Isle of Canna

Groot-Brittannië - Schotland, 5 dagen Small Isles

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Islandhopping vanuit guesthouses

De Small Isles bestaan uit vier eilanden van de Inner Hebrides aan de Schotse westkust. Op de Small Isles, genaamd Eigg, Canna, Rum en Muck, woont slechts een handjevol mensen. De natuur,  het landschap, de vogelrijkdom en het uitzicht zijn daardoor overweldigend. Op alle eilanden kun je een korte wandeling maken, zeearenden spotten en langs het strand slenteren. Op Rum staat een excentriek kasteel. Alleen op Eigg kun je overnachten en daar hebben we dan ook een leuk guesthouse op een fantastische plek gevonden. Arisaig, een kleurrijke nederzetting aan een binnenzee op het vasteland van Engeland, is de ideale plek om te starten. In de omgeving kun je heerlijke wandelingen maken en bij mooi weer zijn er zelfs strandjes waar je lekker kunt zwemmen. Met de veerdienst van de Sheerwater kun je elke dag naar de Small Isles. Deze boottochten, met een schipper die alles over het wildlife op zee weet, zijn bijzonder omdat er regelmatig dolfijnen en zelfs reuzenhaaien worden gespot.

Uniek aan deze reis

 • de parelwitte stranden van Eigg en de ruige bergwereld van Rhum
 • de ruige schoonheid van Eigg, Rhum en Muck
 • het echte eilandgevoel
 • startpunt Arisaig gemakkelijk per trein te bereiken
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Small Isles

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1-2

Aankomst in een leuk guesthouse in Arisaig, waar je twee nachten verblijft. Je ontvangt hier een welkomstpakket.
Arisaig is een relaxed kustplaatsje aan de spectaculaire spoorlijn Mallaig - Fort William. Van hieruit vertrekt de boot naar de Small Isles. Vanuit het dorp kun je heerlijk wandelen langs de beroemde witte stranden van Loch nan Ceall, of je kunt de Stob Ban beklimmen.

In plaats van wandelen kun je op dag 2 ook alvast een boottocht maken naar de eilanden Rum of Muck (afhankelijk van het vaarschema op die dag). Je hebt dan twee tot drie uur de tijd om het eiland te verkennen.
Bij slecht weer is een bezoek aan het Land, Sea and Islands Visitors Centre in Arisaig aan te bevelen, waar je alles te weten komt over de bewogen geschiedenis (Vikingen, Bonnie Prince Charlie, special operations in de Tweede Wereldoorlog).

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.
NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Overnachting in

Arisaig

Dag 3-4

Op dag 3 neem je de Sheerwater naar Eigg (één uur varen). De veerboot legt ook aan op Rum of Muck (afhankelijk van de dag van de week), waar je dan twee tot drie uur kunt rondkijken. Op Eigg word je (als je doorgeeft hoe laat je aankomt) opgehaald door de eigenaar van het guesthouse, dat 6 km verder ligt, aan de andere kant van het zeer dun bevolkte eiland. Je verblijft hier twee nachten ‘in the middle of nowhere’! De beklimming van de top van het eiland, An Sgurr van 393 m, is een must. Het uitzicht is verbluffend. Ook een must zijn de Singing Sands in de Bay of Laig: een schitterend strand. Tot slot raden we het oude pad naar Grulin aan, een verlaten dorp op de zuidwestpunt van het eilandje.

Noot:  de Sheerwater ferry vaart niet op dinsdagen en zondagen naar of van Eigg.  Dan kun je de ferry van Calmac nemen, die op die dagen wel tussen Eigg en Mallaig vaart. Mallaig ligt 18 km van Arisaig en is per bus of trein te bereiken.  De Calmac ferry kun je ter plekke gemakkelijk boeken. In dat geval krijg je een korting op de reissom vanwege het missen van de Sheerwater ferry die standaard bij de reissom is inbegrepen

Overnachting in

Isle of Eigg

Dag 5

Je hebt nog bijna de hele dag om de verkenning van Eigg af te ronden. ’s Middags word je naar het haventje teruggebracht en rond 16.00 uur neem je de boot terug naar Arisaig. De boot van Eigg naar Arisaig komt, afhankelijk van de dag in de week, om 17.30 of 18 uur aan. De laatste trein vertrekt rond 18.30 uur en is rond middernacht in Glasgow. Het is aan te raden om zeker op dinsdag, woensdag en donderdag in Arisaig een nacht bij te boeken als je per trein verder reist. Dit heeft te maken met de overstaptijd tussen het bootje en de trein. Van de pier waar het bootje aankomt tot het station, is het circa twintig minuten lopen. Bovendien heeft het bootje nog wel eens vertraging. 

Noot: op dinsdagen en zondagen vaart de Sheerwater niet en kun je de Calmac ferry van Eigg naar Mallaig nemen. Deze is ter plekke te boeken. Je krijgt dan vanwege het missen van de Sheerwater ferry een korting op de reissom.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De overnachtingen zijn in kleinschalige guesthouses op bijzondere plekken. De kamers hebben een eigen douche en wc.

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een stevig Schots ontbijt.
Op het eiland Eigg is ook de avondmaaltijd inbegrepen omdat je daar op een afgelegen plek overnacht. In Arisaig zijn meerdere opties om uit eten te gaan.

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 2 diners
 • boot Sheerwater van Arisaig naar Eigg (dag 3) en terug (dag 5) (vaart niet op dinsdag en zondag)
 • vervoer tussen aanlegsteiger en guesthouse op Eigg
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart (ontvang je ter plekke)
 • lokale informatie en wandeltips in het Engels (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • transfers van en naar arrangement
 • overige maaltijden
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt relaxte wandelingen langs de kust en over de eilanden met veel uitzicht. De paden zijn goed te vinden met de kaart en info die je ter plekke krijgt.
Met onderstaande websites kan je per dag je programma plannen:
Klik hier voor informatie over Sheerwater Cruises naar de Small Isles
Klik hier voor informatie over Calmac Ferries naar de Small Isles
Klik hier voor treintijden in Schotland.

Extra dagen

Extra nachten zijn in dit arrangement in beide accommodaties mogelijk.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Arisaig is ca. 480 km (via veerverbinding IJmuiden-Newcastle). In Arisaig zijn beperkte openbare parkeergelegenheden.

Trein informatie

Heenreis
Treinreizigers raden wij aan om met de nachtelijke oversteek per veerboot van IJmuiden naar Newcastle te reizen. Van Newcastle neem je de trein naar Glasgow (frequent, 3-4 uur reistijd). Aansluitend neem je in Glasgow Queen Street Station de rechtstreekse trein door een prachtig landschap naar Arisaig (duur ca 5 uur). Er gaat dagelijks een trein om 12.20 uur en om 18.30 uur. De laatste komt pas laat in de avond aan.

Terugreis
De boot van Eigg naar Arisaig komt afhankelijk van de dag in de week om 17.30 of 18 uur aan. De laatste trein vertrekt rond 18.30 en is rond middernacht in Glasgow. Omdat het van de pier waar het bootje aankomt tot het station ca 20 minuten lopen is, én omdat het bootje nog wel eens vertraging heeft is het  wanneer u per trein verder reist, zeker op dinsdag, woensdag en donderdag aan te raden om in Arisaig een nacht bij te boeken.

Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Glasgow Airport (neem je de bus (First Glasgow Airport Express) naar Glasgow Queen Street station. Vanaf het station reis je per trein rechtstreeks naar Arisaig (reistijd ca. 5 uur). Er gaat dagelijks 3x per dag een trein (waaronder om 12.20).
NB. In het algemeen geldt voor Schotland dat er op zondagen weinig tot geen openbaar vervoer is.

Terugreis
De boot van Eigg naar Arisaig komt afhankelijk van de dag in de week om 17.30 of 18 uur aan. De laatste trein vertrekt rond 18.30 en is rond middernacht in Glasgow. Omdat het van de pier waar het bootje aankomt tot het station ca 20 minuten lopen is, én omdat het bootje nog wel eens vertraging heeft is het  wanneer u per trein verder reist, zeker op dinsdag, woensdag en donderdag aan te raden om in Arisaig een nacht bij te boeken.

Voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland: klik hier.
Voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen: klik hier

Je kunt dit arrangement starten van eind april tot eind augustus. Het is dan prima wandelweer, maar Schotland heeft een vochtig klimaat, dus zorg voor goede regenkleding.

Let op: de Sheerwater ferry vaart niet op dinsdagen en zondagen naar of van Eigg.  Dan kun je de ferry van Calmac nemen, die op die dagen wel tussen Eigg en Mallaig vaart.  

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

 

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1.jpg

Groot-Brittannië - Schotland

Small Isles

Islandhopping vanuit guesthouses

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten