Griekenland - Cycladen, Andros Route, 9 dagen Leading Quality Trail over een groen eiland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandeltrektocht langs hotels en pensions

Het Cycladeneiland Andros is het nieuwe ‘wandelparadijs van Griekenland’. Samen met de stichting Andros Routes bieden we, van zuid naar noord, een prachtige langeafstandswandelroute aan: Andros Route. Gecertificeerd als Leading Quality Trail is de markering perfect en de schoonheid van de oude, historische paden bijzonder. Onderweg biedt Andros fraaie zandstranden, weelderig groene dalen, natuurstenen huisjes in schilderachtige dorpjes en een prachtig hoofdstadje.

Nog een Leading Quality Trail in Griekenland: de Menalon Trail

Uniek aan deze reis

 • Andros Stad
 • Bijdrage aan duurzaam toerisme
 • Eerste Leading Quality Trail op een eiland
 • Historische ezelpaden
 • Strand én in binnenland
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Een riviertje waar een schildpad van een steen duikt, als je langskomt. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl. Of bekijk het filmpje!

Andros on Foot Festival 5 t/m 20 oktober 2019

Tijdens het festival worden er wandelingen en andere activiteiten georganiseerd. Eerder sprak Anne met Olga, initiatiefnemer van Andros Routes, die de wandelmaand mede organiseert. Lees meer... 
Of bekijk het filmpje van het 1e Andros on Foot festival in 2018!

Dag tot dag

Griekenland - Cycladen, Andros Route

Het Griekse Cycladeneiland Andros is makkelijk bereikbaar, want op slechts 2 uur varen van het vasteland. Andros is na Naxos het grootste en bergachtigste eiland van de eilandengroep de Cycladen. Tot nu toe zijn zo’n 160 historische wandelpaden door de stichting ‘Andros Routes’ opnieuw toegankelijk gemaakt en gemarkeerd. Het onderhoud is een voortdurend en arbeidsintensief project. Er wordt gewerkt op een duurzame manier en in samenwerking met de lokale bevolking. Elke fervente Griekenlandwandelaar weet dat het vaak zoeken naar de juiste paden is, maar op Andros zul je ervaren dat alles anders is. Dit is het perfecte wandeleiland om puur te kunnen genieten van het dichtste net van oude paden in Griekenland.

Andros is niet toeristisch en relatief onbekend. Het is een ideaal wandel-eiland door een nog redelijk intact net van oude muilezelpaden, die worden geflankeerd door zeer typische erfscheidingsmuurtjes. Het landschap wordt bepaald door de vele terrashellingen en mooie dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ook biedt het eiland de wandelaar verrassend groene valleien met weelderige tuinen. Andros behoort samen met Naxos tot de meest vruchtbare Cycladeneilanden. De huizen zijn gebouwd met grijze schistplaten en wijken qua architectuur duidelijk af van de zo bekende witte kubische Cycladenhuizen. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaitjes zijn met heerlijke zandstrandjes. De bevolking was altijd al relatief welvarend door het vruchtbare land en de scheepvaarttraditie, met diverse bekende rederijfamilies. Hierdoor zijn er diverse mooie dorpen met grote huizen en had men het massatoerisme niet nodig, zodat Andros haar oude karakter bewaard heeft. Zo is het de perfecte plek is voor de ontwikkeling van kleinschalig (natuur-)toerisme.

De Andros Route
De SNP variant van de 'Andros Route' loopt van Zuid naar Noord over het eiland: van Ormos Korthiou, via Andros Chora en Batsi naar het havenplaatsje Gavrio. Overal verblijven we twee nachten, waardoor trektochtdagen worden afgewisseld met mogelijkheden voor rondwandelingen.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Athene. Wij zorgen voor een transfer naar de haven van Rafina en je ferry-ticket naar Andros (namiddagboot). Daar neem je de bus en reis je in ongeveer een uur naar Ormos Korthiou, waar het tijd is om uit te rusten van de reis. De bussen sluiten altijd aan op de aankomst (en vertrek) van de veerboten.

Nota bene: mocht je een vlucht hebben waardoor aansluiting op de boot naar Andros niet meer mogelijk is, boek dan een extra nacht in ons hotel bij de haven van Rafina of het ca. 5 km verderop gelegen kustplaatsje Nea Makri. In dat geval boeken we een ochtendboot naar Andros.

Overnachting in

Ormos Korthiou/ Korthi

Dag 2

Na je ontbijt neem je een taxi naar het beginpunt van de eerste, lichte wandeling, nabij het Tromarchion Klooster. Langs een kapel en met fraaie uitzichten over de brede vallei van Korthi wandel je terug naar Korthi. Onderweg kom je door de mooie dorpjes Piso Meria en Aidonia en zie je oude duiventorens. Tijd genoeg om overal van te genieten en na afloop van de tocht zou je nog naar het strand van Ormos Korthiou kunnen gaan.

Wandeling: 8 km (3 uur), 130m stijgen, 260m dalen

Overnachting in

Ormos Korthiou/ Korthi

Dag 3

Vandaag loop je van Ormos Korthiou naar Andros Chora. Je volgt een prachtige route door het halfverlaten binnenland. Fraaie uitzichten, kleine verstopte dorpjes, oude watermolens en mooie oude stenen paden zijn onderweg je deel. Het eerste deel van de route voert door oud cultuurland, waarna je een bergrug oversteekt om van de vallei van Korthi in de nog grotere vallei van Andros Chora te komen. Je hebt prachtige uitzichten over de vallei en het stadje. Via een route door bos en boomgaarden, en dwars door het stadje, bereik je pension Stella aan het Nimborio-strand.

Wandeling: 15 km (6 uur), 700 m stijgen en 700 m dalen.

Nota Bene: er is ook een lichtere variant, 14 km, met slechts 530m stijgen en dalen.

Overnachting in

Andros stad

Dag 4

Rond Andros Chora in centraal Andros is de dichtheid van het wandelpadennet het grootst. SNP heeft de mooiste rondwandelingen beschreven voor je. Ook zijn er 2 bezienswaardige musea. Als je tijd hebt is dit een fijne plek voor een langer verblijf.

 1. Over brede kalderimia (geplaveide ezelpaden) en een fraai bospad naar Apikia, een dorp in een groene vallei dat bekend is om haar bronwater. Langs cipressenhagen omlaag langs de oude Bitsis-woontoren en het Gialia-zandstrandje. Na nog even een pittige klim daal je af naar het Nimborio-strand. Wandeling: 9 km (4 uur), 400m stijgen en dalen.
 2. Langs kunstig gestapelde stenen muurtjes en oude bronnen, door de fraaie dorpen Lamira en Mesaria. Over een oude Venetiaanse brug, waarna je stevig klimt over de oude trappenweg naar het hoog tegen een berghelling aangeplakte Panachrantou-klooster, een paradijselijke plek. Afdalen door het groene dal en de ‘moerassige’ delta van de Livadia-beek terug naar Andros Chora. Mooi uitzicht op de gele, roze en witte huizen van het stadje. Wandeling: 17,5 km (6,5 uur), 600m stijgen en dalen; diverse afkortingen mogelijk!
 3. Neem een taxi naar het afgelegen Agios Nikolaos (nonnen-)klooster en wandel naar het idyllische strand van Achlas. In de zomermaanden kun je daar ook met een bootje komen. 10,4 km (4 uur), 400 m stijgen en dalen.

Met de gedetailleerde wandelkaart kun je natuurlijk ook zelf varianten kiezen of een eigen route uitstippelen.

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 5

Vandaag volgt een verplaatsing naar de westkust van Andros. Voor het eerste stuk neem je de bus of een taxi tot Messaria of een taxi naar Ano Pitrofos.

Van Messaria loop je makkelijk naar de befaamde leeuwenbronnen van Menites. Verfrist en al dan niet met een koffie op een van de terrasjes, neem je het sterk stijgende pad van de berg Petalo. Vervolgens volg je de oude karavaanroute over de flanken van de berg met uitzichten op de groene valleien, dorpen en zee onder je. Op die route (dus op hoogte) vind je Ano Pitrofos; als je je daar met een taxi laat afzetten spaar je een flinke klim uit. Uiteindelijk daal je af naar het charmante badplaatsje Batsi, waar je onderkomen vlakbij het mooie zandstrand is.

Wandeling: 18,5 km (6,5 uur), 560 stijgen, 690m dalen (vanaf Ano Pitrofos 300 m stijgen minder en 5 kilometer korter).

Alternatief (aanrader voor als je dag 4 naar Apikia hebt gewandeld): de lange rondwandeling van dag 4, maar vanaf Panachrantou niet terug naar Chora, maar verder naar Stavropeda en met de namiddagbus door naar Batsi. Wandeling 16 km, 600m stijgen en 400m dalen.

Overnachting in

Batsi

Dag 6

Wandeling in het verrassende achterland van Batsi, onzichtbaar vanaf de kust. Een korte taxirit naar Remata brengt je naar het begin van de wandeling. Vanaf daar loop je (in de schaduw) via een fraai beekdal omhoog naar de weelderig groene omgeving van Arni en Katakilos. Door een enorme dalkom met groene landbouwterrassen loop je naar de heuvels boven Batsi. Met uitzicht op het plaatsje daal je af naar zee.

Wandeling: 11 km (4 uur), 400m stijgen, 600m dalen.

Alternatief (mogelijkheid voor als je dag 5 naar Stavropeda bent gewandeld): neem de ochtendbus naar Paleopolis en volg de beschreven route bovenlangs de kust naar Batsi.

Overnachting in

Batsi

Dag 7

Een mooie, niet al te lange route bovenlangs de kust, met onderweg het als een fort uitziende Agias Klooster en een prachtige bron bij Agios Petros. Aan het einde van de wandeling is er gelegenheid tot zwemmen vanaf het fraaie strand van Agios Petros.

Wandeling: 11,5 km (4 uur), 450m stijgen en dalen.

Overnachting in

Agios Petros of Gavrio

Dag 8

Als afsluiter van de Andros Route ga je een tocht door het achterland van Gavrio maken en loop je terug naar zee. Nog even Andros in een notendop. Je loopt onderlangs het fraai gelegen Ano Gavrio en stijgt vervolgens via een mooi, maar steil, pad naar een heuveltop. Daar zijn fraaie uitzichten je deel. Vervolgens daal je af via een het dal van Agios Petros, langs een imposante Hellenistische wachttoren, naar het mooie zandstrand van Agios Petros. Overnacht je in Gavrio, dan is het vandaar nog ca. 20 min. lopen naar je hotel in Gavrio.
Wandeling: 11 km (3,5 uur), 400 m stijgen en dalen.

Alternatief: vanaf je accommodatie per taxi verder het binnenland in. Vanaf Amolochos kun je naar de 'Agios Mamas' kapel nabij Sidontas wandelen over het wellicht mooiste wandeltraject van Andros door een prachtig dal met oude watermolens (7 km, 170m stijgen, 300m dalen). Wel zijn er aanzienlijke taxikosten (ca. 15-20 euro enkele reis).

Overnachting in

Agios Petros of Gavrio

Dag 9

Na het ontbijt eindigt je trektocht langs de Andros Route; je wordt vanaf Agios Petros naar de haven van Gavrio gebracht. Je kunt kiezen voor de volgende opties (boten en overige transfers optioneel bij te boeken):

 1. Ferry terug naar Rafina* en terugvlucht naar Nederland
 2. Ferry terug naar Rafina* en vervolg met een van onze arrangementen in Athene of op het vasteland
 3. Boot (ferry + catamaran) naar Naxos*, voor een reis naar Naxos en Santorini, of een verder vervolg naar Amorgos.  

*Nota bene: Denk er dus aan dat vanaf Andros je verdere (terug)reis nog niet geboekt is! Hoe je dat doet zie je bij 'Extra mogelijkheden - aanvullende opties'. Je kunt desgewenst ook zelf ter plekke je bootticket kopen bij een van de kantoortjes bij de haven.

NB Programma

In samenwerking met Andros Routes volgen we de staat van de routes voortdurend. Zo kan het zijn dat voor bepaalde trajecten er nieuwe of verbeterde routes beschikbaar komen. Hierover wordt je dan ter plekke geinformeerd. Ook kan het zijn dat we gedurende het seizoen voorkeursroutes zullen wijzigen. In elk geval zul je met je reisinformatiepakket altijd zo actueel mogelijk op pad gaan!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis op vier locaties van zuid naar noord over het eiland verspreid. Overal zijn een gastvrij onthaal, prettige kamers, zeezicht en ook wifi je deel. Het laatste hotel is wat luxer en biedt zelfs een zwembad.

Ormos Korthiou is een klein kustplaatsje aan een grote baai in het zuiden van Andros. Hier overnacht je comfortabel in het iets landinwaarts gelegen hotel Nicolas, gebouwd met oog voor de locale architectuur. Bij het hotel hoort een tuin met zwembad en zonneterras. De kamers hebben een balkon met zeezicht, prima bedden, koelkastje en soms ook een kitchenette.

In Andros Chora, het fraaie hoofdstadje, overnacht je aan het Nimboriostrand in het vriendelijke en rustig gelegen pension ‘Stella’ direct aan zee, waar we al sinds 1995 mee samenwerken. De kamers zijn ingericht met goede bedden en hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet en een prettig balkon met zitje. De meeste kamers kijken uit over de tuin, maar vanaf het door wijnranken beschaduwde terras van de cafetaria heb je een prachtig zicht op het zandstrand, de zee en het historische stadje.

In Batsi, het enige echte badplaatsje van het eiland, overnacht je in de typisch Griekse accommodatie Karanassos. De kamers zijn eenvoudig, maar wel met eigen badkamer en zeezicht. De zoon van de eigenaar is zelf fervent wandelaar en kan je dus veel vertellen. Hij is bijzonder enthousiast om mee te werken met dit project. De vriendelijke sfeer maakt dit een fijn plekje. Voor een duik in zee ben je zo op het fijne zandstrand.

In het kustdorpje Agios Petros, vlakbij het havenplaatsje Gavrio overnacht je in rustig gelegen studio's bovenin het dorp, waar de brede vallei uitmondt in een prachtig zandstrand. Vanuit je kamer en balkon kijk je uit over de zee, richting westen, dus goede kans op fraaie zonsondergangen. De kamers zijn eenvoudig ingericht, maar allemaal met een moderne badkamer, een balkon en een kitchenette met koelkast en kookplaatjes. Er is airco en wifi. In de tuin van het kleine en vriendelijke complex is het goed toeven. Het ontbijt bestaat deels uit locale en/of zelf gemaakte producten.
NB: indien de studio's in Agios Petros volgeboekt zijn, overnacht je in een iets groter hotel net buiten het centrum van het nabij gelegen Gavrio, gelegen op een schiereiland net buiten het dorp. Hier wordt je op het einde van je trektocht beloond met comfortabele kamers en zelfs een zwembad. In de directe omgeving vind je fraaie zandstrandjes, zodat je de wandelingen in zee kunt eindigen. De kamers hebben TV, koelkastje en eigen badkamer met douche en toilet, balkon of terrasje met (meestal) zeezicht.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Grieks ontbijt voor je klaar, aangepast aan de behoeftes van wandelaars. De lunch kun je steeds makkelijk zelf inkopen en soms is er zelfs een taverne op je route. Voor het avondeten kun je terecht in een van de tavernes van je overnachtingsplaatsen. 

Info kindvriendelijkheid

Overal zul je je als gezin op je gemak voelen. Alle accommodaties liggen aan of vlakbij een zandstrand. Verder is overal de sfeer ongedwongen en zijn kinderen en families welkom. Meerpersoonskamers zijn overal mogelijk, of in elk geval bijzetbedden. Het onderkomen in Korthi heeft een zwembad.
In de dorpjes zijn leuke terrasjes en winkeltjes; Chora heeft zelfs een zekere 'flair' die tieners zal aanspreken.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bootticket Rafina-Andros
 • transfer Athene - haven van Rafina op dag 1 (of transfer vliegveld-hotel bij extra nacht in Rafina vooraf)
 • transfer vanaf Agios Petros naar de haven op dag 9
 • bagagevervoer
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal
 • (snoei)gereedschap in bruikleen onderweg
 • up to date wandelkaart met wandelpaden Andros 1:27.000 (ter plekke)
 • bijdrage padenonderhoud door Andros Routes

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bootreis na afloop vanaf Andros naar elders (optioneel bij te boeken)
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting (afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,25 en € 2,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

U maakt stevige wandelingen over vaak stenige paden, soms loopt u ook over geplaveide trappenpaadjes. De paden zijn over het algemeen uitstekend gemarkeerd en vrijgemaakt van obstakels en overwoekerend (stekelige) plantengroei. Bedenk echter wel dat in een reliëfrijk gebied als dit en met snelle plantengroei, de situatie kan wisselen en dat je altijd onverwachte situaties kunt tegenkomen.

De meeste wandelingen laten zich desgewenst makkelijk inkorten door gebruik te maken van openbaar vervoer of een taxi. Verder verschaft de wandelkaart die je ter plekke krijgt diverse alternatieve routes, die weliswaar door ons niet beschreven zijn, maar wel gemarkeerd. Op die manier kun je ook zelf alternatieven bedenken ter plaatse, mocht dat beter passen bij je conditie of de weersomstandigheden.

Geschikt voor kinderen

Hier is wandelen ook voor kinderen een leuk avontuur. Wandelen op Andros wordt nooit saai. Altijd ben je weer snel bij een volgend leuk dorpje, kun je je nat maken bij een volgende bron of kom je bij een spannende ruïne of fort. Je eindigt altijd bij zee, dus kun je zwemmen. Door de goede markeringen kunnen kinderen zelf de weg zoeken en wandel je als bij een speurtocht. Er zijn diverse varianten mogelijk, zodat de zwaarte per dag aan te passen is. Dit kan zeker door gebruik te maken van het relatief goede openbaar vervoer.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Overal op Andros is het strand vlakbij en is er nog een extra wandeling te maken.

Ormos Korthi: stille omgeving en groot en rustig strand. Relatief wat minder wandelmogelijkheden.

Andros Chora: uitgebreid aantal extra wandelingen mogelijk. Ook geschikt voor strand en in het stadje 2 bezienswaardige musea (archeologisch en moderne kunst).

Batsi: hét badplaatsje van het eiland; afhankelijk van je gekozen wandelingen is er nog een extra wandeling te maken.

Gavrio: diverse mooie stranden nabij en mogelijkheid voor een extra wandeling.

Extra's

Verlengingshotels

acc15179att88.jpg

Hotel Crystal City (Athene)

Prima stadshotel in Athene met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Gelegen net aan de rand van het centrum en vlakbij een metrostation. Hierdoor zijn alle bezienswaardigheden en ook de luchthaven snel te bereiken. Het hotel ligt in een relatief rustige zijstraat bij het Karaiskaki-plein en is modern en smaakvol ingericht. Vanaf het dakterras, met bar en loungebanken, heeft u uitzicht op de Acropolis. Er is een bar en een restaurant. De kamers zijn voorzien van goede bedden en een degelijke en schone badkamer met wastafel, toilet en een moderne douchecabine. U beschikt over TV, Wifi, safe, minibar airco en telefoon.

entree.jpg

Hotel Cypria (Athene)

Hotel Cypria in Athene is een goed en rustig gelegen hotel van bescheiden omvang in het centrum van Athene, niet ver van het Syntagmaplein De receptie is in art-decostijl en de kamers zijn ingericht met verschillende blauwtinten en van de moderne faciliteiten voorzien.

Hotel Mati (Mati)

Hotel Mati is een prima 4* hotel, vlak aan zee, tegenover het kleine haventje van het badplaatsje Mati. Mati ligt enkele kilometers ten noorden van Rafina, en is daarmee een prima plek om overnachtingen vooraf of na afloop van een reis te plannen met veerbootverbinding vanaf Rafina. Bijvoorbeeld de Cyladenreizen die Andros aandoen.

Het hotel heeft een restaurant  met terras met uitzicht op zee en het zwembad. Er is tevens een prettige lounge en de kamers zijn comfortabel, maar zonder opsmuk. De meeste kamers hebben uitzicht op zee en het hotel is rustig gelegen. Er is een prima taxiservice met de haven van Rafina.

hotel_avra.jpg

Hotel Avra (Rafina)

Hotel Avra is de perfecte plek vooraf of na afloop van een eilandvakantie met Andros in het programma. Het hotel ligt vlak naast de haven van Rafina, vanwaar de boten naar Andros, Tinos en soms ook Naxos vertrekken. Rafina is op slechts een klein half uur rijden vanaf het vliegveld. Vanaf het vliegveld gaat er ook een expresbus. Het hotel beschikt over 96 kamers, waarvan een deel uitkijkt over de haven en de zee met strand. Hotel Avra is totaal gerenoveerd en met smaak ingericht. De kamers zijn van alle gemakken voorzien.

Transfers

Transfer haven Rafina naar Airport Athene (vanaf € 69,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf de haven van RAfina naar het vliegveld van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het vliegveld van Athene gebracht per taxi. Dit vliegveld ligt op ca. 25 min. rijden vanaf de haven van Rafina.

Met deze transfer hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot, of te wachten op de bus naar het vliegveld.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer haven Rafina naar het centrum van Athene

Transfer per taxi vanaf de haven van Rafina naar het centrum van Athene. Deze transfer is handig indien je na aankomst in Rafina in een hotel in Athene overnacht of per bus of trein doorreist naar een andere bestemming binnen Griekenland.

Je wordt bij aankomst van de boot opgewacht en naar het centrum van Athene gebracht per taxi. Dit is ca. 45 min. rijden vanaf de haven van Rafina.

Met deze transfer hoef je niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot, of te wachten op de bus.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Aanvullende opties

Ferry Andors - Mykonos (ferry, geen zitplaatsreserving) Mykonos - Naxos (catamaran) (vanaf € 25,- per persoon)

Ferry Andros - Rafina (vanaf € 26,- per persoon)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Athene.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in Athene (ATH) is uw transfer naar Rafina geregeld (duur: ca. 30 minuten). Hou er rekening mee dat je vlucht ca. 2,5 uur voor het vertrek van de ferry landt; dan kun je de aansluiting op de boot vanuit de haven van Rafina naar Andros nog halen.
Dagelijks gaat er een ferry van Rafina naar Gavrio om 16:30 en 17:10 (ook in mei en oktober).
Op vrijdag en zondag eveneens een latere ferry om 19:15 uur.
In het weekend zijn er soms nog andere afvaarten, wisselend per seizoen.
Meer gedetailleerde tijden zijn te vinden op www.gtp.gr. Afvaarttijden kunnen regelmatig wijzigen, zodat het goed is om de tijden vlak voor vertrek (nogmaals) na te kijken.
Vanaf Rafina ga je in ruim 2 uur per veerboot naar Andros.

Kun je niet in 1 dag naar Andros, dan is een overnachting nabij de haven van Rafina noodzakelijk. De volgende dag wordt dan de ochtendboot naar Andros geboekt (vertrek tussen 7.30 en 8.00). Overnachten kan in hotel Avra, tegenover de bootterminal (ca. 10 min. lopen). Maar het kan ook in hotel Mati in Nea Makri/ Mati op basis van logies en ontbijt, dat vlakbij (4 km) deze haven is gelegen. Na aankomst op de luchthaven is dan je transfer naar hotel Mati boekt; de volgende ochtend wordt je dan naar de haven gebracht (ca. 10 minuten, inclusief).

Op Andros reis je met het openbaar vervoer in 1 uur naar Korthi. De bushalte is vlakbij de accommodatie.
Gedurende de reis maak je af en toe gebruik van de locale bus en voor een drietal rondwandelingen kun je een taxi benutten (kosten niet inclusief).

TERUG vanaf Andros (of verder naar een ander eiland) dien je je bootreis los bij te boeken.
De boten terug naar het vasteland (Rafina) gaan op maandag t/m vrijdag standaard rond 10:15, 14.30 en 16.30.
Op zaterdag en zondag is er géén afvaart in de ochtend, afhankelijk van de maand is er een afvaart om 14.45 of 15.30, maar in elk geval een afvaart om 16.30 uur; soms ook in de avond nog.

Indien je na afloop terugreist naar Nederland, kun je vanaf Rafina per bus naar het vliegveld (ca. 30 min.). Het is ook mogelijk (relaxter) vanaf de haven een transfer naar het vliegveld bij te boeken. De taxi staat je dan bij de boot op te wachten. Je kunt ook zelf op zoek naar een taxi vanuit Rafina, dit is goedkoper (ca. € 35,-).

Lukt het niet om dezelfde dag terug te vliegen naar Nederland, dan is (ook) op de terugweg een overnachting in Rafina (hotel Avra) of Mati (hotel Mati) nodig. Vanaf de boot loop je in ca. 15 min. naar hotel Avra, dat een shuttleservice naar het vliegveld heeft, of je boekt daar een taxi. De transfer naar hotel Mati is inbegrepen indien je de volgende dag via SNP ook de transfer naar het vliegveld boekt.

Extra nacht in Athene vooraf
Bij een verblijf voorafgaande aan het arrangement in Athene is de transfer van de luchthaven naar uw hotel in Athene niet inbegrepen. Wel inbegrepen is de transfer van uw hotel in Athene naar de haven van Rafina op de dag van vertrek naar Andros.
Voor meer informatie over vervoer van en naar het vliegveld kunt kijken op: www.athensinfoguide.com/nl

U kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt. Reserveer uw reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In het voorjaar is Andros gehuld in een uitbundige bloemenpracht. De beste wandelperiode is april en begin mei. In het najaar zijn de verschillende tinten geel, rood en bruin, in combinatie met de blauwe zee en het fraaie strijklicht de aandachttrekkers. In de zomer blijft de warmte door de bijna altijd waaiende zeewind (de Meltemi) meestal goed draaglijk. De zon schijnt bij temperaturen tussen 25 en 30 graden bijna voortdurend en het blauw van zee en lucht is de overheersende kleur. Als de wind echter weg valt, kan het natuurlijk in de zomer zeer heet worden: tot rond 35 graden. Met name vanaf begin oktober loopt het seizoen op het eind en kunnen diverse voorzieningen al gesloten zijn; wel is het dan heerlijk rustig.
Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op maandag gesloten zijn. Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Zie de landeninformatie Griekenland.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andros ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de Stichting Andros Routes

De stichting ‘Andros Routes’ heeft zich het lot van het goed ontwikkelde net van oude historische wandelpaden op Andros aangetrokken. Door deze prachtige oude paden te behouden en opnieuw open te stellen voor gebruik wil men oude cultuurhistorische waarden behouden en duurzaam (wandel-)toerisme te stimuleren. Hierbij hoort dat de lokale bevolking betrokken raakt en ook mee kan profiteren van deze vorm van toerisme. Zo kunnen alle eilandbewoners met elkaar zorg dragen voor het behoud van natuur, landschap, tradities en historische plaatsen. Diverse kleinschalige toeristische voorzieningen passen bij dit concept. Op die manier blijft de toeristische ontwikkeling in de handen van de eilandbewoners en met respect voor natuur en landschap. Het werk voor de stichting wordt grotendeels gedaan met vrijwilligers.

Andros is hiermee een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van duurzaam toerisme geworden. Kroon op het werk is de ontwikkeling van een doorgaande langeafstands wandelroute die van noord naar zuid het eiland doorkruist. Deze route heeft als tweede route in Griekenland het officiële certificaat ‘European Quality Trail’ gekregen van de ERA (European Ramblers Association).

SNP Natuurreizen draag initiatief van ‘Andros Routes’ een warm hart toe en heeft besloten Andros als wandeleiland de ‘adopteren’. We sponsoren en faciliteren daarom ook enkele groepsreizen per jaar, waarbij je mee kunt helpen de oude wandelpaden open en schoon te houden. Bovendien laten we zo aan de plaatselijke autoriteiten en toerismeorganisaties zien dat we het als touroperator belangrijk vinden dat het toerisme op Andros zich op een kleinschalige en duurzame wijze ontwikkelt. Zo stimuleren we tevens vergelijkbare projecten.

Meer weten over Andros Routes of het project zelf steunen? Bezoek de website van Andros Routes.

Zelf je bijdrage leveren aan dit project tijdens je reis
Elke SNP wandelaar krijgt bij aankomst een evaluatieformulier van Andros Routes, met het verzoek die met ervaringen onderweg in te vullen. Zo weten de mensen van Andros Route precies waar ergens eventueel iets aan een pad moet gebeuren. Tevens krijg je een snoeischaar in bruikleen voor de duur van de reis. Je wordt verzocht de soms snel groeiende vegetatie (combinatie van water en warmte; met name bramen kunnen hardnekkig en vervelend zijn....) onderweg waar mogelijk een beetje in toom te houden. Zo helpen we de paden enigzins vrij te houden; als elke wandelaar dit doet heeft het zeker effect en profiteert iedereen daarvan!

Op Andros en Tinos heeft u een aantal maal bus en taxi nodig om bij de wandelingen te komen; prijsindicatie: ca. € 30,- p.p.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kerkje_Achla.jpg

Griekenland - Cycladen, Andros Route

Leading Quality Trail over een groen eiland

Wandeltrektocht langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten