Cornish Coast

Groot-Brittannië - Cornwall & Devon, 7 dagen Kust en platteland rond Hartland Point

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's en boerderijen

Voettocht vanuit Bude langs de ruige kliffen van de noordkust van Cornwall en Devon, via het winderige Hartland Point, naar het fotogenieke smokkelaarsnest Clovelly. Tijdens deze wandelreis in zuid Engeland bent u te gast in bed & breakfast’s en op  nog volop in gebruik zijnde, eenzaam maar mooi gelegen boerderijen. Na een mooie, niet al te zware wandeling, wordt u hier door toegewijde gastvrouwen ontvangen.

Uniek aan deze reis

 • Bovenlangs de kliffen
 • Fraaie tuinen
 • Overnachten bij boerderijen
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Cornwall & Devon

Aan de kust rond Hartland Point, op de grens van Cornwall en Devon, beukt de oceaan al sinds mensenheugenis op de rotsen. Langs de hierdoor ontstane grillige rotsformaties en bovenlangs de verticale kliffen loopt het South West Coast Path dat uiteraard garant staat voor fijne vergezichten. Regelmatig verlaat u echter de winderige kust, waar bomen nauwelijks kunnen groeien en planten laag bij de grond blijven, en betreedt dicht begroeide valleien, ware oases van rust en veelkleurige bloemenrijkdom. Hier vindt u de bekende Docton Mills & Garden en de perfect onderhouden tuinen van Hartland Abbey. U passeert badplaatsen met lange, witte stranden en eeuwenoude Normandische kerkjes die de kleur van het landschap hebben aangenomen en eindigt in het witte vissersdorp Clovelly. Een unieke kans om het plattelandsleven van Cornwall en Devon te leren kennen.

Dag 1

Aankomst in Upton, 1,5 km van het sfeervolle kustplaatsje Bude, bovenop de kliffen. Arriveert u vroeg, dan hebt u tijd voor een bezoek aan Bude zelf of voor een korte rondwandeling langs het Bude Canal en de klifkust van Widemouth. Wandeling: 6,5 km, 70m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Als u een extra dag geboekt heeft in Upton, kunt u de volgende rondwandeling maken: u wandelt over het met bomen omzoomde jaagpad langs het 19e eeuwse Bude Canal: een prachtig historisch landschapselement dat zich, onderbroken met trapsluizen en ‘sleephellingen’, door het landschap slingert. Ook als wandelaar staat u versteld van inspanningen die men zich bij de aanleg en het vervoer getroost heeft om de hoogteverschillen te overwinnen. Via de kerk en het landhuis van Launcells Barton bereikt u, lopend door weilanden en over landweggetjes naar Stratton, een historisch marktplaatsje en ook bekend van de Battle of Stamford Hill (1643). U wandelt door Bude waar de buitenste sluisdeuren het kanaal scheiden van de zee. Langs de moerassige en vogelrijke uiterwaarden van de River Neet loopt u terug naar uw accommodatie. Wandeling 16 km, 180m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen.


Overnachting in

Upton, Bude

Dag 2

Op weg naar het noorden passeert u eerst enkele stranden in de baai van Bude, geliefd bij surfers. Daarna loopt u verder over de rand van de steeds hoger wordende kliffen. De route maakt een uitstapje landinwaarts over boerenland, door beboste valleien en langs een aantal leuke nederzettingen. Na een stuk schitterende klifkust komt u uit bij de kerk van Morwenstow, bekend vanwege zijn fraaie ligging en de excentrieke 19e eeuwse predikant/dichter Robert Stephen Hawker. Wandeling: 17,5 km, 330m stijgen en 230m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Morwenstow

Dag 3

Vandaag hebt u tijd voor een ‘morning coffee’ en om uitgebreid rond te kijken bij de kerk van Morwenstow, de bijzondere pastorie en St. John’s Well. Ook Hawker’s Hut in de klifrand is een bezoekje waard om even de sfeer te proeven waarin deze man vertoefde. Daarna wandelt u over de imposante klifkust. U komt tot rust in het tegen de wind beschut dal van het riviertje Marsland Water met schitterend bos en afwisselende ondergroei, op zoek naar de landinwaarts gelegen boerderij waar u zult overnachten. Wandeling: 11 km, 290m stijgen en 260m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Lower Wembsworthy Farm, Hartland

Dag 4

U loopt terug naar de kust en bereikt die bij de hoge, glooiende kliffen met daarop de aarden wallen van Embury Beacon, een nederzetting uit de IJzertijd. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de door de BBC geroemde Docton Mill Garden en de pub 'Wrecker's Retreat' en het bijbehorende museum op Hartland Quay. Eventueel kunt u vandaag Hartland Abbey bezoeken als deze morgen gesloten zou zijn. Het Hartland-schiereiland is een van Engelands ‘Areas of Outstanding Natural Beauty’. Vandaag en morgen kunt u ervaren waarom. Wandeling: 20 km, 420m stijgen, 390 m dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

West Titchbery Farm, Hartland Point

Dag 5

U begint de rondwandeling met een bezoek aan Hartland point, waar u vanaf de spectaculaire kliffen met helder weer uitzicht hebt op het eilandje Lundy en de zuidkust van Wales. Daarna loopt u door de brede vallei van de Abbey River het binnenland van Hartland, Area of Outstanding Natural Beauty, weer in. Op weg naar Hartland, de hoofdplaats, komt u langs Hartland Abbey, oorspronkelijk een Augustijnse abdij en omgebouwd tot een historisch landhuis. Als deel van de fraaie tuin ontwierp Gertrude Jekyll de Bog Garden, de Fernery en de ommuurde tuin met 'Arts and Crafts' elementen. U eindigt de dag waar u begonnen bent. Wandeling: 14 km, 210m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

West Titchbery Farm, Hartland Point

Dag 6

U wandelt over de noordwaarts gerichte, meer beschutte klifkust van Noord-Devon. Een van de verschillen met de westkust is dat er bos groeit op de kliffen. Onderweg komt u langs het prehistorische hill fort op Windbury Head, kunt u mooie rolstenen verzamelen op Mouthmill Beach en komt u door het landschapspark van het aristocratische landgoed Clovelly Court, waar de Heer en bezitter van het vroegere vissersdorp Clovelly woont. Dit witte dorp ligt als een waterval van huizen tegen de steile klifhelling geplakt. In de namiddag hebt u tijd dit bijzondere dorp te verkennen. Wandeling: 13,5 km, 380m stijgen en 270 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Clovelly

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht op een aantal verschillende maar altijd gastvrije plekken. Het zijn boerderijen, bed & breakfasts en een inn. Vaak heeft u douche en toilet op de kamer, soms zijn deze op de gang. In Clovelly overnacht u niet in het pittoreske deel van het dorp. Dit is geheel in handen van één eigenaar en meer een museum. De onopvallende B&B ligt daarom in het nieuwe gedeelte, Higher Clovelly. Vanwege de kleine accommodaties moet er wel eens uitgeweken worden naar een alternatief, dit heeft geen invloed op het programma en de looptijden.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht u een stevig Engels ontbijt. Inkopen voor de lunch kunt u onderweg doen. U kunt af en toe ook lunchen in een pub en eventueel ook een lunchpakket bestellen bij de gastvrouw.
Op de afgelegen plaatsen wordt een goed avondmaal voor u bereid (3x). Elders kunt u zelf een eethuisje of pub uitzoeken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners (dag 3,4 en 5)
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4 en 6 (1 koffer per persoon, max. 15 kg)
 • SNP-reisdocumentatie en kaartmateriaal (originele wandelkaart 1:25.000 krijgt u ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen  

Over de activiteiten

U loopt over goed begaanbare paden, weilanden en stille, verharde landweggetjes, met soms pittige klimmetjes. De eerste dagen zijn de wandelingen langer dan de laatste dagen. U heeft dan de tijd om mooie tuinen en leuke dorpjes beter te bekijken, of een passend boek te lezen.
In Engeland is er een mooi systeem van Public Footpaths, waarbij u met draai- en klaphekjes door en langs akkers en weilanden wordt geleid. Soms is het even zoeken als u een weiland binnenloopt, om de plek te vinden waar het weiland verlaten moet worden. Er staan vaak minder richtingbordjes dan u zou wensen.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In het eerste overnachtingsadres in Bude kunt u een extra dag boeken om een inloopwandeling te maken. Morwenstow is een leuk gehuchtje met wat historische panden, boven de kliffen. De drie overnachtingsplaatsen daarna liggen min of meer in 'the middle of nowhere' en er is weinig tot niets te doen. Clovelly is een leuk, maar toeristisch, dorpje. Vanuit Clovelly kunt u eventueel het kustpad nog een stuk in oostelijke richting volgen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Bude is ca. 600 km via Harwich en 840km via de Kanaaltunnel. U kunt uw auto in Bude parkeren (al dan niet betaald, afhankelijk van waar u overnacht). Met de bus is het een omslachtige rit vanaf Clovelly, aan het einde van het arrangement, terug naar Bude. U kunt gemakkelijk een taxi regelen.
Voor meer informatie over treinreizen in Engeland: klik hier
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier
Indien u onderweg een overnachtingsplek zoekt, kunt u hier meer informatie vinden.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Exeter/St.Davids laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. 

Vanaf Exeter kan je per bus (100 km, reistijd 1,5 uur) naar Bude reizen. De laatste bus gaat aan het einde van de middag (zie website). Als je deze bus niet haalt dien je vanaf Exeter een taxi naar Bude te nemen. 

Vanaf Clovelly, aan het einde van het arrangement, kan je met de bus in ca. 1 uur naar Barnstaple en vandaar met de trein in ca. 1 uur naar Exeter St. Davids. Op zondag gaan geen bussen. Dan dien je een taxi te nemen van het eindpunt van het arrangement naar Exeter.

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier

LET OP De treinreis naar zuidwest Engeland is erg lang. Afhankelijk van je woonplaats en de reisdag is het krap of soms onmogelijk de treinreis in een dag te doen. Controleer daarom altijd vooraf de bustijden op de dag dat je wilt reizen en boek eventueel een aansluitende transfer. Zorg verder dat er voldoende overstaptijd in London is (minimaal 1 uur, om per metro van het ene naar het andere station te reizen). Boek eventueel op de heen- en/of terugreis een overnachting in London en koppel zo een stadsbezoek aan de wandelreis.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Exeter St. Davids     08:25 - 17:30 2
Exeter St. Davids– Amsterdam CS 13:02 - 22:11   1

NB. Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Voor meer informatie over treinreizen in Engeland: klik hier
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Exeter of Bristol.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000  

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld reist u per openbaar vervoer door naar uw accommodatie. Houdt u bij de keuze van uw vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom voor een ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug.

Heenreis:
Vanaf het vliegveld van Bristol (BRS) reist u per bus naar het treinstation Bristol Temple Meadows. Hier pakt u de trein naar Exeter St. Davids . Reistijd ca. 1 uur.
Vanaf Exeter reist u per bus (100km, 1,5 uur reistijd) naar Bude. De laatste bus gaat aan het einde van de middag. Vanaf Exeter kunt u eventueel ook een taxi nemen.

Terugreis:
Vanaf Clovelly, aan het einde van het arrangement, kunt u met de bus in ca. 1 uur naar Barnstaple. Vandaar met de trein in ca. 1 uur naar Exeter St. Davids of in 2 uur naar Bristol. Dan reist u verder van het treinstation naar het vliegveld. Omdat deze ritten niet altijd even goed aansluiten bent u snel 4-5 uur onderweg. Op zondag rijden er geen bussen.

U kunt ook een taxi nemen van het eindpunt van het arrangement naar Exeter. Van Exeter gaat u per trein naar Bristol.

Vliegen op Exeter levert een kortere reistijd op: klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie over treinreizen in Engeland: klik hier
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier
NB1. Op zon- en feestdagen rijdt er beduidend minder openbaar vervoer
NB2. Eventueel kunt u een hotelovernachting in Exeter bijboeken.

U kunt dit arrangement starten van 1 april t/m 25 okt.

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Engeland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cornwall_Coast_Edwin_Tofield.jpg

Groot-Brittannië - Cornwall & Devon

Kust en platteland rond Hartland Point

Wandelvakantie langs B&B's en boerderijen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 403 klanten