Kerk_Tinos_in_avondlicht.jpg

Griekenland - Cycladen 1, Andros & Tinos, 8 dagen Kalderimia en witte duiventorens

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit pensions

De Cycladen, de bekendste en fotogeniekste eilandengroep van Griekenland. Ontdek onbekend Andros en Tinos. Op Andros volg je de prachtige oude paden van de 'Andros Route' naar fraaie zandstranden, weelderig groene dalen en natuurstenen huisjes. Op Tinos vind je witte labyrintdorpen, de burcht Exoburgo, kunstzinnige duiventorens en bizarre granietrotsen. Je overnacht in kleine gastvrije familiepensions aan zee of in het binnenland. Na afloop kunt u kiezen voor meer eilanden of terugreizen naar Athene.
Verder eilandhoppen? Combineer dan met onze eilandreizen 'Amorgos', 'Naxos' en/ of 'Santorini'.

Uniek aan deze reis

 • Andros Stad
 • Authentieke onderkomens bij Griekse families
 • Herenhuizen en musea van Andros Stad
 • Intacte ezelpaden op Andros Route
 • Kunstzinnige duiventorens Tinos
 • Strand én in binnenland
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Een riviertje waar een schildpad van een steen duikt, als je langskomt. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl. Of bekijk het filmpje!

Andros on Foot Festival 5 t/m 20 oktober 2019

Tijdens het festival worden er wandelingen en andere activiteiten georganiseerd. Eerder sprak Anne met Olga, initiatiefnemer van Andros Routes, die de wandelmaand mede organiseert. Lees meer... 
Of bekijk het filmpje van het 1e Andros on Foot festival in 2018!

Dag tot dag

Griekenland - Cycladen 1, Andros & Tinos

De Cycladen: een Griekse archipel in de Egeïsche Zee. Meer dan vijftig kleine en grote eilanden, die een cirkel vormen rond het onbewoonde, heilige Dilos; volgens de Griekse mythologie het geboorte-eiland van Apollo en Artemis. Eilandhoppen naar Andros en Tinos brengt u naar twee van de mooiste wandeleilanden van de Cycladengroep. Ze zijn niet zo bekend en dus niet toeristisch. De meeste bezoekers zijn de Grieken zelf, die weten waar het mooi is........

Andros is niet toeristisch en relatief onbekend. Het is een ideaal wandel-eiland door een net van oude muilezelpaden, die worden geflankeerd door zeer typische erfscheidingsmuurtjes. De organisatie 'Andros Route' houdt deze paden in perfecte conditie. Het landschap wordt bepaald door de vele terrashellingen en mooie dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ook biedt het eiland de wandelaar verrassend groene valleien met weelderige tuinen. Andros behoort samen met Naxos tot de meest vruchtbare Cycladeneilanden. De huizen zijn gebouwd met grijze schistplaten en wijken qua architectuur duidelijk af van de zo bekende witte kubische Cycladenhuizen. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaitjes zijn met heerlijke zandstrandjes.
Tinos is bekend als het Lourdes van Griekenland, want op 15 augustus puilt Tinos Chora en haar Evangelistriakerk uit van de pelgrims. Dit bergachtige eiland is een waar wandelparadijs, met een ruig randje. Met marmer geplaveide wandelpaden voeren langs witte tot kunstwerkjes verheven duiventorens. Hun ligging op de geterrasseerde berghellingen is uniek. U bezoekt prachtige dorpjes met een wirwar van steegjes en een oude Venetiaanse bergburcht. Maar ook zijn er nog stille, met tamarisken omzoomde strandjes. Vanuit Tinos heeft u de mogelijkheid om het antieke Delos te bezoeken. Eens was dit een belangrijk religieus centrum van de antieke Griekse beschaving. U kunt er rondzwerven over het uitgestrekte opgravingsterrein. De (marmeren) 'Leeuwengallerij' van Delos is wereldberoemd.

Meer eilanden
Na afloop van uw verblijf op Tinos kunt u terugreizen naar Athene, maar ook uw eilandenreis voortzetten op Amorgos, Naxos of Santorini.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Athene wordt u opgewacht voor een transfer naar de haven van Rafina. Hier neemt u de avondboot naar Andros. De overtocht duurt ca. 2 uur. U komt aan in het havenplaatsje Gavrio en neemt bij de aanlegplaats de bus naar Andros Chora (Stad).
Overnacht u voorafgaand aan het reisarrangement in Athene of Rafina, dan reist u op dag 1 van dit arrangement met de vroege ochtendboot naar Andros.

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 2

’s Ochtends een bezoek aan Andros Chora (Stad) met haar fraaie redershuizen en musea; ’s middags per taxi naar Apikia, een uitgestrekt dorp in een brede, zeer groene vallei. Langs cipressenhagen en over oude, ommuurde paden wandelt u omlaag; langs de oude, vervallen Bitsis-woontoren waar een bijzondere sfeer hangt, door olijfboomgaarden gaat het verder naar het Gialia-zandstrandje. Na het zwemmen, nog even een pittige klim over een rotskaap en u daalt weer af naar het pension aan het Nimborio-strand van Andros Chora. Wandeling: 5 km, 100 m stijgen, 350 m dalen; wandelduur: 2,5 uur. U kunt ook een rondwandeling maken vanuit Andros Chora over brede kalderimi (geplaveide ezelpaden) en een fraai bospad naar Apikia en terug. Wandeling: 9 km, 400 m stijgen en dalen; wandelduur: 4,5 uur.

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 3

Vanuit Andros Chora loopt u over een oud stenen pad omhoog met uitzicht op een groene vallei, gesierd door omhoog priemende cipressen in een zee van olijfbomen. Langs kunstig gestapelde stenen muurtjes, door de fraaie dorpen Lamira en Mesaria met hun mooie kerken en verkoelende bronnen. Een volgende kalderimi daalt af naar een prachtige oude Venetiaanse brug over een beekbedding. Het hoogtepunt is de stevige klim over een oude trappenweg naar het hoog tegen de berghelling van de Gerakonas aangeplakte Panachrantos-klooster. De uitzichten onderweg over het eiland, de zee en het bijkomen op de binnenplaats van het klooster vergoeden veel. Tot slot maakt u de afdaling door het groene dal en de ‘moerassige’ delta van de Livadia-beek terug naar Andros Chora met mooi uitzicht op de gele, roze en witte huizen van het stadje. Wandeling: 17,5 km, 600 m stijgen en dalen; wandelduur: 6,5 uur (ingekorte wandeling: 14 km, 400 m stijgen en dalen; wandelduur: 5,5 uur).

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 4

Via het brede Paraporti-zandstrand via de prachtige Dipotama-kloof naar de baai Ormos Korthiou. Op en neer over heuvelruggen loopt u door het dorpje Sineti over een oude kalderimi die u uiteindelijk bij de hooggelegen ruïnes van het kasteel Paleokastro brengt. Hier hebt u een schitterend uitzicht over zuidelijk Andros en het einddoel van deze wandeling: de baai Ormos Korthiou, waarnaar u via het dorpje Kochilos over een goed bewaarde kalderimi over terrassen afdaalt. In Ormos Korthiuou hebt u tijd voor een frisse duik of een gezellig terrasje. Met een taxi gaat u terug naar Andros Chora. Wandeling: 14 km, 550 m stijgen en dalen; wandelduur, 6 uur.

Overnachting in

Andros stad - Pension Stella

Dag 5

In de ochtend vaart u naar het eiland Tinos (ca. 2 uur).Vanuit het door en door Griekse pension in het sneeuwwitte dorp Falatados kunt u ’s middags een heerlijke middagwandeling maken over beschaduwde paden. Eerst door het dorp Falatados, dan over een kalderimi naar het dorpje Myrsini vanwaar u afdaalt het dal van de Livada-beek in. U kunt kiezen van hier door te wandelen naar het Livada-strand of via een ander wandelpad terug te lopen naar Falatados over een eveneens geplaveid pad.
Ook raden wij u zeker aan even door Falatados te zwerven: via de smalle straatjes en soms overdekte steegjes ontdekt u de bijzondere architectuur van het dorp. Wandeling: 4,5 km (12,5 km), 200 m (440 m) stijgen en dalen; Wandelduur: 2 uur (5 uur).

Overnachting in

Falatados - Levkes (Falatados-Tinos)

Dag 6

Tijdens een letterlijke rondwandeling in een grote boog om de Exomburgo-berg, verkent u de mooiste dorpen van Tinos. Bovenop de top ligt het hooggelegen Venetiaanse fort Exoburgo. Door valleien met kunstig aangelegde terrassen, via smalle dorpssteegjes langs kapellen en een enkel klooster. In de brede vallei tussen Loutra en Kambos staan enkele van de fraaiste duiventorens, zo karakteristiek voor Tinos. Dit is misschien wel de mooiste wandeling die er op het eiland te maken is. Wandeling: 16 km, 220 m stijgen en dalen; wandelduur: 7 uur.

Overnachting in

Falatados - Levkes (Falatados-Tinos)

Dag 7

Vandaag kunt u kiezen uit drie mogelijkheden.
1. Een bijzondere wandeling vanuit Falatados door het bizarre granietrotsenlandschap rond Vola, vervolgens door een prachtig groen rivierdal naar het traditionele dorpje Agapi. Daarna gaat het via een oude, vervallen kalderimi over heuveltoppen met schitterende uitzichten naar het artisjokkendorp Komi, opnieuw door een rivierdal maar nu omhoog naar Loutra en Koumaros op de voet van de Exemburgo en terug naar Falatados. Wandeling: 16 km, 540 m stijgen en dalen; wandelduur: 6 uur.
2. U kunt ook per taxi of bus naar de baai van Panormos in het noorden van Tinos gaan. Van hieruit maakt u dan  een rondwandeling in het achterland naar het bijzonder mooie dorp Pyrgos dat geheel in het teken van marmerbewerking staat. Bij Panormos zijn terrasjes en strandjes voor een duik in zee. Wandeling: 7,5 km, 230 m stijgen en dalen; wandelduur: 2,5 uur.
3. Een bezoek per boot aan het heilige eiland Delos, waar prchtige antieke opgravingen te bewonderen zijn.

Overnachting in

Falatados - Levkes (Falatados-Tinos)

Dag 8

Vandaag eindigt uw reis op Tinos. Let u er op dat u de bootreis vanaf Tinos los dient bij te boeken; de mogelijkheden staan onder 'Aanvullende opties'!

Om terug te reizen naar Rafina of Piraeus, is meestal een middagboot mogelijk. Naar Rafina op werkdagen vaak ook een boot in de ochtend. Indien u verder reist naar Naxos, Amorgos of Santorini, dan vertrekt u meestal in de ochtend.

Reist u terug naar Rafina of Athene, dan heeft u mogelijk nog een vrije ochtend, met de mogelijkheid om Tinos Stad te bezoeken. Een bezoekje aan de enorme bedevaartkerk Panagia Evangelistria is zeker de moeite waard. Maar u kunt uw verblijf hier ook in stijl afsluiten door van Falatados naar Tinos Chora te wandelen. Na het eerste deel over vertrouwde kalderimi, hebt u tijdens het tweede deel, lopend over een langgerekte kalderimi uw doel, het helder witte Tinos Chora, steeds in zicht. Een gemakkelijker uitloop is nauwelijks denkbaar. Wandeling: 8 km, 100 m stijgen en 470 m dalen; wandelduur: 3 uur.

NB: indien u na de reis terugvliegt naar Nederland is reizen via Rafina handiger (sneller), al dan niet met nog een extra overnachting in Rafina; blijft u na afloop nog in Athene, dan raden we een boot naar Piraeus aan. Een leuke reisuitbreiding in Athene is ons 'Stap en Hap' arrangement.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Cycladen 2, Amorgos

Wandelvakantie vanuit hotels en pensions

7 dagen v.a. € 360
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Cycladen 3, Naxos

Wandelvakantie vanuit karakteristiek hotel

5 dagen v.a. € 195
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Athene * Stap & Hap

Stappen en Happen langs oudheden vanuit rustig hotel

2 dagen v.a. € 115
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op Andros overnacht u in een vriendelijk familiepension. Het is pal aan zee gelegen met een zandstrand voor de deur. Er is ook een prettig beschaduwd terras. De kamers hebben een eigen douche en toilet en een balkon.
Op Tinos ligt uw pension in het binnenland, in een authentiek dorpje. Het pension is gebouwd in de typische Cycladenstijl en de kamers liggen verspreid over meerdere kleine gebouwtjes. Daartussen ligt een groot terras, dat ook grenst aan het restaurant. De eigenaars spreken vrijwel alleen Grieks, zodat een taalgidsje hier wel van pas komt. Dit is echt op vakantie in Griekenland. Vroeg en laat in het seizoen overnacht u in een klein hotel in Tinos Stad omdat het pension dan gesloten is.

Meer informatie over de accommodaties krijgt u via de link bij het dag tot dagprogramma. Dit zijn onze vaste accommodaties. Het kan voorkomen dat een accommodatie vol is op moment van boeking. In dat geval wordt u ondergebracht in een gelijkwaardig alternatief.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Grieks ontbijt voor u klaar. De lunch en diners kunt u steeds makkelijk zelf inkopen of gebruiken in een sfeervolle taverne.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • boottickets Rafina-Andros en Andros-Tinos
 • transfer viegveld Athene - haven van Rafina op dag 1 (of transfer vliegveld-hotel bij extra nacht in Rafina vooraf)
 • transfers van haven (Tinos) naar accommodatie en terug
 • transfers busstation (Andros Chora) naar accommodatie en terug
 • op Andros: (snoei)gereedschap in bruikleen onderweg
 • up to date wandelkaart met wandelpaden Andros 1:27.000 (ter plaatse)
 • bijdrage padenonderhoud op Andros door Andros Routes
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bootreis na afloop vanaf Tinos naar elders (optioneel bij te boeken)
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

Toeristenbelasting (afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,25 en € 2,- p.p.p.n.)

Over de activiteiten

U maakt stevige wandelingen over vaak stenige paden, soms loopt u ook over geplaveide trappenpaadjes. De meeste wandelingen laten zich desgewenst makkelijk inkorten.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Op Andros is het strand vlakbij en is er nog een extra wandeling te maken. Vanuit Tinos kunt u met een dagtocht het heilige eiland Delos bezoeken.

Extra's

Verlengingshotels

acc15179att88.jpg

Hotel Crystal City (Athene)

Prima stadshotel in Athene met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Gelegen net aan de rand van het centrum en vlakbij een metrostation. Hierdoor zijn alle bezienswaardigheden en ook de luchthaven snel te bereiken. Het hotel ligt in een relatief rustige zijstraat bij het Karaiskaki-plein en is modern en smaakvol ingericht. Vanaf het dakterras, met bar en loungebanken, heeft u uitzicht op de Acropolis. Er is een bar en een restaurant. De kamers zijn voorzien van goede bedden en een degelijke en schone badkamer met wastafel, toilet en een moderne douchecabine. U beschikt over TV, Wifi, safe, minibar airco en telefoon.

entree.jpg

Hotel Cypria (Athene)

Hotel Cypria in Athene is een goed en rustig gelegen hotel van bescheiden omvang in het centrum van Athene, niet ver van het Syntagmaplein De receptie is in art-decostijl en de kamers zijn ingericht met verschillende blauwtinten en van de moderne faciliteiten voorzien.

Hotel Mati (Mati)

Hotel Mati is een prima 4* hotel, vlak aan zee, tegenover het kleine haventje van het badplaatsje Mati. Mati ligt enkele kilometers ten noorden van Rafina, en is daarmee een prima plek om overnachtingen vooraf of na afloop van een reis te plannen met veerbootverbinding vanaf Rafina. Bijvoorbeeld de Cyladenreizen die Andros aandoen.

Het hotel heeft een restaurant  met terras met uitzicht op zee en het zwembad. Er is tevens een prettige lounge en de kamers zijn comfortabel, maar zonder opsmuk. De meeste kamers hebben uitzicht op zee en het hotel is rustig gelegen. Er is een prima taxiservice met de haven van Rafina.

Hotel Astoria (Thessaloniki)

Degelijk 3* hotel op een gunstige locatie in Thessaloniki. Er is een ontbijtzaal met ontbijtbuffet en een bar. De kamers hebben allemaal airconditioning, TV, douche of bad met toilet, telefoon en een koelkastje. Wil je meer luxe en rust, boek dan een suite met ruim balkon op de bovenste verdieping! De meeste overige kamers hebben ook een balkon. Gelegen aan de rand, op 5 min. lopen, van het boeiende centrum van de hoofdstad van Noord Griekenland: Thessaloniki. Ook ligt het dichtbij het treinstations en de belangrijkste interregiobusstations.

hotel_avra.jpg

Hotel Avra (Rafina)

Hotel Avra is de perfecte plek vooraf of na afloop van een eilandvakantie met Andros in het programma. Het hotel ligt vlak naast de haven van Rafina, vanwaar de boten naar Andros, Tinos en soms ook Naxos vertrekken. Rafina is op slechts een klein half uur rijden vanaf het vliegveld. Vanaf het vliegveld gaat er ook een expresbus. Het hotel beschikt over 96 kamers, waarvan een deel uitkijkt over de haven en de zee met strand. Hotel Avra is totaal gerenoveerd en met smaak ingericht. De kamers zijn van alle gemakken voorzien.

Transfers

Transfer haven Piraeus naar Centrum Athene (vanaf € 36,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf de haven van Piraeus naar het centrum van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het centrum van Athene gebracht per taxi, bijvoorbeeld naar het hotel waar u verblijft. Zo hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer haven Piraeus naar Airport Athene (vanaf € 74,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf de haven van Piraeus naar het vliegveld van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het vliegveld van Athene gebracht per taxi. Dit vliegveld ligt een eindje ten oosten van de stad en u bent 45-60 minuten onderweg.

Met deze transfer hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer haven Rafina naar Airport Athene

Transfer per taxi vanaf de haven van RAfina naar het vliegveld van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het vliegveld van Athene gebracht per taxi. Dit vliegveld ligt op ca. 25 min. rijden vanaf de haven van Rafina.

Met deze transfer hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot, of te wachten op de bus naar het vliegveld.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer Athene Centrum naar haven Rafina

Transfer per taxi vanaf het centrum van Athene naar de haven van Rafina, voor het geval u vooraf aan het arrangement in Athene verblijft. Indien u in een bij ons geboekt hotel in Athene verblijft, wordt u daar opgehaald. Zo niet, dan dient u aan te geven waar u wilt worden opgehaald bij boeking. U wordt bij de haven altijd bij de juiste vertrekpier afgezet, zodat u niet ver hoeft te lopen om op uw boot te komen.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Aanvullende opties

Ferry Tinos - Piraeus (vanaf € 47,- per persoon)

Ferry Tinos - Rafina (vanaf € 36,- per persoon)

Catamaran Tinos - Naxos (vanaf € 55,- per persoon)

Ferry Tinos - Amorgos (vanaf € 92,- per persoon)

catamaran Tinos - Santorini (vanaf € 71,- per persoon)

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Athene.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in Athene (ATH) is uw transfer naar Rafina geregeld. Arriveert u halverwege de middag op Athene rond 14.30-15.00 uur, dan kunt u de aansluiting op de boot vanuit de haven van Rafina naar Andros (ca. 17.30) nog halen.

Kunt u niet in 1 dag naar Andros, dan is een overnachting nabij de haven van Rafina noodzakelijk, of in het iets verderop gelegen badplaatsje Mati. Indien u wenst regelen wij een overnachting in hotel Avra in Rafina dat vlakbij de bootterminal is gelegen of hotel Mati in Mati, vanwaar u per taxi naar de boot gebracht wordt (inclusief). De volgende dag boeken we dan de ochtendboot voor u.

Vanuit Rafina gaat u in ongeveer 2 uur per veerboot naar Andros. Deze veerboot gaat 2 tot 3 keer per dag in de zomer. Er gaat in elk geval elke ochtend een boot en op het einde van de middag en/ of begin van de avond. Meer gedetailleerde tijden zijn te vinden op www.gtp.gr. Afvaarttijden kunnen regelmatig wijzigen, zodat het goed is om de tijden vlak voor vertrek (nogmaals) na te kijken.

Op Andros reist u met het openbaar vervoer in 1 uur naar Andros stad. Vanaf het busstation wordt u naar uw pension gebracht.
Op Andros en Tinos heeft u een aantal maal de bus en taxi nodig om bij de wandelingen te komen.

Vanaf Tinos dient u uw bootreis los bij te boeken. U kunt reizen naar Piraeus, Rafina (ca 4-5 uur), Naxos, Amorgos of Santorini.

Indien u na afloop terugreist naar Nederland, kunt u vanaf Athene per metro naar het vliegveld. Bij het metrostation kunt u hiervoor tickets kopen. Indien u met de metro gaat dient u lijn 3 te nemen, deze doet er ong. 30 min. over om van het centrum van Athene (Syntagma) op het vliegveld te komen. De metro rijdt tot laat in de avond.
Vanaf Rafina gaat een bus naar het vliegveld (ca. 20 min.) of u regelt ter plekke een taxi. Het is ook mogelijk vanaf de haven een transfer naar het vliegveld of naar Athene te boeken.

Extra nacht in Athene vooraf
Bij een verblijf voorafgaande aan het arrangement in Athene is de transfer van de luchthaven naar uw hotel in Athene niet inbegrepen. Wel inbegrepen is de transfer van uw hotel in Athene naar de haven van Rafina op de dag van vertrek naar Andros.
Voor meer informatie over vervoer van en naar het vliegveld kunt kijken op: www.athensinfoguide.com/nl

U kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt. Reserveer uw reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In het voorjaar zijn de eilanden gehuld in een uitbundige bloemenpracht. De beste wandelperiode is april en begin mei. In het najaar zijn de verschillende tinten geel, rood en bruin, in combinatie met de blauwe zee en het fraaie strijklicht de aandachttrekkers. In de zomer blijft de warmte door de bijna altijd waaiende zeewind (de Meltemi) meestal goed draaglijk. De zon schijnt bij temperaturen tussen 25 en 30 graden bijna voortdurend en het blauw van zee en lucht is de overheersende kleur. Met name vanaf begin oktober loopt het seizoen op het eind en kunnen diverse voorzieningen al gesloten zijn; wel is het dan heerlijk rustig.
Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op maandag gesloten zijn. Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Zie de landeninformatie Griekenland.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andros ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de Stichting Andros Routes

De stichting ‘Andros Routes’ heeft zich het lot van het goed ontwikkelde net van oude historische wandelpaden op Andros aangetrokken. Door deze prachtige oude paden te behouden en opnieuw open te stellen voor gebruik wil men oude cultuurhistorische waarden behouden en duurzaam (wandel-)toerisme te stimuleren. Helaas is men op Tinos nog niet zo ver, maar wellicht dat dit initiatief ook daar voet aan de grond krijgt.

Hierbij hoort dat de lokale bevolking betrokken raakt en ook mee kan profiteren van deze vorm van toerisme. Zo kunnen alle eilandbewoners met elkaar zorg dragen voor het behoud van natuur, landschap, tradities en historische plaatsen. Diverse kleinschalige toeristische voorzieningen passen bij dit concept. Op die manier blijft de toeristische ontwikkeling in de handen van de eilandbewoners en met respect voor natuur en landschap. Het werk voor de stichting wordt grotendeels gedaan met vrijwilligers.

Andros is hiermee een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van duurzaam toerisme geworden. Kroon op het werk is de ontwikkeling van een doorgaande langeafstands wandelroute die van noord naar zuid het eiland doorkruist. Deze route heeft als tweede route in Griekenland het officiële certificaat ‘European Quality Trail’ gekregen van de ERA (European Ramblers Association).

SNP Natuurreizen draag initiatief van ‘Andros Routes’ een warm hart toe en heeft besloten Andros als wandeleiland de ‘adopteren’. We sponsoren en faciliteren daarom ook enkele groepsreizen per jaar, waarbij je mee kunt helpen de oude wandelpaden open en schoon te houden. Bovendien laten we zo aan de plaatselijke autoriteiten en toerismeorganisaties zien dat we het als touroperator belangrijk vinden dat het toerisme op Andros zich op een kleinschalige en duurzame wijze ontwikkelt. Zo stimuleren we tevens vergelijkbare projecten.

Meer weten over Andros Routes of het project zelf steunen? Bezoek de website van Andros Routes.

Zelf je bijdrage leveren aan dit project tijdens je reis op Andros
Elke SNP wandelaar krijgt bij aankomst op Andros een evaluatieformulier van Andros Routes, met het verzoek die met ervaringen onderweg in te vullen. Zo weten de mensen van Andros Route precies waar ergens eventueel iets aan een pad moet gebeuren. Tevens krijg je een snoeischaar in bruikleen voor de duur van de reis. Je wordt verzocht de soms snel groeiende vegetatie (combinatie van water en warmte; met name bramen kunnen hardnekkig en vervelend zijn....) onderweg waar mogelijk een beetje in toom te houden. Zo helpen we de paden enigzins vrij te houden; als elke wandelaar dit doet heeft het zeker effect en profiteert iedereen daarvan!

 

 

Op Andros en Tinos heeft u een aantal maal bus en taxi nodig om bij de wandelingen te komen; prijsindicatie: ca. € 30,- p.p.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Griekenland - Cycladen 1, Andros & Tinos

Kalderimia en witte duiventorens

Wandelvakantie vanuit pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten