Griekenland - Peloponnesos, 4 dagen Exo Mani

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelen over oude ezelpaden vanuit natuurstenen studio's

De Exo (‘buiten’) Mani is een van de mooiste kustlandschappen van Griekenland: vanaf zeeniveau reiken de bergen er direct tot 2450 m. Kleine dorpjes met robuuste natuurstenen huizen en oranje pannendaken liggen tussen hoge cipressen aan de rand van diepe canyons. Je kijkt uit op de groengrijze zee van olijfbomen en het diepblauwe water van de Golf van Messini. Eén van de beste plekken om bijzondere hikes te maken is zonder meer Kardamili. Er is hier een prima in stand gehouden netwerk van met stenen ingelegde ezelpaden (kalderimia) die vroeger de verbindingswegen tussen de dorpen vormden. Het zijn vaak kunstwerken op zich. Avontuurlijk zijn de kloven in dit gebied. Tussen honderden meters hoge rotswanden en te midden van kleurrijke vegetatie zijn zelfs hier nog enkele oude kloostertjes te vinden met weliswaar verweerde, maar toch nog steeds fraaie fresco’s. In het voorjaar staan de hellingen er vol bloemen waaronder orchideeën en in het najaar pluk je de noten, druiven en vijgen zo van de bomen.   Langs de kust zijn enkele verborgen zwembaaitjes te vinden, maar Kardamili heeft ook een groot en rustig strand. In deze omgeving worden in de uitgestrekte olijfgaarden de beroemde Kalamata olijven geteeld. Treed in de voetsporen van reisverhalenschrijvers Patrick Leigh Fermor en Bruce Chatwin en maak kennis met de boeiende bewoners. Ze kunnen je vertellen over hun bewogen geschiedenis vol strijd om het bestaan en om onafhankelijkheid. Eindig je dag lekker aan het strand en als je terug bent in je uit natuursteen opgetrokken studio kun je genieten van een mooie zonsondergang.

Uniek aan deze reis

  • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Peloponnesos * Exo Mani

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

De aankomst in Kardamili is indrukwekkend: je ziet van bovenaf de oranje pannendaken liggen in een breed, groen dal aan de blauwe golf van Messini. Kardamili is een bijzonder dorp dat bijna helemaal uit natuursteen is opgetrokken, zoals in de streek altijd gebruikelijk is geweest. Aan de rand van het dorp is het goed toeven in de kleine maar bloemrijke en schaduwrijke tuin van je kleine onderkomen. Het is niet ver lopen naar het uitgestrekte strand of naar één van de leuke terrasjes en winkeltjes in het dorp.

Kardamili ligt ca. 35 km ten zuiden van Kalamata. Er rijden ca. 3 bussen per dag.

Overnachting in

Kardamilli

Dag 2

Vandaag staat er een eerste verkenning van Exo Mani op het programma. Wij zorgen dat je naar het kleine dorpje Sotirianika gebracht wordt, ca. 20 minuten rijden. Vanaf hier wandel je terug naar Kardamili. De bijzonder afwisselende tocht brengt je eerst naar Kambos. Je loopt langs een piepklein kloostertje, door een mooi begroeide kloof, over een oude brug en door boomgaarden. Vanuit Kambos volg je het oude kustpad naar Kardamili. Je hebt prachtig uitzicht over de kust tijdens de afdaling naar het strand. Lopend langs het strand ben je in een paar minuten bij je onderkomen, maar waarom zou je niet eerst een duik in zee nemen?

Wandelduur 5 uur, 16 km; 300 m stijgen en 600 m dalen.

Overnachting in

Kardamili

Dag 3

Via het oude stadsdeel van Kardamili wandel je langs de graven van de Dioskouren de Viroskloof in. Je volgt een kunstig aangelegd oud stenen ezelpad dat zigzag omhoog gaat. Oleanders, cipressen, platanen en een groot aantal kleinere geurende struiken begeleiden je vervolgens door de bedding van de Taygetoskloof. Midden in de kloof neem je bij het kloostertje Moni Sotiras het pad omhoog naar de mooi gelegen dorpjes Chora en Exohori. Tenslotte daal je via deels beschaduwde landweggetjes af naar Kardamili. Hier heb je nog voldoende tijd om te zwemmen of een terrasje te pikken.

Wandelduur: 5 uur, 12 km; 550 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Kardamili

Dag 4

Einde arrangement.

Bij een langer verblijf kun je op zoek naar enkele kleine strandjes nabij het dorp.

Als je een auto tot je beschikking hebt, dan kun je ook bij het nabij gelegen badplaatsje Stoupa terecht: hier vind je enkele heerlijke zandstrandjes die in voor- en naseizoen nog rustig zijn (in het hoogseizoen is het hier behoorlijk druk).
Verder rijden naar Areopolis, "hoofdstadje" van Mani, en de grotten van Dirou is ook een goede optie.

NB Programma

Na boeking ontvang je alle detailinformatie over je arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kardamili verblijf je bij de hartelijke Kiki en familie, die wij al vele jaren kennen. De gastvrije en relaxte sfeer maken dit tot een erg leuke plek. Je hebt een romantisch ingerichte studio die je vindt in een in typische Mani-stijl gebouwde 'pirgi', oftewel woontoren. Vanaf bijna alle balkons kijk je uit over de zee waar je de zon in de middag ziet wegzakken.
Je studio is ruim en voorzien van veel hout, een gietijzeren bed, een kitchenette, airco en TV; in elke studio is een zitje. De badkamer is eenvoudig maar alles wat je nodig hebt is er: een douche, een toilet en een wastafel.
In de kleine en bloemrijke tuin is een heerlijk zitje onder een boom waar een drankje heerlijk smaakt.

Over de maaltijden

Dit arrangement is op basis van logies en ontbijt. Het ontbijt kun je nuttigen op het terras of in de kleine ontbijtzaal/woonkamer van het guesthouse.
 
In het dorp zijn winkeltjes om lunches te kopen en tavernas voor het avondeten. De broer van de eigenaresse, Petros, is een prima kok die net buiten het dorp zijn eigen taverna heeft. Hier moet je zeker eens gaan eten. Maar er zijn meer leuke kleine tavernas in het dorp.

 

Info kindvriendelijkheid

Door het verblijf in appartementjes en studio's met keukentje heb je wat meer leefruimte dan in een pension of hotel. Bovendien is Kardamilli een leuk levendig dorpje met leuke winkeltjes en terrasjes en is er een heerlijk lang en leeg strand. Kortom: ook kinderen vinden het hier zeker leuk.

Inbegrepen

  • 3 nachten verblijf in een studio
  • 3x ontbijt
  • transfer voor wandeling dag 2
  • Nederlandstalige wandelroutebeschrijvingen, routekaartjes (digitaal) en GPS-tracks (te downloaden via MijnSNP)

Niet inbegrepen

  • transfers van en naar arrangement
  • overige maaltijden
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Over de activiteiten

De beide wandelingen die het hoofdonderdeel van het programma vormen zijn stevige dagtochten met hoogteverschillen tussen 400 en 600 meter. Je loopt over stenige paden en soms is er een stuk ongebaand door een kloof. Beide dagen loop je tussen de 5 en 6 uur (zuivere looptijd) en tussen de 12 en 16 kilometer.
In de omgeving zijn nog meer fraaie wandelingen mogelijk, variërend van kort tot lang. Tips en beschrijvingen vind je bij de reisdocumentatie.

Geschikt voor kinderen

Door het ruige terrein en de grote afwisseling zullen ook kinderen zich niet snel vervelen op een wandeling: er is genoeg te zien. In de kloven kan (veilig) geklauterd worden en na afloop lonkt het grote strand van Kardamilli.


Extra dagen

Het is mogelijk extra (rust)dagen bij te boeken om meer tijd te hebben voor relaxen op een van de leuke strandjes. Er zijn ook nog meer wandelingen mogelijk, o.a. bij het badplaatsje Stoupa. Zeker met een eigen (huur)auto zijn er nog diverse interessante bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken, waaronder de mysterieuze torendorpen van de Mesa (binnen) Mani.

Praktische informatie

Dit arrangement is dagelijks te starten van 1 april t/m eind oktober. Hoogzomer is het hier erg warm en kun je alleen goed wandelen in vroege ochtend of late middag. Een klooftocht (schaduw) kan ook een alternatief zijn.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Verborgen_strandje_bij_Kardamilli,_Ben_Vroom.jpg

Griekenland - Peloponnesos

Exo Mani

wandelen over oude ezelpaden vanuit natuurstenen studio's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen