Tusheti

Georgië - fotoreis, 10 dagen Reisfotografie in de Georgische Kaukasus

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Fotograferen

Fotoreis vanuit hotels, pension en homestay

Een fotografiereis naar de grens van Europa, dat is wat deze themareis Reisfotografie naar de Georgische Kaukasus te bieden heeft. We reizen over de duizelingwekkende en onverharde Abanopas om het fascinerende landschap met zijn fotogenieke mensen en verdedigingstorens in beeld te brengen. Een reis met beleving, waarin je jezelf uitdaagt om een fantastische reisreportage te maken en drie dagen met een 4x4 door de Kaukasus reist. En natuurlijk vergeten we onderweg ook de wijn, het heerlijke huisgemaakte eten en de orthodoxe kerken en kloosters niet!

Uniek aan deze reis

 • Aandacht voor reisfotografie
 • Bezoek aan de nauwelijks door toeristen bezochte Tushetivallei
 • Spectaculaire berglandschappen en rijke Georgische cultuur.begeleid door deskundige SNP fotograaf en lokale Engelstalige gids
 • Verblijf bij mensen thuis
Zwaarte
Comfort

Blog - Omhoog naar de Kaukasus

‘Niks met varkensvlees kopen, hoor’, waarschuwt mijn gids Salome als we lunchinkopen gaan doen voor onze tocht omhoog naar Tusheti, een nationaal park in de Georgische Kaukasus. ‘De mensen in Tusheti denken dat varkens ongeluk brengen, ze zijn echt vreselijk bijgelovig.’ Ik kies voor een chatsjapoeri, een plat brooddeeggerecht dat gevuld is met kaas. Met dit populaire broodje zal ik de goden beslist gunstig stemmen voor onze 4×4-tocht over de drieduizend meter hoge Abano-pas. Lees verder...

Dag tot dag

Georgië - fotoreis

Reisfotografie als thema
Je bent ergens maar één keer, je maakt een reis misschien maar één keer in je leven mee, maar het licht is niet optimaal of die leuke markt is net opgebroken. En tóch wil je met een mooie fotoserie thuiskomen, die het liefst nog veel vertelt ook. Hoe doe je dat? De kunst van de reisfotografie is concessies doen, anticiperen en soms gaandeweg herformuleren wat je in beeld wilt brengen. In deze fotoreis naar Georgië krijg je alle gelegenheid om je eigen reisreportage te maken. Op jóuw manier, al zal je onderweg ook worden geïnspireerd door anderen. Hierbij zal je worden bijgestaan door een ervaren reisfotograaf-reisleider en een ervaren Georgische gids.
De bestemming Georgië hebben we met zorg voor je uitgekozen. Niet alleen omdat het land met zijn unieke taal, schrift en zang exotische trekjes heeft, maar ook omdat er veel ‘verhaal’ in de reis zit. Alleen al de tocht over de drieduizend meter hoge pas naar Omalo is een belevenis (en reportage) op zich!

Tusheti is een vergeten vallei, diep verscholen achter nauwelijks begaanbare passen en omringd door de besneeuwde toppen van de Georgische Kaukasus. Elektriciteit is er in deze dorpen niet, en een auto doet er meer dan 6 uur over om vanuit de bewoonde wereld over een 3000m hoge onverharde pasweg en na een gewaagde rivierdoorsteek in het dorp te geraken. Vervoer gebeurt hier dan ook voornamelijk nog per paard.’s Winters vrijwel verlaten, gonzen de authentieke dorpjes met hun 12e eeuwse wachttorens in de zomer van het leven en verwelkomen de trotse bergbewoners met hun rijke tradities en bijzondere gewoontes hun gasten als een geschenk van God. De eerste dag verkennen we de fascinerende en fotogenieke hoofdstad Tbilisi, kruispunt van Europese en Aziatische cultuur en rijk aan kunstschatten. Ook maken we een dagtochtje naar de grotkloosters van het David Gareja-complex in de semi-woestijn op de grens met Azerbedjan en bezoeken we de kleurrijke markt van Telavi. En we bezichtigen enkele van de mooiste kerken van het land, zoals de kathedraal van Mtskheta, de belangrijkste van het land en die 11e eeuwse kathedraal van Alaverdi. En in Kvareli lunchen we bij een boerenfamilie thuis.
De reis wordt begeleidt door een ervaren SNP fotograaf/Reisleider en een professionele Engelstalige Georgische reisleider. Bovendien zijn zij de perfecte intermediair tussen ons reizigers en de lokale bevolking vormen. In Tusheti verblijven we bij de Georgiërs thuis, waar je kennis maakt met de rijke tradities, gastvrijheid en heerlijke Georgische keuken en de Georgische wijnen.

Dag 1

Na een vlucht met overstap komen we laat in de avond aan in hoofdstad Tbilisi. Aansluitend is er een korte transfer naar het hotel in het centrum van Tbilisi.

Overnachting in

Tbilisi

Dag 2

We ontwaken in Tbilisi. De snel veranderende Georgische maatschappij is het best voelbaar in de hoofdstad. Overal in de stad zijn de contrasten en veranderingen zichtbaar. Een lokale gids neemt ons de eerste dag mee om ons die sfeer te laten fotograferen. Naast glazen overheidsgebouwen, die de nieuwe transparantie van de staat moeten symboliseren, staat een Oekraïner koffie te verkopen vanuit zijn auto. En in het centrum, waar we tijdens een van de zwoele zomeravonden zeker wat zullen gaan drinken, functioneren hippe terrasjes en orthodoxe kerken zij aan zij. We bekijken de stad vanuit de nauwe straatjes, gaan omhoog naar het uitzichtpunt en lopen over de moderne, door een Italiaanse architect ontworpen Vredesbrug. Ook gaan we naar binnen in de Georgisch-orthodoxe kerk. Of we daar mogen fotograferen, hangt af van de priester. In een restaurant in het centrum van de stad proeven we voor het eerst van de heerlijke Georgische keuken en wijnen (niet inbegrepen).

Overnachting in

Tbilisi

Dag 3

Vroeg in de ochtend verlaten we de stad en rijden we in twee uur door een steeds droger wordend, steppe-achtig landschap naar het afgelegen David Gareja grottencomplex. Hier, op de grens met Azerbeidzjan, stichtte St David, een van de 13 Heilige Syrische Vaders, in de 6e eeuw een klooster, in de wand van een droge kloof. Via een steil pad omhoog met mooi te fotograferen uitzichten op het Lavra-klooster en het omringende okerkleurige landschap, wandelen we in zo’n 50 minuten naar de grotwoningen en kerkjes van het Udabnoklooster. Hier nemen we de tijd om de in de rotsen uitgehouwen ruimtes met fresco’s in beeld te brengen. Vanaf onze 200 meter hoger gelegen berg kijken we diep buurland Azerbeidzjan in, een overwegend Sjiitisch land, waarvan de bewoners het over het algemeen goed kunnen vinden met de Georgiërs. Na een bezoek aan het lager gelegen Lavra-klooster rijden we in zo’n 2 uur door naar ons pension in Telavi.  
Wandelduur 2 uur, 200m stijgen en dalen.

Overnachting in

Telavi

Dag 4

Vandaag is de dag van de waarheid: we gaan naar de Kaukasus. Maar voor we het duizelingwekkende gebergte in trekken, brengen we eerst met onze camera's een bezoek aan de kleurrijke markt van Telavi. Daarna rijden we door en maken een korte fotostop bij de 11de-eeuwse Alaverdi Kathedraal, volgens de christelijk-orthodoxe Georgiërs een absolute must-see voor elke buitenlander. Daarna reizen we door naar Alvani, een dorp aan de voet van de Georgische Kaukasus. Dit is ook de plek die door de meeste bergbewoners uit Tusheti wordt gebruikt om de winter door te komen. Door bijzonder soortenrijke loofbossen klimmen we vervolgens naar de drieduizend meter hoge en onverharde Abanopas, over een hoogteverschil van maar liefst 2400 meter. Onderweg zullen we zeker regelmatig stoppen om onze tocht in beeld te brengen. Voorbij de pas zien we dat het loofbos heeft plaatsgemaakt voor een veel droger bostype met naaldbomen. Aan het eind van de dag zullen we voor het eerst de verdedigingstorens van Boven-Omalo aan de horizon zien verschijnen, onze overnachtingsplaats op 2100 meter voor de komende vier dagen.

Overnachting in

Omalo, Tusheti

Dag 5

Met ons lunchpakket in de rugzak rijden we vandaag met de 4x4 een uur lang richting Dagestan, een voormalige Sovjetrepubliek die, anders dan Georgië, niet onafhankelijk is geworden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Nadat we ons fotografisch hebben uitgeleefd in het dorp Shenako, gaan we naar het twee kilometer verderop gelegen Diklo, lopend of met de 4x4, je kunt zelf kiezen. Hier wandelen we naar de oude verdedigingstorens van Oud-Diklo, die de dorpelingen lieten bouwen door het buurvolk van over de berg  om zich te kunnen beschermen tegen datzelfde buurvolk! Ook bekijken en fotograferen we de oude sarcofagen, net buiten het dorp. En misschien zijn er wel bewoners die we mogen fotograferen.
Wandeltijd ongeveer 2,5 uur in een rustig tempo.

Overnachting in

Omalo, Tusheti

Dag 6

Ook vandaag krijgen we een lunchpakket mee. We gaan zo vroeg mogelijk met de 4x4 op pad om het prachtige dorp Dartlo te fotograferen. Na afloop verzamelen we in de koffiebar aan de rivier. De tocht gaat nog ruim een uur verder de Kaukasus in, ditmaal richting de Russische/Tsjetsjeense grens. Langs een zijtak van de Alazani-rivier volgen we een smalle en stenige 4x4-track naar Farsma, een van de meest onbedorven dorpen die er in de Kaukasus te vinden is. Regelmatig waden we met onze 4x4’s door een zijstroom vanaf de berg. En maar hopen dat we geen vrachtwagentje op een smalle plek tegenkomen! Aangekomen bij Farsma wandelen we in tien minuten het steile paadje naar het nog erg oorspronkelijke dorp omhoog. Via het dorp Chesho reizen we over dezelfde (en enige) weg terug naar Omalo.
Wandeltijd ongeveer 1 uur in een rustig tempo.

Overnachting in

Omalo, Tusheti

Dag 7

Vandaag trekken we met de 4x4 een andere vallei in westelijke richting in; het dal waar de Tusheti-tak van de Alazani-rivier zijn weg vindt. Hier gaan we op zoek naar landschappelijke schoonheid en gaan we op onze laatste dag in de Kaukasus proberen de dorpen Bochorna en Jvarboseli in de context van de imponerende omgeving vast te leggen. Ook het kerkje van Iliurta komt aan de beurt.
Wandeltijd ongeveer 1 uur in een rustig tempo.

Overnachting in

Omalo, Tusheti

Dag 8

Vanuit Omalo rijden we naar Kvareli. En aangezien de enige toegangsweg ook de enige uitgangsweg is, rijden we opnieuw over de spectaculaire Abanopas. Niet ver van de voet van de Kaukasus komen we tegen lunchtijd aan bij een boerenfamilie in een dorpje nabij Kvareli. In de tuin worden we getrakteerd op een middagmaal met heerlijke huisgemaakte gerechten en lokale wijn en chacha. Kakheti, de streek waarin Kvareli ligt, is niet voor niets dè wijnregio van Georgië. We hebben ruim de tijd om kennis te maken met het  boerenleven in deze streek en om te fotograferen. 

Overnachting in

Kvareli

Dag 9

We verplaatsen ons in zo’n 2,5 uur naar Mtskheta, een van de twee belangrijkste culturele plekken van het land. Een plaats ook die inmiddels tot UNESCO Werelderfgoed is verklaard en in 2014 tot heilige plaats door de Georgisch-orthodoxe kerk. Maar eerst bezoeken we nog het kleine Jvariklooster (6e eeuw), prachtig gelegen op een heuveltop boven de samenvloeiing van de Aragvi en de Mtkvari-rivier. Beneden ons ligt de stad Mtskheta, waar de belangrijkste kerk van het land ligt: de 11e-eeuwse Svetitskhoveli Kathedraal. Ook hier brengen we een bezoek aan, voordat we naar Tbilisi rijden. We eindigen de dag in het hotel in Tbilisi, waar de reis ook begon. Vanavond kun je dineren in een van de restaurants in de buurt van het hotel (niet inbegrepen).

Overnachting in

Tbilisi

Dag 10

In de nacht rijden we naar het vliegveld van Tbilisi en vliegen naar Nederland terug.

NB Programma

Let op: De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We maken op deze reis gebruik van kleinschalige accommodaties, omdat u daar het beste de gastvrijheid en sfeer van Georgië kunt proeven. U verblijft in alle overnachtingsplaatsen op een- of tweepersoonskamers. Zo proberen we de lokale economie te steunen. In Tbilisi verblijft je de eerste twee nachten en de laatste nacht in een goed stadhotel, op tweepersoonskamers met douche en wc. In Telavi verblijf je één nacht  in een standaard pension, eveneens op tweepersoonskamers met eigen badkamer. In Kvareli ben je 1 nacht te gast in een modern hotel, ook op tweepersoonskamers met eigen badkamer. In Omalo verblijf je vier nachten bij Georgiërs thuis. De faciliteiten zijn eenvoudig en je slaapt op 3 tot 4-persoonskamers met opgemaakte bedden. Per accommodatie zijn er meestal 1 of 2 badkamers. De prachtige locatie en het unieke contact met de lokale bevolking compenseren het gebrek aan comfort volledig. Bij een volle groep kan het zijn dat de groep over twee huizen wordt verdeeld. 
Tegen betaling van een toeslag kun je in de hotels en het pension (5 nachten) ook een eenpersoonskamer boeken. Deze zijn beperkt beschikbaar.


WIFI en telefoonnetwerk
In de meeste hotel is WIFI beschikbaar in Georgië, zeker in hoofdstad Tbilisi. In de Kaukasus is geen WIFI beschikbaar. Afhankelijk van je provider is in de Kaukakus een (beperkt) mobiel telefoonnetwerk beschikbaar.

Over de maaltijden

Een aantal maaltijden is bij de reissom inbegrepen: ontbijt op dag 2 t/m 9, lunch op dag 5 t/m 8, diner op dag 3 t/m 7. Lunchpakketten worden in de Kaukasus door de accommodatie verzorgd, evenals het avondeten. Behalve op dag 1 en 10 is ontbijt op alle dagen inbegrepen. Op dag 8 kunt je genieten van een inbegrepen lunch bij een boerenfamilie in Kvareli. In Tblisi en Kvareli is het diner niet inbegrepen; in Tblisi zijn er volop restaurants in de omgeving van het hotel, waar je kunt dineren. In Kvareli is het diner niet inbegrepen, omdat je die dag een late, uitgebreide lunch, met wijnproeverij hebt.
De Georgische keuken is bijzonder gevarieerd, kruidig en smakelijk. Meestal worden er diverse gerechten op tafel gezet en kun je van alle schalen een hapje meepikken, een soort buffet dus. Enkele typische gerechten zijn de kchachapuri (een kaaspastei), satsivi (kalkoen of kip in walnoot of knoflooksaus), tkemali (wilde pruimencompote), khinkali (noedels met gehakt rund- of varkensvlees). Groente en fruit komen uit eigen tuin en het vlees komt ook van de eigen kleine veestapel. Brood wordt zelf gebakken. In een land van wijnliefhebbers – volgens Georgiërs heeft de wieg van de wijnproductie in hun land gestaan – vloeien wijn en thuis gebrouwen destillaten en bieren rijkelijk. De drankjes zijn overigens niet bij de reissom inbegrepen, al zal het geregeld gebeuren dat de gastheer ons een drankje ter verwelkoming aanbiedt. Hierbij wordt uitgebreid getoast op het geluk en de gezondheid van de gasten.

Inbegrepen

 • alle transfers conform programma per bus en 4x4 terreinwagens of minibusjes
 • verblijf in hotels en pension op tweepersoonskamer met badkamer (5 nachten) en bij gastgezin op twee of driepersoonskamers met gedeelde faciliteiten (4 nachten)
 • ontbijt op dag 2 t/m 9
 • lunch op dag 5 t/m 8
 • diner op dag 3 t/m 7
 • lunch op boerenhoeve inclusief wijn op dag 8
 • 1 fles bronwater per dag (0,5 l)
 • entrees conform programma
 • diensten 1 SNP reisleider/vakfotograaf, 1 Engelssprekende Georgische reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • maaltijden op dag 1 en 10, lunch en diner op dag 2, lunch op dag 3, lunch op dag 4, diner op dag 8
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

Fotografieniveau
De reis staat open voor zowel gevorderde als beginnende fotografen.

Welke camera neem ik mee?
Het type camera is niet zo belangrijk tijdens de reis. Wél je passie om te fotograferen. Zorg in ieder geval dat je je camera redelijk leert kennen voor je op reis gaat. Verder is het raadzaam om de handleiding mee te nemen op reis. Tegenwoordig zijn er zelfs compact full frame camera’s die foto’s met een indrukwekkende kwaliteit leveren. De echte ‘must’ van de spiegelreflex is dus verdwenen. 

Welke camera(‘s) voor jou de meest geschikte is/zijn om op een (bepaalde) reis mee te nemen, hangt af van een paar factoren.

 • Wat voor activiteiten ga je ondernemen?
 • Hoe mobiel moet je zijn?
 • Hoeveel gewicht kan en wil je meenemen?
 • Hoeveel ruimte heb je in je bagage?
 • Wat voor soort foto’s ga je maken?
 • Wat zijn de (klimaat)omstandigheden?
 • Wat zijn de kwaliteitseisen die je (of je opdrachtgever/het medium) stelt?
 • Wil je misschien ook filmen?
 • En dan hebben we het nog niet eens over de aanschafkosten gehad.

Per reis kan het antwoord op al deze vragen verschillen. Zo zal iemand die een Klettersteig in beeld wil brengen heel andere apparatuur willen meenemen dan iemand die op fotosafari naar Kenia gaat. In Georgië zijn de wandelingen kort, waardoor je niet al te veel op het gewicht hoeft te besparen.

Welke objectieven neem ik mee?
De fotoreis heeft reisfotografie als thema. Vaak zijn er situaties waarin je snel wilt werken als je op reis bent. Dan is een zoomobjectief handiger dan een objectief met een vast brandpunt.
Veelgebruikte full frame objectieven voor camera’s met verwisselbare objectieven hebben een bereik van 24-70 mm (voor APS-camera’s zijn dat vaak 18-55mm objectieven). Van ultragroothoekobjectieven als een 17-40 mm of 16-35mm (10-20mm of 12-24mm bij APS) of nog wijder kun je veel plezier hebben bij het fotograferen van gebouwen zoals de verdedigingstorens in de Kaukasus. Afhankelijk van je voorkeur kun je ook een lens met een langer brandpunt meenemen om onderwerpen dichterbij te halen, zoals een 70-200 mm. Verder kun je ook overwegen om één bijzonder lichtsterke lens mee te nemen, zoals een 50 mm lens met lichtsterkte F1,4. 

Wandelniveau
De lengte van de wandelingen bedraagt maximaal 2 uur (per dag) en de hoogteverschillen zijn nooit meer dan 200m per dag.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Tbilisi of de eerste accommodatie in Tbilisi.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Turkish Airlines via Istanbul naar Tbilisi v.v.

Vluchtschema
TK 1962 Amsterdam - Istanbul vertrek om 12.25 aankomst 16.45 uur
TK 380 Istanbul - Tbilisi vertrek om 19.30 aankomst 22.45 uur
TK 381 Tbilisi - Istanbul vertrek om 06.10 aankomst 07.35 uur
TK 1961 Istanbul - Amsterdam vertrek om 08.45 aankomst 11.30 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvangt je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Georgië kent diverse klimaten. In het westelijke laagland, langs de Zwarte Zee heerst een warm en vochtig Mediterraan klimaat, met temperaturen die in de zomer tot boven de 30º kunnen oplopen. Wij reizen alleen door deze zone en maken er geen wandelingen. Het binnenland heeft een uitgesproken landklimaat met warme droge zomers. Oostelijk en zuidelijk van Tbilisi resulteert dit zelfs in een half-woestijnachtig landschap, waar alleen in de winter neerslag valt. Op de 2 korte wandelingen die we hier maken, moet u dan ook met hoge temperaturen, tot boven de 30º rekening houden.
De meeste wandelingen vinden echter plaats in de Kaukasus, waar het landklimaat, naarmate we hoger komen, plaatsmaakt voor een bergklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, schaduw- en zonzijde, berg en dal. Zo kan het in de valleien gemakkelijk rond de 25º worden, terwijl hoger in de bergen bij een koude wind of mist de temperatuur bij 15º blijft steken. De nachten kunnen hier flink afkoelen. Het weerbeeld is hier instabieler en er is altijd kans op een regenachtige dag, of een fikse regenbui. We bevinden ons echter aan de zuidzijde van de Kaukasus, waar het weerbeeld over het algemeen veel zonniger en droger is dan aan de noordzijde. Houdt bij de keuze van uw (wandel)kleding echter rekening met alle mogelijke weertypen: van heet tot nat en koud.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Georgië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien veel kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoeft je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Houd voor je persoonlijke uitgaven rekening met een bedrag van ca. € 140,- voor de gehele reis. In Tbilisi zijn pinautomaten, net als in de overige grotere plaatsen. De munteenheid is de Lari (GEL), opgedeeld in 100 Tetri.

Ter plaatse staat een groot deel van de reis een bus met lokale chauffeur tot onze beschikking, waarmee we alle kortere en langere transfers afleggen. De rit over de pas naar de Tushetivallei en terug; evenals de transfers in de Tushetivallei doen we per 4x4 terreinwagens.

In verband met de beperkte ruimte in het busje kun je de bagage het beste meenemen in een rugzak of weekendtas. Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzak/fotorugzak waarin ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, een veldfles, regenkleding, de lunch en uiteraard fotoapparatuur.

 • niet meer dan 20 kg bagage
 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij je je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in je handbagage te vervoeren)
 • digitale camera met toebehoren
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn);
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • in voor- en najaar: handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak/fotorugzak (min. 30 liter)
 • veldfles
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken
 • zakmes en zitmatje (optioneel) voor eventuele lunches in het veld
 • zaklamp
 • GELDIG paspoort
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • pinpas
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, bijvoorbeeld: rekverband,
  sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. Compeed

Fotouitrusting
Wees er op voorbereid dat de oplaadmogelijkheden beperkt tot afwezig tijdens de vier dagen in de Kaukasus. Het is dus belangrijk dat je voldoende accu’s voor je camera meeneemt om deze periode te overbruggen! Een oplader die op de sigarettenaansteker van de auto is aan te sluiten, kan handig zijn, maar bedenk wel dat andere mensen in hetzelfde schuitje zitten en de mogelijkheden dus beperkt zullen zijn. In de Kaukasus is geen WIFI beschikbaar. Elders in Georgië heb je doorgaans wel de beschikking over WIFI.

 • fotocamera (+ eventueel meerdere objectieven; zie ook onder klopje 'niveau') 
 • handleiding camera (!)
 • voldoende accu’s om 4 dagen te overbruggen in de Kaukasus
 • acculader
 • voldoende geheugenkaarten (of extra opslagmogelijkheden voor foto’s)
 • statief (optioneel)
 • flitser (optioneel)
 • Polarisatiefilter (optioneel)

Er zijn momenteel geen mededelingen.

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die als Nederlands vakfotograaf zijn/haar grote kennis van fotografie graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 
De fotografiereis staat onder leiding van een Nederlandse vakfotograaf. De reis met vertrek op 12-7-19 wordt begeleid door Eline van Nes, de reis met vertrek op 30-8-19 door Jeroen Jazet. 
Eline is fotografe voor verschillende Nederlandse en buitenlandse media. Eerst werkte ze drie jaar in Latijns-Amerika, anderhalf jaar geleden werd de Sonorawoestijn in Arizona haar standplaats. Samen met haar vriend, een journalist, werkt ze aan verhalen over bijvoorbeeld de opiatencrisis in Los Angeles, vrijwilligers die op zoek gaan naar overleden migranten in de woestijn of mescaleros in het noorden van Mexico. Haar opdrachtgevers zijn onder andere Hollandse Hoogte / ANP, Al Jazeera, VPRO en Trouw. Naast het fotograferen voor reportages, kan je Eline treffen in een van de prachtige natuurparken om te wandelen en/of kamperen. In Noord-Amerika kan ze alles combineren wat ze het liefst doet: mensen en de natuur fotograferen, reizen en veel buiten zijn. Want in de Sonorawoestijn regent het bijna nooit, dus is het altijd heerlijk weer om te wandelen! 
Jeroen  is fotograaf, docent fotografie en sinds 2007 Outdoor instructeur voor SNP in Spanje en Italie. De combinatie theorie-praktijk vind hij geweldig. Je kunt gedurende een week fotograferen veel persoonlijke begeleiding geven en de diepte in met de deelnemers! Omdat hij veel commercieel portret –en reclamewerk maak, vind hij het heerlijk om als vrij werk verstilde landschappen en verlaten plekken te fotograferen.
De gehele reis wordt de SNP reisleider/vakfoptograaf vergezeld door een Engelstalige Georgische reisleider. Hij/zij kent de wandelpaden van het land uitstekend en vertelt graag over het land, zijn geschiedenis, cultuur en natuur. Bovendien fungeert hij/zij als tolk en perfecte intermediair tussen u en de lokale bevolking.

Voor een verblijf in Georgië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst nog minstens 6 of bij terugkeer nog minimaal 3 maanden geldig moeten zijn.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen).

N.B.
Bij het verzilveren van travellercheques moet u zich legitimeren met een geldig paspoort.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Georgië van minder dan 360 dagen hebt u geen visum nodig. Daarnaast moet uw paspoort minstens 1 lege visumpagina bevatten. Wel moet u een reserveringsbevestiging voor uw eerste accommodatie(s) en een vliegticket voor uw terug- of doorreis kunnen tonen.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Georgië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Georgië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Het gezondheidssysteem in Georgië is de laatste jaren drastisch veranderd. Medische faciliteiten zijn aanwezig, maar niet altijd in even goede staat.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
In Tbilisi en andere steden zijn de laatste jaren steeds meer apotheken gekomen. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het erg lastig kan zijn deze ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Voor een verblijf in Georgië zijn geen vaccinaties verplicht.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Georgië van meer dan 2 weken. Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis, Tuberculose, Mazelen en Rabiës (Hondsdolheid).

Malaria
In het oosten en zuidoosten van Georgië, grenzend aan Azerbeidzjan, komt tijdens de maanden juni t/m oktober Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Toeristen wordt afgeraden de delen van het land te bezoeken die onder controle van de separisten staan, dit zijn gebieden in de grensstreek.

Voorzichtigheid geboden
De criminaliteit in het land is nogal hoog, enige voorzichtigheid is dus geboden. Loop zo min mogelijk, of liefst niet met sieraden en anderszins opvallende dure spullen op straat. Let extra goed op uw geld en waardevolle spullen. Wij raden u aan uw geld, cheques, paspoort en tickets in een ’moneybelt’ bij u te dragen en daar waar mogelijk in de kluis van het hotel af te geven.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Georgie2016-3737_hooien.jpg

Georgië - fotoreis

Reisfotografie in de Georgische Kaukasus

Fotoreis vanuit hotels, pension en homestay

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 351 klanten