Cycladen

Griekenland - Cycladen, Amorgos-Naxos-Santorini, 15 dagen Eilandhoppen: het ultieme reizen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie per boot langs hotels

Volgens kenners is Amorgos het mooiste Cycladen-eiland. Afgelegen, bergachtig, met een imposante kliffenkust. Geniet van de stranden, de sfeer op de dorpspleintjes en in de kafeneions. Het indrukwekkende landschap verkent u over eeuwenoude paden. Bezoek het tegen de loodrechte kliffen gebouwde klooster van Chozoviotisa. Verder naar het groene Naxos, waar u de berg Zas beklimt en uitkijkt uit over een zee van olijfbomen. Ga op zoek naar de Kouros. Over de diepblauwe zee naar het fotogenieke Santorini, een ontplofte vulkaankrater met spierwitte dorpjes. Prima rustig gelegen hotels, met zwembad.

Uniek aan deze reis

 • Chozoviotissa: mooist gelegen klooster van Griekenland
 • Drie bijzondere eilanden
 • Fotogeniek Santorini
 • Groen en welvarend Naxos
 • Het oude Atlantis?
 • Oude ezelpaden en klifkusten op Amorgos
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Cycladen, Amorgos-Naxos-Santorini

Eiland-hopping op de Cycladen: de meer dan vijftig eilanden van de Griekse Cycladen vormen een cirkel (‘kyklos’) rond het onbewoonde, heilige Delos. Per veerboot ‘hopt’ u van het ene eiland naar het andere, steeds weer naar een nieuwe (kleine) wereld. We overnachten in kleine typisch Griekse familiehotels waar we gastvrij worden onthaald.

Amorgos heeft, als meest oostelijk gelegen Cycladen-eiland,  nog niets van een toeristenoord. Stil en relatief onontdekt is het de woonplaats van slechts 1650 mensen, die behalve in de pittoreske hoofdplaats Chora ook in gehuchtjes in de bergen verscholen zitten. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Pas een paar jaar geleden is er een asfaltweg aangelegd tussen Katapola en Aegiali, maar nog altijd zijn de twee havenplaatsjes twee andere werelden. Hoge bergen met ruige toppen en honderden meters hoge kliffen aan de oostkant zorgen voor een spectaculair landschap. Aan de westkant zijn het juist de onverwacht vruchtbare valleien die de aandacht trekken; hier vinden we nog echt traditionele landbouwdorpjes.

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen met vruchtbare valleien, ruige bergen en rustige zandstranden. We wandelen naar hoge toppen, waaronder de Zas, met uitzicht over het hele eiland en zien de marmeren jongeling Kouros, die onafgemaakt in een groeve achterbleef vanwege een gebroken been. In de vruchtbare Tragea-vallei dwalen we door eeuwenoude olijfgaarden, langs forten en door witte dorpjes.

Santorini is een bijzonder eiland. Bij aankomst varen we de enorme, ontplofte vulkaankrater (caldeira) binnen. De 400 meter hoge gelaagde ashelling ziet er vanaf het water indrukwekkend uit. Spierwitte dorpen met smalle straatjes en steegjes, blauwe koepelkerken, ruïnes van windmolens, lavavlakten, tufsteenkliffen, vijgcactussen met groene stekelige bladeren, maken dit vulkaaneiland is zeer fotogeniek. Vanuit ons dorpje op de kraterrand hebben we een schitterend overzicht op de caldeira en het dampende topje van de jonge vulkaankegel dat net boven zee uitsteekt. Is dit het mythische Atlantis?

Dag 1

Aankomst in Athene. Per touringcar naar de haven van Piraeus, waar we aan het eind van de middag op de boot naar Amorgos stappen. Dit is ca. 9,5 uur varen.

NB groepen 1 (19 april) en 2 (31 mei):
Deze reizen vliegen ook op de heenweg naar Santorini. Groep 1 overnacht op dag 1 op Santorini en reist op dag 2 naar Amorgos, groep 2 reist vanaf Santorini gelijk door naar Amorgos. Op het einde van de reis overnachten beide groepen 3 nachten op Santorini in plaats van 4 nachten.
Alle programmaonderdelen van de reis blijven in beide gevallen gehandhaafd.

Voor details van deze wijziging: zie TAB 'praktisch' - 'laatste nieuws'

Overnachting in

Nachtboot/ Katapola

Dag 2

Na aankomst in Katapola kunnen we verder slapen in ons hotel. Na een laat ontbijt gaan we de omgeving van het plaatsje verkennen.
In de middag gaan we per bus naar het fraaie eilandhoofdplaatsje Chora, waar het heerlijk zwerven is door de kleine steegjes en pleintjes. Vanaf een uitzichtspunt kunt u nog naar de oude molens. Over een mooi ezelpad kunnen we omlaag teruglopen door een fraaie vallei naar het hotel in Katapola. De enthousiastelingen kunnen over een kustpaadje nog verder naar een strandje voor een frisse duik. Wandelduur 1,5 -2 uur , 100 m stijgen en 300 m dalen.

Overnachting in

Katapola

Dag 3

Een afwisselende wandeling, door groene valleien, langs stille baaitjes, door gehuchtjes, en twee karakteristieke Griekse eilanddorpjes. Prachtige uitzichten op zee, en mogelijkheid om de ruines van de oude stad Minoa te bekijken. Er zijn o.a. resten van een tempel en een theater te zien. De wandeling voert u grotendeels over kalderimia, oude paden van ingelegde natuurstenen. Soms zijn ze nog goed intact, soms meer vervallen en deels overgroeid. Hier vindt u vaak de mooiste bloemen. Vanaf Arkesini per taxi terug naar Katapola. Wandelduur naar Arkesini: 3,5 uur; 350m stijgen en 250m dalen; met bezoek aan Oud Minoa: 1 uur en 50m dalen en stijgen extra.

Overnachting in

Katapola

Dag 4

Per taxi naar Chora. Vandaar wandelt u over een stil en verlaten stukje eiland. U loopt grotendeels weer over prachtig bewaard gebleven kalderimia, eerst dalend, naar het klooster Chozoviotissa, wat adembenemend mooi aan de steile klif ’hangt’. Vanaf het klooster loopt u door een weidse vlakte en volgt de bergrug langs twee verlaten gehuchtjes, dwars over het eiland naar Egiali en Langada. Verschillende malen heeft u uitzicht aan beide kanten op de diepblauwe zee. Het laatste stuk van de wandeling brengt u weer in de bewoonde wereld, via een mooie kalderimi komt u via Egiali in Langada. Wandelduur: 5-6 uur; 550 m stijgen en 650m dalen

Overnachting in

Langada - Pagali

Dag 5

Rondwandeling vanuit Langada over het noordelijk, en meest spectaculaire deel van het eiland. Deze wandeling voert u door het groene stukje van het noorden van Amorgos via rotsig bergland naar de imposante kliffen aan de oostkust bij het kerkje Stavros. Langs velden met olijfbomen wandelt u naar het klooster Agios Theologos aan de voet van de Krikkelosberg. Over een oud pad loopt u verder naar het kerkje Panagia Epanochori, en over een ezelspad naar het dorp Tholaria met zijn witgewassen huisjes. Daarna daalt u af over een oude kalderimi door de vallei naar Egiali, waar het strand en een duik in zee lokt. U kunt via de oude kalderimi naar Langada terug lopen, maar met de bus kan ook!
Wandelduur: 4 uur, 400 m. stijgen en dalen. Naar Stavros 2 uur en 300 m extra stijgen en dalen.

Overnachting in

Langada - Pagali

Dag 6

In de ochtend maakt u korte, maar pittige, wandeling naar de 8 ruïnes van de molens op de Machós-heuvel. We zijn hier 540 meter hoog en er wacht ons hier een uitzonderlijk uitzicht! We kunnen het hele eiland overzien, met de zee aan de 2 kanten. Rondom zijn allerlei eilanden te zien: Astipálea, Anáfi en Santoríni, Ios, de kleine Cycladen, Náxos, Donoússa en bij helder weer zelfs Ikaría. Al de muren en velden aan onze voeten kunnen ons doen dromen van de landbouw van vroeger en de grote activiteit die er tot hier boven moet geweest zijn. Wandelduur: ca. 2,5 uur, 350 m stijgen en dalen.
In de middag is er tijd om uit te rusten, het dorpje en fotogenieke omgeving te verkennen of om naar het leuke kleine strand van Aegiali te gaan.

Overnachting in

Langada - Pagali

Dag 7

In de ochtend worden we vroeg naar de haven van Aegiali gebracht. Daar schepen we in op de locale boot die via de 'Kleine Cycladen' naar Naxos gaat. Varend langs deze kleine eilandjes komt u rond het middaguur op Naxos aan (ca. 5 uur varen, waarbij de boot aanlegt op Donoussa, Koufonisis, Schinousa en Iraklia).
In de (na)middag kunt u onder leiding van de reisleider het oude centrum van Naxos Stad en het daarboven gelegen Kastro verkennen. Natuurlijk moet u ook een kijkje gaan nemen bij de Portara, maar dat is wellicht iets meer voor de zonsondergang...
Het mooie Agios Georgios strand nabij het stadje is ook een heerlijke plek om te vertoeven; hoe verder van het stadje af, hoe rustiger het wordt. Bij de lagune is het een genot om naar de windsurfers te kijken.

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 8

Met de bus of de taxi gaan we vanuit Naxos naar het dorpje Moni. Over oude muildierpaden wandelt u door olijfboomgaarden naar het mooie dorpje Chalki. Over de vruchtbare vlakte van Tragea lopen we langs enkele Venetiaanse woontorens en het fort Ano Kastro, dat temidden van een grillig granietlanschap bovenop een heuvel ligt. De wandeling eindigt bij Kouros. Dit is een onafgemaakt marmeren beeld van een jongeling die in een groeve is blijven liggen i.v.m. een gebroken been. Naxos’ marmer was in de oudheid zeer geliefd. Wandelduur: totaal ca. 4 uur met 300 m. stijgen en 500 m. dalen.
Bij de zonsondergang moet u zeker naar de Portara gaan, de marmeren rechthoekige poort die op een eilandje voor de stad ligt. Het is een restant van een tempel uit 530 v. Chr.

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 9

We rijden in ca. 50 min. naar Agia Marina, gelegen boven Filoti, streekcentrum van de Trachea, een wat vlakker gebied tussen imposante bergketens. Dit is het landbouwhart van Naxos met uitgestrekte olijfboomgaarden.  Vanaf de kerk Agia Marina beklimt u via een smal pad de berg Zas, de hoogste top van de Cycladen (1004 m), gewijd aan Zeus. Vervolgens gaat u via een klein kloostertje over oude paden door een afwisselend landschap naar het mooie dorpje Apiranthos, dat met zijn witte huisjes Kretenzisch aandoet. Een dag met prachtige uitzichten. Wandelduur 5 uur; 500 m stijgen en dalen

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 10

We rijden wederom het fraaie binnenland van Naxos in, maar dit keer niet al te ver. We beginnen onze wandeltocht vandaag in Kynidaros, een mooi dorp op de grens van het groen van de dal en de ruigere berghellingen. Vlakbij is een van de groeves van het beroemde Naxiotisch marmer te vinden. Wij lopen over oude voetpaden door groene dalen en velden naar het dorp Eggares. Onderweg begeleid door een beekje, een oude watermolen en met uitzicht op de zee in de verte. In Eggares bezoeken we het Olive press museum, dat bij de familie van onze hoteleigenaren hoort.

Wandeling: 7,5 km, 3 uur; 450m dalen en 50m stijgen

Overnachting in

Naxos-Chora

Dag 11

Een gezellige ochtend in het stadje of nog even naar het strand? Een nadere verkenning van het oude Kastro van Naxos Chora is zeer de moeite waard; er is ook een mooi museum.
In de middag varen we in ca. 2 uur naar Santorini. Dit eiland is een enorme ontplofte vulkaankrater. Men neemt aan dat dit de ondergang van Atlantis is geweest. Het binnenvaren van de vulkaankrater heeft iets overweldigends, vooral wanneer de laag staande zon de steile wanden en de parelwitte dorpjes in een felle gloed zet.
Na aankomst kunt u kiezen of u direct naar het hotel wilt gaan of nog een namiddagwandeling wilt maken: van Exo Gonia via Pyrgos naar Akrotiri. Dit is een relatief makkelijke wandeling door wijnvelden, langs mooie dorpjes en met uitzicht op de kraterwand. Lengte: ca. 2,5 uur.

Overnachting in

Akrotiri - Hotel Kalimera

Dag 12

Voor de wandeling wordt u op weg gebracht naar Perissa. Over een oud pad klimt u naar een winderige pas. De berg waar u op staat, is een van de weinige plekken die over zijn gebleven van het oorspronkelijke eiland. Hier bevindt zich de bezienswaardige hoofdstad uit antieke tijd: antiek Thera. Dit was de eilandhoofdstad in klassieke en Romeinse tijden. Er is nog genoeg te zien en de ligging is fantastisch. Van daaruit kunnen de liefhebbers de top van de Profitis Ilias beklimmen, vanwaar u een panoramisch uitzicht over het eiland en de binnenzee hebt. Over een oud pad daalt u af naar het nog rustige landelijke binnenland van het eiland. Druiventeelt, oude muurtjes, grote vijgcactussen en fraaie dorpjes bepalen het beeld. Via een bizar uitgesleten landschap van vulkanische as komt u door uitgestrekte wijngaarden weer terug in Akrotiri. Wandelduur: ca. 6 uur; ca. 500 m. stijgen en 480 m. dalen.

Overnachting in

Akrotiri - Hotel Kalimera

Dag 13

We rijden In de ochtend naar Fira, het hoofdstadje van Santorini. Het is een zeer schilderachtig, hoog boven de zee gelegen stadje met een doolhof van straatjes. U heeft de gelegenheid om hier rond te struinen, het archeologische museum te bezoeken (met o.a. fresco’s van de opgravingen in Akrotiri) en te lunchen.
Na de lunch maken we een wandeling langs de vulkaankrater van Fira naar het op de Noordwestpunt gelegen Oia. Deze wandeling is een klassieker. De kraterrand met zijn witte dorpjes en blauwe koepelkerkjes is onweerstaanbaar fotogeniek. De gelaagdheid in de gesteenten vertelt het verhaal van de verschillende vulkaanerupties. De diverse fraaie aardetinten van de rotsen contrasteert prachtig met het diepe blauw van de kraterzee. Wandelduur Fira - Oia: ca. 2,5 uur; 200 m. stijgen en dalen.

Overnachting in

Akrotiri

Dag 14

Onze laatste dag op Santorini. Ideaal om nog een rustig dagje te doen, maar er kan ook gewandeld worden. Indien er belangstelling voor is, kunnen we in de ochtend nog een rondwandeling maken vanuit Akrotiri; lengte ca. 2-3 uur, zonder al te grote hoogteverschillen. Heen richting vuurtoren, terug langs de zuidelijke strandjes en de opgraving van Akrotiri (het 'Griekse Pompeii'). Een bezoek aan de opgraving van Akrotiri is zeker een must voor vandaag!

Overnachting in

Akrotiri

Dag 15

Vandaag neemt u afscheid van Griekenland en vliegt u terug. Eerst in de ochtend met een binnenlandse vlucht van Santorini naar Athene en aansluitend verder naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Met name willen we er op wijzen dat de vaarschema’s van de veerboten soms aan verandering onderhevig zijn, hetgeen wijzigingen in het programma tot gevolg kan hebben. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in typisch Griekse, kleine familiehotels op tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. Overal zult u gastvrij ontvangen worden als SNP reiziger, zoals de Griekse traditie is. Tegen betaling van een toeslag kunt u in alle accommodaties een eenpersoonskamer krijgen. Veel kamers hebben een balkon en de bedden zijn zonder meer van goede kwaliteit. De accommodaties zijn schoon en de kamers hebben airco, maar u moet geen grote luxe verwachten. Met alle hotels werken we tot tevredenheid al jarenlang samen.

Op de veerboot waarmee u van Piraeus naar Amorgos vaart heeft u de beschikking over een comfortabele ligstoel. Na aankomst op Amorgos kunt u meteen verder slapen in een bed in het hotel.

Elk hotel op Amorgos heeft zijn eigen charme. In Katapola ligt het ruime hotel maar 300 m. van zee en u maakt er de levendigheid van een havenplaatsje mee.
Het hotel in Langada kent een bijzondere gastvrijheid, men kookt er met ecologische producten en het brood komt er warm uit de oven op tafel. Traditionele cycladische bouw met alle comfort, waaronder airconditioning. Door de vorm van het hotel, eigenlijk een aantal aan elkaar geschakelde dorpshuisjes, zijn alle kamers zijn weer anders qua vorm en ligging. Vanaf het terras heeft u een heerlijk uitzicht op de baai van Aegiali en de ondergaande zon.

Op Naxos verblijft u in een volgens Cycladische traditie gebouwd hotel aan de noordrand van het centrum, rustig gelegen maar op 5-10 min. loopafstand van het oude centrum. Zeer vriendelijke service en fraai uitzicht over zee én het mooie oude stadje. Door de architectuur en ligging is er slechts ruimte voor een kleine sfeervolle binnentuin en een klein binnenzwembad annex jacuzzi. Nabij het hotel is een klein strandje; aan de zuidrand van Naxos Stad is een mooi groot zandstrand te vinden (ca. 15 min. lopen).

Op Santorini verblijft u in een perfect kleinschalig hotel in het rustige dorpje Akrotiri vanwaar u een zeer indrukwekkend uitzicht over de vulkaankrater heeft. Het in de typische Cycladenstijl van het eiland Santorini gebouwde hotel beschikt over een zwembad en fraaie tuin. U heeft hier de mogelijkheid om uw verblijf te verlengen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt geserveerd in de accommodatie waar we verblijven. Voor de avondmaaltijden zoeken we meestal een sfeervol terras, bij een echte Griekse taverna aan een idyllische haven. In Katapola eet u in een taverne in het dorpje bij de haven. In Langada heeft de taverne van het hotel zoveel faam dat we graag hier gaan eten; er wordt zoveel mogelijk gekookt met ecologische producten. Op Naxos is in het nabijgelegen Chora keuze te over en op Santorini eten we 'de eerste nacht bij het zwembad van het hotel; de andere dagen meestal aan zee.

De lunch nuttigt u meestal in het veld. Deze is niet in de prijs inbegrepen en kunt u in de dorpjes onderweg kopen.

Inbegrepen

 • verblijf in hotels op basis van 2-persoonskamers
 • veerboot naar Amorgos met slaapstoel
 • alle ontbijten
 • avondmaaltijden van diner dag 2  t/m diner dag 14
 • transfers/bagagevervoer havens-hotels v.v. en Katapola-Langada
 • alle transfers per touringcar, taxi, lijnbus en veerboot, conform programma
 • diensten 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heenreis naar Athene en terugreis vanaf Santorini (optioneel, zie prijsinformatie)
 • maaltijden op de veerboten
 • alle lunches
 • verzekeringen
 • entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De wandelingen zijn nooit echt lang: ze variëren van 3 tot 5 à 6 uur en de hoogteverschillen bedragen gemiddeld tussen 300 en 700 m. Amorgos en Naxos zijn bergachtig, dus regelmatig is er een klimmetje of afdaling. Overal vinden we stenige oude muildierpaden, die nog grotendeels goed begaanbaar zijn en slechts zelden overgroeid zoals in andere delen van Griekenland. Stukjes steil stijgen en dalen en paden met losse stenen maken het wandelen soms lastig. De bijna altijd waaiende wind maakt dat het zelden of nooit te warm wordt om te lopen, ook in de zomermaanden niet. Wel kan op sommige kale stukken de zon tamelijk onbarmhartig branden. Halverwege de reis is er een rustdag in het programma. De overige dagen maken we dagtochten waarop we het binnenland verkennen en u een blik in het ware leven en landschap van dit bijzondere eiland gunnen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Athene.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Santorini en terug vanaf Athene.

Vluchtschema
HV 6891 Amsterdam - Santorini vertrek om 05.45 aankomst 10.10 uur
HV 6866 Athene - Amsterdam vertrek om 20.25 aankomst 23.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

De Cycladen-eilanden hebben een mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voor- en najaar is de temperatuur het meest aangenaam om te wandelen. Het kwik loopt dan overdag op tot ongeveer 20º à 25 ºC en de nacht is relatief koel met 10º tot 15 ºC. In de zomer zijn uitschieters tot 30 ºC mogelijk. In het bergachtige binnenland zorgen wolken vaak voor verkoeling. De eilanden staan ook bekend om hun winderig karakter. Vooral de noordelijke winden overheersen. Komend over de Aegeïsche Zee brengen ze verkoeling. De in het zomerhalfjaar waaiende Meltemi kan bij een onbewokte hemel windkracht 8 bereiken. Het is daarom ook in de zomer niet vaak te heet om te wandelen en na afloop van een wandeldag kunt u bovendien geregeld een duik nemen in de heerlijke Aegeïsche Zee. De kans op regen is van mei tot oktober zeer gering. April en oktober zijn overgangsmaanden met een grilliger klimaat. Het kan prachtig weer zijn, maar enkele dagen wisselvallig weer met koele temperaturen (als het hard waait wordt het dan niet warmer dan zo’n 15 ºC) behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Cycladen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Een diner heeft u al vanaf ca. € 15,- incl. een drankje. Voor de lunch kunt u voor een picknick onderweg inkopen doen. Rekent u aanvullende maaltijden (2 diners, lunches) en drankjes onderweg op ca. € 250,- Onderweg is regelmatig gelegenheid om geld te pinnen.

Na aankomst in Athene scheept u in voor uw bootreis naar Amorgos. Per nachtboot en in een gereserveerde verstelbare stoel gaat dit comfortabel. Tussen de eilanden maken we gebruik van grote en snelle veerboten. Uitzondering kan het traject Amorgos-Naxos zijn, waar we afhankelijk van de dienstregeling met een locale en kleinere boot varen, die er langer over doet maar waarbij u ook aanlegt bij enkele kleine en onbekende Cycladeneilanden.
Vanaf de havens op de eilanden gaat u steeds per taxi, kleine touringcar of te voet naar uw eerste accommodatie, afhankelijk van hun ligging. Op de laatste dag wordt u naar het vliegveld van Santorini gebracht en vliegt u rechtstreeks terug naar Amsterdam.

De wandelingen beginnen soms vanuit het hotel of pension en soms maken we gebruik van openbaar busvervoer of taxi’s om bij de wandelingen te komen. De duur van deze ritten is zelden meer dan ca. 30 minuten, zodat ons hoofddoel (wandelen) niet in het gedrang komt!

Wij maken u er op attent dat de vaarschema’s van veerboten in Griekenland weersafhankelijk zijn; bij te harde wind kunnen vertragingen of het uitvallen van boten het programma mogelijk in de war schoppen. Wij zijn door deze omstandigheden soms genoodzaakt ad hoc het programma aan te passen. Wij vragen van u begrip voor deze situatie.

http://www.aia.gr/ (het vliegveld incl. transport vliegveld-Athene v.v.)

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis naar de Cycladen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Door in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken in Nederland of België kunt u evt. uw wandelconditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Op de trektocht tussen Katapola en Langada op Amorgos wordt uw bagage vervoerd. Alle andere dagen maken we dagtochten met slechts een dagrugzakje. Wel zult u uw bagage zelf over korte stukken moeten dragen, zoals de boten op en af (maximaal 200 m.). Verpak daarom uw bagage niet in een grote harde koffer, maar in een rugzak of in een weekendtas; dat draagt stukken prettiger!
Tijdens het wandelen hoeft u slechts een dagrugzakje te dragen waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles (of meerdere kleine), regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.

Mee te nemen

 • warme en luchtige kleding
 • voor vrouwen: ivm. kloosterbezoek rok of jurk tot over de knie en met armen bedekt
 • zwemkleding, en eventueel snorkel en duikbril
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • voorts eventueel verrekijker, fototoestel, fauna, en floragids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: sporttape (breed), middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten.

Voor de wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en goed ingelopen
 • regenkleding
 • luchtige én warme wandelkleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • dagrugzak (min. 25 liter)

Reis 1, vertrek 19 april 2019
Door een vluchtwijziging vliegen we op dag 1 naar Santorini en niet naar Athene; dit is een vroege vlucht, waardoor we nog een hele dag op Santorini hebben. Op dag 1 overnachten we op Santorini omdat doorreizen naar Naxos alleen via een erg ongunstige verbinding met overstap kan en we pas 's nachts op Amorgos zouden aankomen.
Op dag 2 reizen we via Naxos door naar Amorgos. Naar Naxos per snelle Catamaran. Op Naxos is een stopover, waarna we met een lokale boot langs de Kleine Cycladen naar Amorgos varen. Dit is een lange tocht van ca. 6 uur, maar door het afmeren op 4 verschillende eilandjes zeker niet saai en eilandhoppen pur sang. Begin van de avond zijn we in Katapola op Amorgos.
Op dag 3 pakken we het programma op dat beschreven staat onder dag 2. En zo schuift het hele programma een dag naar achter. Omdat we de eerste dag al op Santorini hebben overnacht, laten we de laatste nacht daar vervallen: op het einde van de reis overnachten we dus 3 nachten op Santorini, en geen 4 nachten.

Reis 2, vertrek 31 mei 2019
Ook deze reis heeft op dag 1 een vroege vlucht op Santorini. Op die datum is het mogelijk om per snelle catamaran comfortabel in 1 dag door te reizen naar Amorgos, waar we al in de (na)middag aankomen. Het verdere programma blijft gelijk.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Cycladen

Griekenland - Cycladen, Amorgos-Naxos-Santorini

Eilandhoppen: het ultieme reizen

Wandelvakantie per boot langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten