Foto

Frankrijk - Val de Loire, 7 dagen Rivieren, kastelen en zonnebloemen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs bijzondere chambres d'hôtes en hotel de charme

Fiets langs châteaux en uitgestrekte zonnebloemvelden. Bezoek prehistorische grotwoningen op het plateau rond Doué-la-Fontaine. Peddel ontspannen (eventueel op een E-bike) langs de brede Loire, met haar vele zandbanken, naar de indrukwekkende kastelen van Ussé en Langeais. Rij door eikenbossen en wijngaarden naar de gezellige stad Saumur. Pauzeer in bloemrijke dorpjes op een terrasje en overnacht in bijzondere accommodaties.

Uniek aan deze reis

 • Abdij van Fontevraud
 • De traag stromende Loire
 • De gezellige steden Saumur en Chinon
 • Ontspannen fietsen op Loire à Vélo routes
 • Prehistorische grotwoningen
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Val de Loire

Tijdens je vakantie in dit geweldige fietsgebied, tussen chateau's en rivieren, verblijf je, twee opeenvolgende nachten, in drie verschillende, bijzonder charmante en comfortabele onderkomens die we met veel zorg hebben uitgekozen. Je maakt tochten door de brede Loirevallei en vergaapt je aan de kastelen langs de oever en in de heuvels. De hele streek is ingericht op fietsers, die links en rechts neerstrijken op kleurrijke terrasjes.
Boven op het plateau fiets je door velden vol zonnebloemen en geniet van mooie uitzichten. Verbaasd bekijk je de gatenkaas die is overgebleven na eeuwenlang graven in de zachte, spierwitte kalkzandsteen. De imposante Abdij van Fontevraud is een hoogtepuntje, evenals de stad Saumur, waar je heerlijk flaneert door de smalle winkelstraatjes aan de voet van het indrukwekkende kasteel.

Dag 1

Aankomst in het dorpje Huismes, spreek uit 'Wiem', voornamelijk opgebouwd uit de karakteristieke witte kalkzandsteen die in deze regio gedolven wordt.

Overnachting in

Huismes - La Chancellerie (Huismes)

Dag 2

Rondrit via 3 kastelen (40-60 km, 230 m stijgen en dalen).
Vanuit Huismes rol je naar de Loire en volgt de zuidoever stroomopwaarts. Eerst over een gravelpad, dan over een dijk met asfaltweggetje. Mooie vergezichten over de brede rivier met gele zandbanken.
Na een bezoek aan het bijzonder fraaie Chateau d’Ussé, bereik je Bréhémont. Tijd voor een drankje met zicht over de rivier. Het is mogelijk nog even verder te fietsen langs de rivier op zoek naar Chateau de Langeais, gelegen in het gelijknamige middeleeuwse stadje. Daarna door het dal van de veel smallere rivier de Indre naar het gezellige Azay-le-Rideau, met ook weer een fraai Chateau. De terugweg gaat door heuvelachtige bossen en vlakker landbouwgebied met veel zonnebloemvelden.

Overnachting in

Huismes - La Chancellerie (Huismes)

Dag 3

Van Huismes naar Les Rosiers (58 km, 100 m stijgen en 150 m dalen)
Een stevige maar vlakke rit door de brede vallei van de Loire. Na de brug over de Loire te zijn overgestoken gaat het westwaarts door talloze wijngaarden waarvan de druiven zorgen voor de befaamde witte Loire wijnen. Onderweg kom je afwisselend langs akkers met graan, zonnebloemen en kleine dorpen. Aan de horizon doemt het hooggelegen kasteel van Saumur op. Je volgt een tijdje het riviertje l'Authion om vervolgens over te steken naar de Loire en de laatste kilometers naar Les Rosiers over een gravelpad langs de rivier af te leggen.

Overnachting in

Les Rosiers - Domaine de l'Oie Rouge

Dag 4

Rondrit vanuit Les Rosiers (47 km, 230 m stijgen en dalen).
De etappe voert je over een vlakke, rustige weg langs de Loire door dorpjes en langs prachtige huizen. Mooie uitzichten op de brede rivier met haar zandbanken. Dan gaat het landinwaarts de heuvels in naar Brissac-Quincé. Hier vind je gezellige terrasjes, restaurantjes en een prachtig kasteel: Château de Brissàc. De terugweg kenmerkt zich door heuvellandschap met landelijke weggetjes, zonnebloemvelden, wijngaarden en grotwoningen in de laatste kilometers voor Les Rosiers.
Het is ook mogelijk om vandaag via de Velo à Loire fietsroute naar bloemenstad Angers te gaan (ca. 40 km) en per trein (in 25 min) terug naar Les Rosiers.

Overnachting in

Les Rosiers-s-Loire - Domaine de l'Oie Rouge

Dag 5

Van Les Rosiers naar Fontevraud (49 km, 310 m stijgen en 270 m dalen).
Via een licht stijgende route gaat het naar het aardige stadje Doué la Fontaine. Het ligt op een met steengroeven doorzeefd krijtplateau en is bekend om de rozenkwekerijen en champignonteelt. Vervolgens fiets je langs talloze grotwoningen richting Montreuil Bellay naar  Fontevraud, met zijn imposante Abdij en leuke terrasjes. 

Overnachting in

in of nabij Fontevraud

Dag 6

Rondrit vanuit Fontevraud, via Saumur (36 km, 230 m stijgen en dalen).
Als je gisteren geen tijd hebt gehad voor de Abdij van Fontevraud, met het Musée d'Art Moderne, dan gaat het vandaag zeker lukken. Onderlangs de Loire, met eventueel bezoek aan het leuke stadje Montsoreau, gaat het richting Saumur. Na een stevige klim komt een bijzonder stukje van de fietsroute: je fietst door een grottendorpje. Saumur is een gezellige stad, met leuke winkelstraatjes en pleinen vol terrassen. Het imposante kasteel ligt echter op grote hoogte boven het centrum... weer een stevige klim. Bovenlangs, met mooi uitzicht op de Loire, fiets je door uitgestrekte wijngaarden terug naar het beginpunt.

Overnachting in

in of nabij Fontevraud

Dag 7

Van Fontevraud naar Huismes (28 of 44km, 230 m stijgen en 210 m dalen, resp 230 m stijgen en 210 m dalen).
Bovenlangs de rivier de Vienne fiets je, tussen de zonnebloemen, met steeds mooie vergezichten naar Candes st Martin. Af en toe een pittig klimmetje, als er een zijdal gekruist wordt. Candes St.Martin is een klein dorpje opgetrokken uit spierwitte kalkzandseen, aan de samenvloeiing van de Vienne en de Loire. Het is ontstaan in de 4e eeuw en had eeuwenlang een strategische ligging vanwege  de scheepvaart op beide rivieren. Toen het transport in de 19e en 20ste eeuw overging naar spoor en weg, verstilde het leven in Candes.
Door Candes daal je af naar de Vienne en steekt deze over. Via een vlakke fietsroute bereik je de gezellige stad Chinon aan de Vienne, met imposant fort. De stijging naar het plateau waarop Huismes ligt doe je deels per lift. Het laatste deel van de route gaat over glooiende weggetjes naar Huismes. Hier eindigt het arrangement, tenzij je nog een extra nacht in Huismes bij boekt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor deze reis hebben we gekozen voor bijzondere, kleinschalige accommodaties. Om precies te zijn twee fraaie chambres d'hotes en een hotel de charme, elk met een eigen karakter en sfeer. De accommodaties zijn erg populair en hebben niet al te veel kamers. We raden je dan ook aan vroeg te boeken. De accommodatie in Huismes beschikt over een zwembad, waarvan je als het weer het toelaat van half mei tot eind september gebruik kan maken. Je verblijft overal op kamers met douche en toilet.
De eigenaren van de chambres d'hotes aan de rand van het dorpje Huismes zijn fervente muziekliefhebbers. Ze hebben twee muziekruimtes met piano's ingericht. Soms is er een uitvoering en als u zelf een instrument bespeelt, wordt u van harte uitgenodigd mee te musiceren.
In Les-Rosiers-s-Loire overnacht u op steenworp afstand van de Loire. In Fontevraud nabij de befaamde abdij in het landelijke binnenland.
NB. Indien er in bovenstaande adressen geen beschikbaarheid is, kunnen we een gelijkwaardig alternatief reserveren.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt voor u klaar. De lunch koopt u zelf in, in de dorpjes waar u verblijft of u gaat onderweg lunchen in een restaurantje. Bij de dagbeschrijvingen wordt aangegeven waar het mogelijk is onderweg inkopen te doen.
In Huismes wordt door de eigenaren een lekker diner verzorgd. Op een dag in de week koken ze niet, dan zorgen ze dat u elders in de omgeving een heerlijke maaltijd krijgt.
In Les Rosiers en Fontevraud wordt er de eerste avond voor u gekookt en kunt u de 2e avond zelf kiezen of u in de accommodatie eet of in een ander restaurant.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 4x diner
 • Bagagevervoer op dag 3 en 5 (1 koffer/tas per persoon van max 15 kg)
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Fietshuur
 • Bagagevervoer op dag 7 (optioneel bij te boeken)
 • Eventuele entrees
 • Verzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

We hebben onze best gedaan de routes zoveel mogelijk over rustige asfaltweggetjes van het Loire à Velo netwerk te leiden, zodat je ontspannen kunt fietsen. Enkele korte stukjes gaan over vrijliggende (gravel) fietspaden.
De tochten zijn vlak tot licht heuvelend, met af en toe een stevig klimmetje, waar het kleinste verzet n(i)et voldoende is. Geen nood: aan dit soort hellingen komt meestal snel een eind en afstappen is geen schande.
Met behulp van de kaart kan je de beschreven routes makkelijk langer maken of inkorten..

Je bagage wordt vervoerd op dag 3 en 5.
Op dag 7 is  het bagagevervoer optioneel. Het is een relatief korte etappe terug naar het beginpunt in Huismes. Als je de bagage laat vervoeren zal die daar wrs. pas tegen 17 uur arriveren. Wil je vroeg met de auto uit Huismes vertrekken (naar huis of een volgende bestemming) dan is het handiger dat je zelf de bagage met de auto gaat ophalen in Fontevraud. Daarom is op deze dag het bagagevervoer standaard niet inbegrepen. Heb je echter nog een nacht in Huismes bijgeboekt (bv. als je met de trein naar de Loire reist), dan kan je ook het bagagevervoer op dag 7 bijboeken.

Extra dagen

Je kan overal een extra (rust)dag boeken. Vanuit Les Rosiers kan je een kanotocht over de Loire maken. In Fontevraud is een bezoek aan het Musée d'Art Moderne in de beroemde Abdij een aanrader.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

La Chancellerie (Huismes)

Claire en Bertrand Pelourdeau verwelkomen je in hun prachtige onderkomen in de buurt van Chinon. Het 18e-eeuwse volledige ommuurde landhuis ligt heerlijk rustig aan de rand van het dorpje Huismes. Het ovale zwembad bevindt zich in de aangename tuin, de kamers liggen er omheen.

De eigenaren van deze chambres d'hotes aan de rand van het dorpje Huismes zijn fervente muziekliefhebbers. Ze hebben twee muziekruimtes met piano's ingericht. Soms is er een uitvoering en als je zelf een instrument bespeelt, word je van harte uitgenodigd mee te musiceren.

Transfers

Optioneel bagagevervoer op dag 7 (vanaf € 33,- per persoon)

Optioneel bagagevervoer op dag 7 (1 tas/koffer van max 15 kg per persoon).
Van belang als je een extra nacht in Huismes hebt bijgeboekt, bv. als je met de trein naar de Loire bent gereisd.

Fietshuur

Hybride fiets

Hiermee reserveer je een goede hybride fiets. Deze fiets heeft voldoende versnellingen, verlichting, bagagedrager met minimaal één achtertas, stuurtas, bidonhouder, reparatieset, helm pomp en slot. 

E-bike

Hiermee kun je een volledig uitgeruste E-bike reserveren. Deze fiets heeft voldoende actieradius en versnellingen, verlichting, computertje, bagagedrager met minimaal één achtertas, reparatieset, helm pomp en slot. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar Huismes is ca. 760 km. Je kan parkeren bij de eerste accommodatie of in het dorpje. Aan het einde van de reis keer je hier weer terug.
Het parkeren op het terrein van de accommodatie is gratis op de dagen dat je er overnacht en voor de rest van de week betaal je 10 euro. De accommodatiehouder houdt een slag om de arm, omdat zijn beperkte parkeerruimte vol kan zijn. In dat geval zoek je een plekje in het stille dorp.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Chinon.

Vanaf het station in Chinon reis je per taxi door naar Huismes (10 km). 
Omdat je op de laatste dag nog een fietstocht maakt, is de terugreis per trein op deze dag niet meer mogelijk. We raden aan om een extra nacht in Huismes bij te boeken.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is. NB. Eigen fietsen kunnen niet mee in de hogesnelheidstrein naar Frankrijk. Je kunt via SNP een huurfiets reserveren.

Je kan dit arrangement starten op alle dagen van de week van begin april tot eind oktober.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Loire ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

We raden jullie aan om een fietshelm te dragen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit sinds maart 2017 in Frankrijk verplicht! Bij fietshuur krijgen kinderen gratis helmen aangeleverd. Als je eigen fietsen meeneemt, dien je ook zelf voor deze helmen te zorgen. Het is aan te raden om eigen fietshelmen mee te nemen, ook vanwege de hygiëne en pasvorm. Houd er rekening mee dat kinderen die geen fietshelm dragen een flinke boete riskeren van €90,-.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Fietsvakantie Val de Loir - Chateau d'Ussé

Frankrijk - Val de Loire

Rivieren, kastelen en zonnebloemen

Fietsvakantie langs bijzondere chambres d'hôtes en hotel de charme

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.