Samos

Griekenland - Samos, 8 dagen Het groene eiland van Pythagoras als wandelparadijs

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met huurauto langs hotels

Het Griekse eiland Samos is een waar paradijs voor wandelaars. Het eiland is groot, groen en bergachtig en er is een dicht net van wandelpaden. Met je huurauto kom je op deze wandelvakantie op bijzondere plekjes waarvandaan je prachtige voettochten kunt maken. Over oude paden wandel je langs bossages met cypressen en zie je oude olijven en terrassen met wijngaarden. Bijna altijd heb je uitzicht op de blauwe zee, zeker tijdens één van de mooiste Griekse kustwandelingen naar het afgelegen zandstrand Megalo Seitani. Onderweg kom je langs diverse grotten met binnenin prachtige kapelletjes en is het heerlijk lunchen op knusse dorpspleintjes. Het eiland heeft interessante archeologische vondsten in de buurt van Pythagorion; de tunnel van Eupalinos hoort tot de absolute meesterwerken uit het oude Griekenland. Overnachten naar keuze in kleine familiehotels of luxere hotels met zwembad.

Uniek aan deze reis

 • De tunnel van Eupalinos
 • Idyllische bergdorpjes in de Nachtegaal vallei
 • Oude paden langs kleine wijngaarden
 • Prachtige stranden en turquoise wateren van Potami en Seitani
 • Watervallen in een kloof
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Samos

In het kort ziet het programma voor deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst op Samos. Ophalen huurauto. Korte wandeling oudheden. Overnachting in Pythagorion
 • Dag 2: rondwandeling vanaf Myli. Overnachting in Pythagorion
 • Dag 3: naar Karlovasi. Grot van Pythagoras, Psilli Amos, Drakei. Overnachting in Karlovasi
 • Dag 4: rondwandeling via Potami beach en Leka. Overnachting in Karlovasi
 • Dag 5: rondwandeling naar Seitani Beaches. Overnachting in Karlovasi
 • Dag 6: vertrek naar Kokkari en een rondwandeling. Overnachting in Kokkari
 • Dag 7: rondwandeling vanaf Agios Konstatinos. Overnachting in Kokkari
 • Dag 8: einde van het arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.


 

Dag 1

Na je aankomst op het vliegveld van Samos haal je de huurauto op en rijd je naar je hotel in Pythagorion. Er zijn meerdere mogelijkheden om je middag door te brengen. Hier dichtbij kun je genieten van de mooie zandstranden, een bezoek brengen aan het archeologisch museum in Pythagorion, de 1 km lange tunnel van Eupalinos bewonderen, die gebouwd is in de 6de eeuw voor Christus, of een rondwandeling maken over Mt. Kastro en de oude stadsmuren. Vergeet zeker niet een bezoek aan het bijzondere grotkerkje bij klooster Panagia Spilliani.

Wandeling: 2,5 uur, 7,5 km, 250 m stijgen, 250 m dalen.

Overnachting in

Pythagorion

Dag 2

Vandaag rijd je naar het nabije dorp Myli waar de wandeling begint door het landelijke landschap rondom Myli. Er is een opmerkelijke holle oude olijfboom van ongeveer 2500 jaar oud met een stam van een diameter van 3,5 meter! Deze werd gelukkig door de lokale bevolking gered van de verwoestende bosbranden in 2000. Het is indrukwekkend om te zien hoe dit gebied in de afgelopen 2 decennia is veranderd in een weelderige groene heuvel. Zeker een bezoekje waard is het Byzantijnse klooster van Megali Panagia dichtbij het dorp Koumaradei vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de vlakte van Chora naar het zuiden. Na je terugkeer in Myli rijd je terug naar Pythagorion.

Wandeling: 4,5 uur, 13 km, 340 m stijgen, 340 m dalen.

Overnachting in

Pythagorion

Dag 3

Vandaag rijd je in ongeveer één uur naar Karlovasi. Maar onderweg loont het af te slaan richting Marathokampos en de grot van Pythagoras te bezoeken en bij mooi weer Psilli Amos; het mooiste zandstrand van het eiland. Je kunt de asfaltweg volgen tot het meest afgelegen dorp Drakei. Daar vind je nog een ouderwetse bootswerf en enkele kleine leuke tavernas. Wil je wandelen, dan kun je in ca. 3-3,5 uur (350 m hoogteverschil) via een fraai pad naar het afgelegen strand van Megalo Seitani.
Karlovasi aan de noordkust wordt vaak gezien als het “lelijke eendje” van Samos: je ziet er verlaten pakhuizen en leerlooierijen als overblijfselen van een rijke handelsgeschiedenis in de vroege jaren 1900. Maar achter deze façade schuilt een levendige stadje met een uniek karakter. De Aegean universiteit draagt bij aan de levendigheid. In de buurt van je hotel ligt de wijk Meseo Karlovasi met een gezellig dorpsplein om wat te eten of te drinken.

Overnachting in

Karlovasi

Dag 4

Als je de haven van Karlovasi achter je laat, stijg je via een prachtig verhard pad (de zogeheten Kalderimi) naar Oud Karlovasi, dat goed verborgen ligt voor piraten achter een bergtop. Hier kun je genieten van een Griekse koffie in een plaatselijk café voordat je de wandeling voortzet. Door de dichte bossen bereik je de grot van Agios Antonios, waar je diep in de grot een kapel kunt vinden. De volgende stop is Potami Beach, vanaf waar je landinwaarts gaat, langs de oudste Byzantijnse kerk van Samos naar de watervallen. Misschien dat je de watervallen wilt bezoeken door te wandelen door het koude water (!); anders gaat de wandeling steil bergopwaarts door dichte vegetatie en wijngaarden naar de kleine nederzetting Ag. Panteleimonas met zijn verfrissende bron. Het uitzicht vanaf het schaduwrijke dorpsplein in Leka naar Karlovasi is overweldigend. Leka is een ideale plek om te lunchen met een tweetal leuke tavernas. Tijdens de afdaling loop je nogmaals door Oud Karlovasi om je weg terug naar de kust te vervolgen.

Wandeling: 4 uur, 11,5 km, 400 m stijgen, 400 m dalen.

Overnachting in

Karlovasi

Dag 5

De wandeling van vandaag begint in Potami beach, dat je met de huurauto of per voet kunt bereiken. De kustwandeling gaat via smalle paden, soms hoog boven het zeeniveau. Eerst bereik je het kiezelstrand van Mikro Seitani en vervolgens het zandstrand van Megalo de Seitani, wat is uitgeroepen tot een beschermd Natura 2000 gebied. Hier kun je nog verder naar Drakei en lunchen in een taverna en kiezen om dezelfde weg terug te lopen of terug te gaan landinwaarts langs talrijke olijfgaarden. Dan kun je onderweg vanaf een uitzichtpunt de kloof bewonderen die zich verbreedt tot aan het strand van Mikro Seitani. Eenmaal terug in Potami kun je heerlijk ontspannen op het strand en ga je met de huurauto, of wandelend weer terug naar Karlovasi.

Wandeling: tussen 3,5 en 6 uur, 9 tot 18 km en tussen 380 m en 750 m (stijgend en dalend) hoogteverschil, afhankelijk tot hoe ver je doorloopt.

Overnachting in

Karlovasi

Dag 6

In de ochtend rijd je naar Kokkari en parkeer je je auto in Agios Konstantinos. Vanuit de kleine haven stijg je door het traditionele dorp Ano (Boven) Agios Konstantinos landinwaarts via een prachtig intact geplaveid pad. Via terrasvormige velden, wijngaarden en olijfgaarden bereik je het dorp Stavrinides. Verder steigend bereik je een van de meest pittoreske dorpjes van Samos: Manolates, waar een aantal kunstenaars wonen. Na een drankje of lunch vervolg je de route pittig omlaag naar de weelderig begroeide Nachtegalenvallei, met inderdaad zingende nachtegalen.... Je kunt het dal relaxed uitlopen en genieten van de omgeving of weer steil omhoog over een oud pad door de dichte begroeiing (schaduw) naar de kapel van Agios Spyridonas, waar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei en Manolates. De lange versie eindigt met een afdaling over kleine stenige paadjes door struikgewas, olijfgaarden en dennenbossen naar Agios Konstantinos.

Wandeling: 3,5 - 4,5 uur, 10 - 13,5 km, 400 of 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Kokkari

Dag 7

Vandaag zijn er twee opties. Er is een rondwandeling vanuit Kokkari die een prachtig boslandschap doorkruist met indrukwekkende uitzichten over Kokkari, Vathy en de Turkse kustlijn en loopt via het pittoreske dorpje Vourliotes. Optioneel maak je daarna een kleine omweg naar het historische klooster van Vronta, gebouwd in 1566, afgebrand in 1999, maar nu weer bijna helemaal gerestaureerd (nb: alleen open za en zo). Helaas is er zomer 2021 op het eerste stuk richting Vourliotes een brand geweest, die veel heeft verwoest. Door opkomende ondergroei zal het voorjaar wel weer groen zijn, maar de sporen van de brand zullen nog wel enkele jaren te zien zijn. Wandeling: 4.5 uur, 13 km, 460 m stijgen, 460 m dalen.

Optie twee is starten in Vourliotes en via het klooster van Vronta door een prachtig berglandschap met bossages en diverse geterasseerde wijngaarden naar de kapel Agia Marina  te lopen. Soms pittig stijgen over oude geplaveide paden en enkele kleine landweggetjes. Weer afdalend worden de uitzichten over het kleurrijke palet van het landschap steeds mooier, met in de verte het diepe blauw van de zee. Naar de soms wat lastige doorsteek door een beekdal loop je de tocht makkelijk uit naar Vourliotes, waar je heerlijk bij kunt komen op het knusse dorpspleintje. Wandeling: 4,5 uur, 12 km, 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Kokkari

Dag 8

Na het ontbijt breng je de huurauto terug naar het vliegveld, ca. 35 min rijden, waarna het arrangement eindigt. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De hotels tijdens deze reis zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun locatie, sfeer en unieke service. Alle kamers hebben hun eigen badkamer. Wanneer een bepaald hotel niet meer beschikbaar is zal er een soortgelijk hotel worden geselecteerd. In een dergelijke situatie word je geïnformeerd over het alternatief.

Bij deze reis heb je de keuze uit twee comfort niveaus. Kies je voor niveau 3 (comfortabel), dan verblijf je in kleinschalige en vriendelijke familiehotels. Ze beschikken over basic ingerichte kamers met een kleine eigen badkamer. Overal wordt een prima ontbijt geserveerd en soms is er ook een eigen restaurant.
Wanneer je kiest voor niveau 4 (SNP Selectie) dan verblijf je in goede 3- tot 4 sterren accommodaties met meer voorzieningen en comfort. Dit zijn mooi gelegen, wat grotere hotels en je vindt er een zwembad, een eigen restaurant en een hotelbar. De kamers zijn ruim met boxspring bedden en met een moderne badkamer. Vrijwel altijd is er een balkon met zicht op zee en/ of de bergen. De ontbijten zijn hier in de vorm van een uitgebreid buffet.

Over de maaltijden

Bij deze reis is het ontbijt op iedere dag bij de prijs inbegrepen. Dit bestaat uit een goed ontbijtbuffet bij je accommodatie, om de dag goed mee te beginnen. Bij de niveau 4 hotels is het buffet uitgebreid te noemen. De lunch is niet inbegrepen, maar kan worden besteld bij het hotel, of onderweg worden genuttigd bij verschillende tavernas. Ook kan er bij verschillende supermarkten inkopen worden gedaan. Voor het diner raden we aan om een gezellige taverne op te zoeken, die vaak op loopafstand van het hotel te vinden zijn. Soms kun je ook dineren bij het hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • SNP- reisdocumentatie en kaartmateriaal
 • originele wandelkaart Samos (1:30.000) - ter plekke

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 8 (= 8 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van Samos. Wij zorgen voor een goede auto en boeken niet standaard de goedkoopste categorie. De huurauto die u meekrijgt is qua ruimte en motorvermogen afgestemd op het aantal personen en altijd met 4 deuren en airco. Indien u een grotere auto wenst, dan dient u dat bij boeking aan te geven en betaalt u een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

De wandelingen in ons reisinformatiepakket zijn voor de gemiddelde wandelaar met enige conditie goed te doen. We volgen doorgaans goed begaanbare paden of kleine landweggetjes, die vaak gemarkeerde routes volgen. Maar zoals overal in Griekenland moet je ook rekening houden met stenige paden, het en der losliggende stenen, soms wat stekelige struikjes en regelmatig een steile klim of afdaling. Soms is een klein stukje over asfalt onvermijdelijk. Bergwandelschoenen met goede zool zijn onontbeerlijk!
Alle wandelingen zijn rondwandelingen en duren tussen 3 en 5 uur, met hoogteverschillen tussen 300 en 600 m stijgen en dalen. Dit betekent dat je flexibel bent en met de auto naar het beginpunt kunt rijden. Bovendien zijn er bijna altijd kortere wandelvarianten mogelijk, die we deel aangeven in onze route-app of die je kunt terugvinden op de originele wandelkaart die je ter plekke ontvangt. 

Geschikt voor kinderen

Door de flexibiliteit van een huurauto, de vele leuke dorpjes en stadjes, opgravingen en strandjes onderweg is er ook voor kinderen meer dan genoeg te beleven. Deze reis is daarom erg leuk voor kinderen vanaf ca. 8 jaar, die van wat uitdagend wandelen houden.

Extra dagen

In ieder hotel kunnen er extra nachten worden bijgeboekt. Ter plekke zijn altijd meer wandelmogelijkheden met behulp van de wandelkaart en tips die we geven in onze reisdocumentatie. In die reisdocumentatie staan ook nog andere tips voor bezienswaardigheden, rustige verborgen strandjes en andere activiteiten. Een dagje luieren is in de omgeving van elke locatie eveneens een prima dagbesteding.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Samos airport (SMI).

Transavia vliegt op maandag en donderdag naar Samos 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Bij aankomst op het vliegveld haal je je huurauto op en rijd je zelf naar je eerste accommodatie.

Je kan deze reis starten op iedere gewenste dag tussen eind april en medio oktober. In deze periode is er sprake van veel zon en is de kans op regen relatief klein; tussen eind mei en september valt er op Samos nauwelijks regen. Vooral het voorjaar is een ideale wandelperiode met overal veel bloemen. In de zomermaanden, met name juli en augustus, moet er rekening worden gehouden met hoge temperaturen en felle zonneschijn, al vindt je door het bosrijke landschap ook overal wel schaduw onderweg. De gemiddelde temperatuur ligt hoogzomer gemiddeld regelmatig boven de 30 graden. In deze maanden zijn de vroege ochtenden het meest geschikt om te wandelen, omdat het dan nog iets koeler is. Ook in het najaar is het vaak nog aangenaam warm en kun je nog heerlijk zwemmen in het nog warme zeewater. Met de al verkleurende bomen en wijngaarden op de heuvels, in combinatie met mooi strijklicht, is het landschap dan het meest fotogeniek.

Bij deze reis is het gebruik van een huurauto inbegrepen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Samos

Griekenland - Samos

Het groene eiland van Pythagoras als wandelparadijs

Wandelvakantie met huurauto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten