Griekenland - Andros - duurzaam wandelen, 8 dagen Andros Route, 'European Quality Trail'

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Iets bijzonders

Werk- en wandelvakantie vanuit hotels

Baan letterlijk je eigen weg op de prachtige historische wandelpaden van het groene eiland Andros. Door al wandelend mee te helpen met het behoud van de oude paden help je mee de traditionele eilandwereld in stand te houden en duurzaam toerisme te stimuleren. Overdag ben je onderweg bezig onder lokale begeleiding paden schoon te maken, oude muurtjes te herstellen en markeringen aan te brengen. Na afloop van een wandel en -werkdag laten we je op bijzondere manier kennismaken met het cultuurhistorische erfgoed en de culinaire tradities.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere activiteiten speciaal voor de groep
 • Lokale begeleiding & 'geheimtips'
 • Samenwerken met lokale bevolking
 • Uniek reisprogramma
 • Wandelen - padonderhoud - genieten in één reis
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl.

Dag tot dag

Griekenland - Andros, onderhoud historische wandelpaden

Het Griekse Cycladeneiland Andros is met haar 'European Quality Trail', de Andros Route, het nieuwe ‘wandelparadijs van Griekenland’. Andros is na Naxos het grootste en bergachtigste eiland van de eilandengroep de Cycladen. Andros is altijd al een relatief rijk eiland geweest met veel water en groen, waardoor er diverse mooie dorpen zijn en het landschap zeer afwisselend is. De bevolking was relatief welvarend door de mogelijkheden die de landbouw en de scheepsvaart boden; er komen diverse bekende rederijfamilies vandaan. Tot nu toe zijn zo’n 160 historische wandelpaden door de stichting ‘Andros Routes’ opnieuw toegankelijk gemaakt en gemarkeerd. Het onderhoud is een voortdurend en arbeidsintensief project. Er wordt gewerkt op een duurzame manier en in samenwerking met de lokale bevolking. SNP organiseert een groepsreis waarbij je met lokale professonals en vrijwilligers meehelpt met het onderhoud van de paden, terwijl je al wandelend op de meest bijzondere plekken komt en van alles te weten krijgt over de historie van de paden en dorpen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten waarbij je in aanraking komt met lokale cultuur en producten (proeverijen, bezoek boeren, koken). Je gaat echt op pad met ‘locals’, maar ook vóór locals en draagt dus direct bij aan de duurzame ontwikkeling van de lokale economie.

Wat ga je doen?
Te voet of deels per taxi of bus kom je op de trajecten op de wandelpaden waar op dat moment onderhoud nodig is. We wandelen altijd over de paden, terwijl onderweg de nodige klussen worden verricht. Dat kan snoeien of maaien zijn, maar ook afval verzamelen en afvoeren, stenen trappen herstellen, winterschade herstellen (bv. Kleine aardverschuivingen of ingestorte erfscheidingsmuurtjes) of markeringen vernieuwen. We doen dit op de paden die vallen onder het gecertificeerde lange-afstandswandelpad ‘Andros Route’, die SNP ook aanbiedt als individuele wandeltrektocht. We worden begeleid door zowel lokale vrijwilligers als professionele begeleiders. 

Als dank voor alle hulp op de paden is er na afloop of tussendoor ook een ontspannend programma dat uniek is voor deze reis, waarbij we kennis maken met lokale ondernemers en instanties. Op deze manier zul je een heel bijzondere reis mee gaan maken waarbij je het eiland op veel verschillende manieren zult ontdekken en op plaatsen komt die voor anderen verborgen blijven.

Waar slaap je?
Je verblijft op drie locaties, verspreid over het eiland van noord naar zuid: Gavrio/ Agios Petros, Andros Chora en Ormos Korthiou. Kleinschalige en vriendelijke familiehotelletjes die graag betrokken zijn bij het project "Andros Routes". De laatste nacht is weer op de vaste wal, bij de haven van Rafina.

Dag 1

Je wordt na aankomst op de luchthaven van Athene naar de haven van Rafina gebracht. Hier overnacht je in een hotel tegenover de haven. Bij de haven en op het dorpsplein zijn café's en tavernas.

Overnachting in

Gavrio

Dag 2

Je vaart met de ochtendboot naar Andros; de overtocht duurt ca. 2 uur. Je komt aan in het havenplaatsje Gavrio waar je bij de uitgang van de boot welkom geheten wordt door mensen van de organisatie 'Andros Routes'. Je bagage wordt per auto naar je onderkomen gebracht; zelf loop je er in 15 minuten naar toe. Tegen het eind van de ochtend te voet of per auto naar het achterland van Gavrio, waar we onze "onderhoudswandelingen" starten. Dit is één van de rondwandelingen in de SNP Trektocht ‘Andros Route’. Na afloop van de wandeling is er een excursie naar een Hellenistische wachttoren bij Agios Petros. De culturele vereniging van het dorp óf een plaatselijke taverna verzorgt onze maaltijd.

Overnachting in

Agios Petros

Dag 3

Ons werkterrein bevindt zich vandaag waarschijnlijk tussen Gavrio en Batsi. Na afloop van het werk wacht ons een verrassing en een heerlijke maaltijd. Waar die precies zal zijn is afhankelijk van de activiteit, die op moment van schrijven nog niet helemaal vaststaat. We eten in Gavrio of nabij Agios Petros.

Overnachting in

Agios Petros

Dag 4

We gaan vandaag richting Centraal Andros. In de kenmerkende brede vallei is de dichtheid van het wandelpadennet het grootst. Hier zal dus altijd ergens een wandelroute zijn die wat handen kan gebruiken. Om er te komen maken we gebruik van de locale bus, een taxi of een wandeling. Als extra activiteiten zijn er diverse opties, mede afhankelijk van de werklocatie. Te denken valt aan een bezoek met grot en waterval, het olijfmuseum, een locale citrusfarm, een kookles in Chora, bezoek en rondleiding door de monnik in het Panachrantouklooster. Na afloop gaan we naar Andros Chora, waar we overnachten in een leuk pension aan het strand.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 5

Afhankelijk van waar behoefte aan is brengen we nog een dag door in de nabijheid van Chora, of verderop in de vallei achter het stadje. Wellicht zoeken we ook het binnenland achter de vallei van Apikia op. We overnachten weer in Andros Chora.

Overnachting in

Andros Chora

Dag 6

Een laatste dag in de brede vallei van Chora óf we gaan vast richting Ormos Korthiou, ook in een prachtige vallei gelegen. Ook deze vallei van Ormos Korthiou is van oudsher een belangrijk (want relatief vlak en met water) landbouwgebied. De dorpen vind je op de hellingen, om de vruchtbare grond zo efficient mogelijk te kunnen gebruiken. We overnachten in een charmant onderkomen net buiten het dorp Ormos Korthiou.

Overnachting in

Ormos Korthiou

Dag 7

Vandaag concentreren we de activiteiten rond of in de wijdse vallei van Ormos Korthiou. Dit is van oudsher een belangrijk (want relatief vlak en met water) landbouwgebied. De dorpen vind je op de hellingen, om de vruchtbare grond zo efficient mogelijk te kunnen gebruiken We gaan nog aan de slag na het ontbijt zodat we nog kunnen we nog genieten van het fraaie landschap en een wandeling. In deze omgeving zijn nog enkele nieuwe projecten die aandacht verdienen. Verdere mogelijkheden zijn een bezoekje aan het kantoortje van het LIFE-natuurbeschermingsproject (avi-fauna) in de regio. Andere opties zijn het bezoek aan een lokale kaasmakerij of een rondleiding in een oud fort of windmolen.

 

Overnachting in

Ormos Korthiou

Dag 8

Afhankelijk van het vertrek van de boot naar het vasteland is er nog een ochtend op Andros of stappen we gelijk na het ontbijt op de bus naar Gavrio, waar we uitgezwaaid worden door onze begeleiders als we op de veerboot terug naar Rafina op het vasteland stappen. Vanaf de kade van Rafina worden we in ca. 30 minuten naar het vliegveld van Athene gebracht, vanwaar je terugvliegt naar Nederland.

Uitleg activiteiten

Hieronder geven we een kort overzicht van de werkzaamheden die je kunt verwachten bij het onderhoud van de paden. Daar noemen we ook het bijbehorende gereedschap bij.

1 Snoeien of maaien van overwoekerende vegetatie. Door het milde klimaat en de waterrijkdom groeit de vegetatie flink door. Soms moeten paden meerdere keren per jaar bijgewerkt worden. Afhankelijk van de plantengroei gebeurt dat met snoeischaar, handzaag of schoffel.

2 Verwijderen van losse stenen en (weer) opbouwen van stenen muurtjes langs paden. Dit is handwerk. Door vrij rondlopende geiten en weersinvloeden gaan regelmatig muurtjes kapot of komen met kleine aardverschuivingen stenen op het pad. Om het pad begaanbaar te houden moeten die verwijderd worden.

3 Het weghalen en wegzagen van overhangende grote takken of omgevallen bomen en struiken. Dit gebeurt met een handzaag. Als een kettingzaag nodig is, zal een professional ingezet worden.

4 Afval op of rond de paden opruimen en afvoeren. Deels met de hand, waar nodig met hulp van gereedschap als hark of haak.

5 Het egaliseren van paden of het maken van traptreden op steile stukken. Dit gebeurt met de hand of schoffel. Traptreden maken we van stenen uit de buurt door slim te stapelen en aan te vullen met aarde, dus zonder cement. Dit is de traditionele manier van werken.

6 het herstellen van kapotte historische afscheidingsmuren. Deze zijn zeer karakteristiek voor het landschap van Andros, door het gebruik van grote rechtopstaande stukken schistgesteente. Dit werk is traditioneel ambacht en gebeurt dan ook onder begeleiding van een ambachtsman die deze techniek beheerst.

7 Aanbrengen of vervangen van markeringen. Dit kan bestaan uit het aanbrengen van metalen bordjes of houten routeborden. Soms moeten die laatste ook bijgeschilderd worden. Er wordt niet gewerkt met verfmarkeringen.

NB Programma

Let op: De uitvoering van het dagprogramma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden en de locaties waar op dat moment werkzaamheden nodig zijn; het dag tot dagprogramma is dus niet meer dan een goede indicatie. Wel liggen de verblijfplaatsen vast.
Ter plaatse wordt het uiteindelijke programma met de groep besproken, na aankomst in Garvio. Ook kan het voorkomen dat de vaarschema’s van de veerboten aan verandering onderhevig zijn, hetgeen wijzigingen in het programma tot gevolg kan hebben.

Wanneer vooraf bekende aanpassingen binnen het programma ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Van de deelnemers wordt een zekere dosis flexibiliteit gevraagd; je zult er zeker veel moois voor terugkrijgen!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis op drie locaties op Andros: in het noorden, het centrum en het zuiden van het eiland. Overal zijn een gastvrij onthaal, prettige kamers, zeezicht en ook wifi je deel. De laatste nacht verblijf je in een prima hotel nabij de haven van Rafina.

Nabij het havenplaatsje Gavrio overnachten we bij het prachtige zandstrand, waar gastvrouw Irini ons hartelijk zal ontvangen in haar eenvoudige, maar nette klein hotel net buiten het centrum. Je verblijft er op eenvoudige, maar ruime kamers (studio’s), met TV, koelkastje, keukentje en eigen badkamer met douche en toilet. Alle kamers hebben een balkon of terrasje met zeezicht.

In Andros Chora, het fraaie hoofdstadje, overnacht je aan het Nimboriostrand in het vriendelijke en rustig gelegen pension ‘Stella’ direct aan zee, waar we al sinds 1995 mee samenwerken. De kamers zijn ingericht met goede bedden en hebben allemaal een eigen badkamer met douche en toilet en een prettig balkon met zitje. De meeste kamers kijken uit over de tuin, maar vanaf het door wijnranken beschaduwde terras van de cafetaria heb je een prachtig zicht op het zandstrand, de zee en het historische stadje.

Ormos Korthiou is een klein kustplaatsje aan een grote baai in het zuiden van Andros. Hier overnacht je comfortabel in het iets landinwaarts gelegen hotel Nicolas, gebouwd met oog voor de locale architectuur. Bij het hotel hoort een tuin met zwembad en zonneterras. De kamers hebben een balkon met zeezicht, prima bedden, koelkastje en soms ook een kitchenette.

Rafina is de haven voor de ferries naar en van Andros. De laatste nacht overnachten we hier in het prima hotel Avra, waar je vanaf de boot zo heen loopt. Er is in Rafina een levendig dorpsplein met café's en (eenvoudige) restaurants. Hotel Avra heeft kamers met balkon en airco en er is een café-restaurant en een terras met uizicht op de haven.

Over de maaltijden

Bij deze reis zijn nagenoeg alle maaltijden inbegrepen, vaak ook vergezeld van drinken. Zo krijg je een (h)eerlijk inzicht in de gevarieerde keuken van Andros! Men werkt vrijwel uitsluitend met lokale producten. Daarnaast eet je regelmatig in een plaatselijke taverna. Het eten overdag wordt verzorgd door lokale partners en / of vrijwilligers van Andros Routes. Deze mensen sloven zich vaak flink uit om ons overdag een feestelijke maaltijd te bereiden. Vaak eet je dus heel wat uitgebreider dan je naar Nederlandse begrippen gewend bent. Dit doe je zo tevens op plekken en in een setting waar 'gewone' toeristen nooit zullen komen. Hoe en wat er precies georganiseerd kan worden kan van groep tot groep wisselen. Maar wat we weten kunnen we hieronder beschrijven.

Bij elke accommodatie is het ontbijt verzorgd. Overdag tijdens het programma op Andros wordt er gezorgd voor snacks tussendoor en iets te eten als lunch. Soms is dat als picknick in het veld, soms een uitgebreide lunch op locatie. Ook het avondeten is geregeld op dag 1 t/m 7. Of we ook voor dag 8 een diner georganiseerd krijgen met een partner op Andros is op dit moment nog niet bekend. Het kan dus zijn dat je de laatste avond in Ormos Korthiou zelf voor de avondmaaltijd te dient te  zorgen. Daar zijn enkele leuke tavernas. 

 

Inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden vanaf avondmaaltijd dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • ontbijt dag 9
 • alle transfers vanaf aankomst tot vertrek op luchthaven Athene
 • boottickets Rafina-Andros en v.v.
 • werkhandschoenen en benodigd gereedschap
 • lokale begeleiding op Andros (in wisselende samenstelling)
 • aanbod aan speciale excursies ter plaatse
 • originele wandelkaart van Andros
 • sponsoring stichting Andros Routes

Niet inbegrepen

 • lunch en avondeten dag 8 en 9
 • maaltijden en versnaperingen op de veerboten
 • verzekeringen
 • entrees buiten het programma
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van een eventuele reisuitbreiding

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting. Dit is voor de 6 nachten op Andros 0,50 Euro per kamer per nacht (2* verblijf) en voor Avra hotel  in Rafina de laatste nacht 3,00 Euro per kamer per nacht (4*-verblijf).

Niveau van de activiteiten

Regelmatig zullen we van en naar de werkzaamheden op de wandelpaden stukken lopen. De paden kennen soms behoorlijke (en steile) hoogteverschillen en kunnen stenig zijn. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat we langere trajecten dan ca. 1 tot 3 uur zullen lopen, afhankelijk van waar en wat er onderweg te doen is om de paden te verbeteren. Het wandelniveau zal dus doorgaans niet heel zwaar zijn, maar hou wel rekening met stenige paden en hoogteverschillen tot een paar honderd meter per dag.

Qua werkzaamheden is er een breed scala aan mogelijkheden. Voor werkhandschoenen en gereedschap wordt steeds gezorgd. Door de diverse mogelijkheden is er enige keuze in het soort en de zwaarte van het werk dat je kunt doen. Omdat het werk ook sterk afhankelijk is van wat er nodig is op dat moment, kan de keuze per dag wisselen of beperkt zijn. Door lokaal transport is het mogelijk de groep te splitsen, zodat je elkaar ook niet in de weg zit.

Iedereen die graag tuiniert of buitenwerk doet en een normale wandelconditie heeft kan in principe meedoen. Wees er wel van bewust dat meerdere uren scheppen, snoeien of stenen stapelen best vermoeiend zal zijn. Enig doorzettingsvermogen komt van pas! Natuurlijk wordt gezorgd voor pauzes tussendoor.

Verzekering

Het is essentieel dat je goed verzekerd voor ongevallen aan deze reis deelneemt. Sluit daarom een goede reisverzekering af! Zorg met name dat dokter- en ziekenhuisbezoek goed en volledig verzekerd is. Niet dat deze reis nu zo risicovol is, maar een ongeluk zit toch in een klein hoekje!

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Athene.

Op het vliegveld van Athene is iemand aanwezig om de boottickets te overhandigen aan de groep. Je wordt opgewacht bij de uitgang na de bagagebanden met een bordje van 'SNP Natuurreizen'.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Athene v.v.

Vluchtschema - vertrek 16 oktober 2020
HV 6865 Amsterdam - Athene vertrek om 15.25 aankomst 19.40 uur
HV 6866 Athene - Amsterdam vertrek om 20.25 aankomst 23.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

We hebben deze reis gepland in het vroege voorjaar en het najaar.

In het voorjaar is het van belang alle winterschade te herstellen, ontstaan door met name water en sterke plantengroei. Vanaf april is het weer doorgaans aangenaam en droog genoeg om prettig te kunnen werken en is de kans op nieuwe regenschade relatief gering. Ook is belangrijk om vooraf aan het seizoen alles te controleren.

In het najaar zijn eind oktober de weersomstandigheden nog prima om te werken en moeten de paden zo goed mogelijk "winterklaar" gemaakt worden. Waar nodig verstevigen van muurtjes, schade door geiten en zwerfafval opruimen. Ook zal er weer gesnoeid moeten worden, want ook in de zomer is er op diverse plaatsen genoeg water voor gunstige groeiomstandigheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andros ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over het bijzondere duurzame karakter van deze reis:
Niet zozeer de accommodaties, maar de hele opzet van de reis bevordert het duurzaam toerisme op Andros! De stichting ‘Andros Routes’ heeft zich het lot van het goed ontwikkelde net van oude historische wandelpaden op Andros aangetrokken. Door deze prachtige oude paden te behouden en opnieuw open te stellen voor gebruik wil men oude cultuurhistorische waarden behouden en duurzaam (wandel-)toerisme te stimuleren. Hierbij hoort dat de lokale bevolking betrokken raakt en ook mee kan profiteren van deze vorm van toerisme. Zo kunnen alle eilandbewoners met elkaar zorg dragen voor het behoud van natuur, landschap, tradities en historische plaatsen. Diverse kleinschalige toeristische voorzieningen passen bij dit concept. Op die manier blijft de toeristische ontwikkeling in de handen van de eilandbewoners en met respect voor natuur en landschap. Het werk voor de stichting wordt grotendeels gedaan met vrijwilligers.

Andros is hiermee een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van duurzaam toerisme geworden. Kroon op het werk is de ontwikkeling van een doorgaande langeafstands wandelroute die van noord naar zuid het eiland doorkruist. Deze route heeft als tweede route in Griekenland het officiële certificaat ‘European Quality Trail’ gekregen van de ERA (European Ramblers Association).

SNP Natuurreizen draag initiatief van ‘Andros Routes’ een warm hart toe en heeft besloten Andros als wandeleiland de ‘adopteren’. We sponsoren en faciliteren daarom enkele groepsreizen per jaar, waarbij je mee kunt helpen de oude wandelpaden open en schoon te houden. Bovendien laten we zo aan de plaatselijke autoriteiten en toerismeorganisaties zien dat we het als touroperator belangrijk vinden dat het toerisme op Andros zich op een kleinschalige en duurzame wijze ontwikkelt. Zo stimuleren we tevens vergelijkbare projecten. 

SNP Natuurreizen rekent voor de organisatie alleen de noodzakelijke kosten en maakt geen winst op deze reizen. Wij zijn er van overtuigd dat je voor een relatief lage prijs een buitengewoon unieke reiservaring krijgt: een faire prijs voor een faire reis. Regelmatig krijgen we echter toch de vraag waarom deze 'werkvakantie' dan 'zo duur' is. Bedenk dan dat we alle vervoer gewoon moeten betalen, net als het eten en dat het natuurlijk bij de aard van de reis past om ook de lokale begeleiding een faire vergoeding geven. Tevens kost de organisatie van elke reis door het wisselende programma erg veel tijd, waar ook de nodige mensen bij betrokken zijn. Om het niet te gecompliceerd te maken werken we met Andros Routes voor een bepaald budget. Als men er in slaagt daarvan geld over te houden, dan is dat een stukje extra sponsoring voor hun werk namens SNP Natuurreizen (en dus jullie als deelnemers).

Over Andros Routes

Meer weten over dit project? Kijk dan op de website van ‘Andros Routes’.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen en er niet veel vrij invulbare tijd overblijft, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de laatste dag en op de boot zullen er in de praktijk uitgaven voor eten en drinken zijn. Een maaltijd in een taverna heb je al voor ca. € 15,- incl. een drankje. In de avond is er soms gelegenheid om nog iets te drinken in een café; dit is ook voor eigen rekening.
Pinnen kan onderweg in elk geval in Rafina, Gavrio en Andros Chora.

Na aankomst op het vliegveld wordt de groep met een bus naar de haven van Rafina gebracht en krijgt ook de boottickets overhandigd.

Op het eind van de middag vertrek je met de veerboot in ongeveer 2 uur naar Andros. Daar wordt de groep in de haven opgewacht en wordt bagagetransport naar de accommodatie geregeld.
Tijdens het verblijf op Andros zullen we van wisselende vormen van lokaal transport gebruik maken: taxi's, openbare bus of busjes van de plaatselijke gemeente.

Na afloop van de reis ga je weer per veerboot van Andros naar Rafina op het vasteland; daar loop je naar je hotel (ca. 500 m). De dag van vertrek naar Nederland wordt de groep weer bij het hotel opgehaald door een bus voor een transfer naar het vliegveld.

Tussen de overnachtingsadressen wordt je bagage vervoerd. Wel zul  je je bagage zelf over korte stukken moeten dragen, zoals de boten op en af (maximaal 500 m.). Verpak daarom je bagage in een niet te grote koffer met wieltejs, in een rugzak of in een weekendtas; dat draagt stukken prettiger!

Tijdens de werkdagen en wandelingen heb je een dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles (of meerdere kleine), regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel. Wat extra ruimte voor mee te nemen gereedschap is ook praktisch, anders moet dat met de hand gedragen worden.

Mee te nemen

 • warme en luchtige kleding
 • voor vrouwen: ivm. mogelijk kloosterbezoek rok of jurk tot over de knie en met armen bedekt
 • zwemkleding (in april is het water echter nog koud!)
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • voorts eventueel verrekijker, fototoestel, fauna, en floragids, reisgids
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: sporttape (breed), middelen tegen blaren, middelen tegen maag- en darmklachten.

Voor de werkdagen en wandelingen:

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend, van stevig bovenmateriaal en goed ingelopen
 • regenkleding
 • luchtige én warme kleding
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • dagrugzak (min. 25 liter, liefst meer)

Er zijn op dit moment geen bijzonderheden.

Bij deze reis is geen SNP reisleiding aanwezig. Ter plaatse wordt je tijdens heel het programma op Andros begeleid door lokale begeleiders.

De groep zal begeleid worden door een vaste begeleider/ster. Hij of zij zal het aanspreekpunt zijn voor vragen en suggesties en de logistiek en het programma steeds met de groep doornemen.

Tijdens het werk overdag zullen er steeds minimaal twee begeleiders zijn. Natuurlijk om uitleg te geven over de werkzaamheden en gereedschappen, maar ook om de veiligheid te waarborgen. Steeds zal er ook iemand zijn met een EHBO diploma. Deels zijn de begeleiders vrijwilligers, deels professionals. Zo is bijvoorbeeld het herstellen van de oude muurtjes een specifiek precisiewerk dat nauwkeurig moet gebeuren. Dit oude ambacht beheerst niet iedereen meer. Ook tijdens het avondprogramma, de maaltijden en de activiteiten zullen er mensen van Andros Routes bij de groep zijn. Dit kunnen soms per dag wisselende mensen zijn. Het gaat immers vaak om vrijwilligers die ook werk of andere bezigheden hebben. Daar waar we door plaatselijke organisaties of bedrijfjes uitgenodigd zijn, zullen uiteraard mensen daarvan aanwezig zijn voor tekst en uitleg.

De betrokken vrijwilligers en professionals krijgen een vergoeding voor hun begeleiding. Dit past naar ons idee in het duurzame karakter van deze reis.

Nota bene: de voertaal van de begeleiding is Engels.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Griekenland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Griekenland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Bij autohuur raden we u aan om voor een CDW-verzekering zonder eigen risico te kiezen en een aanvullende WA-verzekering af te sluiten die een hogere dekking dan standaard geeft. Als u uw auto huurt via SNP, dan is dit het geval.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Griekenland hebt u geen vaccinaties nodig.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

130565_okt16_werkpad.jpg

Griekenland - Andros - duurzaam wandelen

Andros Route, 'European Quality Trail'

Werk- en wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Iets bijzonders
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten