Frankrijk - Vallée du Loir, 7 dagen Onbekende wijnen in een lieflijke vallei

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wijnwandelvakantie langs chambres d'hôtes

Maak kennis met het kleinschalige en weinig bekende wijngebied in de groene vallei van de rivier de Loir, het kleine broertje van de Loire. Lekker ontspannen wandelen door het liefelijke en zachtglooiende landschap tussen Le Mans en Vendôme, bekend om zijn kastelen, grotten en watermolens. Proef onderweg de drie verrassende AOC-wijnen van deze streek waarvan de Jasnières de bekendste wijn is. Je overnacht tijdens deze trektocht in gastvrije chambres d'hôtes.

Uniek aan deze reis

 • Droge witte wijnen van de AOC Coteaux du Loir
 • Vriendelijke kastelen van de Loir
 • Wandelen door kleinschalig wijnlandschap
 • GPS Tracks Aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Vallée du Loir

'Le Loir', een kleine, noordelijke zijrivier van 'La Loire', stroomt door een landelijk en groen gebied, waar mooie, droge, witte en aromatische lichte rode wijnen vandaan komen. Tot de AOC Coteaux du Loir behoren weliswaar meer dan 16 wijndorpen, maar de oppervlakte beslaat niet meer dan 140 hectare en de wijnen zijn niet erg bekend. Dat is verrassend, aangezien de wijngaarden hier al in de Middeleeuwen zijn aangelegd door Cisterciënzer monniken. De druiven die hier groeien zijn de chenin blanc voor de witte Jasnières en gamay, pineau d’Aunis en grolleau voor de rode Coteaux du Loir. Hun aroma's zijn karakteristiek: delicaat, mineralig en subtiel. De bodem is in deze streek is deels van tufsteen, dat aan mergel doet denken. Er zijn honderden schilderachtige grotten uitgehakt, de zogenaamde "troglodieten", die vaak gebruikt worden voor wijnopslag; de dorpshuizen en boerenhoeven zijn ervan gebouwd. Het klimaat is zacht, met redelijk warme zomers, waardoor er zo noordelijk toch nog wijnstokken kunnen groeien. Het is een rustige streek. Net als langs de veel bredere grote zus de Loire staan hier prachtige kastelen en biedt het omringende, golvende landschap de garantie voor een heerlijk ontspannen wijnwandeltocht met bijzondere 'dégustations' o.a. bij een eeuwenoud familiebedrijf.

Dag 1

Aankomst op je eerste overnachtingsplaats: de wijnboerderij de la Charrière in La Chartre-sur-le-Loir. Ben je vroeg dan is er nog de gelegenheid om de tuinenstad Vendôme te gaan bekijken. Je dineert vanavond in een restaurant in het stadje, op loopafstand van de accommodatie. Als je per trein reist, en je hebt een extra transfer station - hotel bijgeboekt, dan word je vanaf het station van Vendôme-Gare of van Le Mans opgehaald.

Overnachting in

la Chartre-s-le-Loir

Dag 2

's Ochtends maak je een rondwandeling langs de Loir en door de wijngaarden van Jasnières. Dit is de plek waar de bodem en weersomstandigheden het gunstigst zijn voor de wijnbouw. Uit Jasnières komen dan ook de beste wijnen van de Loir-vallei. In de rotswanden zijn hier vele 'caves' uitgehakt, waarin wijnboeren hun opslag hebben. Vanaf de hellingen heb je een mooi uitzicht over de groene vallei. De wandeling is 16 km, 75 m stijgen en dalen, 4 uur. 's Middags organiseert je gastheer een rondleiding op zijn wijnbedrijf en een proeverij van wijnen van de AOC Le Loir. De wijnen van deze streek zijn verrassend goed en vriendelijk geprijsd. Deze wijnboeren hebben een prachtige grotkelder. Je overnacht nogmaals in La Chartre. Tip! Ga ook even naar de Place de la République. Daar is een bar-à-vin waar je de wijnen per glas kan bestellen.

Overnachting in

La Chartre-s-le-Loir

Dag 3

Door de zacht golvende wijnvelden van l'Homme wandel je door een vriendelijk, arcadisch landschap naar Courdemancche. Onderweg passeer je het Musée de la Vigne, waar je een kijkje kan nemen.
Wandeling: 14 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Courdemanche

Dag 4

Vandaag krijg je een lunchpakketje mee en volg je een groot deel van de dag de roodwitte markeringen van de GR 35 door de bossen van het landgoed van Château Bénéhard, dat tijdens de Franse renaissanceperiode gebouwd is. Het kasteel is te bezichtigen. De wandeling eindigt in het dorpje Chahaignes.
Wandeling: 15 km, 150 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Chahaignes

Dag 5

Met een lunchpakket in je rugzak wandel je door de brede vlakke vallei van de Loir. Je loopt langs de oever van de rivier, begroeid met boom- en wijngaarden. Hier zijn talrijke grotten in de zachte mergelrotsen uitgehakt, waarin vroeger mensen woonden, de zogenaamde troglodythen. Tegenwoordig lenen de grotten zich uitstekend voor opslag van onder meer wijn. Via het klooster van Paix de Notre Dame wandel je een stukje door de bossen op het plateau en bereikt het mooie kapelletje van Ste Cecile, alvorens af te dalen naar de Loir.
Wandeling: 11 km, 80 m stijgen, 50 dalen, 3 uur.
De wandeling is niet lang en 's middags is er tijd om bij het nabij gelegen Lac de Varennes te gaan zwemmen.

Overnachting in

omgeving Flée

Dag 6

Je wandelt vandaag over een bosrijk plateau van de Dême terug naar La Chartre. Onderweg bezoek je een wijnboer, waar een rondleiding en proeverij zijn geregeld. Je overnacht wederom op het wijnbedrijf in La Chartre.
Wandeling: 16,5 km, 200 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

La Chartre-s-le-Loir

Dag 7

Het arrangement eindigt na het ontbijt. Als je een transfer naar het station van Le Mans of Vendôme TGV hebt bijgeboekt, word je na het ontbijt naar een van deze stations gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht bij gastvrije en vriendelijke mensen thuis in een kamer met privé badkamer.
De accommodaties hebben elk een geheel eigen uitstraling. Zo slaap je de eerste en de laatste nacht waarschijnlijk in een gastenkamer op een wijnboerderij.

Over de maaltijden

Het diner op dag 1, 3, 4 en 5 is inbegrepen. Op dag 2 en 6 in La Chartre is het diner niet inbegrepen. Je kan dan dineren in een van de restaurants in het stadje, op ca. 10 minuten lopen van de accommodatie. Op de aankomstdag is het diner in een restaurant in la Chartre wel inbegrepen. Op dag 3, 4 en 5 dineer je in de chambre d'hôte waar je verblijft (of een nabij gelegen restaurant).
Op dag 4 en 5 wordt er door de accommodatiehouder voor een lunchpakketje gezorgd, omdat het op deze dagen lastig is om zelf lunchinkopen te doen. Op dag 3 haal je het lunchpakket onderweg op bij de bakker.

Inbegrepen

 • Overnachtingen in chambres d'hote, incl. ontbijt
 • Diners op dag 1, 3, 4 en 5
 • Lunchpakket op dag 3, 4 en 5
 • Bagagevervoer
 • 2 rondleidingen en wijnproeverijen
 • Reisdocumentatie (routebeschrijvingen, wandelkaarten, tips voor andere goede wijnadressen en folders)

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Optionele transfers op dag 1 en 7 van en naar de treinstations
 • Overige maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (variërend per plaats van € 0,33 tot € 1,- p.p.p.n)

Over de activiteiten

Het terrein is glooiend, maar de heuvels zijn niet hoog: het klimmen en dalen is nergens zwaar. Voor iedereen met een goede conditie is deze reis te doen.

Over de groepssamenstelling

Vanwege de kleine accommodaties is de maximale groepsgrootte 7 personen.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement geen extra dagen bijboeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - La Chartre-s-le-Loir is 690 km en de reistijd is ca. 7 uur. De reis begint en eindigt in La Chartre, waar je je auto gedurende het arrangement veilig bij de accommodatie kan laten staan. Een voordeel van het reizen per auto is dat je de gekochte wijn meteen mee naar huis kan nemen.

Treinreis

Wil je per trein reizen, dan kies je een treinreis naar Vendôme TGV of naar Le Mans. Je reist in beide gevallen via Parijs. Klik hier voor meer informatie. 

De transfers van deze stations naar het eerste hotel en vanaf het laatste hotel terug naar een van deze stations zijn niet bij de reissom inbegrepen. Wel kan je bij boeking een transferpakket bijboeken voor deze twee transfers.

Bestemming Tijd   Overstap
Amsterdam CS – Vendome TGV  11:17 - 18:202
Vendome TGV – Amsterdam CS   16:21 - 22:421


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):
€ 302,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 465,50 (zitplaats, 1e klas, retour)

Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL) bij vroegboeking meer dan 3 mnd voor vertrek:
€ 218,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 364,50 (zitplaats, 1e klas, retour)
Voor vertrek vanaf België geldt een extra vroegboekkorting van € 10 p.p.


Je kan ook kiezen voor een trein naar Le Mans. In dat geval kunnen wij je de volgende treinreis aanbieden;

Bestemming Tijd   Overstap
Amsterdam CS – Le Mans  09:17 - 14:371
Le Mans – Amsterdam CS   11:57 - 17:421


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):
€ 302,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 465,50 (zitplaats, 1e klas, retour)

Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL) bij vroegboeking meer dan 3 mnd voor vertrek:
€ 218,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 364,50 (zitplaats, 1e klas, retour)
Voor vertrek vanaf België geldt een extra vroegboekkorting van € 10 p.p.

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.
Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

Je kan dit arrangement starten van begin april tot eind oktober. In de maanden juli en augustus kan je de reis dagelijks starten; in mei, juni, september en oktober alleen op woensdag t/m zaterdag. De maanden september en oktober bevelen wij speciaal aan vanwege de druivenoogst en de prachtige herfsttinten van de wijngaarden. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wijngaarden-bij-jasniere.jpg

Frankrijk - Vallée du Loir

Onbekende wijnen in een lieflijke vallei

wijnwandelvakantie langs chambres d'hôtes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen