is dat de dorpjes en stadjes er meer ‘charming’ en Engels uitzien. Aberfeldy, waar je deze dagen te gast bent, is dan ook een aangename plek om te verblijven, met leuke cafés en winkels. De oude Birks Cinema is zelfs weer open, zodat je ’s avonds een film kan meepikken.  

Zwaarte
Comfort
Prijs op aanvraag
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 417005
3 dagen

Groot-Brittannië - Highland Pertshire * multi activity

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Aberfeldy, een plezierig en sfeervol plaatsje in het groene Perthshire.
Een bezoek aan de The Watermill, een Book Shop annex Gallery en Tea Room, is een must.
Onze lokale partner woont in Aberfeldy en zal ’s avonds de fietsen komen brengen en de route doorspreken.

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Edinburgh.
Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Overnachting in

Aberfeldy

Dag 2

Vanuit Aberfeldy zijn een aantal afwisselende mountainbike tochten te maken, varierend van een relatief vlakke rit over een oude spoorlijn langs de River Tay tot een schitterende tocht met een klim naar 500m,vanwaar je met weidse uitzichten langzaam afdaalt langs de Falls of Moness naar Aberfeldy. Je kan ter plekke kiezen wat je gaat doen.
De routes gaan deels over onverharde weggetjes en paden die glad, modderig en steil kunnen zijn, maar zijn nooit echt lastig, dwz je hebt geen echte mountainbike ervaring nodig.
Afstand: tussen 17 en 32 km en tussen 250 en 550m stijgen

Overnachting in

Aberfeldy

Dag 3

De kanotocht van vandaag is op Loch Tay en begint en eindigt in Kenmore, op 9 km van Aberfeldy. Als je niet met de auto bent, kun je er met een taxi heen of je kan een fiets huren (nagenoeg vlakke weg).
Loch Tay is 22 km lang en 1 km breed, dus genoeg water om je uit te leven. Het is het leukst om dicht bij de oever te blijven, zeker als er veel wind staat. Kenmore is de beste plaats om te kanoën, want er liggen enkele eilandjes in het Loch, die een mooi doelwit vormen.  Priory Island is maar 100 bij 50 meter, maar heeft de ruïne van het klooster waar Queen Sybilla of Normandy in 1122 overleed. Dan kun je koers zetten naar Acharn aan de zuidoever, met een paar stille strandjes waar je prima kan picknicken. Op de terugweg naar Kenmore kom je langs het Crannog Centre, waar je uitleg krijgt over de zelfgemaakte eilandjes waarop mensen zo’n 2000 jaar geleden hun hutten bouwden. Een leuke plek met interessante informatie en een Tea Room.
Als de kano’s zijn ingeleverd is het arrangement ten einde.

NB. het is mogelijk (zonder bijbetaling) om het kanoën te ruilen voor raften of canyoning. Lees hierover meer onder het kopje Praktisch - Niveau

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een gastvrije bed & breakfast op een kamer met eigen douche en toilet. De B&B ligt op loopafstand van het hart van Aberfeldy.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een stevig Schots ontbijt. De lunch kun je in Aberfeldy inkopen en voor het avondeten kun je terecht in een lokaal restaurantje of pub.

Inbegrepen

  • 2 overnachtingen
  • 2 ontbijten
  • 1 dag gebruik mountainbike
  • 1 dag (= 5 uur) gebruik kano
  • entree Crannog Centre
  • Engelstalige informatie en routebeschrijving (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

• transfers van en naar arrangement
• overige maaltijden
• persoonlijke uitgaven
• verzekeringen

Over de activiteiten

Voor de mountainbike rit  is er keuze uit verschillende opties in oplopende zwaarte.
De mountainbike die je meekrijgt is voorzien van 21 versnellingen, een helm en reserveband. Je kan GPS tracks downloaden en je krijgt een beschrijving met kaartje.

De kanotocht kan inspannend zijn bij tegenwind, maar kan zo kort en lang gemaakt worden als je wilt. De standaard kano is een eenpersoons, onzinkbare 'sit-on-canoe', met een waterdicht vakje voor je telefoon etc. Verder krijg je uiteraard een zwemvest. Je kan een GPS track van de voorbeeld route downloaden, maar normaal gesproken (geen mist) is het parcours overzichtelijk.

Het is eventueel mogelijk om ter plekke te besluiten om geen kanotocht te maken (bv. bij heel slecht weer), maar om te gaan raften op River Tay, tussen Aberfeldy en Grandtully (niet mogelijk op: maandag- dinsdag- en woensdagmorgen). Deze raft gaat over de mooie River Tay en kan iedereen doen. Voor een wildere raft moet je naar River Tummel (ca. 30 km verder, auto erg handig), maar dat kan alleen op zaterdagen in de zomer.
Daarnaast zijn er mogelijkheden voor canyoning, afhankelijk van het weer, op zo'n 40 km van Aberfeldy (auto erg handig).
Het raften en canyoning wordt begeleid en je krijgt een wetsuit, zwemvest en helm. Je stevige schoenen nodig, die nat mogen worden (geen sandalen, wel bv. hardloopschoenen).
Voor alle wateractiviteiten moet je zelf zwemkleding en een handdoek meenemen.

Bovenstaande opties zijn allemaal in overleg met onze lokale partner en zijn soms niet meer op korte termijn te regelen (raften is bv. op zaterdag al vrij snel volgeboekt). Dan blijft het kano-programma staan.

Extra dagen

Je kan in Aberfeldy extra nachten bijboeken. Het is een leuk plaatsje en er is nog veel te doen in de omgeving: fietsen, mountainbiken, raften, wandelen of canyoning..

Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten van half mei tot eind september. Het is dan prima weer om actief buiten bezig te zijn. Schotland heeft een vochtig klimaat, dus zorg voor goede regenkleding.

24-10-16: gedurende het voorjaar en de zomer van 2017 is Kingshouse Hotel op Rannoch Moor wegens verbouwing gesloten. Na de wandeling van dag 7 en voorafgaand aan de wandeling van dag 8 is er in die periode standaard een transfer geregeld naar de alternatieve accommodatie in Glencoe (enkele rit 20 km).

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Prijsinformatie

01 januari 0001
Prijs op aanvraag

Reserveringskosten

  • reserveringskosten € 20,- per boeking
  • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs