Griekenland - Kreta, rondreis oost-west, 15 dagen Van Lassithi tot Sfakia

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis inclusief huurauto langs agriturismos

Doorkruis met uw huurauto van Lassithi tot Sfakia de mooiste uithoeken van landelijk Kreta. Ervaar het beste dat dit landschappelijk zeer gevarieerde eiland te bieden heeft: Minoïsche paleizen, verlaten kloven en hoogvlaktes, dromerige dorpjes, kliffen en baaitjes. Kreta is een eiland waar al uw zintuigen van kunnen genieten: prachtige natuur, rijke cultuur, geurende kruiden, heldere luchten, zacht klimaat en heerlijk eten. Speel tavli op het dorpsplein en verblijf in de origineelste accommodaties op de mooiste plekken. Van een oude landbouwnederzetting tot een statig landhuis of een stijlvol appartement bij een agriturismo. De meest bijzondere rondreis die u op Kreta kunt maken!

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere verblijven
 • Huurauto inclusief
 • Minoïsche en klassieke oudheden
 • Van oost naar west: bergen en zee
 • Verrassend binnenland
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Kreta, rondreis oost-west

Kreta is een mini-continent op zich. Griekenlands grootste eiland heeft een ongekende variatie aan landschappen: steile klifkusten, vruchtbare vlaktes, hoge bergen tot ruim 2400 m, diepe kloven, verborgen bergdorpen, fraaie stranden, historische steden….. Kreta heeft ook een heel eigen historie en volgens de mythologie begon hier eigenlijk Europa. Het Minoïsche rijk  was de eerste grote Europese beschaving. Kretenzers wonen op Kreta, niet in Griekenland.

Op dit meer dan boeiende eiland hebben we voor u een rondreis ontwikkeld die u alle facetten van het eiland laat ervaren, behalve dan die van de drukke toeristenplaatsen. Wij gaan rechtsaf, waar veel toeristen linksaf gaan. Zo verkent u het verrassend rustige binnenland, maar we weten ook nog de laatste rustige strandjes te vinden. Van oost naar west rijdt u via de mooiste weggetjes langs bijzondere opgravingen, door oude landbouwdorpjes en langs indrukwekkende natuur. We bieden u diverse wandelingen, geven tips voor bezienswaardigheden die u niet in reisgidsen vindt en leiden u langs vele verborgen plekjes.

De accommodaties zijn een verhaal apart. We durven rustig te stellen dat u overnacht in een aantal van de meest bijzondere onderkomens die Kreta te bieden heeft. Het zijn altijd plaatsen waar met respect voor historie en omgeving gebouwd of gerenoveerd is. Van een traditionele landbouwnederzetting tot een fraai bergresort: overal heeft u het comfort van een eigen appartement of huisje en overal geniet u van de befaamde Kretenzische gastvrijheid, filoxenia.

Dag 1

Knossos, Lassithi
Autorit: Heraklion - Lassithi: 70-85 km
Indien u vandaag in de ochtend aankomt, is er nog tijd voor een bezoek aan de beroemde Minoïsche opgravingen van Knossos (dit kan afhankelijk van uw vluchttijden ook nog op dag 15).
Op weg naar de Lassithi-hoogvlakte via een mooie route door het binnenland kunt u via een Minoïsche villa en de bijzondere muziekschool van Ross Daly in Choudetsi rijden (met interessant museumpje van oude instrumenten). Ook kunt u wijn proeven bij de moderne proeverij van wijnhuis Boutari of het museum bekijken van de grootste schrijver die Kreta ooit heeft gekend: Nikos Kazantzakis.

Kiest u voor grote weg die langs de noordkust gaat, dan laat u het beruchte Chersonissos letterlijk links liggen als u rechtsaf slaat richting het landbouwplateau van Lassithi. Deze bijzondere hoogvlakte op ca. 800 m. boven zeeniveau is aan alle kanten omsloten door hoge bergen en vormt een wereld op zich. In de fraaie herberg waar u overnacht is het massatoerisme heel erg ver weg.

Overnachting in

Agios Konstandinos (Lassithi) - Vilaeti

Dag 2

Lassithi-hoogvlakte
Na het ontbijt moet u beslist even rondzwerven door de straatjes van het dorpje waar u verblijft. Dan in de auto voor de start van een rondrit over het Lassithi-plateau. Op ruim 800 m boven zeeniveau rijdt u hier over een plateau zo vlak als Nederland, maar wel met op de achtergrond de ruim 2100m hoge berg Dikti. Men leeft hier voornamelijk van de landbouw en in vroegertijden stond het hier vol met kleine windmolentjes, nodig om water op te pompen. Nu gebeurt dat meestal mechanisch maar ook de oude molentjes zijn nog steeds te zien.
Onderweg kunt u bij Tzermiado een korte wandeling maken voor het mooiste uitzicht. Een bezoek waard is de druipsteengrot Dikteon Andron, waar volgens de mythologie de Griekse oppergod Zeus is opgegroeid. Dan is het folkloremusuem in Agios Georgios nog een aanrader alvorens naar uw knusse gastenverblijf terug te keren.

Overnachting in

Agios Konstandinos (Lassithi) - Vilaeti

Dag 3

Van Lassithi naar Aspros Potamos
Autorit Lassithi - Aspros Potamos: 110 - 140 km
Via een slingerende weg door een groen dal verlaat u het Lassithiplateau. U zet koers naar de Dorische stad Lato bij het dorpje Kritsa, waar ook een bijzonder Byzantijns kerkje met de oudste en fraaiste fresco's van Kreta te vinden is. Vervolgens duikt u nog verder terug in de oudheid bij de Minoïsche opgraving van Gournia. Hier geen groot paleis, maar een beeld van hoe de 'gewone' bevolking geleefd moet hebben tijdens de Minoïsche beschaving.
Hierna kunt u kiezen voor een snellere route via Ierapetra en de zuidkust, of een landschappelijk fraaiere maar langere route langs de noordkant. Hoe dan ook komt u uit op een bijzondere plek nabij Makris Gialos, in het rivierdal van Aspros Potamos, waar u de komende twee dagen verblijft.

Overnachting in

Makris Gialos - Aspros Potamos

Dag 4

Aspros Potamos, Kato Zakros, Vaï
Voor een dagje rust met een boekje is Aspros Potamos dé plek. In de namiddag even naar een klein strandje en dan een koel drankje en een heerlijke maaltijd.......
Wilt u wat actievers dan is er in de vallei nog een mooie wandeling te maken, maar u kunt natuurlijk ook in de auto stappen voor een ontdekkingstocht door het uiterste oosten van Kreta.
Aan de oostkust ligt het misschien wel mooist gelegen Minoïsche paleis van Kreta: Kato Zakros. En omdat u dan toch in de buurt bent moet u beslist ook naar het beroemde palmenstrand van Vaï: een tropische verrassing op Kreta..... Deze ca. 140 km lange rondrit voert u ook nog langs het indrukwekkende klooster Moni Toplou.

Overnachting in

Makris Gialos - Aspros Potamos

Dag 5

Van Aspros Potamos naar Ano Zaros
Autorit: ca. 140 km
U volgt de zuidkust tot bij het badplaatsje Mirtos. De kleine boulevard is een prima plek voor een koffiestop. Of toch nog even verder het binnenland in naar het beschaduwde pleintje van Mithi?
De weg slingert zich nu via de uitlopers van het Diktigebergte naar het westen. Na het streekcentrum Ano Viannos daalt u af naar de grote Messara-vlakte, als sinds de oudste tijden het belangrijkste landbouwgebied van Kreta. Het is dan ook niet voor niets dat u hier diverse sporen van de oude beschavingen vindt. Vlak na het landbouwstadje Agii Deka liggen links en rechts de uitgestrekte ruïnes van Gortyna, Kreta's belangrijkste stad in antieke en Romeinse tijd.
Van Gortyna is het niet ver meer naar Ano Zaros, in de voetheuvels van het Idi-gebergte. Hier wordt een van de bekendste bronwaters van Kreta gewonnen en in het kristalheldere meertje Votomos zwemmen forellen. Vlakbij deze idyllische plek vindt u uw volgende onderkomen.

Overnachting in

Ano Zaros - Eleonas Zaros

Dag 6

Rondom Ano Zaros
Vanuit de accommodatie waar u verblijft is een mooie wandeling te maken. U kunt naar een prachtig bos, bronnen, kloosters of een verscholen grot wandelen. Van een korte rondwandeling rondom het meertje Votomos tot een tocht door een machtige bergkloof naar het groene eikenbos van Rouvas.
Maar vandaag verblijft u ook op een prima plek voor een rustig dagje met een boekje bij het zwembad in de lommerrijke tuin van het hotel.

Overnachting in

Ano Zaros - Eleonas Zaros

Dag 7

Messara, Phaestos, Komos Beach
We stellen voor dat u vandaag afdaalt naar de Messara-vlakte, waar diverse archeologische opgravingen te vinden zijn, waaronder het Minoïsche paleis van Phaestos, de villa van Agia Triada en het Romeinse Gortys. Ook de strandgrotten van Matala en het kleine volkenkundig museum van Vori zijn een bezoekje waard.

Strandliefhebbers gaan naar Komos beach. Vanaf het aardige badplaatsje Kalamaki kunt u hier kilometerslange strandwandelingen maken. Het strand is verderop begrensd door met tamarisken begroeide duintjes, waar u altijd (ook in het hoogseizoen) een eigen plekje kunt vinden. Onderweg kunt u nestplaatsen van zeeschildpadden ontdekken. Loopt u ver genoeg, dan vind u het Minoïsche Komos, waarschijnlijk de haven van het paleis van Phaestos. U kunt hier wellicht archeologen nog echt aan het werk zien, want het blootleggen van oude fundamenten, straten e.d. is nog in volle gang!

Overnachting in

Ano Zaros - Eleonas Zaros

Dag 8

Van Ano Zaros naar Askifou
Autoroute: ca. 180 km inclusief bezoek bezienswaardigheden.
Door de uitlopers van het Ida-gebergte westwaarts. Bij Agia Galini daalt u af naar de kust, waar u iets verderop nog een paar zeer rustige en nog niet door massatoerisme bedorven stranden vindt. Na deze opfrissing aan zee rijdt u door naar de omgeving van Moni Preveli, een klooster met historie. Helaas is het nabij gelegen palmenstrand in 2010 door brand grotendeels verwoest; interessant is het nog wel om te kijken in hoeverre het zich weer weet te herstellen.
Via het Venetiaanse fort van Frangokastello slingert u het binnenland van Sfakia in, waar op de Askifou-hoogvlakte uw volgende onderkomen staat.

Overnachting in

Askifou

Dag 10

De zuidkust van Sfakia
U kunt vanuit Askifou een prachtige bergwandeling maken, maar wellicht is het nog mooier om per auto af te dalen naar de kust tussen Chora Sfakion en Loutro. In dat gebied heeft SNP diverse wandelingen uitgezet van diverse lengtes en zwaartes. Een bootverbinding tussen Chora Sfakion en Loutro (alleen per boot bereikbaar) maken diverse variaties mogelijk.
Top-wandelattracties zijn de diepe Aradenakloof en het kustpad dat langs kliffen en een strandje met zoetwaterbronnen voert. Loutro is een kleine dorpje in een stille baai en het boven de Aradenakloof gelegen plateau van Anopolis is van adembenemende schoonheid.
U kunt ook op de boot blijven zitten vanaf Loutro en doorvaren naar Agia Roumeli. Vanaf daar kan het uiteinde, inclusief het spectaculaire smalle deel, van de beroemde (maar drukke) Samariakloof bezocht worden.

Overnachting in

Askifou

Dag 10

Van Askifou naar Vamos
Autoroute: Askifou-Vamos via Asi Gonia/ Argiroupolis: 75 km
Een bergweg langs bijna vergeten dorpjes brengt u naar de groene omgeving van Argiroupolis, het antieke Lappa. De weelderige plantengroei hier is te danken aan een aantal grote bronnen; het is niet voor niets dat hier al sinds de verre oudheid een nederzetting was! Bij deze bronnen zijn enkele idyllische tavernes waar u ook midzomer door klaterend water en schaduw heerlijk koel kunt zitten. Via een oud voetpad kunt u naar het fraaie dorpje, waar een korte rondwandeling langs de restanten van het oude Lappa gemaakt kan worden.

Via het enige natuurlijke zoetwatermeer van Kreta (Lake Kournas) rijdt u naar het oude dorp Vamos, in het verleden een rijk landbouwcentrum. In één van de gerenoveerde fraaie oude dorpshuizen gaat u vandaag en morgen overnachten.

Overnachting in

Vamos - Vamos Appartementen

Dag 11

Rondom Vamos
Het streekcentrum Vamos in de vruchtbare streek Apokoronas is een prachtig oud dorp met veel grote huizen, die gebouwd zijn in historische tijden van voorspoed. Enkele van die dorpshuizen zijn nu gerestaureerd tot villas. Het is een aangenaam wandelingetje door de oude straatjes en het parkje, eindigend in een klein kafeneion. Of u wandelt wat verder over oude paden rond het dorp en de agrarische omgeving, waarin her en der interessante historisch overblijfselen te vinden zijn. Met een auto bent u snel in de historische binnensteden van Rethimno en Chania en ook zijn fraaie zandstranden bij Kalives of Georgioupolis snel bereikt (ca. 5-10 km).

Overnachting in

Vamos - Vamos Appartementen

Dag 12

Van Vamos naar Axos
Lengte autotocht tussen 80 en 120 km.
Na het afscheid van Vamos zet u koers naar het misschien wel beroemdste klooster van Kreta: Arkadi. Na de bezichtiging van deze historische plek kunt u een rondrit door de Amari-vallei maken, de westelijke grens van het Ida-massief en één van de fruitschuren van Kreta. Hier verzeilt zelden een toerist en de dorpjes behoren tot de fraaiste van Kreta, net als de vergezichten in het vroege voorjaar: bloeiende bloesembomen tegen de witbesneeuwde bergtoppen. Vergeet het romantische vervallen klooster Moni Asomaton niet!

Verder richting Axos zijn de ruïnes van Archea Eleftherna te vinden, vanwaar u een prachtige korte wandeling kunt maken door de tussen de olijfgaarden gelegen restanten van de antieke en Romeinse stad. Langs de mooie druipsteengrotten van Zoniana bereikt u het dorpje Axos en uw volgende onderkomen.

Overnachting in

Axos - Enagron

Dag 13-14

Rondom Enagron
Maak een van de korte wandelingen in de omgeving, vul uw waterfles bij een bron, drink een kopje koffie bij de grote plataan in Axos en proef de befaamde honing. Klim naar de antieke acropolis van deze in de oudheid belangrijke plaats. Geniet daar van het uitzicht en laat tussen de schaarse overblijfselen uw fantasie werken. Of maak eens een tochtje met een ezel, zoals de Kretenzers al eeuwen lang doen en laat het goedaardige dier uw dagrugzak en een lekker picknick vervoeren.
Met de auto kunt u naar de Nida-hoogvlakte, die slechts bewoond wordt door herders, en dan alleen nog in de zomer. U passeert enkele mitata, stenen herdershutten, en kunt een korte wandeling maken naar de grot waar volgens de mythologie Zeus is opgegroeid. Een andere bezienswaardige grot is de Sfentoni-grot, met fraaie druipsteenvormen.
Na afloop heerlijk relaxen bij het prachtig gelegen zwembad.

Overnachting in

Axos - Enagron

Dag 15

Einde
Na een laatste heerlijke ontbijt eindigt uw landelijke vakantie op Kreta, tenzij u natuurlijk nog extra rustdagen of een verlenging heeft bijgeboekt. Vanuit Enagron bereikt u via de kortste route in ruim 1 uur het vliegveld van Heraklion, waar u uw huurauto weer inlevert. Indien u een late vlucht heeft zou u vandaag nog een van de programmaonderdelen van dag 14 kunnen doen of alsnog Knossos bezoeken als u dat nog niet gedaan heeft.

NB Programma

Het dag tot dagprogramma bevat suggesties voor diverse activiteiten, die niet persé in de hier gepresenteerde volgorde gedaan hoeven te worden. Per dag zijn er diverse alternatieven voor autotochten, museumbezoek, wandelen of gewoon genieten op mooie plekken. Het hier gepresenteerde programma is slechts een voorbeeld; in uw reisdocumentatie treft u nog meer mogelijkheden aan.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een aantal van de meest bijzondere, landelijke gelegen accommodaties die op Kreta te vinden zijn. We kiezen niet voor overdadige luxe, wel voor bijzondere sfeer, bijzondere locaties en goede service.

Vaak zijn onze accommodaties gerenoveerde historische gebouwen. We bieden bijna op alle locaties het comfort van een eigen appartement/studio of huisje, dus meestal met een extra zitruimte, terras of balkon en soms een klein keukentje (een koelkastje is bijna overal aanwezig). Hier staat de traditionele 'filoxenia' (griekse gastvrijheid) nog hoog in het vaandel en je bent er, zowel qua locatie als ambiance, ver van het massatoerisme aan de noordkust. Er is airconditioning/ verwarming en voor de koelere tijden is er regelmatig een open haard. Je hebt dus alle rust en ruimte om je ook eens op je eigen plek terug te kunnen trekken. Voor alles liggen alle accommodaties rustig en in een natuurlijke setting, behalve in Vamos waar je in het oude dorp verblijft.
Een zwembad is te vinden bij de accommodaties in Ano Zaros, Askifou en Axos. Aspros Potamos ligt dichtbij zee; de huisjes waar je hier in verblijft zijn zeer sfeervol, maar basic ingericht en met alleen elektriciteit via zonne-energie, dus wel zeer duurzaam. Boek je een kamer met gescheiden bedden, dan krijg je in Aspros Potamos een groter appartement, waardoor de prijs hoger is dan voor een tweepersoonsbed. In Archanes, Agios Konstandinos en Vamos overnacht je in traditionele dorpshuizen.

Bij het dagprogramma staat per dag een link naar gedetailleerde informatie over alle accommodaties, met daarbij ook foto's.

Over de maaltijden

Uw verblijf tijdens dit arrangement is op basis van logies en ontbijt. Het ontbijt is zeer gevarieerd van olijven tot loukoumades, boerenkazen, Griekse yoghurt met heerlijke honing, fruit en eigen gemaakte jams. U heeft de vrijheid zelf te kiezen waar u het diner wilt gebruiken en omdat u in appartementen verblijft kunt u er desgewenst zelfs zelf koken. Maar wij raden u aan u lekker te laten verwennen met diverse wellicht onbekende Griekse gerechten, zeker omdat uit eten gaan hier nog steeds relatief goedkoop is.
In Archanes zijn een paar zeer goed bekend staande echte Griekse tavernes bij het sfeervolle dorpsplein. Hier zult u niet veel toeristen tegenkomen.
Op het Lassithiplateau kunt u prima eten bij de traditionele taverne van de accommodatie.
De accommodatie Aspros Potamos serveert zelf geen avondeten. In het nabij gelegen Makris Gialos zijn enkele toeristische tavernas; gemiddeld niveau.
In Zaros heeft de accommodatie een uitstekende taverna, met het certificaat van "de goede Kretenzische smaak" wat betekent dat u er authentieke gerechten krijgt voorgeschoteld, die bovendien voornamelijk van biologische teelt stammen: hier zult u zeker Grieks eten zoals u dat nog zelden of nooit heeft gedaan. Een andere tip is het eten bij het meertje Votomos (forel!); gemiddelde kwaliteit.
Op het Askifouplateau is er weinig keuze; er zijn wat tavernas in de omliggende kleine dorpjes, maar bij de accommodatie kunt u ook prima eten.
In Vamos zijn twee uitstekende tavernas, met traditonele gerechten met prima ingredienten. Ook op bijzondere locaties.
Bij Enagron is de beste eetgelegenheid weer bij de accommodatie zelf. Ook hier is de keuken gekwalificeerd met het certificaat van "de goede Kretenzische smaak". Wij denken dat u de beste keuzes kunt maken als u daar à la carte eet en u laat adviseren door Afroditi. In Axos zelf zijn een tweetal zeer typische dorpstavernas waar eenvoudige kost geserveerd wordt en waar u eet met de dorpelingen.

Info kindvriendelijkheid

Overal zullen kinderen zich thuis voelen. Bijna overal is een zwembad en er is veel buitenruimte. Bijna overal overnacht je in een appartementje waar een kleine kichenette is, zodat je ook zelf iets kleins te eten kunt maken of drankjes in de koelkast kwijt kunt.

Bij alle accommodaties is het ook mogelijk om er met (kleine) kinderen te verblijven. Let er wel op dat in de traditionele (oude) huizen wel regelmatig trappen en afstapjes zijn waar je op moet letten. Een kinderbedje is meestal gratis verkrijgbaar. Enagron en Eleonas hebben zelfs specifieke kindvriendelijke voorzieningen als een speeltuintje, speelgoed en dergelijke. Bij Eleonas, Lefkoritis en Enagron is een zwembad. Maar ook de zee is nooit ver weg, behalve bij Enagron.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • uitgebreid informatiepakket met suggesties voor autoroutes, bezienswaardigheden en wandelingen
 • kaartmateriaal met auto- en wandelroutes
 • wegenkaart

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 15 (= 15 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van Heraklion of Chania. De huurauto die u meekrijgt is qua (bagage-)ruimte en motorvermogen afgestemd op het aantal personen bij de boeking. We gaan daarbij uit van 1 of 2 volwassenen en 1 of meer kinderen: huurauto voor 1 persoon: categorie YB, Daewoo Matiz of vergelijkbaar, 2 personen: categorie AB, Toyota Yaris of vergelijkbaar, 2-deurs met airco. Huurauto voor 3-4 personen: categorie DB, Peugeot 308 of vergelijkbaar, 4-deurs met airco. Indien u een grotere auto wenst, dan dient u dat bij boeking aan te geven en betaalt u een toeslag. Indien u een grotere auto wenst, dan dient u dat bij boeking aan te geven en betaalt u een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting (afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,25 en € 2,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Bij dit arrangement ontvangt u een reispakket met op diverse plaatsen een aantal wandelsuggesties, voorzien van routebeschrijvingen en kaartmateriaal. Alle wandelingen zijn facultatief, u kunt het dus zo actief maken als u zelf wilt. De meeste wandelingen zijn voor iedereen te maken met een redelijke conditie, maar voor de liefhebbers zijn ook enkele wat pittiger wandeltochten opgenomen. Als u wilt wandelen raden we ten zeerste aan om (lichte, klasse B) bergwandelschoenen te dragen, gezien de stenige voetpaden op Kreta.

Geschikt voor kinderen

Een reis die alles in zich heeft waardoor ook (iets oudere) kinderen hier zeker van zullen genieten. Wandelingen zijn nooit erg lang, maar wel vaak uitdagend. Denk aan een aantal spectaculaire kloven als de Zaroskloof of de 'klauterkloof' met palmenstrand bij Preveli. Aansprekende oudheden, als de Minoïsche paleizen van Knossos en Zakros, het palmenstrand bij Vai en het autovrije Loutro, maken de reis zo afwisselend en uitdagend dat geen kind zich zal vervelen. De autoroutes zijn kort, met onderweg tal van mogelijkheden voor een gezellig terrasje, zwemmen of struinen door een dorpje. Een dagje naar de stad Rethimno, tijdens de verplaatsing van Chora Sfakion naar Axos, is ook een belevenis. Een boottocht en korte wandeling (vanuit Chora Sfakion) in de wereldberoemde Samariakloof is natuurlijk ook een prachtige excursie met de kinderen. Maar je kunt ook naar de imposante ijzeren brug over de imposante afgrond van de Aradenakloof rijden; vanaf de brug worden soms bungiejumps gemaakt. En natuurlijk is overal zwemgelegenheid.

Extra dagen

Wilt u meer tijd nemen om Kreta te ontdekken, boek dan gerust extra nachten bij. Dit is mogelijk in alle de accommodaties. In uw reisdocumentatie treft u genoeg suggesties aan voor enkele dagen extra verblijf! Met name Archanes, Vamos en Enagron lenen zich goed voor een extra lang verblijf gezien de mogelijke activiteiten.

 • Vanuit Archanes heeft u meer tijd voor de Minoïsche oudheden in de omgeving zoals Knossos en het fameuze archeologische museum in Heraklion
 • Vanuit Vamos laten de mooie steden Rethymnon of Chania zich makkelijk bezoeken en in de omgeving zijn mooie stranden.
 • Vanuit Enagron zijn diverse wandelingen mogelijk, maar het is ook de ultieme plek voor een dagje rust met een boek bij het fraai gelegen zwembad.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Heraklion of Chania.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van charter, Transavia en lijndienstvluchten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Aangezien u vanaf de luchthaven per huurauto verder reist, bent u niet gebonden aan uiterste aankomst- en/of vertrektijden. Naar de eerste accommodatie op de Lassithi hoogvlakte is het iets meer dan een uur rijden.

De beste seizoenen qua temperatuur zijn natuurlijk het voor- en najaar. In het voorjaar is Kreta met name tot eind april één grote bloemenzee met veel orchideeën. Vanaf eind april en in mei zie je de bloemen vooral in de bergen; dan wordt het langs de kust vaak al warm neemt de bloei van vooral bolgewassen af. Wel staan vanaf medio mei de kloven vol met bloeiende oleanders.
In het najaar, en vooral vanaf tweede helft september en in oktober, heerst er een Dionysisch feest met al het fruit dat hier geoogst kan worden; bovendien is dan de zee nog heerlijk warm om te zwemmen.In de zomer wordt het door de vrijwel altijd waaiende Meltemi-wind zelden te heet (rond 30 graden) en in ons reisgebied zult u zelfs dan niet veel toeristen tegenkomen: ook middenin de zomer ervaart u het echte Kreta. Natuurlijk buiten een aantal bekende toeristiche hotspots als de Samariakloof, de grote Minoïsche opgravingen en de drukke toeristenplaatsen langs de noordkust. Maar ook de winterperiode heeft haar charmes omdat er dan vrijwel nergens toeristen zijn en zelfs de beroemde opgraving van Knossos rustig is. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de accommodaties:

Vrijwel alle accommodaties zijn gebouwd met natuursteen uit de omgeving en hebben daarom een zeer goede isolatie. De huisjes bij Aspros Potamos zijn extra bijzonder omdat ze deels in de rotsen uitgehouwen zijn. Hier is alleen elektriciteit van zonnepanelen, die zorgen dat in elk geval de koelkast het doet en de meest noodzakelijke verlichting. 

Bij deze reis heeft u de beschikking over een huurauto.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Vanaf 17 augustus verplichte Covid-19 test vereist: Iedere reiziger die vanuit Nederland vanaf 17 augustus 2020 Griekenland wil binnenkomen, dient een negatieve Covid-19 PCR test te kunnen overleggen. Deze testen voor reizigers worden in Nederland niet door de GGD afgenomen. Je dient hiervoor zelf een afspraak te regelen met een particulier gezondheidscentrum en er zijn dan kosten aan verbonden. De test dient binnen 72 uur voor vertrek te zijn afgenomen. Je kunt bijvoorbeeld hier terecht. Prijs inclusief verklaring ca.  € 90,-

PLF-formulier Griekenland: vergeet daarnaast niet het al langer verplichte PLF (Passenger Locater Form) formulier in te vullen tot uiterlijk 24 uur voor vertrek! Het formulier kun je hier digitaal invullen (in het Engels).

23-6-20: In verband met COVD-19 geldt het volgende: In de eerste accommodatie in Agios Konstantinos (Lassithi)  wordt het ontbijt op de kamer geserveerd;  In Zaros is het ontbijtbuffet vervangen door een la carte ontbijt. De zwembaden bij de accommodaties zijn geopend, maar voor het gebruik van de zwembaden gelden specifieke voorwaarden, zoals time slots. 

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Griekenland - Kreta, rondreis oost-west

Van Lassithi tot Sfakia

Actieve rondreis inclusief huurauto langs agriturismos

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten