Groot-Brittannië - Schotland - Alladale Wilderness Reserve - Volkskrant Lezersreis, 8 dagen Natuurbeheer op een Schots landgoed

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Rondreizen

Lezersreis langs lodge en hotels

In het noorden van Schotland ligt het particuliere landgoed Alladale, waar de Schotse flora en fauna op een unieke wijze wordt beschermd en beheerd. Drie dagen zijn we te gast in de prachtige, middenin de wildernis gelegen lodge en vertellen de rangers en beheerder van het landgoed ons alles over het natuurbeheer, de geschiedenis en de toekomst van het ‘estate’.  We verkennen het 100 km2 grote landgoed te voet en per mountainbike. Ook bezoeken we de ruige westkust, verkennen vogeleiland Handa, wandelen door Inverpolly Nature Reserve en verkennen de duinen en vogelrijke slikken van Loch Fleet aan de oostkust.  Wij bieden deze  unieke reis in samenwerking met De Volkskrant.

Uniek aan deze reis

 • De vogelrijkdom van Handa Island en Loch Fleet
 • Laatste dag in het prachtige stadje Dornoch
 • Maak kennis met het natuurbeschermingsproject van het private Alladale Wilderness Reserve
 • Uniek verblijf in Alladale Lodge
 • Verken de ruige Schotse noordwestkust van Sutherland
Zwaarte
Comfort

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Volkskrant

SNP Natuurreizen en de Volkskrant organiseren elk jaar samen een aantal inspirerende lezersreizen.

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Schotland - Alladale Wilderness Reserve - Volkskrant Lezersreis

Centraal in deze unieke Volkskrant lezersreis staat het verblijf in Alladale Wilderness Reserve, een particulier landgoed van meer dan 100 km2 in het noorden van de Schotse Highlands. Op dit estate wordt het natuurbeheer op een voor Schorland unieke manier bedreven. Hier geen commerciële hertenjacht of zalmvisserij. Wel probeert men met ecotoerisme geld voor het onderhoud van het Reserve te genereren, om herbebossingsprojecten te financieren om zo het oorspronkelijke Caledonian Pine forest te herstellen, projecten om de Europese rode eekhoorn en de wilde kat weer een kans te geven. Het meest ambitieuze plan van eigenaar Paul Lister is de herintroductie van de wolf, die op een natuurlijke manier voor het beheer van het te grote edelhertenbestand zou moeten zorgen. Alladale is 100 km2 aan ruige Schotse wildernis, waar je kans maakt de steenarend, boommarter, reeën en edelherten te zien, maar ook de auerhoen, Schotse sneeuwhoen en het korhoen. De wilde kat is zo schuw en zeldzaam dat de kans deze waar te nemen erg klein is. Samen met rangers van het landgoed ga je er 3 dagen op uit om deze unieke wildernis te verkennen: wandelend door Glen Alladale en over de met lage heide en veen bedekte bergruggen. Ook ga je een dag mountainbiken over een gravelweg die diep de vallei van Glen More in voert. Hier ervaar je de echte Schotse wildernis! Het verblijf in Alladale is al even uniek: drie dagen ben je te gast in de prachtige lodge, die diep in de 20 km lange vallei ligt, aan het eind van een onverharde weg, met uitzicht over de bergwereld van Alladale.  Alles wat je van een landhuis mag verwachten, vind je hier: smaakvol ingerichte kamers, een prachtige woonkamer, biljartkamer en zelfs een fitnessruimte.  En dat met uitzicht naar alle kanten van het landgoed waarbij je de edelherten bij de lodge ziet grazen. De ontvangst door de Nederlandse manager is bijzonder gastvrij, en de inwendige mens wordt voortdurend verwend door een uitstekende kok en zijn team.
Toch beslaat het bezoek aan Alladale maar een deel van de reis: Voorafgaand aan ons verblijf op Alladale bezoeken we de ruige westkust en na Alladale bezoeken we de vriendelijkere oostkust van het noordelijk deel van Schotland. De eerste dagen verblijven we in het havenstadje Ullapool in een goed hotel, van waaruit we een van de ruigste en dunst bevolkte delen van de Highlands ontdekken. We verkennen de ruige bergen van Sutherland, waar we een wandeling maken in Inverpolly Nature Reserve, dat gekenmerkt wordt door markante pieken van Torridon sandstone. We maken een inspannende maar prachtige rondwandeling rondom de markante rotspiek Stac Pollaidh en genieten van adembenemende panorama’s over de meren en rotspartijen van Inverpolly. Ook brengen we een dag een bezoek aan het eiland Handa, dat met haar steile kliffen een waar vogelparadijs is, met broedkolonies van duizenden zeekoeten, alken, Noordse stormvogels en papegaaiduikers. Hier maken we kans ook de roofmeeuwen grote en middelste jager te zien. Na Alladale gaan we naar de Noordzeekust, waar we de duinen en slikken van Loch Fleet verkennen. Ook dit gebied is bijzonder vogelrijk. We brengen een kort bezoek aan de prachtige tuinen van een van de indrukwekkendste kastelen van de Highlands: Dunrobin Castle. De laatste nacht sluiten we in stijl af in het prachtige stadje Dornoch, waar we in een comfortabel **** golfhotel aan de rand van de duinen verblijven. Voordat we in Inverness weer op het vliegtuig naar Nederland stappen, bezoeken we op weg naar het vliegveld nog Chanonry Point,  een grindrichel die ver de Moray Firth in steekt en waar we kans maken zeehonden en dolfijnen te spotten.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Inverness. Aansluitend worden we in ca 2 uur dwars door de Highlands naar de westkust van Schotland gebracht, naar het vriendelijke havenstadje Ullapool, gelegen aan de diepe fjord Loch Broom. Overnachting en diner in een goed hotel.

Overnachting in

Ullapool - Royal Hotel

Dag 2

Een prachtige rit van 1,5 uur dwars door de ruige bergwereld van Sutherland brengt ons bij het kleine haventje van Tarbet. Hier stappen we op het bootje dat ons naar Handa Island brengt. Handa Island is, met haar steile kliffen, een echt zeevogelparadijs. We maken een rondwandeling van ca 6,5 km (150m stijgen en dalen) door graslanden en bovenlangs de kliffen. Er zijn spectaculaire zeevogelkolonies van zeekoeten, alken, Noorse stormvogels en papegaaiduikers te vinden. De vogels zijn vaak van zeer dichtbij te benaderen en gedragen zich als echte fotomodellen! Bijzonder is ook de kolonie grote jagers, die met agressieve uitvallen op bezoekers reageren die al te dichtbij komen. Op de rotsen voor de kust zijn vaak grijze zeehonden te zien. Weer aan wal rijden we in ca 1,5 uur weer terug naar Ullapool. Vanavond eten we in een sfeervol restaurant op ca 10 minuten lopen van het hotel.

Overnachting in

Ullapool - Royal Hotel

Hebriden

Rondreis langs hotels

13 dagen Prijs op aanvraag
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis

Dag 3

Het ruige en desolate berggebied Inverpolly Nature Reserve ten noorden van Ullapool wordt gekenmerkt door markante, alleenstaande bergmassieven, met daar tussen uitgestrekte wildernis van veen, moerassen en meren. Dit is een karakteristiek natuurgebied met ijle berkenbossen, meren, hoogvenen en heidegebieden. Het gebied is ruig en nagenoeg onbewoond. In dit unieke natuurgebied komen vogels als de groenpootruiter, de goudplevier, de parelduiker, de steenarend en het smelleken voor. Na 40 minuten rijden staan we aan de voet van een van de markante rotsmassieven van het gebeid: de grillige rotspiek van Stac Polhaidh, die bijna 600m boven het water van Loch Lurgainn uit rijst.  En korte, maar pittige wandeling, want flink stijgend en dalend over een stenig pad voert ons hoog, rondom en net onderlangs de grillige top.  Onderweg hebben we steeds een adembenemend uitzicht over de eindeloze wildernis van Inverpolly  en kijken we uit over de bergen van Coigach, Cul Beag, Cul Mor en de Suilven. Onder ons een wirwar van grotere en kleinere meren en vennen. Lengte wandeling 5 km, 500m stijgen en dalen. In ruim een half uur rijden we na de wandeling weer terug naar Ullapool terug, waar je de namiddag de tijd heb om Ullapool te verkennen, of wellicht de boot naar de Summer Isles te nemen. We dineren ook vanavond weer in hetzelfde restaurant in het dorp.

Overnachting in

Ullapool - Royal Hotel

Dag 4

We verlaten de Schotse westkust en reizen via de stille vallei van Strath Oykel naar Ardgay dat achterin de baai Dornoch Firth ligt. Van hieruit volgen we het kleine weggetje door de vallei van Strathcarron, tot we het kleine kerkje van Croick bereiken. Het kerkje heeft een belangrijke rol gespeeld in de tijd van de ‘clearances’ toen de Engelse landlords de keuterboertjes van hun land verdreven, omdat schapen meer geld op brachten. Terwijl de bagage naar Alladale Lodge gebracht wordt, trekken wij hier de wandelschoenen aan en wandelen over de heuvel naar Alladale Lodge. Van veraf zien we de prachtig gelegen lodge al liggen. Lengte 3 km, 150m stijgen en 50m dalen. Als we welkom zijn geheten door de manager en het personeel van de lodge en we ons hebben  geïnstalleerd maken we  ’s middags samen met een van de rangers van het Wilderness Reserve een rustige wandeling over een landweg door Glen Alladale. De ranger vertelt ons over het landschap, de geschiedenis en de plannen betreffende de natuurbescherming van het landgoed. Via dezelfde route wandelen we aan het eind van de middag naar de lodge terug (lengte ca 9 km , ca 100m stijgen en dalen).

Overnachting in

Alladale Reserve - Alladale Lodge

Dag 5

Vandaag maken we een rustige fietstocht per mountainbike over de onverharde weg die door een van de twee hoofdvalleien van het Alladale Wilderness Reserve voert: Glen More.  We nemen een lunchpakket mee en fietsen over de lichtglooiende steenslagweg door de mooie vallei. Onderweg maken we grote kans edelherten en reeën te zien. Het weer en het tempo bepaalt hoe ver we gaan. Wie niet verder wil kan prima op eigen gelegenheid terugfietsen, want de terugweg gaat over dezelfde gemakkelijk te volgen route. We fietsen ca 20 á 25 km en stijgen en dalen in totaal ca 200m over een geleidelijk stijgend en dalend traject.

Overnachting in

Alladale Estate - Alladale Lodge

Dag 6

Vandaag zoeken we het hogerop.  We nemen weer een lunchpakket mee en in ca 1 uur rijden we per landrover door de vallei van Glen More naar Glenn Beag. Hier beginnen we samen met een ranger van het Wilderness Reserve aan een pittige bergwandeling die ons naar de hoogste top van Alladale reserve brengt. We beginnen met een steile klim over een stenig pad naar een hooggelegen bergmeer: Loch Sruban More.  Dan zoeken we ons een weg over de steile helling naar de bergrug Carn Ban. Naarmate de 845m hoge top nadert wordt het terrein vlakker.  De brede kam is bedekt met kort gras en lage heidestruikjes, een haast toendra-achtige vegetatie. De ranger vertelt onderweg over de natuur en natuurbescherming van Alladale. We maken in dit afgelegen deel van het estate goede kans diverse soorten vogels en zoogdieren te zien.  De vlakke top van de Carn Ban is de enige plek in Groot-Brittannië waar je (bij helder weer) zowel de Atlantische Oceaan en de Noordzee kunt zien.  Het uitzicht is dan ook adembenemend.  Het weer bepaalt uiteraard of we de top kunnen bereiken. Aan het eind van de middag dalen we via een iets andere route terug naar de vallei, waar de landrovers wachten om ons weer terug naar de lodge te brengen. Lengte 11 km, hoogteverschil: 500m stijgen en dalen, duur ca 5 uur.

Overnachting in

Alladale Estate - Alladale Lodge

Dag 7

Na een vroeg ontbijt en nadat we nogmaals een lunchpakketje hebben klaargemaakt, nemen we afscheid van het team van Alladale Wilderness reserve en worden we met een midibus naar de oostkust van Schotland gebracht. De Noordzeekust is minder ruig dan de westkust en kent een milder klimaat. Het gebied is daarom ook meer gecultiveerd en wat dichter bevolkt. Toch is hier voor de natuurliefhebber van alles te zien en te beleven. Er wacht ons dan ook een drukke en gevarieerde dag! Na ruim 1 uur rijden bereiken we de ondiepe en zeer vogelrijke baai Loch Fleet. Dit natuurreservaat is rijk aan waad- en watervogels, zoals wulpen, drieteenstrandlopers, en diverse eenden- en sternensoorten. De baai valt bij eb grotendeels droog, en is bij het gehuchtje Littleferry door een duinenrij nagenoeg van de Noordzee afgesloten. Bij Littleferry maken we een wandeling door de duinen, over het strand en door Balblair Wood naar een van de vogelkijkhutten aan de oever van Loch Fleet (8 km, vlak). Daarna bezoeken we de prachtige tuinen van Dunrobin Castle, het huis van de Graven van Sutherland, dat op een klif boven de Noordzeekust prijkt. Via de oevers van Loch Fleet rijden we in de namiddag naar het zuiden. Onderweg stoppen we nog bij een paar vogelkijkpunten. Aan het eind van de dag bereiken we het fraaie stadje Dornoch, waar we de laatste nacht verblijven in een comfortabel en stijlvol hotel aan de rand van het dorp en de beroemde golfbanen van Dornoch. We dineren vanavond in het hotel.

Overnachting in

Dornoch - Royal Golf Hotel Dornoch

Dag 8

Op deze laatste ochtend hebben we nog even gelegenheid om even rustig door het fotogenieke Dornoch te wandelen en de kleine kathedraal te bezoeken. Rond het middaguur rijden we in ca 1,45 uur naar het vliegveld van Inverness. Als er nog voldoende tijd is, maken we een kleine omweg naar Fortrose, waar we een kort bezoek brengen aan Chanonry Point, een grind rug die diep de zeearm Moray Firth in steekt. Dit is de beste plek aan de Schotse oostkust om dolfijnen en zeehonden te spotten.  Na een kort verblijf rijden we verder naar het vliegveld van Inverness, vanwaar we naar Amsterdam terug vliegen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijven we in 3 verschillende accommodaties, waarvan het verblijf in Alladale Lodge uniek te noemen is!
Royal Hotel in Ullapool is een goed *** hotel met 55 ruime kamers, een ruime bar en een restaurant met ontbijtbuffet en diner buffet. De kamers zijn standaard ingericht en met goede badkamers. Een deel van de kamers kijkt uit over Loch Broom en heeft een balkon, een deel ligt aan de rustiger achterzijde van het hotel.  Klasse ***, 3 nachten.
Alladale Lodge is een bijzonder comfortabele en stijlvol ingerichte lodge, die afgelegen op het gelijknamige Wilderness Reserve ligt, aan het eind van een onverharde weg en middenin de Schotse natuur. De 8 kamers met elk een eigen comfortable badkamer, zijn bijzonder smaakvol ingericht en hebben verschillende afmetingen.  De 2 kleinste kamers bieden we als  éénpersoonskamer aan (zonder toeslag). Het huis beschikt verder over een grote woonkamer, een eetkamer en biljartkamer, die allen op traditionele wijze in de stijl van een Brits landhuis zijn ingericht. Er is een kleine bibliotheek en ook een grote fitnessruimte met sauna. Vanuit het huis en het terras rondom het huis heb je prachtig uitzicht op de natuur van Alladale en de edelherten die geregeld rondom het huis grazen. De ontvangst door de Nederlandse manager is bijzonder gastvrij. Een chefkok en zijn team verzorgen de uitstekende maaltijden. Mobiel telefoonbereik  is hier slecht, maar er is goede wifi. Klasse ****, 3 nachten.
Royal Golf Hotel Dornoch, ligt aan de rand van het prachtige stadje Dornoch, en kijkt uit over een van de beroemdste golfbanen van Schotland, de duinen en de Noordzeekust. Het comfortabele ****hotel beschikt over 22 ruime en smaakvol ingerichte kamers, waarvan een deel uitkijkt over de golfbanen en de kust. De bedden zijn uitstekend en op de kamers is goede wifi beschikbaar. Ook beschikt het hotel over een uitstekend restaurant en een gezellige bar. Klasse ****, 1 nacht.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn alle ontbijten en diners inbegrepen, plus de lunchpakketten op dag 5, 6 en 7, die je zelf in de keuken van Alladale Lodge klaar maakt.  In Ullapool dineren we de eerste avond in het hotel (buffet). De overige twee avonden dineren we in het bijzonder sfeervolle restaurant Ceilidh Place, een populaire plek in Ullapool, een combinatie van bar, boekenwinkel en restaurant. In Alladale Lodge bereidt de kok smaakvolle diners en ontbijten, waarbij hoofdzakelijk gebruik gemaakt wordt van streekproducten. In Dornoch ontbijten en dineren we in het uitstekende restaurant van het hotel.

Inbegrepen

 • verblijf in hotels en lodge op tweepersoonskamers met eigen badkamer (eenpersoonskamers zeer beperkt beschikbaar)
 • verblijf op basis van half pension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • lunchpakket op dag 5, 6 en 7
 • transfers volgens programma met gecharterde midibus en transfers per landrover op dag 6
 • gebruik mountainbikes dag 5
 • veerboot naar en toegang tot Handa Island (dag 2)
 • toegang tuinen Dunrobin Castle dag 7
 • begeleiding wandelingen op Alladale Estate door Engelstalige ranger (en SNP reisleider)
 • diensten SNP Reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • overige lunches
 • overige entrees
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis op de natuurbeleving van de Schotse Highlands. Dat doen we onder meer door een aantal wandelingen te maken, en er één dag er per mountainbike op uit te trekken. De mountainbiketocht voert over een licht glooiende gravelweg en is technisch niet lastig of zwaar. De hoogteverschillen zijn beperkt, evenals de afstand. Bovendien fiets je via dezelfde route weer terug. Deze tocht is 20 km lang en kent in totaal 200m hoogteverschil.
De wandelingen die u maakt, zijn afwisselend licht en kort (zoals bij Loch Fleet en op Handa Island en de eerste wandeling in Alladale), maar er zijn ook twee wat pittigere wandelingen met meer hoogteverschillen: de wandeling rondom Stac Pollaidh en de tweede wandeling in Alladale die beide ca 500 hoogtemeters kennen. De wandeling op Handa voert over glooiende  grasvelden en bovenlangs kliffen, de wandeling bij Loch Fleet door duinen en over strand.  De eerste wandeling bij Alladale over goede glooiende paden en over een steenslagweg. De tweede wandeling in Alladale en de wandeling bij Stac Pollaidh voeren over steilere en stenige paden, die na regenachtig weer ook flink modderig kunnen zijn. De tweede wandeling in Alladale voert ook deels cross-country over een bergrug met lage heidevegetatie.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Inverness.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Inverness v.v.

Vluchtschema
KL0925 Amsterdam - Inverness, vertrek 14.25, aankomst 15.05.
KL0926 Inverness - Amsterdam,  vertrek 17.15 aankomst 19.55

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jouw bestemming.

Praktische informatie

De Schotse Highlands hebben een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Toch is deze karakterisering voor de Highlands te algemeen. Plaatselijk zijn de verschillen groot. Aan de oostkust regent het over het algemeen minder dan aan de bergachtige westkust. Hier zorgen de bergen voor relatief veel bewolking en neerslag. De wind speelt een grote rol in het weer in de Schotse Hooglanden. De westenwind brengt echter beslist niet altijd neerslag, maar hult het land wel steeds in een andere kleur en sfeer. Het weerbeeld is uitermate afwisselend en geeft het landschap een fotogeniek tintje. Bovendien is de atmosfeer vaak erg helder. Het kan ‘s zomers in de Highlands zeker zonnig weer zijn. De temperatuur ligt overdag tussen 15° en 20°C. Winddichte regenkleding en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Bij windstil weer is de kans op midges aanwezig.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Alladale ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Pinnen is op de meeste plaatsen mogelijk. In Schotland kun je met Engelse en Schotse ponden betalen. Let u er wel op dat je naar Nederland geen Schotse ponden mee terugneemt, omdat deze in Nederland niet in te wisselen zijn. Reken op ca. € 150,- voor je persoonlijke uitgaven.

Tijdens de reis maken we gebruik van comfortabele gecharterde midibussen. Eenmaal gaan we per landrover naar het beginpunt van een wandeling en worden we daar per landrover ook weer opgehaald (2x 1 uur).

Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis eventueel wat wandelingen, om je voeten en schoenen (weer) aan elkaar te laten wennen.

Uiteraard wordt je bagage tijdens de reis vervoerd en wandel je alleen met een dagrugzak met daarin ruimte voor regenkleding, warme trui of vest, wat te eten en drinken en eventueel verrekijker, fototoestel en natuurgidsjes.

Je kleding dient wind- en waterdicht te zijn. Je wandelschoenen moeten waterdicht zijn en een goede steun geven aan de enkel. Fjelllaarzen, rubber- of leren laarzen met een goed profiel, zijn ook geschikt. Gamaschen zijn aan te bevelen. Dit zijn waterdichte kappen, die vanaf de knie tot over de schoen lopen. Hiermee houd je niet alleen droge onderbenen maar kan er ook geen water via de schacht in de schoenen lopen. Een regenjas/broek van ademende stof (goretex, MPC) is veel beter dan een plastic regenjas, maar ook duurder. Dit materiaal ademt maar laat geen regen door en is bovendien goed windwerend. Een regencape is gezien de (vaak krachtige) wind af te raden.

Aangezien het terrein nog al eens onregelmatig is, kan het gebruik van wandelstokken het wandelplezier verhogen.

In de Highlands komen "midges", kleine steekvliegjes, voor. Deze steekvliegjes veroorzaken op windstille dagen in vochtige gebieden soms flink wat overlast. Antimuggenolie helpt maar een beetje, een fijn muskietennetje over het hoofd biedt meer uitkomst. Het enige echt werkzame hulpmiddel tegen deze kleine kwelgeesten is de wind, die in de Highlands regelmatig aanwezig is.

 • GELDIG paspoort; dit mag NIET verlopen zijn
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.
 • Engelse ponden
 • warme en luchtige kleding
 • eventueel zwemkleding
 • voor elektrische apparatuur heeft u in Groot-Brittannië een verloopstekker nodig.
 • eventueel: verrekijker, fototoestel, vogel- en/of plantengids en reisgids.
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pleisters, pijnstillers, middelen tegen blaren, sporttape (breed)

Voor de wandelingen:

 • ingelopen, stevige wandelschoenen: hoogsluitend, waterafstotend en met goed profiel
 • regen- en winddichte kleding
 • eventueel handschoenen en muts
 • eventueel wandelstokken
 • schoenvet
 • dagrugzakje (25 liter)
 • veldfles en/of thermoskan
 • mok, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • anti-muggen olie of zalf tegen de "midges"
 • eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Groot-Brittannië - Schotland - Alladale Wilderness Reserve - Volkskrant Lezersreis

Natuurbeheer op een Schots landgoed

Lezersreis langs lodge en hotels

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen