Groot-Brittannië - Highlands * fotoreis, 8 dagen Een fotografische speeltuin

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Fotograferen

Fotografiereis vanuit 2 hotels

Schotland is het land van vier seizoenen in één dag. Van telkens wisselende luchten, lichten en kleuren. Een fotografische speeltuin die niemand onberoerd laat. Tijdens deze fotocursusreis nemen we ruige kusten, sprookjesachtige bossen, schattige dorpjes, verstilde meren en oeroude bergen op de digitale korrel tijdens de prachtige wandelingen die we maken. ‘s Avonds bekijken en bespreken we de foto’s van die dag, onder het genot van een welverdiende pint.

Uniek aan deze reis

 • Fascinerend landschap van Skye
 • Flexibiliteit dankzij gebruik huurbusje
 • De ongerepte hoogvenen, bergen en kusten van Noordwest Schotland
 • Theorieles in de ochtenden en 's avonds nabespreking
 • Voor beginnende en gevorderde fotografen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Highlands * fotoreis

Deze fotoreis is geschikt voor beginnende en gevorderde fotografen, met een digitale (spiegelreflex)camera. Er gaat een laptop en een beamer mee om het fotomateriaal te bespreken. In de ochtend wordt er een korte theoretische les gegeven over telkens een ander aspect van de fotografie. Daarna gaan we met het busje op pad om de mooiste fotoplekken te bezoeken; die we op de meeste dagen te voet bereiken. Op de meeste dagen maken we een wandeling die een groot deel van de dag duurt, om de beste fotoplekken te bereiken. Aan het eind van de dag bespreken we de tijdens de wandeling gemaakte foto’s. We beschikken tijdens de reis over een eigen 9-persoonsbus en zijn dus heel flexibel wat het programma betreft. De eerste helft van de vakantie logeren we in een mooie hotel aan de fotogenieke Loch Glendhu, hoog in het noorden aan de  ruige en eenzame Schotse westkust. De tweede helft nemen we onze intrek in een hotel in Portree, het hoofdplaatsje van het landschappelijk zeer boeiende eiland Skye.

Dag 1

We vliegen in de ochtend naar Aberdeen, een stad aan de oostkust van Schotland. Met een eigen busje rijden we in zes uur vanuit het vliegveld via Inverness naar onze eerste verblijfplaats. Na Inverness wordt het landschap almaar heuvelachtiger. We passeren verschillende lochs en de weg wordt langzaam kronkeliger, het landschap steeds ruiger en stiller. We verblijven de komende dagen in een comfortabel hotel aan Loch Glendhu, in het hoge noorden van de Schotse westkust.
’s Avonds bespreekt de fotograaf/gids de fotocursus in vogelvlucht.

Overnachting in

Kylesku - Kyleskue Hotel

Dag 2-3

Deze dagen verkennen we de ruige kliffenkusten, stille stranden, maar ook het bergachtige binnenland van het uiterste noordwesten van Schotland. Deze bijzonder fotogenieke regio heet Sunderland. We maken wandelingen naar de mooiste stranden en kliffen. In het binnenland zoeken we wildstromende beken op, stille speigelende lochs en de ruige bergwereld van Assynt. Al wandelend zoeken we ons een weg door een mysterieus landschap met talloze kleine, in de laatste ijstijd door gletsjers afgesleten heuveltoppen. Tussen deze met heide en veen bedekte heuvels heeft het overvloedige oppervlaktewater een labyrint van beekjes en meertjes gevormd. Soms moeten we over beekjes springen of door een nat stukje moeras.  Dit zijn de Highlands op zijn ruigst. Het snel wisselende weer, de steeds wisselende lichtval maakt dit landschap nog eens extra fotogeniek!
’s Avonds genieten we van een heerlijk maal in het hotel en bekijken we de fotografische opbrengst van de dag.

Overnachting in

Kylesku - Kyleskue Hotel

Dag 4

Vandaag rijden we via de prachtige en afwisselende westkust, onderweer via het havenstadje Ullapool naar het zuiden. Ons einddoel is Portree, de 'hoofdstad' van het eiland Skye. We trekken de hele dag uit voor deze ruim 300 km lange rit. Onderweg hebben we genoeg tijd voor enkele fotostops. In Portree kunt u het typische gezellige vissersdorpje nader verkennen. We overnachten in een hotel in het centrum van het dorp. We dineren in een van de restaurants van dit levendige havenplaatsje. En vanuit de vele gezellige pubs klinkt 's avonds regelmatiog live muziek. 

Overnachting in

Portee

Dag 5-7

Op Skye zullen we afhankelijk van het weer per dag bekijken wat we het beste kunnen doen. We zullen in elk geval een keer naar de Black Cuillins gaan. Er is meer dan genoeg te zien om drie dagen fotograferend mee te vullen!
Deze zwart gekleurde en alleen door varens en heide begroeide bergen hebben hier een grillig, haast alpien karakter en zijn vaak in mist gehuld. Ook kunnen we een heel mooi uitstapje naar het oud-vulkanische massief van Quirain maken. Hier vind je rotsformaties in de meest fantastische en sprookjesachtige vormen. Afhankelijk van de wensen van de groep zijn er op dit eiland in elk geval genoeg dingen te doen waar je je verder kunt bekwamen in de landschapsfotografie. Ook is het mogelijk het dorpsleven te fotograferen in Portree en hier te oefenen in het maken van portretten, een oud kasteel te bezoeken of de distilleerderij van de beroemde Talisker whisky.

Overnachting in

Portee

Dag 8

We nemen afscheid van Skye en rijden in ca 5 uur we via een prachtige route rustig terug naar het vliegveld van Aberdeen, vanwaar we in de namiddag naar Nederland terugvliegen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Aan de noordwestkust verblijven we verblijven in Kylesku Hotel, dat pal aan de oever van een prachtig loch ligt. De bergen van Sunderland weerspiegelen in het vaak stille water van Loch Glendhu. De kamers in het hotel zijn smaakvol en modern ingericht, hebben eigen badkamer en zijn verdeeld over twee gebouwen. Het hotel beschikt over een goed restaurant, een bar en heeft een terras voor de deur.  Klasse ***.  3 nachten.
Het tweede gedeelte van de reis verblijven we in Portree gelegen op Skye in Royal Hotel Portree. Dit hotel ligt in het centrum van het dorp en heeft standaardkamers met eigen badkamer. Klasse **, 4 nachten.

Over de maaltijden

De reis is op basis van half pension van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8.   In Kylesku ontbijten en dineren we in het restaurant van het hotel, en omdat hier in de wijde omtrek geen winkels te vinden zijn, worden hier voor dag 2 t/m 4 ook onze lunchpakketten klaar gemaakt. Op de andere dagen hebben we in Portee zelf volop gelegenheid om lunchinkopen te doen. In Portree wordt het ontbijt verzorgd in het hotel, maar dineren we vlakbij het hotel in een van de restaurants of in een van de pubs van het dorp.

Inbegrepen

 • diensten SNP reisleider / vakfotograaf
 • transfers volgens programma
 • overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers met badkamer
 • verblijf op basis van halfpension vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • 3x lunchpakket op dag 2-4

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • lunches op dag 1, 5 t/m 8
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees en excursies
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze reis is een fotocursusreis, waarbij aandacht voor theorie en praktische tips over landschapsfotografie en andere onderwerpen, worden gecombineerd met (wandel)excursies in de natuur. 's ochtends besteden we meestal een uurtje aandacht aan theorie en tips. Dan trekken we er het grootste deel van de dag op uit en gaan we met ons huurbusje naar de meest interessante fotoplekken, waar we meestal een wandeling van enkele uren maken. 's Avonds bekijken en bespreken we het geschoten beeldmateriaal.
Tijdens deze fotografiereis maken we vrijwel dagelijks wandelingen om in de Schotse natuur op de mooiste en fotogeniekste plekjes te komen. De lengte van de wandelingen bedraagt zo'n 4,5 uur. De hoogteverschillen zijn maximaal 400 meter en het terrein is onregelmatig: geregeld verlaten we het pad. Maar het wandeltempo houden we laag en we houden regelmatig langere pauzes op de beste fotoplekken, zodat de wandelingen over een groot deel van de dag uitgesmeerd worden. Toch is een goede (wandel)conditie wel een vereiste.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgenoten op de luchthaven van Aberdeen.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM naar Aberdeen v.v.

Vluchtschema
KL 1443 Amsterdam - Aberdeen vertrek om 09.35 aankomst 10.05 uur
KL 1450 Aberdeen - Amsterdam vertrek om 17.20 aankomst 19.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Schotland heeft een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Op één dag kunt u zowel zon als regen, mist en harde wind treffen. Typerend voor het Schotse weer zijn dan ook de snelle weersveranderingen. Met name langs de westkust is de kans op dit instabiele weer het grootst. Het instabiele weer brengt ook een voordeel met zich mee: prachtige luchten en een heldere atmosfeer. Het kan tijdens de Schotse zomer echter ook aangenaam warm en rustig weer zijn. Dan zijn het de ‘midges’, heel kleine steekvliegjes, die in de vochtigste en windstille delen van de Highlands tijdens de schemering bij miljoenen actief worden en u binnenshuis drijven. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomer tussen 15º en 20 ºC. Rond de toppen van de Cairngorms kan het, mede door de wind, een stuk frisser zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Schotland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen (zie bovenstaand overzicht), hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Er is bij aankomst op het vliegveld gelegenheid om geld te pinnen. Vergewis je er van dat u bij terugkeer naar Nederland Engels ponden mee terug neemt, omdat Schotse ponden buiten Schotland niet in te wisselen zijn. Reken voor persoonlijke uitgaven op ca. € 150,- aan persoonlijke uitgaven, Groot-Brittannië heeft een hoog prijspeil.

We beschikken tijdens de reis over een eigen 9-persoonsbus.

Wij raden je aan om uitgerust aan de reis door Schotland te beginnen. Het vakantieplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt.

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzakje waarin in ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, een grote veldfles, regenkleding, de lunch en uiteraard ruimte voor fotoapparatuur.

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • digitale camera met toebehoren
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • anti-muggen olie (bijv. jungle-oil) of zalf tegen de "midges"
 • eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd
 • in voor- en najaar: handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zakmes en zitmatje (optioneel) voor eventuele lunches in het veld
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband,sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. Compeed
 • statief is aan te bevelen. Een flitser is optioneel mee te nemen, maar dus niet noodzakelijk 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

De fotografiecursusreis staat onder leiding van een Nederlandse vakfotograaf.  De reisleider bestuurt ook het huurbusje.
Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

De reis met vertrek op 27-4-19 wordt begeleid door Marcel Scholing, de reis met vertrek op 28-9-19 door Jeroen Jazet.
Marcel is fotograaf en docent fotografie en sinds 2005 freelance reisleider. Van IJsland tot China , van Sierre Leone tot Zweden. De combinatie van reizen en fotograferen vind hij geweldig, bovendien vindt hij het erg leuk om kennis over te brengen en om te zien hoe deelnemers dit direct in praktijk kunnen brengen. Zelf maakt hij het liefst portretten en landschappen. Het leuke van portretten vindt hij dat je echt in contact komt met mensen ook al kan je elkaar soms niet eens verstaan.
Jeroen  is fotograaf , docent fotografie en sinds 2007 Outdoor instructeur voor SNP in Spanje en Italie. De combinatie theorie-praktijk vind hij geweldig. Je kunt gedurende een week fotograferen veel persoonlijke begeleiding geven en de diepte in met de deelnemers! Omdat hij veel commercieel portret –en reclamewerk maak, vind hij het heerlijk om als vrij werk verstilde landschappen en verlaten plekken te fotograferen.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

berglandschap-skye.jpg

Groot-Brittannië - Highlands * fotoreis

Een fotografische speeltuin

Fotografiereis vanuit 2 hotels

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten