Frankrijk - Val de Loire, 7 dagen Charme, cultuur en gastronomie aan de Loire

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Autovakantie langs stijlvolle landhuizen

Loom stroomt Frankrijk’s grootste rivier door een weids land met golvende wijngaarden, historische stadjes en onvergelijkbaar mooie kastelen. Het is ook het tempo van de levensgenieter, die hier op zoek gaat naar gastronomische en culturele schatten. Vanuit drie fraaie overnachtingsplekken verkent u al rondtoerend, fietsend of wandelend deze schitterende ‘Tuin van Frankrijk’.

Uniek aan deze reis

 • Groene Loirevallei
 • Kasteel van Chambord en Chenonceaux
 • Sfeervolle accommodaties
 • Veel fiets- en wandelmogelijkheden
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Val de Loire

Loom stroomt de Loire door de ‘tuin van Frankrijk’. Een tuin met romantische kastelen, uitgestrekte wijngaarden, vriendelijke stadjes, sfeervolle dorpjes en weelderige fruitboomgaarden. Aan de boorden van ’s lands grootste rivier liggen ontelbare kastelen, van kleine privédomeinen tot grote toeristische trekpleisters. Les Châteaux de la Loire zijn een begrip in Frankrijk en ver daar buiten. De befaamde lustoorden van Lodewijk XIV en zijn voorgangers en nazaten verdienen een uitgebreid bezoek. Stille getuigen zoals prachtige kastelen van Chambord en Cheverny staan er nog precies hetzelfde bij als in de dagen van de Franse Verlichte Koningen. In de kasteelparken, waar vroeger werd gejaagd door de Franse adel, kunt u tegenwoordig onbezorgd fietsen zonder getuige te zijn van een jachttafereel. Van de middeleeuwse donjon van Loches tot de befaamde tuinen van Villandry, het renaissancekasteel van Azay en Chenonceaux, een over de Cher gebouwd kasteel met schitterende tuinen en een rijk interieur, het culturele erfgoed in het Hart van Frankrijk is adembenemend. De hooggelegen burcht van Chinon en de kastelen van Saumur en Chaumont, en ook vanaf het vorstelijke terras van het kasteel van Amboise, heeft u een prachtig uitzicht over de Loire, haar grindeilandjes en haar brede, groene vallei. Ook de stad Tours met haar smalle steegjes en vakwerkhuizen en haar levendige markt verdient een bezoek.

De fietsmogelijkheden in dit vrijwel vlakke land met zijn stille weggetjes zijn eindeloos. Of misschien wilt u wel een dagje per kano het rustig stromende water van de Loire of de Cher afzakken, met uw zwemkleding en uw picknick aan boord. Niks heerlijker dan neerstrijken op een van de eilandjes in de rivier voor een siësta of een frisse duik. Ook hebben wij voor u enkele rustige wandelingen beschreven.
Maar misschien komt u daar wel helemaal niet aan toe, want de verblijfplaatsen die wij voor u hebben geselecteerd zijn bijzonder sfeervol en comfortabel. De verleiding om een dagje heerlijk met een drankje en een boek in de tuin van het Chateau de Nazelles of de hoeve Domaine de Mestré te verpozen is wel erg groot!
Ook op gastronomisch gebied heeft de Vallei van de Loire een reputatie hoog te houden. Wild en gevogelte uit de Sologne, zoetwatervis uit de Loire en haar zijrivieren, verse groente en fruit en de heerlijke wijnen van de Vouvray en de Anjou. ‘s Ochtends wacht u een heerlijk en overvloedig ontbijtbuffet. Voor de lunch en het diner laten wij de keus aan u. Wel krijgt u van ons een lijst restaurants die wij u van harte aanbevelen en waar u van de gastronomische geneugten van de Vallée de la Loire kunt ondergaan.

Dag 1

Aankomst in Nazelles, vlakbij Amboise met zijn machtige kasteel, oude straatjes en schilderachtige panden. Als u nog tijd heeft loop dan naar het hoogste punt van de stad en geniet van het spectaculaire uitzicht over de Loire. Bezoek ook Manoir du Clos Lucé; Leonardo Da Vinci kwam op uitnodiging van Frans I naar Amboise. Hij woonde hier tot zijn dood en werd begraven in de kapel van het kasteel.

Overnachting in

Nazelles-Négron - Château de Nazelles

Dag 2-3

De keuze is aan u. Bezoek zeker de machtige Loirekastelen van Chambord, Chaumont, Cheverny en het hoogtepunt Chenonceaux, gebouwd over de rivier de Cher. We hebben prachtige wandelingen vanuit Amboise voor u uitgekozen (8 - 14 km, max. 140 m stijgen en dalen). Of wilt u liever een dagje fietsen? Dan vindt u in uw reispakket ook suggesties voor het maken van fraaie fietstochten. U hoeft uw fiets niet zelf mee te nemen, in uw reispakket vindt u het adres van de locale verhuurder. Of wat dacht u van een autotocht langs de wijngaarden van de Touraine? Vouvray en Montlouis worden zeker niet overgeslagen. De witte wijnen uit deze streek worden tot de beste appellations van Touraine gerekend. De steden Blois en Loches maar ook zeker Montrésor zijn zeer zeker een bezoek waard.

Overnachting in

Nazelles-Négron

Dag 4

Van Nazelles naar Fontevraud (95km)
Stop onderweg zeker in Tours; met zijn fraaie vakwerkhuisjes in de smalle steegjes van de binnenstad en een ruim aanbod aan monumenten en musea straalt het joie de vivre uit. In Fontevraud zal het u aan niks ontbreken. U kunt zich verheugen op een gastvrij verblijf in een fraaie boerderij of een mooi hotel nabij de abdij. De gebouwen zijn opgetrokken uit locale witte zandsteen ("tuffeau").

Overnachting in

in of nabij Fontevraud

Dag 5-6

Ook rondom Fontevraud bieden we wij tal van mogelijkheden om er op uit te trekken. Chinon ligt op een steenworp afstand en is één van de oudste nederzettingen van Frankrijk en bijzonder sfeervol. Ook in dit gebied weer kastelen en abdijen in overvloed: Villandry, Azay le Rideau, Ussé, het wereldberoemde Fontevraud l’Abbaye en zeer zeker het kasteel van Brézé . Bezoek Saumur en de prachtige dorpjes Candes-Saint-Martin en Crissy-sur-Manse, samen met Montrésor 'un des plus beaux villages de France'. Wandelingen (3 - 12 km, max. 100 m stijgen en dalen) en een fietstocht (36 km, 250 m stijgen en dalen) zijn wederom voor u geselecteerd. Of neem de auto en bezoek de wijngaarden van Chinon en Bourgueil. Hier wordt de Cabernet Franc ook wel 'Breton' genoemd aangeplant. De voornamelijk rode wijnen hebben hier een stuivend bouquet, wat direct doet denken aan klein rood fruit. Bezoek de wijnhuizen waar u in de prachtige kelders, diep uitgegraven onder de wijngaarden, wijn kunt proeven en inslaan. Santé!

Overnachting in

in of nabij Fontevraud

Dag 7

Einde van het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor deze reis hebben we gekozen voor comfortabele, kleinschalige accommodaties, elk met een eigen karakter en sfeer. Deze originele accommodaties zijn erg populair en hebben niet al te veel kamers. We raden u dan ook aan vroeg te boeken. Indien deze accommodaties volgeboekt zijn, bieden wij u prima alternatieven.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt voor u klaar. De keuze voor lunch en diner laten we graag aan u over. Alleen de laatste twee avonden is een heerlijk diner inbegrepen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • SNP reisinformatiepakket: met o.a. auto- en fietsroutes en streekinformatie
 • wegenkaart Loire streek
 • reisgids Loiredal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden   
 • vervoer ter plekke

Over de activiteiten

U verblijft telkens twee nachten op dezelfde plaats zodat u uw vakantieprogramma voor een groot deel in eigen hand hebt. De uitgezette toertochten volgen de kleinere wegen en zijn tussen de 40 tot 120 km lang. Er zijn diverse mogelijkheden om naast bezoeken of excursies ook een korte of stevige fietstocht of korte wandeling te maken. U kunt uw eigen fiets nemen of ter plekke fietsen huren. Vanzelfsprekend kunt u met behulp van het kaartmateriaal en de SNP reisinformatie uw reisprogramma volledig aan uw eigen wensen aanpassen.

Extra dagen

U kunt in iedere accommodatie aansluitende, extra nachten boeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand tussen Utrecht en de Loire is ca. 700 km.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

De afstand van Parijs naar Nazelles bedraagt ca. 225 km. Van Fontevraud l'Abbaye naar Parijs bedraagt de afstand ca. 310 km.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement op elke dag van de week starten, in de periode van begin april tot half november.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Loire ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_kasteel_van_saumur_boven_de_loire.jpg

Frankrijk - Val de Loire

Charme, cultuur en gastronomie aan de Loire

Autovakantie langs stijlvolle landhuizen

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen