banner orchidee

Griekenland - De orchideeën van Kreta, 8 dagen Orchideeënfeest op bloemeneiland bij uitstek

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Bloemen en vlinders kijken

Themareis vanuit landelijk hotel

In het voorjaar is Kreta hét orchideeënparadijs van Europa, met vele endemische soorten. Klein maar fijn kun je hun geheimen ontdekken; wie weet vinden we de 'lachende clown'? Onze natuurgidsen kennen het eiland op hun duimpje en uiteraard ook de vindplaatsen van de orchideeën. Zo komen we op plaatsen waar andere niet komen. We zien zowel kust als binnenland. Ook de andere charmes van Kreta worden niet vergeten! Heerlijke terrasjes, prima eten en een fijn verblijf in een vriendelijk hotel in een landelijk dorp. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Orchideeënparadijs van Europa
 • Kreta op haar mooist in april
 • Deskundige lokale gids
 • Veel endemische soorten
 • Centraal gelegen hotel
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Kreta, Orchideeënreis

In april, als de besneeuwde Witte Bergen hun naam eer aan doen, is in de lagere heuvels van Kreta het voorjaar al volop aan de gang. Een deken van bloemen siert dan het struikgewas, de bermen en olijfgaarden. En temidden van die kleurenpracht verbergt het eiland van Zeus een ongekende botanische schat: liefst zeventig soorten orchideeën komen op Kreta voor. Voor de liefhebber een waar paradijs met tal van endemen en soorten die hier algemeen voorkomen, maar elders in Europa een zeldzaamheid zijn. En of het nu om de endemische Geoorde Ophrys -de lachende clown-, en het nog zeldzamere Kapjesbosvogeltje gaat, of om de wat algemenere soorten als Tongserapias of Aapjesorchis, allemaal zijn ze een lust voor het oog.

Omdat de periode waarin de diverse orchideeënsoorten bloeien maar kort is en sterk afhangt van het weer, houden we het programma zo flexibel mogelijk. Het gebruik van een kleine bus vergroot onze actieradius, zodat we in verschillende milieus, met zure of kalkhoudende grond, zonovergoten hellingen of beschutte kloven, hogere toppen of kuststroken, op zoek kunnen gaan naar de zeldzaamste soorten en grootste concentraties. Vanuit onze knusse accommodatie in het in het binnenland gelegen Spili, dringen we diep door in de bergen van Kedhros Ori en het Amaribekken. Dit is het Eldorado voor de ware liefhebber. Met onze bus doen we ook de groene Messara-vlakte aan, waar de Minoïsche Cultuur bezichtigt kan worden bij het Paleis van Phaistos en Agia Triada; bovendien zijn er een schat aan bloemen te zien!

Dag 1

Een kleine bus wacht ons op bij het vliegveld van Heraklion. Vandaar gaan we naar de accommodatie in Spili, gelegen ten zuiden van Rethimno en midden op het eiland; ca. 2 uur rijden. Indien er tijd is (bij vroege aankomst) maken we onderweg een stop bij de Minoïsche begraafplaats van Armeni, waar we behalve graven ook de eerste orchideeën kunnen zien. Bij late aankomst verschuift dit programmaonderdeel naar de dag van vertrek.

Vandaag of verder in de week zal de eigenaar van het hotel ons ook een keer mee nemen naar zijn biologische kruidentuinen.

Overnachting in

Spili

Dag 2

Vandaag verkennen we de berghellingen rond Spili, waaronder het bloemrijke plateau van Gious Kampos. Op de kalksteen, afgewisseld met kleine depressies is een afwisselend microklimaat te vinden. Deze omstandigheden zorgen voor een afwisselende plantengroei met zeker orchideeën. Wandelduur ca. 4 uur in rustig tempo; ca. 300 m. hoogteverschil. Vanaf het plateau van Gious Kampos brengt een bus ons terug naar het hotel.

 

Overnachting in

Spili

Dag 3

Vandaag rijden we een stuk zuidwaarts, langs de groene heuvels en verschillende dorpjes ten zuiden van de bergrug van het Kedrosgebergte. We maken een stop in de Kourtaliotiko kloof voor speciale planten en in de hoop de  vale gieren te zien, die hier nestelen. We rijden door naar het klooster van Preveli voor een kort bezoek aan o.a. de bijzondere kerk. Daarna volgen we een voetpad bovenlangs de rivier, die bij de kust omzoomdis door Kretensische dadelpalmen; hier leven ook veel waterschildpadden.
Vervolgens rijden we door richting het badplaatsje Plakias waar we op een korte rondwandeling nog op zoek gaan naar specifieke kustvegetatie. Via de Kotsifoukloof rijden we terug naar Spili.
Wandelduur ca. 4 uur, ca. 300m stijgen en dalen

 

Overnachting in

Spili

Dag 4

Dwalend door olijfgaarden en langs kleine velden in de omgeving van Spili en het dorpje Mourne gaan we op zoek naar orchideeën. Wandelduur ca. 3 uur. Maximaal 200 m. dalen en stijgen.

Overnachting in

Spili

Dag 5

Met de bus gaan we naar de wijdse Messara vallei, als sinds de verre oudheid een belangrijk landbouwgebied. Hier bezoeken we het beroemde Minoïsche paleis van Festos. Vervolgens lopen we door een glooiend landschap naar AgiaTriada met veel bermbloemen. Vanwege de zuidelijke en lage ligging is er vandaag kans op heel andere bloemen dan tijdens onze tochten rond Spili.

Overnachting in

Spili

Dag 6

Op deze dag maken we kennis met het oeroude binnenland van Kreta in de omgeving van Kare. Vanwege de bijzondere geologie is er vandaag een overvloed aan orchideeën en andere bloemen te zien. Het wordt een prachtige wandeling met ongetwijfeld bijzondere waarnemeningen, in een gebied waar maar heel weinig toeristen verzeild raken!

Wandelduur ca. 4 uur; ca. 180 m stijgen en dalen

Overnachting in

Spili

Dag 7

Vandaag gaan we richting het groene Amaribekken. De bus brengt ons bij Gious Kampous, de hoogvlakte boven Spili, waar we dag 2 geëindigd zijn: zien we verschillen met begin deze week?  Het Amaribekken is een van de ‘tuinen’ van Kreta, met een zeer afwisselend landschap. In dit gebied zijn normaal gesproken in april vele orchideeën te vinden. Op de achtergrond ligt de top van de Psiloritis, de hoogste berg van Kreta met 2456 m., nog in de sneeuw. In de dorpjes die u passeert, komen niet veel toeristen. De mensen zijn hier nog gastvrij en hartelijk. Wandelduur ca. 4 uur, 400m hoogteverschil.

Overnachting in

Spili

Dag 8

Vandaag nemen we weer afscheid van orchideeënparadijs Kreta. Na een transfer vliegen we terug naar Nederland vanaf Heraklion.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de deelnemers, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Spili, dat midden op het eiland tussen de olijfboomgaarden ligt, aan de voet van het Kedrosgebergte overnachten we in het knusse 'Green Hotel'. Met recht 'Green' omdat de eigenaren oprecht geïnteresseerd in de natuur zijn en er een grote kruidentuin op na houden, maar ook omdat de meeste kamers een uitzicht over de groene vallei achter Spili hebben. De omgeving van Spili staat bekend om de grote hoeveelheid orchideeën die hier te vinden zijn, vandaar dat we dit dorp als uitvalsbasis gebruiken. Het Green hotel is een eenvoudig typisch Grieks dorpshotel, met enigzins ouderwetse kamers en badkamers, maar alle basiscomfort is aanwezig. Er kan her en der een lampje los of een kastdeur scheef zitten. De charme van deze accommodatie zit hem naast de sympathieke eigenaren in het feit dat we met onze groep het hele hotel voor onszelf hebben, Het diner nuttigen we in de bijbehorende typisch kretenzische taverna. Klasse **, 7 nachten.

Over de maaltijden

Lunchen doen we meestal in de vrije natuur. Het avondeten wordt verzorgd door een plaatselijke ‘taverna’. Bij goed weer kunnen we buiten op een terras genieten van de typisch Kretenzische en Griekse streekgerechten, maar begin april zullen we voornamelijk binnen eten omdat het 's avonds nog te fris is.

Duurzaamheid

De eigenaren van het Green Hotel runnen een grote kruidentuin en groentetuin, waar de gewassen op verantwoorde wijze verbouwd worden. We drinken 's ochtends dan ook heerlijke biologische kruidenthee. De kruiden worden ook verwerkt in diverse crèmes, olieën en zeep, terwijl men ook biologische honing heeft. De producten worden verkocht in hun gezondheidswinkel in het dorp.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle transfers van het programma
 • verblijf in op basis van tweepersoonskamers met douche/toilet
 • verblijf op basis van halfpension vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 8
 • souvenir van lokale olijfolie, raki en Kretenzische kruiden
 • diensten gespecialiseerde lokale Nederlandse reisleider

Niet inbegrepen

 • lunches
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Uiteraard hoef je geen orchideeënkenner te zijn om aan deze reis deel te nemen; na deze reis zul je het ongetwijfeld een beetje zijn. Oog voor de schoonheid en bijzonderheid van deze plantensoort en het willen genieten van het kleurrijke voorjaarslandschap van Kreta zijn voldoende! Per dag worden korte wandelingen gemaakt van ca. 10 km. Je moet rekenen op gemiddeld 3 uur wandelen per dag exclusief de tijd van het zoeken naar de orchideeën en langere pauzes. Je loopt tijdens deze reis niet alleen op rustige landweggetjes, maar volgt ook af en toe kleine paadjes. Soms zijn dit kleine geitenpaadjes, dan weer eeuwenoude door mensenhanden gemaakte paden. Regelmatig kom je losse stenen op het pad tegen. Goede, hoog sluitende wandelschoenen zijn op deze paden onmisbaar. Het programma, en daarmee de wandelduur, is flexibel en zal grotendeels bepaald worden door de plaats waar de meeste orchideeën te vinden zijn. Soms zal er een langer stuk gelopen moeten worden om daar te komen, soms minder. Natuurlijk kun je ook in het hotel blijven en de dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving te maken. Ons programma is immers vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Heraklion of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Heraklion v.v.

Vluchtschema
HV 6871 Amsterdam Heraklion vertrek om 06.55 aankomst 11.25 uur
HV 6872 Heraklion Amsterdam vertrek om 12.10 aankomst 15.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Begin april zijn er heel veel orchideeën te zien, de belangrijkste reden om dan een reis te plannen. April is qua weer duidelijk een overgangsmaand is tussen winter en zomer. Overdag loopt het kwik gemiddeld op tot rond 20 ºC. ‘s Nachts koelt het af tot ca. 10 ºC in de bergen en ca. 15 ºC aan de kust. Maar typerend is dat het koeler of warmer kan zijn. Begin april kan het soms nog echt fris zijn en eind april kunnen soms ook al temperaturen van dik boven de 20 ºC voorkomen. Zeker rond half april kunnen ook in lager gelegen gebieden dan af en toe buien vallen. De dag daarna kan het dan echter prachtig weer zijn bij zo’n 20 ºC.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien je een verzorgde reis boekt, hoef je maar op weinig extra kosten te rekenen. Alleen de extra maaltijden op de dag van heen- en terugreis, de lunches (ca. € 5,- per dag) en de persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. Reken voor lunch en drankjes op ca. € 100,- . Geld opnemen is mogelijk op het vliegveld in Heraklion of in Spili.

Op Kreta hebben we op een aantal dagen een comfortabele minibus tot onze beschikking die ons daar heen kan brengen waar we willen wandelen. Ook kan soms gebruik gemaakt worden van taxi’s voor kleinere afstanden. Verder zijn er enkele wandeldagen vanuit onze verblijfplaats zonder transfers.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis op Kreta te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Je kunt dan je wandelconditie bijspijkeren en de voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • warme, luchtige kleding
 • GELDIG paspoort
 • pinpas of creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort, reisverzekering en ziekenfondspapieren.
 • voorts eventueel: verrekijker, loep, fototoestel, flora en/of fauna-, orchideeëngids, reisgids.
 • enige EHBO-benodigdheden zoals bijv.: sporttape, sporttape (breed), pleisters of tape tegen blaren (‘second skin’), middelen tegen maag- en darmklachten


Voor de wandelingen
 • bij voorkeur stevige wandelschoenen (tijdens de vlucht bij voorkeur in handbagage meenemen) die een stevige stugge zool hebben met goed profiel, hoogsluitend boven de enkels zijn en goed ingelopen (blaren zijn anders onvermijdelijk).
 • schoenvet
 • regenkleding
 • zonnebrandolie, zonnebril, zonnehoed
 • dagrugzak (min. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter)
 • zakmes en zitmatje voor de lunch in het veld

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt geleid door een ervaren SNP-reisleidster met veel kennis van Kreta en het thema van deze reis. Zij is de ‘sleutelfiguur’ tijdens de reis en doet er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Ze woont ook op Kreta en spreekt derhalve vloeiend Grieks, hetgeen voordelig is als we op pad zijn in het binnenland van Kreta.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

hommelorchis.jpg

Griekenland - De orchideeën van Kreta

Orchideeënfeest op bloemeneiland bij uitstek

Themareis vanuit landelijk hotel

Zwaarte
Comfort
Bloemen en vlinders kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten